Jak dawniej kobiety dba³y o w³osy?? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Uroda > Pielêgnacja w³osów i fryzury > Pielêgnacja w³osów

Notka

Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2007-08-02, 17:47   #1
Alien :*
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 122

Jak dawniej kobiety dba³y o w³osy??

Bardzo mnie ciekawi jak kobiety w dawnych czasach pielêgnowa³y w³osy.Przecie¿ wtedy nie by³o szamponów,od¿ywek itd,ale i bez tego mia³y gêste,grube i przewa¿nie d³ugie pukle-oczywi¶cie nie wszystkie.Chcia³abym ¿eby¶cie wpisywa³y tu wszystko co wiecie na ten temat,z ksi±¿ek czy od babæ.Czym np my³o siê wtedy w³osy,czym od¿ywia³o?Mo¿e znajdzie siê jaki¶ sposób który mo¿na stosowaæ i dzi¶,jak np nafta,która naprawdê ¶wietnie dzia³a na w³oski Pozdrawiam
Alien :* jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-02, 17:58   #2
iziaczek
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 252
Dot.: Jak dawniej kobiety dba³y o w³osy??

Moja babcia mowi³a,ze kiedys kobiety my³y w³osy jajkiem a potem p³uka³y je w wodzie z octem,aby sie b³yszcza³y.
iziaczek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-02, 18:58   #3
izuu
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 175
GG do izuu

a moja ciotka uk³ada³a w³osy na piwie
izuu jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-02, 19:17   #4
fruity
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 506
Wy¶lij wiadomo¶æ przez ICQ do fruity GG do fruity

Mi babcia jak bylam mala tez zawsze plukala octem na koniec. No i myla mi glowe tylko raz w tygodniu bardzo lagodnym szamponem. Do mycia mialam zawsze upleciony warkocz, bo mialam wlosy do pasa a inaczej by sie za bardzo plataly. Mialam cudowne wlosy kiedys, ale teraz wszystko sie zmienilo. Odzywianie, zanieczyszczenie srodowiska, rozne pigulki..na dluszsza mete to nic dziwnego, ze nie mam juz takich wlosow jak kiedys.
fruity jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-02, 19:26   #5
Jula84
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 424

Cytat:
Napisane przez izuu Poka¿ wiadomo¶æ
a moja ciotka uk³ada³a w³osy na piwie
Osttnio fryzjerka powiedzia³a mi ¿e na piwie podobno ¶wietnie siê krêc± w³osy... poleca³a mi t± metode
Jula84 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-02, 19:51   #6
Emilcia_1616
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 20 599

bylo zdrowsze poniewaz nie bylo lokowek, farb, prostownic, takiego zanieczyszczenia powietrza, naturalne srodki stylizacji, miekka woda(chyba)
Stary 2007-08-02, 20:12   #7
Alien :*
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 122

Ja te¿ mia³am kiedy¶ ³adne gêste w³osy dopóki nie zaczê³am ich mêczyæ farbowaniem,¶rodkami do stylizacji i czêstym myciem chemicznymi szamponami Teraz postanowi³am znowu zacz±æ myæ w³osy zio³owym szamponem i nie u¿ywaæ tych wszystkich szkodliwych preparatów.A co my¶licie o myciu szarym myd³em?Podobno tak kiedy¶ robiono....Chyba spróbujê
Alien :* jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-02, 20:19   #8
agatka222
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 517

Cytat:
Napisane przez Jula84 Poka¿ wiadomo¶æ
Osttnio fryzjerka powiedzia³a mi ¿e na piwie podobno ¶wietnie siê krêc± w³osy... poleca³a mi t± metode
Bo to prawda - pamiêtam, jak moja Mama robila mi takie loczki na komuniê
Macza³a kosmyk w piwie i nekrecala go na male zwiniete karteczki - pozniej mialam mnostwo malenkich loczków
agatka222 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-02, 20:24   #9
maswerka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 506

Z tego co pamiêtam z opowiadañ, to nak³adanie jajka i nafty (która ma niespecjalny zapach, ale dobroczynne dzia³anie).

maswerka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-03, 13:22   #10
invissible
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 555
GG do invissible

Zawsze mi powtarzano, ¿e na piêkny blond moje ciotki i babki p³uka³y w³osy w rumianku. Druga korzy¶æ: piêkny zapach.

Swoj± drog±, s³ysza³am, ¿e seria kosmetyków Mrs. Potters jest bardzo podobna w sk³adzie do niegdysiejszych szamponów i kosmetyków. Mo¿e warto spróbowac?
invissible jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-03, 15:30   #11
Agatin-K
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 361

Mój brat, kiedy mia³ jeszcze d³ugie w³osy, robi³ sobie od¿ywkê z jajka... tylko ca³ego, i nie móg³ domyæ g³owy z w³ókien bia³ka
Moja mama za¶ opowiada³a, ¿e jak zarazi³a siê na kolonii wszami kiedy by³a ma³a, to jej tata natar³ jej g³owê naft± (nieoczyszczon±... ) wszy zniknê³y, mama mia³a straszliwe piek±ce b±ble, ale za to w³osy strasznie jej siê po tym zabiegu wzmocni³y
Ja za¶ p³uka³am sobie w³osy mlekiem, by³y po nim bardzo g³adkie i miêkkie...
Olejek rycynowy te¿ ¶wietnie siê sprawdza
Za to o piwie nigdy nie s³ysza³am... mo¿e kiedy¶ wypróbujê, chocia¿ u mnie w rodzinie dziwiliby siê, ¿e zamiast wypiæ leje je sobie na g³owê...
Agatin-K jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-03, 17:25   #12
Masiaczek
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 991

szare myd³o-szampon
deszczówka-woda do mycia wlosów
rumianek- farba rozja¶niaj±ca
wywar z kory dêbu lub mocna cherbata- farba przyciemniaj±ca
nafta-od¿ywka
jajko-maseczka
ocet-od¿ywka
piwo-lokówka

Masiaczek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-03, 17:38   #13
Masiaczek
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 991

¶wietna stronka
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ralna-przepisy

Masiaczek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-03, 22:29   #14
ila78
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 694

wydaje mi siê,ze to zalezy jak dawno nasze babcie nie uzywa³y raczej prostownicy, nie farbowa³y w³osów itd.. ja gdybym tego nie robi³a, podejrzewam ¿e nie mia³abym ¿adnych problemow z w³osami
ila78 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-04, 19:30   #15
szalu¶ :)
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 94
GG do szalu¶ :)

Cytat:
Napisane przez fruity Poka¿ wiadomo¶æ
Mi babcia jak bylam mala tez zawsze plukala octem na koniec. No i myla mi glowe tylko raz w tygodniu bardzo lagodnym szamponem. Do mycia mialam zawsze upleciony warkocz, bo mialam wlosy do pasa a inaczej by sie za bardzo plataly. Mialam cudowne wlosy kiedys, ale teraz wszystko sie zmienilo. Odzywianie, zanieczyszczenie srodowiska, rozne pigulki..na dluszsza mete to nic dziwnego, ze nie mam juz takich wlosow jak kiedys.
upleciony warkocz? od samej skóry g³owy? mam problem w³a¶nie z nadmiernym pl±taniem siê w³osów, tylko czy zaplecione w³osy mo¿na dok³adnie umyæ?

Wis³awa Szymborska, "Mi³o¶æ szczê¶liwa"

szalu¶ :) jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-04, 23:24   #16
Kadunia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 435

Cytat:
Napisane przez ila78 Poka¿ wiadomo¶æ
wydaje mi siê,ze to zalezy jak dawno nasze babcie nie uzywa³y raczej prostownicy, nie farbowa³y w³osów itd.. ja gdybym tego nie robi³a, podejrzewam ¿e nie mia³abym ¿adnych problemow z w³osami
dok³adnie...

Kadunia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-05, 10:11   #17
Paulisiek
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 288

Cytat:
Napisane przez invissible Poka¿ wiadomo¶æ
Zawsze mi powtarzano, ¿e na piêkny blond moje ciotki i babki p³uka³y w³osy w rumianku. Druga korzy¶æ: piêkny zapach.

Swoj± drog±, s³ysza³am, ¿e seria kosmetyków Mrs. Potters jest bardzo podobna w sk³adzie do niegdysiejszych szamponów i kosmetyków. Mo¿e warto spróbowac?

to bardzo mozliwe z tymi szamponami
kiedy bylam mala my³am w³osy takimi szamponami
w³oski by³y piêkne d³ugie gêste b³yszcz±ce i nie ³ama³y siê...
potem przezucilam sie na superspecyfiki i koniec...

aha, kiedy by³am ma³a czesa³am w³osy tylko i wy³±cznie szczotkami z wlosia naturalnego z tym ze przezucilam sie na zwyk³y grzebyk bo w³osy mi sie po tej szczotce zaczely przet³uszczaæ
Paulisiek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-05, 10:53   #18
1Kobietka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 365

Oj dziewczyny.. widzê ¿e du¿o nie wiem...
Nie wiedzia³am ¿e po piwie dobrze siê lokuj± w³osy-ja s³ysza³am ¿e p³ukanka z piwa
by³a traktowana jako od¿ywka i wlosy by³y po niej ³adne

Cytat:
to bardzo mozliwe z tymi szamponami
kiedy bylam mala my³am w³osy takimi szamponami
w³oski by³y piêkne d³ugie gêste b³yszcz±ce i nie ³ama³y siê...
potem przezucilam sie na superspecyfiki i koniec...
Co¶ jest w tych zio³owych szamponach. Jak by³am ma³a mama my³a mi w³osy 1 raz w tygodniu(!) szamponem MRS Potter's jajecznym i... mia³am piêkne puswzyste i zdrowe w³osiêta!!
A teraz muszê je myæ codziennie i wydaje mi siê ¿e nie s± tak ³adne.. Choæ mo¿ê sprzesadzam z ocen± tamtych z przesz³ó¶ci.. ale fakt zwiêkszonej czêstotliwo¶ci pozostaje

Bo Kobieta zmienn± jest..

Uzalezniona???....... Oczywiscie........ od FORUM na wizaz.pl

1Kobietka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-05, 12:02   #19
kosmita77
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 854

ja sama krecilam wlosy na piwo, chociaz nie mozna przesadzic z iloscia bo sie brzydko posklejaja. najlepiej troche rozcienczyc woda
kosmita77 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-05, 14:57   #20
rudenka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 197

Cytat:
Napisane przez 1Kobietka Poka¿ wiadomo¶æ
Co¶ jest w tych zio³owych szamponach. Jak by³am ma³a mama my³a mi w³osy 1 raz w tygodniu(!) szamponem MRS Potter's jajecznym i... mia³am piêkne puswzyste i zdrowe w³osiêta!!
A teraz muszê je myæ codziennie i wydaje mi siê ¿e nie s± tak ³adne.. Choæ mo¿ê sprzesadzam z ocen± tamtych z przesz³ó¶ci.. ale fakt zwiêkszonej czêstotliwo¶ci pozostaje
To normalne, w dzieciñstwie hormony s± ma³o aktywne i w³oski siê nie przet³uszczaj±. Wszystkie problemy z w³osami zaczynaj± siê od okresu dojrzewania(hormony) i zwi±zanego z nim zwiêkszonego zainteresowania w³asn± urod± - eksperymenty kosmetyczne.
Co do tematu: moja babcia(ur. w 1926 r.) wspomina³a, ¿e dawniej kobiety my³y w³osy w szarym mydle i robi³y to nie czê¶ciej ni¿ raz w tygodniu. Od¿ywek typu jajka raczej nikt nie u¿ywa³ bo bieda by³a (wojna itp.)
rudenka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-05, 15:06   #21
lalinkaaa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 290

i ja w dziecinstwie mialam puszyste, geste , blyszczace wlosy a teraz mam przetluszczone str±ki, ale jak zauwazyla poprzedniczka to tez kwestia tego, ze w dziecinstwie hormony maja mniej do powiedzenia, widac to tez po cerze
lalinkaaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-05, 15:14   #22
fruity
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 506
Wy¶lij wiadomo¶æ przez ICQ do fruity GG do fruity

Cytat:
Napisane przez szalu¶ :) Poka¿ wiadomo¶æ
upleciony warkocz? od samej skóry g³owy? mam problem w³a¶nie z nadmiernym pl±taniem siê w³osów, tylko czy zaplecione w³osy mo¿na dok³adnie umyæ?
Mialam wlosy do pasa i babcia po prostu zebrala wlosy z tylu i zrobila warkocz, nie za mocny. Myla mi tylko skore glowy a reszta sie umyla jak piane slukiwala. W ten sposob ja nigdy nie mialam problemu ze zniszczonymi koncowkami.

Szarym mydlem nie mylabym glowy. Nie jest to dobre. Wlosy sa bardzo suche i matowe po tym.
fruity jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-08-06, 16:13   #23
1Kobietka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 365

fruity napisa³a:
Cytat:
Szarym mydlem nie mylabym glowy. Nie jest to dobre. Wlosy sa bardzo suche i matowe po ty

Zgadzam siê z Tob±! Szare myd³o to przesada-taki powrót do przesz³o¶ci mi siê nie podoba.. i te¿ bym go nie stosowa³a, aczkolwiek rozumiem sytuacje tamtych kobiet-w koñcu by³a WOJNA!

Ale s± w mydlarniach sprzedawane na wagê myd³a "specjalne do mycia nimi w³osów " ... zwykle maj± jakie¶ zió³ka lub kwiatki ...Co my¶licie o takim myde³ku?
Która¶ próbowa³a? Jak tak to chêtnie dowiem siê jak jak efekty ...

Bo Kobieta zmienn± jest..

Uzalezniona???....... Oczywiscie........ od FORUM na wizaz.pl

1Kobietka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-04, 11:29   #24
danana
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 295

Cytat:
Napisane przez ila78 Poka¿ wiadomo¶æ
no nei wiem...ja nie prostuje,nie lakieruje,nie lokuje,nie szarpe,uzywam odzywke itd a mimo to sa suche takie delikatne jakies
danana jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-04, 13:00   #25
what a drama queen
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 123

Cytat:
Napisane przez Emilcia_1616 Poka¿ wiadomo¶æ
bylo zdrowsze poniewaz nie bylo lokowek, farb, prostownic, takiego zanieczyszczenia powietrza, naturalne srodki stylizacji, miekka woda(chyba)
plus lepsze jedzenie i mniej po³ykanej chemii.

Mia³am swoj± drog± kiedy¶ wuja w dalszej rodzinie, który nie splami³ siê u¿yciem szamponu i jak ju¿ w³osy od czaaaaasu do czasu umy³, to jakim¶ zwyk³ym myd³em. Mia³ 80 lat i mo¿e z dziesiêæ siwych w³osów...
what a drama queen jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-04, 14:35   #26
chimay
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 25 231

Dba³y, jak umia³y. Gdyby dosta³y mo¿liwo¶æ korzystania z ³atwych w stosowaniu i tak ró¿norodnych kosmetyków, jakie mamy dzi¶, pewnie rzuci³yby w k±t nafty i zió³ka.
Zale¿y te¿ o jakiej przesz³osci mówimy. Bo nie raz bywa³o, ¿e nie dba³y w ogóle. Czê¶æ arystokracji dusi³a swoje w³osy perukami, wiêc nietrudno sobie wyobraziæ, co siê pod nimi dzia³o (vide scena z "Ksiê¿nej", w której g³ównej bohaterce granej przez Keirê Kneightly zaczyna siê paliæ peruka). Ni¿sze stany nie my³y sie w ogóle, ¿y³y w smrodzie i ubóstwie z ca³± mas± wesz - w takich warunkach trudno dbaæ o w³osy.
Z diet± te¿ nie by³o kolorowo, ludzie przymierali g³odem zw³aszcza na wsiach na przednówku, wiêc o maseczce z jajka panny mog³y sobie pomarzyæ. Jedzenie ci±gle brukwi i lebiody z olejem nie zalicza siê do zdrowego, zbilansowanego ¿ywienia
Wra¿enie, ¿e kobiety mia³y kiedy¶ piêkne w³osy bra³o siê z tego, ze rzadko je obcinano, a d³ugie w³osy, nawet przeciêtnie gêste, zawsze robi± wiêksze wra¿enie ni¿ krótkie. I to ca³a tajemnica. Jedyny plus by³ taki, ¿e nie mêczy³y ich prostownicami i suszarkami.

Cytat:
Napisane przez what a drama queen Poka¿ wiadomo¶æ
Mia³am swoj± drog± kiedy¶ wuja w dalszej rodzinie, który nie splami³ siê u¿yciem szamponu i jak ju¿ w³osy od czaaaaasu do czasu umy³, to jakim¶ zwyk³ym myd³em. Mia³ 80 lat i mo¿e z dziesiêæ siwych w³osów...
Mycie w³osów nie ma ¿adnego wp³ywu na siwienie. O tym decyduj± geny, i inne czynniki wewnêtrzne, nie kosmetyki.

Te¿ znam babcie mieszkaj±ce na wsi, które myj± w³osy raz na miesi±c albo i rzadziej. I ¿adna z nich bêd±c m³odsza nie mia³a jakich¶ wyj±tkowo ³adnych w³osów. Tyle, ¿e d³ugie.
chimay jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-04, 17:53   #27
Bananalama
jestê wieszczê

Wiadomo¶ci: 12 581

El¿bieta Bawarska (Sissi) mia³a niesamowicie d³ugie, gêste, piêkne w³osy. My³a je mikstur± z³o¿on± z jajek i koniaku Ot taka ciekawostka.

*poniewa¿ jestem nieprzeciêtna, nie obchodz± mnie tzw. powinno¶ci przeciêtnej kobiety
Bananalama jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-07-02, 16:52   #28
fasorka
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

tez mialam piekne i geste wlosy nawet mialam ksywke zloto wlosa ale nie mam juz takich co kiedys zadnych chemi nie uzywa³am i nie uzywam , zadnych prostownic , poprstu wlosy sie starzeja z wiekiem i chyba nic nie przywruci dawny wyglont wlosom zadne sposoby prubowalam szaponow ,odrzywek i nic szukam sposobow chyba nic z tego
fasorka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-07-08, 23:49   #29
lele
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 13 145

Moja babcia tez ukladala wlosy na piwo! Obowiazkowo co piatek przed wyjsciem na spotkanie z przyjaciolmi. Nie poznalam babci, ale mama wspominala te dzieje z dziecinstwa.

Sama gdy bylam o wiele mlodsza tak robilam i faktycznie fajnie piwo dzialalo na wlosy.
lele jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-07-10, 09:42   #30
Beatakow
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 23

Ja siê dowiedzia³am, ¿e kiedy¶ kobiety nak³ada³y na zniszczone w³osy smalec gêsi. I przyznam siê, ¿e od czasu do czasu te¿ go nak³adam i faktycznie fajnie nawil¿a w³osy
Beatakow jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2017-07-14 11:38:56

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:09.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.