|
|
#4801 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Bollywood
John i Bipasha...
![]() W Bollywood bylo tak samo z tymi maczetami w latach 80... Np. Karan Arjun... jak ogladalam, to zauwazylam ze oni ledwo uderzyli sie raz-dwa razy, a juz im krew sciekala po twarzy... o ile pamietam Hum Aapke Hain Kaun (Madhuri i Salman) byl pierwszym hitem bez sceny walki (ok 92 roku).
|
#4802 |
|
Rozeznanie
|
ja na razie sie nie udzielam, bo tescie przyjechali
|
#4803 |
|
Zadomowienie
|
Eternal bardzo zaciekawila mnie Twoja ksiazka.
bede musiala ja przeczytac. ma bardzo duze noty edit chcialam jeszcze zapytac jak zwiazuja wlosy Induski? warkocz? kitek? Edytowane przez brzozka88 Czas edycji: 2008-05-12 o 20:07 Powód: dopisek |
|
|
|
#4804 |
|
Konto usunięte
|
brzozka88 z tego co ja zauważyłam na rożnych takich prawdziwych nie filmowych zdjęciach to wiele hindusek ma taki niski koczek lub warkocz.
Kupil mi TŻcik albele ![]() obejrzała już któraś? |
|
|
|
#4805 |
|
Zadomowienie
|
no tak...
przypomniało mi się, ze widziałam w filmach niskiego kituszka ![]() ciekawe czy upinają też wyżej włoski. zaintersowałam sie troszke tym krępowaniem stóp w chinach, o czym mówiła Eternal. znalazłam zdjecia. jestem w głębokim szoku. nawet nie wyobrażałam sobie, ze stopa może byc aż tak zdeformowana. wklejam kilka zdjęć. wiem, ze nie ma to związku z naszym kochanym bollywoodem... ale myślę, ze kazdy powinien je zobaczyć. |
|
|
|
#4806 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tak Marika to on ![]() ![]() qrde przystojny, że nie wiem co szkoda, że nie ma w tym kalendarzu takich zdjęć jak te tutaj byłoby ciekawiej hehe )
Każdy dzień ma swój aromat /Melchior Wańkowicz/ "..Bo ja przez Ciebie nawet nie wiem jak żyć, sto lat niech chociaż minie, nim spotkam Cię znów, proszę Cię, zostaw juz..." https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=247773 propozycje na wypady z naszymi psiakami, zapraszam do wpisów |
|
|
|
|
#4807 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Każdy dzień ma swój aromat /Melchior Wańkowicz/ "..Bo ja przez Ciebie nawet nie wiem jak żyć, sto lat niech chociaż minie, nim spotkam Cię znów, proszę Cię, zostaw juz..." https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=247773 propozycje na wypady z naszymi psiakami, zapraszam do wpisów |
|
|
|
|
#4808 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Masz racje, to napewno jest jeszcze stosowane w małych wsiach. Przeciez chiny są wielkie... nie wszedzie dochodzi cywilizacja..i pewnie jeszcze duzo czasu minie zanim dotrze. A bol.... ![]() ja sobie tego nie wyobrażam..jakby miały mi sie łamać i przemieszczać kosci..a ja musiałabym chodzić na tym co z nich pozostało... straszne. biedne male dziewczynki
|
|
|
|
|
#4809 |
|
Raczkowanie
|
Indie poza bollywoodem są często zacofanym obyczajowo krajem, narodem pełnym niezrozumiałych dla nas zwyczajów, które w poczuciu naszej moralności są straszne.
Swoją drogą.. Niby zniesiono kasty, a na serwisie ktory się reklamuje na wizażu (pisałam o nim wyżej), jest w wyszukiwarce wybór języka i kasty osoby poszukiwanej... Zresztą i sati od czasu do czasu nadal się pojawia... Polecam książkę o Phoolan Devi... Indyjski koszmar.
|
#4810 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nawet nie otwierałam tych załączników, które wkleiła Brzózka, bo wiem, że potem nie mogłabym jeść
Dziewczynki macie"Alebele"?
|
|
|
|
#4811 |
|
Zadomowienie
|
Halo dziewczyny
Powiedzcie mi bo dawno już sie kupowałam wydania specjalnego "Naj"...Będzie coś jeszcze po Albeli? Z ostatnich numerów zrezygnowałam, podejrzewam że nie są warte 12,00 zł
|
#4812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to już jest chyba ostatni, ale nie jestem na 100 %pewna |
|
|
|
|
#4813 |
|
Raczkowanie
|
niedobrze, że ostatni, bo teraz nie kupowałam z braku funduszy (komunia kuzynki:/) i skonczyłam na KANKu. A za miesiąc niecały mam urodzinki, to pewnie kaska się jakaś sypnie....
|
|
|
#4814 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4815 |
|
Wtajemniczenie
|
Czytalam te Dzikie Labedzie, i tez polecam. Na podstawie tej kisazki mysle ze jednak juz nikt tam nie wiaze stopy... w wsiach chyba ten zwyczaj i tak nie byl stosowany, tylko arystokratki i damy mogly sobie pozwolic by miec takie stopy. Wisniaczki musialy pracowac w polach. W tej ksiazce nawet jest takie wyrazenie "stopy jak u wiesniaczki" (duze).
Brzozka jaka moja ksiazka ?
|
#4816 |
|
Raczkowanie
|
sprawdziłam w Wokipedii, faktycznie już jest całkowicie zniesiony (kiedyś oglądałam program,ale najwidoczniej on był o starych kobietach, które miały skrępowane stopy - widocznie musiały być baardzo stare), ale pisze tu, że później był ten zwyczaj rozpowzechniony wśród wszystkich klas społecznych, a nie tylko wsród najniższych. I tak było też w książce "Kwiat wiśni i Sekrety wachlarz". Chcieli wyrwać się z biedy i dobrze wydać córkę za mąż.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kr%C4%99powanie_st%C3%B3p
|
|
|
#4817 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() w ogole znalazłam filmik dokumentalny, który pokazuje jak trudno było im chodzić. trwa tylko kilkanascie sekund http://pl.youtube.com/watch?v=e1gkV38-2uk w ogole jak tam pobyt tesciow ?Cytat:
![]() juz dopisalam ja do mojej listy ksiazek, ktore musze przeczytac ![]() (dzikie labedzie z rezta tez a jesli jestesmy juz przy ksiazkach....czytal ktos "spalona zywcem"? jeju.... ta lista to mi sie wciaz rozrasta..a egzaminy tuz tuz...... jak zwykle...ciagnie mnie do tego, do czego nie musi w tym czasie
|
||
|
|
|
#4818 |
|
Zadomowienie
|
brzózka czytałam "Spaloną żywcem" książka straszna
czasami aż niedobrze mi się robiło kiedy myślałam o tym co przeżywała ta dziewczyna.W ogóle czytałam ostatnio parę książek tego typu i akurat każda opisywała dzieje rodzin muzułmańskich, uderzyła mnie różnica miedzy różnymi krajami wyznającymi tą religię i zwyczajami tam panującymi..... W "Spalonej żywcem" chyba najbardziej uwidocznione było stanowisko w kraju muzułmańskim kobiety. Kobiety która tak na prawdę jest tylko przedmiotem. Drugą książkę jaką czytałam to była "Okaleczona" podobna do "Kwiatu pustyni" tyle że zwyczaj obrzezania obejmuje tam mniejszy zakres jeśli można się tak wyrazić.....straszne to. Co mnie w tych książkach zdziwiło....religia ta sama....islam. A każda książka traktuje o tym zupełnie inaczej. W "Spalonej" religia jest dla głównej bohaterki nie zrozumiała, niesprawiedliwa. Nie godzi się na takie traktowanie, zresztą na początku w ogóle nie rozumie dlaczego w okół niej tyle sie dzieje i co to wszystko znaczy. W "Okaleczonej" pokazany islam jest z nieco innej strony, łagodniejszej. Główna bohaterka przez całą książkę mówi o tym że to Allah nad nią czuwa i do niego bardzo często się modli, a zwyczaj obrzezania tak naprawdę jest regionalną tradycją plemienną, którą kiedyś wymyślili mężczyźni.... Więzy rodzinne też bardzo różne, w "Okaleczonej" ojciec i matka traktują córkę zupełnie inaczej niż w "Spalonej". W tej pierwszej córka jest im potrzebna, kochają ja i wspierają kiedy ta stawia czoła przeciwnościom losu jakie ja spotykają. W "Spalonej" główna bohaterka nie zdradza nawet swojej tożsamości bo doskonale wie że rodzina która chciała ja zabić mogłaby znaleźć ją nawet w Stanach zjednoczonych by dopełnić obowiązku....i nie zaplamić honoru...Własna matka która ją urodziła, chciała ją otruć....Nie do pomyślenia... Przepraszam ze się tak rozpisałam.... ![]() Teraz jestem w trakcie czytania "Księżycowej klatki" gdzie islam pokazany jest z jeszcze innej strony....
|
#4819 |
|
Zadomowienie
|
Marika Kwiat pustyni wlasnie tez mam do przeczytania
![]() coś czuje, ze Okaleczona tez dolaczy ![]() Masz racje, to jest nie do pomyslenia... pozostaje tylko cieszyc sie, ze mieszkamy w takim kraju, w ktorym takie rzeczy nie maja miejsca.. niektore zwycaje sa po prostu straszne... a oto co wyczytalam na temat obrzezania kobiet(oczywisice wklejam tylko fragment) to jedna z technik... "obrzezanie faraońskie, nadal obecne w krajach północno-wschodniej Afryki – może polegać nawet na stosowaniu wrzątku oraz wyskrobywaniu fragmentów ciała zamiast ich odcinania" a to co jeszcze znalazłam: "Dziś obrzezywanie kobiet lub okaleczanie żeńskich organów płciowych, praktykowane jest w 28 krajach Afryki. Według szacunków ONZ, na świecie żyje około 130 milionów obrzezanych kobiet, a 2 miliony rocznie, czyli 6 tysięcy dziennie pada ofiarą tej praktyki." szok.....
|
|
|
|
#4820 |
|
Wtajemniczenie
|
Brzozka to nie ja polecalam te ksiazki...
Ja czytalam The Price of Honour, tam jest o wielu kobietach, z wielu krajach muzulmanskich. Niektore czesci byly straszne, nie moglam czytac tego jednym ciagiem... Tak sobie mysle ze tak przyjemnie nam wszystkim tu w wygodzie i swobodzie europejskiej, siedzimy sobie na pupciach i mamy problemy typu "tips mi sie zlamal", a na siwecie jest tyle ludzi ktorzy przerzywaja naprawde straszne rzeczy... i tak latwo jest o nich zapomniec !
|
#4821 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
uuuuuuups ![]() ![]() przepraszam. to jednak Makena wspominała o tej ksiazce ![]() przepraszam.. ja naprawde jakas zakrecona jestem... co już nieraz potwierdziło sie w moich wypowiedziach.... Eternal mozesz powiedziec autora tej ksiazki? |
|
|
|
|
#4822 |
|
Wtajemniczenie
|
Jan Goodwin
A tu zdjecia z mojego slubu
|
#4823 |
|
Raczkowanie
|
Eternal cuuuuuuuuuuunieeeeee wyglądałaś
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
#4824 |
|
Zadomowienie
|
Eternal wygladasz obłędnie!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
#4825 |
|
Konto usunięte
|
Super
Nie mam czasu sie udzielac dzisiaj wam poskanuję tę książkę o Indiach.
|
|
|
|
#4826 |
|
Rozeznanie
|
Eternal pięknie, po prostu
|
|
#4827 |
|
Konto usunięte
|
Proszę
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4828 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki
![]() Lensky niestety literki troche z male jak na moje stare oczy... A czytal ktos artykul z styczniowego Cosmopolitan o Polce ktora wyszla za Indjskiegio astrologa ?
|
#4829 |
|
Rozeznanie
|
eternal ślicznie wglądałaś!!! po prostu cudnie!!!!
|
#4830 |
|
Konto usunięte
|
eternalvoyageur wygladałaś naprawdę pieknie
![]() Ja czytałam spaloną żywcem a także kwiat pustyni. Mogę także polecić książki "Księżniczka" i "córki księżniczki Sułtany" te książki tez opowiadają jak okrutna może być rodzina jeżeli w grę wchodzi honor |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:03.

szkoda, że nie ma w tym kalendarzu takich zdjęć jak te tutaj byłoby ciekawiej hehe
)