|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1831 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Kupujac soczewki myslalam o zakupie nowych pojemniczkow, ale akurat w ofercie tego sklepu nie bylo, nastepnym razem bede pytac, czy wraz z plynem sa normale pojemniki czy wiadereczka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1832 |
Przyczajenie
|
Witam ponownie, już kiedyś pisałem w tym temacie, na początku miałem problemy z tymi soczewkami, mianowicie też czułem jakieś dziwne 'paprochy' (ale zawsze w jednym oku). Potem mi przeszło, pomagało też wyczyszczenie.
Ale teraz mam problem, otóż jakiś miesiąc temu, no na pewno 3tyg. , założyłem jak codziennie soczewki i na początku nic, pojechałem do szkoły i w autobusie poczułem że 'coś jest nie tak' w prawym oku - tez coś takiego jak paproch jakiś, ale dużo bardziej drażniące uczucie, chyba nawet wręcz mnie to bolało - ale to juz jak byłem w szkole, próbowałem potrzec jakoś lekko ale nic, może po jakims czasie dopiero mi ten ból ulżył. Pomyślałem że to może od dezodorantu, no ale przeciez oczy zamykam zawsze więc mi się to jakoś nie widzi. I tak niestety cały dzien miałem to na oku, a bolało. Zdjąłem jak przyjechałem, pewnie próbowałem czyścić, ale chyba i tak na zajutrz wyrzuciłem i założyłem inną - którą miałem w pojemniczku w płynie, bo też mi gdzieś wcześniej urażała w oko (ale po przepłukaniu było juz ok). I teraz mam tak że na lewym oku nic nie odczuwam, a na prawym własnie czuje! A co gorsza, to gorzej widze na to prawe oko:/ I teraz jak nosze soczewke Acuve coś tam, wiem ze wiecie:P to mnie to prawe oko tak lekko piecze, do tego wydaje mi sie jakby jakaś maź w nim była:/ Jutro zmienie na nową pare, już bedzie z miesiąc prawie, a pisaliście wczesniej ze one 'zostały przekierowane na 14dniowe'. Chyba bede sie musiał do okulistki wybrać:-/ Z innej beczki: ja mam rózne metody na inne oko: na lewe rochylam powieki wskazującym i serdecznym i zakładam - centralnie na oko (nie na białko) - i takiej metody mnie uczyła okulistka, ale na prawe 'opracowałem' własna, bo sobie tamtą nie mogłem poradzic - wskazującym pociągam za powieke do góry (ale w taki sposób ze palec wskazujący jest tak jakby od góry, a serdecznym sobie tylko pomagam rozchylić lekko od dołu. tak mi jest lepiej, powieka mi sie nie wyślizguje i oko jest szerzej rozwarte. Czasem też mam problemy zeby to w końcu z palca zeszło:/ Jesli ktoś ma jakieś rady co do mojego problemu, będe wdzieczny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1833 |
Wtajemniczenie
|
Hmm, chyba jedynie okulista powie ci co jest nie tak z tym prawym okiem. Dlaczego odczuwasz tam to podraznienie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1834 |
Nie depcze krokusów
|
Co do tej mazi, to mój kumpel z pracy tak ma, nosi okazyjnie Oasysy (nawet rzadziej niż ja, więc chce przerzucić się na jednodniówki). Może być to np. odrzucenie materiału soczewki lub nietolerancja środka nawilżającego w nich zawartego, Hydraclear (też masz Acuvue, więc Ciebie może to dotyczyć). Przy najbliższej kontroli (jak zmęczy opakowanie) i doborze jednodniówek zapyta o ten objaw i poprosi dla porównania o coś innego niż Johnsony i ich wspaniałe nawilżacze.
Kłucie może powodować byle paproch, niedomycie, piasek, pył, rzęsa, aerozole, założenie na lewą stronę, niewidoczne gołym okiem uszkodzenie szkła. Ciężko powiedzieć nam na odległość, już prędzej lekarz pod powiększeniem będzie mógł coś stwierdzić. Sprawdzaj przed założeniem, czy szkło jest idealnie czyste i to za każdą próbą włożenia do oka (u mnie przy lekkim zetknięciu z mrugającą powieką już się trochę brudzi, mimo że myję twarz przed założeniem). Na palcach często zostają kudełki z ręcznika, staraj się je ścierać, przedmuchiwać itp.
![]() |
#1835 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki mam pytanie, czy ktos może wie jakim rodzajem soczewek są EYEYE BIOXY ?? chodzi mi o to, czy sa silikonowe. Bo mnie zainteresowały, a kompletnie nie umiem sie doczytać, czy one są silikonowe, czy nie
![]() Dziekuję za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1836 |
Nie depcze krokusów
|
Eye Eye Bioxy są hydrożelowe asferyczne. Czyli materiał starszy technologicznie, ale konstrukcja umożliwia lepsze widzenie, m.in. przy słabym świetle, w nocy, jadąc samochodem, przy małym astygmatyzmie. Czytałam, że większość silikonowo-hydrożelowych ma konstrukcję wewnętrzną asferyczną, np. rodzina Optixów (Johnsony nie), ale nie jestem tego pewna.
Inne na 100% asferyczne hydrożele: Frequency 55 Aspheric, OxygenOne.
![]() |
#1837 |
Przyczajenie
|
Właśnie tylko problem jest w tym, że wten dzień kiedy mnie to oko zaczęło boleć, to na początku po założeniunic mi nie było, tylko po jakimś czasie godzina do dwóch mnie zaczęło boleć, tak własnie jakby coś mi tam wpadło. No i jak już pisałem teraz na to prawe oko widze gorzej i wydaje mi się że to od tamtego dnia własnie. Dziwne to jest, bo soczewki nosze od około 25 stycznia, na początku miałem problemy własnie z tym prawym okiem (też takie jakby lekkie kłócie) ale to raczej na pewno była wina jakiegoś pyłku, bo po zmianie nic mi nie było. Wszystko było ok, z początku musiały sie oczy przystosować to wiadomo coś tam mi przeszkadzało i głowa mnie bolała. Ale ogólnie było ok, aż do tamtego dnia, a dzisiaj czuje jakby to prawe oko było takie 'zmęczone' jakby. No nic albo dam mu odpocząc od tych soczewek, albo założe nową pare jeszcze dzisiaj.
Z tą mazią to rzeczywiście coś nie tak, takie jakby 'zamulenie oka' - ale dziwne bo z początku nie pamiętam zebym coś takiego czuł, baa pamietam że tylko przytknąłem soczewke do oka - a ona sama prawie ze 'wskakiwała' i nic nie czułem, żadnego obcego ciała w oku - do tej pechowej środy :/ A jeśli chodzi o czyszczenie to wiesz, mi sie wydaje, że wszystko robie ok, ręce myje, też zauwazyłem ze jakieś kudełki z ręcznika mogą zostać to staram się patrzeć czy nic nie mam na rękach i w ogóle. Chyba mam bardzo wrażliwe oczy, bo bardzo łatwo odczuwają jakieś paprochy. Wybiore się jednak chyba do tej okulistki, no chyba ze przy tej nowej parze soczewek bedzie ok. |
![]() ![]() |
![]() |
#1838 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do tej pory nosiłam Soflensy66 wycofywane, ale bardzo mi pasowały. Teraz zakupiłam Procleary są ok, ale mogłyby być tańsze i wypatrzyłam te Eye eye Bioxy i tak dumam czy kupić je czy nie? bo Purevisions niestety nie dla mnie i wszelkie z silikonami odpadają, bo mam kiepski komfort w nich i gorzej widzę ![]() Czy te Eye Eye Bioxy byłyby pod względem materiału dobrym zamiennikiem tamtych moich?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1839 |
Nie depcze krokusów
|
Lucid Dream - na razie jak "czujesz oko", to odstaw na chwilę soczewki. Masz jakieś kropelki nawilżające? Jak coś Cię kłuje przez godzinę, to po co się męczyć - zdejmij, przepłukaj, pozostaw w płynie na jakiś czas. Często byle banał powoduje dyskomfort. Może warto brać pudełeczko do szkoły?
Iwonalodz - hmm... generalnie nie są uważane za dobre i nowoczesne, może dlatego są dostępne prawie tylko w internecie. Właśnie w necie przeczytałam opinię, że się sklejają i pękają, ale jeśli przy Bauschach nie miałaś takiego problemu, to tu też może nie wystąpić. Podobno najbardziej komfortowe są z płynem tej samej firmy (subiektywna opinia użytkownika, a nie reklama). Ale skoro Twoje oczy nie tolerują silikonowych, to możnaby znaleźć coś dobrego wśród hydrożeli. Nasuwa mi się na myśl tylko to, co już masz, czyli Proclear - porządna firma (na rynku przodują cztery: Ciba Vision, Cooper Vision, J&J i B&L), ciekawy materiał, zalecane przy wrażliwych oczach (mogą podsychać jak to hydrożele, ale lepsza inwestycja w krople niż zapalenie spojówek czy wrastające naczynka) i wcale nie takie drogie, w necie 55zł za 3 sztuki plus przesyłka, no ale to i tak 2x drożej niż Bioxy. Pytanie: czy warto brać coś gorszego, żeby zaoszczędzić? Można spróbować.
![]() |
#1840 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nic to będę polowała na nie może się uda ![]() Ale dziękuję za pomoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1841 |
Nie depcze krokusów
|
Cenowo 2x droższe niż Bioxy, ale też nie bez powodu. Zakres w sklepach internetowych -10-(+10)D. Na Allegro jak to na Allegro... jeśli sklep optyczny, to powinien mieć pełny zakres, jeśli użytkownik indywidualny sprowadzający "skądś" niepełny asortyment, to miałabym go gdzieś ;] Beyabar nie ma Twojej wady? Domyślam się, że jest powyżej +/-5D, bo wtedy stopniują co 0,5 i komuś może się nie chcieć sprowadzać, bo słabiej schodzą. Użytkownik indywidualny to nie to co sklep optyczny, który zamawia z dnia na dzień w hurtowni i może mieć wszystko...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1842 |
Zakorzenienie
|
Iwonka może zajrzyj na tę stronkę: www.noszesoczewki.pl
Tu Procleary kosztują ok 90zł 6 sztuk więc wychodzi 200zł za pół roku. Są też Biofinity za 140zł, mam na nie chętkę ale to już jednak trochę drożej, więc muszę najpierw wypróbować 1 parę z allegro. |
![]() ![]() |
![]() |
#1843 |
Nie depcze krokusów
|
Ciekawa strona, szeroki asortyment! Niektóre produkty nie mają atestu do sprzedaży w Polsce, np. Oasys o średnicy 8.8 (co nie znaczy, że są jakieś lewe, może po prostu jeszcze do nas nie dotarły). Prawdę mówiąc, wolę kupić w sklepie internetowym niż na Allegro. Wydaje mi się, że korzystniejsze są warunki reklamacyjne. Chyba że po wygraniu aukcji odbiera się osobiście w salonie - to najlepsza opcja.
Na www.lensa.pl Biofinity (3 sztuki) są za 99.90zł a Proclear (6 sztuk!) 74,90zł, przesyłka 8zł - to chyba najtaniej z tego co do tej pory widziałam.
![]() |
#1844 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz co, ja już noszę soczewki od lat i zastanawiam się jak to by miało wyglądać taka reklamacja soczewki w sklepie. Zdarzyło mi się kupić kilka razy soczewkę w której gorzej widziałam (zarówno w internecie jak i w normalnym sklepie) bez żadnej przyczyny bo moc była dobra, a soczewka wyglądała normalnie. I jakoś nigdy nie poszłam do sklepu i nie powiedziałam: żle w niej widzę, proszę mi wymienić! Sądzę że w takiej sytuacji wysłaliby mnie do okulisty żebym sobie zbadała wzrok czy mi się przypadkiem nie popsuł. Na szczęście takie sytuacje zdarzają się baaardzo sporadycznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1845 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, pierwszy raz kupilam soczewki kontaktowe, oczywiscie po wczesniejszej konsultacji z okulista. Zamowilam sobie je na Allegro na tej aukcji: http://allegro.pl/item355415751_ciba...zt_gratis.html I teraz moje pytanie- czy jest jakas roznica mniedzy soczewkami na prawe i lewe oko? Myslalam ze w opakowaniu beda 3 soczewki oznaczone ze są na oko prawe i 3 na oko lewe, podczas gdy w opakowaniu znajduje sie 6 jednakowo opisanych soczewek. Obejrzalam dokladnie cale opakowanie i znalazlam w rogu małe oznaczenie Rx only- czy to oznacza Right only i to ze moge je zakladac tylko na prawe oko? Mam tyle watpliwosci bo na zadnej aukcji z tymi soczewkami na allegro nie ma jakiegos rozgraniczenia pomiedzy soczewkami na oko prawe i lewe....
|
![]() ![]() |
![]() |
#1846 |
Wtajemniczenie
|
Jesli masz taka sama wade w obu oczach po prostu wyciagasz z opakowania 2 soczewki, jedna na prawe i jedna na lewe oko. Jesli masz rozne wady, tak jak ja, musisz kupic 2 opakowania soczewek o odpowiednich mocach na kazde oko.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1847 |
Rozeznanie
|
Wiec co oznacza to Rx only? Aha i jescze jedno pytanie. Mam wade na jedno oko -1, na drugie -1,25. Myslicie ze byloby bardzo zle gdybym nosila na oboje oczu - 1?, czyli na jedno oko, troszke slabsza niz byc powinna? Czy to w jakims stopniu mogloby zaszkodzic?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1848 |
Wtajemniczenie
|
Rx - moze byc sprzedawana tylko na recepte.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1849 |
Raczkowanie
|
o jaki fajny sklep, proclear faktycznie tanie, nawet taniej niż na allegro
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1850 |
Nie depcze krokusów
|
Lalaith - wow, jeszcze taniej? Na jakiej stronie?
Na mnie niestety są chyba za duże, ale już niedługo kontrola (po wywaleniu tysiaka na naprawę samochodu, grrrrrr) i dostanę namiary na wszystko, co pasuje do moich parametrów ![]() *Pinacolada* - na pewno byłaś u okulisty? Piszesz tak, jakbyś kupiła sobie sama. Dlaczego tak myślę? Bo, po pierwsze, dobór soczewek, a tym samym sprawdzenie próbnej pary, powinien się odbyć już u lekarza, chyba że masz kontrolę za parę dni (czas na sprowadzenie, samodzielne kupno u innego źródła), aby sprawdził czy dobrze leżą i dobrze się poruszają. Po drugie, zamówiłaś stary model soczewek, czyli O2Optix, które od jakiegoś czasu produkowane są pod nazwą AirOptix. Kupiłaś to, co zalegało gdzieś w magazynie. Po trzecie, o tym czy możesz nosić taką samą moc (różnica faktycznie niewielka) na obydwu oczach zdecyduje lekarz po badaniu ostrości wzroku, korekcja powinna być identyczna, inaczej może Cię czekać dyskomfort, zmęczenie oczu, bóle głowy, a nawet przyspieszenie pogarszania wady. Tak czy siak, wizyta kontrolna jest niezbędna na tym etapie.
![]() |
#1851 |
Wtajemniczenie
|
He, he.
Nikt sie nie chce przyznac, ze sobie sam dobral soczewki, bo wie, ze czeka go zje**a ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1852 |
Nie depcze krokusów
|
Ode mnie na pewno będzie to zj**a, bo nie chcę mieć kogoś na sumieniu. Co nie oznacza, że jestem święta, w końcu noszę 2-tygodniówki przez miesiąc (ale po kontroli). Polecam kupowanie w sklepach internetowych, bo ceny są naprawdę podobne, a na Allegro zdarzają się różne kwiatki.
Cytat ze strony salonoptyczny.pl: UWAGA !!! Ponieważ soczewki kontaktowe charakteryzuje nie tylko moc, ale również parametry geometryczne takie jak promień krzywizny i średnica, oraz własności materiału jak między innymi przepuszczalność tlenu i uwodnienie konieczne jest dobranie soczewek przez lekarza okulistę posiadającego odpowiednie wykształcenie i doświadczenie w tym zakresie. Samowolne dobieranie soczewek kontaktowych grozi poważnymi schorzeniami oczu.
![]() |
#1853 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Tak mam dużą wadę wzroku i nosze soczewki od 11 lat i byłam zadowolona z tych Soflens 66 niestety Soflens 56 już nie są dla mnie zbyt komfortowe, a Purevisions okazały sie koszmarne ![]() Stronka ciekawa ![]() ![]() Odnośnie allegro to jeszcze nie kupowałam nigdy tu soczewek zazwyczaj w sklepach netowych, ale ponieważ szukałam nie zbyt drogiego zmaiennika dla moich Soflensów 66, więc szukałam wszędzie w tym i na allegro ![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1854 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1855 |
Raczkowanie
|
ja na allegro jeszcze się nie przejechałam nigdy, na żadnym towarze, nie tylko na soczewkach i oby to się nie zmieniło
![]() soczewki kupuję raz na allegro innym razem w sklepie internetowym, w zależności gdzie akurat jest taniej, tak samo z płynami bo akurat jakbym chciała kupić u mojej okulistki to bym 2 razy więcej musiała wydać |
![]() ![]() |
![]() |
#1856 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1857 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Malla na tej stronce co podawałam Biofinity są po ok 140zł za 6 sztuk, ale wiesz co, osobiście myślę że jeżeli te soczewki które nosisz Ci służą to noś je i nie kombinuj. Po co eksperymentować na oczach jeśli to w czym się chodzi jest dobre? No chyba że chodzi o koszty... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1858 |
Zakorzenienie
|
Czy dla dalekowidza z astygmatyzmem też się znajdą jakieś soczewki? :P
Strasznie bym chciała sobie wreszcie kupić soczewki, bo okulary noszę tylko w domu. W szkole, po kilku godzinach moje oczy totalnie wysiadają.
#1859 |
Nie depcze krokusów
|
Lalaith - Masz rację, jestem zadowolona z komfortu i widzenia w Oasys. Szkoda, że są tylko 2-tygodniowe... Ich koszty są znośne, ale chciałabym skontrolować swoje naczynka. Mam cienką skórę, pod którą widać naczynka, łatwo u mnie o rumieńce. Wcześniej nie zwracałam uwagi na to, które żyłki były u mnie widoczne stale, bez wpływu na widzenie. Jednak nie chcę, by mi wrastały w rogówkę, co jest częstym powikłaniem po soczewkach. Teraz już je obserwuję i wiem, że w każdym oku mam po 1-2, które ciągle są widoczne i myślę, że zawsze były - gałki mam białe, ale nie takie jak w Photoshopie, jakąś fakturę posiadają. Czuję, że czas na kontrolę - u innego lekarza. Chciałabym wypróbować inne modele, ale nie na własną rękę. Doświadczyłam na razie dyskomfortu zbyt dużych soczewek i nie polecam tego, a wiem, że zbyt małe mogą nie być wyczuwalne w skutkach, choć szkodzą o wieeeele bardziej - chcę tego uniknąć. Mam zbyt dużą wadę na eksperymenty :/
winyl - jasne! Jaką masz wadę? Lekarz z uprawnieniami kontaktologicznymi sprawdzi, które będą Ci pasować rozmiarowo. Na początku zakładanie i ściąganie może być koszmarne, ale idzie się szybko przyzwyczaić ![]() PS. Dzisiaj byłam znowu w górach, temperatura od 5 do 20 stopni, do tego drzemka w samochodzie. O wiele lepiej mi się widziało niż w okularach, może ze względu na brak zaburzania wielkości obiektów. Soflens59 mają lepsze parametry, ale to nie oznacza, że są lepsze od 66 w użytkowaniu. Na pewno są inne. PV, czyli ich zamiennik, to też inna bajka. Pozostaje tylko spróbować. Myślę, że nie wycofują 66 bez przyczyny.
![]() |
#1860 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, czemu wycofuja, ale sama wiem, że czasem polityka firmy, nie tylko okulistycznej, ale np. kosmetycznej rządzi się dziwnymi prawami i wycofują czasem kosmetyki, które się cieszą dużą popularnością wprowadzając nowe, niby lepsze, które już takiej popularności nie mają. Ja nosze już tak długo szkła, że moja okulistka oprócz dobrania mi mocy i innych parametrów szkieł, nie proponuje mi nic, bo ciężko przewidzieć, co zaakceptują moje oczy. Proponowała mi szukanie samej, po zaproponowaniu przez nią Purevisions i Soflensów59. Niestety moje oczy były "wychowane" na szkłach rocznych i kwartalnych, poza tym dużą moc mam i teraz jestem na etapie poszukiwań, nie ukrywam, że Soflensy66 pasowały mi też ceną i często nosiłam je krócej niz m-c, bo nie wychodziło to zbyt drogo. Na razie same poszukiwania nie są dla mnie zbyt tanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.