Styczniówki 2018 :) - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-07-20, 21:26   #3061
bonjourbelle
Zakorzenienie

Dot.: Styczniówki 2018 :)

Cytat:
Napisane przez M e g a r a Pokaż wiadomość
Gratulacje dziewczyny wizyt i dobrych wiadomości

Oj, ja się jeszcze na swoją naczekam do 24.08, oby jakoś zleciało... Chyba będę ostatnia, która pozna płeć

Wczoraj raz wymiotowałam, dziś też raz(oby ostatni).
Koleżanka z pracy wczoraj chyba pierwszy raz usłyszała, dopytywała się, czy wszystko dobrze, dziś rano też.
Nie była świadkiem czterokrotnych atrakcji tego typu w ciągu dnia, ani też wymiotów w pracy (na szczęście nikt nie był świadkiem).
Ostatnio przeczytałam, że wymioty w ciąży związane są z wysoką inteligencją dziecka, mamy się czym pocieszać

I dziś pokazałam koleżance z pracy zdjęcia USG maluszka, dziwiła się, że mam aż tyle (jedno z pierwszej wizyty, byłam późno, więc już było malucha widać i 10 z USG genetycznego), a Wy ile macie?
Ja też dopiero w środę wizyta.

Też mam dużo zdjec z usg. Kilkanaście z genetycznego i z 6 z kazdej poprzedniej wizyty.
bonjourbelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-20, 21:45   #3062
amparo27
Zadomowienie

Emeczka, gratuluję synka chłopaki wychodzą na prowadzenie.

Jeśli u mnie będą chłopaki, to też będą bezimienne gdyby były dziewczynki to chciałabym Mariannę i Helenkę, ale mąż w życiu się nie zgodzi. Jestem z tym pogodzona, bo dla dziewczynek typów mam mnóstwo. Iga i Natalia też mi się bardzo podobają

Ja następną wizytę mam we wtorek, wiec chyba jestem pierwsza w kolejce wizyt.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
amparo27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-20, 21:58   #3063
Lovvi23
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez amparo27 Pokaż wiadomość
Emeczka, gratuluję synka chłopaki wychodzą na prowadzenie.

Jeśli u mnie będą chłopaki, to też będą bezimienne gdyby były dziewczynki to chciałabym Mariannę i Helenkę, ale mąż w życiu się nie zgodzi. Jestem z tym pogodzona, bo dla dziewczynek typów mam mnóstwo. Iga i Natalia też mi się bardzo podobają

Ja następną wizytę mam we wtorek, wiec chyba jestem pierwsza w kolejce wizyt.

Też mam wizytę we wtorek 😁

Lovvi23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-20, 22:12   #3064
Majaaaaa
Wtajemniczenie

Gratulacje dla kolejnej mamy chłopca! 😊 u mnie kolejna wizyta 11.08, to już będzie usg połowkowe. Co do imion to u nas póki co stanęło na Adam lub Bartek (Bartlomiej). Córka miała być Nina.
Stary 2017-07-20, 22:16   #3065
Samer
Rozeznanie

U nas będzie Franek, już tak nawet zaczęliśmy mówić 😊 mam tylko nadzieję że nam się nie znudzi 😉
Stary 2017-07-20, 22:25   #3066
SweetChoco
Zadomowienie

GG do SweetChoco

Cytat:
Napisane przez Majaaaaa Pokaż wiadomość
Gratulacje dla kolejnej mamy chłopca! 😊 u mnie kolejna wizyta 11.08, to już będzie usg połowkowe. Co do imion to u nas póki co stanęło na Adam lub Bartek (Bartlomiej). Córka miała być Nina.
Nina mi się podoba ale mój marudzi, że nie. Chyba stanie na Natalii bo na żadne inne się nie zgadzamy.
Ciężkie są te nasze dyskuje o imionach.
Franek też bardzo ładne, u nas chłopak miał być Aleksander albo Bruno.

SweetChoco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-20, 22:29   #3067
_toja
Zadomowienie

U nas z imion stanęło na Janku i Marysi Chociaż rozwazalismy długo Helenkę
_toja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 07:24   #3068
mujerguapisima
Raczkowanie

Dziewczyny z lozyskiem na przedniej scianie w pierwszej ciazy - kiedy czulyscie ruchy?

Ja mam wizyte 13.08. i mam zrobic morfologie i mocz. Polowkowe usg mam na poczatku wrzesnia.
mujerguapisima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 09:35   #3069
Lovvi23
Zadomowienie

Wlaśnie miałam przed chwila badanie - szewek ładnie "lezy" 😀
Za chwilę usg... I do domciu 😀

Stary 2017-07-21, 09:57   #3070
fiolek7317
Zakorzenienie

To u nas chyba odwrotnie jak u wiekszosci, dla chlopaka od razu powiedzialam, ze bedzie Filip i wszyscy sie zgodzili lacznie z dziadkami. A na dziewczynke nikt nie ma propozycji, bo wszyscy obstawiaja chlopca
Wczoraj bylam na World Games balam sie troche o wyjscie, bo myslalam, ze bedzie straszny scisk, ale udalo nam sie wyjsc z kolezanka szybciej cale

Stary 2017-07-21, 10:03   #3071
bonjourbelle
Zakorzenienie

Filip to też nasz typ dla chłopca
bonjourbelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 10:28   #3072
djerba
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LittleBeetle Pokaż wiadomość
super wygląda!
Powiem Wam, że lubię piec tylko zawsze jest problem bo ktoś to zjeść musi

dziękuje, oby tak było tak strasznie nie lubię szczepień
oj ja tak miałam w pierwszej ciąży, płakałam przy porodach więc w efekcie ich nie oglądałam
a teraz to coś dziwnego bo niewiele mnie rusza no nad wyraz mnie cieszy widok maluszków w gondolach
ja też nie lubię szczepień, ale pod innym względem..
pierwszą córę zaszczepiłam prawie na wszystko, drugą tylko do czasu aż miała 1,5 roku no i teraz mnie non stop wzywają.. byłam na rozmowie z Panią doktor i powiedziała mi, że jeśli w październiku odmówię to wezwie sanepid... i tego się najbardziej obawiam..
nie jestem aż takim zagorzałym antyszczepionkowcem, i nowe baby zaszczepię.. ale wybiórczo.. tylko co znowu z resztą...
nie chcę mieć nieprzyjemności

Aha, zapomniałabym... we wtorek byłam u gina no i wyszło na to, że bobas się pojawi w przerwie między świętami a nowym rokiem... ale kiedy to nie wiem jeszcze, czekam aż się doktor określi
mam nadzieję, że na nowy rok już wrócę do domu

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

Cytat:
Napisane przez SweetChoco Pokaż wiadomość
A ja się Wam pochwalę, dzisiaj zrobiłam na obiad tartę z pomidorami mozzarella i łososiem 😊
Załącznik 7155936

mmmmmm wygląda mniammmniuśnie love tarty!

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ----------

Cytat:
Kurcze, za chwilę minie 10 lat odkąd mieszkam i utrzymuje się sama (teraz z TŻ) a ja nadal nie umiem odmirzyc ile makaronu potrzebuje na 2 osoby 😧
Hehehe mam to samo, zawsze nagotuję więcej a później często muszę wyrzucać..
Tzn, jak mąż w pracy jest, to tak to wygląda... bo moje dwie córy to różnie jedzą.. a ja też różnie z apetytem..zwłaszcza teraz
Często się posługuję wagą i tak średnio wychodzi, że 120g suchego makaronu to porcja dla mnie...ale tu znów różnie.. bo to zależy co do tego dodam.. czy to będzie tylko pesto czy warzywa/mięso/ryba etc...

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Cytat:
Mam prawie 2kg na plusie. A wy jak tam?
ok 1,5kg
aż muszę sprawdzić jak to było w poprzednich ciążach.. bo jakoś tak mało mi się wydaje.. zawsze więcej tyłam

Edytowane przez djerba
Czas edycji: 2017-07-21 o 10:16
djerba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 10:36   #3073
fiolek7317
Zakorzenienie

Tak sie dobrze czulam ostatnio zadowolona, cera mi sie poprawila i dzisiaj juz dwa razy zwymiotowalam. Mam juz dosc tego znowu pewnie od wymiotow cos mi powyskakuje na twarzy i nie da sie wyjsc do ludzi.

Stary 2017-07-21, 10:39   #3074
djerba
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SweetChoco Pokaż wiadomość

Jak mąż wróci z pracy muszę koniecznie go na lody wyciągnąć. Chodzi za mną dzisiaj magnum peanut butter. Mmm. Pyszności! 🍦

Wczoraj jadłam akurat ale jakoś mi nie podszedł.. ostatnio mam fazę na lody z pewnej cukierni i dość często tam bywam z córką
najlepsze są śmietankowe z toffi i malinami.. cynamonowe też mi przypadły do gustu no i do tego pełen wypas..śmietana, polewa i owoce.. mmmmmmm ...a te lody są takie pycha..takie tłuste
Stary 2017-07-21, 10:42   #3075
Barb83
Raczkowanie

cześć dziewczyny!

Emeczka-gratuluję udanej wizyty, z serduszkiem na pewno będzie ok

Littlebeetle - ale masz fajnie z tymi kopniakami, ja wciąż czekam

byłam wczoraj u gina, dałam mu wyniki prentalnych, nie robił już usg, tylko zbadał. Wszystko ok. Następna wizyta za 4 tyg. powiedziałam mu, że sobie mierzę cukier glukometrem i czasem mi skacze, dostałam skierowanie do poradni diabetologicznej, wizyta za 3 tygodnie...przed tą wizytą powtórzę krzywą cukrową i zobaczymy, czy wyjdzie tym razem cukrzyca...póki co zapisuję co jem i mierzę cukier po posiłkach + robię ćwiczenia.
Jeszcze kilka godzin w pracy i 2 tygodnie urlopu: jupi:. Jutro rano wyjeżdżamy, będę was czytać w przyszły tygodniu,ale pewnie nie będę się odzywać, bo z telefonu niewygodnie.

Mój typ dla synka to Mateusz, a dla dziewczynki miała być Natalia lub Karolina.
Trzymam kciuki za wszystkie wizyty w najbliższym czasie.

Co do kłucia w klatce, to w pierwszej ciąży też mi się czasem zdarzało, szczególnie przy głębszych wdechach i samo przeszło...żebra się rozszerzają, jest więcej krwi w organiżmie i tętno też może być wyższe. Może serce musi się przyzwyczaić do nowej sytuacji...

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Lovvi23 Pokaż wiadomość

super
Barb83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 11:03   #3076
SweetChoco
Zadomowienie

GG do SweetChoco

Cytat:

Super że już po wszystkim! Byliście dzielni ty i maluszek! 😊

SweetChoco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 11:33   #3077
literape
Raczkowanie

lovvi super!

jak juz pisalam w pierwszej ciazy mialam lozysko na przedniej scianie i ruchy poczulam w 20 tc.

u nas imie wybiera teraz mąż, bo dla syna ja sie uparłam na jedno jedyne i teraz on ma prawo głosu. ja musze tylko przytaknąć. więc bedzie maria lub leon, jesli typy mu sie nie zmienią.

jakbym ja miala prawo głosu, to bym się znów uparła i głosowała na alicję. z chłopięcych więcej mi sie podoba, no ale z racji ze nie mam nic do gadania to nawet nie rozmyślam, aby nie było mi żal.
literape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 11:36   #3078
Lovvi23
Zadomowienie

Już po usg... leżeć nie muszę, mam tylko prowadzić oszczedzajacy tryb życia. 😁 Ale się cieszę. 😁

Stary 2017-07-21, 11:37   #3079
Marlena234
Rozeznanie

Cytat:
Już po usg... leżeć nie muszę, mam tylko prowadzić oszczedzajacy tryb życia. 😁 Ale się cieszę. 😁

No to super!!! Brawo za odwagę... a tak zapytam nic Ci nie przeszkadza szewek, nie czujesz go?

Marlena234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 11:40   #3080
amparo27
Zadomowienie

Cytat:

Super wieści i fajnie, że nie musisz leżeć.

Stary 2017-07-21, 11:43   #3081
Lovvi23
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marlena234 Pokaż wiadomość
No to super!!! Brawo za odwagę... a tak zapytam nic Ci nie przeszkadza szewek, nie czujesz go?

Nic nie czuje, na prawdę 🙄 Po 8 godzinach od zabiegu wstałam i poszłam się wykąpać. 🙄 Byłam przygotowana, że gorzej to zniose...

Stary 2017-07-21, 11:50   #3082
LittleBeetle
Zakorzenienie

Lovvi23 no to super!
Barb83 super z urlopem! zazdroszczę !
Cytat:
Napisane przez djerba Pokaż wiadomość
ja też nie lubię szczepień, ale pod innym względem..
pierwszą córę zaszczepiłam prawie na wszystko, drugą tylko do czasu aż miała 1,5 roku no i teraz mnie non stop wzywają.. byłam na rozmowie z Panią doktor i powiedziała mi, że jeśli w październiku odmówię to wezwie sanepid... i tego się najbardziej obawiam..
nie jestem aż takim zagorzałym antyszczepionkowcem, i nowe baby zaszczepię.. ale wybiórczo.. tylko co znowu z resztą...
nie chcę mieć nieprzyjemności

)
ja szczepię ale tylko dlatego, że jeszcze bardziej boję się nie szczepić. Niestety im mniej dzieci zaszczepionych tym większe ryzyko, że choroby wrócą. Córe dalej noga boli ale jest lepiej. Na szczęście to ostatnie szczepienie z kalendarza choć jeszcze pneumo chce i meningo. Jedno wiem, że syna nie zaszczepie na pneumo z nfz'u. Nie wiem co grozi za odmowę ale wolę zapłacić i kupić lepszą a nie szczepić tym syfem
Ogólnie nie lubię tego tematu bo wydaje mi się, że każda strona ma trochę racji..
Stary 2017-07-21, 12:23   #3083
Blue_Turkus
Raczkowanie

Dlaczego twierdzisz że pneumo ż NFZ to syf? Ja akurat uważam że wybrali lepsza szczepionka. I sama szczepilan syna 4 lata temu ta szczepionka. Bo trochę poczytałam o tej drugiej i w niektórych krajach została wycofana po zgonach dzieci. Nawet w mojej rodzinie jeden z bliźniaków trafił do szpitala po tym. Więc sorry ale nie wszystko co tańsze jest gorsze.
Blue_Turkus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 12:23   #3084
Majaaaaa
Wtajemniczenie

Lovvi super! Bardzo się cieszę, że wszystko już w porządku

Laseczki, a ja mam kłopot. Ten syrop Lactulosum chyba przestał na mnie działać biorę go regularnie, codziennie na czczo, taka duża stołowa łyżkę i nic... od 3 dni nie byłam w toalecie. Generalnie nawet nie czuje potrzeby, żeby iść. Ale martwi mnie to. Myślałam, że raz dziennie się uda i jeden kłopot bede miała mniej. Może ja za mało tego pije?
Stary 2017-07-21, 12:27   #3085
amparo27
Zadomowienie

Cytat:
Lovvi23 no to super!
Barb83 super z urlopem! zazdroszczę !

ja szczepię ale tylko dlatego, że jeszcze bardziej boję się nie szczepić. Niestety im mniej dzieci zaszczepionych tym większe ryzyko, że choroby wrócą. Córe dalej noga boli ale jest lepiej. Na szczęście to ostatnie szczepienie z kalendarza choć jeszcze pneumo chce i meningo. Jedno wiem, że syna nie zaszczepie na pneumo z nfz'u. Nie wiem co grozi za odmowę ale wolę zapłacić i kupić lepszą a nie szczepić tym syfem
Ogólnie nie lubię tego tematu bo wydaje mi się, że każda strona ma trochę racji..
Właśnie szczepienia martwią mnie w tym wszystkim najbardziej... Nawet boję się czytać na ten temat, bo też uważam, że każda strona ma trochę racji i ciężko to wszystko wypośrodkować. Trudno o naprawdę obiektywną opinię w tej sprawie

Stary 2017-07-21, 12:28   #3086
Marlena234
Rozeznanie

Cytat:

Laseczki, a ja mam kłopot. Ten syrop Lactulosum chyba przestał na mnie działać biorę go regularnie, codziennie na czczo, taka duża stołowa łyżkę i nic... od 3 dni nie byłam w toalecie. Generalnie nawet nie czuje potrzeby, żeby iść. Ale martwi mnie to. Myślałam, że raz dziennie się uda i jeden kłopot bede miała mniej. Może ja za mało tego pije?
Jak zmieniłam kwas foliowy na inny to mi przeszło jakby ręką odjąl także może warto w tą stronę spróbować?
Szczerze to będzie teraz ochydne co napiszę ale jak brałam na początku kwas pod nazwą fiolik mama to moja kupa była czarna pewnie od nadmiernosci żelaza i wtedy chodziłam co 2-3 dzień do kibelka a teraz biorę tylko pregna plus to codziennie chodzę za potrzebą i moja kupa ma już normalny kolor. Przepraszam jak kogoś obrzydzilam.

Marlena234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 12:30   #3087
LittleBeetle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blue_Turkus Pokaż wiadomość
Dlaczego twierdzisz że pneumo ż NFZ to syf? Ja akurat uważam że wybrali lepsza szczepionka. I sama szczepilan syna 4 lata temu ta szczepionka. Bo trochę poczytałam o tej drugiej i w niektórych krajach została wycofana po zgonach dzieci. Nawet w mojej rodzinie jeden z bliźniaków trafił do szpitala po tym. Więc sorry ale nie wszystko co tańsze jest gorsze.
uważam, że mogli wybrać prevenar13 który ma więcej szczepów. Ta szczepionka z nfz została wycofana z kilku krajów. Synflorix zawiera 4 razy więcej aluminium niż Prevenar 13. Te szczepy których nie ma z tego co czytałam są najczęściej występującymi w Polsce.
Ja nie zamierzam przekonywać kto ma rację bo ten temat dla mnie jest śliski i ja nikogo nie zamierzam namawiać ani za ani przeciw. To jest zbyt złożona sprawa i uważam, że każdy musi zdecydować sam. Ja uważam, że ten wybór nie był dobry. Mi każdy pediatra mówi by szczepić Prevenarem o Synflorix usłyszałam dopiero jak nfz zaczęło nimi szczepić. Ale tak jak mówię to tylko moje zdanie, szanuje poglądy innych

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Cytat:
Trudno o naprawdę obiektywną opinię w tej sprawie

dokładnie

Edytowane przez LittleBeetle
Czas edycji: 2017-07-21 o 12:34
LittleBeetle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 13:03   #3088
amparo27
Zadomowienie

Cytat:

A bierzesz witaminy ciążowe? Może problem leży w żelazie i byłoby warto zmienić witaminy albo brać co drugi dzień. Poszukaj w internecie, może jesz jakieś produkty, które "zatykają" i wystarczy je ograniczyć.

Stary 2017-07-21, 13:16   #3089
Majaaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
A bierzesz witaminy ciążowe? Może problem leży w żelazie i byłoby warto zmienić witaminy albo brać co drugi dzień. Poszukaj w internecie, może jesz jakieś produkty, które "zatykają" i wystarczy je ograniczyć.

No biorę witaminy ciążowe, pewnie problem leży w żelazie... ech. Może wieczorem mnie coś ruszy jeszcze.
Stary 2017-07-21, 16:02   #3090
Cay
Wtajemniczenie

Dziewczyny, a czy wy macie w opisie swojego usg prenatalnego przy opisie narządów jakąś wzmiankę o nerkach i/lub pęcherzu moczowym?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości