|
|
#3241 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3242 |
|
po prostu Em :)
|
A, dziękuję.
I wreszcie mogę to napisać - dobrze!!! ![]() Od początku założyłam sobie próg 70%, po dokładnym przejrzeniu odpowiedzi stwierdziłam, że mój wynik to coś pomiędzy 67 a 83%, bo nie wiem czy zaliczą mi wszystkie otwarte. ![]() Jestem z siebie dumna.. ![]() A dziś przytachałam od TŻa (byłego?) całą stertę książek.. Dostałam do przeczytania ze zgodą na wrzucenie na podaja jeśli nie będę chciała ich zatrzymać. Najpierw oczywiście przeczytam, bo wszystkie mnie interesują.
|
|
#3243 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czsem, jak foxina, mam tylko ochotę paść na łożko czy kanapę i odpoczać. A do tego wszystkiego od wczoraj mam kłopoty ze zdrówkiem.Gardło boli, glos prawie straciłam i lecę na antybiotykach. ![]() ![]() Amber, gratulacje .Piekne łowy. i to na odwyku...Alvesta, jakie to przykre!!! naprawdę rece opadaja. ![]() A ja nie wiem , jaką jestem książką .Niestety , tekst po angielsku, więc nie rozumiem. Moze i lepiej ? wyszłyby jakies dziwiadła![]() Żeby nie było poza tematem- jutro odbiorę moje książeczki i wtedy sie pochwalę.
|
|
|
|
|
#3244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
|
#3245 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ależ jesteś spostrzegawcza! Ja wcale nie pokojarzyłam, Zielone Wzgórze - Irlandia!!! Jak pisałam tutejsze też cmentarze mnie zauroczyły, szczególnie te słynne celtyckie krzyże dominujące nad innymi nagrobkami. Ale tym co naprawdę mnie zaskoczyło to sposób "ozdabiania grobów", szczególnie dzieci, gdzie ludzie zostawiają zabawki, słodycze etc. Szczególnie mnie wzruszył pomnik małej dziewczynki, gdzie ktos zostawił płkę do gry, skarbonkę i misia... Cytat:
|
|
|
#3246 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co dzisiaj zdawałaś? Przepraszam, że tak pytam, ale ja maturę zdawałam wieki temu i na dodatek "po staremu", więc teraz w ogóle nie jestem w temacie. ![]() A pochwalisz się jakie książki dostałaś? Cytat:
Ondine życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia! A nawet jeśli choróbsko Cię zmorzy, to przynajmniej poleżysz w ciepłym łóżku, poczytasz sobie i odpoczniesz
Każdego poranka dostajemy szansę na nowe życie i tylko od nas zależy, czy zaświeci słońce. Pomimo chmur - walcz, bo życie nie kończy się na kłopotach a słońce świeci ponad nimi. Edytowane przez Mariah Czas edycji: 2008-05-09 o 22:38 Powód: dopisek |
||
|
|
|
#3247 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy takim zagonieniu, najgorszą z możliwych rzeczy jest zachorować Trzymaj się cieplutko! Cytat:
|
||
|
|
|
#3248 |
|
|
Rozszerzoną geografię.
![]() Oto książki: 1. Dennis Lehane Rzeka tajemnic 2. Nick Hornby Był sobie chłopiec 3. Nick Hornby Długa droga w dół 4. Daniel Wallace Duża ryba 5. Sarah-Kate Lynch Błogosławieni, którzy robią ser 6. J. K. Rowling Harry Potter i więzień Azkabanu
|
|
#3249 | ||
|
Rozeznanie
|
Dziękuję bardzo
Cytat:
Cytat:
Zgadzam sie,że taki sie bardziej osobisty , wruszajacy gest , tylko faktycznie u nas następnego dnia by niczego nie było. Edytowane przez Ondine Czas edycji: 2008-05-09 o 23:35 Powód: literówka |
||
|
|
|
#3250 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dziś zaprzepuściłam niezłą sumkę. Zaszłam do pewnego antykwariatu, który został otwarty kilka m-cy temu i teraz pluję w brodę, że tak późno. Jest tyyyyyyyyyyyle interesujących tytułów, że nie wiedziałam co brać.
Zdecydowałam się na: 1. "Królowa Margot" i "Trzej muszkieterowie" A. Dumas - po 16 zł. 2. 2 tomy "W 20 lat póżniej" A. Dumas - 24 zł za obie książki. 3. "Czterej pancerni i pies" Janusza Przymanowskiego za 26 zł i 2 tomiki "Stawki większej niż życie" Andrzeja Zbycha - 10 zł za oba w ramach promocji za taki zakup. Fajnie się poczułam w tym miejscu, bo pomieszczenie niezbyt duże i zagracone książkami, które leżały wszędzie - regały, stosami na podłodze. Czyli widok jak u zdecydowanej większości posiadaczy własnych biblioteczek. Coś czuję, że zostanę stałą klientką, tymbardziej, że gościu zaproponował, że będzie mi odkładał kilka książek co m-c jeśli przyniosę mu listę pozycji must hev ![]() W ŚK kupiłam "Słownik symboli" oraz "Słownik mitów" - oba za 76 zł. |
|
|
|
#3251 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7501726] No i jeszcze weszłam do Taniej Książki, ale wyszłam bez niczego
Moja silna wola wygrała. To jestem pełna podziwu. ![]() Cytat:
![]() Zaczęłam wczoraj katalogować moje zdobycze i naliczyłam 226 nieprzeczytanych książek. A mniej więcej drugie tyle wciąż jest u rodziców, muszę też kiedyś to pokatalogować - wtedy będę miała czarno na białym ile dokładnie tego jest.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dwie ostatnie czytałam, a Lehane strasznie zazdroszczę - jest na mojej liście. ![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#3252 |
|
Rozeznanie
|
Protko, dziekuję
Ja juz po zakupach i mogę dalej sie kurowac. Czuję sie troche lepiej. I dzisiejszy dzień przeznaczam na lenistwo z ksiażką w ręku.To nie wiem , czy to na pewno lenistwo? ![]() Odebrałam tez moje ksiazki , potem napisze co , bo chce tez fotki wkleic . dziwczyno, tylko pozazdroscic takiego antykwariatu. |
|
|
|
#3253 | ||
|
Zakorzenienie
|
Em, Dziewczyno gratuluję nabytków
![]() Cytat:
Taka piękna pogoda, więc nawet szkoda chorować Cytat:
Bo jak zobaczysz ile tego jest i jak , to już nam się nie pozbierasz A ja się pochwalę, w ramach przygotowywania się do odwyku postanowiłam ograniczyć moje zakupy w ŚK tylko do trzech książek - Szyfru Szekspira, Zakochanych kobiet i Pocałunku Liszta. Idę w poniedziałek... Obym w tym postanowieniu wytrwała
|
||
|
|
|
#3254 | |
|
|
Dziękuję, dziewczyny.
Cytat:
|
|
|
#3255 |
|
Rozeznanie
|
Em, przede wszystkim gratuluję pisemnej matury,a za część dalszą będę trzymała kciuki.KSIĄŻEK TEŻ GRATULUJĘ.
Mnie osobiscie "Rzeka tajemnic" średnio sie podobała. Ciekawa jestem Protko, jak Ty ją odbierzesz, bo jak widać Em wpadała w czytanie . |
|
|
|
#3256 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, super zdobycze
.jakie ksiązki polecacie z Dedalusa ? póki co nabyłam - Mansfield Park i Opactwo Northanger Jane Austen
|
|
|
|
#3257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3258 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak choruję i leżę w łóżku to dużo więcej i dużo szybciej czytam. Cytat:
A poza tym zawsze boję się jeść czy pić podczas lektury, aby nie pobrudzić, uszkodzić, zniszczyć. Poza tym ja już tak mam, że nie wyobrażam sobie czytać np. Heinricha Bölla na białym papierze. Kartki obowiązkowo muszą być pożółkłe, wtedy jakoś lepiej mogę się wczuć w klimat. Takie stare książki inaczej również pachną. Pamiętam jak wzięłam kiedyś do rąk w Empiku Opowieści z Narnii. Piękne wydanie w twardych oprawach i wszystkie tomy dodatkowo zgromadzone w kartonowym etui. Śnieżnobiały papier. Nie kupiłam, bo stwierdziłam, że cóż z tego, że książki pięknie będą wyglądać na półce, kiedy ja i tak po nie nie sięgnę? Teraz poluję na Lewisa w antykwariatch albo na podaju, aby na regale stały już trochę zużyte egzemplarze. Im bardziej zaczytana książka, tym bardziej ją kocham
|
|
#3259 | |
|
Rozeznanie
|
Ja kupuję w antykwariatach książki, które trudno znaleźć, bo nakład już wyczerpany. Ostatnio kupiłam tak "Przęminęło z wiatrem", które po prostu musiałam mieć w domu, a nigdzie nie mogłam znaleźć. Obecnie jest już nowe wydanie - widziałam w Empiku i "Przęminęło..." i dwa "ciągi dalsze" - "Scarlett" i "Rett" . Ale ta cena!
![]() Kupiłam też"Zbrodnię i karę" - bo bardzo lubię tą książkę, a w księgarniach były dostępne tylko takie w wydaniu lekturowym, z nadrukowanymi notatkami na marginesach, okropieństwo :/ Cytat:
|
|
|
#3260 |
|
Zakorzenienie
|
nie mam nic przeciwko antykwariatom, ale jak już, to kupuję tam książki naukowe, jakoś powieści wolę pachnące świeżością
zresztą nawet w antykwariatach można dostać pozycję w dobrym stanie, trzeba tylko mieć odrobinę szczęścia, nie chwaląc się udało mi się tak upolować trzy tomy krzyżowego runcimana za 50 zeta![]() ten tydzień zamykam po bożemu jedną książką, blogową pokusą ![]() "wszystko w czekoladzie" tatiany polakowej - 7 zł. |
|
|
|
#3261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie wróciłam z ŚK z "Szyfrem Szekspira" faktycznie ten Niezbędnik Turysty to badziewny notesik
|
|
|
|
#3262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A mnie udało się dzisiaj zdobyć "Równoumagicznienie" Pratchetta. Chcę się wreszcie na własnej skórze przekonać o co tyle hałasu
|
|
#3263 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A poza tym zaczęłam się czasem zastanawiać przy zakupach książek "czy aby ja już tego nie mam?" Więc najwyższy czas to poporządkować i stawić czoło skali swego maniactwa. Cytat:
Ale będę trzymała kciuki za silną wolę, Ana. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Gratuluję nowej książeczki. |
||||
|
|
|
#3264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czytałam i z tego co pamiętam podobało mi się ( Pratchetta czytałam kiedyś baardzo dużo)
|
|
|
|
#3265 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ale, jak napisały dziewczyny, po nowiutkim egzemplarzu z księgarni oczekuję idealnego stanu, bo będę płacić za odbite paluchy czy inne ozdobniki.![]() A tak przy okazji, Mariah, czytałaś "Dziennik irlandzki" Bolla? Przymierzałam się kiedyś do niego, a nie wiem, czy warto. Cytat:
![]() Cochonnetta, OliFka1, Shachownica, Magrat-gratuluję nabytków, a Ondine życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Edytowane przez elsha Czas edycji: 2008-05-10 o 21:02 |
|||
|
|
|
#3266 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mogę tylko pochwalić Cytat:
gratuluję nabytków
|
||
|
|
|
#3267 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
Fajnie, że pomyślał o rabacie za taki zakup. Mam uczucie, że wyczuł potencjalnie stałą klientkę, więc może chciał w taki sposób przyciągnąć? ![]() Sama się zdziwiłam jak zobaczyłam ile tam jest ciekawych książek. A weszłam tam aby oblukać co i jak, nieprzypuszczając, że aż tak mnie zainteresuje. Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3268 | |
|
|
Cytat:
EDIT: Ah, zapomniałabym. Nowe nabytki.Lian Hearn: Po słowiczej podłodze, Na posłaniu z trawy i W blasku księżyca.
|
|
|
#3269 |
|
Rozeznanie
|
Niestety nie wyrobiłam sie ze zdjęciem , wiec tylko napisze , o jakie tytuły sie wzbogaciłam .Fotkę dorzucę jutro. Nowi mieszkańcy półki to :
1. Stanisław Leszczyński -A. Muratori-Philip (seria "Biografie znane i nieznane") 2. Kłamstwa -E.de Heriz 3. ja , Tituba, czarownica z Salem - M.Conde 4. Cztery życia wierzby -Shan Sa elsha, dziękuje Edytowane przez Ondine Czas edycji: 2008-05-11 o 12:04 |
|
|
|
#3270 |
|
Zakorzenienie
|
Posiadałam kiedyś fragment "Na posłaniu z trawy" wydany z filipinką szczerze mówiąc nawet nie pamiętam, czy czytałam . Em, zakupy miały być chyba po maturze??
![]() Zabrałam się za poszukiwanie pracy na wakacje. Tylko jestem ciekawa czy ktoś mnie zatrudni od sierpnia do października( w lipcu mam obowiązkowe praktyki )
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:01.

Ktoś ratuje człowiekowi życie a tu podchodzi taki zapijaczony kretyn i za odważnego robi. No ręce opadają

Dostałam do przeczytania ze zgodą na wrzucenie na podaja jeśli nie będę chciała ich zatrzymać.
i to na odwyku...

Przy takim zagonieniu, najgorszą z możliwych rzeczy jest zachorować 

A mniej więcej drugie tyle wciąż jest u rodziców, muszę też kiedyś to pokatalogować - wtedy będę miała czarno na białym ile dokładnie tego jest.
Jak choruję i leżę w łóżku to dużo więcej i dużo szybciej czytam.