Aparaty ortodontyczne cz. XVI - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-07-23, 09:27   #3391
vouvray
Zadomowienie

Dot.: Jaki aparat ortodontyczny?

Cytat:
Napisane przez Quadesha Pokaż wiadomość
Jak nazywa sie ten płyn, który barwi jak sie gdzieś nie domyje zębów? Mi mieli zakladac hyrax, podobny do hassa. Całe szczęście, ze jednak dystraktor.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Hej, to sa jednak tabletki, a nie płyn, pomyliło mi się. Tabletki nazywają się RED COTE. Rozpuszczasz tabletkę w buzi przez 30 sekund (to co zostanie wypluwasz). Płukasz usta wodą, a jak wyplujesz wodę to tam gdzie masz osad zostaje różowy ślad. Ja wczoraj pierwszy raz testowałam, super sprawa. Wystarczy użyć raz na jakiś czas. Tabletkę ma wycięty rowek do przełamania, połówka wystarczy. Mnie 4 tabletki (czyli na 8 użyć) kosztowały 4 złote.

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Micraell Pokaż wiadomość
Czyli raczej nie warto. Ja mam problem czasami, żeby tą pęczkową szczoteczkę włożyć pod łuk, dlatego zastanawiałam się czy nici będą ok. Dzięki.

A ten irygator to co to jest?
Ja używam irygatora. To taki przyrządzik do którego nalewasz wodę i pod ciśnieniem jest ona rozpryskiwana przed dyszę. Strumień kierujesz na zęby i Ci resztki jedzenia wypłukuje. Mój irygator jest na akumulator i ładuję go normalnie jak telefon ładowarką. Polecam. Wszystko mi czyści, co wejdzie pod śrubę od Hassa
vouvray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-23, 10:36   #3392
a34
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI

mam jeszcze kupiony na szybko w Lidlu za ok. 6zł zestaw takich wyciorków.
http://www.ortodonta.info/images/hig_001.jpg
Stary 2017-07-23, 11:21   #3393
szatanica1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Flaviek Pokaż wiadomość
Ja przygotowuję się do operacji dwuszczekowej z segmentacja, też mam tylozgryz.
Możesz napisać coś więcej?
Też mam tyłozgryz, jutro zdjęcia u orto i dowiem się, czy leczenie aparatem wchodzi w grę, czy nie. Robisz operację prywatnie?

Piszę.
szatanica1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-23, 14:12   #3394
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Podrzucam link do yt: Midline correction
Widzialam tez u jakiejs dziewczyny na yt ze miala korygowana ta linie posrodkowa przez wyciagi z boku tylko troche inaczej, ze jeden byl powiedzmy po lewej od dolnej 6 do gornej 3, a drugi po prawej od dolnej 3 do gornej 6 - to taki przyklad, zebys mogla to sobie wyobrazic

Poza tym powiem Ci ze ta moja gumka po prawej stronie to nie taka malutka, tzn jest mala ale taka gruba ze az sie zdziwilam jak ja zobaczylam takze ciagnie mocno i ewidentie przeciaga mi dolna szczeke w prawo

A czy ten lancuszek to powerchain moze? Bo tez mam od ostatniej wizyty na gorze, ale nie na calej dlugosci tylko na przednich zebach - nie wiem za bardzo co ten powerchain robi, w internecie czytalam ze on zamyka przestrzenie, czyli jak ktos ma przerwy miedzy zebami, ale ja przerw zadnych nie mam, a wrecz przeciwnie bo mialam zeby mocno stloczone. No ale wierze swoiemu orto ze wie co robi
A ja mam taki łańcuszek pomiędzy 5 a 7, szóstki brak. Dodatkowo na siódemce również pierścień. Mówiłam, że po leczeniu chcę tam wstawić implant, to dlaczego założyli mi łańcuszek??

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ----------

Cytat:
Napisane przez szatanica1989 Pokaż wiadomość
Możesz napisać coś więcej?
Też mam tyłozgryz, jutro zdjęcia u orto i dowiem się, czy leczenie aparatem wchodzi w grę, czy nie. Robisz operację prywatnie?
Heh, mnie także czeka operacja, ale tylko jednoszczękowa na żuchwie. Miałam do wyboru leczenie tylko aparatem lub aparat + operacja.
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-23, 16:49   #3395
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anonimka1988 Pokaż wiadomość
A ja mam taki łańcuszek pomiędzy 5 a 7, szóstki brak. Dodatkowo na siódemce również pierścień. Mówiłam, że po leczeniu chcę tam wstawić implant, to dlaczego założyli mi łańcuszek??[COLOR="Silver"]
Ja tez nie mam 6 na dole, ale nigdy nie pomyslalam zeby w ogole wstawiac implant. W sumie po zalozeniu aparatu zeby bardzo szybko sie przesunely i teraz juz tej dziury po 6 prawie nie ma

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-23, 17:13   #3396
vouvray
Zadomowienie

Dziewczyny,
czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie czy przy Hassie te zęby przednie się w końcu połączą tj. górna szczęka z dolną?

Edytowane przez vouvray
Czas edycji: 2017-07-23 o 19:33
Stary 2017-07-23, 19:28   #3397
Maryd12
Przyczajenie

Ja stosuje irygator i nici, ale irygator trzeba stosować umiejętnie tzn kierując strumień od dziąsła a nie pod dziąsło. Świetnie radzi sobie z wypłukaniem resztek jedzenia pomiędzy zamkami a zębami, ale mi nie czyści dokładnie przestrzeni międzyzębowych wiec używam tez nici.
Maryd12 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-07-23, 19:31   #3398
vouvray
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maryd12 Pokaż wiadomość
Ja stosuje irygator i nici, ale irygator trzeba stosować umiejętnie tzn kierując strumień od dziąsła a nie pod dziąsło. Świetnie radzi sobie z wypłukaniem resztek jedzenia pomiędzy zamkami a zębami, ale mi nie czyści dokładnie przestrzeni międzyzębowych wiec używam tez nici.
A w jaki sposób czyścisz zęby między zamkami nićmi? Niestety pod zamkiem nić mi nie chce wejść w szparę międzyzębową....
Stary 2017-07-23, 19:36   #3399
Maryd12
Przyczajenie

Od kiedy mam założona plecionkę strasznie zrzekły mi pod nia zeby : nie wiem co mam z tym zrobic.

W piątek założyłam dół boli na maksa, ratunku!! Na dodatek nie moge nic pogryźć bo górne zeby nie stykają sie z dolnymi ( przyklejono mi masę ktora uniemożliwia "odgryzienie " zamka) to straszne., jem tylko zupy bo ich nie trzeba przeżuwać
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_6262.jpg (90,1 KB, 57 załadowań)
Stary 2017-07-23, 19:40   #3400
Maryd12
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez vouvray Pokaż wiadomość
A w jaki sposób czyścisz zęby między zamkami nićmi? Niestety pod zamkiem nić mi nie chce wejść w szparę międzyzębową....
Poprostu przewlekam nitkę pod łukiem, czyszczę i wysuwam ciągnac za jeden koniec nici - nie wyciągam tak jak sie wkłada nitkę bo luk moze wyjść z zamka.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_6130.jpg (69,7 KB, 57 załadowań)
Stary 2017-07-24, 08:17   #3401
Micraell
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maryd12 Pokaż wiadomość
Poprostu przewlekam nitkę pod łukiem, czyszczę i wysuwam ciągnac za jeden koniec nici - nie wyciągam tak jak sie wkłada nitkę bo luk moze wyjść z zamka.
Jejku, czemu masz drut na policzku?

"Well, I guess it would be nice, if I could touch your body, you know not everybody, has got a body like you."

~George Michael

Micraell jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-07-24, 09:39   #3402
szatanica1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anonimka1988 Pokaż wiadomość
Heh, mnie także czeka operacja, ale tylko jednoszczękowa na żuchwie. Miałam do wyboru leczenie tylko aparatem lub aparat + operacja.
Ale operacja prywatnie czy na NFZ?
Mnie wizja operacji przeraża :/

Piszę.
Stary 2017-07-24, 12:38   #3403
Malemalenstwo
Zadomowienie

Wizyta kontrolna no o wyciagi mam i ja i to dwa. Do wyrownania lini posrodkowej. Czy do jedzenia mogę je zdejmowac? Bo raczej ciezko sie z tym bedzie jadlo. Ledwo szczeke otwieram. Zapomnialam sie zapytac

Stary 2017-07-24, 12:46   #3404
Micraell
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malemalenstwo Pokaż wiadomość
Wizyta kontrolna no o wyciagi mam i ja i to dwa. Do wyrownania lini posrodkowej. Czy do jedzenia mogę je zdejmowac? Bo raczej ciezko sie z tym bedzie jadlo. Ledwo szczeke otwieram. Zapomnialam sie zapytac

Kilka postów wcześniej było, żeby nie zdejmować do jedzenia. Dasz radę.

"Well, I guess it would be nice, if I could touch your body, you know not everybody, has got a body like you."

~George Michael

Stary 2017-07-24, 13:11   #3405
szatanica1989
Zakorzenienie

Byłam zrobić zdjęcia, wyciski i plan leczenia, no i 420 zł nie moje. Dobrze, że mam fory za wieloletnią współpracę to za wizytę mi pani doktor nie policzyła. Za tydzień dowiem się co i jak.

Piszę.
Stary 2017-07-24, 13:26   #3406
Micraell
Zakorzenienie

Cytat:
Byłam zrobić zdjęcia, wyciski i plan leczenia, no i 420 zł nie moje. Dobrze, że mam fory za wieloletnią współpracę to za wizytę mi pani doktor nie policzyła. Za tydzień dowiem się co i jak.
Jeżu cytrusie, ile pieniędzy.
Ja wizytę konsultacyjną miałam za darmo - dostałam wtedy skierowanie na rentgen i miałam rozmowę, jak orto by to widziała i jaki przewiduje czas leczenia. Powiedziała, że nieważne, czy zdecyduję się na jej gabinet to i tak rtg będzie potrzebne, więc wypisała i poleciła gdzie to zrobić najtaniej i najszybciej. W "przychodni" jest też stomatolog z rentgenem, ale powiedziała, że niepotrzebnie tyle przepłacać.
Wróciłam do niej ze zdjęciami (40 zł za cefalo, 40 zł za panoramę), zrobiła wyciski, obejrzała zdjęcia i umówiła się ze mną na założenie dolnego łuku na następnej wizycie. Za wizytę z wyciskami zapłaciłam 50 złotych. W sumie 130 złotych za dwie wizyty w tym rentgen.
Strasznie drogo Cię to wyszło.

~George Michael

Stary 2017-07-24, 13:35   #3407
szatanica1989
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżu cytrusie, ile pieniędzy.
Ja wizytę konsultacyjną miałam za darmo - dostałam wtedy skierowanie na rentgen i miałam rozmowę, jak orto by to widziała i jaki przewiduje czas leczenia. Powiedziała, że nieważne, czy zdecyduję się na jej gabinet to i tak rtg będzie potrzebne, więc wypisała i poleciła gdzie to zrobić najtaniej i najszybciej. W "przychodni" jest też stomatolog z rentgenem, ale powiedziała, że niepotrzebnie tyle przepłacać.
Wróciłam do niej ze zdjęciami (40 zł za cefalo, 40 zł za panoramę), zrobiła wyciski, obejrzała zdjęcia i umówiła się ze mną na założenie dolnego łuku na następnej wizycie. Za wizytę z wyciskami zapłaciłam 50 złotych. W sumie 130 złotych za dwie wizyty w tym rentgen.
Strasznie drogo Cię to wyszło.
Myślałam, że to tak standardowo. A za plan leczenia nie płaciłaś?

EDIT: Machnęłam się w obliczeniach, zapłaciłam 370 zł.

Piszę.

Edytowane przez szatanica1989
Czas edycji: 2017-07-24 o 13:37
Stary 2017-07-24, 14:50   #3408
Quadesha
Zakorzenienie

Cytat:
Ale operacja prywatnie czy na NFZ?
Mnie wizja operacji przeraża :/
Ja dwu zapewne Ja na NFZ robię. Nie stać mnie na wydanie 20 000 jak mogę wydać to np. Na samochód...

Quadesha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-24, 14:51   #3409
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Kilka postów wcześniej było, żeby nie zdejmować do jedzenia. Dasz radę.
Ale jesli nie da rady jesc to mozna sciagac... ja mialam wyciagi ktore mi zamykały cala buzie wiec sila rzeczy musialabym chyba 6 tygodni tylko przez słomke jesc gdybym ich nie ściągala.
Tak samo jak mialam hardy po bokach to mi i tak pekaly przy jedzeniu.

Z wyciagami jest tak ze trzeba je nosić jak najwiecej ale mozna je sciagnac do jedzenia.

czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-24, 17:51   #3410
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość
Ale jesli nie da rady jesc to mozna sciagac... ja mialam wyciagi ktore mi zamykały cala buzie wiec sila rzeczy musialabym chyba 6 tygodni tylko przez słomke jesc gdybym ich nie ściągala.
Tak samo jak mialam hardy po bokach to mi i tak pekaly przy jedzeniu.

Z wyciagami jest tak ze trzeba je nosić jak najwiecej ale mozna je sciagnac do jedzenia.

Mi orto powiedzial zeby do jedzenia (i mycia zebów) sciagac, ale pozniej wyczytalam w internecie ze te wyciagi lepiej dzialaja jak sie wlasnie cos je z nimi, takze teraz zadko zdjemuje Zalezy tez co jem

Pracuję nad sobą
Stary 2017-07-24, 17:58   #3411
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Mi orto powiedzial zeby do jedzenia (i mycia zebów) sciagac, ale pozniej wyczytalam w internecie ze te wyciagi lepiej dzialaja jak sie wlasnie cos je z nimi, takze teraz zadko zdjemuje Zalezy tez co jem
Najlepiej dzialaja jak sie z nimi normalnie funkcjonuje, mówi itd. Jasne ze jak sie da to mozna z nimi jesc, ale nie ma tez co popadac w paranoje bo z niektórymi zwyczajnie sie nie da jesc

czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-24, 18:06   #3412
szatanica1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Quadesha Pokaż wiadomość
Ja dwu zapewne Ja na NFZ robię. Nie stać mnie na wydanie 20 000 jak mogę wydać to np. Na samochód...

No domyślam się, że koszt jest ogromny prywatnie. A długo się czeka na NFZ?

Mam nadzieję, że u mnie operacja nie będzie konieczna, ale kto wie. Zgryz głęboki ssie, już wolałabym mieć po prostu krzywe zęby i byłoby mniej roboty.

Piszę.
Stary 2017-07-24, 18:09   #3413
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:

ja zapłaciłam 200zł:

-konsultacja+ wyciski 120zł
-zdjęcia 80zł (cefalo, panorama)
-wróciłam z fotami i plan leczenia + założenie separatorów za darmo

drogo zapłaciłaś.
Stary 2017-07-24, 18:16   #3414
Micraell
Zakorzenienie

Cytat:

Ale jakiś pisemny plan leczenia? Bo nic takiego nie dostałam, nie wiedziałam nawet, że trzeba. Wszystko ustnie dogaduję, na początku tylko pytałam jak to będzie wyglądać i jak długo.

Plan leczenia był mi przedstawiany tylko ustnie, po prostu mi babeczka powiedziała jak to widzi - że zakładamy najpierw górę, bo zęby mi bardzo nachodzą na dolne, jak uda się je trochę ustawić i rozszerzyć szczękę, żebym nie zrywała zamków zębami to zakładamy dół i wstępnie powiedziała, że raczej po pół roku. Jeśli będzie konieczność to powtórzymy rentgeny, bo mam wszystkie ósemki i one się raczej zaczną ruszać - nie pomyliła się. Ja powiedziałam, że chcę aparat metalowy, najzwyklejszy.
Do ortodonty pierwszy raz poszłam w lutym, na początku marca byłam już po rentgenie i wyciskach, pod koniec marca zakładałam łuk górny. W maju zaczęły mi się ruszać ósemki, jedna prawie się wyrżnęła. Chirurg powiedział, że te dolne ósemki mi usunie, ale potrzebuję skierowania od ortodontki, które wypisała mi bez problemu na czerwcowej wizycie. I wtedy też pytała czy zakładamy dolny łuk w lipcu.
Na razie plan jest taki, że w sierpniu usuwam na spokojnie ósemki i we wrześniu zakładam dolny łuk. Będę mieć też wyciągi zakładane na pewno, o to pytałam kilka dni temu.

Ale też mój przypadek jest chyba dosyć prosty, zęby mam ułożone raczej prosto i nie jest potrzebna duża korekcja. Prawdopodobnie gdyby nie to, że dolne zęby zaczęły się tłoczyć i kruszyć przez rosnące ósemki z samym aparatem czekałabym jeszcze kilka lat.

---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ----------

Plan leczenia macie jakiś spisany? Co on zawiera?

~George Michael

Stary 2017-07-24, 18:21   #3415
papercrane
Raczkowanie

Cytat:
Ale jakiś pisemny plan leczenia? Bo nic takiego nie dostałam, nie wiedziałam nawet, że trzeba. Wszystko ustnie dogaduję, na początku tylko pytałam jak to będzie wyglądać i jak długo.

Plan leczenia był mi przedstawiany tylko ustnie, po prostu mi babeczka powiedziała jak to widzi - że zakładamy najpierw górę, bo zęby mi bardzo nachodzą na dolne, jak uda się je trochę ustawić i rozszerzyć szczękę, żebym nie zrywała zamków zębami to zakładamy dół i wstępnie powiedziała, że raczej po pół roku. Jeśli będzie konieczność to powtórzymy rentgeny, bo mam wszystkie ósemki i one się raczej zaczną ruszać - nie pomyliła się. Ja powiedziałam, że chcę aparat metalowy, najzwyklejszy.
Do ortodonty pierwszy raz poszłam w lutym, na początku marca byłam już po rentgenie i wyciskach, pod koniec marca zakładałam łuk górny. W maju zaczęły mi się ruszać ósemki, jedna prawie się wyrżnęła. Chirurg powiedział, że te dolne ósemki mi usunie, ale potrzebuję skierowania od ortodontki, które wypisała mi bez problemu na czerwcowej wizycie. I wtedy też pytała czy zakładamy dolny łuk w lipcu.
Na razie plan jest taki, że w sierpniu usuwam na spokojnie ósemki i we wrześniu zakładam dolny łuk. Będę mieć też wyciągi zakładane na pewno, o to pytałam kilka dni temu.

Ale też mój przypadek jest chyba dosyć prosty, zęby mam ułożone raczej prosto i nie jest potrzebna duża korekcja. Prawdopodobnie gdyby nie to, że dolne zęby zaczęły się tłoczyć i kruszyć przez rosnące ósemki z samym aparatem czekałabym jeszcze kilka lat.

---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ----------

Plan leczenia macie jakiś spisany? Co on zawiera?
Mój plan leczenia to jakieś 3 strony a4 dokładny opis wady i co trzeba zrobić i z jakim zebem co się dzieje plus planowany czas, wycena, opis retencji itp

papercrane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-24, 18:49   #3416
vouvray
Zadomowienie

Mój plan leczenia ma jedną stronę A4, pani doktor kazała mi go podpisać. Za wyciągi, plan leczenia i pierwsza wizytę nic nie płaciłam. Płaciłam tylko za zdjęcia, ale to robiłam w osobnym gabinecie, ponieważ moja pani doktor nie ma aparatu do robienia zdjęć. Każda następna wizyta to będzie 120-140 złoty. A Wy ile płacicie za wizyty?
Stary 2017-07-24, 19:05   #3417
papercrane
Raczkowanie

Cytat:
Mój plan leczenia ma jedną stronę A4, pani doktor kazała mi go podpisać. Za wyciągi, plan leczenia i pierwsza wizytę nic nie płaciłam. Płaciłam tylko za zdjęcia, ale to robiłam w osobnym gabinecie, ponieważ moja pani doktor nie ma aparatu do robienia zdjęć. Każda następna wizyta to będzie 120-140 złoty. A Wy ile płacicie za wizyty?
150.ale każda awaria jest likwidowana bezpłatnie (łącznie np z wymianą zamków które mi dentystka zmatowila)

papercrane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-24, 19:11   #3418
nusia114
Zadomowienie

Ja wlasnie przycztalam sobie swój plan leczenia, mój ma niecale 2 strony A4 i powiem wam ze jak go teraz przeczytalam to ma on duzo wiecej sensu, niz przed zalozeniem aparatu kiedy zupelnie nic nie wiedzialam o tym jak sie co leczy
U mnie to wyglada tak ze sa wymienione glowne wyzwania leczenia, wspomniane o tym ze przez zalozeniem mam isc na skaling i piaskowanie, ze wszystkie zeby wygladaja na zdrowe wiec nie musze nic leczyc itp. Dalej przewidziany czas trwania leczenia (18-24 miesiace ) i jak bedzie to leczone, cena za apart i retencje + jest wymienione co robia przy zdjeciu aparatu, czyli czyszczenie zebów itp + wykonanie nakladek. Wydaje mi sie ze skoro jest napisane nakladek to bede nosila te przezroczyste nakladki na zeby Nie wiem co bym wolala szczerze powiedziawszy... Aaa i jest napisane ze retencja do noszenia NA NOC, ale z tego co wiem to na poczatku nosi sie non stop przez pierwsze 3-6 miesicy ciekawe jak to bedzie...

No i mam pytanie, czy wy macie dodatkowe koszty przy zdjeciu aparatu? Wlasnie za czyszczenie i retencje?

Pracuję nad sobą
Stary 2017-07-24, 19:33   #3419
Pysiaaka
Raczkowanie

Dziewczyny pomozcie. Nosze aparat już ponad rok. Na ostatniej wizycie tj niecałe 6 tyg temu ortodontka popatrzyla na moje zdj i stwierdziła ze jedna ósemka rośnie krzywo i najprawdopodobniej trzeba będzie ją usunąć. Wszystkie osemki mam zatrzymane wiec trzeba będzie to zrobić chirurgicznie. Miała skonsultować się ze znajomym chirurgiem szczekowym i napisać mi co on powiedział po zobaczeniu zdjęcia. No i chirurg stwierdził ze wszystkie osemki są do wyrywania bo Najgorzej są położone (czyli nie bedą mogły sie wyrzynać) górna i dolna po stronie prawej. No i sie bardzo zdzwilam ze po roku leczenia dowiaduje sie takich rzeczy, myślałam ze to było widoczne na zdj od początku. Poza tym po lewej str na dole nie mam piątki i szóstka i siódemka przesuwaja sie na miejsce tej piątki i czekalysmy na ta ósemkę aż sie pojawi żeby zajęła miejsce siodemki. A teraz się dowiaduje ze to na darmo i ze będę musiała ją usunąć. I jedno pytanie, czy na nfz da sie usunąć osemki chirurgicznie jak sie lecze prywatnie u ortodonty?

Pysiaaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-24, 19:56   #3420
Micraell
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wlasnie przycztalam sobie swój plan leczenia, mój ma niecale 2 strony A4 i powiem wam ze jak go teraz przeczytalam to ma on duzo wiecej sensu, niz przed zalozeniem aparatu kiedy zupelnie nic nie wiedzialam o tym jak sie co leczy
U mnie to wyglada tak ze sa wymienione glowne wyzwania leczenia, wspomniane o tym ze przez zalozeniem mam isc na skaling i piaskowanie, ze wszystkie zeby wygladaja na zdrowe wiec nie musze nic leczyc itp. Dalej przewidziany czas trwania leczenia (18-24 miesiace ) i jak bedzie to leczone, cena za apart i retencje + jest wymienione co robia przy zdjeciu aparatu, czyli czyszczenie zebów itp + wykonanie nakladek. Wydaje mi sie ze skoro jest napisane nakladek to bede nosila te przezroczyste nakladki na zeby Nie wiem co bym wolala szczerze powiedziawszy... Aaa i jest napisane ze retencja do noszenia NA NOC, ale z tego co wiem to na poczatku nosi sie non stop przez pierwsze 3-6 miesicy ciekawe jak to bedzie...

No i mam pytanie, czy wy macie dodatkowe koszty przy zdjeciu aparatu? Wlasnie za czyszczenie i retencje?
W cenniku lecznicy jest to wycenione na 450 złotych/łuk, jak dobrze kojarzę. I to chyba nie uwzględnia samego zdjęcia aparatu, więc nastawiam się na dodatkowy tysiąc na koniec leczenia.

Cytat:
Za wizytę do tej pory płaciłam 100 złotych, z tego co wiem to przy dwóch łukach będzie to 140 zł.

Cytat:
Napisane przez Pysiaaka Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomozcie. Nosze aparat już ponad rok. Na ostatniej wizycie tj niecałe 6 tyg temu ortodontka popatrzyla na moje zdj i stwierdziła ze jedna ósemka rośnie krzywo i najprawdopodobniej trzeba będzie ją usunąć. Wszystkie osemki mam zatrzymane wiec trzeba będzie to zrobić chirurgicznie. Miała skonsultować się ze znajomym chirurgiem szczekowym i napisać mi co on powiedział po zobaczeniu zdjęcia. No i chirurg stwierdził ze wszystkie osemki są do wyrywania bo Najgorzej są położone (czyli nie bedą mogły sie wyrzynać) górna i dolna po stronie prawej. No i sie bardzo zdzwilam ze po roku leczenia dowiaduje sie takich rzeczy, myślałam ze to było widoczne na zdj od początku. Poza tym po lewej str na dole nie mam piątki i szóstka i siódemka przesuwaja sie na miejsce tej piątki i czekalysmy na ta ósemkę aż sie pojawi żeby zajęła miejsce siodemki. A teraz się dowiaduje ze to na darmo i ze będę musiała ją usunąć. I jedno pytanie, czy na nfz da sie usunąć osemki chirurgicznie jak sie lecze prywatnie u ortodonty?
Ósemki na pewno możesz usunąć na nfz za darmo, moj chirurg powiedział jedynie, że on nie widzi wskazań poza ortodontycznymi do usuwania zębów, dlatego poprosił, żeby orto wystawiła skierowanie.

Moim zdaniem się nie przejmuj tym, że ósemkę masz do usunięcia - i tak byś ją musiała usuwać za kilka lat, nawet gdyby wyszła teraz, bo te zęby się strasznie psują i często bolą. Sześć zębów to nie jest źle, przy pięciu czy czterech bym się martwiła.

Dzięki za opisy planów leczenia . We wrześniu poproszę ją o kopię w takim razie, może się dowiem czegoś więcej.

~George Michael

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości