![]() |
#31 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Prawo Przyciągania
Cytat:
Biorę się w garść I działa. ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Cytat:
Jeżeli ktoś zadaje szczegółowe pytanie odpowiadasz "bo nie rozumiesz", "bo to nie dosłownie", "bo instynktownie tego używasz". Intuicja jest dobra, kiedy wiedza nie może nam pomóc. Jak w laborariorium nie wiem, który katalizator będzie dobry, bo nikt tego naukowo nie sprawdził, I mam trzech prawdopodobnych kandydatów - wtedy intuicja może mi dać Nobla. Ale jeśli piszę egzamin z historii I intuicja mi podpowiada, że coś było w roku 1200, a ściąga mówi, że w 1176, to nie zaufam intuicji. ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- Cytat:
Jak pokażecie dowody, to ja przyznam rację. I nawet przeproszę, że wyśmiewałam się z niektórych rzeczy.
![]() |
![]() |
#32 | ||
BAN stały
|
Cytat:
O szczęściu powinnaś się wypowiadać raczej z perspektywy kilkudziesięciu lat a nie gdy jesteś piękna i młoda. ![]() po 2 samo właśnie szczęście możesz określić jako coś metafizycznego, ty masz jak goguś, kuzyn kaczora donalda, inni nie mają, dziwne, prawda? poza tym to co piszesz jest bardzo subiektywne, serio dziś jesteś szczęsliwa bo przeciętna a jutro masz hajs na porsche carrera i wycieczkę dookoła świata (odnosząc się do pieniędzy)? dziś torebunia za 300 zł, pojutrze za 30 tyś ? Cytat:
nie chcesz to nie wierz, a swoją drogą przekonanie że masz fart to bardzo mocna afirmacja. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2017-07-23 o 16:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Taki dowcip mi się przypomniał:
Pewien mężczyzna codziennie, przez długi modlił się żeby trafił 6 w lotka, w końcu bóg mu odpowiedział: dobrze, ale wyślij wreszcie jakiś kupon. Wydaje mi się, że tak to mniej więcej działa :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bycie pięknym I bogatym to taka sama loteria jak zdążenie na autobus - szczęście, mniejsze bądź większe.
![]() |
![]() |
#35 | ||
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
Niedosłownie to się interpretuje Biblię, żeby zawsze pasowała do aktualnie panujących zasad. Niedosłownie mówi się o rzeczach, których nie rozumiemy, więc musimy zostawić trochę miejsca na domysły. Ale o faktach mówimy tylko i wyłącznie dosłownie. Nie rozumiem—wytłumacz, ale używając konkretów, a nie fajnych, zawiłych formułek rodem z poradnika pozytywnego myślenia, które działają na emocje, ale nie posiadają żadnej treści. Cytat:
I nie mylmy wiary w to, że warto się o coś starać, z wiarą, że na pewno nam się uda (jeśli będziemy mocno w to wierzyć). Jeszcze raz: nasze myśli mają wpływ na nasze działania, a te mają wpływ na rzeczywistość. Same myśli nie oddziałują na rzeczywistość, i dobrze, bo inaczej określenie "zabijać kogoś wzrokiem" trzeba by brać dosłownie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Prawo przyciagania istnieje. W dużym skrócie jest to teoria że podobne przyciaga podobne. Coś co wytwarza podobną energie sie przyciąga. Dlatego tak ważne jest by odczuwać wdzięczność, czuć sie dobrze ponieważ wtedy otrzymuje sie coraz wiecej dobra. Istotne też jest nie koncentrowanie sie na braku czegoś ponieważ dostajemy tego braku wiecej. Ważna jest wizualizacja tego czego chcemy po to aby skupić sie na emocjach. W prawie przyciagania najważniejsze są emocje które odczuwamy. Powtarzanie "jestem bogata" choćby setki razy nic nie da. Jesli juz cos powtarzamy należy poczuć że już to mamy, wizualizować, poczuc sie dobrze i odpuścić. Samo wizualizowanie tez nie załatwi sprawy bo trzeba tez zrobić cos w tym kierunki kupić kupon/zarejestrowac sie na portalu randkowym co przybliży nas to naszego pragnienia.
PP pomogło mi znaleźć tż i jeszcze w kilku sprawach. Edytowane przez White_Dove Czas edycji: 2017-07-23 o 18:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
White_dove dokładnie
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak na poważnie. Jest pierdyliard opisów, jak to kto czego nie doświadczył - to żaden dowód. Ja mam hodowlę latających niebieskich jednorożców na ogródku. No takie mam doświadczenie, karmię je o świcie promieniami słońca i razem spijamy z liści poranną rosę, a wieczorem jedziemy na przejażdżkę po niebie w stronę zachodzącego słońca. Udowodnij, że się mylę. No mam dowód - swoje osobiste doświadczenie. ![]()
![]() |
![]() |
#39 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
i mówiłam o tym, że oceniaj swoje bycie szczęściarą po latach, bo łatwiej, nawet bym powiedziała, że łatwo, jest wierzyć we własne szczęście i bycie wybrańcem ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ---------- Cytat:
a co to jest szczęście? ktoś je widział, zmierzył, pokazał na planszy i sprzedaje na wagę? twoje przekonanie o tym, że masz szczęście idiotyczne nie jest ? retoryczne. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2017-07-23 o 22:48 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
BAN stały
|
Myślę że po prostu nie rozumiesz.
