![]() |
#4801 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Listopadówki 2017 cz. 2
Cytat:
Mój lekarz bada te rzeczy i sam twierdzi, ze usg III trymestru to naciągactwo. Ale Molise np.pisała, ze ona nie miala robionego tak szczegółowego usg przez lekarza prowadzącego i u niej usg III trymestru pomogło wykryc jakies nieprawidłowosci. Więc sama musisz ocenić czy jest Ci potrzebne to badanie. Ja mam pakiet w luxmedzie i gdybym nie miala tego badania za free to bym je sobie odpusciła (zresztą w poprzedniej ciąży tak zrobiłam). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4802 |
Wtajemniczenie
|
zauwazcie, ze macie problem ze zdefiniowaniem pojecia "dieta"
dieta nie jest to, ze np. chcesz schudnac wiec stosujesz sie do pewnych kryteriow - jak np jedzenie wylacznie kapusty czy jedzenie jedynie jogurtow, picie jedynie sokow, itp. "bo jestem na diecie" dieta to styl zywienia i kazda z nas ma diete a co do zywienia matek karmiacych to bledem jest pisanie, ze matka moze spozywac wszystko - nawet kapuste I ZOSTAWIANIE TEGO BEZ KOMENTARZA. owszem, w diecie karmiacych piersia nie trzeba eliminowac tego typu potraw, ale ich podaz nalezy zaczac od malych ilosci; wprowadzania stopniowo. w diecie karmiacych liczy sie ilosc posilkow, ich kalorycznosc i jakosc. kiedys mowilo sie o tym, ze nie nalezy jesc smazonych potraw, bo szkodza. same w sobie tak nie szkodza, aczkolwiek tluszcze przedostaja sie do mleka matki, a wtedy dziecko wypije mniej mleka (bo jest bardziej sycace). problem z czasem moze wystepowac w samej laktacji i wybaczcie, ale bardzo mnie draznia wpisy, ze nieraz lekarze, polozne czy pielegniarki malo wiedza. kto prowadzi Wasze ciaze, kto odbierze Wasz porod, zadba o opieke nad noworodkiem, bedzie przychodzil na wizyty? skoro wszyscy sa tacy zli i niewyedukowani to polecam rodzenie w domu, z blogiem otwartym w oknie glownym ekranu
#4803 |
Zakorzenienie
|
Figa, nie burz sie
![]() W kazdej dziedzinie znajdzie sie grupa osob mniej wyedukowanych i bardziej. A ze jestesmy przy temacie poloznictwa, to na ten temat sie wypowiadamy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4804 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie, w pierwszej ciąży nie miałam tak dokładnego usg na zwykłych wizytach. Dopiero usg III trymestru wykryło słabe przepływy pepowinowe. Tę ciąże prowadzę u innego lekarza, bardziej dokładnego. I na 3 prenatalne się nie wybieram raczej. Poproszę o zbadanie przepływów mojego lekarza, na oddziale mają możliwość wykonania Dopplera. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4805 |
Raczkowanie
|
Mi w szpitalu pielegniarki zakazywaly wszystkiego ! Wedliny sera zoltego masla soku jablkowego rozcienczonego woda, kompotu i jedzenia szpitalnego naprawdę co ruszyłam to zaraz było jakieś ale ...wierzcie albo nie ale jadlam w nocy po kryjomu ! A jak mialam nawal pokarmu i pytalam co zrobic bo chcialo piersi rozsadzic to stwierdzila ze nie dziwne jak tyle wody pije! Bo stalo 2 butelki NIE PIĆ TYLE! W domu jadlam wszystko ale z umiarem czyli mało a często. Wszystko zależy od ludzi na jakich trafiamy. Słuchałam siebie i obserwowalam dziecko i było Ok
![]()
#4806 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoich lekarzy uważam, ze super specjalistów, im w pełni ufam. Ale to nie zmienia faktu, że niestety trafiłam równieź na grupe osób, które nie posiadają aktualnej wiedzy lub nie potrafią jej odpowiednio przekazac. Mam na myśli np.położną, która odradziła mi wizyte u pediatry, gdy córce zaczęło ropiec i puchnąć oczko (miała 1,5m), kazała przemywać świetlikiem, herbatą i rumiankiem, co tylko pogorszyło sprawe. Całe szczęscie nie posłuchałam jej i tego samego dnia skonsultowalam sie z pediatrą, która powiedziala, ze przemywanie tylko solą fizjologiczną oraz włączyła odpowiednie leczenie. Od tej pory weryfikuje dokładnie metody leczenia jakie są mi proponowane, zwłaszcza przez położne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4807 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4808 |
Zakorzenienie
|
Figa, czepiasz sie slowek
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4809 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co mialam napisac w tym temacie napisalam, co mnie gryzlo - tak samo. zycze milej nocy
![]() |
#4810 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem co to dieta i ze kazdy jakas ma. Ale chyba kazda z nas slyszala pojecie dieta matki karmiacej i wie/zna z opowiadan co sie za tym kryje. La figa - moze troche spusc z tonu i nie zachowuj sie jakbys wszystkie rozumy zjadla. Albo zwyczajnie przejdz na strone matki/ciezarnej i obiektywnie posluchaj jakie brednie i wykluczjce sie histerie opowiada ta druga strona.
![]() |
#4811 |
Zakorzenienie
|
Przeciez nikt nie chce zepsuc atmosfery tego forum
![]() To wymiana zdan i doswiadczen. Mysle, ze jeszcze nie raz posluzysz nam swoją wiedzą ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4812 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#4813 |
Zakorzenienie
|
Zapomnij o wiedzy polozniczej i wyobraz sobie co czuje/slyszy dziewczyna od roznych osob, ktore sie nia opiekuja po porodzie.
#4814 | |
Raczkowanie
|
śliczny kombinezon, jaki rozmiar kupiłaś?
Cytat:
Co do kolek - co myślicie o podawaniu dziecku już od pierwszych dni herbatki własnoręcznie przygotowanej: koper+rumianek+ 10 ziaren kminku. W pierwszych msc rozcieńczona 1/3 naparu reszta wody, potem 1/2 naparu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4815 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4816 | |||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 06:37 ---------- Poprzedni post napisano o 06:33 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 06:38 ---------- Poprzedni post napisano o 06:37 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 06:41 ---------- Poprzedni post napisano o 06:38 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 06:47 ---------- Poprzedni post napisano o 06:41 ---------- Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 06:50 ---------- Poprzedni post napisano o 06:47 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 06:52 ---------- Poprzedni post napisano o 06:50 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 06:54 ---------- Poprzedni post napisano o 06:52 ---------- Cytat:
![]() |
#4817 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czyli jak moj lekarz na normalnym usg przepływów nie bada to myślicie Że powinnam iść na usg 3 trymestru. Ok 30 tc? Jak dotrwam to pójdę ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() ![]() |
![]() |
#4818 |
Rozeznanie
|
Dziś rozpoczynam 21 tydzien
![]() troche sie martwie, bo dalej nie czuje ruchow, tzn. ostatnio ze dwa razy mialam wrazenie jakbym poczula kopniaka? ale to bylo takie uczucie jakby mi bańka/powietrze pękło od środka ?? to mógłbyć maluch ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4819 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 07:05 ---------- Poprzedni post napisano o 07:02 ---------- Cytat:
![]() |
#4820 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja myśle ze to mógłbym maluch. A ruchy mocniejsze poczujesz napewno w najbliższych dniach. Dziś jesteś w połowie a mówi się ze u pierworodek ruchy czuje się dokładnie w połowie ciąży. Czyli w przeciągu tygodnia myśle ze poczujesz. I zapamiętaj sobie datę. ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() ![]() |
![]() |
#4821 | |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny,
Wiecie co? Ja to chyba jestem dziwna, ale dla mnie takie wymiany to fajna i ciekawa dyskusja i nie chcę żeby się kończyła Serio. Jestem w pierwszej ciąży, chcę karmić, więc chcę wiedzieć jak najwięcej i interesują mnie argumenty obu stron, jeśli tu o stronach można mówić. LA figa, jak już ktoś napisał- to nic osobistego, nie atakuję ciebie ani zawodu położnej czy lekarza. Są super specjaliści w swoich dziedzinach, są niedouczone patałachy. I tyczy się to każdego zawodu. Także jeśli poczułaś się osobiście atakowana to ja osobiście przepraszam, nie znam cię i Twojej wiedzy na podstawie jednej wypowiedzi na forum oceniać nie zamierzam Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ---------- Cytat:
![]() |
#4822 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Emma no właśnie się skłaniam do sylveco bo faktycznie cenowo wypadają całkiem dobrze na tle innych eko kosmetykow. Srokao polecał też fermę z Rossa ale to pod względem składów. Ja bym chciała żeby one delikatnie pachniały takimi kosmetykami dziecięcymi. Ale na.zdrowy rozum po.co.pxhac do eko kosmetykow substancje zapachowe... A dzieciaczki i tak pięknie pachną ![]() ![]()
![]() |
#4823 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4824 |
Raczkowanie
|
Listopadówki 2017 cz. 2
Mały Pikus na pewno nie powinnaś podawać dziecku takiej herbatki. Jeżeli są kołki to z niedojrzałości układu pokarmowego, tak samo jak 'fizjologiczny' refluks i nietolerancja laktozy. Dzieci KP niczym się nie dokarmia ani nie dopaja. Jeżeli chcesz pic herbatki to dla siebie i obserwować dziecko, chociaż ja nie polecam.
Hafija jest fajna i na pewno dużo osób dzięki niej KP ale denerwuje mnie jej wręcz fanatyczny zapędy KP czasami, dla niej jedne dokarmianie w życiu Mm to zaburzenie flory i już nigdy nie będzie Tak samo. Ok może tak jest ale naprawdę praktyka pisze różne scenariusze z czego same doświadczymy. Z moim obserwacji część matek która była nastawiona tylko na KP tak czy siak dokarmiała raz czy dwa w szpitalu. Na zimno Cc jest coraz więcej, laktacja rusza później czasami - naprawdę wykarmić te pierwsze trzy doby dziecko jest dość trudno bo one może chcieć wisieć non stop i płakać, a mamy płaczą razem z nimi ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Ja już czuje bardzo dokładnie kopniaki zawsze wieczorem staram się nagrać to ale moja gwiazda dokładnie wie ze jest nagrywana i przestaje🤣 Odnośnie kosmetyków to będę używać olejku ze słodkich migdałów do kąpieli kilka kropel a myć żelem BabyDream. Na dupkę póki nie ma zaczerwienienia nic nie będę stosować. Kosmetykom w stylu sudocrem profilaktycznie mówię nie :p Edytowane przez Hapinka Czas edycji: 2017-07-13 o 07:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#4825 | |
Zadomowienie
|
A ja jeszcze podciągne temat diety jako stylu żywienia. Zaczęłam zgłebiac ten temat odkąd sama gotuję, a potem przy rozszerzaniu diety córce. Postanowilam ze bedziemy jesc jak najzdrowiej przy naszych mozliwosciach np finasowych. Nie ustalalam naszej rodzinnej diety z dietetykiem, ale staram sie by bylo duzo warzyw (teraz szczegolnie gdy jest na nie sezon), nie uzywam żadnych kostek rosołowych (chybaze wlasnej produkcji), ziarenek smaku, gotowych sosów, sosikow, zupek, mieszanek przypraw i innych dupereli. Zupy robie na wywarze warzywnym (tylko rosół na mięsku), mięso zazwyczaj raz do 2 w tygodniu. Jemy sporo kaszy jaglanej i gryczanej. Nie moge wyrzucic keczupu z diety kanapkowej (mąż jest fanem) ale w tym roku chce zrobic swoj. Nie kupujemy wody smakowej, pseudosokow i innych napojow. Podczas mdlosci wspierałam niestety koncern cocacoli, ale juz z tym koniec. Nie kupujemy wody butelkowej bo mamy swoj filtr od razu przy zlewie w kuchni, co bardzo polecam! Moja córka nie jada lizakow, cukierków, batonikow, wafelkow, zelkow czy czipsow itd. Staram sie by slodycze byly domowe. Czasem jada kostke prawdziwej gorzkiej czekolady z takich kupczych. Nienawidze gdy ktos czestuje mi dziecko syfem cukrowym. Nie jest tak ze pizza, chinszczyzna czy nawet mc donald w ogole nie gosci w naszym domu, ale szczerze to jest bardzo rzadko i zazwyczaj narzekam, że jest za słone :-P Dobra.. Koncze ten wywód :-P
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 07:53 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4826 |
Raczkowanie
|
Emma a jak robisz wywar to na kilka razy i mrozisz ? Bo ja staram się robić smaczny wywar ale to trwa wiec z tego powodu rzadko robię zupy ale czytałam ze niektórzy robią gar i mrożą po 1l ?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4827 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() jeśli chodzi o małą to strasznie cię podziwiam z tymi słodyczami ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4828 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ---------- Cytat:
Co do slodyczy kupczych to i my jemy ich mniej ;-) lepsze wlasne mufinki i ciasteczka po prostu :-P Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4829 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pochodzisz z okolic Lublina??? Edytowane przez Maly_Pikus Czas edycji: 2017-07-13 o 08:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4830 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.