Skarpety w sandałach w kolejkę się pchają - Janusz z Grażyną do dyskusji zapraszają ( - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-07-06, 09:36   #1141
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Dot.: Skarpety w sandałach w kolejkę się pchają - Janusz z Grażyną do dyskusji zapras

Cytat:
Napisane przez Devon_rose Pokaż wiadomość
A co do Maryjki. Siostra kupowała używany wózek dla dziecka. Pod materacykiem był święty obrazek. :-D
Jak woze w aucie rozaniec i obrazek to jestem Grażyna?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 09:50   #1142
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829
Dot.: Skarpety w sandałach w kolejkę się pchają - Janusz z Grażyną do dyskusji zapras

Moja mama kupuje mojej babce leki. Nieważne, czy za 20 zł, czy za 200 - kupuje je moja mama (babka ma swoją emeryturę, ale na leki nie wyda, bo nie. A moja mama się martwi, więc jej leki kupuje z własnej kieszeni). Ostatnio przyjechała ciotka (siostra mamy, wie o sytuacji z lekami). Kupiła jakieś ziółka w tabletkach, typu szałwia czy inny zeń szen, dała mojej mamie z tekstem "ty masz mamę (moją babkę) na utrzymaniu, to chciałam Ci trochę pomóc" - i dała jej te tabletki za kilka zł
To mojej mamie pomogło, mówię wam!

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
U mnie bardzo często widać kokardki czerwone, kilka razy widziałam z medalikiem Ogółem dzieci to dobry grunt dla zabobonów, bo czasem płaczą "bez powodu", więc oprzyroczone i trzeba czółko lizać albo czarować jajkiem.
Przecierać brudnymi majtami xd

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;7525570 1]Jak woze w aucie rozaniec i obrazek to jestem Grażyna?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Nie rozumiesz chyba. Z czerwoną kokardką i innymi obrazkami w wózku chodzi o chronienie przed urokami. Katolik NIE MOŻE wierzyć w uroki.
Wozisz różaniec i obrazek, żeby cię nikt nie zaczarował i nie rzucił uroku, czy chcesz mieć te przedmioty blisko siebie, bo tak Ci pasuje i w ten sposób pokazujesz swoją miłość do boga?

201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 10:02   #1143
Lottie69
Zakorzenienie

Akurat te święte obrazki w aucie to też jakaś masakra, jak tż kupił samochód to od razu podostawał. I o ile rozumiem od mojej mocno praktykującej babci taki podarunek, to od jego chodzących raz do roku ze święconką rodziców już niezbyt
Bez świętego Krzycha nie wolno jeździć!
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 10:07   #1144
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
U mnie bardzo często widać kokardki czerwone, kilka razy widziałam z medalikiem Ogółem dzieci to dobry grunt dla zabobonów, bo czasem płaczą "bez powodu", więc oprzyroczone i trzeba czółko lizać albo czarować jajkiem.
albo niepranymi majtami ojca

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 10:11   #1145
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
albo niepranymi majtami ojca
Powiedz, że to wymyśliłaś
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 10:11   #1146
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Moja mama kupuje mojej babce leki. Nieważne, czy za 20 zł, czy za 200 - kupuje je moja mama (babka ma swoją emeryturę, ale na leki nie wyda, bo nie. A moja mama się martwi, więc jej leki kupuje z własnej kieszeni). Ostatnio przyjechała ciotka (siostra mamy, wie o sytuacji z lekami). Kupiła jakieś ziółka w tabletkach, typu szałwia czy inny zeń szen, dała mojej mamie z tekstem "ty masz mamę (moją babkę) na utrzymaniu, to chciałam Ci trochę pomóc" - i dała jej te tabletki za kilka zł
To mojej mamie pomogło, mówię wam!

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Przecierać brudnymi majtami xd

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

Nie rozumiesz chyba. Z czerwoną kokardką i innymi obrazkami w wózku chodzi o chronienie przed urokami. Katolik NIE MOŻE wierzyć w uroki.
Wozisz różaniec i obrazek, żeby cię nikt nie zaczarował i nie rzucił uroku, czy chcesz mieć te przedmioty blisko siebie, bo tak Ci pasuje i w ten sposób pokazujesz swoją miłość do boga?

Kokardka to uroki ale swiety obrazek? Nie widze w tym nic zlego.maz jest kierowca to ma to w aucie. Tak samo jak krzyz i swiety obraz w mieszkaniu. Mi sie to wydaje nienaturalne.
Rozumiem ze i w wozku moze byc. Tez mam rozaniec w torebce. To dla mnie to samo.

Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Czas edycji: 2017-07-06 o 10:15
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 10:18   #1147
aer
O RLY?

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7525684 6]Powiedz, że to wymyśliłaś [/QUOTE]

nie, kiedys bylo na ozm wstawione

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 10:31   #1148
201803090921
Konto usunięte

Kokardka na wózku to dla mnie taki sam poziom jak stawianie w oknie gromnicy w czasie burzy, coby piorun w chatę nie przypierniczył. Babka sąsiadki kiedyś tak stawiała, aż pewnego razu spaliła firankę - od razu odechciało się robienia takich głupot, a pioruny jak omijały ich dom, tak omijają dalej
Różne "święte" rzeczy mające za zadanie chronić przed czymś to IMHO rodzaj pogaństwa i myślenia życzeniowego, ale co kto lubi.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 11:08   #1149
invi_08
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Się też nasłuchałam o braku wstążeczki przy naszym wózku
Witaj w klubie. Powtarzali do znudzenia. A jak mi plakal pol nocy, to rano dobitnie przypominali, ze to przez brak kokardki.

invi_08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 11:20   #1150
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Boska Grażyne wczoraj spotkałam. Siedzimy w knajpie na obiedzie. Przychodzi Graza, na dzień dobry do kelnerki "pani drogo tutaj jest?". Usiadła, mówi ze się zmęczyla, bo jest turystyka w Krakowie i wszędzie biega żeby wszystko zobaczyć. Dostała menu. Kelnerka wraca po zamówienie. "Bo wie pani bo ja dwa dni temu, w innej knajpie jadlam takiego kurczaka bez panierki jak grillowany ale nie był grillowany i takie ziemniaczki w jakiś przyprawach. I ja chcę takie coś.". Kelnerka jej mówi, że sorki ale tu nie mają tego w karcie. Nie, babka się tak wykloca ze w końcu poszła kelnerka do kucharza czy zrobi wyjątkowo. Kucharz odmawia. Babka się już prawie zapowietrza. Stwierdza ze nie ma czasu wiec przezyje schabowego. Przynoszą jej tego schabowego, a babka do nich: co to za knajpa co nic innego nie potrafi zrobić

LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 12:19   #1151
Limonka2738
Zakorzenienie

Niesamowite. O czerwonych wstążeczkach dowiedziałam się dopiero na zajęciach z antropologii religii. W życiu takiej nie widziałam. Myślałam, że profesor zmyśla (w sensie, że tak było powiedzmy 20 lat temu, za jego młodości), a tu proszę.

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
Boska Grażyne wczoraj spotkałam. Siedzimy w knajpie na obiedzie. Przychodzi Graza, na dzień dobry do kelnerki "pani drogo tutaj jest?". Usiadła, mówi ze się zmęczyla, bo jest turystyka w Krakowie i wszędzie biega żeby wszystko zobaczyć. Dostała menu. Kelnerka wraca po zamówienie. "Bo wie pani bo ja dwa dni temu, w innej knajpie jadlam takiego kurczaka bez panierki jak grillowany ale nie był grillowany i takie ziemniaczki w jakiś przyprawach. I ja chcę takie coś.". Kelnerka jej mówi, że sorki ale tu nie mają tego w karcie. Nie, babka się tak wykloca ze w końcu poszła kelnerka do kucharza czy zrobi wyjątkowo. Kucharz odmawia. Babka się już prawie zapowietrza. Stwierdza ze nie ma czasu wiec przezyje schabowego. Przynoszą jej tego schabowego, a babka do nich: co to za knajpa co nic innego nie potrafi zrobić

Standard. Pracowałam w KFC. Chcą wołowinę. Nie mamy. Ale w Maku mają! Jak to tak, tylko kurczak?

To zapraszam do Maka.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 12:22   #1152
abiblabla
Zakorzenienie

Dziewczyny, z jakich regionów jesteście? Ja o czerwonej wstążeczce dowiedziałam się kiedyś z Wizażu, na oczy nigdy nie widziałam.
Stary 2017-07-06, 12:24   #1153
invi_08
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abiblabla Pokaż wiadomość
Dziewczyny, z jakich regionów jesteście? Ja o czerwonej wstążeczce dowiedziałam się kiedyś z Wizażu, na oczy nigdy nie widziałam.
Pochodzę z lubelskiego, mieszkam na pograniczu lubelskiego i mazowieckiego. I tu i tu spotykam sie z ta nagonka na wstazki czerwone i kokardki. Ale to tez wies, moze na wsi więcej takich zabobonow.

Stary 2017-07-06, 12:32   #1154
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a
Konto usunięte

Moim zdaniem zabobony same w sobie nie swiadcza o zacofaniu. Kazdy szuka czegos innego, co uspokou jego nerwy. Mamy lapacze snow, jakies amulety, krzyze nilu itd - nie tylko symbole rligijne czy wstazeczki we wlosach.
Sama stosuje sie do zabobonu, ze jak ktos szyje cos, co mam na sobie (np dziurke), to musze miec w buzi kawalek nitki, zeby mnie nie zaszyli . Jak wychodze z domu i musze sie wrocic, bo czegos zapomnialam, to siadam na chwile. Jestem w miare wyksztalcona osoba i wiem, ze to bzdury, a i tak lepiej sie czuje, jak tego przestrzegam.
Ale uwazam, ze nie ma problemu, dopoku ktos sam sie do swoich zabobonow stosuje, ale nie ustala innym, jak maja zyc.
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 12:35   #1155
invi_08
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hiiro Pokaż wiadomość
Moim zdaniem zabobony same w sobie nie swiadcza o zacofaniu. Kazdy szuka czegos innego, co uspokou jego nerwy. Mamy lapacze snow, jakies amulety, krzyze nilu itd - nie tylko symbole rligijne czy wstazeczki we wlosach.
Sama stosuje sie do zabobonu, ze jak ktos szyje cos, co mam na sobie (np dziurke), to musze miec w buzi kawalek nitki, zeby mnie nie zaszyli . Jak wychodze z domu i musze sie wrocic, bo czegos zapomnialam, to siadam na chwile. Jestem w miare wyksztalcona osoba i wiem, ze to bzdury, a i tak lepiej sie czuje, jak tego przestrzegam.
Ale uwazam, ze nie ma problemu, dopoku ktos sam sie do swoich zabobonow stosuje, ale nie ustala innym, jak maja zyc.
To prawda, jesli sie z czyms nie zgadzamy to tego nie robimy, co nie znaczy, ze ktos tez musi tego nie robić.

Mialam sasiadke która wszedzie gdzie sie dalo przypiela kokardki dziecku. Ja nie przypinalam. A ze jej bylo lzej z tym to ok. Nie moj interes.

Stary 2017-07-06, 12:39   #1156
Czarna2000
Inez

Dopóki czyjś zabobon nie szkodzi innym to totalnie mi nie przeszkadza. Ta wstążka na wózku dziecku krzywdy nie robi, więc niech sobie nawet trzy kokardy wieszają. Święte obrazki też mnie nie ruszają

Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 12:39   #1157
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abiblabla Pokaż wiadomość
Wielkopolska, 70k mieszkańców. Powiedziałabym, że sporo zabobonów się tu trzyma, sąsiadka z bloku naprzeciwko wyszła i wylewała mleko z cycka na krzaki, żeby przestało jej lecieć
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 12:39   #1158
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invi_08 Pokaż wiadomość
Pochodzę z lubelskiego, mieszkam na pograniczu lubelskiego i mazowieckiego. I tu i tu spotykam sie z ta nagonka na wstazki czerwone i kokardki. Ale to tez wies, moze na wsi więcej takich zabobonow.

Oja cię, ja też z lubelskiego, ale całe życie mieszkałam w mieście. Przysięgam, że się nigdy z tym nie spotkałam :O

Cytat:
Napisane przez Hiiro Pokaż wiadomość
I co oznaczają wstążeczki we włosach? Też chronią przed urokami?

To jest dla mnie taka abstrakcja, że ciężko mi uwierzyć że mówisz na serio.
Myślałam, że w dzisiejszych czasach część zabobonów wciąż istnieje bardziej jako element kultury i tradycji, np. nie witanie się przez próg jako gest grzecznościowy, a nie dlatego że ludzie wierzą w jakieś diabelskie skutki :O
Stary 2017-07-06, 12:45   #1159
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 12:48   #1160
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a
Konto usunięte

abiblabla, zabobonu z wstazkami nie znam.

Dla mnie to jest takie odganianie zlej karmy. Staram sie tez kontrolowac mysli i nie zyczyc komus zle w myslach. Nie chce kusic losu. Wiem, jak to brzmi. Ale ludzie dla spokoju ducha robia rozne dziwne rzeczy. Ida na joge, do kosciola itd. Ja nie mam swojego boga, do ktorego moglabym sie zwrocic, zeby mi ulzylo, nie pije alkoholu jak mi zle, mam po prostu swoje metody.

Wiecie, sprawdzanie 3 razy czy drzwi sa zamkniete tez jest bez sensu. A wielu ludziom pomaga.
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 12:50   #1161
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2017-07-06 o 12:53
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 12:54   #1162
cojarobietu_uu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez napoli71 Pokaż wiadomość
Mnie śmieszą bogaci ludzie którzy oznajmiają całemu światu
przez swoje działanie o wyższym statusie społecznym.
Co takiego przeszkadza Ci lexus pod biedronką ? Widzę ze preferujesz tzw. przepych. czyli nawet jeżeli właściciel samochodu kupował w biedronce to według Ciebie powinien kupować w sklepie spożywczym na Marsie z napisem drogi sklep dla właścicieli Lexusów -litości.

Właściciele najnowszych drogich smartfonów to zwykle idioci z manią
posiadania czegoś luksusowego dla podwyższenia statusu wśród
swoich znajomych. Mieć pieniądze nie polega na wydawaniu ich na
bzdury które po pół roku są nic nie warte.

Czyli jak pojechał na wycieczkę do Paryża musi jeździć luksusową marką i najlepiej nie starszą niż 2 lata - litości !

Mieszkać w mieszkaniu to szczyt obciachu najlepiej zamiast M2 mieć
Dom na kredyt na 30 lat bo taka moda nastała.
Moda na domki była w latach 90 tych, teraz bardzo dużo ludzi powróciła do miasta. (Szczególnie bogaci bo mają dość wsi nie lubią tego dlaczego nie wiem )
Poza miasto wynoszą się teraz kredyciarze z kredytem na 30 lat bo stało się modne mieć domek.

Według mnie to nie chodzi o priorytety, każdy żyję swoim życiem i g.... kogoś obchodzi jak on żyje.
Do puki ktoś nie żyje na koszt innych, nie wchodzi w drogę innym nie żeruje na innych, nie sprawia przykrości innym nie okrada innych to go..... kogoś interesuje w jaki sposób on żyje innym wydaje swoje zarobione pieniądze wydaje uczciwy sposób.

Mnie stać na wiele rzeczy ale ich nie kupie gdyż to wyrzucenie pieniędzy.

Drogich kosmetyków nie kupuję bo to dla mnie szczyt obciachu i wyrzucone pieniądze.
Lexus na pokaz i nic więcej, torebki i trampki po 5 tys.Szpilki na jeden raz bo za drugim razem to obciach - litości.

Skłamał bym że nie kupuje drogich kosmetyków, kupiłem kiedyś koleżance na prezent bo ją nie było stać i bardzo mi dziękowała.
A ja byłem szczęśliwy ze się cieszy i jest zadowolona bo sama nie kupi sobie bo twierdzi ze to wyrzucenie pieniędzy.

Itd. Itp
Polecam czytać ze zrozumieniem posty na które się odpowiada.

Stary 2017-07-06, 12:54   #1163
Devon_rose
Zakorzenienie

Jeżeli się wracasz to musisz usiąść i policzyć do 13 ;-)

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 13:33   #1164
Shawtty
Zakorzenienie

Jestem z lubelskiego, moja mama jest nie tylko po prostu katoliczką, ale wręcz dewotką. Czerwone kokardki, gromnice podczas burzy, korzystanie z usług tzw. szeptunek, znachorek, bo dziecko płacze, więc pewnie zauroczone, jest dla niej standardem. Sama też przelewała dzieciom i wnukom wosk nad głową, bo 'zauroczone'. Wiele razy pytałam, dlaczego w to wierzy, skoro to sprzeczne z naukami KK. Nigdy nie potrafiła mi na to sensownie odpowiedzieć. Już nie drążę tematu, bo raczej jej nie przekonam, a jeszcze usłyszę, że moja wiara jest słaba
Stary 2017-07-06, 13:34   #1165
Lena_94
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Shawtty Pokaż wiadomość
Jestem z lubelskiego, moja mama jest nie tylko po prostu katoliczką, ale wręcz dewotką. Czerwone kokardki, gromnice podczas burzy, korzystanie z usług tzw. szeptunek, znachorek, bo dziecko płacze, więc pewnie zauroczone, jest dla niej standardem. Sama też przelewała dzieciom i wnukom wosk nad głową, bo 'zauroczone'. Wiele razy pytałam, dlaczego w to wierzy, skoro to sprzeczne z naukami KK. Nigdy nie potrafiła mi na to sensownie odpowiedzieć. Już nie drążę tematu, bo raczej jej nie przekonam, a jeszcze usłyszę, że moja wiara jest słaba

Kim są szeptunki?
Stary 2017-07-06, 13:37   #1166
Shawtty
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lena_94 Pokaż wiadomość
Kim są szeptunki?
Z Wikipedii: "uzdrowiciel bądź też uzdrowicielka ludowa oferująca swoje usługi osobom wierzącym w moc leczenia (...) Źródło mocy szeptunów przypisuje się Bogu"

Ogólnie odprawianie modłów nad dzieckiem, lanie wosków, ścinanie kołtunów i kazanie zakopywać pod drzewem (bo "przestrach"), na wysypkę polecały wykąpać dziecko i wylać wodę na psa (!), dawały mieszanki ziół na leczenie wszelkich chorób (no moja babcia to raz jakiejś trawy skoszonej dosłownie nawiozła). Wszystko znam z opowieści babci i mamy.

Edytowane przez Shawtty
Czas edycji: 2017-07-06 o 13:38
Shawtty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 13:40   #1167
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Znam to wszystko Nade mną kilka razy był wylewany wosk, jajko i inne cuda

Cytat:
Z Wikipedii: "uzdrowiciel bądź też uzdrowicielka ludowa oferująca swoje usługi osobom wierzącym w moc leczenia (...) Źródło mocy szeptunów przypisuje się Bogu"

Ogólnie odprawianie modłów nad dzieckiem, lanie wosków, ścinanie kołtunów i kazanie zakopywać pod drzewem (bo "przestrach"), na wysypkę polecały wykąpać dziecko i wylać wodę na psa (!), dawały mieszanki ziół na leczenie wszelkich chorób (no moja babcia to raz jakiejś trawy skoszonej dosłownie nawiozła). Wszystko znam z opowieści babci i mamy.
Ja też bardziej znam z opowieści, ale pamiętam jako dziecko jak zabrali mnie do takiej kobiety, która wylewała nade mną wosk
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 13:41   #1168
Lena_94
Wtajemniczenie

Cytat:

Jak to może istnieć w 21 wieku....
Dziękuję.
Stary 2017-07-06, 13:45   #1169
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lena_94 Pokaż wiadomość
Jak to może istnieć w 21 wieku....
Dziękuję.
Na Podlasiu istnieje i ma się dobrze; kolejki ludzi z całego kraju ustawiają się do tych szeptunek, żeby tylko te pomamrotały nad nimi coś w starocerkiewnosłowiańskim , pomachały dymem z zielska i dały jakąś pierdółkę do wykorzystania zgodnie ze wskazówkami (inaczej nie zadziała ^^). Czary i magia normalnie
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-06, 13:46   #1170
ridja devojka
Zakorzenienie

Dla mnie nie jest śmieszne to ze ktoś wierzy w zabobony (okej, niektóre mnie śmieszą ) ale to ze ktoś to traktuje mega poważnie i innym wciska jak te babcie wciskające wstążki itp.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości