|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4621 | |
rosnę
|
Dot.: "Oryginalne" imiona i dziecięce krzywdy vol. 2!
Cytat:
I to był od dziecka dramat, wszystkie świadectwa, książki, dokumenty, wszyscy, kurna, widzieli, że w moim nazwisku jest L, wpisywali tam I. Wiem, że literki podobne, ale kurna mać, zdarzyło mi się nawet dowód zmieniać, bo błędnie zapisali. A odkąd po ślubie dodałam sobie drugie nazwisko, jest jeszcze gorzej. To, że jestem jedyna, to ok, nic dziwnego. Ale ludzie zaczęli używać tylko tego drugiego, które też jest mega popularne i korespondencja najczęściej przychodzi jako "X Y" zamiast "X Z Y", przez co są same kłopoty ![]() a w temacie, co sądzicie o imieniu Donia? Nie zdrobnienie, tylko tak nadane. Dla mnie okropne.
![]() ![]() |
![]() |
#4622 |
Zakorzenienie
|
Donia- okropne. Mi sie kojarzy z otyłą blondynką, taką świnką Piggy nie wiem czemu.
Moje dziecko/dzieci bedą miały przechlapane w temacie nazwisk. Daliśmy podwójne bo nie było szans na kompromis w kwestii pojedynczego (moje czy męża)...dzieciaki jeśli kiedyś wyjadą za granicę będą mieć mnóstwo "ogonkow" w nazwiskach i ogolnie trudne fonetycznie dla obcokrajowców. Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
#4623 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4624 |
Zakorzenienie
|
Wiem, mam nadzieję, że tego nie zrobią, a jeśli będą coś kombinować przy nazwiskach to odejmą człon po ojcu
![]() Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
#4625 |
Zakorzenienie
|
Bardzo często miałam problemy ze swoim imieniem i panieńskim nazwiskiem. Imię jest przekręcane do dzisiaj, ale kombo z nazwiskiem było zacne
![]() Powiedzmy, że nazywam się Marta Kowalczuk. Wypełniłam sama drukowanymi literami wniosek do Luxmedu. Dostałam kartę na dane Magda Kowalczyk. Po zgloszeniu pomyłki poprawili na Magda Kowalczuk. Dopiero za trzecim razem otrzymałam prawidłową kartę na MOJE imię i nazwisko ![]() Obecnie mam nazwisko męża zakończone na -tko i bardzo często ludzie zapisują je jako -dko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4626 | |
Zakorzenienie
|
"Oryginalne" imiona i dziecięce krzywdy vol. 2!
Cytat:
Moja znajoma też ma po mężu nazwisko kończące się na "tko" i w jej przypadku problem ludzi polega na przekręceniu na "tka". Zazwyczaj twierdzą, że żeńskie to "tka", męskie to "tko". ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4627 |
Konto usunięte
|
Kiedyś dostałam kartkę pod mojej szkoły jazdy, gdzie też pomylili wszystko. Mam imię dość popularne, jest też inne popularne imię podobne do mojego, tylko krótsze. Coś trochę jak Ewelina i Ewa. Na tej kartce nie dość, że pomylili mi nazwisko (norma, chociaż w tak kosmiczny sposób jeszcze nikt go nie przekręcił, mimo wszystko najczęściej po prostu nie piszą jednej literki), to jeszcze imię napisali inne, powiedzmy to Ewa. Na początku w ogóle się zastanawiałam, czy to do mnie
![]() Mam samo "h" w nazwisku, paradoksalnie chyba tylko dwa razy napisali mi to przez "ch", chociaż teoretycznie mógłby być to najtrudniejszy element. Nie ogarniam tapatalka. |
![]() ![]() |
![]() |
#4628 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Donia słabe ![]() Dziś w pracy była mała Idalia.
![]() |
#4629 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Edit: a może Dosia na nią wołano? ... Edytowane przez gryx82 Czas edycji: 2017-07-22 o 00:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4630 |
Zadomowienie
|
A co powiecie na to: mam w pracy terminal paltniczy. Kto to ustrojstwo obsługuje ten wie, że po włożeniu karty wyświetlają się imię oraz nazwisko (nie na każdym terminalu na obecnym tak). I dziś pan w okolicach 60 lat: Alian
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4631 |
Rozeznanie
|
Dot.: "Oryginalne&a mp; quot; imiona i dziecięce krzywdy vol. 2!
A to mozna ot tak zmienic sobie nazwisko bo ktos je zle zapisuje albo przekreca???Nie wiedzialam 😲😲
Edytowane przez Vivien26 Czas edycji: 2017-07-22 o 00:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#4632 |
Żona Gargamel
|
Koleżanka zmieniała nazwisko. Jej dziadkowi przekręcili w papierach, "ll" na "ł" przez co ich nazwisko było bardzo podobne do słowa "chołota". Jako jedyna w rodzinie zmieniła to sobie bo ją to wkurzało.
Ja mam po mężu nazwisko kończące się na -cki, czasem przekręcą na -cka ale to nic, największy problem to robienie z końcówki -ęcki -ęcicki. Zastanowiam się czy ludzie mają problem z czytaniem czy ock bo jest to nagminne. Obie wersje nazwiska mało popularne u nas bo z innego regionu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4633 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie ludzie mają problemy z czytaniem
|
![]() ![]() |
![]() |
#4634 |
Zakorzenienie
|
U mnie często piszą końcówkę ska zamiast wska.... Muszę zawsze to w akcentowac a nazwisko zupełnie normalne...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4635 |
Przyczajenie
|
Ja za to mam notoryczne błędy w pisowni swojego imienia. Otóż jestem Bożenną a bardzo często jestem wpisywana jako Bożena. Inna sprawa zupełnie nie wiedzieć czemu od lat szkolnych zostałam "ochrzczona" Agnieszką. Mimo iż od tamtej pory minęło prawie 30 lat to wciąż duża część osób używa mojego nieoficjalnego imienia (które zresztą bardzo mi odpowiada
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4636 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4637 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli był błąd w zapisie- trzeba udokumentować poprawny zapis i zmieniają czasem całe rodziny- mojego męża rodzina miała tak że część rodziny miała w nazwisku "z" cześć "ź" a jeszcze dalsza część jeszcze jedną literkę przekręconą coś jak Koźmiński, Kozmiński i KoźmiAński. Za jednym zamachem wszyscy zmienili na poprawną formę- udokumentowaną w księgach parafialnych. Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#4638 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4639 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4640 |
Rozeznanie
|
Nie no ze jak obrazliwe to wlasnie wiedzialam ze mozna nie wiedziamam ze jak mam Kozminanski a ktos pisze Kozminski to tez.Ale to ogolnie chyba duzo zachodu po potem wszedzie trzeba te zmiany wprowadzac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4641 |
Zakorzenienie
|
Też kiedyś słyszałam o zmianie nazwiska na inne, ale zaczynające się na tę samą literę. Nie wiem na ile to jest wiarygodna informacja.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4642 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli uważasz, ze nazwisko jest obraźliwe- możesz zmienić. Jeśli identyfikujesz się z innym nazwiskiem np. po babci (bo babcia Cię wychowywała, mimo że miałaś rodziców i oni dali Ci inne nazwisko)- też można zmienić, a przynajmniej próbować. Mam koleżankę, która miała nazwisko w stylu Kowalska/ Jankowska/ Borkowska czyli w miarę popularne i nie było znaczącym wyrazem. Jednocześnie jej babci panieńskie- było znaczącym wyrazem- Przygoda. Wnioskowała o zmianę nazwiska na to po babci, uzasadniała tym, że przez większość życia była wychowywana przez babcię i ma sentyment do tego nazwiska+ lepiej oddaje jej charakter + ona chciałaby przedstawiać się nazwiskiem osoby jej najblizszej. Przeszło i zmieniła. Mam też inną znajomą- jej mama wyszła powtórnie za mąż i wzięła nazwisko nowego męża+ córce, wtedy nieletniej zmieniła nazwisko na to po ojczymie. Na 18stke ta znajoma poszła z wnioskiem o zmianę na nazwisko po ojcu- też bez problemu zmienili. Pierwszy dowód osobisty miała już na nazwisko ojca biologicznego. Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#4643 |
Konto usunięte
|
Do zmiany nazwiska niby trzeba podać powód, ale wydaje mi się, że chyba każdy przechodzi.
W poprzedniej pracy miałam sporo osób, które zmieniły nazwisko, niektóre nawet po 7-8 razy w życiu i też im to jakoś przeszło. Najczęściej osoby zmieniały na pierwotne brzmienie, czyli np. przed wojną rodzina nazywała się Schmidt, po wojnie komuna spolszczyła (w moim regionie mało komu nie spolszczyła, nawet jeśli to było z polskiego na bardziej polskie) na Szmit i tak na początku lat 90. sporo osób wracało do wcześniejszych wersji. W sumie to zawsze trochę mnie dziwią osoby, które tego nie zrobiły. ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- Za komuny właśnie tak było, że władze zmieniały ludziom nazwiska zachowując pierwszą literę. Czyli jak był przed wojną np. Werner, to po wojnie dawano mu inne też na W. |
![]() ![]() |
![]() |
#4644 |
Rozeznanie
|
Ostatnio u mnie w parafii chrzczona była dziewczynka o imieniu Mia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4645 |
Zakorzenienie
|
Mia świetne imię.
#4646 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4647 |
hayat güzeldir ₊⋆ ☽
|
Moja daleka kuzynka jak i bliska znajoma funkcjonują jako Natka, podobnie do Nutki, nie zdziwiłabym się jakby to było zdrobnienie od tego imienia, ale z drugiej strony do Danusi też pasuje.
Dosia - kojarzy mi się z płynem do mycia naczyń. ![]()
#4648 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;75712211]Raczej nie wiadomo jak wymówić.
Nie ogarniam tapatalka.[/QUOTE] Ja wymawiam Mija.
#4649 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4650 |
Zakorzenienie
|
Jest bajka Mia i ja, lektor wymawia Mija.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:40.