Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-14, 20:56   #511
marym
Raczkowanie

Dot.: Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic

Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że to jedna z gorszych składowo odżywek, jakie miałam okazję analizować, biorąc pod uwagę jakość do ceny. Nie ma w niej ani grama naturalnych składników... Ups, jest - JEDEN [aminokwasy pozyskane z jedwabiu] - na samym końcu składu, więc tak, jakby go tam nie było.
W odżywce co prawda zawarte są emolienty i substancje odżywcze, które niby zapewniają nawilżenie, jednak jakoś ten skład do mnie nie przemawia. Te same składniki można znaleźć w dużo tańszych a mimo to lepszych odżywach.

Srednio-przeciętna z ukierunkowaniem na słaba.
Aż sama się zdziwiłam, bo spodziewałam się czegoś lepszego, zwłaszcza po analizie innego składu odżywki Tigi, jaki wrzuciła tu Tulipanna.
Cytat:
Ojojojoj nie jest dobrze. Jak na szampon nawilżający to skład ma skopany do spodu
Zawiera bardzo dużo [4 pozycja] alkoholu denaturyzowanego, który znany jest ze swoich właściwości wysuszających i podrażniających. W dodatku niemal nie ma emolientów - jedyne "dobre" składniki to hydrolizowany kolagen i panthenol.

Temu szamponowi mówimy NIE
Dzięki serdeczne Estelle , w takim razie postaram się poszukać jeszcze czegoś innego. B&B już do mnie leci, także jak trochę go poużywam to dam znać jak się spisuje.
marym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 22:35   #512
kitay
Raczkowanie

Cytat:
Nie tylko k-pak
Jest wiele różnych odżywek, które dają taki efekt.

Nie ma za co

Jak z profesjonalnych to zdaje się serum do końcówek Matrix, takie pomarańczowe, ma dobre opinie na KWC, skladowo zresztą też niemal same silikony, więc powinno dobrze zabezpieczać.

dziękuje bardzo
kitay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 22:40   #513
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kitay Pokaż wiadomość
dziękuje bardzo
Matrix Sleek Look Przymierzalam sie do niego swojego czasu, w koncu nie kupilam i dlatego nie polecalam - nie wiedzialam, co ma wewnatrz.
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-15, 03:19   #514
CzarnyElf
Zakorzenienie

Poprosze o analize-czy mozliwe ze ten szampon bedzie wysuszal wlosy-bo cos mi po nim wlosy strasznie sie krusza i nie moge ich rozczesac...

Biolage by Matrix Smoothing Shampoo

Aqua (Water), Sodium Laureth Sulfate, Coco Betaine, Sodium Chloride, Trimethylsilylamodimethic one, Polyquaternium 10, PPG 5 Ceteth 20, Cocamide MIPA, Perfume (Fragrance), Sodium Benzoate, Laureth 5 Carboxylic Acid, Methylparaben, PEG 55 Propylene Glycol Oleate, Propylene Glycol, Salicylic Acid, PEG 60 Hydrogenated Castor Oil, Butylparaben, Ethylparaben, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Vitis Vinifera (Grape Seed) Oil, Isobutylparaben, Propylparaben, Hexyl Cinnamal, Coumarin, Linalool, Butylphenyl, Methylpropional, Hydroxycitronellal, Amyl Cinnamal, BHT

A czy te produkty sa lepsze pod wzgledem nawilzania?Ktory wybrac?

Aubrey Organics Honeysuckle Rose Moisturizing Conditioner
Coconut Fatty Acid Cream Base, Aloe Vera (Organic), Shea Butter (Organic), Wheat Germ Oil, Jojoba Oil (Organic), Rosa Mosqueta (Organic), Rose Hip Seed Oil, Extract of Fennel, Hops, Balm Mint, Mistletoe, Camomile, Yarrow, Chrysanthemum, Angelica, Forsythia, Honeysuckle Oil, Carrot Oil, Aubrey's Preservative (Citrus Seed Extract, Vitamin A, C, E

Rusk Sensories Shampoo, Smoother
Water, Ammonium Lauryl Sulfate, Lauramide DEA, Ammonium Lauryl Sulfosuccinate, Cocamidopropyl Betaine, Cocamide DEA, Passionflower (Passiflora Laurifolia) Fruit Extract, Aloe Barbadensis Extract, Hydrolyzed Wheat Protein, Panthenol, Hydroxypropyl Trimonium Honey, Polyquaternium 7, Honey, Hydrolyzed Starch Hydrolysate, Hydroxypropyl Guar Hydroxpropyltrimonium Chloride, Fragrance, Benzophenone 4, Citric Acid, Propylene Glycol, Sodium Chloride, Tetrasodium EDTA, Diazolidinyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate, D&C Orange 4, FD&C Yellow 6

Earth Science Shampoo For Sensitive Hair & Scalp, Fragrance-Free
Water, Sodium Myreth Sulfate, Hydroxypropyl Methylcellulose, Wheat Germ Amidopropyl Betaine, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Hydrolized Wheat Protein, Panthenol, Lactic Acid, Potassium Sorbate, Sodium Hydroxymethlyglycinate
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-15, 08:41   #515
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf Pokaż wiadomość
Poprosze o analize-czy mozliwe ze ten szampon bedzie wysuszal wlosy-bo cos mi po nim wlosy strasznie sie krusza i nie moge ich rozczesac...

Biolage by Matrix Smoothing Shampoo

Aqua (Water), Sodium Laureth Sulfate, Coco Betaine, Sodium Chloride, Trimethylsilylamodimethic one, Polyquaternium 10, PPG 5 Ceteth 20, Cocamide MIPA, Perfume (Fragrance), Sodium Benzoate, Laureth 5 Carboxylic Acid, Methylparaben, PEG 55 Propylene Glycol Oleate, Propylene Glycol, Salicylic Acid, PEG 60 Hydrogenated Castor Oil, Butylparaben, Ethylparaben, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Vitis Vinifera (Grape Seed) Oil, Isobutylparaben, Propylparaben, Hexyl Cinnamal, Coumarin, Linalool, Butylphenyl, Methylpropional, Hydroxycitronellal, Amyl Cinnamal, BHT
Uważam, że ten szampon może wysuszać, bo niewiele jest w nim substancji o właściwościach nawilżających - wszyelkie wyciągi są na końcu składu, za konserwantami, więc nie mają zbyt wielkiej szansy zadziałać.
Dodatkowo głównym detergentem jest SLES, który często działa wysuszająco, Sodium Chloride na 4 pozycji może podrażnić wrażliwą skórę.
Dodatek kwasu salicylowego odpowiada za złuszczanie martwego naskórka i zapobieganie łupieżowi, ale wydaje mi się, że również może przyczynić się do wysuszania włosów.
Trimethylsilylamodimethic one - jest składnikiem silikonowym, który ma za zadanie wygładzić włos i ułatwić jego rozczesywanie.
Polyquaternium - 10 - zapobiega elektryzowaniu, tworzy na włosach nietłustą powłokę.
'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-15, 08:55   #516
'Estelle'

Cytat:
A czy te produkty sa lepsze pod wzgledem nawilzania?Ktory wybrac?

Aubrey Organics Honeysuckle Rose Moisturizing Conditioner
Coconut Fatty Acid Cream Base, Aloe Vera (Organic), Shea Butter (Organic), Wheat Germ Oil, Jojoba Oil (Organic), Rosa Mosqueta (Organic), Rose Hip Seed Oil, Extract of Fennel, Hops, Balm Mint, Mistletoe, Camomile, Yarrow, Chrysanthemum, Angelica, Forsythia, Honeysuckle Oil, Carrot Oil, Aubrey's Preservative (Citrus Seed Extract, Vitamin A, C, E
Po kolei:
Odżywka wygląda na bardzo treściwą, powiedziałabym, że nawet z lekka tłustą z uwagi na obecność kilku olejków - z kiełków pszenicy, jojoba, z nasion róży piżnowej [zawiera witaminy C, B1, B2, K, P, kwas pantotenowy, karoten flawonidy, kwasy organiczne, taniny], marchewki, wiciokrzewu [prawdopodobnie to dodatek olejku eterycznego o właściwościach zmiękczających, nadaje również miły zapach] i masło shea.
Działanie odżywki dodatkowo wzmocnione jest bogactwem ekstraktów roślinnych: Fennel, Hops, Balm Mint, Mistletoe, Camomile, Yarrow, Chrysanthemum, Angelica, Forsythia.
I sama baza zasługuje na uwagę - jako emulsja zawierająca kwasy tłuszczowe oleju kokosowego, który jest na Wizażu bardzo popularnym środkiem poprawiającym kondycję włosa

Składowo - SUPER
Stary 2008-05-15, 09:21   #517
'Estelle'

Cytat:

Rusk Sensories Shampoo, Smoother
Water, Ammonium Lauryl Sulfate, Lauramide DEA, Ammonium Lauryl Sulfosuccinate, Cocamidopropyl Betaine, Cocamide DEA, Passionflower (Passiflora Laurifolia) Fruit Extract, Aloe Barbadensis Extract, Hydrolyzed Wheat Protein, Panthenol, Hydroxypropyl Trimonium Honey, Polyquaternium 7, Honey, Hydrolyzed Starch Hydrolysate, Hydroxypropyl Guar Hydroxpropyltrimonium Chloride, Fragrance, Benzophenone 4, Citric Acid, Propylene Glycol, Sodium Chloride, Tetrasodium EDTA, Diazolidinyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate, D&C Orange 4, FD&C Yellow 6
Lecimy z kolejnym skłądzikiem
Szampon co prawda nie zawiera SLS, ale Ammonium Lauryl Sulfate, o którym mówi się, że wbrew pozorom nie jest dużo łagodniejszy od poprzednika.
Jednakże wysoko w składzie pojawiają się ekstrakty, w tym aloes, który ma właściwości gojąco-łagodzące i witamina B5 [panthenol], która działa podobnie, jak aloes, więc jest szansa, że zniwelują ewentuualne podrażnienie.
W szamponie umieszczono również proteiny [regeneracja/odżywienie] i miód [nawilżenie, odżywienie].
Hydroxypropyl Guar Hydroxpropyltrimonium Chloride - działa anstystatycznie a także odżywczo. Dodatkowo w skłądzie jest i filtr UV.
Szampon wygląda na zrównoważony składowo, zapach, konserwanty, barwniki na odpowiednich miejsach - z tyłu, powinien ładnie nawilżyć i wspomóc regenerację. O wiele lepszy od wcześniej analizowanego Martixa

Na czerwono na wszelki wypadek zaznaczyłam konserwant o właściwościach drażniących, ale jest przy końcu składu i "w towarzystwie" środków łagodzących, co niweluje jego szanse na wywołanie niepożądanych efektów.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-15, 09:40   #518
'Estelle'

Cytat:

Earth Science Shampoo For Sensitive Hair & Scalp, Fragrance-Free
Water, Sodium Myreth Sulfate, Hydroxypropyl Methylcellulose, Wheat Germ Amidopropyl Betaine, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Hydrolized Wheat Protein, Panthenol, Lactic Acid, Potassium Sorbate, Sodium Hydroxymethlyglycinate
Zdecydowanie fajny skład
Sodium Myreth Sulfate - surfaktant, odpowiedzialny za mycie
Hydroxypropyl Methylcellulose - stabilizatora a przy okazji antystatyk
Wheat Germ Amidopropyl Betaine - substancja powierzchniowo czynna z kiełków pszenicy, ma właściwości odżywcze.
Wyciąg z rumianku, olejek jojoba, proteiny zbóż, panthenol, kwas mlekowy - grupa samych dobrodziejstw, jeśli chodzi o oddziaływanie na włosy
Potassium Sorbate, Sodium Hydroxymethlyglycinate - konserwanty

Podsumowując - Matrix wypada składowo najsłabiej, chociaż wiele Wizażanek sobie go chwali.
Oba szampony - Rusk i Earth Science - bardzo porządne i właściwie nie wiem, na który miałabym się decydować, bo oba mi się podobają i wydaje mi się, że ich właściwości też będą posobne
Odżyweczka Aubrey, jak pisałam, jest super same skłądniki aktywne , mocno dokarmiająca włoski.
Żałuję, że niedostępna w Polsce...
Stary 2008-05-15, 12:32   #519
Olcik18
Rozeznanie

GG do Olcik18

bardzo bym poprosiła o analize składu L'oreal Professional Hydra Repair Thermo BI-ACTIF SYSTEM:

aqua/water, cyclopentasiloxane, peg-14 dimethicone, dimethicone, glycerin, polyquaternium-4, chlophenesin, dimethiconol,methylparabe n, phenyl trimethicone, benzophenone-4, limonene, benzylsalicylate, linalool, hexyl cinnamal, ci 42090/blue1, ci 17200/red 33, parfum/fragrance.c27946/1.

jest to odzywka bez splukiwania niby nawilzajaca. Jak na moje oko sklad sredni, ale niektorych substancji nie umiem rozszyfrować.
Najwazniejsze ze nie ma denatu, ktory moglby wysuszać. Jest gliceryna wysoko w skladzie- zatrzymuje wode we wlosach, silikony..Czy ktos wiecej moglby cos powiedziec na jej temat?

Kupilam ja bo mi polecono ja w salonie fryzjerskim, bo ma dzialac pod wplywem ciepla suszarki(uzywam jej codziennie). Uzylam pierwszy raz dzis, ale strasznie mi sie po tym wlosy elektryzowaly:/ zobaczymy czy pozniej tak samo bedzie. Wlosy gladkie, lekkie, ale po 1 uzyciu na pewno nie super nawilzone, tylko przecietnie...

V rok- praca mgr

Olcik18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-15, 13:28   #520
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez Olcik18 Pokaż wiadomość
bardzo bym poprosiła o analize składu L'oreal Professional Hydra Repair Thermo BI-ACTIF SYSTEM:

aqua/water, cyclopentasiloxane, peg-14 dimethicone, dimethicone, glycerin, polyquaternium-4, chlophenesin, dimethiconol,methylparabe n, phenyl trimethicone, benzophenone-4, limonene, benzyl salicylate, linalool, hexyl cinnamal, ci 42090/blue1, ci 17200/red 33, parfum/fragrance.c27946/1.

jest to odzywka bez splukiwania niby nawilzajaca. Jak na moje oko sklad sredni, ale niektorych substancji nie umiem rozszyfrować.
Najwazniejsze ze nie ma denatu, ktory moglby wysuszać. Jest gliceryna wysoko w skladzie- zatrzymuje wode we wlosach, silikony..Czy ktos wiecej moglby cos powiedziec na jej temat?

Kupilam ja bo mi polecono ja w salonie fryzjerskim, bo ma dzialac pod wplywem ciepla suszarki(uzywam jej codziennie). Uzylam pierwszy raz dzis, ale strasznie mi sie po tym wlosy elektryzowaly:/ zobaczymy czy pozniej tak samo bedzie. Wlosy gladkie, lekkie, ale po 1 uzyciu na pewno nie super nawilzone, tylko przecietnie...
Jeśli chodzi o nawilżanie, to bardzo kiepska ta odżywka. Oprócz gliceryny, o której wspomniałaś, nie ma w niej nic o takim działaniu. Wygładzające działanie to przede wszystkim zasługa silikonów, one też zapewne mają zabezpieczać przed ciepłem. Ale nawilżacza z niej nie będzie, więc lepiej nałożyć coś treściwszego po umyciu, a tę po spłukaniu poprzedniej.

Poleciłabym ją raczej na plażę - zawiera dwa filtry UV: benzyl salicylate i benzophenone-4.
Stary 2008-05-15, 14:02   #521
Olcik18
Rozeznanie

GG do Olcik18

tak myslalam, ze nie bedzie super nawilzac. Wlosy sa wygladzone i miekkie pewnie dzieki tym silikonom. Na poczatku chcialam kupic intesne repair, ale pan spojrzal na moje wlosy i polecil mi to, mimo, ze mowilam ze mam strasznie suche wlosy.. fakt suchych nie mam po uzcyiu tylko niej, ale za ta cene moglo byc lepiej. I znajac zycie, kupie niedlugo ta intense..tylko szkoda pieniedzy, ale w walce o wlosy jestem zdeterminowana :P

Ale bede uzywac jej tak jak radzisz, maska normalna na wlosy, po niej ta jako ochrona przed cieplem i sloncem

Dziekuje bardzo za analize

V rok- praca mgr

Olcik18 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-15, 16:58   #522
CzarnyElf
Zakorzenienie

Estelle-dziekuje Ci bardzo-wlasnie zauwazylam ze odkad zaczelam uzywac tego Matrixa wlosy mi sie pogorszyly,wiec odstawie,a o odzywce Aubrey juz mysle od dawna,co do Earth science to mam tez odzywke z tej samej serii i jest b fajna,moze kupie wiec ten szampon,ten Rusk tez kusi
Dzieki
Stary 2008-05-15, 17:52   #523
CzarnyElf
Zakorzenienie

Chcialabym jeszce prosic o analize produktow do ktorych zawsze wracam lub uzywam obecnie.Czy maja dobre sklady?Co odstawic a przy czym zostac?

Ten krem kocham-nic tak nie wygladza moich wlosow
Sunsilk Straight to Perfection Straighten-Up 24/7 Heat Defense Creme
Water (Aqua), Cetearyl Alcohol, CyclopentaSiloxane, Dimethicone, Stearamidopropyl Dimethylamine, Glycerin, Cetrimonium Chloride, Fragrance (Parfum), Mineral Oil, Petrolatum, Hydroxyethyl Cellulose, Citric Acid, DMDM Hydantoin, Disodium EDTA, TEA Dodecylbenzenesulfonate, Tocopheryl Acetate (Vitamin E Acetate), Iodopropynyl Butylcarbamate, Hydrolyzed Elastin, Red 33 (CI 17200), Blue 1 (CI 42090)

Czesto tez uzywam tego szamponu(jednak krem jest lepszy)
Sunsilk Straight to Perfection Straighten-Up Shampoo
Water (Aqua), Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin, Ammonium Chloride, Dimethiconol, Fragrance (Parfum), Carbomer, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Amodimethicone, PPG 9, Tetrasodium EDTA, TEA Dodecylbenzenesulfonate, DMDM Hydantoin, C11-15 Pareth 7, Laureth 9, PEG 45M, Trideceth 12, Tocopheryl Acetate (Vitamin E Acetate), Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Hydrolyzed Elastin, Mica (CI 77019), Titanium Dioxide (CI 77891), Red 33 (CI 17200), Blue 1 (CI 42090)

Przez dluzszy czas uzywalam tego szamponu(tworzyl dobry duet z wczesniej wymienionym kremem sunsilk)
Jason Natural Cosmetics Fragrance Free Daily Shampoo
Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Gel (Aloe Vera), Sodium Myreth Sulfate, Cocamide MEA, Chamomilla Recutita Flower Extract (Chamomile), Salvia Officinalis Extract (Clary Sage), Ascophyllum Nodosum Extract (Brown Algae), Cetrimonium Chloride, Vegetable Glycerin, Sodium PCA, Panthenol (Vitamin B5), Citric Acid, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate

tego toniku uzywam dosc czesto i b go lubie-chociaz nie jestem pewna czy az tak dobrze nawilza)
Biolage by Matrix Daily Leave-In Tonic
Water (Aqua), Amodimethicone, Cyclomethicone, Oleth 5, Polyquaternium 37, Propylene Glycol, Dicaprylate/Dicaprate, Polyquaternium 11, Propylene Glycol Dicaprylate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Phenoxyethanol, DMDM Hydantoin, Panthenol, Fragrance (Parfum), PPG 1 Trideceth 6, Cetrimonium Chloride, Triethanolamine, Hydrolyzed Vegetable Protein, Trideceth 12, Isobutylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben, Polysorbate 20, Disodium EDTA, Soybean Oil (Glycine Soja), Sunflower (Helianthus Annuus), Pollen Extract, Tocopherol, Hops Extract, Hops Extract / Humulus Lupulus, Algae Extract (Algae), Sweet Almond Fruit Extract, Extract of Prunus Dulcis (D6344/1)

B czesto wracam do tego szamponu i wydaje mi sie ze on najlepiej nawilzal.
Aussie Shampoo, Moist for Dry/Damaged Hair
Water, Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Glycol Distearate, Dimethicone, Ammonium Xylenesulfonate, Cetyl Alcohol, Cocamide MEA, Fragrance, Polyquaternium 10, Sodium Citrate, Hydrogenated Polydecene, Sodium Benzoate, Disodium EDTA, PEG 7M, Trimethylolpropane Tricaprylate/Tricaprate, Citric Acid, Ecklonia Radiata Extract (Australian Sea Kelp Extract), Aloe Barbadensis Leaf Juice, Simmondsia Chinensis Seed Oil (Jojoba), Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Yellow 5, Red 4
Stary 2008-05-15, 18:02   #524
beoneself
Zakorzenienie

Cytat:
Water (Aqua), Amodimethicone, Cyclomethicone, Oleth 5, Polyquaternium 37, Propylene Glycol, Dicaprylate/Dicaprate, Polyquaternium 11, Propylene Glycol Dicaprylate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Phenoxyethanol, DMDM Hydantoin, Panthenol, Fragrance (Parfum), PPG 1 Trideceth 6, Cetrimonium Chloride, Triethanolamine, Hydrolyzed Vegetable Protein, Trideceth 12, Isobutylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben, Polysorbate 20, Disodium EDTA, Soybean Oil (Glycine Soja), Sunflower (Helianthus Annuus), Pollen Extract, Tocopherol, Hops Extract, Hops Extract / Humulus Lupulus, Algae Extract (Algae), Sweet Almond Fruit Extract, Extract of Prunus Dulcis (D6344/1)
Czyżby to to był nasz tajemniczy tonik nawilżający Matrix Biolage?
beoneself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-15, 18:06   #525
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beoneself Pokaż wiadomość
Czyżby to to był nasz tajemniczy tonik nawilżający Matrix Biolage?
tak to chyba on

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-15, 18:09   #526
beoneself
Zakorzenienie

Cytat:
tak to chyba on
Super, nie mogę się doczekać analizy...
beoneself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-15, 18:34   #527
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beoneself Pokaż wiadomość
Super, nie mogę się doczekać analizy...
tak, to ten tonik. Tez jestem bardzo ciekawa i nie moge sie doczekac. Moj ulubiony rozpylacz
Stary 2008-05-15, 19:09   #528
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Ten krem kocham-nic tak nie wygladza moich wlosow
Sunsilk Straight to Perfection Straighten-Up 24/7 Heat Defense Creme
Water (Aqua), Cetearyl Alcohol, CyclopentaSiloxane, Dimethicone, Stearamidopropyl Dimethylamine, Glycerin, Cetrimonium Chloride, Fragrance (Parfum), Mineral Oil, Petrolatum, Hydroxyethyl Cellulose, Citric Acid, DMDM Hydantoin, Disodium EDTA, TEA Dodecylbenzenesulfonate, Tocopheryl Acetate (Vitamin E Acetate), Iodopropynyl Butylcarbamate, Hydrolyzed Elastin, Red 33 (CI 17200), Blue 1 (CI 42090)
Na samym początku cetearyl alc. który ma działanie nawilżające. Tuż za nim dwa silikony odpowiedzialne za wygładzanie, w tym jeden (cykliczny) trudnozmywalny - przy cienkch włosach może powodować obciażenie. Stearamidopropyl Dimethylamine to emulsyfikator, sprawia, że włosy są miękkie i gładkie. Gliceryna to humektant zatrzymuje wodę we włosach. Cetromonium działa antystatycznie, ale też antymikrobowe i konserwujące. Zapach dość wysoko w składzie mineral oil (inaczej paraffinum liquidum) ma działanie nawilżające, antystatyczne, podobnie petrolatum (wazeilna). Końcem składu jest też wit. E i hydrolizowana elastyna (działanie zbliżone do kolagenu).
Pogrubiłam dość paskudny konserwant wysoko w składzie. Nie podoba mi się również wysoko umiejscowiony zapach, ALE jest to krem do włosów, którego nie nakłada się na skórę, więc nie powinno być problemów (w postaci ewentualnych podrażnień). Skład jest dobry, sprawdzi się w postawionej mu misji, jednak osobom o cienkich włosach radzę uważać - silikony mogą (ale nie muszą) obciążyć włosy. Poza tym nalezy pamiętać, że nie zastąpi solidnej maski czy odżywki.
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-15, 19:12   #529
Nanatsusaya
Raczkowanie

baaaaardzo ładnie proszę o analizę składu KALLOS RELAX BALSAM SPRAY BEZ SPłUKIWANIA
aqua, quaternium-18 amodimethicone, propylene glycol, trideceth-12 cetrimonium chloride, panthenol, polysorbate-20, hydrolyzed wheat gluten, PPG-26-butenth-26, PEG-40 hydrgenated castor oil, diazolidinyl urea, methylparaben, propylparaben, CI 16255, CI 19140, disodium EDTA, parfum, butylphenyl methylpropional, citronellol, geraniol, hexyl cinnamal, limonene, linalool.
Nanatsusaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-15, 19:30   #530
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Czesto tez uzywam tego szamponu(jednak krem jest lepszy)
Sunsilk Straight to Perfection Straighten-Up Shampoo
Water (Aqua), Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin, Ammonium Chloride, Dimethiconol, Fragrance (Parfum), Carbomer, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Amodimethicone, PPG 9, Tetrasodium EDTA, TEA Dodecylbenzenesulfonate, DMDM Hydantoin, C11-15 Pareth 7, Laureth 9, PEG 45M, Trideceth 12, Tocopheryl Acetate (Vitamin E Acetate), Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Hydrolyzed Elastin, Mica (CI 77019), Titanium Dioxide (CI 77891), Red 33 (CI 17200), Blue 1 (CI 42090)
Na początku SLES i łagodny detergent betainowy. 4 pozycję zajmuje gliceryna (humektant). Ammonium chloride działa antystatycznie. Kolejny składnik to silikon a zaraz po nim zapach (za wysoko- może podrażniać) Carbomer to składnik o działaniu zagęszczającym (żelującym) Guar to fajna substancja - wzmacnia włosy, uelastycznia i ułatwia ich rozczesywanie. Amodimethivone - silikon. Tu również zbyt wysoko konserwant wydzielający formaldehyd podczas rozkładu. Końcem składu wit. E, hydrolizowana elastyna, mika i dwutlenek tytanu (filtr). Końcem również sporo barwników i dwa konserwanty izotiazolinowe (lubią podrażniać). Podsumowując - na dobrą sprawę szampon mimo, że ma długi skład, to jest ubogi. Zawiera sporo zmętniaczy, zagęszczaczy, za to mało substancji czynnych mającyh pozytywny wpływ na włosy. Poza tym za wysoko jest ten konserwant i zapach i tym razem nie będzie ALE bo kosmetyk ma bezposredni kontakt ze skórą. Może powodować podrażnienia. Nie jestem nim zachwycona Nie jest najgorszy, ale są składowo lepsze.
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-05-15, 19:48   #531
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Przez dluzszy czas uzywalam tego szamponu(tworzyl dobry duet z wczesniej wymienionym kremem sunsilk)
Jason Natural Cosmetics Fragrance Free Daily Shampoo
Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Gel (Aloe Vera), Sodium Myreth Sulfate, Cocamide MEA, Chamomilla Recutita Flower Extract (Chamomile), Salvia Officinalis Extract (Clary Sage), Ascophyllum Nodosum Extract (Brown Algae), Cetrimonium Chloride, Vegetable Glycerin, Sodium PCA, Panthenol (Vitamin B5), Citric Acid, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate
Drugim składnikiem po wodzie jest aloes, który fajnie sprawdza się w pielęgnacji włosów - działa przecwizapalnie, regenerująco i przeciwłupieżowo. Póżniej SMS (nieco łagodniejszy od SLS czy SLES) i cocoamide mea. Póżniej mamy ekstrakty:
- rumianek - łagodzi, zmiękcza włosy,
- szałwia - działają stymulująco na włosy, odżywiają je i wzmacniają,
- algi - o działanieu odżywczym i nawilżającym. Poprawiają ukrwienie, przywracają naturalne pH, regulują czynności gruczołów łojowych (bogate źródło: Ca, I ,Br, Fe, Mg, Cu, Zn, Mn i witamin A, B1, B2, B5, B6, B12, E oraz C
Do tego mamy cetrimonum- antystatyk, konserwant. Gliceryna - humektant, Pantenol (wit. B5) łagodzi, dzięki niej włosy nabierają elastyczności są odżywione i długo nawilżone

W przeciwieństwie do poprzedniego, ten jest składowo fajny - bogaty, nie jest zbyt agresywny. Zawiera sporo składników czynnych, które znajdują się wysoko w skladzie. Podoba mi się
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death

Edytowane przez Jolie2601
Czas edycji: 2008-05-15 o 20:22
Stary 2008-05-15, 20:21   #532
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
tego toniku uzywam dosc czesto i b go lubie-chociaz nie jestem pewna czy az tak dobrze nawilza)
No to teraz to na co wszyscy czekają
pierwsze dwa składniki (po wodzie ) to silikony - pierwszy łatwozmywalny, drugi wymaga już użcycia SLS. Oleth 5 to emulgator. Polyquarermium-y działają antystatycznie i powłokotwórczo. Glikol propylenowy ma działanie nawilzające (ponadto jest rozpuszczalnikiem) Ethylhexyl Methoxycinnamate to filtr przeciwsłoneczny Dodatkowo tonik zawiera:
- pantenol (wit. b5 łagodzi, dzięki niej włosy nabierają elastyczności są odżywione i długo nawilżone)
- pyłek kwiatowy o tzw. "cudownych właściwościach" (Substancje aktywne: rutyna, cystyna, globuliny, peptony, aminokwasy (histydyna, lizyna, arginina, tyrozyna, metionina, alanina, walina, fenyloalanina, izoleucyna, seryna, treoniny, kwas asparaginowy), witaminy (B1, B2, B3, B6, B12, PP, P, C, D, K), węglowodany (glukoza, fruktoza), substancje wzrostowe (hormony), enzymy, fitoncydy)
- algi o działaniu odżywczym i nawilżającym. Poprawiają ukrwienie, przywracają naturalne pH, regulują czynności gruczołów łojowych (bogate źródło: Ca, I ,Br, Fe, Mg, Cu, Zn, Mn i witamin A, B1, B2, B5, B6, B12, E oraz C)
-
- proteiny roślinne- odzywienie, nawilżenie, działanie nabłyszczajace
- oleje: sojowy i słonecznikowy (jak wyżej)
- wit. E
- ekstrakt z chmielu i słodkich migdalów

Reasumując- cała masa składników, za które włosy będą niezmiernie wdzięczne. Nie będę się rozpiswać - tonik powinien nawilżyć, odzywić, uelastycznić, nabłyszczyć i ochronić włosy przed działaniem słoneczka. Jednak jest coś do czego się przyczepię - mianowicie składniki, które pogrubiłam - są to konserwanty + substancja zapachowa - są zdecydowanie za wysoko, a wszelkie ekstrakty , oleje i witaminy są za nimi, przez co może się okazać, że jest ich tak naprawdę niewiele [niestety nie jestem w stanie tego zweryfikować]

Wybaczcie, że tak długo to trwało, ale musiałam pisać jeszcze raz- post mi zjadło
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-05-15, 20:23   #533
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolie2601 Pokaż wiadomość
No to teraz to na co wszyscy czekają
pierwsze dwa składniki (po wodzie ) to silikony - pierwszy łatwozmywalny, drugi wymaga już użcycia SLS. Oleth 5 to emulgator. Polyquarermium-y działają antystatycznie i powłokotwórczo. Glikol propylenowy ma działanie nawilzające (ponadto jest rozpuszczalnikiem) Ethylhexyl Methoxycinnamate to filtr przeciwsłoneczny Dodatkowo tonik zawiera:
- pantenol (wit. b5 łagodzi, dzięki niej włosy nabierają elastyczności są odżywione i długo nawilżone)
- pyłek kwiatowy o tzw. "cudownych właściwościach" (Substancje aktywne: rutyna, cystyna, globuliny, peptony, aminokwasy (histydyna, lizyna, arginina, tyrozyna, metionina, alanina, walina, fenyloalanina, izoleucyna, seryna, treoniny, kwas asparaginowy), witaminy (B1, B2, B3, B6, B12, PP, P, C, D, K), węglowodany (glukoza, fruktoza), substancje wzrostowe (hormony), enzymy, fitoncydy)
- algi o działaniu odżywczym i nawilżającym. Poprawiają ukrwienie, przywracają naturalne pH, regulują czynności gruczołów łojowych (bogate źródło: Ca, I ,Br, Fe, Mg, Cu, Zn, Mn i witamin A, B1, B2, B5, B6, B12, E oraz C)
-
- proteiny roślinne- odzywienie, nawilżenie, działanie nabłyszczajace
- oleje: sojowy i słonecznikowy (jak wyżej)
- wit. E
- ekstrakt z chmielu i słodkich migdalów

Reasumując- cała masa składników, za które włosy będą niezmiernie wdzięczne. Nie będę się rozpiswać - tonik powinien nawilżyć, odzywić, uelastycznić, nabłyszczyć i ochronić włosy przed działaniem słoneczka. Jednak jest coś do czego się przyczepię - mianowicie składniki, które pogrubiłam - są to konserwanty + substancja zapachowa - są zdecydowanie za wysoko, a wszelkie ekstrakty , oleje i witaminy są za nimi, przez co może się okazać, że jest ich tak naprawdę niewiele [niestety nie jestem w stanie tego zweryfikować]

Wybaczcie, że tak długo to trwało, ale musiałam pisać jeszcze raz- post mi zjadło
Chwala Ci Masz moje blogoslawienstwo! Dzie - kuuuuu -jeeeee -myyyyyyy!

i jak tu teraz wstrzymac sie z zamowieniem?

Edytowane przez tulipanna.
Czas edycji: 2008-05-15 o 20:24 Powód: dopisek
Stary 2008-05-15, 20:27   #534
CzarnyElf
Zakorzenienie

Jolie-jestes wielka
Szampon Sunsilk odstawie-wlasnie zauwazylam ze gdy uzywam go czesto mam podrazniona skore glowy.Spray Biolage,krem sunsilk i szampon Jason'a zostawiam.Czekam jeszcze co napiszesz o Aussie
Stary 2008-05-15, 20:42   #535
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
B czesto wracam do tego szamponu i wydaje mi sie ze on najlepiej nawilzal.
Aussie Shampoo, Moist for Dry/Damaged Hair
Water, Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Glycol Distearate, Dimethicone, Ammonium Xylenesulfonate, Cetyl Alcohol, Cocamide MEA, Fragrance, Polyquaternium 10, Sodium Citrate, Hydrogenated Polydecene, Sodium Benzoate, Disodium EDTA, PEG 7M, Trimethylolpropane Tricaprylate/Tricaprate, Citric Acid, Ecklonia Radiata Extract (Australian Sea Kelp Extract), Aloe Barbadensis Leaf Juice, Simmondsia Chinensis Seed Oil (Jojoba), Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Yellow 5, Red 4
Z jednej strony jest fajny bo dość łagodny detergentowo, ma kilka nawilżaczy, antystatyków, jakiś silikon się zaplątał. Do tego ekstrakt z alg (naiwlżanie, odzywianie) sok aloesu (łagodzi, działa przeciwzapalnie, przeciwłupiezowo) oraz olej jojoba. Niestey te składniki są końcem składu, zatem jest ich tam niewiele. Ponadto dość wysoko w skladze znajduje się chlorek sodu (potenclajny podrażniacz) i zapach (również może podrażniać). Reasumując nie jest zły, dla skalpowych nosorożców całkiem ok. Powinien lekko nawilżać wlosy, ale lepszy jest moim zdaniem ten: Jason Natural Cosmetics Fragrance Free Daily Shampoo
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-05-15, 20:54   #536
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolie2601 Pokaż wiadomość
Z jednej strony jest fajny bo dość łagodny detergentowo, ma kilka nawilżaczy, antystatyków, jakiś silikon się zaplątał. Do tego ekstrakt z alg (naiwlżanie, odzywianie) sok aloesu (łagodzi, działa przeciwzapalnie, przeciwłupiezowo) oraz olej jojoba. Niestey te składniki są końcem składu, zatem jest ich tam niewiele. Ponadto dość wysoko w skladze znajduje się chlorek sodu (potenclajny podrażniacz) i zapach (również może podrażniać). Reasumując nie jest zły, dla skalpowych nosorożców całkiem ok. Powinien lekko nawilżać wlosy, ale lepszy jest moim zdaniem ten: Jason Natural Cosmetics Fragrance Free Daily Shampoo
Dziekuje
Stary 2008-05-15, 21:15   #537
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nanatsusaya Pokaż wiadomość
baaaaardzo ładnie proszę o analizę składu KALLOS RELAX BALSAM SPRAY BEZ SPłUKIWANIA
aqua, quaternium-18 amodimethicone, propylene glycol, trideceth-12 cetrimonium chloride, panthenol, polysorbate-20, hydrolyzed wheat gluten, PPG-26-butenth-26, PEG-40 hydrgenated castor oil, diazolidinyl urea, methylparaben, propylparaben, CI 16255, CI 19140, disodium EDTA, parfum, butylphenyl methylpropional, citronellol, geraniol, hexyl cinnamal, limonene, linalool.
na początku antystatyk (quaternium-18- może podrażniać) i silikon, potem glikol propylenowy o działaniu nawilzającym, cetrimonium chloride- antystatyk i subst. o działaniu antymikrobowym. pantenol (wit. b5- nawilża i odżywia), kosmetyk zawiera także hydrolizowane białko przeniczne i PEGi które pełnią różne funckje - m.in nawilżające i emulgujące, w tym PEG-40 hydrgenated castor oil- pochodna glikolu propylenowego i oleju rycynowego. Składniki pogrubione to konserwanty- w tym dość paskudny mocznikowy, który rozkłada się z wydzieleniem formaldehydu - co prawda kosmetyk jest przeznaczony do włosów a nie do skóry, ale w kontakcie ze skórą co wrażliwszych może podrażniać.
Podsumowując: nie będzie ochów kosmetyk dość zapchany chemią wszelkiej maści, ubogi w skladniki czynne. Nie jest zły, ale i nie najlepszy.
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-05-15, 21:19   #538
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tulipanna. Pokaż wiadomość
Chwala Ci Masz moje blogoslawienstwo! Dzie - kuuuuu -jeeeee -myyyyyyy!

i jak tu teraz wstrzymac sie z zamowieniem?
Do usług
Cytat:
Jolie-jestes wielka
Szampon Sunsilk odstawie-wlasnie zauwazylam ze gdy uzywam go czesto mam podrazniona skore glowy.Spray Biolage,krem sunsilk i szampon Jason'a zostawiam.Czekam jeszcze co napiszesz o Aussie
podobnie jak Ty, wybrałabym Spray Biolage,krem sunsilk i szampon Jason'a
Cytat:
Dziekuje
Nie ma za co polecam sie
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-05-15, 21:28   #539
CzarnyElf
Zakorzenienie

To jak jeszcze masz czas to moze napiszesz co sadzisz o tej odzywce?Jest z tej samej firmy co wczesniejszy szampon ktory analizowala Estelle.Kupilam ja niedawno i mi sie nawet podoba-najbardziej to ze jest fragrance free i jest takze b tania(niecale $6)

Earth Science Conditioner For Sensitive Hair & Scalp, Fragrance-Free

Water, Stearalkonium Chloride, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, PEG 100 Stearate, Hydrolyzed Soy Protein, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Urtica Dioica (Nettle) Extract, PEG 8 Stearate, Panthenol, Tocopherol, Arctium Lappa (Burdock) Root Extract, Citric Acid, Potassium Sorbate, Ceteareth 5, Dicetyldimonium Chloride, Phenoxyethanol
Stary 2008-05-15, 21:49   #540
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:

To jak jeszcze masz czas to moze napiszesz co sadzisz o tej odzywce?Jest z tej samej firmy co wczesniejszy szampon ktory analizowala Estelle.Kupilam ja niedawno i mi sie nawet podoba-najbardziej to ze jest fragrance free i jest takze b tania(niecale $6)

Earth Science Conditioner For Sensitive Hair & Scalp, Fragrance-Free

Water, Stearalkonium Chloride, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, PEG 100 Stearate, Hydrolyzed Soy Protein, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Urtica Dioica (Nettle) Extract, PEG 8 Stearate, Panthenol, Tocopherol, Arctium Lappa (Burdock) Root Extract, Citric Acid, Potassium Sorbate, Ceteareth 5, Dicetyldimonium Chloride, Phenoxyethanol
Stearalkonium Chloride- ułatwia rozczesywanie i działa antystatycznie, cetyl alcohol nawilża włosy, Glyceryl Stearate- nawilża (stosowany także do zagęszczania preparatów).
Odżywka zawiera także proteiny sojowe i olej jojoba (odpowiedzialne za nawilżenie, odżywienie włosów, działają też nabłyszczająco), pokrzywę (wzmacnia włosy, przeciwdziała łupieżowi), witaminy: pantenol (B5) i wit. E. Jest też ekstrakt z łopianu (działa przeciwłupieżowo, zalecany przy łojotoku suchym i przy wypadaniu włosów).
Odżywka faktycznie jest Fragrance-free. Łagodnie zakonserwowana, zawiera dużo emolientów, więc będzie solidnie nawilżać, do tego witaminy (odżywienie, nawilżenie) i ekstrakty na wzmocnienie cebulek. Skład bardzo przyjemny i prosty, bez zbędnych "wypełniaczy". Jestem za
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości