Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-05, 21:39   #1801
SaBka =)
Raczkowanie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

jezeli masz astygmatyzm to okolo 100 zl za opakowanie czyli 30 sztuk a jezeli tylko krotkowzrocznosc to okolo 80 lub 70 zl
SaBka =) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 08:57   #1802
Melka88
Zakorzenienie

Hej dziewczęta w zeszły wtorek byłam na standardowej wizycie u mojej okulistki, a 16 w piątek wybieram się na dobieranie szkieł kobieta powiedziała mi, że dostanę nawet jakieś próbne dwutygodniówki, bodajże z firmy Bausch & Lomb, bo z tej firmy dostałam książeczkę. Dziewczyny, na co zwrócić uwagę przy dobieraniu szkieł kontaktowych? O co pytać ? I jakie są wasze rady
Forever I’m yours, forever I do.

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno
Melka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 19:27   #1803
meditative92
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SaBka =) Pokaż wiadomość
jezeli masz astygmatyzm to okolo 100 zl za opakowanie czyli 30 sztuk a jezeli tylko krotkowzrocznosc to okolo 80 lub 70 zl
dziękuje ze odpisałaś. a wiesz może czy "wielkość" wady ma wpływ na soczewki? bo ja mam na jedno oko -7 .. i sie boje ze to za duża wada na soczewki. wiesz moze czy są jakies przeciwwskazania do noszenia soczewek? ale nie tak na stałe tylko od czasu do czasu.
meditative92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 19:54   #1804
wakacyjnie
Raczkowanie

Dziewczyny, od dzisiaj mam soczewki ;D Cieszę się bardzo, ale mam pytanie, które zapomniałam zadać okuliście. Tak się cieszyłam, że o wszystkim pozapominałam, ale trudno. Mam soczewki Proclear, dwa opakowania. Jedno na prawe oko, drugie na lewe. W każdym opakowaniu są 3 soczewki. To znaczy, że jedną soczewkę mam na 2 miesiące? Bo płaciłam za te soczewki na pół roku... Czyli to by wypadało, że skoro 3 pary soczewek na 6 miesięcy, to 1 para na 2 miesiące... Ale wolę się upewnić, może ktoś ma te same...
I jeszcze jedno pytanie... Nie mam zamiaru ich na razie nosić do szkoły, planuję póki co przyzwyczajać się do nich w domu. Czy one mają być przez cały ten czas, gdy ich nie noszę, w pudełeczku w płynie? Okulista powiedział, że w płynie minimum 4 godziny... Więc się zastanawiam.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
wakacyjnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 20:23   #1805
istari
Paul's girl

Cytat:
Napisane przez wakacyjnie Pokaż wiadomość
Dziewczyny, od dzisiaj mam soczewki ;D Cieszę się bardzo, ale mam pytanie, które zapomniałam zadać okuliście. Tak się cieszyłam, że o wszystkim pozapominałam, ale trudno. Mam soczewki Proclear, dwa opakowania. Jedno na prawe oko, drugie na lewe. W każdym opakowaniu są 3 soczewki. To znaczy, że jedną soczewkę mam na 2 miesiące? Bo płaciłam za te soczewki na pół roku... Czyli to by wypadało, że skoro 3 pary soczewek na 6 miesięcy, to 1 para na 2 miesiące... Ale wolę się upewnić, może ktoś ma te same...
I jeszcze jedno pytanie... Nie mam zamiaru ich na razie nosić do szkoły, planuję póki co przyzwyczajać się do nich w domu. Czy one mają być przez cały ten czas, gdy ich nie noszę, w pudełeczku w płynie? Okulista powiedział, że w płynie minimum 4 godziny... Więc się zastanawiam.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
tak, cały czas kiedy ich nie nosisz muszą być w płynie inaczej wyschną i będą się nadawały tylko do wyrzucenia.
istari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 20:25   #1806
wakacyjnie
Raczkowanie

Aha... A gdy je wyciągam i chcę zalożyć, to płyn wylewam, a pudełeczko przed ponownym włożeniem do niego soczewek, przemywać przegotowaną wodą, taa?
Stary 2008-05-06, 21:01   #1807
misiapisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Aha... A gdy je wyciągam i chcę zalożyć, to płyn wylewam, a pudełeczko przed ponownym włożeniem do niego soczewek, przemywać przegotowaną wodą, taa?
Nie obraz sie, ale jak na kogos, kto wlasnie dostal soczewki bardzo malo wiesz.
Moze to wina lekarza, a nie twoja, ze nie udzielil ci takich podstawowych wiadomosci.
Zamiast pytac tutaj, poczytaj lepiej:
http://www.soczewkikontaktowe.pl/

misiapisia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-06, 21:15   #1808
wakacyjnie
Raczkowanie

Wiedzieć niby wiem... Ale z natury jestem taka, że wolę się 100 razy upewnić... A okulista mi coś tam powiedział, ale mam wrażenie że nie wszystko, co powinien. Mimo to soczewki mam, udało mi się włożyć i zdjąć ;D Więc jestem happy ;D
Stary 2008-05-07, 13:44   #1809
Malla
Nie depcze krokusów

wakacyjnie - Nie, wodą nie można! Nawet w przegotowanej mogą zostać złośliwe stworzonka, od tego właśnie jest płyn, którego niewiele na takie przepłukanie trzeba. Po płukaniu pojemnik stawia się do góry nogami, najlepiej na nakrętkach (nie szczelnie). Proclear są miesięczne, masz więc zapas na 3 miesiące, kto Ci powiedział, że na pół roku?

Lalaith - hydrożelowe są starsze! Advance i Oasys to Si-H, Optix również. Optima to zwykłe, choć bardzo cieniutkie hydrożele, w żadnym innym kraju oprócz Polski nie sprzedawane jako kwartalne, tylko miesięczne. Proclear są także hydrożelowe, ale ich materiał mimo słabych parametrów przepuszczalności jest o tyle ciekawy, że nie podrażnia wrażliwych oczu. Hydrożeli nie poleca się dla suchych oczu, bo ich uwodnienie (zazwyczaj wysokie) powoduje, że soczewka wysychając, zabiera wodę z oka. W Si-H to na silikonie opiera się wysoka tlenoprzepuszczalność i uwodnienie nie gra roli.

Mirynka - kupuję na sztuki, to pewnie zależy od salonu.

Dla zainteresowanych prezentacja z optometrii do pobrania.
A tu trochę o dobrym doborze i materiałach, stąd cytat "soczewki z nowoczesnych materiałów na bazie silikonu są dla oka dużo zdrowsze i bezpieczniejsze".

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-05-07 o 14:14
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-07, 14:10   #1810
wakacyjnie
Raczkowanie

Więc płynem, tak? Bo przez te opinie na internecie już się pogubiłam... Płacę za soczewki na pół roku, więc wyszło mi tak, że na 2 miesiące... Chyba, że zadzwonię do okulisty i się upewnię, skoro mówicie że proclear są miesięczne...
Stary 2008-05-07, 16:23   #1811
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s

hmm z tego co wiem to proclear to są miesięczne soczewki, więc wychodzi że masz na 3 m-ce soczewki
atabe_s jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-07, 16:28   #1812
SaBka =)
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez meditative92 Pokaż wiadomość
dziękuje ze odpisałaś. a wiesz może czy "wielkość" wady ma wpływ na soczewki? bo ja mam na jedno oko -7 .. i sie boje ze to za duża wada na soczewki. wiesz moze czy są jakies przeciwwskazania do noszenia soczewek? ale nie tak na stałe tylko od czasu do czasu.
wielkosc wady raczej nie ma wplywu na soczewki z tego co patrzylam to soczewki sa od - 12 do +6 choc i tak pewnie mozna znalesc wieksze albop jakies na specjalne zamowiania... ale jak widac od - 7 do - 12 ci trooche jeszcze brakuje sa rozne przeciwskazania najpowszechniejsze to uczulenie na material z ktorego soczewka zosatala wykonana ... (czasami chyba wiek wiedoomo dla dzieci lepsze okularki) ale ten spobuj ktory ty wybralas soczewki jednio dniowe od czasu do czasu to chyba najdrowszy sposob i najbardziej polecany dla naszych oczek tylko musisz uwazac bo soczewski sa tak fajne i wygodne ze mozesz sie przyzwyczaic i nie chciciec okularkow ja radze ci poprostu zajrzec na jakos strone gdzie sprzedaja soczewki np www.szkla.com i popatrzec czy mozna kupic soczewki na twoja wade... jaki bylby ich koszt itp rowniez mozesz znalesc wiele storn na temet soczewek i np ich przeciwskazan....
Stary 2008-05-07, 16:30   #1813
wakacyjnie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez atabe_s Pokaż wiadomość
hmm z tego co wiem to proclear to są miesięczne soczewki, więc wychodzi że masz na 3 m-ce soczewki
Będę musiała zadzwonić do okulisty i się go zapytać. Bo sama się już pogubiłam w tym - na opakowaniu również mi pisze, że są na miesiąc > teraz zauważyłam.
Stary 2008-05-07, 16:31   #1814
SaBka =)
Raczkowanie

Cytat:
Więc płynem, tak? Bo przez te opinie na internecie już się pogubiłam... Płacę za soczewki na pół roku, więc wyszło mi tak, że na 2 miesiące... Chyba, że zadzwonię do okulisty i się upewnię, skoro mówicie że proclear są miesięczne...
lepiej moze zadzwon sobie i sie upewnij ale te soczewki co masz sa raczej miesieczne czyli caly twoj zestaw jest na 3 miesiace....
Stary 2008-05-07, 16:48   #1815
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Możesz wyparzać przegotowanym wrzątkiem, tak przynajmniej mówili mi okuliści i dziewczyny na tym i na starym forum (szacunek), ale może Malla wie lepiej. JA zwykle przemywam płynem, wrzątkiem wyparzam 1-2 razy w tygodniu jak mam więcej czasu.
Może jak będziesz dzwonić, to o to też zapytaj
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-07, 17:21   #1816
wakacyjnie
Raczkowanie

Przeczytałam instrukcję obsługi płynu i tam jest napisane, że pojemnik po wyciągnięciu soczewek należy przemyć schłodzoną, przegotowaną wodą i pozostawić do wyschnięcia. Myślę, że jeżeli tam tak jest napisane, to tak powinno być. Chyba że ktoś z was wie na 100%, że powinno być inaczej, to napiszcie

Zadzwonię tam za kilka dni... Wiem na 100%, że soczewki są na miesiąc, więc mam tyle czasu... A co potem, to się dowiem. Póki co zastanawiam się, kiedy moje lewe oko się do soczewki przyzwyczai. Bo trochę mnie uwiera :/ W prawym jest ok, ale w lewym czuję tę soczewkę. Podobno to normalne jest na początku, rozmawiałam z kilkoma osobami i oni też tak mieli, ale wiecie, kiedy to minie?
Stary 2008-05-07, 17:42   #1817
Malla
Nie depcze krokusów

Nie wiem lepiej, ale osobiście myślę, że czym innym jest wyparzanie co jakiś czas (tak się robiło przecież kiedyś), a czym innym codzienne przemywanie wodą, bez używania w ogóle płynu, który po to przecież jest. Między wodą przegotowaną a wrzątkiem też jest różnica. Niektórych pojemniczków nie wolno poddawać wrzątkowi, np. tych za 50gr z cieńszego plastiku (ale kto takich używa?) lub powlekanych antybakteryjnie (np. tego od Ciby!). Nie wszystko ginie pod wpływem gotowania, ale z drugiej strony producenci płynów też nieraz mieli wpadki... Używam tylko płynu, bo nie widzę potrzeby wyparzania, poza tym mam antybakteryjne pudełko od Ciby, którego warstwa niszczy się pod wpływem wysokiej temperatury. Mam też pudełko zapasowe, które przelewałam parę razy wrzątkiem (i płynem też), ale nigdy z niego nie korzystałam.
Stary 2008-05-07, 18:14   #1818
misiapisia
Wtajemniczenie

O wlasnie, pojemniczki.
Kupilam ostatnio plyn Solo Care Aqua Ciby i tam byl w pudelku ten wysoki pojemniczek, takie "wiadereczko". Czy ten pojemniczek ma jakis zwiazek z tym plynem, tzn. czy plynu nalezy uzywac z tym pojemniczkiem, czy tez mozna uzywac go z tymi standardowymi, dwukomorowymi?

Stary 2008-05-07, 18:38   #1819
Malla
Nie depcze krokusów

Można z innymi. Gdzie kupowałaś płyn?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-07, 18:44   #1820
misiapisia
Wtajemniczenie

Kupowalam w Ebayowym sklepie, razem z soczewkami.
Zastanawialam sie tylko, czy ten pojemniczek ma jakies wyjatkowe wlasciwosci skoro dodaja cos takiego, bo ten plastik, z ktorego zrobiony jest koszyczek w srodku, jest jakby z delikatnymi, blyszczacymi drobinkami, a costam w ulotce pisalo, ze stosowanie plynu moze wywolac uczulenie u osob wrazliwych na jakies zwiazki srebra, wiec sobie wydedukowalam, z to pojemniczek ma jakies srebro w sobie i moze ten pojemniczek + plyn zapewniaja najlepsze oczyszczenie soczewek.

Ha!
Mialam racje, dopiero piszac tu o tym dziwnym pojemniku wpadlam na pomysl wygooglowania jakichs informacji i oto co znalazlam
Cytat:
Nowy, przełomowy płyn do czyszczenia, spłukiwania, dezynfekcji, przechowywania i nawilżania wszystkich miękkich soczewek kontaktowych. SOLO - care AQUA zawiera Prowitaminę B5 i Sorbitol, tworzące system HydroLock, zapewniający doskonałe nawilżenie soczewek kontaktowych. Soczewki pielęgnowane płynem SOLO - care AQUA utrzymują do 90% lepsze nawilżenie w porównaniu do soczewek pielęgnowanych innymi płynami wielofunkcyjnymi dostępnymi na rynku. Dzięki temu ich użytkownicy mogą je komfortowo nosić dłużej w ciągu dnia. SOLO - care AQUA jest pierwszym i jedynym płynem zawierającym antybakteryjny pojemnik na soczewki z systemem MicroBlock. Działanie systemu polega na wykorzystaniu bakteriobójczych właściwości jonów srebra dodanych do materiału pojemnika. W ten sposób antybakteryjny pojemnik z systemem MicroBlock chroni użytkowników soczewek kontaktowych przed potencjalnymi komplikacjami mogącymi wynikać ze stosowania zanieczyszczonego pojemnika na soczewki. SOLO - care AQUA umożliwia dwie opcje pielęgnacji: - Bez Czyszczenia i Spłukiwania - soczewki po zdjęciu z oka wystarczy włożyć do pojemniczka napełnionego płynem. Po 4 godzinach są czyste i gotowe do założenia. - Czyszczenie w 5 minut - po czyszczeniu mechanicznym i spłukiwaniu, soczewki są czyste i komfortowe już po 5 minutach przechowywania w płynie. Jeśli soczewki nie są używane, mogą być przechowywane w płynie SOLO - care AQUA do 30 dni bez konieczności dodatkowego czyszczenia.
Od dzis bede uzywac tylko z tym zalaczonym pojemnikiem

Stary 2008-05-07, 18:49   #1821
Anja92
Wtajemniczenie

GG do Anja92

A ja się od wczoraj zastanawiam co się ze mną dzieje :/. Noszę już soczewki 2 tygodnie i już w pierwszym tygodniu udało mi się zakładac je w 2-3 minuty. Od jakiś 4 dni jednak jest coraj gorzej a nie lepiej i nie wiem dlaczego. Wczoraj zakładałam je 30 min, a dzisiaj godzinę na jedno oko a na drugie się nie udało .

Anja92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-07, 18:51   #1822
meditative92
Zadomowienie

SaBka = ) bardzo dziękuję za odpowiedź zajrzę na tą stronkę. pozdrawiam
meditative92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-07, 19:21   #1823
Malla
Nie depcze krokusów

misiapisia - pytałam, bo w Polsce takich nie sprzedają, tylko na aukcjach. No ale Ty mieszkasz po sąsiedzku Dziwny ten pojemniczek, zużywa dużo płynu, ja wolę standardowe Ciby, czyli też połyskujące, ale zwykłe dwukomorowe. Również są pokryte srebrem - jak już wiesz, to element powłoczki antybakteryjnej, o której wspominałam, żeby lepiej nie zalewać wrzątkiem.
Stary 2008-05-07, 19:28   #1824
misiapisia
Wtajemniczenie

Rzeczywiscie plynu trzeba o jakas jedna trzecia wiecej niz zwykle, juz kiedys takie pojemniki mialam, ale uzywalam zwyklych, teraz gdy dotarly te plyny (kupilam 2x360ml) zastanowil mnie ten pojemnik, wolalabym standardowy, bo boje sie, ze przyszczypie soczewke ta klapka w srodku (uzylam go dopiero raz), no i wyjmowanie tez jest troche niewygodne, ale skoro dolaczyli taki i ma pomoc zachowac soczewki w czystosci to trudno, bede go uzywac.

Stary 2008-05-08, 09:40   #1825
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiapisia Pokaż wiadomość
Rzeczywiscie plynu trzeba o jakas jedna trzecia wiecej niz zwykle, juz kiedys takie pojemniki mialam, ale uzywalam zwyklych, teraz gdy dotarly te plyny (kupilam 2x360ml) zastanowil mnie ten pojemnik, wolalabym standardowy, bo boje sie, ze przyszczypie soczewke ta klapka w srodku (uzylam go dopiero raz), no i wyjmowanie tez jest troche niewygodne, ale skoro dolaczyli taki i ma pomoc zachowac soczewki w czystosci to trudno, bede go uzywac.
To o taki pojemniczek chodzi?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ETUI-HAUT.jpg (3,7 KB, 21 załadowań)
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-08, 10:08   #1826
misiapisia
Wtajemniczenie

Tak, to pojemniczek podobny do tego z twojej fotki.

Stary 2008-05-08, 10:34   #1827
Malla
Nie depcze krokusów

Też bym się bała. Szlag by mnie trafił z czymś takim, nie jestem wystarczająco cierpliwa ;] Jednak ma ten plus, że jak się przekrzywi, to soczewka nie przylepi się do wieczka i nie wyschnie, na podróż w sam raz.
Stary 2008-05-08, 18:19   #1828
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s

Ja też mam te pojemniczki. Kupiłam na allegro płyn i takie dostałam gratis. Jeszcze ich nie używałam bo widzę że sa nieekonomiczne, sporo trzeba płynu do nich wlewać (producent sobie to nieźle wymyślił :-P) i są jakieś takie mniej poręczne niż tradycyjne.
atabe_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-08, 18:45   #1829
misiapisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez atabe_s Pokaż wiadomość
Ja też mam te pojemniczki. Kupiłam na allegro płyn i takie dostałam gratis. Jeszcze ich nie używałam bo widzę że sa nieekonomiczne, sporo trzeba płynu do nich wlewać (producent sobie to nieźle wymyślił :-P) i są jakieś takie mniej poręczne niż tradycyjne.
Dzis, tzn. wczoraj uzylam go, zeby sprobowac.
Wlozylam soczewke w to wieczko koszyczka (zeby nie przyszczypac).
Sprawdzilam normalnym pojemniczkiem ile plynu trzeba - o jedna komore zwyklego pojemniczka wiecej.
Rano soczewka nie byla w koszyczku, ale przylepiona do tej wypustki pod koszyczkiem (nie mam pojecia jak, przeciez tam jest luz pod koszyczkiem i soczewka plywa).
Problem w tym, ze ja jestem slepa i taki normalny pojemniczek po prostu odkrecam, wkladam palucha i juz mam soczewke, tu musze odkrecic, wyjac to ustrojstwo, trzymac blisko twarzy zeby widziec jak otwieram koszyczek, gdzie jest soczewka, wyjac soczewke, odlozyc ustrojstwo, a po zalozeniu jednej soczewki powtorzyc caly zabieg z druga.
Niepraktyczne
Wracam do standardowego pojemniczka.

Ps. Moze ten moj plyn to jakas starsza wersja (waznosc jest ok, do konca 2009) i w tych nowych sa normalne pojemniczki?

Stary 2008-05-08, 19:03   #1830
Malla
Nie depcze krokusów

Nie, to po prostu wersja dostępna za granicą oprócz zwykłej.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości