Chore sny - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-04, 21:49   #31
lemoorka
Zakorzenienie

Dot.: Chore sny

Cytat:
Napisane przez olbka Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny, zastanawiam sie, czy wszystko jest z mnia w porzadku...
Oj jakichs 3 tygodni codziennie, dzien w dzien mam jakies chore sny, takie, ze budze sie jeszcze bardziej nieprzytomna niz wieczorem przed snem placze w nocy, krzycze... przyklady? prosze bardzo:
- chodzi po mnie ogromniasty, wlochaty pajak (panicznie sie ich boje) - czuje normalnie jak jego wloski mnie laskocza
- moj dziadek umiera
- jestem w ciazy i w trakcie czekania na autobus poronilam
- moi rodzice zmuszaja mnie do prostytucji (!!) skad moj chory umysl to wział??
- moj Tz mnie zostawia a ja wracam do bylego (czego w zyciu bym nie zrobila) - to jest najnormalniejszy sen ostatnio.
- ganiaja mnie jacys mordercy, zlodzieje, nie wiem...
- jestem chora na raka, jakas nieuleczalna odmiane

itd...
najlepsze jest, ze ja te snu pamietam szczegółowo, zaraz po przebudzeniu jestem w stanie opowiedziec wszystko z najmniejszymi detalami, kolorami... czasem czuje przez sen zapachy, wszystko jest takie realne...

ja wiem, ze ludziom snia sie koszmary i to jest w miare normalne. ale zeby codziennie? co noc? powoli boje sie zasypiac, bo normalnie strach...
Witam Dziewczyny tu pisza o problemahc psychicznych, czasmai wynika to z troszke innych rzeczy, bynajmniej nie nawracam ... czasami chodzi o religię

Ja niestety boje się koszmarów, dlatego, że wyśniłam za duzo rzeczy. Snią mi sie koszmary, była przerwa, znowu do teraz. Nie chce o tym pisać, bo może ktoś mnie uzna za warietke, poza tym, to za osobiste.
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-04, 22:04   #32
kasia5558
Wtajemniczenie

Lemoorka a mozesz napisac w jakim sensie moze chodzic o religie?

Przypomnial mi sie moj kolejny, baaaaardzo dziwny sen, nieco zwiazany z taka tematyka.
Stary 2008-05-04, 22:34   #33
a4033a
Raczkowanie

ja nie wiem z czego takie sny wynikają, sama od jakiegos czasu sie nad tym zastanawiam.. miło chociaz widzieć że nie jest się w tym osamotnioną...
-bardzo często- a właściwie ostatnio co noc, śni mi się, że jestem w ciąży i zawsze koncem jest poronienie.Wersji jest mnóstwo. Czasem ktos mi wbija nóż w brzuch, czasem wyrywa ze mnie żywcem płód, raz ktos bliski podał mi leki nasenne, a gdy sie obudziłam nie miałam juz dziecka, a w brzuchu było pięć równych otworów :/
czasem śni mi się jak chodzę po sklepie i wybieram wózek.. mam juz kupione takie malutkie słodkie buciki i nagle wózek znika ja ryczę trzymając te buciki, ktoś do mnie dochodzi i mówi 'ale Ty nie masz dziecka..." i rzeczywiscie ..juz nie ma brzucha a ja stoje w kałuży krwi... zawsze wtedy budzę się zapłakana, a czasami budzi mnie mój krzyk... Zasypiać się boję, bo mam juz dosyć tych snów, leżę więc do 2/3 w nocy i w koncu zasypiam, a potem całe dnie nieprzytomna jestem.. :/ A najgorsze jest to, że tak naprawdę nie ma nawet z kim o tym porozmawiać...
- od małego męczą mnie też sny, w których nie potrafię chodzić po schodach. Panicznie sie tego boję.Zwykle jest to szkoła i chociaz wstyd mi strasznie to schodzę ze schodów na czworaka rycząc przy tym nieziemsko,trzymając sie poręczy i trzęsąc się ze strachu.

a4033a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-05, 07:31   #34
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia5558 Pokaż wiadomość
Lemoorka a mozesz napisac w jakim sensie moze chodzic o religie?
.
Odwrocenie od wiary, potrzeba kontaktu z Bogiem. Moze ktos nas ostzrega, wersji tez moze byc wiele
Stary 2008-05-05, 08:13   #35
201605041146
Konto usunięte

mi ostatnio tez sie czesto sni ze w ciąży jestem tyle ze ja rodze to dziecko,nie cierpie takieog snu boz awsze sie boje zeby sie nie spelnilo Pare innych snow mi sie spelnilo,dziwne,ale snilo mi sie cos ,potem styuacja wygladala identycznie jak w snie.
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-05, 15:35   #36
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez a4033a Pokaż wiadomość
-bardzo często- a właściwie ostatnio co noc, śni mi się, że jestem w ciąży i zawsze koncem jest poronienie.
Moze to stłamszony instynkt macierzynski dobija sie od wewnątrz swiadomosci?
Moze podswiadomie obawiasz sie, ze bedziesz za stara na ciaze, kiedy sie na nia zdecydujesz? Moze do tego lekka hipochondria?

A sen o schodach troche przypomina mi obawe o brak akceptacji w srodowisku. Jakies kompleky, przez ktore obawiasz sie, ze jestes od innych gorsza pod jakims wzgledem.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-10, 13:51   #37
migotka88
Raczkowanie

Mi baardzo czesto snilo sie, ze moj tata nie zyje:I Kiedys niemal codziennie:I A ze sny odczuwam bardzo realistycznie(np.kiedys snilo mi sie, ze mocze nogi w morzu, to czulam wode i wiatr, pamietam jak wygladala woda, niebo...)I od jakiegos czasu przestalo mi sie to snic i dzisiaj znowu!!! Ale to jest okropne We snie widze jego cialo, ****a, w trumnie! Placze i w takim cudownym nastroju sie budze:/ Czy to znaczy, ze mojemu tacie cos sie stanie?
migotka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-10, 17:08   #38
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez migotka88 Pokaż wiadomość
Mi baardzo czesto snilo sie, ze moj tata nie zyje:I Kiedys niemal codziennie:I A ze sny odczuwam bardzo realistycznie(np.kiedys snilo mi sie, ze mocze nogi w morzu, to czulam wode i wiatr, pamietam jak wygladala woda, niebo...)I od jakiegos czasu przestalo mi sie to snic i dzisiaj znowu!!! Ale to jest okropne We snie widze jego cialo, ****a, w trumnie! Placze i w takim cudownym nastroju sie budze:/ Czy to znaczy, ze mojemu tacie cos sie stanie?
Nie, babcia mi kiedyś mowiła,że jak się sni czyjaś smierśc to będzie długo zył

Chociaż sama w to zwątpiłam,bo wyśniłam czyjac śmierc- wsyztsko było jak we śnie
Stary 2008-05-10, 17:16   #39
diamentowa
Zakorzenienie

U mnie takie sny są na porządku dziennym i najczęściej biorą się z TV. Ostatnio jak w Na Wspólnej Marta rodziła, to śnił mi się mój długi i wyjątkowo ciężki poród. Mam dziwne sny: o przeszczepach, o tym że ktoś bliski mi umiera, o wypadkach różnego rodzaju. Jak się odchudzałam ciągle śniło mi się że jem. Sny to nasza podświadomość, czasami są potrzebne bo w natłoku codziennych zajęć zapominamy o potrzebach naszej psychiki skupiając się na ciele. Postaraj się zrelaksować na godzinę przed snem, posłuchaj ulubionej muzyki, przeczytaj ulubioną (koniecznie optymistyczną książkę) najlepiej ulubioną z dzieciństwa- to wzbudzi w tobie poczucie bezpieczeństwa. Możesz obejrzeć zdjecia z którymi masz miłe skojarzenia. Jak wcześniej ktoś radził wypij melisę, kubek ciepłego mleka. Powinno pomóc.
diamentowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-10, 19:03   #40
migotka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
Nie, babcia mi kiedyś mowiła,że jak się sni czyjaś smierśc to będzie długo zył

Chociaż sama w to zwątpiłam,bo wyśniłam czyjac śmierc- wsyztsko było jak we śnie
O kurcze...:I Moja siostra wysnila kiedys wypadek samochodowy-tez wszystko dokladnie jak we snie:I Pozniej poprosila swojego chlopaka zeby nigdzie tego dnia nie jezdzil samochodem.Przyjechali do niego kumple autem-on z nimi nie pojechal i tamci kolesie sie rozwalili:I
Stary 2008-05-10, 19:05   #41
migotka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez diamentowa Pokaż wiadomość
U mnie takie sny są na porządku dziennym i najczęściej biorą się z TV.

Mieszkam teraz na stancji i nie mam tv, wiec ta opcja odpada...Moze to wynika z leku przed smiercia rodzicow?To chore jakies...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-10, 19:46   #42
zebra89
Raczkowanie

A czy to normalne ze po rozstaniu z TZ codziennie mi sie sni?? Gdy bylismy razem bardzo rzadko mi sie snil a teraz codziennie...i sa to sny raczej pozytywne, ze jestesmy razem, szczesliwi itp. Czy moze to cos oznaczac??
zebra89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-10, 19:52   #43
Yaza
Rozeznanie

hmm, wiem, że to może zabrzmieć dziwnie, ale zapytam teraz te, którym śnią się sny całkowicie wyjęte sensem z d**y, budzą się zmęczone i z krzykiem - malujecie może paznokcie...?
"When you loved the one who was killing you, it left you no options. How could you run, how could you fight, when doing so would hurt that beloved one? If your life was all you had to give your beloved, how could you not give it?

If it was someone you truly loved?"
Yaza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-11, 10:07   #44
Marina123
Raczkowanie

Cześć. Bardzo ciekawy temat. Sny to strasznie śliski temat.
Mnie w życiu sprawdziło się bardzo dużo snów. Także ja, tak jak niektóre z Was, miewałam często koszmary. Pamiętam 3 z nich, w tym jeden z wczesnego dzieciństwa.

Wyśniła mi się śmierć naszego Papieża, śmierć mojego dziadka i babci, wyśniła mi się powódź w 1997 roku i nalot na WTC. Każdy z tych snów był realny. Wiem, że to wszystko brzmi niedorzecznie i wręcz bajkowo i możecie nie dać mi wiary.

Odkąd nastąpił u mnie powrót do wiary, powrót do czystości, odrodzenie w Duchu Świętym (ciągle nad tym jeszcze pracuję) moje sny przybrały zupełni inny wymiar.

Na przykład gdy postanowiliśmy z TŻ wytrwać w czystości do ślubu czyli około roku jeszcze to zaczęli mi się śnić nadzy mężczyźni, widziałam akty seksualne, wszystko ze szczegółami. Wiadomo, że budziłam się rano z wielką ochotą na mojego TŻ, a jak się spotkaliśmy to było bardzo trudno. Przez to zrozumiałam jak czystość jest ważna dla ludzi. Ale nie o tym tu mowa.

Jeśli ktoś słucha muzyki techno, metalu, ciężkiego rocka, muzyki pseudo satanistycznej lub satanistycznej, gra w gry RPG, lub takie w których wciela się w jakąś postać, chodzi do ludzi leczących energiami, chodzi do bioenergoterapeutów, wróżek, czyta książki typu Harry Potter może to mieć wpływ na sny i to koszmary właśnie.

Kiedy byłam na Mszy Świętej o uwolnienie i uzdrowienie, grupa wstawiennicza modliła sie nade mną, ataki koszmarów się zwiększył.

Niestety sama nie dałam sobie rady. Poszłam z tym do Księdza. Dał mi modlitwę. Od miesiąca śpię spokojnie. Bez koszmarów. Nic mnie nie atakuje ani nie kusi w nocy.
Wysypiam się, nie śnią mi się koszmary i rano jestem wypoczęta i w dobrym humorze. Nie męczą mnie myśli typu: co ten sen może znaczyć, a co jeśli coś wyśniłam i tak dalej.

Wiem, wiem pewnie większość z was pomyśli: co za dewotka jakaś wypisuje na tym forum takie bzdury.
Otóż piszę wam moje świadectwo na ten temat i to co ja przeżyłam i jak z tego wybrnęłam.

Oczywiście sny mają też podłoże psychologiczne. Osobom wrażliwym również śnią się różne rzeczy, jeśli na przykład intensywnie o czymś myślą, czasem sny są następstwem jakiegoś wydarzenia, które wywarło na nas duży wpływ albo wzbudził duże emocje pozytywne jak i negatywne.

Trudno jest odróżnić od czego pochodzi sen.
Naukowcy twierdzą, że kiedy odpoczywamy, nasz mózg przechodzi w stan trochę który można porównać do hibernacji. Wydziela się melanina, przez to jak dużo jej jest, mamy sen głęboki lub płytki. W czasie tego stanu, przez mózg przepływają jednak impulsy nerwowe niosące ze sobą różne obrazy, uczucia, zapachy, odczucia dotykowe. Dlatego niektóre z was czują smak, zapach, czują dotyk czegoś lub kogoś. To właśnie kiedyś miało miejsce i akurat w tym momencie przez mózg przelatywał jakiś sobie impuls. Jednak naukowcy nie umieją wyjaśnić jednego. Dlaczego sen jest spójny, często jest jakaś historią, spójną konstrukcją. Bo logicznie rzecz biorąc według nich przez mózg przelatują rożne obrazy więc powinny sie nam śnić jakieś urywki obrazów nie związanych ze sobą w żadnym wypadku . Jest wiele teorii na ten temat. Jednak spór nadal trwa.

Ok. Bo Was zanudzę tym wywodem. Kończę już więc życząc wam spokojnych nocek.

Marina123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-11, 10:07   #45
Marina123
Raczkowanie

A to modlitwa, jakby ktoś jednak chciał spróbować.

Jest to modlitwa na dobry sen i przeciw koszmarom.

O Panie, Jezu Chryste, ukochany mój i Wszechpotężny Boże, pełen dobroci i miłosierdzia, proszę Cię najpokorniej i z największą ufnością, na jaką moje serce zdobyć się może racz uwolnić mnie od wszystkich złych, bluźnierczych, nieczystych, napastliwych myśli.
Oddal ode mnie wszelki lęk i niepokój. Wyzwól od nocnych koszmarów. Spełnij o Panie swoją obietnicę, którą dałeś Kościołowi w Wieczerniku i którą ponawiasz wobec nas podczas każdej Mszy świętej: "Pokój Mój zostawiam wam, pokój Mój wam daję. Nie tak, jak daje świat. Ja wam daję."
Jeśli zaś w napastliwych, natrętnych myślach, które zadają mi tyle cierpień jest udział złego ducha, proszę pokornie: Ty sam Panie mój i Boże, Zbawicielu kochany, rozkaż mu by odszedł ode mnie i nie wracał więcej. Niech znajdę w Twoim Najświętszym Sercu ucieczkę, oparcie i schronienie, abym mógł wychwalać potęgę Twojego nieskończonego Miłosierdzia.
Jezu ufam Tobie! Udziel mi i moim bliskim Swojego Błogosławieństwa, Który żyjesz i królujesz na wieki wieków. Amen.

Stary 2008-05-11, 10:11   #46
diamentowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yaza Pokaż wiadomość
hmm, wiem, że to może zabrzmieć dziwnie, ale zapytam teraz te, którym śnią się sny całkowicie wyjęte sensem z d**y, budzą się zmęczone i z krzykiem - malujecie może paznokcie...?
ja nie maluję
a zdradzisz co to ma do rzeczy?
Stary 2008-05-11, 10:48   #47
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zebra89 Pokaż wiadomość
A czy to normalne ze po rozstaniu z TZ codziennie mi sie sni?? Gdy bylismy razem bardzo rzadko mi sie snil a teraz codziennie...i sa to sny raczej pozytywne, ze jestesmy razem, szczesliwi itp. Czy moze to cos oznaczac??
Podświadomie tesknisz za nim

Cytat:
Napisane przez Marina123 Pokaż wiadomość
Cześć. Bardzo ciekawy temat. Sny to strasznie śliski temat.
Mnie w życiu sprawdziło się bardzo dużo snów. Także ja, tak jak niektóre z Was, miewałam często koszmary. Pamiętam 3 z nich, w tym jeden z wczesnego dzieciństwa.

Wyśniła mi się śmierć naszego Papieża, śmierć mojego dziadka i babci, wyśniła mi się powódź w 1997 roku i nalot na WTC. Każdy z tych snów był realny. Wiem, że to wszystko brzmi niedorzecznie i wręcz bajkowo i możecie nie dać mi wiary.

Odkąd nastąpił u mnie powrót do wiary, powrót do czystości, odrodzenie w Duchu Świętym (ciągle nad tym jeszcze pracuję) moje sny przybrały zupełni inny wymiar.

Na przykład gdy postanowiliśmy z TŻ wytrwać w czystości do ślubu czyli około roku jeszcze to zaczęli mi się śnić nadzy mężczyźni, widziałam akty seksualne, wszystko ze szczegółami. Wiadomo, że budziłam się rano z wielką ochotą na mojego TŻ, a jak się spotkaliśmy to było bardzo trudno. Przez to zrozumiałam jak czystość jest ważna dla ludzi. Ale nie o tym tu mowa.

Jeśli ktoś słucha muzyki techno, metalu, ciężkiego rocka, muzyki pseudo satanistycznej lub satanistycznej, gra w gry RPG, lub takie w których wciela się w jakąś postać, chodzi do ludzi leczących energiami, chodzi do bioenergoterapeutów, wróżek, czyta książki typu Harry Potter może to mieć wpływ na sny i to koszmary właśnie.

Kiedy byłam na Mszy Świętej o uwolnienie i uzdrowienie, grupa wstawiennicza modliła sie nade mną, ataki koszmarów się zwiększył.

Niestety sama nie dałam sobie rady. Poszłam z tym do Księdza. Dał mi modlitwę. Od miesiąca śpię spokojnie. Bez koszmarów. Nic mnie nie atakuje ani nie kusi w nocy.
Wysypiam się, nie śnią mi się koszmary i rano jestem wypoczęta i w dobrym humorze. Nie męczą mnie myśli typu: co ten sen może znaczyć, a co jeśli coś wyśniłam i tak dalej.

Wiem, wiem pewnie większość z was pomyśli: co za dewotka jakaś wypisuje na tym forum takie bzdury.
Otóż piszę wam moje świadectwo na ten temat i to co ja przeżyłam i jak z tego wybrnęłam.

Oczywiście sny mają też podłoże psychologiczne. Osobom wrażliwym również śnią się różne rzeczy, jeśli na przykład intensywnie o czymś myślą, czasem sny są następstwem jakiegoś wydarzenia, które wywarło na nas duży wpływ albo wzbudził duże emocje pozytywne jak i negatywne.

Trudno jest odróżnić od czego pochodzi sen.
Naukowcy twierdzą, że kiedy odpoczywamy, nasz mózg przechodzi w stan trochę który można porównać do hibernacji. Wydziela się melanina, przez to jak dużo jej jest, mamy sen głęboki lub płytki. W czasie tego stanu, przez mózg przepływają jednak impulsy nerwowe niosące ze sobą różne obrazy, uczucia, zapachy, odczucia dotykowe. Dlatego niektóre z was czują smak, zapach, czują dotyk czegoś lub kogoś. To właśnie kiedyś miało miejsce i akurat w tym momencie przez mózg przelatywał jakiś sobie impuls. Jednak naukowcy nie umieją wyjaśnić jednego. Dlaczego sen jest spójny, często jest jakaś historią, spójną konstrukcją. Bo logicznie rzecz biorąc według nich przez mózg przelatują rożne obrazy więc powinny sie nam śnić jakieś urywki obrazów nie związanych ze sobą w żadnym wypadku . Jest wiele teorii na ten temat. Jednak spór nadal trwa.

Ok. Bo Was zanudzę tym wywodem. Kończę już więc życząc wam spokojnych nocek.
WIerze Ci

Mi tez się coś non stop sni, jest toz wiązane z wiara, ale nie che o tym pisac
Stary 2008-05-11, 10:55   #48
atka83
BAN stały

Mi niewiedzieć czemu śnili się ostatnio bracia eksa. To było jakoś z piątku na sobote.Nie lubie takich snów bo jestem jakaś taka potem nie naburmuszona,ale no dziwnie się czuje po takich głupich snach.
atka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-11, 11:25   #49
migotka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Yaza Pokaż wiadomość

Baaaaaaaardzo rzadko
Stary 2008-05-11, 11:26   #50
migotka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zebra89 Pokaż wiadomość
Moze tesknisz za dobrymi czasami z nim?
Stary 2008-05-11, 11:35   #51
migotka88
Raczkowanie

Cytat:

Slucham takiej muzy i lubie rpg i co??Dlatego mam koszmary??Wybacz, ale dla mnie to bzdura...Ktos kto slucha np Britney albo Gosi Andrzejewicz nie bedzie ich mial??
I jeszcze kwestia religii-temat drazliwy...Ateisci to jacys gorsi ludzie, ktorzy maja koszmary, bo nie chodza do kosciola?To, ze Polska jest krajem katolickim nie znaczy, ze kazdy w Boga wierzy, i nie kazdy w tego co Ty, ale nie sadze, zeby to byla przyczyna koszmarow.
Stary 2008-05-11, 11:43   #52
Marina123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez migotka88 Pokaż wiadomość
Slucham takiej muzy i lubie rpg i co??Dlatego mam koszmary??Wybacz, ale dla mnie to bzdura...Ktos kto slucha np Britney albo Gosi Andrzejewicz nie bedzie ich mial??
I jeszcze kwestia religii-temat drazliwy...Ateisci to jacys gorsi ludzie, ktorzy maja koszmary, bo nie chodza do kosciola?To, ze Polska jest krajem katolickim nie znaczy, ze kazdy w Boga wierzy, i nie kazdy w tego co Ty, ale nie sadze, zeby to byla przyczyna koszmarow.
Ateiści mi są obojętni. Każdy człowiek ma wolna wolę i każdy korzysta z tego daru według swojego uznania. Każdy rozporządza swoim życiem. Dlatego tez również ma możliwość wyboru wiary lub niewiary, lub wiary w kogoś innego, niekoniecznie w katolickiego Boga.
Nie neguję również tego, że koszmary są tylko i wyłącznie następstwem niewiary, lub tego co wymieniłam. Gdybyś doczytała moją wypowiedź do końca może zauważyłabyś, że opisałam tez inne pochodzenie snów.

Ja opisałam Wam swoje doświadczenie, swoje przeżycia i odczucia. Co Wy z tym zrobicie, to wasza rzecz. Ja nikogo nie atakuję, Nikomu też nie narzucam swojej wiary. To tylko zwykła historia jednej z miliardów istot na ziemi. A co kto z tym zrobi to już jego indywidualna sprawa.

Po takich wypowiedziach można jedynie stwierdzić, że temat wiary jest dalej tematem tabu dla większości i że większość uważa, że rozmawianie o wierze (niekoniecznie chrześcijańskiej) jest niestosowne.
Akurat ja się nie wstydzę swojej wiary i przyznaję się do niej . Bo w sumie, jaki byłby ze mnie chrześcijanin Ja szanuję czyjś wybór, dlatego nie rozumiem dlaczego inni nie szanują mojego. Czyżby bali się prawdy ?

Stary 2008-05-11, 11:50   #53
stargazer
Rozeznanie

Ale ciekawa jestem jednej rzeczy - dlaczego słuchanie określonej muzyki lub granie w RPG miałoby powodować takie sny? Nie widzę związku. I co masz do Harry'ego Pottera i wróżek?

Edytowane przez stargazer
Czas edycji: 2008-05-11 o 12:11 Powód: dopisek
stargazer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-11, 12:05   #54
Marina123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez stargazer Pokaż wiadomość
Ale ciekawa jestem jednej rzeczy - dlaczego słuchanie określonej muzyki lub granie w RPG miałoby powodować takie sny? Nie widzę związku. I co masz do Harry'ego Pottera i wróżek?
I znowu muszę sięgnąć do jednego z moich snów. W zeszłym roku w akademiku miałam sąsiada. Wprowadził się w połowie pierwszego semestru. Uwielbiał słuchać ciężkiego heavy metalu i ciężkiego rocka. Raz zrobił imprezę. Wtedy jeszcze nie korzystałam z wielkiego dobra jakim są stopery do uszu (zostałam jednak można by powiedzieć zmuszona do ich noszenia przez cały zeszły rok mieszkania w akademiku). Więc na tej imprezie włączył swoje ogromne głośniki i włączył muzykę, właśnie taką. Pomijam fakt, że nie mogłam zasnąć z powodu tego hałasu, to kiedy w końcu udało mi się zasnąć śniło mi się mnóstwo robactwa, pająków, glist, jakiś innych owadów, które mnie oblegają. Sen miał ciężki, ciemny, oleisty kolor. Gdy zdołałam wyrwać się z tego dziwnego snu i powrócić do rzeczywistości, głowę rozsadzał mi niesamowity ból.
To jedna rzecz.
Czytywałam Harrego Pottera, jednak zaprzestałam, kiedy zauważyłam, że chodzę wiecznie skwaszona, podenerwowana, wrzeszczałam na wszystkich a nigdy taka nie byłam. Nie twierdzę, że wszyscy tacy są. Może po prostu jestem wrażliwa i podatna, zawsze cechowała mnie bujna wyobraźnia. Jednak nikt nie zaprzeczy, że w Harrym Potterze są symbole okultystyczne jak i satanistyczne. Czytałam na ten temat wiele książek i krytyk, tych dobrych i tych złych i sądzę, że to nie są książki dla osób wrażliwych a tym bardziej dla dzieci.

Jeśli chodzi o wróżki, bioenergoterapeutów i innych takich. Byłam świadkiem uwalniania osoby która zostawała poddawana leczeniu takich ludzi a także chodziła do wróżki. Widziałam jak w czasie modlitwy wykręcało jej ręce, na twarzy pojawiał się demoniczny wyraz, jakie wydawała jęki i wrzaski, przekleństwa kiedy podchodził do niej ksiądz. Widziałam również jak została uwolniona osoba, zniewolona przez słuchanie takiej muzyki.
Powiem szczerze, że to było niesamowite przeżycie. To byli ludzie zniewoleni w sposób lekki. Dziękuję Bogu, że nie postawił w tym czasie na tej Mszy opętanego.

Nie chcę tutaj nikogo straszyć. Ani mówić: nawróć sie ... i tak dalej. Nie !!!
Z człowiekiem , który jest ateistą lub wierzy w Buddę nie da się rozmawiać na takie tematy. On musiałby zobaczyć i przeżyć pewnie rzeczy.
Szczerze ja też odsuwałam sie od wiary, był czas, kiedy nie chodziłam do Kościoła. Jednak mój TŻ jest wierzącą osoba. Zabrał mnie na taką Msze. Powiedział: "Spróbuj, jeśli nic nie poczujesz, jeśli nie będziesz chciała, nie zabiorę Cię tam więcej". Poszłam, pomyślałam, co mi szkodzi. I wiecie przemiana która we mnie nastąpiła była niesamowita. Zostałam znowu wszczepiona w Boga. Chociaż powiem szczerze, jedyne uczucie jakie pamiętam przed tą mszą to był niesamowity strach. Czułam się jak w potrzasku, wewnętrznie wszystko mówiło mi, żebym tam nie szła. Dopiero kiedy zaczęły sie modlitwy w językach ogarnął mnie błogi spokój.

Ok ok. Rozpisałam się i znowu ktoś mi zarzuci, że próbuję ewangelizować czy nawracać. Nie, nie mam takiego zamiaru. Zostało postawione mi pytanie, więc odpowiadam na nie. Tyle. Nawet nie musicie tego czytać. Każdy zrobi jak zechce i tak.

Zresztą ten temat, nie dotyczy wiary tylko snów. I trochę odbiegnięto od tematu.
Wiec do snów powróćmy. Pozdrawiam serdecznie.

Stary 2008-05-11, 12:07   #55
migotka88
Raczkowanie

Cytat:
Ateiści mi są obojętni. Każdy człowiek ma wolna wolę i każdy korzysta z tego daru według swojego uznania. Każdy rozporządza swoim życiem. Dlatego tez również ma możliwość wyboru wiary lub niewiary, lub wiary w kogoś innego, niekoniecznie w katolickiego Boga.
Nie neguję również tego, że koszmary są tylko i wyłącznie następstwem niewiary, lub tego co wymieniłam. Gdybyś doczytała moją wypowiedź do końca może zauważyłabyś, że opisałam tez inne pochodzenie snów.

Ja opisałam Wam swoje doświadczenie, swoje przeżycia i odczucia. Co Wy z tym zrobicie, to wasza rzecz. Ja nikogo nie atakuję, Nikomu też nie narzucam swojej wiary. To tylko zwykła historia jednej z miliardów istot na ziemi. A co kto z tym zrobi to już jego indywidualna sprawa.

Po takich wypowiedziach można jedynie stwierdzić, że temat wiary jest dalej tematem tabu dla większości i że większość uważa, że rozmawianie o wierze (niekoniecznie chrześcijańskiej) jest niestosowne.
Akurat ja się nie wstydzę swojej wiary i przyznaję się do niej . Bo w sumie, jaki byłby ze mnie chrześcijanin Ja szanuję czyjś wybór, dlatego nie rozumiem dlaczego inni nie szanują mojego. Czyżby bali się prawdy ?
A doczytalam do konca, tylko nie pasowal mi ten fragment.Temat wiary nie jest tabu tylko wiele osob nie lubi jak ktos probuje cos komus narzucic albo wmawia jakies cuda nie widy(nie chodzi mi o Ciebie). Spotkalam sie juz z wieloma przypadkami jak rzeokimi katolicy potepiaja ludzi niewierzacych stad jestem cieta.Skoro nikogo nie chcialas urazic/atakowac/narzucac to naprawde spoko.
I kto tu nie szanuje Twojego wyboru?Ty piszesz"Ja szanuję czyjś wybór, dlatego nie rozumiem dlaczego inni nie szanują mojego. Czyżby bali się prawdy ?" Czy ostatnie zdanie nie jest proba narzucenia czegos?Wytkniecia?Bo skoro szanujesz poglady/wiare innych to powinnas rowniez uszanowac to, ze to co dla Ciebie jest prawda dla innych jest bzdura.
Stary 2008-05-11, 12:12   #56
stargazer
Rozeznanie

Cytat:
I znowu muszę sięgnąć do jednego z moich snów. W zeszłym roku w akademiku miałam sąsiada. Wprowadził się w połowie pierwszego semestru. Uwielbiał słuchać ciężkiego heavy metalu i ciężkiego rocka. Raz zrobił imprezę. Wtedy jeszcze nie korzystałam z wielkiego dobra jakim są stopery do uszu (zostałam jednak można by powiedzieć zmuszona do ich noszenia przez cały zeszły rok mieszkania w akademiku). Więc na tej imprezie włączył swoje ogromne głośniki i włączył muzykę, właśnie taką. Pomijam fakt, że nie mogłam zasnąć z powodu tego hałasu, to kiedy w końcu udało mi się zasnąć śniło mi się mnóstwo robactwa, pająków, glist, jakiś innych owadów, które mnie oblegają. Sen miał ciężki, ciemny, oleisty kolor. Gdy zdołałam wyrwać się z tego dziwnego snu i powrócić do rzeczywistości, głowę rozsadzał mi niesamowity ból.
To jedna rzecz.
Czytywałam Harrego Pottera, jednak zaprzestałam, kiedy zauważyłam, że chodzę wiecznie skwaszona, podenerwowana, wrzeszczałam na wszystkich a nigdy taka nie byłam. Nie twierdzę, że wszyscy tacy są. Może po prostu jestem wrażliwa i podatna, zawsze cechowała mnie bujna wyobraźnia. Jednak nikt nie zaprzeczy, że w Harrym Potterze są symbole okultystyczne jak i satanistyczne. Czytałam na ten temat wiele książek i krytyk, tych dobrych i tych złych i sądzę, że to nie są książki dla osób wrażliwych a tym bardziej dla dzieci.

Jeśli chodzi o wróżki, bioenergoterapeutów i innych takich. Byłam świadkiem uwalniania osoby która zostawała poddawana leczeniu takich ludzi a także chodziła do wróżki. Widziałam jak w czasie modlitwy wykręcało jej ręce, na twarzy pojawiał się demoniczny wyraz, jakie wydawała jęki i wrzaski, przekleństwa kiedy podchodził do niej ksiądz. Widziałam również jak została uwolniona osoba, zniewolona przez słuchanie takiej muzyki.
Powiem szczerze, że to było niesamowite przeżycie. To byli ludzie zniewoleni w sposób lekki. Dziękuję Bogu, że nie postawił w tym czasie na tej Mszy opętanego.

Nie chcę tutaj nikogo straszyć. Ani mówić: nawróć sie ... i tak dalej. Nie !!!
Z człowiekiem , który jest ateistą lub wierzy w Buddę nie da się rozmawiać na takie tematy. On musiałby zobaczyć i przeżyć pewnie rzeczy.
Szczerze ja też odsuwałam sie od wiary, był czas, kiedy nie chodziłam do Kościoła. Jednak mój TŻ jest wierzącą osoba. Zabrał mnie na taką Msze. Powiedział: "Spróbuj, jeśli nic nie poczujesz, jeśli nie będziesz chciała, nie zabiorę Cię tam więcej". Poszłam, pomyślałam, co mi szkodzi. I wiecie przemiana która we mnie nastąpiła była niesamowita. Zostałam znowu wszczepiona w Boga. Chociaż powiem szczerze, jedyne uczucie jakie pamiętam przed tą mszą to był niesamowity strach. Czułam się jak w potrzasku, wewnętrznie wszystko mówiło mi, żebym tam nie szła. Dopiero kiedy zaczęły sie modlitwy w językach ogarnął mnie błogi spokój.

Ok ok. Rozpisałam się i znowu ktoś mi zarzuci, że próbuję ewangelizować czy nawracać. Nie, nie mam takiego zamiaru. Zostało postawione mi pytanie, więc odpowiadam na nie. Tyle. Nawet nie musicie tego czytać. Każdy zrobi jak zechce i tak.

Zresztą ten temat, nie dotyczy wiary tylko snów. I trochę odbiegnięto od tematu.
Wiec do snów powróćmy. Pozdrawiam serdecznie.

Przeklejam tutaj z poprzedniego posta, bo się bałagan zrobi
Już doczytałam - domyślam się, ze to miałyby być oznaki wiary w coś/kogoś innego niż Boga. W opętanie przez szatana mające wynikać z muzyki czy książek albo np. zajmowanie się astrologią (co mi kiedyś wmawiał kolega) nie wierzę. Ale to wszystko właśnie kwestia wiary lub niewiary więc raczej ciężko tu siebie wzajemnie przekonać Tak czy inaczej, dzięki za wyjaśnienie zjawiska z innego punktu widzenia, nawet jeśli nie jest on zgodny z moim

A kwestia prawdy - Twoja prawda może nie być prawdą dla kogoś innego, to znowu kwestia wiary lub niewiary Tez nie bardzo lubię, gdy ktoś zakłada, ze to, w co wierzy, jest jedynie słuszne - a z takimi postawami już kilkakrotnie się zetknęłam.
Stary 2008-05-11, 12:17   #57
diamentowa
Zakorzenienie

Marina123 ja do chrześcijan nic nie mam i wybacz, że spytam ale czy Ty się trochę sama nie nakręcasz?
Stary 2008-05-11, 12:33   #58
Marina123
Raczkowanie

Nie. W sumie te wszystkie wydarzenia były jakieś 4 miesiące temu. Przez kilka dni po pierwszej takiej Mszy Świętej faktycznie chodziłam bardzo podekscytowana, targały mną różne uczucia i emocje. Miałam wątpliwości to znowu popadałam w stan uniesienia. Ale z tego co wiem, każdy kto był na takiej Mszy Świętej pierwszy raz, przeżywał to samo.
Wiecie ... samo zaśnięcie w Duchu Świętym jest niesamowite i nawet kiedy wszystko się uspokoi i przemyśli a przypomni sobie człowiek wszystkie uczucia które towarzyszyły temu zdarzeniu, ten spokój i radość, tę nieodpartą wręcz ciągnącą ochotę by wyrywać się z ławki i kwiczeć z radości i tańczyć i śpiewać to trudno opanować radość jaka natychmiast się pojawia i rozedrganie takie trochę.

Może faktycznie wtedy wzięły górę emocje. Jednak teraz już wszystko się wyciszyło. Rozważam wszystko na dystans i na chłodno. Podchodzę do tych rzeczy również z większym dystansem i rozmysłem. Mój TŻ studiował teologię i sprowadził mnie trochę na ziemię jak i wytłumaczył wiele różnych wątpliwości.

Jednak cieszę się z jednego, zrozumiałam takie rzeczy jak Msza Święta. Podchodzę do niej z większą czcią, czasem czuję namacalna obecność Jezusa, a w czasie Komunii Świętej prawie zawsze pojawia się to uczucie rozradowania. Czasem uśmiech nie schodzi mi z twarzy, czasem po Komunii i łzy polecą. To są niezapomniane chwile.

I wiecie mam wewnętrzną potrzebę mówienia o tym innym. Niektórzy się irytują, jak na pewno niektórzy, stawiają opór. Ale po czasie wracają i pytają o więcej. Niektórzy skwitują to jednym zdaniem i zostawiają za sobą.
Nie potępiam ich za to.
Ja wiem, że po coś tam byłam i moim obowiązkiem jest dawać świadectwo i tyle.

Mam nadzieję, że odpowiedziałam na wszystkie pytania. Jeśli ktoś jakieś jeszcze ma niech pisze prywatnie. Bo temat o snach rozbuduje się w temat o wierze. A to raczej nie jest wskazane. Jeszcze mnie moderator skrzyczy i co.

Stary 2008-05-11, 12:35   #59
aniulkaa88
Rozeznanie

ja mam koszmary od kilku lat, a najgorsze jest to ze te sny bardzo dlugo pamietam, w nocy spac nie moge dlatego wczesnie sie budze, a pozniej w dzien musze to odespac.
aniulkaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-11, 12:37   #60
diamentowa
Zakorzenienie

To może ja na koniec napiszę tylko, że czułabym się źle gdyby cokolwiek wywierało na mnie regularnie tak duży wpływ.

EDIT: Pamiętam jeden taki sen jeszcze z dzieciństwa. Śnił mi się przerażający klaun.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości