|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1801 |
Raczkowanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
jezeli masz astygmatyzm to okolo 100 zl za opakowanie czyli 30 sztuk a jezeli tylko krotkowzrocznosc to okolo 80 lub 70 zl
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1802 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczęta
![]() ![]() ![]()
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B ![]() 14.05.2017 Bruno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1803 |
Zadomowienie
|
dziękuje ze odpisałaś. a wiesz może czy "wielkość" wady ma wpływ na soczewki? bo ja mam na jedno oko -7 .. i sie boje ze to za duża wada na soczewki. wiesz moze czy są jakies przeciwwskazania do noszenia soczewek? ale nie tak na stałe tylko od czasu do czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1804 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, od dzisiaj mam soczewki ;D Cieszę się bardzo, ale mam pytanie, które zapomniałam zadać okuliście. Tak się cieszyłam, że o wszystkim pozapominałam, ale trudno. Mam soczewki Proclear, dwa opakowania. Jedno na prawe oko, drugie na lewe. W każdym opakowaniu są 3 soczewki. To znaczy, że jedną soczewkę mam na 2 miesiące? Bo płaciłam za te soczewki na pół roku... Czyli to by wypadało, że skoro 3 pary soczewek na 6 miesięcy, to 1 para na 2 miesiące... Ale wolę się upewnić, może ktoś ma te same...
I jeszcze jedno pytanie... Nie mam zamiaru ich na razie nosić do szkoły, planuję póki co przyzwyczajać się do nich w domu. Czy one mają być przez cały ten czas, gdy ich nie noszę, w pudełeczku w płynie? Okulista powiedział, że w płynie minimum 4 godziny... Więc się zastanawiam. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1805 | |
Paul's girl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1806 |
Raczkowanie
|
Aha... A gdy je wyciągam i chcę zalożyć, to płyn wylewam, a pudełeczko przed ponownym włożeniem do niego soczewek, przemywać przegotowaną wodą, taa?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1807 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moze to wina lekarza, a nie twoja, ze nie udzielil ci takich podstawowych wiadomosci. Zamiast pytac tutaj, poczytaj lepiej: http://www.soczewkikontaktowe.pl/ |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1808 |
Raczkowanie
|
Wiedzieć niby wiem... Ale z natury jestem taka, że wolę się 100 razy upewnić...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1809 |
Nie depcze krokusów
|
wakacyjnie - Nie, wodą nie można! Nawet w przegotowanej mogą zostać złośliwe stworzonka, od tego właśnie jest płyn, którego niewiele na takie przepłukanie trzeba. Po płukaniu pojemnik stawia się do góry nogami, najlepiej na nakrętkach (nie szczelnie). Proclear są miesięczne, masz więc zapas na 3 miesiące, kto Ci powiedział, że na pół roku?
Lalaith - hydrożelowe są starsze! Advance i Oasys to Si-H, Optix również. Optima to zwykłe, choć bardzo cieniutkie hydrożele, w żadnym innym kraju oprócz Polski nie sprzedawane jako kwartalne, tylko miesięczne. Proclear są także hydrożelowe, ale ich materiał mimo słabych parametrów przepuszczalności jest o tyle ciekawy, że nie podrażnia wrażliwych oczu. Hydrożeli nie poleca się dla suchych oczu, bo ich uwodnienie (zazwyczaj wysokie) powoduje, że soczewka wysychając, zabiera wodę z oka. W Si-H to na silikonie opiera się wysoka tlenoprzepuszczalność i uwodnienie nie gra roli. Mirynka - kupuję na sztuki, to pewnie zależy od salonu. Dla zainteresowanych prezentacja z optometrii do pobrania. A tu trochę o dobrym doborze i materiałach, stąd cytat "soczewki z nowoczesnych materiałów na bazie silikonu są dla oka dużo zdrowsze i bezpieczniejsze".
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-05-07 o 14:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#1810 |
Raczkowanie
|
Więc płynem, tak? Bo przez te opinie na internecie już się pogubiłam... Płacę za soczewki na pół roku, więc wyszło mi tak, że na 2 miesiące... Chyba, że zadzwonię do okulisty i się upewnię, skoro mówicie że proclear są miesięczne...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1811 |
Raczkowanie
|
hmm z tego co wiem to proclear to są miesięczne soczewki, więc wychodzi że masz na 3 m-ce soczewki
|
![]() ![]() |
![]() |
#1812 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1813 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1814 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1815 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jak będziesz dzwonić, to o to też zapytaj |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1816 |
Raczkowanie
|
Przeczytałam instrukcję obsługi płynu i tam jest napisane, że pojemnik po wyciągnięciu soczewek należy przemyć schłodzoną, przegotowaną wodą i pozostawić do wyschnięcia. Myślę, że jeżeli tam tak jest napisane, to tak powinno być. Chyba że ktoś z was wie na 100%, że powinno być inaczej, to napiszcie
![]() Zadzwonię tam za kilka dni... Wiem na 100%, że soczewki są na miesiąc, więc mam tyle czasu... A co potem, to się dowiem. Póki co zastanawiam się, kiedy moje lewe oko się do soczewki przyzwyczai. Bo trochę mnie uwiera :/ W prawym jest ok, ale w lewym czuję tę soczewkę. Podobno to normalne jest na początku, rozmawiałam z kilkoma osobami i oni też tak mieli, ale wiecie, kiedy to minie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1817 |
Nie depcze krokusów
|
Nie wiem lepiej, ale osobiście myślę, że czym innym jest wyparzanie co jakiś czas (tak się robiło przecież kiedyś), a czym innym codzienne przemywanie wodą, bez używania w ogóle płynu, który po to przecież jest. Między wodą przegotowaną a wrzątkiem też jest różnica. Niektórych pojemniczków nie wolno poddawać wrzątkowi, np. tych za 50gr z cieńszego plastiku (ale kto takich używa?) lub powlekanych antybakteryjnie (np. tego od Ciby!). Nie wszystko ginie pod wpływem gotowania, ale z drugiej strony producenci płynów też nieraz mieli wpadki... Używam tylko płynu, bo nie widzę potrzeby wyparzania, poza tym mam antybakteryjne pudełko od Ciby, którego warstwa niszczy się pod wpływem wysokiej temperatury. Mam też pudełko zapasowe, które przelewałam parę razy wrzątkiem (i płynem też), ale nigdy z niego nie korzystałam.
![]() |
#1818 |
Wtajemniczenie
|
O wlasnie, pojemniczki.
Kupilam ostatnio plyn Solo Care Aqua Ciby i tam byl w pudelku ten wysoki pojemniczek, takie "wiadereczko". Czy ten pojemniczek ma jakis zwiazek z tym plynem, tzn. czy plynu nalezy uzywac z tym pojemniczkiem, czy tez mozna uzywac go z tymi standardowymi, dwukomorowymi? |
![]() ![]() |
![]() |
#1819 |
Nie depcze krokusów
|
Można z innymi. Gdzie kupowałaś płyn?
![]() |
#1820 | |
Wtajemniczenie
|
Kupowalam w Ebayowym sklepie, razem z soczewkami.
Zastanawialam sie tylko, czy ten pojemniczek ma jakies wyjatkowe wlasciwosci skoro dodaja cos takiego, bo ten plastik, z ktorego zrobiony jest koszyczek w srodku, jest jakby z delikatnymi, blyszczacymi drobinkami, a costam w ulotce pisalo, ze stosowanie plynu moze wywolac uczulenie u osob wrazliwych na jakies zwiazki srebra, wiec sobie wydedukowalam, z to pojemniczek ma jakies srebro w sobie i moze ten pojemniczek + plyn zapewniaja najlepsze oczyszczenie soczewek. Ha! Mialam racje, dopiero piszac tu o tym dziwnym pojemniku wpadlam na pomysl wygooglowania jakichs informacji i oto co znalazlam Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1821 |
Wtajemniczenie
|
A ja się od wczoraj zastanawiam co się ze mną dzieje :/. Noszę już soczewki 2 tygodnie i już w pierwszym tygodniu udało mi się zakładac je w 2-3 minuty. Od jakiś 4 dni jednak jest coraj gorzej a nie lepiej i nie wiem dlaczego. Wczoraj zakładałam je 30 min, a dzisiaj godzinę na jedno oko a na drugie się nie udało
![]() ![]() ![]()
#1822 |
Zadomowienie
|
SaBka = ) bardzo dziękuję za odpowiedź
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1823 |
Nie depcze krokusów
|
misiapisia - pytałam, bo w Polsce takich nie sprzedają, tylko na aukcjach. No ale Ty mieszkasz po sąsiedzku
![]()
![]() |
#1824 |
Wtajemniczenie
|
Rzeczywiscie plynu trzeba o jakas jedna trzecia wiecej niz zwykle, juz kiedys takie pojemniki mialam, ale uzywalam zwyklych, teraz gdy dotarly te plyny (kupilam 2x360ml) zastanowil mnie ten pojemnik, wolalabym standardowy, bo boje sie, ze przyszczypie soczewke ta klapka w srodku (uzylam go dopiero raz), no i wyjmowanie tez jest troche niewygodne, ale skoro dolaczyli taki i ma pomoc zachowac soczewki w czystosci to trudno, bede go uzywac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1825 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1826 |
Wtajemniczenie
|
Tak, to pojemniczek podobny do tego z twojej fotki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1827 |
Nie depcze krokusów
|
Też bym się bała. Szlag by mnie trafił z czymś takim, nie jestem wystarczająco cierpliwa ;] Jednak ma ten plus, że jak się przekrzywi, to soczewka nie przylepi się do wieczka i nie wyschnie, na podróż w sam raz.
![]() |
#1828 |
Raczkowanie
|
Ja też mam te pojemniczki. Kupiłam na allegro płyn i takie dostałam gratis. Jeszcze ich nie używałam bo widzę że sa nieekonomiczne, sporo trzeba płynu do nich wlewać (producent sobie to nieźle wymyślił :-P) i są jakieś takie mniej poręczne niż tradycyjne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1829 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wlozylam soczewke w to wieczko koszyczka (zeby nie przyszczypac). Sprawdzilam normalnym pojemniczkiem ile plynu trzeba - o jedna komore zwyklego pojemniczka wiecej. Rano soczewka nie byla w koszyczku, ale przylepiona do tej wypustki pod koszyczkiem (nie mam pojecia jak, przeciez tam jest luz pod koszyczkiem i soczewka plywa). Problem w tym, ze ja jestem slepa i taki normalny pojemniczek po prostu odkrecam, wkladam palucha i juz mam soczewke, tu musze odkrecic, wyjac to ustrojstwo, trzymac blisko twarzy zeby widziec jak otwieram koszyczek, gdzie jest soczewka, wyjac soczewke, odlozyc ustrojstwo, a po zalozeniu jednej soczewki powtorzyc caly zabieg z druga. Niepraktyczne ![]() Wracam do standardowego pojemniczka. Ps. Moze ten moj plyn to jakas starsza wersja (waznosc jest ok, do konca 2009) i w tych nowych sa normalne pojemniczki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1830 |
Nie depcze krokusów
|
Nie, to po prostu wersja dostępna za granicą oprócz zwykłej.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:03.