|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2008 :))) - czesc druga!!!
Witam gorąco wszystkie przyszłe mamusie
To już 30 tydzień ciąży, mam nadzieję, że nie za poźno, żeby do was dołączyć W zasadzie trafiłam tu przez przypadek - potrzebuję porady, a że akurat nie mam pod ręką żadnej znajomej w ciąży, może któraś z Was mi coś podpowie... Byłam wczoraj u mojego lekarza i stwierdził, że koniecznie trzeba wykonać między 30 a 34 tygodniem jakieś badanie na wykrycie paciorkowca. Sęk w tym, że badanie jest płatne 80 zł, jak dla mnie to ciut dużo, tym bardziej, że to nie pierwsze badanie za które muszę płacić. Może któraś z Was już takie badanie robiła albo wie coś na ten temat?
|
#4322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jedna z nas nawet takie badanie robila, nie wiem ile placila ale moge sie dowiedziec
|
|
#4323 |
|
Zakorzenienie
|
Witaj Lidek
![]() Faktycznie dużo kosztuje to badanie, ciekawa jestem czy u nas jest płatne, czy można wykonać na fundusz. Mimo wszystko uważam, że lepiej je zrobić tak będzie najbezpieczniej dla dzidzi, a wiadomo że tego żadne pieniądze nie kupią. Trzymam kciuki, żeby gdzieś można było wykonać to badanie po niższej cenie lub bezpłatnie
|
#4324 |
|
Zakorzenienie
|
Lidek
![]() Kochane u nas jest taki upał, ze to się w głowie nie mieści.... Mam nadzieję ze będzie o kilka stopni mniej, bo ja się rozpływałam na zakupach dzisiaj.... Ja już uruchomiłam wiatrak jak prasowałam, inaczej się nei dało... Kupiłam małemu białe body, było przecenione z 22 na 11 ale jest z tak gruubego i super materiału że musiałam Zwłaszcza że mam prawie same body z krótkim rękawem i kpiłam mu buty takie białe szmaciaki, ale są piękneUmówiłam się do kliniki na wizytę przed porodem na 13 czerwca, więc jestem spokojna bo wiem, że miejsce mam i mnie nie wyrzucą za drzwi z braku miejsc...
|
#4325 |
|
Zakorzenienie
|
skończyłam drugi etap prania. może do piątku ze wszystkim się wyrobię
![]() dostałam jeszcze trochę ciuchów od koleżanki i teraz mam ich chyba za dużo ![]() najbardziej rozwaliły mnie dżinsy rozmiar 62, to już chyba lekka przesada dla noworodka więc pewnie ani razu ich nie włożę ![]() zjadłam pierogi z truskawkami i czekam na męża. podjedziemy dziś jeszcze na zakupy do lidla, muszę kupić lody ![]() edit: witam Lidek
|
|
|
|
#4326 |
|
Przyczajenie
|
witam ponownie
a teraz przenosze sie kilka stron wczesniej i szukam wiadomosci o tym badaniu...
|
#4327 |
|
Zakorzenienie
|
no a ja cała w panice. Jakoś mi się udalo pouczyć ale teraz jak mam się szykować to normalnie jakbym miała mieć biegunkę latam jak z pieprzem
|
#4328 |
|
Wtajemniczenie
|
hello Kobietki ponownie.
U mnie straszny upal. No i nogi mi puchna w kostkach, masakra. Troche mnie brzusio pobolewa bo sprzatalam. Juz coraz ciezej mi sie sprzata i chyba coraz wolniej chodze. Coraz rzadziej tez na basen chodze bo tutaj jest tak daleko, ze mi sie nie chce potem wracac, leniusezk jestem. Jesli chodzi o gondole to ja nie chce typowej gondoli kupowac tylko glebsza spacerwoke cos takiego jak pokazala Ela. Tutaj dzieci sa hartowane od malego, kobiety nawet nie zakladaja dziecia skarpetek. No ale ja mam zamiar zakladac. Jak polozna byla u mojej kolezanki i zobaczyla jak ona ma oblozone lozeczko materialem to kazala jej to zdjac. Mi sie to podoba i chcialabym by moja mala tez to miala. jesli chodzi o witaminki to ja nadal biore feminental. Jowisz, ale XCi zazdroszcze tych pierogow tez bym sobie zjadla. moze kupie sobie bo nie chce mi sie robic. Judi a Tobie basen nadal sluzy? Nie wiem czy tylko ja juz jestem powolna i coraz mniej sil mam.
|
#4329 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4330 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
#4331 |
|
Przyczajenie
|
Ależ mi narobiłyście smaka tymi pierożkami z truskawkami, a lody to bym kilogramami mogła jeść
![]() Co do witaminek to ja biore Elevit od niedawna, wczesniej tylko żelazo no i kwas foliowy
|
#4332 |
|
Zakorzenienie
|
dorbarq nie byłam na basenie już ze 3 tygodnie, bo mnie przeziębienie męczy i boję się zaryzykować i pochorować całkiem.... Ale brakuje mi, kręgosłup tak mnie już czasem boli zę płakać mi się chce... tak z lewej strony pod łopatką mnie boli:/ po basenie mi to przechodziło a obecnie nie chodzę to mam.... jak mnie tej nocy gardło nie będzie bolało to pójdę jutro
![]() edit: tak czytam majowo-czerwcowe a tam juz tyle dzieciaczków się urodziło.... a jakie piękne są...
|
#4333 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Judi a mi basen pomagal na puchniecie nog. Teraz to mam czasami takie banie, ze masakra. Ale taki len ze mnie, ze nie chce mis ie isc taki kawal na basen
|
|
#4334 |
|
Wtajemniczenie
|
jezeli chodzi o puchniecie nog to ostatnio jeszcze bylam zadowolona ze mnie to nie dotyczy...i tak teraz rozgladalam sie za japonkami(bo to sa jesdyne buty ktore toleruje w lecie) i sie przerazilam...stopy jakos tak nie zgrabnie wygladaja w nich...takze jak narazie to pozostaje mi zrezygnowac z japonek do Lipca...no coz jakies balerinki trzeba bedzie zakupic....przynajmniej wiecej stopy przykryje niz te...
A w sprawach gotowania zrobilam sie ostatnio bardzo leniwa..a tu trzeba stac i codziennie gotowac :/ a pierozki...mmmmmm...tez mam smaka tylko mi sie robic nie chce... |
|
|
|
#4335 |
|
Wtajemniczenie
|
No i ja ostatnio ciagle do toalety chodze, co chwile chce mi sie siuisiu
|
#4336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja cie rowniez witam w naszym watku i jesli chcialabys zawisnac na naszej mamusiowej liscie to podaj imie, termin porodu, skad piszesz i jesli znasz plec dziecka to tez mozna podac ![]() O ile dobrze pamietam to wizazanka o nicku Taka Sobie robila posiew, jak sie pojawi to byc moze napisze ile placila (no chyba ze bylo zlecenie z NFZ)
|
|
#4337 |
|
Zakorzenienie
|
Martusia nie przejmuj się... ja teraz chodzę w balerinach i też widzę różnicę po moich stopach. W tamtym roku nóżka wąziutka, a teraz jak kaczucha mam stopę, ale w japonkach też będę chodzić podczas upału, bo nie wytrzymałabym zwłaszcza że teraz wszystko mi się poci podwójnie
|
#4338 |
|
Zakorzenienie
|
A co u Was takie upaly??? u mnie zimno sie zrobilo i deszcz pada, no ale nie narzekam, bo teraz akurat taka temp mi odpowiada
.Witam nowa kolezanke . A ja wczoraj bylam na wizycie i mam wszystkie badanka jak najlepsze i nawet zelazo super . Lekarz powiedzial, ze generalnie moge juz rodzic...no ladnie, niech sobie jeszcze dziedzius posidedzi wbrzuszku..hihihi. No i w moim szpitalu organizuja kurs przedporodowy za symbolizna cene i juz od srody zaczynam . Ciesze sie, bo bardzo chciala zobaczyc co i jk.Generalnie to jestem spokojniutka, bo moja kolezanka wlasnie rodzila w tym szpitau i na tym wlasnie oddziale co ja bede i chwalila sobie wszystkich, opieke i cudne podejscie do pacjentek, a w dodatku kazda ma wlasna lazienke..oc normalnie tak sie ciesze .Czy wa tez macie to ciagle uczucie ciagnieca skory na brzuchu snily mi sie dzis straszne rozstepy i juz 3 razy dzis nakladalam krem na brzuszek..hihihi |
|
|
|
#4339 |
|
Wtajemniczenie
|
ja mimo puchnietych nog chodze w japonkach i klapkach bo nie wytrzymala bym w pelnych bucikach. No ale tu w Anglii to niektore nastolatki nadal nosza kozaki. Nie wiem jak moga wytrzymac w tym.
|
#4340 |
|
Zakorzenienie
|
Witam wszystkie mamusie!!!
Mnie jeszcze puchnięcie nóg, rąk nie dotyczy, ale codziennie sprawdzam czy obrączka schodzi mi z palca. Obym nie przegapiła tego momentu bo bedzie nie wesoło. Jutro jadę dokończyć jeszcze badania na 3D bo czegoś nie mogli zrobić bo Antoś był za bardzo ruchliwy. Co do kupowania ciuszków ta ja przystopowałam bo nie wiem który rozmiar kupować gdyż lekarz powiedział, że Antoś mały nie będzie. Ale zaczęłam robić album ze zdjeciami dla małego, łacznie z testem ciażowym!!! Ale to jest frajda.
|
|
|
|
#4341 |
|
Zakorzenienie
|
Po wizycie uboższa o 100zł ogłaszam iż:
-mam gestozę i w związku z tym mam lookać na ciśnienie i mam radykalną dietę: jajka,jogurty 0%tłuszczu, malo chleba,mało owoców, zero słodyczny, dużo warzyw,mięso tylko gotowane -mała nie jest z 31tygodnia a z 29 więc porod będzie raczej później niż 17lipca -mała jest nadal małą -mała ma 1630g -mam mało wód plodowych Rozwiązało się kilka spraw dzięki tej wizycie.Po 1 kwestia ojcostwa. Jestem na mega wielki bank pewna że dawcą spermy jest pan M.Zaszłam w ciąże 2 tygognie po miesiączce więc sorki plemniki to nie mutanty trzymające się mojej macicy by przy okresie nie opuścić wnętrza mojej ferdynandy. Więc pan M nie ma nawet już alibi że to nie jego. Po 2 w Toruniu jednak nie zostaję do porodu,bo nie mam ochoty siedzieć sama w tym mieście.Co ja będę robić.Po 3 rodzę sobie w Starogardzie gdańskim.Ale będą atrakcje. Powrót po 20 latach na miejsce gdzie i ja przyszłam na świat.
|
#4342 |
|
Wtajemniczenie
|
Na szczescie nie mam problemow z puchnieciem rak. Wystarczy ze nogi puchna
|
#4343 |
|
Zakorzenienie
|
Nowaken bardzo fajny pomysł z tym albumem.powiedz co w nim jeszcze za fotki zamieszczasz?? Ja będę coś takiego robić pewnie w lipcu jak już będę u rodziców. Będę miała miesiąc wolny.
|
#4344 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ta Twoja mała wcale nie jest taka mała, bo ja mam 27 tydzień i mały ma niecałe 1000g ![]() Mam pytanie czym sie objawia gestoza??
|
|
|
|
|
#4345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwsze miejsce zajął test ciażowy, potem włożyłam pierwsze zdjecia z USG, później kilka fotek brzuszka jak rośnie i ostatnie zdjęcie to zdjecie buźki z usg 3d ![]() Tak jakoś chciałam zrobić coś dla małego na pamiatkę bo ja takiego czegoś nie mam
|
|
|
|
|
#4346 |
|
Wtajemniczenie
|
ja jestem w 26 tygodniu i moja mala ma ok 1 kg a przywidywana wage bedzie miala ok 3500 jak sie urodzi
|
#4347 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie tak lekarz wystraszył co do wielkosci mojego brzucha (bo podobno mam wiekszy o 2 tygodnie) że posprawdzałam ile my ważylismy przy urodzeniu i ja miała 3500 a mój TZ 4100 (to jest dopiero waga).
|
|
|
|
#4348 |
|
Raczkowanie
|
Malad, czym się objawia gestoza i na czym polega jej przebieg ?
|
|
|
|
#4349 |
|
Zakorzenienie
|
oto coś o gestozie: Gestoza
(zatrucie ciążowe) Gestoza (EPH-gestoza, zatrucie ciążowe) to występujący w drugiej połowie ciąży (po 20 tygodniu), głównie u pierwiastek, zespół objawów chorobowych wyrażający się nadciśnieniem tętniczym, białkomoczem i obrzękami. Gestoza stanowi realne zagrożenie życia matki i dziecka. Przyczyny gestozy nie są do końca wyjaśnione. Zatrucie ciążowe przebiega w dwóch etapach: 1. Stan przedrzucawkowy - oznacza rozwój nadciśnienia tętniczego z białkomoczem, obrzękami lub tylko ostatnimi dwoma objawami. Objawy: Nadciśnienie tętnicze: W przypadku kobiet w ciąży niebezpieczne jest ciśnienie od 140/90 mmHg wzwyż. Powinno to być potwierdzone dwoma niezależnymi pomiarami w 6-godzinnym lub dłuższym odstępie. Ponadto o niebezpieczeństwie gestozy może świadczyć zwiększenie się ciśnienia względem dotychczasowej systematycznej obserwacji (niezbędnej u każdej ciężarnej) skurczowego o 30 mmHg lub rozkurczowego o 15 mmHg. O zagrożeniu dla dziecka i matki może świadczyć również szybkość narastania ciśnienia tętniczego. Białkomocz (zbyt duża obecność białka w moczu) - pojawia się dość póˇno: Niebezpieczny poziom to powyżej 0,5 g/l białka w moczu. Bardziej dokładną ocenę daje obliczenie ilości białka wydalonego z moczem, np. w ciągu doby. O gestozie może świadczyć ilość powyżej 0,3 g wydalonego białka w ciągu doby. Obrzęki - pojawiają dość wcześnie: U kobiet ciężarnych tzw. puchnięcie nóg nie jest patologią, jeśli ustępuje po nocnym wypoczynku. Niepokojące są obrzęki uogólnione, są obecne rano, po przespanej nocy i oprócz kończyn dolnych obejmują kończyny górne, twarz, brzuch. Istnieje duża zależność między przyrostem masy ciała i powstawaniem obrzęków. Dlatego ważne jest regularne śledzenie masy ciała w czasie ciąży. Generalnie przyrost masy ciała nie powinien przekraczać pół kilograma w ciągu tygodnia, a w ostatnich tygodniach ciąży masa ciała nie powinna się zwiększać 2. Rzucawka - zespół objawów stanu przedrzucawkowego połączony z napadami drgawek Objawy świadczące o zbliżającej się rzucawce: silne bóle głowy, zawroty głowy, ogólny niepokój, zaburzenia świadomości zaburzenia widzenia: mroczki przed oczyma, upośledzenie widzenia, widzenie za mgłą, podwójne widzenie objawy ze strony żołądka: nudności, bóle żołądka, wymioty Zapobieganie: Systematyczne prowadzenie pomiarów ciśnienia tętniczego, masy ciała i okresowe badania moczu (u każdej kobiety w ciąży w ramach systematycznej opieki ciężarnych sprawowanej przez odpowiednio przygotowany personel służby zdrowia. Przestrzeganie zaleceń dotyczących właściwego odżywiania się pod względem składu pożywienia i jego wartości energetycznej. Przestrzeganie zasad dotyczących warunków pracy zawodowej i domowej, właściwego trybu życia i koniecznego wypoczynku. Ja mam puchnięcie i nadmierną wagę.Ale mam uważać na ciśnienie i liczyć 3 razy dziennie ruchy mojej córci i zapisywać na kartce.Mam też zrobić sobie badanie hormonów no bo mam tą dziką niedoczynność tarczycy
|
#4350 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
,wiadomo dietka,regularne badania,stała kontrola ciśnienia a napewno wszystko zakonczy sie szczesliwie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:54.

jedna z nas nawet takie badanie robila, nie wiem ile placila ale moge sie dowiedziec