Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-07-04, 14:58   #2071
liselotta
lise-kotta

Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V

Ale co w tym dziwnego, że dzieciom i dorosłym szkodzą inne rzeczy bądź dawki? pewne chemiczne składniki sa bardziej szkodliwie dla dzieci niż dla dorosłych.
Podobnie z jedzeniem.
Argument że tobie nie szkodzi, więc jest nieszkodliwe jest z dupy. Ja nie mam alergii na orzechy, ale nie twierdzę, że nie istnieją ludzie, którzy mogą umrzeć od zjedzenia fistaszka.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 15:00   #2072
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V

A tak w ogóle to to jest farba semi permanent, czyli taka na ok. 28 myć.
Ja używałam takich farb kiedyś i nigdy żadna mi się nie zmyła.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 15:18   #2073
zakonna
Naczelna Nastolatka

Chciałam powiedzieć tylko że pies to nie człowiek. Pisanie o psach tutaj to akurat argument z du.py

wysłane telepatycznie
Stary 2017-07-04, 16:50   #2074
_czarny_kot
Zakorzenienie

https://www.polityka.pl/tygodnikpoli...ramie-500.read

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
_czarny_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 18:08   #2075
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Aaa, jaki gość. Skad on się wziął...

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 18:11   #2076
olenkasz
Zakorzenienie

A co będzie z jej emeryturą?
Są takie pytania, których sobie po prostu nie zadajemy.

Aha.

To porozmawiajmy o maśle. Kostka masła na ile dni wam starczy?

Nie wiem, bo rzadko kupujemy masło.

No tak to jest jak się żyje w mentalnym Bullerbyn.

Edytowane przez olenkasz
Czas edycji: 2017-07-04 o 18:12
olenkasz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 18:12   #2077
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 18:13   #2078
olenkasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Juliusz Ćwieluch: – Czy mógłby pan wymienić imiona swoich dzieci?
Maciej Frankiewicz, ogrodnik, malarz, poeta, do niedawna stróż nocny: – Ania, Szymon, Marysia, Jasio, Sara, Judyta, Jakub, Emanuel, Efraim, Karmela, Eljasz i Samuel.

A pamięta pan ich daty urodzenia?
Z datami jest gorzej. W okolicach czwartego dziecka daty zaczęły mi po prostu uciekać. Peseli nawet nie próbuję zapamiętać. Ale spróbuję z tymi datami. Ania urodziła się w 1989 r. Rok później Szymon. A pulę zamykają Eljasz i Samuel, którzy urodzili się w 2010 r.

Dla części czytelników komunikat jest jasny: narobił dzieci, a teraz nawet nie pamięta daty ich urodzin. Jak nic patologia.
Żona śpiewająco wymienia daty urodzin naszych dzieci, mam nadzieję, że to oznacza, że jesteśmy tylko półpatologią. Na szczęście, ja się tak za bardzo nie przejmuję, co ludzie myślą, bo gdybym tak robił, to nie byłbym ojcem 12 dzieci.

A dlaczego pan jest ojcem 12 dzieci?
Zawsze mi imponowały duże rodziny. Takie wielopokoleniowe, silne, mocno ze sobą związane. Ja miałem tylko brata i siostrę. A w sensie czysto fizycznym dlatego, że z założenia nie stosujemy żadnej antykoncepcji. Nie wynika to z niewiedzy, tylko ze świadomego wyboru, który związany jest z wiarą. Z zaufaniem do Boga, który jest dawcą życia. Życia, które jest największym cudem na świecie.

Wiarę w tego samego Boga deklaruje zdecydowana większość społeczeństwa, które funkcjonuje głównie w modelu 2+1.
To nasz model różni się tylko jedną dwójką, bo my mamy 2+12. Model, który jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie był czymś niezwykłym. Ale wtedy ludzie mniej planowali. Inaczej patrzyli na świat. Nie za pomocą pilota od telewizora. Z mojej perspektywy takie wykalkulowane życie na zasadzie – będę miał jedno dziecko, a jak się rozmyślę, to wezmę tylko psa – jest banalne. Tacy ludzie sami okradają się ze szczęścia.

A może to pan okrada własne dzieci z czegoś, na przykład z lepszego życiowego startu?
Jeśli przyjmiemy zasadę, że szczęście równa się pieniądze, to pewnie moje dzieci będą miały gorzej niż inne. Tylko że ja patrzę na świat inaczej. Wystarczy poczytać dobrą literaturę dziecięcą, żeby zobaczyć, jaką wartością jest duża rodzina, jaki bogaty jest świat w „Dzieciach z Bullerbyn”.

Na „Dzieci z Bullerbyn” złożyło się potomstwo z trzech zagród. A pan i żona osiągnęliście to wszystko w pojedynkę. Dla żony to musiał być ogromny wysiłek.
Myśmy nigdy nie siedli i nie zaplanowaliśmy sobie, że będziemy mieli tyle dzieci. Myślę, że nikt świadomie nie podjąłby takiej decyzji. Tym bardziej że ciężkich momentów nie brakowało. Przy pierwszych dzieciach właściwie nie używaliśmy pampersów. Mieliśmy jeszcze wielkiego psa. Mieszkaliśmy z rodziną żony. No to wszystko było spontaniczne. Na tyle, że ostatnie dwa porody były już cesarkami, bo organizm żony nie byłby w stanie podołać temu wysiłkowi, ale Anita nigdy się nie żaliła.

Przecież nie mogła się obrazić i nie urodzić.
No rzeczywiście, nie mogła. Żona z pewnością zapłaciła ogromną cenę za macierzyństwo. W zasadzie musiała poświęcić temu całe swoje życie. Na początku jeszcze próbowała utrzymać pracę i do niej wrócić, ale po trzecim dziecku to już było właściwie niemożliwe.

Są takie pytania, których sobie po prostu nie zadajemy. Mimo że dużo się mówi o zwiększeniu dzietności w Polsce, to konkretnych rozwiązań po prostu nie ma. Jak wiadomo, u nas matka to nie zawód, tylko hobby. Państwo pomaga, ale od przypadku do przypadku. Na duże rodziny nikt nie ma pomysłu. Myślę, że też nikt specjalnie nie jest ciekaw, jak sobie radzimy.

Ja jestem. Ciekaw jestem, z jaką siatką pan chodzi po chleb na śniadanie.
Dużą.

A konkretnie?
Konkretnie to każdego dnia zjadamy około czterech chlebów. Wcześniej było więcej, bo wszystkie dzieci z nami mieszkały. Teraz część się usamodzielniła, to kupujemy mniej jedzenia.

W jaki sposób pan to ogarnia?
Kupuję krojony chleb.

Serio pytam.
Ja wiem, tylko że w takiej rodzinie jak nasza wszystko jest inne. I wydaje mi się, że ciężko to zrozumieć komuś z zewnątrz. Ludzie postrzegają świat powierzchownie. A nie chciałbym sprowadzać nas do liczby zjedzonych bochenków chleba.

Nie wiem, bo rzadko kupujemy masło. Pół kilo margaryny starcza nam na jeden dzień. Jednego dnia dzieciaki mają większy apetyt. Drugiego mniejszy. Głodny nikt u nas nie chodzi. Są wędliny, warzywa. Zawsze coś na ciepło. Mamy też pomoc od miasta. Dzieci mają obiady w szkole.

No i teraz macie 500+.
Mamy. Ale to skomplikowany temat.

Wszystko jasne. Po 500 zł na głowę, nie licząc pierwszego dziecka, i tych, które skończyły 18 lat.
Skomplikowany, bo te pieniądze obudziły mnóstwo emocji. Tych dobrych, a przy okazji też tych bardzo nieładnych.

Zazdroszczą?
No chyba tak. Ostatnio szedłem z czwórką dzieci i jakiś obcy facet pyta mnie, dokąd prowadzę te dwa tysiące?

Nieźle by się wkurzył, jakby wiedział, że ma pan jeszcze parę tych 500+ w domu.
No to jest właśnie ten poziom myślenia. Nie ma świadomości, że dziecko jest darem, ale też obowiązkiem. A teraz to wszystko jest sprowadzone do 500 zł.

Pana dzieci pytają, kiedy dostaną swoje 500 zł?
Nasze dzieciaki nigdy by czegoś takiego nie powiedziały. One widzą, jak żyjemy i ile wysiłku wkładamy w ich wychowanie. Bardzo nam pomagają. W pewnym momencie jedne zaczęły wychowywać drugie. Głupio mi to mówić, ale czasem mam wrażenie, że bliźniaki są jak moje wnuki, bo starsze dzieci tak bardzo zaangażowały się w ich wychowanie. Nikt nie oczekuje, że będzie dostawał za to jakieś pieniądze. Albo że teraz rozdamy każdemu po 500 zł. U nas takiego myślenia nie ma.

Zdradzi pan, ile dostajecie miesięcznie?
To żadna tajemnica. Przysługują nam pieniądze na siedmioro dzieci, czyli 3,5 tys. zł miesięcznie. Dla nas to ogromna kwota i wielka pomoc. Tylko trzeba znać proporcje. 100 zł na jeden dzień na jedzenie to u nas norma. Za samą wodę płacimy 450 zł miesięcznie. Pralka chodzi u nas w zasadzie od rana do późnego wieczora. Małe pudełko proszku starcza nam na jeden dzień.

Kupiliście sobie nowy telewizor za 500+?
No skąd! Spłaciliśmy długi. Pierwszy raz w życiu jesteśmy właściwie na zero, bo od lat ciągle braliśmy jakieś kredyty, jak trzeba było załatwić większe zakupy albo zapłacić za rachunki. Dla takich rodzin jak nasza najtrudniejsze miesiące to wrzesień i październik. We wrześniu książki do szkoły, które kosztują majątek. A później jeszcze trzeba zapłacić za ogrzewanie. Buty zimowe też są drogie, ale z butami to sobie nawet radzimy. Mamy na strychu taki ogromny kosz z butami i jak jedno dziecko przechodzi sezon, to zostają buty dla młodszego. Dużo też dostajemy pomocy od ludzi. Jak ktoś ma buty, to czasem nam daje. Nasze dzieci się nie obrażają, że noszą używane.

No, ale jakąś przyjemność pan sobie chyba sprawił?
Ja niewiele potrzebuję. Dużo, niestety, palę. Czasem potrzebuję pieniędzy na farby. Ale jak nie mam, to po prostu maluję węglem albo ołówkiem. Z takich większych zakupów, to kupiłem jednej ze starszych córek nowy telefon. Chciałem jej wynagrodzić, że tyle nam pomaga, a właściwie nigdy nie dostała żadnego porządnego prezentu na urodziny, bo u nas świętuje się dosyć skromnie. Dzieci są nauczone cieszyć się z tego, co mają.

A pana zdaniem ten program wypali?
Nie znam się na polityce i przestałem ją jakoś szczególnie śledzić po 4 czerwca 1989 r., który jest jednym z najważniejszych dni w moim życiu, ale wydaje mi się, że program już chyba wypalił, bo PiS ma większe poparcie. Takie, jakiego wcześniej nie miał.

Chodzi mi o to, czy będzie z tego więcej Polaków?
To pytanie chyba bardziej do socjologów niż do mnie. Ale tak z mojej perspektywy, to raczej więcej dzieci z tego nie będzie. Przecież my mamy tyle dzieci nie dlatego, że policzyliśmy, ile wynosi rodzinne i stypendia dla dzieci, i uznaliśmy, że to jest niezły interes. Nasze dzieci przyszły na świat, bo wierzymy w to, że życie jest darem. Jak ktoś potrafi liczyć, to sobie szybko skalkuluje, że te 500 zł nie zaspokoi wszystkich potrzeb, które ma dziecko. Posiadanie dzieci to nie sprawa pieniędzy, ale mentalności. Podejścia do życia. Trochę egoizmu, bo nie ma się co okłamywać – dzieci zabierają czas, energię, przyjemności. Gdyby posiadanie dzieci było kwestią pieniędzy, to bogacze mieliby po 15 dzieci. A nie mają.

Dlaczego?
Ludzie patrzą teraz na dzieci jak na jakąś inwestycję. Często też za bardzo się na nich skupiają. Czasem mam wrażenie, że niektórzy bardziej je hodują, niż wychowują.

A jaka jest różnica?
Wychowanie polega na budowaniu poczucia wartości. Każde dziecko musi się czuć ważne w rodzinie. Kochane. Trzeba też mieć jakieś wartości do zaoferowania. A hodowla dla mnie to przerzucanie swoich marzeń na dzieci. Koniecznie ma mieć studia, najlepiej, żeby poszedł na lekarza, bo tatuś zawsze marzył, żeby być lekarzem, ale mu nie poszło.

A pan by nie chciał, żeby pana dzieci skończyły studia?
Jak one będą chciały, to ja je będę w tym wspierał. Ania poszła na studia plastyczne i skończyła. Szymon jest w trakcie. Po sobie wiem, że z tego pieniędzy nie ma. Ale nie mówiłem im, że to zły wybór. Wiem, że to artystyczne dusze, i nie wyobrażam sobie, bym kazał im iść na prawo. Janek bardzo interesuje się wyprawami krzyżowymi. Dużo na ten temat czyta. Marzy mu się założenie grupy rekonstrukcyjnej z czasów wypraw. Przecież mu nie powiem, żeby to rzucił i zajął się informatyką.

A może to błąd? Może ojciec powinien kazać mu zająć się informatyką, to zarobiłby tyle pieniędzy, że miałby zbroję lepszą niż krzyżowcy?
Może tak. Ale to byłby gwałt na jego naturze i mentalności. Jedna z naszych córek słabo sobie radzi w szkole. Nie krzyczę na nią. Nie naciskam. Sama musi znaleźć swoją drogę.

Nigdy pan nie dał dziecku klapsa?
Kiedyś mi się zdarzało. Jak człowiek jest wiecznie niewyspany, fizycznie zmęczony, to wydaje mu się, że da klapa i problem zniknie. Z czasem zrozumiałem, że to nie ma sensu. Własne dzieci mi uświadomiły, że popełniam błąd. To jeden z darów posiadania dużej rodziny. Wtedy widać, że każda istota jest niezależnym bytem. Ma swój charakter i on jest w zasadzie niezmienialny. Zresztą, jak można kogoś zmienić, dając mu klapsa? Można go w ten sposób tylko poniżyć i nic więcej.

Eskimosi w ogóle nie biją ani nie karcą swoich dzieci. Nie słyszałem, żeby tamta społeczność miała jakiś nadmierny odsetek bandytów albo przestępców. Wręcz przeciwnie, żyją ze sobą bardzo zgodnie.

Opowiada pan jak święty Franciszek, aż nie chce mi się w to wierzyć…
Czasem też mam wszystkiego dosyć. Jestem po prostu fizycznie zmęczony albo dopada mnie taki zwykły, ogólnoświatowy egoizm. Ale moje dzieci potrafią bardzo szybko przegnać te chmury znad głowy. Pewnie, że się martwię, że czegoś nie ma, że na coś nas nie stać. Ale te lęki nigdy nie trwają za długo.

Bóg dał, Bóg wykarmi?
Bóg potrafi nas zaskakiwać i ma duże poczucie humoru. Byliśmy przekonani, że będziemy mieli dziesięcioro dzieci. A tu nagle żona niespodziewanie zaszła jeszcze raz w ciążę. I to z bliźniętami. Z drugiej strony, byliśmy przekonani, że znów trzeba będzie uszczelnić okna na zimę. A tu pewnego dnia na podwórko przyszło dwóch panów i zaczęli mierzyć mi okna. Zwróciłem im uwagę, że pewnie się pomylili, bo ja nic nie zamawiałem. A oni na to, żebym się nie martwił, bo to już jest wszystko załatwione i zapłacone. Do dziś nie wiem, kto nam wymienił te okna, bo w tej firmie nie chcieli mi powiedzieć.

Kiedyś był taki program telewizyjny – niewidzialna ręka.
„Niewidzialna ręka to także ty”. Pamiętam ten program. Wychowałem się na nim. Ja tam myślę, że to jednak niewidzialna ręka Boga miała w tym swój udział.

Modli się pan do Boga: Panie Boże, daj mi nowe okna i on panu daje?
Przecież to by było bez sensu. A jak by nie dał tych nowych okien, to co, zrywamy ze sobą, z nami koniec? Pan Bóg wie, co ma robić, i nie ma mu co podpowiadać.

Pan był zawsze taki wierzący?
Z tą moją religijnością to też jest skomplikowany temat. Wątpię, błądzę. Tracę wiarę. Wielu rzeczy nie rozumiem. Nie postrzegam się jako człowieka religijnego. Jestem wierzący, ale z moją religijnością sytuacja jest skomplikowana i nie ma co zawracać tym ludziom głowy.

Brakuje wam czegoś?
W takiej dużej rodzinie lista potrzeb jest zawsze ogromna. Ale nie ma takiej sytuacji, że leje się nam na głowę. Co prawda dach jest z eternitu, ale na zmianę na nowy nas nie stać, to sobie nie zawracam tym głowy. Uda się coś oszczędzić, to kiedyś wymienimy.

A jakby pan złowił złotą rybkę, to o co by ją pan poprosił?
O pokój na świecie, bo bardzo mnie martwi to, co się dzieje. Ta sytuacja z uchodźcami. Jak sobie wyobrażę, że my musielibyśmy tak uciekać, to bardzo im współczuję. Kiedyś nawet przygarnęliśmy na pół roku bezdomnego, bo jednak nie mieć własnego domu, nie mieć rodziny, to musi być coś najokropniejszego na świecie.
Stary 2017-07-04, 18:14   #2079
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
No ja wlasnie rozmawiajac z Toba mam wrazenie, ze jestes na nie bo nie, bo dziecko nie moze wielu rzeczy, ktore mozoe dorosły wiec farbowania tez nie. Twoja argumentacja opiera sie na porownaniu do jedzenia i psow wiec sorry, z tym tez sie nie da dyskutowac.
jakbyś miała z czym i czym dyskutować to zamiast generować posty z serii "sama jesteś (tu wstaw cokolwiek co ktoś Ci zarzucił w poście na który odpowiadasz)" napisałabyś coś konkretnego na poparcie swojej teorii o nieszkodliwych farbach zmywalnych dla 2 latek tyle, że nie istnieje nic co by dowiodło nieszkodliwości takich farb (podczas gdy jednocześnie istnieją rzeczy dowodzące ich szkodliwości) więc oto wyszło na to, że bawię się w odbijanie piłeczki z osobą, która nawet nie wysili się na tyle żeby jakiś własny zarzut w moją stronę skierować bo zamiast tego woli korzystać z tego co ja zdążyłam już napisać... przedszkole po prostu, może mnie jeszcze uderzysz w szczepionkę

z czym mogę porównywać farby do włosów? jedzenie nie, witaminy nie rozumiem, że dla Ciebie wartościowym porównaniem będzie porównanie farby do włosów do innej farby do włosów ponieważ nie jesteś w stanie ogarnąć porównania farby do włosów do niczego co farbą do włosów nie jest wiesz w ogóle co to jest porównanie ?

ps. nie porównywałam farby do psów ani jedzenia () porównywałam tylko szkodliwość różnych substancji w odniesieniu do różnych istot poddanych ich działaniu w ramach faktu, że różne rzeczy szkodzą różnym istotom z różnym natężeniem

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Chciałam powiedzieć tylko że pies to nie człowiek. Pisanie o psach tutaj to akurat argument z du.py

wysłane telepatycznie
pies to nie człowiek tak samo jak dziecko to nie dorosły - logika dokładanie ta sama argumentem z szanownej części ciała wieńczącej plecy to jest pisanie, że "jak ja się nie boję tego stosować na sobie to absolutnie nie ma szansy żeby dziecku zaszkodziło"

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 18:17   #2080
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
W pewnym momencie jedne zaczęły wychowywać drugie. Głupio mi to mówić, ale czasem mam wrażenie, że bliźniaki są jak moje wnuki, bo starsze dzieci tak bardzo zaangażowały się w ich wychowanie.
No cudownie, napłodzili dzieci, bo antykoncepcja be, ciało kobiety już nie daje rady, musiała mieć cesarki, do pracy nie chodzi od 199x roku,cudownie.
W dodatku sam przyznaje, że część dzieci jest jak wnuki, bo to starsze dzieci chowały dzieci, ale farmazoni później o wychowywaniu, a nie hodowaniu.

@Timon i Pumba
Ja też nie mogłam, ale jak od nowa odpaliłam to się załadowało całe nagle. Spróbuj
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 18:20   #2081
olenkasz
Zakorzenienie

Najfajniej, że nie kupują często masła, ale on dużo pali. Fajnie, fajnie.
Stary 2017-07-04, 18:24   #2082
Lena_94
Wtajemniczenie

-"nie stosujemy antykoncepcji"
-"żona niespodziewanie zaszła w ciąże"
>>>> wybierz jedno

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

Realizacja boskiego planu przyćmiła prawdziwe życie, Bog wie co robi! Co tam że długi, co tam organizm żony, co tam z jej emeryturą!
Stary 2017-07-04, 18:26   #2083
olenkasz
Zakorzenienie

Obcy ludzie robią zrzutę, żeby wymienić okna w twoim domu, w którym mieszkasz z 12 dzieciakami?

To na pewno Bóg.
Stary 2017-07-04, 18:32   #2084
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
Obcy ludzie robią zrzutę, żeby wymienić okna w twoim domu, w którym mieszkasz z 12 dzieciakami?

To na pewno Bóg.
hm, mam za mało dzieci na jakiś darmowy remont łazienki
w ogóle ciekawi mi czy imiona są podane od najstarszego do najmłodszego bo im dalej na liście tym dziwniejsze

porównanie do "Dzieciach z Bullerbyn" rozłożyło mnie dosłownie na łopatki

15.02.2017 ♥
Stary 2017-07-04, 18:38   #2085
olenkasz
Zakorzenienie

No on ma jak w dzieciach z Bullerbyn. A jego dzieci mają jak w Londynie XIX wieku. Znoszone buty, masło od święta i dobroduszni ludzie zrzucają się na nowe okna. Żona ma zniszczone zdrowie i brak emerytury. Ale on ma fajki, farby i życie jak w Bullerbyn.
Stary 2017-07-04, 18:39   #2086
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
Są takie pytania, których sobie po prostu nie zadajemy.

Aha.

Nie wiem, bo rzadko kupujemy masło.

No tak to jest jak się żyje w mentalnym Bullerbyn.
Tam jest wiecej takich kwiatkow. Ja skislam

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 18:40   #2087
lubiekielbase
Zadomowienie

Cytat:
A pamięta pan ich daty urodzenia?
Z datami jest gorzej. W okolicach czwartego dziecka daty zaczęły mi po prostu uciekać. Peseli nawet nie próbuję zapamiętać. Ale spróbuję z tymi datami. Ania urodziła się w 1989 r. Rok później Szymon. A pulę zamykają Eljasz i Samuel, którzy urodzili się w 2010 r.

Czy tylko dla mnie to jest dziwne i przykre?
Stary 2017-07-04, 18:44   #2088
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lubiekielbase Pokaż wiadomość

Czy tylko dla mnie to jest dziwne i przykre?
Nie pamiętam żadnej daty urodzenia. Tz a, rodziców, dziecka tez mi się potrafi pokiełbasić.
Taki zły ze mnie człowiek

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
Liara_Tsoni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 18:52   #2089
Luba
Zakorzenienie

Co to w ogole za porownanie z tym Bullerbyn, facet bajdurzy od rzeczy.
W Bullerbyn bylo tylko siednioro dzieci i to na trzy rodziny a akcja ksiazki toczyla sie tak na poczatku XXwieku.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 18:57   #2090
_vixen_
Zakorzenienie

Nie wiem, jak myślący człowiek może nastukać tyle dzieci i wydawać pieniądze na fajki jak ma masło ni ma.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 18:59   #2091
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Nie wiem, jak myślący człowiek może nastukać tyle dzieci i wydawać pieniądze na fajki jak ma masło ni ma.
Myślący to chyba słowo klucz. Ten pan raczej nie myślał, to był spontan
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 19:00   #2092
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

rozwalił mnie ten wywiad, nie ma dla mnie logicznego wytłumaczenia na świadome posiadanie aż tak wielkiej rodziny. To nie średniowiecze żeby kobieta pół życia w ciąży chodziła i @ na oczy nie widziała
zresztą, jeśli chodzi o klimaty ginekologiczne to był hit: https://noizz.pl/lifestyle/znany-gin...eszcze/cd5b1q6

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 19:25   #2093
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Liara_Tsoni Pokaż wiadomość
Nie pamiętam żadnej daty urodzenia. Tz a, rodziców, dziecka tez mi się potrafi pokiełbasić.
Taki zły ze mnie człowiek

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
rok urodzenia pewnie znasz. facet nawet nie wie ile lat mają poszczególne dzieci. aż dziw bierze, że imiona pamięta. chociaż w sumie nie wiadomo czy umie je dopasować do twarzy
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 19:38   #2094
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Co to w ogole za porownanie z tym Bullerbyn, facet bajdurzy od rzeczy.
W Bullerbyn bylo tylko siednioro dzieci i to na trzy rodziny a akcja ksiazki toczyla sie tak na poczatku XXwieku.
Cały wywiad jest pełen dziwności, ale to też mój ulubiony fragment. Było po temu przynajmniej ze dwanaście okazji, a pan najwidoczniej nigdy Dzieci z Bullerbyn nie przeczytal i plecie trzy po trzy.

Gdyby nie Kerstin to by była średnio parka na zagrodę, tak idealnie
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 19:40   #2095
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość

wysłane telepatycznie
Ale sa podobienstwa - zarowno pies jak i dziecko sa pod opieka doroslego i gdyby cos im sie stalo, to odpowiada za to dorosly.
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 20:15   #2096
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Z tą moją religijnością to też jest skomplikowany temat. Wątpię, błądzę. Tracę wiarę. Wielu rzeczy nie rozumiem.
Watpil i bladzil, ba, nawet tracil wiare. A jednoczesnie w imie Boze lepil dzieci, w tym wzgledzie jego zwatpienie jakos zaszwankowalo

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 20:20   #2097
victorion
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Drugie zachorowanie lekko łagodniejsze. Diagnozowane jako ospa. Nie mam pojęcia z czego to wynika
Drugie zachorowanie na ospę nie jest wyjątkowe i dotyka jakiegoś odsetka wszystkich ludzi. Gdy szukałam informacji o przyczynie (przechodziłam w wieku 8 i 22 lat), to znalazłam, że może pojawić się drugi raz jeśli pierwszy był pod jakimś względem wyjątkowo łatwy/delikatny. U mnie za pierwszym razem krost było niewiele i tylko od pasa w górę, za drugim razem było już zupełnie mało ale wszystkie od pasa w dół

Cytat:
Napisane przez kleo_4 Pokaż wiadomość
Nie uwazam ze od razu należy jej zabrać prawa rodzicielskie - tak jak tos tam napisał w komentarzach, ale uwazam, ze pewne rzeczy są zarezerwowane dla osób dorosłych.
Zauważyłam ostatnio trend robienia na sile z małych dzieci dorosłych. Nie wiem zupełnie czemu ma to służyć :-/
M.in w ubiorze. Stylizacje ładne, ale wątpię czy wygodne No i wg mnie zbyt dorosłe...
Bardzo tego nie rozumiem... To może i wygląda fajnie ale po co na siłę małe dzieci wciskać w świat dorosłych?

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
farby - nawet zmywalne - nie są obojętne dla zdrowia i nikt ich nie projektuje z myślą o 2 latkach
jak tak chciała mieć różowe włosy to mogła jej kredą do włosów ufajdać, też by było fajnie a dziecko nie musiałby siedzieć kilkadziesiąt minut z chemią na skórze

pomijam już w ogóle samą kwestię używania pistoletów do przekłuwania uszu przez ludzi kompletnie nie zaznajomionych z anatomią a potem te dziurki są porobione krzywo, w złych miejscach
to jest jeden z najgorszych możliwych argumentów
ale weź pod uwagę, że ilość chemii w tego typu produktach jest dostosowana do osób dorosłych - bo inne będziesz miała dozwolone widełki poszczególnych składników dla dziecka 2 lata a inne dla osoby 20 lat (pomijam to, że zapewne nikt nie robił ani widełek ani testów pod kątem dostosowania farb dla tak małych dzieci)
jeszcze jakby ta kobieta ufajdała dziecku same końcówki bez dotykania głowy to pomijając aspekt traktowania dziecka jak gadżetu szłoby to jakoś przełknąć a tak? dziecko siedzi z chemią na skórze kilkadziesiąt minut
głupia witamina D podawana jest dzieciom w dawce 400 jednostek a dorosłym w ilości 2000 jednostek i jakoś nikomu nie przychodzi do głowy podawanie dziecku dorosłej dawki bo witaminka taka smaczna i dziecko chce jeszcze
chyba nie potrzeba wiele rozumu, że wiedzieć, że to co może dorosły nie jest jednoznaczne z tym co może czy powinno dziecko - chociażby Ty się możesz najeść do woli miodu (którego nie można podawać niemowlakom) albo możesz sobie jeść grzyby leśne (których nie powinno się podawać dzieciom do ukończenia 12 roku życia)... to chyba jest oczywista oczywistość, że organizm o wadze 10kg z niewykształconymi w pełni wszystkimi "systemami" różni się od dojrzałego organizmu o wadze 60kg
I to jest dobry pomysł!

victorion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 21:06   #2098
eyo
Zakorzenienie

[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;75209146]Myślący to chyba słowo klucz. Ten pan raczej nie myślał, to był spontan [/QUOTE]

powiedzmy sobie szczerze - jak ktoś jednocześnie twierdzi, że taka ilość dzieci nie wynika z niewiedzy nt. antykoncepcji i potem pisze o tym, że ciąże były niespodziewane i spontaniczne to ja nie mam więcej pytań o myślenie takiej osoby

i w ogóle te teksty o tym jak to mu imponują duże rodziny czy o tym jak to ludzie w modelu 2+1 czy 2+2 okradają się ze szczęścia wielkie mi szczęście, zrujnowane zdrowie tej kobiety i żebranie po ludziach żeby dzieci wychować

Cytat:
Napisane przez antonina_bielska Pokaż wiadomość
rozwalił mnie ten wywiad, nie ma dla mnie logicznego wytłumaczenia na świadome posiadanie aż tak wielkiej rodziny. To nie średniowiecze żeby kobieta pół życia w ciąży chodziła i @ na oczy nie widziała
zresztą, jeśli chodzi o klimaty ginekologiczne to był hit: https://noizz.pl/lifestyle/znany-gin...eszcze/cd5b1q6
właśnie się zastanawiałam czy ktoś to przytoczy bo mi się tak na myśl nawinął ten facet i jego "teorie"

15.02.2017 ♥
Stary 2017-07-04, 21:26   #2099
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
i w ogóle te teksty o tym jak to mu imponują duże rodziny czy o tym jak to ludzie w modelu 2+1 czy 2+2 okradają się ze szczęścia
Ja to w ogóle jestem chyba na skraju ubóstwa, bo wybrałam model 2 + koty
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-04, 21:30   #2100
_vixen_
Zakorzenienie

Dla mnie bycie 11 razy w ciazy to coś, co sie w głowie nie mieści. Ciekawe, co czuje kobieta w ciazy z dziesiątym dzieckiem, chyba tylko rutynę
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości