"Oryginalne" imiona i dziecięce krzywdy vol. 2! - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-07-21, 15:59   #4621
vasilicum
rosnę

Dot.: "Oryginalne" imiona i dziecięce krzywdy vol. 2!

Cytat:
Napisane przez Vivien26 Pokaż wiadomość
Noane wiem o czym mowisz ja wogole mam nie polskie nazwisko wiec czasami wychodzil niezly cyrk jak dzwonilam zalatwiac cos w Pl
Ja powrócę do tematu nazwisk, bo to jest coś, czego nienawidzę... Mam bardzo rzadkie nazwisko (~45 osób na świecie, wszyscy spokrewnieni), ale bliźniaczo podobne do takiego mega popularnego. Np. jakbym miała Nofak zamiast Nowak.

I to był od dziecka dramat, wszystkie świadectwa, książki, dokumenty, wszyscy, kurna, widzieli, że w moim nazwisku jest L, wpisywali tam I.
Wiem, że literki podobne, ale kurna mać, zdarzyło mi się nawet dowód zmieniać, bo błędnie zapisali. A odkąd po ślubie dodałam sobie drugie nazwisko, jest jeszcze gorzej. To, że jestem jedyna, to ok, nic dziwnego. Ale ludzie zaczęli używać tylko tego drugiego, które też jest mega popularne i korespondencja najczęściej przychodzi jako "X Y" zamiast "X Z Y", przez co są same kłopoty

a w temacie, co sądzicie o imieniu Donia? Nie zdrobnienie, tylko tak nadane. Dla mnie okropne.
Stary 2017-07-21, 17:27   #4622
la'Mbria
Zakorzenienie

Donia- okropne. Mi sie kojarzy z otyłą blondynką, taką świnką Piggy nie wiem czemu.
Moje dziecko/dzieci bedą miały przechlapane w temacie nazwisk. Daliśmy podwójne bo nie było szans na kompromis w kwestii pojedynczego (moje czy męża)...dzieciaki jeśli kiedyś wyjadą za granicę będą mieć mnóstwo "ogonkow" w nazwiskach i ogolnie trudne fonetycznie dla obcokrajowców.

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 17:33   #4623
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
Donia- okropne. Mi sie kojarzy z otyłą blondynką, taką świnką Piggy nie wiem czemu.
Moje dziecko/dzieci bedą miały przechlapane w temacie nazwisk. Daliśmy podwójne bo nie było szans na kompromis w kwestii pojedynczego (moje czy męża)...dzieciaki jeśli kiedyś wyjadą za granicę będą mieć mnóstwo "ogonkow" w nazwiskach i ogolnie trudne fonetycznie dla obcokrajowców.

Zawsze mogą zmienić skoro takie "dziwolągi"
Silloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 19:20   #4624
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Silloe Pokaż wiadomość
Zawsze mogą zmienić skoro takie "dziwolągi"
Wiem, mam nadzieję, że tego nie zrobią, a jeśli będą coś kombinować przy nazwiskach to odejmą człon po ojcu

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
Stary 2017-07-21, 20:36   #4625
visionAM
Zakorzenienie

Bardzo często miałam problemy ze swoim imieniem i panieńskim nazwiskiem. Imię jest przekręcane do dzisiaj, ale kombo z nazwiskiem było zacne

Powiedzmy, że nazywam się Marta Kowalczuk. Wypełniłam sama drukowanymi literami wniosek do Luxmedu. Dostałam kartę na dane Magda Kowalczyk. Po zgloszeniu pomyłki poprawili na Magda Kowalczuk. Dopiero za trzecim razem otrzymałam prawidłową kartę na MOJE imię i nazwisko

Obecnie mam nazwisko męża zakończone na -tko i bardzo często ludzie zapisują je jako -dko Imię dalej przekręcają.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 20:40   #4626
WKasiarr
Zakorzenienie

"Oryginalne" imiona i dziecięce krzywdy vol. 2!

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Obecnie mam nazwisko męża zakończone na -tko i bardzo często ludzie zapisują je jako -dko Imię dalej przekręcają.

Moja znajoma też ma po mężu nazwisko kończące się na "tko" i w jej przypadku problem ludzi polega na przekręceniu na "tka". Zazwyczaj twierdzą, że żeńskie to "tka", męskie to "tko".

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
WKasiarr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 21:00   #4627
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Kiedyś dostałam kartkę pod mojej szkoły jazdy, gdzie też pomylili wszystko. Mam imię dość popularne, jest też inne popularne imię podobne do mojego, tylko krótsze. Coś trochę jak Ewelina i Ewa. Na tej kartce nie dość, że pomylili mi nazwisko (norma, chociaż w tak kosmiczny sposób jeszcze nikt go nie przekręcił, mimo wszystko najczęściej po prostu nie piszą jednej literki), to jeszcze imię napisali inne, powiedzmy to Ewa. Na początku w ogóle się zastanawiałam, czy to do mnie
Mam samo "h" w nazwisku, paradoksalnie chyba tylko dwa razy napisali mi to przez "ch", chociaż teoretycznie mógłby być to najtrudniejszy element.

Nie ogarniam tapatalka.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-21, 22:22   #4628
nniee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vasilicum Pokaż wiadomość
Ja powrócę do tematu nazwisk, bo to jest coś, czego nienawidzę... Mam bardzo rzadkie nazwisko (~45 osób na świecie, wszyscy spokrewnieni), ale bliźniaczo podobne do takiego mega popularnego. Np. jakbym miała Nofak zamiast Nowak.

I to był od dziecka dramat, wszystkie świadectwa, książki, dokumenty, wszyscy, kurna, widzieli, że w moim nazwisku jest L, wpisywali tam I.
Wiem, że literki podobne, ale kurna mać, zdarzyło mi się nawet dowód zmieniać, bo błędnie zapisali. A odkąd po ślubie dodałam sobie drugie nazwisko, jest jeszcze gorzej. To, że jestem jedyna, to ok, nic dziwnego. Ale ludzie zaczęli używać tylko tego drugiego, które też jest mega popularne i korespondencja najczęściej przychodzi jako "X Y" zamiast "X Z Y", przez co są same kłopoty

a w temacie, co sądzicie o imieniu Donia? Nie zdrobnienie, tylko tak nadane. Dla mnie okropne.
No to piona, mam podobną sytuację, podobny przypadek Ale niedługo zmieniam nazwisko i choć trudno mi się z obecnym pożegnać, to z drugiej strony będzie o wiele łatwiej Do tej pory chyba nikt kto pierwszy raz usłyszał moje nazwisko nie zapisał go dobrze, nawet jak go dyktowałam literka po literce

Donia słabe

Dziś w pracy była mała Idalia.
Stary 2017-07-22, 00:02   #4629
gryx82
BAN stały

Cytat:
Donia- okropne. Mi sie kojarzy z otyłą blondynką, taką świnką Piggy nie wiem czemu
Jedyna Donia, jaką znam, pasuje do tego opisu

Edit: a może Dosia na nią wołano? ...

Edytowane przez gryx82
Czas edycji: 2017-07-22 o 00:23
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-22, 00:05   #4630
Bniewie
Zadomowienie

A co powiecie na to: mam w pracy terminal paltniczy. Kto to ustrojstwo obsługuje ten wie, że po włożeniu karty wyświetlają się imię oraz nazwisko (nie na każdym terminalu na obecnym tak). I dziś pan w okolicach 60 lat: Alian

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Bniewie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-22, 00:28   #4631
Vivien26
Rozeznanie

Dot.: "Oryginalne&a mp; quot; imiona i dziecięce krzywdy vol. 2!

A to mozna ot tak zmienic sobie nazwisko bo ktos je zle zapisuje albo przekreca???Nie wiedzialam 😲😲

Edytowane przez Vivien26
Czas edycji: 2017-07-22 o 00:30
Vivien26 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-07-22, 08:05   #4632
smerfetk_a
Żona Gargamel

Koleżanka zmieniała nazwisko. Jej dziadkowi przekręcili w papierach, "ll" na "ł" przez co ich nazwisko było bardzo podobne do słowa "chołota". Jako jedyna w rodzinie zmieniła to sobie bo ją to wkurzało.

Ja mam po mężu nazwisko kończące się na -cki, czasem przekręcą na -cka ale to nic, największy problem to robienie z końcówki -ęcki -ęcicki. Zastanowiam się czy ludzie mają problem z czytaniem czy ock bo jest to nagminne. Obie wersje nazwiska mało popularne u nas bo z innego regionu.

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-22, 08:59   #4633
visionAM
Zakorzenienie

Zdecydowanie ludzie mają problemy z czytaniem
Stary 2017-07-22, 11:03   #4634
agafisia
Zakorzenienie

U mnie często piszą końcówkę ska zamiast wska.... Muszę zawsze to w akcentowac a nazwisko zupełnie normalne...

agafisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-22, 12:43   #4635
agnesb69
Przyczajenie

Ja za to mam notoryczne błędy w pisowni swojego imienia. Otóż jestem Bożenną a bardzo często jestem wpisywana jako Bożena. Inna sprawa zupełnie nie wiedzieć czemu od lat szkolnych zostałam "ochrzczona" Agnieszką. Mimo iż od tamtej pory minęło prawie 30 lat to wciąż duża część osób używa mojego nieoficjalnego imienia (które zresztą bardzo mi odpowiada )
agnesb69 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-07-22, 16:50   #4636
bonasera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vasilicum Pokaż wiadomość
Nienawidzę tego zdrobnienia (od mojego imienia) a co dopiero jako osobne imię. Nie, nie, nie.

Nie jest próżnością znać swoje dobre strony, przeciwnie - głupotą byłoby ich nie doceniać.
bonasera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-22, 18:51   #4637
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
A to mozna ot tak zmienic sobie nazwisko bo ktos je zle zapisuje albo przekreca???Nie wiedzialam
Można zmienić uzasadniając jakoś np.zmienic na matki/ babki panieńskie bo z tym nazwiskiem się identyfikuje, a nie z nazwiskiem np.po ojcu.
Jeśli był błąd w zapisie- trzeba udokumentować poprawny zapis i zmieniają czasem całe rodziny- mojego męża rodzina miała tak że część rodziny miała w nazwisku "z" cześć "ź" a jeszcze dalsza część jeszcze jedną literkę przekręconą coś jak Koźmiński, Kozmiński i KoźmiAński. Za jednym zamachem wszyscy zmienili na poprawną formę- udokumentowaną w księgach parafialnych.

Stary 2017-07-22, 18:55   #4638
invi_08
Zakorzenienie

Cytat:
Można zmienić uzasadniając jakoś np.zmienic na matki/ babki panieńskie bo z tym nazwiskiem się identyfikuje, a nie z nazwiskiem np.po ojcu.
Jeśli był błąd w zapisie- trzeba udokumentować poprawny zapis i zmieniają czasem całe rodziny- mojego męża rodzina miała tak że część rodziny miała w nazwisku "z" cześć "ź" a jeszcze dalsza część jeszcze jedną literkę przekręconą coś jak Koźmiński, Kozmiński i KoźmiAński. Za jednym zamachem wszyscy zmienili na poprawną formę- udokumentowaną w księgach parafialnych.

Kolezanka zmienila, bo miala obrazliwe - Ciota. Uzasadniali wlasnie tym, ze to obrazliwe, ludzie szydza z niej itp. Zmieniła na nazwisko po babci. Pogloski kraza ze musialo byc na te sama literę co to pierwsze, ale nie wiem ile w tym prawdy. Z tego co wiem, to jej brat najpierw zmienił sobie nazwisko na to po babci i pozniej ona tez. Miała jeszcze siostre mlodsza, ale nie mam pojecia czy zostawila sobie to nazwisko czy tez chciala zmieniać.

invi_08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-22, 18:56   #4639
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agafisia Pokaż wiadomość
U mnie często piszą końcówkę ska zamiast wska.... Muszę zawsze to w akcentowac a nazwisko zupełnie normalne...

Mam tak samo
Silloe jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-07-22, 19:32   #4640
Vivien26
Rozeznanie

Nie no ze jak obrazliwe to wlasnie wiedzialam ze mozna nie wiedziamam ze jak mam Kozminanski a ktos pisze Kozminski to tez.Ale to ogolnie chyba duzo zachodu po potem wszedzie trzeba te zmiany wprowadzac.
Vivien26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-22, 21:21   #4641
visionAM
Zakorzenienie

Też kiedyś słyszałam o zmianie nazwiska na inne, ale zaczynające się na tę samą literę. Nie wiem na ile to jest wiarygodna informacja.
Stary 2017-07-22, 21:54   #4642
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no ze jak obrazliwe to wlasnie wiedzialam ze mozna nie wiedziamam ze jak mam Kozminanski a ktos pisze Kozminski to tez.Ale to ogolnie chyba duzo zachodu po potem wszedzie trzeba te zmiany wprowadzac.
Nie zrozumiałyśmy się- jeśli masz błędnie zapisane nazwisko np ktoś przekrecil literę i masz na to dowod- możesz zmienić.
Jeśli uważasz, ze nazwisko jest obraźliwe- możesz zmienić.
Jeśli identyfikujesz się z innym nazwiskiem np. po babci (bo babcia Cię wychowywała, mimo że miałaś rodziców i oni dali Ci inne nazwisko)- też można zmienić, a przynajmniej próbować.

Mam koleżankę, która miała nazwisko w stylu Kowalska/ Jankowska/ Borkowska czyli w miarę popularne i nie było znaczącym wyrazem. Jednocześnie jej babci panieńskie- było znaczącym wyrazem- Przygoda.
Wnioskowała o zmianę nazwiska na to po babci, uzasadniała tym, że przez większość życia była wychowywana przez babcię i ma sentyment do tego nazwiska+ lepiej oddaje jej charakter + ona chciałaby przedstawiać się nazwiskiem osoby jej najblizszej. Przeszło i zmieniła.

Mam też inną znajomą- jej mama wyszła powtórnie za mąż i wzięła nazwisko nowego męża+ córce, wtedy nieletniej zmieniła nazwisko na to po ojczymie. Na 18stke ta znajoma poszła z wnioskiem o zmianę na nazwisko po ojcu- też bez problemu zmienili. Pierwszy dowód osobisty miała już na nazwisko ojca biologicznego.

Stary 2017-07-22, 22:48   #4643
Konto usunięte

Do zmiany nazwiska niby trzeba podać powód, ale wydaje mi się, że chyba każdy przechodzi.
W poprzedniej pracy miałam sporo osób, które zmieniły nazwisko, niektóre nawet po 7-8 razy w życiu i też im to jakoś przeszło.
Najczęściej osoby zmieniały na pierwotne brzmienie, czyli np. przed wojną rodzina nazywała się Schmidt, po wojnie komuna spolszczyła (w moim regionie mało komu nie spolszczyła, nawet jeśli to było z polskiego na bardziej polskie) na Szmit i tak na początku lat 90. sporo osób wracało do wcześniejszych wersji. W sumie to zawsze trochę mnie dziwią osoby, które tego nie zrobiły.

---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ----------

Za komuny właśnie tak było, że władze zmieniały ludziom nazwiska zachowując pierwszą literę. Czyli jak był przed wojną np. Werner, to po wojnie dawano mu inne też na W.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-23, 18:09   #4644
vilka1
Rozeznanie

Ostatnio u mnie w parafii chrzczona była dziewczynka o imieniu Mia Rodzice i dziadkowie oczywiście Polacy. Nazwisko dziecka typowo polskie z końcówką"-ska". Strasznie to brzmi
vilka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-23, 18:14   #4645
Devon_rose
Zakorzenienie

Mia świetne imię.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-23, 18:59   #4646
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Devon_rose Pokaż wiadomość
Mia świetne imię.
Raczej nie wiadomo jak wymówić.

Nie ogarniam tapatalka.
Stary 2017-07-23, 19:25   #4647
leille
hayat güzeldir ₊⋆ ☽

Cytat:
Napisane przez Kelecka Pokaż wiadomość
Nuta / Nutka moze byc zdrobnieniem od Natalii
Moja daleka kuzynka jak i bliska znajoma funkcjonują jako Natka, podobnie do Nutki, nie zdziwiłabym się jakby to było zdrobnienie od tego imienia, ale z drugiej strony do Danusi też pasuje.

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Edit: a może Dosia na nią wołano? ...
Dosia - kojarzy mi się z płynem do mycia naczyń.
Stary 2017-07-23, 19:31   #4648
Devon_rose
Zakorzenienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;75712211]Raczej nie wiadomo jak wymówić.

Nie ogarniam tapatalka.[/QUOTE]

Ja wymawiam Mija.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-23, 19:48   #4649
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Devon_rose Pokaż wiadomość
Ja wymawiam Mija.
A po polsku poprawnie jest "mja", przez krótkie "i", przez jedną sylabę, a nie dwie.

Nie ogarniam tapatalka.
Stary 2017-07-23, 20:37   #4650
Glodomorek
Zakorzenienie

Jest bajka Mia i ja, lektor wymawia Mija.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości