|
|
#1261 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rossmann cz. XXX
Cytat:
Weź coś lekkiego z filtrami lepiej. Ja dobrze wspominam np. Sunwards Fluid Emulsion z Synchroline. Vichy Capital Soleil do cery tłustej, z tzw. suchym efektem też jest dobre. A jak wszystko zapycha to może podrażniłaś sobie cerę nadmiernym złuszczaniem w te upały albo odwodniłaś i broni się nadmiarem sebum? Lepiej zamiast witaminy C to bym kupiła jakąś wodę termalną i psikała w dzień, a na noc maseczki np. z białą glinką albo te AA z węglem, żeby skórę ukoić. Może też być wina tego czym myjesz twarz, może to za mocno usuwać sebum i dodatkowo podrażniać. Ja mam np. teraz też żel z Tołpa Rosacal i mnie twarz ukoił po tym jak produkty typu pianki z uwagi na upały trochę za bardzo twarz mi podrażniły. Inna opcja to podrażnienia od własnego potu czyli efekt nie używania pudru. Także polecam trochę pudru. Nawet na krem z filtrem. Jak od potu krem filtrem spływa nam po twarzy to też skóra na to źle reaguje. Mam cerę suchą, a i tak ostatnio muszę po pudry na dzień po kremach z filtrami sięgać. Tym bardziej powinny to teraz robić osoby z cerą mieszaną czy tłustą. Tylko pudrami bez talku w składzie bo takie mogą zapychać. W upały może zapychać też fluid na silikonach, więc lepiej sięgać np. po makijaż mineralny czy barwny puder (ja mam z Bourjois Silk Edition) niż po wszelkie fluidy. Przez ostatnich kilka dni nawet moja cera nie tolerowała najlżejszych podkładów płynnych z uwagi na upały. Sięgałam tylko po kremy z filtrem, pudry i mgiełkę szyprową ziaja do twarzy oraz po maseczki z węglem AA. No i jeszcze po tonik różany Evree, do czasu do czasu bo nie jest to czysty hydrolat różany i jeden składnik drażniący ma, który też w upały może zaszkodzić. A jak Cię zapycha to może być też tak, że źle reagujesz na filtry chemiczne i trzeba kupić fizyczne dla alergików.W sieci aptek ziko widziałam np. takie w formie mgiełki. Edycja: to ten produkt:http://www.e-zikoapteka.pl/bioderma-...nym-100-g.html Możesz spróbować tego zamiast innych filtrów bo może się okazać, że szkodzą Ci filtry chemiczne po które sięgasz.
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2017-07-02 o 12:28 |
|
|
|
|
#1262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stąd się zastanawiałam. To ja już nic nie wiem ![]() Filtr mnie żaden nie zapchał bo póki co jeszcze nie kupiłam, zapchały mnie kremy z naturalnymi składnikami Więc będę ją używać na noc. Typowe filtry mnie zapychały ale kremy z dodatkiem wysokiego filtra już nie, miałam np pharmaceris z spf30 i było ok. Teraz widziałam wyszedł lirene z spf50 i tak się zastanawiam nad nim. http://www.rossmann.pl/Produkt/Liren...ml,407840,5881 Nie wiem czy pod taki krem to musze jeszcze coś nakładać? Bo to już jest chyba zwykły filtr więc musiałabym pod niego coś nałożyć... tylko co? ![]() Niczym się nie złuszczam też teraz, standardowe peelingi, i do tego maski z glinką, algi. Nic więcej... Do mycia używam olejku z Vianka plus przemywam żelem micelarnym. Ale wydaje mi się że to mi służy bo właśnie w końcu nie mam ściągniętej buzi po myciu. A co do upałów, to u mnie jak narazie może z 3-4 dni upałow były
|
|
|
|
|
#1263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1264 | |
|
Zakorzenienie
|
Gąbka Syrena antycellulitowa. Sama kupiłam nową bo stara zaczęła żyć swoim życiem
Wszelkiej maści masażery. Kiedyś kupiłam olejek Lirene z bańką chińską, olejek zużyłam, a bańki nie Z kosmetyków to zużyłam serum w srebrnym opakowaniu z zielona zakrętką z Eveline. Miewałam też inne wersje ale albo jakieś srebrne albo złote drobiny w nich, a skład wcale nie lepszy od wersji 3D Zresztą to tylko wspomagacz, bo samo serum problemu nie rozwiąże to biorę te w promkach, czasem coś innego niż Eveline. Teraz kończę Bielendę http://bielenda.pl/produkty/slim-cel...m-antycellulit Kupiłam je w CND kilka miesięcy temu. Całkiem fajny skład ma bo na 2 miejscu olej z pestek winogron a za nim oliwa z oliwek, gliceryna, a trochę dalej ekstrakt z bluszczu, ekstrakt z Centella asiatica, algi Laminaria Digitata, spirulina, ekstrakt owocu Amlaki, wit. E, kwas hialuronowy i reszta składu. Lekko lejące, bardzo fajnie się wchłania i nie chłodzi mocno, mentol jest na dole składu. [1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;75127876]Ja go mam i lubię. Nie jest to podkład kryjący, nadaje sie do raczej bezproblemowej cery. Nadaje mokre wykończenie, nie każdemu to odpowiada. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Mnie mimo tłustej kusi na lato, na dłoni nałożony z testera trochę zastygł. Na filmikach i zdjęciach w necie wygląda na skórze cudnie. Cytat:
|
|
|
|
|
#1265 | |
|
maskott
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.rossmann.pl/Produkt/Ziaja...ml,343282,5881 |
|
|
|
|
#1267 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Może wystarczy serum nawilżające jak to z Bielendy http://www.rossmann.pl/Produkt/Biele...en,346157,7108 Albo coś w typie emulsji? http://www.rossmann.pl/Produkt/Perfe...ml,407430,7092 U mnie czeka w zapasach, ale ktoś pisał że jest ok. Tylko mnie raczej nic nie zapycha. Nawet przed okresem. Minimalne krostki. |
||
|
|
|
#1268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki za info o tej Ziaji, chyba ją kupie Wit. C jest mało stabilna ale też chroni przed wolnymi rodnikami które podobno przy filtrach mogą się szybciej wytwarzać. Ale mogłam coś pokręcić
|
|
|
|
|
#1269 |
|
Raczkowanie
|
Ja też czytałam w wielu źródłach, że serum lub krem z witaminą C + wysoki filtr typu SPF30/50 to idealne połączenie. Co więcej, stosuję taką pielęgnację. Rok temu latem używałam serum Liq CC 15% + filtr SPF50 ze Skin79. W tym roku mam serum Synchrovit 10% + póki co fluid matujący SPF50 z Sunozon, ale niedługo się skończy i zmienię na coś innego. Mi taki system bardzo służy.
Dziękuję za wszystkie polecenia filtrów |
|
|
|
#1270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17614223 Większość takich formuł zawiera filtry, które nie są fotostabilne i choćby dlatego szkodzi. Owszem są z filtrami fotostabilnymi, ale jest ich niewiele, są bardzo drogie. Witamina C prowadzi do złuszczania się skóry, sprawia, że skóra jest wrażliwsza na promieniowanie IR i UVA, co sprzyja przebarwieniom i nadmiernemu wydzielaniu sebum latem, kiedy naskórek się złuszcza i ochrona skóry przed słońcem i potem jest przez to słabsza. O bakteriach czy miejskim pyle nie mówiąc. Inna sprawa, że obecnie wielu dermatologów zaczyna mówić coraz głośniej o tym, że ani stosowanie filtrów nie jest tak zdrowe jak nam się wydaje jeśli to filtry chemiczne i o tym, że tak wysoka ochrona UV w naszej szerokości geograficznej przy niedoborach witaminy D3 w populacji wcale nie sprzyja naszemu zdrowiu. Mało kto sięga po kombo witamina C albo witaminy i filtry fizyczne, więc większość osób sięgających po filtry UV chemiczne i witaminę C latem, nie daj boże wraz z peelingiem chemicznym, kwasami, retinolem i czym tam jeszcze najnormalniej w świecie skórze szkodzi. Jak jeszcze dowali do tego silikon w podkładzie na dzień no to różne stany zapalne, alergie i łojotok gotowy. Tu choćby o tym jak niektóre filtry UV mogą zwiększać ryzyko raka piersi lub powodować agresywniejszy rozwój tej choroby: http://journals.plos.org/plosone/art...l.pone.0060567 Wiem, że w pogoni za młodością kobiety pokochały filtry, ale wcale filtry UV nie są tylko i wyłącznie korzystne dla ludzi. Jak najbardziej mają swoją mroczną stronę i choćby dlatego także filtry powinno się stosować z umiarem. ---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- A jak ktoś chce się chronić przed wolnymi rodnikami to należy dostarczać przeciwutleniacze, owszem, ale z diety. Czyli jeść dużo flawonoidów, karotenoidów z warzyw, owoców. Lepiej zrobić np. koktajl pietruszkowy z pomarańcza, jabłka i pęczku pietruszki zielonej niż paprać twarz kremem. Efekt będzie dużo lepszy.
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2017-07-02 o 14:02 |
|
|
|
|
#1271 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w zasadzie filtry używam tylko latem, mam jasna karnacje i tendencje do przebarwień z każdego małego pryszczyka
No i zimą jeśli stosuje kwasy, jeśli nie to nie używam z tego względu że fakt - filtry nie są też takie super zdrowe.
|
|
|
|
#1272 |
|
Zakorzenienie
|
Jak jesteście ciekawe to o filtrach jest też tu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997468/ Sama mam cerę naczynkową, więc czasem po filtr muszę sięgnąć, ale filtrowania się non stop, najwyższymi filtrami nie praktykuję. Poza tym nawet na kremie pisze, że nic nie zastąpi unikania ekspozycji na słońce miedzy 11.00 a 15.00 latem. Na każdym moim kremie jest taka adnotacja. I w praktyce ucieczki do cienia w upał czy zakrycia się kapeluszem/chustą nic nie zastąpi. Podobnie jak unikania światła monitorów komputera, które też przyśpiesza fotostarzenie skóry choć nikt smaruje się filtrem z myślą o kilku godzinach pracy przed komputerem. A dla skóry nie ma różnicy- i to promieniowanie i to promieniowanie.
|
#1273 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
http://www.biochemiaurody.com/slownik/ascorbicacid.html "Witamina C sama w sobie nie wywołuje przebarwień a wręcz je rozjaśnia, nie jest fotouczulająca i nie reaguje ze słońcem. Jak każdy kwas może jednak wywołać podrażnienie i wówczas wzrasta ryzyko powstania przebarwień. [...] Warto też wiedzieć, że nie należy witaminy C w postaci kwasu askorbinowego łączyć z niacynamidem (wit B3). Chodzi o to, że kwas askorbinowy jest aktywny w niskim pH, które z kolei może sprawić, że niewinny skądinąd niacynamid, zamieni się w drażniący nikotynamid. Oznacza to, że nie należy stosować na serum z wit. C kremu z niacynamidem, ale można już nałożyć jedno na dzień a drugie na noc. Można też łączyć wit. B3 z pochodnymi witaminy C, bo one nie potrzebują już tak niskiego pH." - z bloga Ziemoliny Zresztą to czy jest upał czy słońce to nie ma znaczenia. Za fotostarzenie skóry odpowiada promieniowanie UVA, a je mamy cały rok niezależnie od pogody. |
||
|
|
|
#1274 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na słońcu nie siędzę, raczej się w ogóle nie opalam. Ale jak widzę rano że słońce już porządnie nawala to się smaruje mimo że czeka mnie tylko godzina drogi a potem będę siedziała w pracy. Ale tak jak mówiłam, to tylko latem albo jak używam kwasów. Cytat:
|
||
|
|
|
#1275 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1276 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ehhh jak to mówią im głębiej w las tym więcej drzew Generalnie ze wszystkim tak jest, że w nadmiarze szkodzi czy to coś z żywności czy z chemii, czy kosmetyki. Za mało witamin źle za dużo też źle ![]() Z badaniami to też jest tak że najpierw coś zostanie odkryte jakie to wspaniałe itd. potem znowu kolejne badania, coś zostaje obalone i tak w koło. Różni badacze różne podejścia mają. To co obecnie używam mi służy. Nigdy wcześniej nie używałam serum z wit. C. też go stale nie zamierzam używać. Samo w sobie jest tłuste i lepkie, długo się wchłania ale wchłania. Potem duża ilość filtra i też muszę odczekać. Podkładu używam HD Catrice i mimo mojej tłustej to tylko najgorzej wyglądał nos, a reszta znośnie. Nie czuję, że mi coś spływa, a też nie zapycha mnie, więc to co piszesz zależy od wrażliwości skóry. Tak z przekory kupiłam Embryolisse z parafiną, jak przyjdzie jego kolej dam znać jak się spisuje Na noc zaczęłam używać Biodermę Hydrabio Crème, jest treściwy i czuć jakby zostawiał warstwę okluzyjną, ale rano budzę się z matową twarzą. Na razie po dwóch razach jestem zobaczę jak dalej. Cytat:
Z droższych kremów pod filtr to może Bioderma Hydrabio Gel-Crème? Może gdzieś w aptece popytaj o próbki. Albo Hydrabio Perfecteur SPF 30. |
||
|
|
|
#1277 |
|
Zakorzenienie
|
Narazie sprobuje ta Ziaje i serum z Bielendy. Chwilowo na Bioderme mnie nie stac
![]() Ten Lirene czytałam ma dobre opinie, witaminy C nie ma, ale ma bodajze witaminę E. U mnie w pracy to monitorow pod dostatkiem. Pod moim nosem mam 3 plus wieeeelka szybę nad glowa ![]() Co do opalania to czasem usiade na balkonie i bez filtra. Ale twarzy wogole nie opalam a ciało z umiarem. Jak na plaze to filtr koniecznie i nie leze dluzej niz godzinę-dwie bo zaczyna mnie juz wszystko wkurzac i nie wyleze Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez czekoladowoo Czas edycji: 2017-07-02 o 15:50 |
|
|
|
#1278 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1279 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;75139476]Nie myslalam, ze on ma takie krycie 😃 U mnie nie ma czego kamuflować, wiec sie w sumie nie zagłębialam w temat. Uwielbiam to jego wykończenie, cera wyglada tak promiennie i zdrowo.[/QUOTE]
To przez nacisk dołączoną gąbeczką niby się buduje krycie. TU i TU też wygląda pięknie. Tylko kolorystycznie to chyba 7 bym potrzebowała. |
|
|
|
#1280 |
|
Konto usunięte
|
No ja kupiłam te 1 na zapas 😃 Na jesień powinna byc ok, juz bledne, ale trójka jeszcze daje rade. Nie lubie podkładów L'Oreala, alevten im sie wybitnie udał. Zainspirowali sie Azjatami i wyszło im to na dobre. Jak mam go na ryju to sie wiecznie zachwycam idealnoscia mojej cery 😆
|
|
|
|
#1281 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żałuję tylko że nie zrobiłam tego wcześniej
|
|
|
|
|
#1282 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;75142546]No ja kupiłam te 1 na zapas Na jesień powinna byc ok, juz bledne, ale trójka jeszcze daje rade. Nie lubie podkładów L'Oreala, alevten im sie wybitnie udał. Zainspirowali sie Azjatami i wyszło im to na dobre. Jak mam go na ryju to sie wiecznie zachwycam idealnoscia mojej cery [/QUOTE]
On jest produkowany w Korei ![]() Co do filtrów to ponoć azjatyckie wcale tak dobrze nie chronią przed UVA, lepsze są australijskie. KLIK Edytowane przez Make4Up Czas edycji: 2017-07-02 o 17:04 |
|
|
|
#1283 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1284 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za sugestię.
|
#1285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajny jest krem do opalania dla dzieci z Lidla, bez filtrów przenikających i parabenów. Jest teraz w promocji za 12,99 (100ml). Sobie kupiłam fluid spf 30 Sun Ozon (teraz 6,99 w promocji) do opalania na działce. Tak na co dzień nie używam, manię mam za sobą. Smarowałam nawet siedząc przed komputerem (i zakładałam okulary przeciswłoneczne :cwaniak: ale to było daaaawno, z 10 lat temu)
|
|
#1286 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1287 |
|
Raczkowanie
|
Czy ktoś już stosował ten nowy podkład o konsystencji galaretki ?? Aqua Jelly z Bell Hypoalergenic ?
http://www.rossmann.pl/Produkt/Bell-...5-,412781,7166 |
|
|
|
#1289 |
|
Rozeznanie
|
Doradzcie proszę odżywkę do mycia włosów
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1290 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na rynku pojawił się Avene Sunsimed, który nie jest kosmetykiem a wyrobem medycznym, a jego skład opiera się na filtrach chemicznych. Producent zaznaczył, że w związku z brakiem danych dotyczących stosowania produktu przez kobiety w ciąży lub matki karmiące, kobiety należące do tych grup przed użyciem powinny skontaktować się z lekarzem. Ale wszystko inne musiało zostać przebadane od a do z, żeby coś dostało znak CE i było wyrobem medycznym musi mieć potwierdzoną skuteczność wg konkretnych norm europejskich. Dlatego ja wolę dostępne u nas kosmetyki, a nie azjatyckie. Mamy restrykcyjne normy, kosmetyki także muszą być odpowiednio opisane. Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum ROSSMANNiaczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:10.

Stąd się zastanawiałam. To ja już nic nie wiem 
Więc będę ją używać na noc.
Wszelkiej maści masażery. Kiedyś kupiłam olejek Lirene z bańką chińską, olejek zużyłam, a bańki nie
Zresztą to tylko wspomagacz, bo samo serum problemu nie rozwiąże to biorę te w promkach, czasem coś innego niż Eveline. 

na YT są filmiki jak wykonać taki masaż, zresztą przed użyciem bańki i tak najlepiej skórę rozmasować.
żałuję tylko że nie zrobiłam tego wcześniej