![]() |
#3391 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Jaki aparat ortodontyczny?
Cytat:
---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Ja używam irygatora. To taki przyrządzik do którego nalewasz wodę i pod ciśnieniem jest ona rozpryskiwana przed dyszę. Strumień kierujesz na zęby i Ci resztki jedzenia wypłukuje. Mój irygator jest na akumulator i ładuję go normalnie jak telefon ładowarką. Polecam. Wszystko mi czyści, co wejdzie pod śrubę od Hassa |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3392 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
mam jeszcze kupiony na szybko w Lidlu za ok. 6zł zestaw takich wyciorków.
http://www.ortodonta.info/images/hig_001.jpg
#3393 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też mam tyłozgryz, jutro zdjęcia u orto i dowiem się, czy leczenie aparatem wchodzi w grę, czy nie. Robisz operację prywatnie?
![]() |
#3394 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Heh, mnie także czeka operacja, ale tylko jednoszczękowa na żuchwie. Miałam do wyboru leczenie tylko aparatem lub aparat + operacja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3395 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3396 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny,
czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie czy przy Hassie te zęby przednie się w końcu połączą tj. górna szczęka z dolną? Edytowane przez vouvray Czas edycji: 2017-07-23 o 19:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#3397 |
Przyczajenie
|
Ja stosuje irygator i nici, ale irygator trzeba stosować umiejętnie tzn kierując strumień od dziąsła a nie pod dziąsło. Świetnie radzi sobie z wypłukaniem resztek jedzenia pomiędzy zamkami a zębami, ale mi nie czyści dokładnie przestrzeni międzyzębowych wiec używam tez nici.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3398 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3399 |
Przyczajenie
|
Od kiedy mam założona plecionkę strasznie zrzekły mi pod nia zeby :
![]() W piątek założyłam dół ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3400 |
Przyczajenie
|
Poprostu przewlekam nitkę pod łukiem, czyszczę i wysuwam ciągnac za jeden koniec nici - nie wyciągam tak jak sie wkłada nitkę bo luk moze wyjść z zamka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3401 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3402 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie wizja operacji przeraża :/
![]() |
#3403 |
Zadomowienie
|
Wizyta kontrolna no o wyciagi mam i ja i to dwa. Do wyrownania lini posrodkowej. Czy do jedzenia mogę je zdejmowac? Bo raczej ciezko sie z tym bedzie jadlo. Ledwo szczeke otwieram. Zapomnialam sie zapytac
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3404 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3405 |
Zakorzenienie
|
Byłam zrobić zdjęcia, wyciski i plan leczenia, no i 420 zł nie moje. Dobrze, że mam fory za wieloletnią współpracę to za wizytę mi pani doktor nie policzyła. Za tydzień dowiem się co i jak.
#3406 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja wizytę konsultacyjną miałam za darmo - dostałam wtedy skierowanie na rentgen i miałam rozmowę, jak orto by to widziała i jaki przewiduje czas leczenia. Powiedziała, że nieważne, czy zdecyduję się na jej gabinet to i tak rtg będzie potrzebne, więc wypisała i poleciła gdzie to zrobić najtaniej i najszybciej. W "przychodni" jest też stomatolog z rentgenem, ale powiedziała, że niepotrzebnie tyle przepłacać. Wróciłam do niej ze zdjęciami (40 zł za cefalo, 40 zł za panoramę), zrobiła wyciski, obejrzała zdjęcia i umówiła się ze mną na założenie dolnego łuku na następnej wizycie. Za wizytę z wyciskami zapłaciłam 50 złotych. W sumie 130 złotych za dwie wizyty w tym rentgen. Strasznie drogo Cię to wyszło.
![]() |
#3407 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
EDIT: Machnęłam się w obliczeniach, zapłaciłam 370 zł.
Don't the sun look lonesome, oh lord lord lord, on the graveyard fence? Don't my baby look lonesome when her head is bent? Piszę. Edytowane przez szatanica1989 Czas edycji: 2017-07-24 o 13:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3408 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3409 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo jak mialam hardy po bokach to mi i tak pekaly przy jedzeniu. Z wyciagami jest tak ze trzeba je nosić jak najwiecej ale mozna je sciagnac do jedzenia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3410 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3411 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3412 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że u mnie operacja nie będzie konieczna, ale kto wie. Zgryz głęboki ssie, już wolałabym mieć po prostu krzywe zęby i byłoby mniej roboty.
![]() |
#3413 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
-konsultacja+ wyciski 120zł -zdjęcia 80zł (cefalo, panorama) -wróciłam z fotami i plan leczenia + założenie separatorów za darmo drogo zapłaciłaś.
![]() |
#3414 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Plan leczenia był mi przedstawiany tylko ustnie, po prostu mi babeczka powiedziała jak to widzi - że zakładamy najpierw górę, bo zęby mi bardzo nachodzą na dolne, jak uda się je trochę ustawić i rozszerzyć szczękę, żebym nie zrywała zamków zębami to zakładamy dół i wstępnie powiedziała, że raczej po pół roku. Jeśli będzie konieczność to powtórzymy rentgeny, bo mam wszystkie ósemki i one się raczej zaczną ruszać - nie pomyliła się. Ja powiedziałam, że chcę aparat metalowy, najzwyklejszy. Do ortodonty pierwszy raz poszłam w lutym, na początku marca byłam już po rentgenie i wyciskach, pod koniec marca zakładałam łuk górny. W maju zaczęły mi się ruszać ósemki, jedna prawie się wyrżnęła. Chirurg powiedział, że te dolne ósemki mi usunie, ale potrzebuję skierowania od ortodontki, które wypisała mi bez problemu na czerwcowej wizycie. I wtedy też pytała czy zakładamy dolny łuk w lipcu. Na razie plan jest taki, że w sierpniu usuwam na spokojnie ósemki i we wrześniu zakładam dolny łuk. Będę mieć też wyciągi zakładane na pewno, o to pytałam kilka dni temu. Ale też mój przypadek jest chyba dosyć prosty, zęby mam ułożone raczej prosto i nie jest potrzebna duża korekcja. Prawdopodobnie gdyby nie to, że dolne zęby zaczęły się tłoczyć i kruszyć przez rosnące ósemki z samym aparatem czekałabym jeszcze kilka lat. ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Plan leczenia macie jakiś spisany? Co on zawiera? ![]()
![]() |
#3415 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3416 |
Zadomowienie
|
Mój plan leczenia ma jedną stronę A4, pani doktor kazała mi go podpisać. Za wyciągi, plan leczenia i pierwsza wizytę nic nie płaciłam. Płaciłam tylko za zdjęcia, ale to robiłam w osobnym gabinecie, ponieważ moja pani doktor nie ma aparatu do robienia zdjęć. Każda następna wizyta to będzie 120-140 złoty. A Wy ile płacicie za wizyty?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3417 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3418 |
Zadomowienie
|
Ja wlasnie przycztalam sobie swój plan leczenia, mój ma niecale 2 strony A4 i powiem wam ze jak go teraz przeczytalam to ma on duzo wiecej sensu, niz przed zalozeniem aparatu kiedy zupelnie nic nie wiedzialam o tym jak sie co leczy
![]() U mnie to wyglada tak ze sa wymienione glowne wyzwania leczenia, wspomniane o tym ze przez zalozeniem mam isc na skaling i piaskowanie, ze wszystkie zeby wygladaja na zdrowe wiec nie musze nic leczyc itp. Dalej przewidziany czas trwania leczenia (18-24 miesiace ![]() ![]() ![]() No i mam pytanie, czy wy macie dodatkowe koszty przy zdjeciu aparatu? Wlasnie za czyszczenie i retencje?
![]() |
#3419 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomozcie. Nosze aparat już ponad rok. Na ostatniej wizycie tj niecałe 6 tyg temu ortodontka popatrzyla na moje zdj i stwierdziła ze jedna ósemka rośnie krzywo i najprawdopodobniej trzeba będzie ją usunąć. Wszystkie osemki mam zatrzymane wiec trzeba będzie to zrobić chirurgicznie. Miała skonsultować się ze znajomym chirurgiem szczekowym i napisać mi co on powiedział po zobaczeniu zdjęcia. No i chirurg stwierdził ze wszystkie osemki są do wyrywania bo Najgorzej są położone (czyli nie bedą mogły sie wyrzynać) górna i dolna po stronie prawej. No i sie bardzo zdzwilam ze po roku leczenia dowiaduje sie takich rzeczy, myślałam ze to było widoczne na zdj od początku. Poza tym po lewej str na dole nie mam piątki i szóstka i siódemka przesuwaja sie na miejsce tej piątki i czekalysmy na ta ósemkę aż sie pojawi żeby zajęła miejsce siodemki. A teraz się dowiaduje ze to na darmo i ze będę musiała ją usunąć. I jedno pytanie, czy na nfz da sie usunąć osemki chirurgicznie jak sie lecze prywatnie u ortodonty?
![]() ![]() |
![]() |
#3420 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moim zdaniem się nie przejmuj tym, że ósemkę masz do usunięcia - i tak byś ją musiała usuwać za kilka lat, nawet gdyby wyszła teraz, bo te zęby się strasznie psują i często bolą. Sześć zębów to nie jest źle, przy pięciu czy czterech bym się martwiła. ![]() Dzięki za opisy planów leczenia ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:22.