![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 122
|
Jak dawniej kobiety dba³y o w³osy??
Bardzo mnie ciekawi jak kobiety w dawnych czasach pielêgnowa³y w³osy.Przecie¿ wtedy nie by³o szamponów,od¿ywek itd,ale i bez tego mia³y gêste,grube i przewa¿nie d³ugie pukle-oczywi¶cie nie wszystkie.Chcia³abym ¿eby¶cie wpisywa³y tu wszystko co wiecie na ten temat,z ksi±¿ek czy od babæ.Czym np my³o siê wtedy w³osy,czym od¿ywia³o?Mo¿e znajdzie siê jaki¶ sposób który mo¿na stosowaæ i dzi¶,jak np nafta,która naprawdê ¶wietnie dzia³a na w³oski
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 252
|
Dot.: Jak dawniej kobiety dba³y o w³osy??
Moja babcia mowi³a,ze kiedys kobiety my³y w³osy jajkiem a potem p³uka³y je w wodzie z octem,aby sie b³yszcza³y.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
a moja ciotka uk³ada³a w³osy na piwie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Mi babcia jak bylam mala tez zawsze plukala octem na koniec. No i myla mi glowe tylko raz w tygodniu bardzo lagodnym szamponem. Do mycia mialam zawsze upleciony warkocz, bo mialam wlosy do pasa a inaczej by sie za bardzo plataly. Mialam cudowne wlosy kiedys, ale teraz wszystko sie zmienilo. Odzywianie, zanieczyszczenie srodowiska, rozne pigulki..na dluszsza mete to nic dziwnego, ze nie mam juz takich wlosow jak kiedys.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 424
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 20 599
|
bylo zdrowsze poniewaz nie bylo lokowek, farb, prostownic, takiego zanieczyszczenia powietrza, naturalne srodki stylizacji, miekka woda(chyba)
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 122
|
Ja te¿ mia³am kiedy¶ ³adne gêste w³osy dopóki nie zaczê³am ich mêczyæ farbowaniem,¶rodkami do stylizacji i czêstym myciem chemicznymi szamponami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 517
|
Cytat:
![]() Macza³a kosmyk w piwie i nekrecala go na male zwiniete karteczki - pozniej mialam mnostwo malenkich loczków ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 506
|
Z tego co pamiêtam z opowiadañ, to nak³adanie jajka i nafty (która ma niespecjalny zapach, ale dobroczynne dzia³anie).
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Zawsze mi powtarzano, ¿e na piêkny blond moje ciotki i babki p³uka³y w³osy w rumianku. Druga korzy¶æ: piêkny zapach.
Swoj± drog±, s³ysza³am, ¿e seria kosmetyków Mrs. Potters jest bardzo podobna w sk³adzie do niegdysiejszych szamponów i kosmetyków. Mo¿e warto spróbowac? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 361
|
Mój brat, kiedy mia³ jeszcze d³ugie w³osy, robi³ sobie od¿ywkê z jajka... tylko ca³ego, i nie móg³ domyæ g³owy z w³ókien bia³ka
![]() Moja mama za¶ opowiada³a, ¿e jak zarazi³a siê na kolonii wszami kiedy by³a ma³a, to jej tata natar³ jej g³owê naft± (nieoczyszczon±... ![]() ![]() Ja za¶ p³uka³am sobie w³osy mlekiem, by³y po nim bardzo g³adkie i miêkkie... Olejek rycynowy te¿ ¶wietnie siê sprawdza ![]() Za to o piwie nigdy nie s³ysza³am... mo¿e kiedy¶ wypróbujê, chocia¿ u mnie w rodzinie dziwiliby siê, ¿e zamiast wypiæ leje je sobie na g³owê... ![]()
![]() |
#12 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 991
|
szare myd³o-szampon
![]() deszczówka-woda do mycia wlosów ![]() rumianek- farba rozja¶niaj±ca ![]() wywar z kory dêbu lub mocna cherbata- farba przyciemniaj±ca ![]() nafta-od¿ywka ![]() jajko-maseczka ![]() ocet-od¿ywka ![]() piwo-lokówka ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 991
|
¶wietna stronka
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ralna-przepisy ![]()
![]() |
#14 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 694
|
wydaje mi siê,ze to zalezy jak dawno
![]() ![]()
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 435
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 288
|
Cytat:
to bardzo mozliwe z tymi szamponami kiedy bylam mala my³am w³osy takimi szamponami w³oski by³y piêkne d³ugie gêste b³yszcz±ce i nie ³ama³y siê... potem przezucilam sie na superspecyfiki i koniec... aha, kiedy by³am ma³a czesa³am w³osy tylko i wy³±cznie szczotkami z wlosia naturalnego z tym ze przezucilam sie na zwyk³y grzebyk bo w³osy mi sie po tej szczotce zaczely przet³uszczaæ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 365
|
Oj dziewczyny.. widzê ¿e du¿o nie wiem...
![]() Nie wiedzia³am ¿e po piwie dobrze siê lokuj± w³osy-ja s³ysza³am ¿e p³ukanka z piwa by³a traktowana jako od¿ywka i wlosy by³y po niej ³adne Cytat:
![]() A teraz muszê je myæ codziennie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 854
|
ja sama krecilam wlosy na piwo, chociaz nie mozna przesadzic z iloscia bo sie brzydko posklejaja. najlepiej troche rozcienczyc woda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 197
|
Cytat:
Co do tematu: moja babcia(ur. w 1926 r.) wspomina³a, ¿e dawniej kobiety my³y w³osy w szarym mydle i robi³y to nie czê¶ciej ni¿ raz w tygodniu. Od¿ywek typu jajka raczej nikt nie u¿ywa³ bo bieda by³a (wojna itp.) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 290
|
i ja w dziecinstwie mialam puszyste, geste , blyszczace wlosy a teraz mam przetluszczone str±ki, ale jak zauwazyla poprzedniczka to tez kwestia tego, ze w dziecinstwie hormony maja mniej do powiedzenia, widac to tez po cerze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Szarym mydlem nie mylabym glowy. Nie jest to dobre. Wlosy sa bardzo suche i matowe po tym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 365
|
fruity napisa³a:
Cytat:
Zgadzam siê z Tob±! Szare myd³o to przesada-taki powrót do przesz³o¶ci mi siê nie podoba.. i te¿ bym go nie stosowa³a, aczkolwiek rozumiem sytuacje tamtych kobiet-w koñcu by³a WOJNA! Ale s± w mydlarniach sprzedawane na wagê myd³a "specjalne do mycia nimi w³osów " ... zwykle maj± jakie¶ zió³ka lub kwiatki ...Co my¶licie o takim myde³ku? ![]() Która¶ próbowa³a? Jak tak to chêtnie dowiem siê jak jak efekty ...
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 295
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 123
|
Cytat:
![]() Mia³am swoj± drog± kiedy¶ wuja w dalszej rodzinie, który nie splami³ siê u¿yciem szamponu i jak ju¿ w³osy od czaaaaasu do czasu umy³, to jakim¶ zwyk³ym myd³em. Mia³ 80 lat i mo¿e z dziesiêæ siwych w³osów... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 25 231
|
Dba³y, jak umia³y. Gdyby dosta³y mo¿liwo¶æ korzystania z ³atwych w stosowaniu i tak ró¿norodnych kosmetyków, jakie mamy dzi¶, pewnie rzuci³yby w k±t nafty i zió³ka.
Zale¿y te¿ o jakiej przesz³osci mówimy. Bo nie raz bywa³o, ¿e nie dba³y w ogóle. Czê¶æ arystokracji dusi³a swoje w³osy perukami, wiêc nietrudno sobie wyobraziæ, co siê pod nimi dzia³o (vide scena z "Ksiê¿nej", w której g³ównej bohaterce granej przez Keirê Kneightly zaczyna siê paliæ peruka). Ni¿sze stany nie my³y sie w ogóle, ¿y³y w smrodzie i ubóstwie z ca³± mas± wesz - w takich warunkach trudno dbaæ o w³osy. Z diet± te¿ nie by³o kolorowo, ludzie przymierali g³odem zw³aszcza na wsiach na przednówku, wiêc o maseczce z jajka panny mog³y sobie pomarzyæ. Jedzenie ci±gle brukwi i lebiody z olejem nie zalicza siê do zdrowego, zbilansowanego ¿ywienia ![]() Wra¿enie, ¿e kobiety mia³y kiedy¶ piêkne w³osy bra³o siê z tego, ze rzadko je obcinano, a d³ugie w³osy, nawet przeciêtnie gêste, zawsze robi± wiêksze wra¿enie ni¿ krótkie. I to ca³a tajemnica. Jedyny plus by³ taki, ¿e nie mêczy³y ich prostownicami i suszarkami. Cytat:
Te¿ znam babcie mieszkaj±ce na wsi, które myj± w³osy raz na miesi±c albo i rzadziej. I ¿adna z nich bêd±c m³odsza nie mia³a jakich¶ wyj±tkowo ³adnych w³osów. Tyle, ¿e d³ugie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
jestê wieszczê
Wiadomo¶ci: 12 581
|
El¿bieta Bawarska (Sissi) mia³a niesamowicie d³ugie, gêste, piêkne w³osy. My³a je mikstur± z³o¿on± z jajek i koniaku
![]()
Do³±cz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za ka¿dy zdobyty szczyt wp³acamy po 10 z³ na ukoñczenie budowy domu ca³odobowej opieki dla osób z niepe³nosprawno¶ci± intelektualn± ![]() Do³±cz do nas! *poniewa¿ jestem nieprzeciêtna, nie obchodz± mnie tzw. powinno¶ci przeciêtnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 2
|
tez mialam piekne i geste wlosy nawet mialam ksywke zloto wlosa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 13 145
|
Moja babcia tez ukladala wlosy na piwo! Obowiazkowo co piatek przed wyjsciem na spotkanie z przyjaciolmi. Nie poznalam babci, ale mama wspominala te dzieje z dziecinstwa.
Sama gdy bylam o wiele mlodsza tak robilam i faktycznie fajnie piwo dzialalo na wlosy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 23
|
Ja siê dowiedzia³am, ¿e kiedy¶ kobiety nak³ada³y na zniszczone w³osy smalec gêsi. I przyznam siê, ¿e od czasu do czasu te¿ go nak³adam i faktycznie fajnie nawil¿a w³osy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:09.