Listopadówki 2017 cz. 2 - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-07-12, 20:29   #4801
kana158
Zakorzenienie

Dot.: Listopadówki 2017 cz. 2

Cytat:
Napisane przez aniusia0110 Pokaż wiadomość
co Wy dziewczyny sądzicie o badaniu prenatalnym w III trymestrze? Umawiacie się, czy nie?

U mnie to koszt 250 zł, a któraś z Was kiedyś pisała, że to nie jest konieczne i w większości przypadków to naciąganie na kasę

Jakie macie opinie na ten temat?
Aniusia, bo to zalezy co bada na usg Twoj lekarz. Podczas usg III trymestru powinien zmierzyc ilosc wód, ocenić położenie dziecka, zbadać przepływy i oczywiscie ocenić przyrost wagi dziecka.
Mój lekarz bada te rzeczy i sam twierdzi, ze usg III trymestru to naciągactwo. Ale Molise np.pisała, ze ona nie miala robionego tak szczegółowego usg przez lekarza prowadzącego i u niej usg III trymestru pomogło wykryc jakies nieprawidłowosci.
Więc sama musisz ocenić czy jest Ci potrzebne to badanie.
Ja mam pakiet w luxmedzie i gdybym nie miala tego badania za free to bym je sobie odpusciła (zresztą w poprzedniej ciąży tak zrobiłam).

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Hapinka Pokaż wiadomość
Hmm wydaje mi się ze kiedyś czytałam ze u dzieci po Cc i karmionych mm powinno się podawać.
Odnośnie usg III 'prenatalnego' to takie coś nie do końca istnieje. Jeżeli ginekolog robi usg na spoko sprzęcie i zna się na robocie to po prostu zrobi zwykle usg, jeżeli robi na kalkulatorze to myśle ze wtedy warto iść jednak ? Ale to naciąganie ze niby 3 usg prenatalne, powinni jak za zwykle usg wziąć i u mnie tak biorą w cenniku

U dzieci karmionych mm to oczywiste, ale przy kp dziecko dostaje naturalne priobiotyki od mamy. Ja nie jestem zwolenniczką zbytniego "kropelkowania" dziecka, córa miała mega kolki i wszystkie te kropelki to mogłam sobie w nos wsadzic. Nic, totalnie nic nam nie dawały.

kana158 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 20:53   #4802
la figa
Wtajemniczenie

zauwazcie, ze macie problem ze zdefiniowaniem pojecia "dieta"

dieta nie jest to, ze np. chcesz schudnac wiec stosujesz sie do pewnych kryteriow - jak np jedzenie wylacznie kapusty czy jedzenie jedynie jogurtow, picie jedynie sokow, itp. "bo jestem na diecie"

dieta to styl zywienia i kazda z nas ma diete

a co do zywienia matek karmiacych to bledem jest pisanie, ze matka moze spozywac wszystko - nawet kapuste I ZOSTAWIANIE TEGO BEZ KOMENTARZA. owszem, w diecie karmiacych piersia nie trzeba eliminowac tego typu potraw, ale ich podaz nalezy zaczac od malych ilosci; wprowadzania stopniowo.

w diecie karmiacych liczy sie ilosc posilkow, ich kalorycznosc i jakosc. kiedys mowilo sie o tym, ze nie nalezy jesc smazonych potraw, bo szkodza. same w sobie tak nie szkodza, aczkolwiek tluszcze przedostaja sie do mleka matki, a wtedy dziecko wypije mniej mleka (bo jest bardziej sycace). problem z czasem moze wystepowac w samej laktacji

i wybaczcie, ale bardzo mnie draznia wpisy, ze nieraz lekarze, polozne czy pielegniarki malo wiedza. kto prowadzi Wasze ciaze, kto odbierze Wasz porod, zadba o opieke nad noworodkiem, bedzie przychodzil na wizyty? skoro wszyscy sa tacy zli i niewyedukowani to polecam rodzenie w domu, z blogiem otwartym w oknie glownym ekranu
Stary 2017-07-12, 21:03   #4803
aczka5
Zakorzenienie

Figa, nie burz sie nikt nie napisal, ze wszyscy sa niedobrzy.

W kazdej dziedzinie znajdzie sie grupa osob mniej wyedukowanych i bardziej.

A ze jestesmy przy temacie poloznictwa, to na ten temat sie wypowiadamy.

aczka5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 21:03   #4804
Molise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kana158 Pokaż wiadomość
Aniusia, bo to zalezy co bada na usg Twoj lekarz. Podczas usg III trymestru powinien zmierzyc ilosc wód, ocenić położenie dziecka, zbadać przepływy i oczywiscie ocenić przyrost wagi dziecka.
Mój lekarz bada te rzeczy i sam twierdzi, ze usg III trymestru to naciągactwo. Ale Molise np.pisała, ze ona nie miala robionego tak szczegółowego usg przez lekarza prowadzącego i u niej usg III trymestru pomogło wykryc jakies nieprawidłowosci.
Więc sama musisz ocenić czy jest Ci potrzebne to badanie.
Ja mam pakiet w luxmedzie i gdybym nie miala tego badania za free to bym je sobie odpusciła (zresztą w poprzedniej ciąży tak zrobiłam).

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

U dzieci karmionych mm to oczywiste, ale przy kp dziecko dostaje naturalne priobiotyki od mamy. Ja nie jestem zwolenniczką zbytniego "kropelkowania" dziecka, córa miała mega kolki i wszystkie te kropelki to mogłam sobie w nos wsadzic. Nic, totalnie nic nam nie dawały.

Dokładnie, w pierwszej ciąży nie miałam tak dokładnego usg na zwykłych wizytach. Dopiero usg III trymestru wykryło słabe przepływy pepowinowe. Tę ciąże prowadzę u innego lekarza, bardziej dokładnego. I na 3 prenatalne się nie wybieram raczej. Poproszę o zbadanie przepływów mojego lekarza, na oddziale mają możliwość wykonania Dopplera.

Leon
Molise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 21:09   #4805
madera123
Raczkowanie

Mi w szpitalu pielegniarki zakazywaly wszystkiego ! Wedliny sera zoltego masla soku jablkowego rozcienczonego woda, kompotu i jedzenia szpitalnego naprawdę co ruszyłam to zaraz było jakieś ale ...wierzcie albo nie ale jadlam w nocy po kryjomu ! A jak mialam nawal pokarmu i pytalam co zrobic bo chcialo piersi rozsadzic to stwierdzila ze nie dziwne jak tyle wody pije! Bo stalo 2 butelki NIE PIĆ TYLE! W domu jadlam wszystko ale z umiarem czyli mało a często. Wszystko zależy od ludzi na jakich trafiamy. Słuchałam siebie i obserwowalam dziecko i było Ok
Stary 2017-07-12, 21:12   #4806
kana158
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez la figa Pokaż wiadomość

dieta nie jest to, ze np. chcesz schudnac wiec stosujesz sie do pewnych kryteriow - jak np jedzenie wylacznie kapusty czy jedzenie jedynie jogurtow, picie jedynie sokow, itp. "bo jestem na diecie"

a co do zywienia matek karmiacych to bledem jest pisanie, ze matka moze spozywac wszystko - nawet kapuste I ZOSTAWIANIE TEGO BEZ KOMENTARZA. owszem, w diecie karmiacych piersia nie trzeba eliminowac tego typu potraw, ale ich podaz nalezy zaczac od malych ilosci; wprowadzania stopniowo.

w diecie karmiacych liczy sie ilosc posilkow, ich kalorycznosc i jakosc. kiedys mowilo sie o tym, ze nie nalezy jesc smazonych potraw, bo szkodza. same w sobie tak nie szkodza, aczkolwiek tluszcze przedostaja sie do mleka matki, a wtedy dziecko wypije mniej mleka (bo jest bardziej sycace). problem z czasem moze wystepowac w samej laktacji

i wybaczcie, ale bardzo mnie draznia wpisy, ze nieraz lekarze, polozne czy pielegniarki malo wiedza. kto prowadzi Wasze ciaze, kto odbierze Wasz porod, zadba o opieke nad noworodkiem, bedzie przychodzil na wizyty? skoro wszyscy sa tacy zli i niewyedukowani to polecam rodzenie w domu, z blogiem otwartym w oknie glownym ekranu
Chyba reprezentujesz troszkę ból grupy zawodowej, która spotyka się z wyedukowanymi pacjentkami/kilentkami i nie do końca potrafi odeprzeć wszystkie podawane przez nie argumenty 😉

Swoich lekarzy uważam, ze super specjalistów, im w pełni ufam. Ale to nie zmienia faktu, że niestety trafiłam równieź na grupe osób, które nie posiadają aktualnej wiedzy lub nie potrafią jej odpowiednio przekazac. Mam na myśli np.położną, która odradziła mi wizyte u pediatry, gdy córce zaczęło ropiec i puchnąć oczko (miała 1,5m), kazała przemywać świetlikiem, herbatą i rumiankiem, co tylko pogorszyło sprawe. Całe szczęscie nie posłuchałam jej i tego samego dnia skonsultowalam sie z pediatrą, która powiedziala, ze przemywanie tylko solą fizjologiczną oraz włączyła odpowiednie leczenie. Od tej pory weryfikuje dokładnie metody leczenia jakie są mi proponowane, zwłaszcza przez położne.

kana158 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 21:19   #4807
la figa
Wtajemniczenie

Cytat:
Chyba reprezentujesz troszkę ból grupy zawodowej, która spotyka się z wyedukowanymi pacjentkami/kilentkami i nie do końca potrafi odeprzeć wszystkie podawane przez nie argumenty 😉

Swoich lekarzy uważam, ze super specjalistów, im w pełni ufam. Ale to nie zmienia faktu, że niestety trafiłam równieź na grupe osób, które nie posiadają aktualnej wiedzy lub nie potrafią jej odpowiednio przekazac. Mam na myśli np.położną, która odradziła mi wizyte u pediatry, gdy córce zaczęło ropiec i puchnąć oczko (miała 1,5m), kazała przemywać świetlikiem, herbatą i rumiankiem, co tylko pogorszyło sprawe. Całe szczęscie nie posłuchałam jej i tego samego dnia skonsultowalam sie z pediatrą, która powiedziala, ze przemywanie tylko solą fizjologiczną oraz włączyła odpowiednie leczenie. Od tej pory weryfikuje dokładnie metody leczenia jakie są mi proponowane, zwłaszcza przez położne.

bardziej poczulam sie lekko zaatakowana. probowano mi zarzucic cos, czego nie napisalam, a wyszlo, ze niektore panie znaja tylko jedno pojecia slowa "dieta". to zapewne te "wyedukowane pacjentki/kilentki" z blogow
Stary 2017-07-12, 21:31   #4808
aczka5
Zakorzenienie

Figa, czepiasz sie slowek

Stary 2017-07-12, 21:37   #4809
la figa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aczka5 Pokaż wiadomość
Figa, czepiasz sie slowek

dlatego temat z mojej strony uwazam za zamkniety zeby nie psuc atmosfery w watku. jestem tutaj zeby milo spedzic czas ciazy

co mialam napisac w tym temacie napisalam, co mnie gryzlo - tak samo. zycze milej nocy
Stary 2017-07-12, 21:41   #4810
_itakinie_
Zakorzenienie

Cytat:

Mam podobne odczucia.

Wiem co to dieta i ze kazdy jakas ma. Ale chyba kazda z nas slyszala pojecie dieta matki karmiacej i wie/zna z opowiadan co sie za tym kryje.

La figa - moze troche spusc z tonu i nie zachowuj sie jakbys wszystkie rozumy zjadla. Albo zwyczajnie przejdz na strone matki/ciezarnej i obiektywnie posluchaj jakie brednie i wykluczjce sie histerie opowiada ta druga strona.
Stary 2017-07-12, 21:42   #4811
aczka5
Zakorzenienie

Przeciez nikt nie chce zepsuc atmosfery tego forum
To wymiana zdan i doswiadczen.

Mysle, ze jeszcze nie raz posluzysz nam swoją wiedzą

Stary 2017-07-12, 21:45   #4812
la figa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _itakinie_ Pokaż wiadomość
Mam podobne odczucia.

Wiem co to dieta i ze kazdy jakas ma. Ale chyba kazda z nas slyszala pojecie dieta matki karmiacej i wie/zna z opowiadan co sie za tym kryje.

La figa - moze troche spusc z tonu i nie zachowuj sie jakbys wszystkie rozumy zjadla. Albo zwyczajnie przejdz na strone matki/ciezarnej i obiektywnie posluchaj jakie brednie i wykluczjce sie histerie opowiada ta druga strona.
nie rozumiem (pogrubione)...
Stary 2017-07-12, 21:57   #4813
_itakinie_
Zakorzenienie

Cytat:
nie rozumiem (pogrubione)...
Zapomnij o wiedzy polozniczej i wyobraz sobie co czuje/slyszy dziewczyna od roznych osob, ktore sie nia opiekuja po porodzie.
Stary 2017-07-13, 06:10   #4814
Maly_Pikus
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez stypi_89 Pokaż wiadomość
a ja właśnie popełniłam mój drugi zakup
śliczny kombinezon, jaki rozmiar kupiłaś?

Cytat:
Po in vitro to wiele rzeczy profilaktycznie zalecają 😊 a byłaś u któregoś z lekarzy polecanych przez Przybycienia? Mi mówił, ze w Krk tylko u 3 lekarzy warto robic te badania: Nocuń, Wiecheć i Knafel. Myślę zresztą, że gdyby u nas była taka konieczność to Huras kazałby zrobic nam to badanie. On tez jest tego typu lekarzem, ze jak uwaza, ze jakies zalecenia postawione są na wyrost to wprost o tym mówi. Np.odradza robienie usg III trymestru. Mówi, ze jak pierwsze dwa usg są bezwzględnie konieczne to III trymestr to juz troche naciąganie na kase.

dziewczyny z Krakowa gdzie polecacie rodzić??

Co do kolek - co myślicie o podawaniu dziecku już od pierwszych dni herbatki własnoręcznie przygotowanej: koper+rumianek+ 10 ziaren kminku. W pierwszych msc rozcieńczona 1/3 naparu reszta wody, potem 1/2 naparu.
Maly_Pikus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-13, 06:14   #4815
stypi_89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maly_Pikus Pokaż wiadomość

Co do kolek - co myślicie o podawaniu dziecku już od pierwszych dni herbatki własnoręcznie przygotowanej: koper+rumianek+ 10 ziaren kminku. W pierwszych msc rozcieńczona 1/3 naparu reszta wody, potem 1/2 naparu.
Kombinezon niby 0-3 miesiące ☺

23.03.2017
stypi_89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-07-13, 06:54   #4816
eemmaa
Zadomowienie

Cytat:
jak to wielokrotnie slyszalam od starszych i doswiadczonych kolezanek "nie odmawiaj sobie teraz niczego. teraz jest najlepszy okres na probowanie. pozniej bedziesz musiala pilnowac scislej diety" (mam zamiar karmic piersia)
Ale ze diety bo sobie nie odmawiały i tak urosły czy "diety" kp która nie istnieje? :-P

---------- Dopisano o 06:37 ---------- Poprzedni post napisano o 06:33 ----------

Cytat:
Napisane przez whenee Pokaż wiadomość
Ja po polowkowym wciągnęłam lodzika lodziki są dobre,

Dziewuszki u mnie wciąż i nadal dziewuszka, 440 g, wydaje mi się że jest mała bo ja już 22t5d, ale lekarz mówi że w normie, nie ma co się przejmować. Serduszko zdrowe, mózg też jest, ładnie podzielony na 2 półkule, niestety mało aktywna była i zasłaniałą twarz rączkami, ale mamy zdjęcia w 4d, nasze ufo za to pokazało nam piątkę, lekarz powiedział że to dobrze bo dzieci z wadami mają obniżone napięcie mięśniowe a nasza pokazała że jednak się zgina i wygina, a te z wadami mają je cały czas zaciśnięte. Także moje przepływy się poprawiły i sa w g lekarza idealne a on raczej nie używa takich superlatyw. Nie trzeba wykonywać echo serca, bo serduszko ładnie pompuje krew. No mamy płytkę z filmem.

No to kamień z serca za tydzień mam się zgłosić na wizytę, z tego wszystkiego zapomniałam się zapytać o glukozę, bo dyskutowałam o tym rowerze ale za tydzień pewnie mi da skierowanie na badania i pewnie będę się musiała pokazać na drugi tydzień.

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Koleżanka właśnie mi mówiła że gówno prawda że nie ma diety karmiącej... Zapisaliśmy się do szkoły rodzenia idziemy dopiero 31.08.
Super ze Ok! Pamiętaj ze te wymiary sa umowne i to tylko szacowana waga na podstawie tego jak lekarz złapał wymiary. Poza tym po prostu moze byc mniejsza

---------- Dopisano o 06:38 ---------- Poprzedni post napisano o 06:37 ----------

Cytat:
Ja po polowkowym wciągnęłam lodzika lodziki są dobre,

Dziewuszki u mnie wciąż i nadal dziewuszka, 440 g, wydaje mi się że jest mała bo ja już 22t5d, ale lekarz mówi że w normie, nie ma co się przejmować. Serduszko zdrowe, mózg też jest, ładnie podzielony na 2 półkule, niestety mało aktywna była i zasłaniałą twarz rączkami, ale mamy zdjęcia w 4d, nasze ufo za to pokazało nam piątkę, lekarz powiedział że to dobrze bo dzieci z wadami mają obniżone napięcie mięśniowe a nasza pokazała że jednak się zgina i wygina, a te z wadami mają je cały czas zaciśnięte. Także moje przepływy się poprawiły i sa w g lekarza idealne a on raczej nie używa takich superlatyw. Nie trzeba wykonywać echo serca, bo serduszko ładnie pompuje krew. No mamy płytkę z filmem.

No to kamień z serca za tydzień mam się zgłosić na wizytę, z tego wszystkiego zapomniałam się zapytać o glukozę, bo dyskutowałam o tym rowerze ale za tydzień pewnie mi da skierowanie na badania i pewnie będę się musiała pokazać na drugi tydzień.

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Koleżanka właśnie mi mówiła że gówno prawda że nie ma diety karmiącej... Zapisaliśmy się do szkoły rodzenia idziemy dopiero 31.08.
I ma racje. Czasem trzeba stosowac diete eliminacajną a tak mozna jesc wszystko.

---------- Dopisano o 06:41 ---------- Poprzedni post napisano o 06:38 ----------

Cytat:
No właśnie ciężko mi się odnieść do hafiji i np mamy ginekolog, tylko opieram się na opinii koleżanki wtrącić się zawsze możesz czy tak faktycznie jest przekonam się w listopadzie ale jeszcze nie rozmawiałam tak wnikliwie z koleżanką co miała na myśli konkretnie.

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

No a jakie macie zamiar kosmetyki używać do pielęgnacji maluszka?

Powiem szczerze że naczytałam się srokao o pielęgnacji i sama jestem fanką masła shea, oleje mniej, ale już jako dodane do kąpieli wydają mi się fajną alternatywą dla wszystkich płynów itp.

jestem negatywnie nastawiona do liquidum paraffinum nie toleruję w żadnym kosmetyku i ciekawi mnie wasza opinia? Póki co sylveco wg srokao mają fajne składy, a że produkują je u mnie w mieście, może się skuszę, w końcu to lokalny patriotyzm.
Ja juz polecałam sylveco. Jestem bardzo zadowolona.

---------- Dopisano o 06:47 ---------- Poprzedni post napisano o 06:41 ----------

Cytat:
Ale powiedz, czemu hafija nie ma racji? Ja karmiąc córkę trzymałam bardzo restrykcyjną dietę. Zero nabiału, zero mięsa krowy, jajek... nie mówie juz o wzdymajacych czy uczulajacych rzeczach. A corke jak bolal brzuch tak bolal... a ja przy tej diecie bym sie wykonczyla, bo byl moment, ze jadlam ziemniaki, sucharki i pilam wode. Nie bylo zadnej roznicy czy jadlam wszystko jak leci czy sie glodzilam.

U mnie to samo..co bym nie jadła przez 3 miesiące byly bóle brzuszka a potem przeszło jak ręką odjął a się nie głodziłam.
Cytat:
sama zrozum, ze placa nam za opieke nad noworodkami, a nie nad ich matkami. matke mozna jedynie wyedukowac, cos podpowiedziec (i tutaj zazwyczaj jest problem, bo duzo mam naczyta sie hafiji, itp. i "wie lepiej" niz wszyscy lekarze, pielegniarki i polozne), wiec nie mamy wplywu na to, co wsadza do buzi gdy zostawia swoje dziecko i opuszcza oddzial

---------- Dopisano o 06:50 ---------- Poprzedni post napisano o 06:47 ----------

Cytat:
Napisane przez aczka5 Pokaż wiadomość
Figa, sorki ale hafija ma większą wiedzę niz niejedna położna zajmujaca sie noworodkami.

Mi jedna wpierala, ze nie mam karmic piersia, bo mam plaskie brodawki i to 'znak'. Dodatkowo mleko mamy powoduje wzrost bilirubiny i tylko glukoza!

Jak ordynator sie o tym dowiedział to przepraszal za personel.

Spoko. Ja mialam za małe piersi (mleka z nich nie będzie), w ogole wczesniak to lepiej mm bo nie wiadomo ile zjadła :-P

---------- Dopisano o 06:52 ---------- Poprzedni post napisano o 06:50 ----------

Cytat:
Napisane przez _itakinie_ Pokaż wiadomość
Hafija przegina nieco w druga strone, ale... mozna z niej wyczytac sporo. Np. karmienie piersia w ciazy.
Pewnie gdyby nie moje kiepskie samopoczucie, to karmilabym synka dalej.
No ja tez nie zachwycam sie hafiją :-P musiałam ją odlubić bo wręcz mnie irytowała w pewnym momencie :-P

---------- Dopisano o 06:54 ---------- Poprzedni post napisano o 06:52 ----------

Cytat:
Napisane przez aniusia0110 Pokaż wiadomość
co Wy dziewczyny sądzicie o badaniu prenatalnym w III trymestrze? Umawiacie się, czy nie?

U mnie to koszt 250 zł, a któraś z Was kiedyś pisała, że to nie jest konieczne i w większości przypadków to naciąganie na kasę

Jakie macie opinie na ten temat?
Zostanę przy usg u swojego lekarza.

Stary 2017-07-13, 06:59   #4817
dwakolory1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Molise Pokaż wiadomość
Dokładnie, w pierwszej ciąży nie miałam tak dokładnego usg na zwykłych wizytach. Dopiero usg III trymestru wykryło słabe przepływy pepowinowe. Tę ciąże prowadzę u innego lekarza, bardziej dokładnego. I na 3 prenatalne się nie wybieram raczej. Poproszę o zbadanie przepływów mojego lekarza, na oddziale mają możliwość wykonania Dopplera.

Czyli jak moj lekarz na normalnym usg przepływów nie bada to myślicie Że powinnam iść na usg 3 trymestru. Ok 30 tc? Jak dotrwam to pójdę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

17.02.2013 r. [*]- 10 tc
15.11.2013 r.[*]- Ania 16tc

dwakolory1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-13, 07:00   #4818
Helgi607
Rozeznanie

Dziś rozpoczynam 21 tydzien

troche sie martwie, bo dalej nie czuje ruchow, tzn. ostatnio ze dwa razy mialam wrazenie jakbym poczula kopniaka? ale to bylo takie uczucie jakby mi bańka/powietrze pękło od środka ?? to mógłbyć maluch ?
Helgi607 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-13, 07:05   #4819
eemmaa
Zadomowienie

Cytat:

La figa a co ja poradze ze takie rady w szpitalu dostawałam? Przeciez nie od salowych a od położnych. Tymi za małymi piersiami karmiłam 2,5 roku. Więc co mam myśleć o osobach ktore tak doradzają młodej matce? Jakbym sie oparła na ich "wiedzy" młoda bylaby na mm.

---------- Dopisano o 07:05 ---------- Poprzedni post napisano o 07:02 ----------

Cytat:

Ja nie uznaje takich herbatek.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-07-13, 07:08   #4820
dwakolory1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Helgi607 Pokaż wiadomość

troche sie martwie, bo dalej nie czuje ruchow, tzn. ostatnio ze dwa razy mialam wrazenie jakbym poczula kopniaka? ale to bylo takie uczucie jakby mi bańka/powietrze pękło od środka ?? to mógłbyć maluch ?

Ja myśle ze to mógłbym maluch. A ruchy mocniejsze poczujesz napewno w najbliższych dniach. Dziś jesteś w połowie a mówi się ze u pierworodek ruchy czuje się dokładnie w połowie ciąży. Czyli w przeciągu tygodnia myśle ze poczujesz. I zapamiętaj sobie datę.

17.02.2013 r. [*]- 10 tc
15.11.2013 r.[*]- Ania 16tc

dwakolory1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-13, 07:15   #4821
majkas
Zadomowienie

Cześć dziewczyny,

Wiecie co? Ja to chyba jestem dziwna, ale dla mnie takie wymiany to fajna i ciekawa dyskusja i nie chcę żeby się kończyła
Serio. Jestem w pierwszej ciąży, chcę karmić, więc chcę wiedzieć jak najwięcej i interesują mnie argumenty obu stron, jeśli tu o stronach można mówić.

LA figa, jak już ktoś napisał- to nic osobistego, nie atakuję ciebie ani zawodu położnej czy lekarza. Są super specjaliści w swoich dziedzinach, są niedouczone patałachy. I tyczy się to każdego zawodu.
Także jeśli poczułaś się osobiście atakowana to ja osobiście przepraszam, nie znam cię i Twojej wiedzy na podstawie jednej wypowiedzi na forum oceniać nie zamierzam

---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ----------

Cytat:
Napisane przez dwakolory1 Pokaż wiadomość
Ja myśle ze to mógłbym maluch. A ruchy mocniejsze poczujesz napewno w najbliższych dniach. Dziś jesteś w połowie a mówi się ze u pierworodek ruchy czuje się dokładnie w połowie ciąży. Czyli w przeciągu tygodnia myśle ze poczujesz. I zapamiętaj sobie datę.

Ja ruchy zaczęłam czuć na koniec 21 tygodnia, a kopniaczki dopiero od 3 dni. I kurcze, cały dzień mogłabym spędzić z rękami na brzuchu czekając na Bąbelka aktywność 😉

Stary 2017-07-13, 07:23   #4822
whenee
Zakorzenienie

Cytat:

Helgi ja też poczułam późno, takie faktyczne kopniaki to w tamtym tygodniu. Także i tu myślę że poczujesz.do tygodnia a jakie to irytujące że ty nie czujesz a ktoś tak. Ja to się zastanawiałam czy te kopniaki to nie przypadkiem takie wzdęcia przed puszczeniem wiatrów

Emma no właśnie się skłaniam do sylveco bo faktycznie cenowo wypadają całkiem dobrze na tle innych eko kosmetykow. Srokao polecał też fermę z Rossa ale to pod względem składów. Ja bym chciała żeby one delikatnie pachniały takimi kosmetykami dziecięcymi. Ale na.zdrowy rozum po.co.pxhac do eko kosmetykow substancje zapachowe... A dzieciaczki i tak pięknie pachną o jeju zapach noworodka. Aaaaa
Stary 2017-07-13, 07:29   #4823
stypi_89
Wtajemniczenie

Cytat:

ja poczułam pierwsze ruchy jakoś na początku 20 tc i to też był tylko jakby jeden ruch, taki jakby mi coś się odwróciło w środku później poczułam kolejne ruchy dopiero po 5 dniach i teraz czuję je codziennie nawet mąż poczuł wczoraj pierwszego kopniaczka aż mu się łezka w oku zakręciła
23.03.2017
Stary 2017-07-13, 07:30   #4824
Hapinka
Raczkowanie

Listopadówki 2017 cz. 2

Mały Pikus na pewno nie powinnaś podawać dziecku takiej herbatki. Jeżeli są kołki to z niedojrzałości układu pokarmowego, tak samo jak 'fizjologiczny' refluks i nietolerancja laktozy. Dzieci KP niczym się nie dokarmia ani nie dopaja. Jeżeli chcesz pic herbatki to dla siebie i obserwować dziecko, chociaż ja nie polecam.
Hafija jest fajna i na pewno dużo osób dzięki niej KP ale denerwuje mnie jej wręcz fanatyczny zapędy KP czasami, dla niej jedne dokarmianie w życiu Mm to zaburzenie flory i już nigdy nie będzie Tak samo. Ok może tak jest ale naprawdę praktyka pisze różne scenariusze z czego same doświadczymy. Z moim obserwacji część matek która była nastawiona tylko na KP tak czy siak dokarmiała raz czy dwa w szpitalu. Na zimno Cc jest coraz więcej, laktacja rusza później czasami - naprawdę wykarmić te pierwsze trzy doby dziecko jest dość trudno bo one może chcieć wisieć non stop i płakać, a mamy płaczą razem z nimi masa ciała często spada ponad 10%, dziecko może zacząć gorączkować, wzrasta bilirubina i jest świecenie. Dodatkowo w niektórych szpitalach nie chcą wypuścić ze spadkiem masy ciała (który jest fizjologiczny...) często dzieci są dokarmiane na badaniach i wiem ze to czasami nie pasują rodzicom ale czasami nikt nie będzie czekał

Ja już czuje bardzo dokładnie kopniaki zawsze wieczorem staram się nagrać to ale moja gwiazda dokładnie wie ze jest nagrywana i przestaje🤣

Odnośnie kosmetyków to będę używać olejku ze słodkich migdałów do kąpieli kilka kropel a myć żelem BabyDream. Na dupkę póki nie ma zaczerwienienia nic nie będę stosować. Kosmetykom w stylu sudocrem profilaktycznie mówię nie :p

Edytowane przez Hapinka
Czas edycji: 2017-07-13 o 07:44
Hapinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-13, 07:53   #4825
eemmaa
Zadomowienie

A ja jeszcze podciągne temat diety jako stylu żywienia. Zaczęłam zgłebiac ten temat odkąd sama gotuję, a potem przy rozszerzaniu diety córce. Postanowilam ze bedziemy jesc jak najzdrowiej przy naszych mozliwosciach np finasowych. Nie ustalalam naszej rodzinnej diety z dietetykiem, ale staram sie by bylo duzo warzyw (teraz szczegolnie gdy jest na nie sezon), nie uzywam żadnych kostek rosołowych (chybaze wlasnej produkcji), ziarenek smaku, gotowych sosów, sosikow, zupek, mieszanek przypraw i innych dupereli. Zupy robie na wywarze warzywnym (tylko rosół na mięsku), mięso zazwyczaj raz do 2 w tygodniu. Jemy sporo kaszy jaglanej i gryczanej. Nie moge wyrzucic keczupu z diety kanapkowej (mąż jest fanem) ale w tym roku chce zrobic swoj. Nie kupujemy wody smakowej, pseudosokow i innych napojow. Podczas mdlosci wspierałam niestety koncern cocacoli, ale juz z tym koniec. Nie kupujemy wody butelkowej bo mamy swoj filtr od razu przy zlewie w kuchni, co bardzo polecam! Moja córka nie jada lizakow, cukierków, batonikow, wafelkow, zelkow czy czipsow itd. Staram sie by slodycze byly domowe. Czasem jada kostke prawdziwej gorzkiej czekolady z takich kupczych. Nienawidze gdy ktos czestuje mi dziecko syfem cukrowym. Nie jest tak ze pizza, chinszczyzna czy nawet mc donald w ogole nie gosci w naszym domu, ale szczerze to jest bardzo rzadko i zazwyczaj narzekam, że jest za słone :-P Dobra.. Koncze ten wywód :-P

---------- Dopisano o 07:53 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ----------

Cytat:
Helgi ja też poczułam późno, takie faktyczne kopniaki to w tamtym tygodniu. Także i tu myślę że poczujesz.do tygodnia a jakie to irytujące że ty nie czujesz a ktoś tak. Ja to się zastanawiałam czy te kopniaki to nie przypadkiem takie wzdęcia przed puszczeniem wiatrów

Emma no właśnie się skłaniam do sylveco bo faktycznie cenowo wypadają całkiem dobrze na tle innych eko kosmetykow. Srokao polecał też fermę z Rossa ale to pod względem składów. Ja bym chciała żeby one delikatnie pachniały takimi kosmetykami dziecięcymi. Ale na.zdrowy rozum po.co.pxhac do eko kosmetykow substancje zapachowe... A dzieciaczki i tak pięknie pachną o jeju zapach noworodka. Aaaaa
Ja jestem bardzo zadowolona z kremow i balsamu sylveco Vianek to chyba tez ich produkty jesli dobrze kojarzę.

Stary 2017-07-13, 07:57   #4826
Hapinka
Raczkowanie

Emma a jak robisz wywar to na kilka razy i mrozisz ? Bo ja staram się robić smaczny wywar ale to trwa wiec z tego powodu rzadko robię zupy ale czytałam ze niektórzy robią gar i mrożą po 1l ?

Hapinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-13, 08:02   #4827
stypi_89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eemmaa Pokaż wiadomość
A ja jeszcze podciągne temat diety jako stylu żywienia. Zaczęłam zgłebiac ten temat odkąd sama gotuję, a potem przy rozszerzaniu diety córce. Postanowilam ze bedziemy jesc jak najzdrowiej przy naszych mozliwosciach np finasowych. Nie ustalalam naszej rodzinnej diety z dietetykiem, ale staram sie by bylo duzo warzyw (teraz szczegolnie gdy jest na nie sezon), nie uzywam żadnych kostek rosołowych (chybaze wlasnej produkcji), ziarenek smaku, gotowych sosów, sosikow, zupek, mieszanek przypraw i innych dupereli. Zupy robie na wywarze warzywnym (tylko rosół na mięsku), mięso zazwyczaj raz do 2 w tygodniu. Jemy sporo kaszy jaglanej i gryczanej. Nie moge wyrzucic keczupu z diety kanapkowej (mąż jest fanem) ale w tym roku chce zrobic swoj. Nie kupujemy wody smakowej, pseudosokow i innych napojow. Podczas mdlosci wspierałam niestety koncern cocacoli, ale juz z tym koniec. Nie kupujemy wody butelkowej bo mamy swoj filtr od razu przy zlewie w kuchni, co bardzo polecam! Moja córka nie jada lizakow, cukierków, batonikow, wafelkow, zelkow czy czipsow itd. Staram sie by slodycze byly domowe. Czasem jada kostke prawdziwej gorzkiej czekolady z takich kupczych. Nienawidze gdy ktos czestuje mi dziecko syfem cukrowym. Nie jest tak ze pizza, chinszczyzna czy nawet mc donald w ogole nie gosci w naszym domu, ale szczerze to jest bardzo rzadko i zazwyczaj narzekam, że jest za słone :-P Dobra.. Koncze ten wywód :-P

---------- Dopisano o 07:53 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ----------

Ja jestem bardzo zadowolona z kremow i balsamu sylveco Vianek to chyba tez ich produkty jesli dobrze kojarzę.

a ja zazdroszczę ci takiej determinacji i konsekwencji sama nie potrafię sobie teraz odmówić słodkiego i fast-foodów, zwyczajnie mnie do nich teraz bardzo mocno ciągnie, chociaż nie powiem staram się ograniczyć te niezdrowe rzeczy. Sama gotuję obiady, nie jemy żadnych gotowych sosów, słoików, ani nic z tych rzeczy. Staram się też nie używać kostek rosołowych i tego typu przypraw, chociaż nie powiem zdarza się i przed ciążą, będąc na diecie, w ogóle nie jadłam nic nie zdrowego, teraz niestety się zdarza i nie kryję się z tym, bo i po co? Jak dla mnie wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem

jeśli chodzi o małą to strasznie cię podziwiam z tymi słodyczami moja siostra też na początku nie pozwalała synowi na jedzenie słodyczy, niestety jak raz posmakował i się dorwał to nie można go było odciągnąć na szczęście mu przeszło i teraz nawet jak leży coś na stole, to sobie weźmie jedną czekoladkę i na tym koniec sam więcej nie chce z kolei przed synem mojej szwagierki trzeba wszystko chować, w ogóle nie ma umiaru i wciągnie wszystko
23.03.2017
Stary 2017-07-13, 08:16   #4828
eemmaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hapinka Pokaż wiadomość
Emma a jak robisz wywar to na kilka razy i mrozisz ? Bo ja staram się robić smaczny wywar ale to trwa wiec z tego powodu rzadko robię zupy ale czytałam ze niektórzy robią gar i mrożą po 1l ?

Hapinko nie mroże. Nas jest troje i spokojnie w 2 dni zupa znika. Najdluzej robi sie do rosolu bo ok 4-5 godz, ale to nastawiam rano i sie robi po prostu. Do zupy robie okolo godziny. Jak o niej zapomne to dluzej ;-)

---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ----------

Cytat:
Napisane przez stypi_89 Pokaż wiadomość
a ja zazdroszczę ci takiej determinacji i konsekwencji sama nie potrafię sobie teraz odmówić słodkiego i fast-foodów, zwyczajnie mnie do nich teraz bardzo mocno ciągnie, chociaż nie powiem staram się ograniczyć te niezdrowe rzeczy. Sama gotuję obiady, nie jemy żadnych gotowych sosów, słoików, ani nic z tych rzeczy. Staram się też nie używać kostek rosołowych i tego typu przypraw, chociaż nie powiem zdarza się i przed ciążą, będąc na diecie, w ogóle nie jadłam nic nie zdrowego, teraz niestety się zdarza i nie kryję się z tym, bo i po co? Jak dla mnie wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem

jeśli chodzi o małą to strasznie cię podziwiam z tymi słodyczami moja siostra też na początku nie pozwalała synowi na jedzenie słodyczy, niestety jak raz posmakował i się dorwał to nie można go było odciągnąć na szczęście mu przeszło i teraz nawet jak leży coś na stole, to sobie weźmie jedną czekoladkę i na tym koniec sam więcej nie chce z kolei przed synem mojej szwagierki trzeba wszystko chować, w ogóle nie ma umiaru i wciągnie wszystko
Wiesz co mi najgorzej przeszkadza? Ze to co faktycznie jest ok jest bardzo bardzo drogie :-( bo nawet kasza lepsza droższa..wiec skrzydel w tym temacie nie rozwine w 100%. Zapewne nasze odzywianie jest srednie przez mieso (nie mam pewnego dobrego zrodla) i warzywa ktore kupuje w sklepach czy targach. Nie stac mnie na te super ekologiczne (zresztą stąd pewność ze na pewno są?) Mamy tez niestety uwielbienie do pierogów, makaronów i kopytek :-P ale wtedy staram się wcisnąć warzywa w inne posiłki.
Co do slodyczy kupczych to i my jemy ich mniej ;-) lepsze wlasne mufinki i ciasteczka po prostu :-P

Stary 2017-07-13, 08:43   #4829
Maly_Pikus
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eemmaa Pokaż wiadomość
Hapinko nie mroże. Nas jest troje i spokojnie w 2 dni zupa znika. Najdluzej robi sie do rosolu bo ok 4-5 godz, ale to nastawiam rano i sie robi po prostu. Do zupy robie okolo godziny. Jak o niej zapomne to dluzej ;-)

---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ----------

Wiesz co mi najgorzej przeszkadza? Ze to co faktycznie jest ok jest bardzo bardzo drogie :-( bo nawet kasza lepsza droższa..wiec skrzydel w tym temacie nie rozwine w 100%. Zapewne nasze odzywianie jest srednie przez mieso (nie mam pewnego dobrego zrodla) i warzywa ktore kupuje w sklepach czy targach. Nie stac mnie na te super ekologiczne (zresztą stąd pewność ze na pewno są?) Mamy tez niestety uwielbienie do pierogów, makaronów i kopytek :-P ale wtedy staram się wcisnąć warzywa w inne posiłki.
Co do slodyczy kupczych to i my jemy ich mniej ;-) lepsze wlasne mufinki i ciasteczka po prostu :-P

"Kupcze" hehe przypomniał mi się jeden odcinek Kuchennych rewolucji, jak Geslerowa śmiała się z kelnerki, która właśnie tak mówiła heheh

Pochodzisz z okolic Lublina???

Edytowane przez Maly_Pikus
Czas edycji: 2017-07-13 o 08:45
Maly_Pikus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-13, 08:46   #4830
eemmaa
Zadomowienie

Cytat:
"Kupcze" hehe przypomniał mi się jeden odcinek Kuchennych rewolucji, jak Geslerowa śmiała się z kelnerki, która właśnie tak mówiła heheh
Nie oglądam. Mnie to słowo nie przeszkadza ;-) kazdy wie o co chodzi ;-)

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości