|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1261 | ||||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
, jednak z nich najlepiej nawilża Alterra, BF fajnie rozpromienia cerę, a Ava... hmn, niby nic nie robi, ale jednak bardzo lubię, skóra jest po nim jakaś taka miękka i ukojona i ciut taka jakby młodsza, warto je kupić.---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-07-19 o 15:55 |
||||
|
|
|
|
#1262 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się wydaje, że to kwestia skojarzeń.. jeśli papieros się kojarzy z czymś zakazanym i pociagającym to ma się ochote zapalic a jeśli, jak Chimay, z czymś nieprzyjemnym i bolesnym.. to mechanizm jest odwrotny. Kiedyś kupiłam jakieś papierosy po których czułam się strasznie, zatrułam się.. i nie paliłam 3 tygodnie.. ale niestety byłam wtedy w wieku i towarzystwie w którym nie było warunków by to pociągnać
Nie wiem, nie mogę sobie mówić, że to coś trudnego i niemożliwego, bo wtedy jest trudniej
|
|
|
|
|
#1263 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dla kogoś kto nie ma kamicy to pewnie urban legend. Jakiś czas temu dałam mamie syntetyczną wit C z racji tego że ja już nie mogłam brać i niestety ale ona również musiała przerwać z powodu ataków kamicy. Nic nowego nie wprowadziła do diety ewidentnie zbiegło się to z braniem tej witaminy. USG kontrolne potwierdziło duże złogi których już od dawna nie miała. Naturalna forma ponoć tego działania nie ma, jest też kilka rodzajów kamicy i nie na każdą będzie szkodzić. A sama przekonywałam ją żeby brała bo na pewno nie zaszkodzi Potem lekarz ją opierniczył że przy jej kamicy nie może jeść cytrusów i brać wit c
|
|
|
|
|
|
#1264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tego w ogole nie mam, samo przebywanie z palaczami jest dla mnie fizycznie udreka i nie mam zadnych pozytywnych skojarzen czy ciagot. Tak jakby mi sie ta czesc mozgu zwiazana z tym nalogiem "wyzerowala", wrocila do stanu sprzed zaczecia palenia i nie jest to w ogole powiazane z silna wola tylko wlasnie z czysto fizycznym wstretem. Kluczowy byl ten sylwester nad muszla klozetowa, bo do tego czasu przez pol roku abstynencji przed przed siegnieciem po fajke powstrzymywala mnie tylko silna wola. Pamietam jak raz wracalam ze znajomymi z wycieczki rowerowej, pekla mi opona i musielismy sie wlec na pieszo jakies 10 km i znalezlismy na drodze swiezo otwarta paczke Marlboro. Musialam stoczyc naprawde heroiczna walke ze soba, zeby wtedy odmowic ![]() O podobnym mechanizmie opowiadala mi kiedys mama kolegi, ktora przestala palic, bo zaszla w ciaze i reagowala mdlosciami na fajki i ta reakcja byla na tyle silna, ze sie jej utrwalila i po ciazy nie wrocila juz do palenia. A ja jeszcze podobnie mam z orzeszkami ziemnymi, ktore raz jadlam bedac chora jako dziecko. Do tej pory nie tykam, gdzies tam zapisala mi sie trwala korelacja parszywego samopoczucia z ich smakiem. Co do esencji Bentona to u mnie ona glownie utrzymuje ladny koloryt cery. Mozliwe ze przyspiesza tez gojenie zmian, ale mialam wtedy za malo "materialu badawczego" na twarzy, zeby jakies wiazace wnioski miec. Teraz wlasciwie codziennie wyskakuja mi drobne, czerwone wypryski, wiec zobacze jak sie sprawdza 2 inne esencje z GFF (Manyo i SK-II). |
|
|
|
|
|
#1265 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Ja też nie mogłam palić w ciąży m.in. z tego powodu, jednak krótko po porodzie i wyjściu ze szpitala zapaliłam, a potem wróciłam do nałogu ponownie po zakończeniu karmienia piersią i tak paliłam kolejne kilka lat. ---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:48 ---------- Cytat:
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-07-20 o 00:21 |
||
|
|
|
|
#1266 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nikogo też broń boże nie zniechęcam bo sama uważam że ta witamina to samo dobro ale przy pewnych przypadłościach w większych dawkach może szkodzić o czym ja i mama same się przekonywałyśmy mimo ze miała pomóc bo sama jej mówiłam "że naukowcy mówią że leczy kamicę"- niestety akurat w jej przypadku zaszkodziła i jesteśmy pewne że to od niej było bo już po kilku dniach brania ok 3 gramów w pięciu podzielonych dawkach zaczęło ją łupać w nerkach i pachwinach a USG po 2 miesiącach wyszło dużo gorsze niż te sprzed pół roku. Dodam tylko że rok wcześniej tak samo podziałała na nią witamina D wywołując u niej hiperkalcemię i kolejne złogi.Tak jak pisałam zależy jaka kamica. Ja brałam m.in. na zapalenie jelita które miała wspomagać goić a skończyło się u mnie na niesamowitym paleniu od przełyku aż po odbyt(nasilenie Crohna) Trzeba po prostu obserwować organizm ale jeśli nie ma się żadnych chorób na które mogła by zaszkodzić(np choroba wrzodowa) to brać oczywiście. Jedyna dawka jaką obecnie toleruję to ok 500mg po obfitym obiedzie i wypiciu wcześniej 2 łyżek stołowych oleju
|
|
|
|
|
|
#1267 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
|
#1268 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
donoszę o pierwszych wrażeniach tego skoncentrowanego żelu lierac- coś działa, nie wiem jak długofalowo ale po dwóch aplikacjach(dzisiaj rano pod filtr trzecia) zauważalnie wygładza buźkę. Niestety mnie szczypie jakieś 10-15 minut ale tragedii nie ma. Dziś nałożyłam cieniutką warstwę a na to SVR secure blur spf50, oprószyłam to pudrem samorobionym-krzemionka spherica, kaolin ultra fine, odrobina mikrosfer silikonowych i white sapphire i mam mega blur i mat on zostawia taką warstewkę ale zastyga i spod tej warstwy nie przebija sebum, makijaż wczoraj faktycznie dłużej trzymał mat |
|
|
|
|
|
#1269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzis. Pracuje z palaczami, nie raz jestem czestowana w stresowych jak i imprezowych sytuacjach i nawet przez chwile nie przechodzi mi przez mysl, zeby jednak moze zapalic. Nie twierdze, ze kazda reakcja zwiazana ze wstretem prowadzi do wykluczenia substancji ktora go spowodowala. Gdyby tak bylo, to alkohol by sie w ogole nie sprzedawal,w koncu wiekszosc z nas sie kiedys przynajmniej raz nim strula. Jedna z moich prob rzucania palenia polegala na tym, ze wypalilysmy z przyjaciolka na raz cala paczke tanich fajek bez filtra. Dalam potem rade 3 dni nie palic. Ale niektore doswiadczenia zapisuja sie na tyle silnie na mapie neuronowej, ze efektem sa trwale zmiany. I takie cos wlasnie u mnie sie zdarzylo. Nawet nie moge sie pochwalic, ze jestem z siebie dumna, ze nie pale juz 7 czy 8 lat, bo to nie ma nic wspolnego z silna wola tylko z czysto fizycznymi procesami. Po prostu mialam szczescie, ze taka reakcja sie u mnie pojawila. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2017-07-20 o 09:15 |
|
|
|
|
|
#1270 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
|
#1271 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też mam podobne spostrzeżenia co do Ava Aloe. Niby nakładam, nic się nie dzieje, a skóra po nim jest po prostu taka "normalna". Dla mnie to kosmetyk trochę taki wielofunkcyjny, bo mogę nakładać samo, pod krem, pod inne cięższe serum, pod olej, pod makijaż. Nie powoduje żadnych niechcianych efektów. Przyjemnie mi się go używa po prostu. A z nowości w ramach wizazowej wymianki dostałam takie serum http://www.naturalcollection.co.nz/p...roduct=LANFS35 zapowiada się fajnie, bo ma żelową konsystencję, wchłania się fajnie, skład ma spoko tylko zapach mnie odrzuca
|
|
|
|
|
|
#1272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1273 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Pierwszy raz widzę tę markę
|
|
|
#1274 |
|
Wtajemniczenie
|
donoszę że mieszanka Lierac +SVR blur +mój puder stanowią rewelacyjne kombo, mija ponad 5 godzin od kiedy nałożyłam i przypudrowałam paszczę i mam aktualnie totalny mat
Ta Ava aloe to w Rosskach jest? U mnie tylko w jednym większy wybór kosmetyków w tym dermo i dawno w nim nie byłam a w reszcie to z Avy nie ma nic
|
|
|
|
|
#1275 | |
|
Zadomowienie
|
Bo nie jest to chyba do końca naturalna marka. O ile to serum, które mam ma fajny skład, to już krem z tej samej serii posiada w składzie silikony (cyclotetrasiloxane, cyclopentasiloxane). ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Cytat:
Prędzej w aptece chyba będzie. Ktoś kiedyś pisał, że są w aptece Gemini w dobrej cenie. |
|
|
|
|
|
#1276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty się nieco przez przypadek zaprogramowałaś tak, że odrzuca Cię od papierosów. Zgodnie z NLP można to zrobić samemu i chodzi jedynie o to, aby niechcianym zachowaniom przypisywać i utrwalać (przez systematyczne ćwiczenia mózgu) tak negatywne skojarzenia, że automatycznie Cię od nich odrzuca. Jak rozmawiam z eks-palaczami to w zasadzie przeważa jednak grupa, których nie ciągnie i którym nie brakuje, sądzę, że dobrze się zaprogramowali.. inaczej jednak jeśli ktoś myśli, że zrezygnował z czegoś przyjemnego i na pewno zawsze będzie go ciągnać, bo to nałóg. Wtedy tak jest.. Ma utrwalone pozytywne skojarzenia z papierosami. Np. niektórzy rodzice w USA biorą swoje nastoletnie dzieci na oddziały raka płuc, aby utrwalić im tak negatywne=pełne cierpienia skojarzenia z tytoniem, że dzieci już nigdy nawet nie mają pomysłów by patrzeć w tę stronę. Jest też wielu eks-palaczy, którzy rzucili, bo stracili kogoś bliskiego z powodu raka płuc.. mózg zaczął utożsamiać palenie z cierpieniem którego doznali. Tyle teorii, zobaczymy jak u mnie w praktyce.. ![]() Piszecie o serum Ava Aloe? Bardzo przyjemnie wygląda.. i ta opuncja A mi się kończy worship i muszę zrobić sobie serum antyoksydacyjne. Wymyśliłam cos takiego: 6 ml hydrolat z czystka 2 ml kwas alfa liponowy w liposomach 1 ml Q10 w liposomach 3 ml HA + komórki macierzyste z BU (mam tylko taki żel w domu) Czy nie spłonie mi twarz? Wykoncypowałam, że to będzie 2/12 kwasa alfa liponowego w całości więc stężenie ok. 0,5% (dobrze licze???) i nie wiem czy nie za mało? Chyba mogę dodać ten HA + komórki macierzyste do takiego serum? Ono nie ma olei w składzie tylko ekstrakt z białych kwiatów i różnocząsteczkowe HA? Możecie mi coś doradzić
Edytowane przez earthpace Czas edycji: 2017-07-20 o 12:47 |
|
|
|
|
|
#1277 |
|
Przyczajenie
|
Benera, ja biorę taką z firmy Body Empire: xxx
Nie ma żadnych śmieci, czysty skład, można brać bez poczucia winy
Edytowane przez 67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a Czas edycji: 2017-08-16 o 12:19 |
|
|
|
|
#1278 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1279 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Śledzę was od pewnego czasu ale ciągle się gubię w nazwach kosmetykow. Istnieje gdzieś jakiś fajny spis polecanych rzeczy? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba wszystkim nam by się marzyła taka lista, ale niestety każdy musi testować na sobie i szukać składników/produktów, które mu odpowiadają Jakiegoś rodzaju zbiorem opinii jest wizażowe KWC, ale akurat u mnie to się zupełnie nie sprawdza.. zresztą co służy większości, nie musi służyć Tobie. |
|
|
|
|
|
#1281 |
|
Zakorzenienie
|
Earth rozumiem, podobnie jest z pielęgnacją włosów. Tylko, że na pewno są kosmetyki nie polecane wcale przez np beznadziejny skład a są takie na które warto zwrócić uwagę. Kopałam w internecie ale jak to jest rozwalone na kilkadziesiąt recenzji to nawet nie wiadomo gdzie łapki wsadzić
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kogo sie moge zdac, bo to co dla mnie jest klajstrem, dla kogos innego jest komfortowe. Sadze to jest nie tylko kwestia odczuwania czy tez takiego widzimisie, tylko indywidualna reakcja skory i pewne kosmetyki daja na niej z jakiegos powodu mocno kleisty film. Czasem nasmaruje sie czyms na noc i moj facet po dotknieciu mnie w policzek pyta czemu sie tak lepie. Nie jest to tez wina za duzej ilosci kosmetyku, bo np Water Mask Laneige nie dalam rady zuzyc przez rok. Nie wiem jak dam rade zuzyc The Buffet The Ordinary, az mam czasem ochote po nalozeniu umyc znowu twarz, takie to jest lepiszcze. |
|
|
|
|
|
#1283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nasuwa mi się też blogerka, która wyjaśnia czego szukać w kosmetykach: mademoiselle eve lub może italiana, chociaż ona tworzy teraz platformę i chyba trzeba płacić za dostęp do "know how". Możemy Ci też pewnie wypisać kilka produktów, które u nas zdawały egzamin, ale wiadomo.. to co napisała powyżej Chimay, nie będę powtarzać
|
|
|
|
|
|
#1284 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, co polecić facetowi do golenia twarzy? Twierdzi, że od pianki wyskakują mu pryszcze
![]() I strasznie go na klacie wysypało, na to już w ogóle nie wiem, co zaradzić. |
|
|
|
|
#1285 | |||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cały ten wątek to taka przykładowa lista, hehe W sumie można by coś takiego stworzyć, ale ktoś by musiał nad tym czuwać, robić aktualizacje, podawać składy, itp.
|
|
|
#1286 |
|
Zakorzenienie
|
Myślisz o jakimś przyklejonym na górze poście czy nie wiem jak to można ugryźć od strony technicznej..?? Wg mnie fajny pomysł
|
|
|
|
|
#1287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1288 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
|
#1289 | |
|
robię przyczajke
|
Cytat:
Dziękuje Ci <3
|
|
|
|
|
|
#1290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez chimay Czas edycji: 2017-07-20 o 19:19 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:20.

Pewnie płyn miałby lepsze działanie na przebarwienia, aczkolwiek żel pewno lepiej nawilża. Kurcze.

, jednak z nich najlepiej nawilża Alterra, BF fajnie rozpromienia cerę, a Ava... hmn, niby nic nie robi, ale jednak bardzo lubię, skóra jest po nim jakaś taka miękka i ukojona i ciut taka jakby młodsza, warto je kupić.
, bo nie chce odnieść porażki z rzucaniem.. chodzi dokładnie o to co piszesz, o wolność od nałogu 

Potem lekarz ją opierniczył że przy jej kamicy nie może jeść cytrusów i brać wit c