|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1111 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III
Cytat:
|
|
|
#1112 |
|
Zakorzenienie
|
Też mi się wydaje, że dużo robi to obróbka danego składnika. Chciałam kiedyś kupić miniaturę słynnego pudru High Definition Make Up For Ever, który jest 100% krzemionką bez żadnych dodatków i porównać go z krzemionką kupowaną jako półprodukt. Po blogach przeszła swego czasu fala oskarżeń i demaskujących wpisów, które miały na celu udowodnić jak to MUFE nabija ludzi w butelkę sprzedając im za grube pieniądze coś, co kosztuje ułamek tej ceny. Nie jestem przekonana, czy High Definition to identyczna krzemionka jak ta ze sklepów z półproduktami. W sumie zapiszę sobie na listę ten puder, bo jestem ciekawa.
|
|
|
|
|
#1113 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() Na pewno taka glinka wykończeniowa czy primerowa do makijażu musi się różnić jakością i wykonaniem od takiej zwykłej kosmetycznej do zabiegów i pewnie koszt jej przetworzenia na odpowiednią strukturę też jest inny, aczkolwiek wiadomo, MUFE czy LL i tak windują ceny za reklamę i kreowanie się na luksus. Jutro będę mieć makijaż na sobie, to wypróbuję zwykłą glinkę
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-06-22 o 12:30 |
|
|
|
|
|
#1114 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak mi ten Ecolore nie przypasuje, to gdzieś opchnę A glinka glince nie równa. Tak mam z sypkimi, niektóre mnie podrażniają a niektóre nie. Mi się lepiej utrzymują na twarzy minerały drobniejsze i suche. I te LL są dla mnie ok, ale musiałabym kilka warstw nałożyć, żeby był efekt krycia. A obecnie kilka wartstw minerałów to nie mam jak położyć, bo i tak wszystko spłynie Ale to prawda LL winduje ceny i tak nie bardzo mam ochotę wydawać kasę na coś, z czego i tak nie będę do końca zadowolona. Kiedyś też byli bardzo krytykowani za ceny swoich pędzli.
|
|
|
|
|
|
#1115 |
|
Zakorzenienie
|
Tesyowałyście Buffet The Ordinary?
|
|
|
|
|
#1116 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1117 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1118 |
|
Zakorzenienie
|
Zastanawiam się czy lepiej kupić Buffet czy Hylamide anti age..
|
|
|
|
|
#1119 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym kupila oba i pierw sprawdzila jeden, a po skonczeniu drugi, zeby 2x nie placic za przesylke
![]() edit: mnie troche smieszy to The Ordinary, bo oni maja kosmetyki ktore my od wielu lat same sobie robilysmy To jest po prostu strona, gdzie mozna kupic kilka polrpoduktow kosmetycznych (za niebotyczna cene) i proste formulacje (nie liczac kilku wyjatkow). Czy w innych krajach tez jest taki dobry dostep jak u nas do polproduktow?
Edytowane przez 201708250935 Czas edycji: 2017-06-28 o 11:11 |
|
|
|
|
#1120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1121 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jasne, że w innych krajach też jest dostęp do półproduktów. Ale ludzie są leniwi i w większości przypadków mało kto zostaje przy kręceniu kosmetyków samemu. Odwołuję moje słowa o nielepieniu się The Buffet. Dzisiaj nałożyłam na pół twarzy Sebum Treatment Whamisy a na drugie pół The Buffet i różnica jest spora tzn Whamisa matuje i nie lepi się, a pod The Buffet cera szybko zaczęła mi się błyszczeć i jest lepka. Sprawy nie polepsza fakt, że mało sypiam i jestem przed okresem, to niestety bardzo oszpeca mi skórę. |
|
|
|
|
|
#1122 |
|
Zakorzenienie
|
Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III
Witam się pięknie! Podczytuje wątek regularnie jako posiadaczka cery dojrzałej, mieszanej i naczynkowej. Nie mam tendencji do wysypu.
Zima czasami stosuje fluid i puder sypki, zazwyczaj robię pełny makijaż Latem puder transparentny i zazwyczaj podkreślam tylko rzęsy, brwi i usta, ale tez nie jest to codziennie. Moja pielęgnacja to 70% kosmetyków naturalnych, reszta już nie jest naturalna i taka równowaga mojej cerze odpowiada. Stosuje od roku z krótkimi przerwami. Bardzo lubię. Najlepsze efekty były, gdy zastosowałam je po raz pierwszy, cera naprawdę wyglądała młodziej, była napięta i nieco rozjaśniona. Nawet mój mąż zauważył różnice, a zazwyczaj nie zwraca aż takiej uwagi, znajomi również komplementowali. Wtedy jednak miałam przerwę w stosowaniu jakiegokolwiek serum. Trochę się lepi, ale jest lekkie i szybko się wchłania. Mnie to osobiście nie przeszkadza. Z Hylamide mam tylko serum pod oczy i bardzo je lubię, wydaje mi się, ze skóra pod oczami odmłodniała. Pewnie skuszę się na coś jeszcze, ale mam mały zapas i chce najpierw wykorzystać to co mam. Z The Ordinary miałam ich prosty krem, fajnie się u mnie sprawdzał. Mam tez kofeinę pod oczy i tez ja bardzo lubię. Pracuje na zmiany, wiec wszelka pomoc w okolicach oczu miłe widziana. Rozjaśnia cienie, niweluje obrzęki. Tylko moje cienie są głównie z deficytu snu, a nie z natury. Miałam tez zima Retinoid 2 % i byłam zadowolona, jeśli nie znajdę nic lepszego, to do niego wrócę. Ogólnie produkty The Ordinary nie są zle, odpowiadają mi składowo. Z pewnością bede do nich wracać. W UK są sklepy z półproduktami, ale dużo lepiej zaopatrzone są polskie, gdzie głównie kupuje podczas wakacji. Kiedyś potrzebowałam na już konkretnego emulgatora do oleju i nie mogłam niczego sensownego u nas znaleźć. A to tylko mały przykład. Sama nie lubię kręcenia własnych kosmetyków, mam do tego dwie lewe ręce, nawet z instrukcja krok po kroku. Tuninguje głównie odżywki i maski do włosów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
O książkach Edytowane przez mariolasl Czas edycji: 2017-06-28 o 16:16 |
|
|
|
|
#1123 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki 🌼sklaniam sie do hylamide. Ten pod oczy tez kupie jak wykoncze to co mam w domu
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1124 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny a jak jest z kosmetykami fitomed ? Są naturalne ? Testowalyscie ?
|
|
|
|
|
#1125 |
|
Zakorzenienie
|
nagomiko, jak u Ciebie teraz sprawdza się deo z PH?
|
|
|
#1126 |
|
Konto usunięte
|
Niestety kiepsko :/
Nakładam go 3 razy dziennie czasami (zmywam stary -> nakladam nowy), bo on najczesciej po 3h kompletnie przestaje chronic |
|
|
|
|
#1127 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1128 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- Zapytam się was, bo może macie pomysł. Moja skóra jeśli nie użyje mocnej okluzji (filtr, avene cicalfate krem) to wygląda na suchą, ma widoczne ciemne pory (jakby zatkane), jest zaczerwieniona. Uspokaja się po nalozeniu na nia jednego z wyzej wspomnianych kosmetykow. Robi sie gladka, jedrna, sprezysta, znikaja pory i zaczerwienienie. Czego moze jej brakowac, ze ona tak straszliwie nie toleruje lekkich formul? Nie odwadniam podczas mycia, bo stosuje emulsje myjaca (na kokosie), nie sciaga mnie po niej, a wrecz przeciwnie, skora jest miekka i delikatna. dodam, że lekka formula to np emulsja post acte avene Edytowane przez 201708250935 Czas edycji: 2017-06-29 o 08:53 |
|
|
|
|
|
#1129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1130 |
|
BAN stały
|
Obecnie posiadam ten kosmetyk. Twarz jest rozjaśniona i bardziej wyrównana. Skóra nie jest już tak przesuszona, a miałam z tym sporo problem. Czy zmarszczki są mniej widoczne? Na razie nie zauważyłam, ale kończę dopiero pierwszą buteleczkę i zamierzam kupić następną.
|
|
|
|
|
#1131 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Biofficina póki co sprawuje się świetnie - powiem nawet, ze jestem pozytywnie zaskoczona. Wydaje mi się ('wydaje", bo używam jednocześnie innych kosmetyków ujednolicających cerę), że rzeczywiście nieco rozjaśnia przebarwienia, wyrównuje koloryt. No, ale jak powyżej : moje wrażenia mogą nie być miarodajne, bo nie uzywam jej w pojedynkę. Za to ładnie nawilża na pewno, lekko napina. Jest super uzupełniaczem Worship. Nakładam od razu "na". Cytat:
Ciekawa jestem, jak sprawdzi się u Ciebie SubQ eyes. Hylamide -) - jest bardziej skoncentowany. Ale w sumie możesz zacząc od Buffetu. Cytat:
, a kto go próbował dobrze rozpuścic w koncentracji większej niż 1% wie, o czym mówię .Ale rzeczywiscie- patrząc na formuły mozna pomysleć, że czytają nasze polskie blogi o komsetykach DIY, albo podglądaja nasze sklepy z polproduktami ;0 Cytat:
Whamisha nałozona poł godziny przed myciem głowy rzeczywiście cos robi. Po umyciu wlosy mam bardziej odbite od nasady, nie przetłuszczaja się tak szybko, zwłaszcza teraz, kiedy jest gorąco. Chyba uda mi się ja zużyć nie przekraczając PAO ![]() Melduję, że Booster C Hylamide szału nie robi, poki co. Powoduje też ciut szybsze przetłuszczanie. Może i rozjaśnia przebarwienia , ale jak w przypadku Biofficiny - nie stosuję go samego, wiec nie moge na 100% powiedziec, ze to on. Ale na pewno nie daje mi takich efektow, jak olejowa C, zwłaszcza w połaczeniu z kwasem liponowym. Na pewno nie powoduje wiekszej ilości zaskornikow, bo ta jakby zmnniejszała się, ale po którym kosmetyku też nie mam pojecia. Wykończę flaszkę i wracam do "mojej' olejowej C. |
||||
|
|
|
|
#1132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie wczoraj nad nim myślałam ![]() Dzięki za info, ciagle szukam idealnej witaminy C ![]() Z Hylamide chyba skuszę sie na Booster Glow ![]() Możecie polecić coś do mycia twarzy? Może być pianka lub żel, raczej łagodne, bo rypacze mam. Przez ostatni rok używałam Balance me, chciałabym odmiany, głównie na wieczorne mycie, na lekkie bezmakijazowe dni. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Może być cos azjatyckiego ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1133 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ma konsystencję rzadkiego mleczka, koloru żółto-kremowego, jest właściwie bezzapachowy i wchłania się całkowicie- początkowo jest delikatnie lepka warstwa, ale znika ona zupełnie w krótkim czasie;- mam wrażenie, że zależy to od ilości nałożonego produktu. Kusisz tą Biofficiną. U mnie na razie sprawdza się serum/odżywka Miessence do dojrzałej http://www.beautifullyorganic.co.uk/...kin-p-840.htmli stosuję go właśnie z serum Antipodes Worship (też ma ciemny kolor, ale jaśniejszy od Antipodes). Używam też na noc kuracji DLA na naczynka (kolor- kawa z mlekiem i zapach jakby kocanki, chociaż jej nie zawiera https://iwos.pl/cera-naczynkowa-i-wr...etyki-dla.html )- problem na razie został wyciszony i jestem zadowolona z efektów. Niekiedy dokładam serię Vianek na naczynka- serum i krem (zielony )Cytat:
Edytowane przez 9d7b7132c96a8dd7d39f4ca1b65b4d26fef991fe_65a5443115010 Czas edycji: 2017-06-29 o 18:21 |
||
|
|
|
|
#1134 |
|
Zadomowienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;75056786]
A może Pyrus Cydonia Kivvi https://www.ecco-verde.pl/kivvi/pyru...FV1nGQodO4kIDA[/QUOTE] Dla mnie żele/płyny Kivvi są mega fajne. Ale Pyrus Cydonia może podrażnić. Dla mnie był ok, bardzo byłam zadowolona, ale absolutnym hitem jest wersja dla cery tłustej z łopianem i miętą. Ma konsystencję mleczka przez co jest średnio wydajny. Ale działanie na moją skórę jest świetne. Jest bardzo łagodny, ale dobrze zmywa, nie pozostawia żadnej warstwy a jednocześnie skóra po nim jest miękka i nawilżona. Dobrze uzupełnia moją pielęgnację, ma dużą zawartość ekstraktów roślinnych, które poprawiają kondycję skóry. Jedyny minus dla mnie to wydajność i cena, więc będę czekała aż będzie w promocji
|
|
|
|
|
#1135 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;75056786]Ostatnio nabyłam taki produkt i wiążę z nim spore nadzieje http://naturalissa.pl/pl/p/Kwas-Alfa...arszczkowe/221
Ma konsystencję kremowego mleczka, jest bezzapachowy i wchłania się całkowicie- początkowo jest delikatnie lepka warstwa, ale znika ona zupełnie w krótkim czasie- mam wrażenie, że zależy to od ilości nałożonego produktu. Kusisz tą Biooficiną. U mnie na razie sprawdza się serum/odżywka Miessence do dojrzałej http://www.beautifullyorganic.co.uk/...kin-p-840.htmli stosuję go właśnie z serum Antipodes Worship (też ma ciemny kolor, ale jaśniejszy od Antipodes). Używam też na noc kuracji DLA na naczynka (kolor- kawa z mlekiem i zapach jakby kocanki, chociaż jej nie zawiera https://iwos.pl/cera-naczynkowa-i-wr...etyki-dla.html )- problem na razie został wyciszony i jestem zadowolona z efektów. Niekiedy dokładam serię Vianek na naczynka- serum i krem (zielony )A może Pyrus Cydonia Kivvi https://www.ecco-verde.pl/kivvi/pyru...FV1nGQodO4kIDA[/QUOTE] Dziękuje! Przyjrzę sie na pewno. Miessence czeka u mnie w kolejce, a Bioficine używam teraz i tez jestem zadowolona. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
Dziękuje! Czuje sie skuszona ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamiętam, że szukałaś żelowej maseczki nawilżającej - ta wygląda obiecująco, właśnie zamówiłam :p http://bielenda.pl/produkty/hydro-bo...niez-wrazliwej Skład: Aqua (Water), Panthenol, Rosa Damascena Flower Water, Sodium Hyaluronate, Hydrolyzed Corallina Officinalis Extract, Eutrepe Oleracea (Assai) Fruit Extract, Gluconolactone, Calcoium Gluconate, Carbomer, Maltodextrin, Polysorbate 20, Potassium Hydroxide, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Parfum (Fragrance), CI 17200.
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2017-06-29 o 14:04 |
|
|
|
|
|
#1137 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
fajnie nawilża, wydaje się że tak głębiej niż tylko sam naskórek. Miękka skóra po zmyciu jest bardzo |
|
|
|
|
|
#1138 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki za wszystkie odpowiedzi 🌺🍀 to chyba byl bledny wniosek z serum pompujacym, cos innego mi zanieczyszcza skórę. Obecnie używam worship plus prokolagen rano, na to serum pompujace i potem filtr. Jestem zadowolona z tej kombinacji chociaz chetnie bym mieszala worship z czyms bardziej nawilzajacy. Kusisz ta biofficina faktycznie.
Mam pytanie o hylamide subq eyes, bo widze ze jest parę użytkowniczek. Czy ono nadaje sie na dzien? Nawilza skórę pod oczami? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1139 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jeszcze myślę teraz o piance Kivvi tej z serii borowkowej
|
|
|
|
|
|
#1140 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja mam ostatnio problem z myciem twarzy, nie umiem znaleźć właściwiej rutyny dla ponownie tłustej cery. Dużo psują u mnie filtry, które nijak nie pasują do tłustej, ale wrażliwej skóry. Trzymanie filtra cały dzień na twarzy jej nie służy, wieczorem cera jest wymęczona, obciążona, trudno już zmatowić całodniowe sebum pod filtrem. Do tego często nadrabiam brak snu w ciągu dnia i przed pójściem do łóżka czuję się w obowiązku zmyć nałożony rano filtr. Wstaję po 2-3 godzinach i muszę znowu oczyścić skórę, żeby położyć na nią po raz drugi jakieś serum + filtr przed wyjściem z domu popołudniem, bo twarz jest już powleczona warstwą sebum i nie wyobrażam sobie tylko je odcisnąć i na to dać serum i grubą warstwę filtra. Potem mycie wieczorem i to potrójne lub poczwórne, jeśli chcę wykonać masaż twarzy (staram się regularnie). Ponieważ nie masuje się brudnej skóry, to najpierw muszę umyć raz lub dwa (olejek i ewentualnie pianka/żel), potem położyć olejek myjący w roli poślizgu, no i po masażu muszę go znowu zmyć pianką/żelem. I jak to wszystko zsumować, to wychodzi, że moja twarz ma co najmniej 5 razy dziennie do czynienia z jakimś produktem myjącym, a przeważnie więcej niż 5, bo często stosuję dwa kosmetyki myjące jeden po drugim bo np olejek czy krem myjący czy micel nie doczyszcza właściwie. Niestety odbija się to na jej kondycji, powiększa przetłuszczanie i uwrażliwienie. Nie wiem, jak rozwiązać ten problem, poza oczywiście rezygnacją z filtrów, co i tak często robię, jak nie jest cały dzień słonecznie. Sterydy już właściwie całkowicie przestały działać bez towarzystwa antykoncepcji hormonalnej. W sierpniu mam termin u endokrynologa. Jako ciekawostkę napiszę, że terminy do poradni endokrynologicznych w Nadrenii-Westfalii były dopiero na połowę następnego roku Udało mi się zapisać do kliniki uniwersyteckiej. Tak więc nie tylko w Polsce jest kiepsko jeśli chodzi o kolejki do lekarzy.
Edytowane przez chimay Czas edycji: 2017-06-30 o 15:07 |
||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:04.

Ale to prawda LL winduje ceny i tak nie bardzo mam ochotę wydawać kasę na coś, z czego i tak nie będę do końca zadowolona. Kiedyś też byli bardzo krytykowani za ceny swoich pędzli.