Cytat:
Możesz sobie żyć w przekonaniu że prawo przyciągania to bzdury. Naprawdę to nic nie zmienia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Limonka nie muszę udowadniac, ze sie mylisz
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
BAN stały
|
Dodam jeszcze że prawo przyciągania to jest dopiero początek. Jest to poziom elementarzu w przedszkolu. Później już jest kreowanie rzeczywistości bardziej świadomie. Aż do samego okultyzmu, który nie wiąże się z jakimiś czarnymi mszami tak jak się ludziom wydaje tylko jest to nic innego jak wyższa psychologia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
Myślę, że bardziej niż prawo przyciągania, działa zwykła otwartość umysłu i wiara w swoje możliwości.
Gdy człowiek ma otwarty umysł i częściej zakłada,że sobie z czymś poradzi niż nie, wtedy działa bardziej innowacyjnie, jest otwarty na nowe możliwości.
![]() |
#44 | ||
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
Cytat:
************************* ************ A teraz wyjaśnię, czemu, jako osoba interesująca się psychologią, jestem tak cięta na prawo przyciągania/pozytywne myślenie. Myśląc o tym, jakie szczęście coś nam da, skupiamy się na braku tego szczęścia obecnie. Przeceniamy znaczenie tego, czego pragniemy, i nasza teraźniejszość wypada blado w porównaniu do wyobrażonej świetlanej przyszłości. Zapominamy, że nasza teraźniejszość także była kiedyś "wyobrażoną świetlaną przyszłością". Kiedyś marzyliśmy, żeby dostać tę pracę, a teraz marzymy o podwyżce i większym szacunku szefa. Kiedyś marzyliśmy, żeby znaleźć kochającego partnera, a teraz marzymy, żeby nasz partner bardziej taki, a nie owaki. Kiedyś marzyliśmy, by mieć dzieci, a teraz marzymy, żeby nie sprawiały problemów. Każde spełnione marzenie ma konsekwencje. Jedno spełnione pragnienie rodzi trzy nowe pragnienia do spełnienia. Praktykując prawo przyciągania/pozytywne myślenie, skupiamy się tylko na emocjach związanych ze spełnieniem pragnienia, tak że przesłaniają nam obraz rzeczywistości i realnych konsekwencji. A emocje trwają tylko chwilę! Gdy już mamy to, czego pragnęliśmy, już nas to nie cieszy. To nie jest żadne filozofowanie, to fakt. Oddychanie wydaje się takie przyjemne... gdy nie możemy swobodnie oddychać, bo mamy katar. Ale nie wtedy, gdy jesteśmy zdrowi. Czy prawo przyciągania działa, czy nie, to nie ma znaczenia. Jego praktykowanie jest po prostu niezdrowe dla psychiki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
BAN stały
|
Ależ oczywiście że pasywne stosowanie prawa przyciągania nic nie daje. Ja mówię o wykorzystywaniu prawa przyciągania jedynie jako narzędzie. Jako pewną siłę.
Prawo przyciągania jak najbardziej istnieje i można je zaobserwować w zjawisku takim że jedni mają ciągle szczęście (seria korzystnych wydarzeń) a inni ciągle nieszczęście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Nigdy w ten sposób o tym nie myślałam, ale faktem jest to, że wile rzeczy, które sobie wymarzę mi się "udaje". Tak jest w życiu zawodowym i tak się stało z moją miłością. Ze swoim TŻ straciłam kontakt na około rok, głównie z mojej winy, nie miałam wtedy czasu ani ochoty na związki. Jak zaczęłam myśleć o tym, że straciłam taką fajna znajomość nie minął miesiąc i on się po prostu do mnie odezwał. Może to przypadek, nie wiem. Ale w życiu zawodowym mam tak samo dużo szczęścia. Czy to prawo przyciągania? Raczej kwestia osobowości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Sprawdziłam w Wiki i ''legendarna'' (?) ![]() Ty się jarasz podważaniem tego, ja prędzej uwierzę własnym obserwacjom czy przemyśleniom. ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Cytat:
zakładasz sztampowo nieograniczony konsumpcjonizm jako warunek osiągnięcia szczęścia, a szczęście to prędzej radość z tego co się ma i codziennego życia (pod warunkiem, że faktycznie mówimy o jakimś tam określonym minimalnym poziomie a nie konieczności robienia dobrej miny do złej gry i pocieszania się, że inni śpią na ulicach albo grzebią po śmietnikach). Nie każdy idzie przez życie z potrzebą posiadania setek miliardów dolarów i stada pięknych kochanków i mężów/żon. :/ Nie każdy kto by wygrał 10 milionów w tego legendarnego totka to po to by móc sobie wreszcie pozwolić na torebkę za 300 tyś i by mu żal tyłek ściskał, że go jeszcze nie stać na prywatny odrzutowiec. Ktoś by się ucieszył, że go stać na zakup mieszkania, leczenie w razie choroby, podróże, niekoniecznie full ikskluzif, operację plastyczną gdy coś mu się nie podoba, jakieś tam zabezpieczenie sobie i dzieciom stabilnej przyszłości itd. Interesujesz się psychologią to dobrze wiesz, że wygrana dużej kwoty pieniędzy nie gwarantuje szczęścia a niejedna z osób, która wygrała, po kilku latach nie ma już tych pieniędzy bo je przepieprzyła. ![]() Nie, nie jest niezdrowe dla psychiki pod warunkiem, że podchodzi się do tematu w miarę sensownie a zastępowanie działań mających na celu poprawę warunków które człowiekowi nie pasują samą wyłącznie wiarą, że 'się zrobi o tak, pstryk, i niech się zrobi', zbytnio sensowne raczej nie jest. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2017-07-24 o 12:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |||
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Innymi słowy, skupianie się na braku czegoś co tak bardzo pragniemy, oznacza przyciąganie jeszcze więcej myśli i sytuacji które wywołują frustrację spowodowaną poczuciem braku tego czegoś. Prawo Przyciągania to nie pozytywne myślenie, tylko nakierowanie swoich myśli i działań w celu osiągnięcia danego celu. Tyle i aż tyle. Prawo przyciągania działa ZAWSZE. Cytat:
Edytowane przez 7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 Czas edycji: 2017-07-24 o 16:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Tęczowa Jaszczurka
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;75735166]To, o czym powiedziałaś, to nic innego, jak dowód na to, że Prawo Przyciągania istnieje.
Innymi słowy, skupianie się na braku czegoś co tak bardzo pragniemy, oznacza przyciąganie jeszcze więcej myśli i sytuacji które wywołują frustrację spowodowaną poczuciem braku tego czegoś. Prawo Przyciągania to nie pozytywne myślenie, tylko nakierowanie swoich myśli i działań w celu osiągnięcia danego celu. Tyle i aż tyle. Prawo przyciągania działa ZAWSZE. [/QUOTE] Czyli prawo przyciągania jedynie opisuje fakt, że myślenie o celu i planowanie działań dla jego osiągnięcia zwiększa szansę, że go osiągniemy? Z takim czymś się zgodzę, chociaż nie widzę sensu w nadawaniu nazwy czemuś tak oczywistemu. Nie zgadzam się jedynie ze stanowiskiem, że myśli mają bezpośredni wpływ na rzeczywistość (np naginają zdarzenia losowe na naszą korzyść). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Psychologia, wyjaśnianie zachowań, to w dalszym ciągu nie jest dziedzina wiedzy rownie prezycyjna jak fizyka czy chemia, tylko wyciąganie wniosków na podstawie pewnych obserwacji (obecnie oczywiście połączone z z badaniami natury biochemicznej), ale w dalszym ciagu nie wszystko z detalami można wychwycić. Psychiatria czy psychologia w tym kliniczna w dalszym ciągu nie jest w stanie zagwarantować skutecznej jednoznacznej metody wyleczenia depresji, np. Nie ma oficjalnie pelnego wglądu w umysłowość ludzką więc nie ma co twierdzić, że temat jest wyczerpany. To, że ktoś stawia tezy o fałszywości magicznego myslenia nie równa się temu, ze ma rację, bo takie rzeczy jak szczęscie, pech, przychylność losu itd w dalszym ciagu są nieuchwytne by ktokolwiek przy zdrowych zmysłach mógł się na ich temat merytorycznie wypowiadać. Cytat:
Bedziesz miała twarde dowody takie jak np. satelitarne zdjęcie które nie pozostawia wątpliwości jak wyglądają kontynenty albo pomiary pozwalające dokładnie przedstawić budowę jakiejś gwiazdy, choć do żadnej nikt jeszcze nawet nie dotarł, to wtedy dyskusja taka jak ta zacznie mieć sens w ujęciu naukowym. Wiesz, lobotomia też kiedyś była metodą leczenia, a Ty zachowujesz się jakbyś poczytała parę książeczek i wszystko wiedziała . Nobel jak nic. ![]() Cytat:
Postawiłaś dziwną tezę o nieumiejętności cieszenia się tym co się ma i braku satysfakcji, doszukując się związku z przyciąganiem (obwiniając przyciąganie), tymczasem brak satysfakcji i potrzeba zmiany na lepsze prowadzą do rozwoju. Dziwny pogląd jak na naukowca, siedź w ciepłym grajdole bo jak zaczniesz pragnąć więcej to będziesz nieszczęsliwy i oto ludzkość ani myśli zejść z drzewa i używac kół. ![]() Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2017-07-24 o 17:10 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem myśli mają wpływ - pośredni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Tęczowa Jaszczurka
|
Hultaj, nie odniosę się do wszystkiego, co napisałaś, bo za bardzo odbiegamy od tematu (nie rozmawiamy tu o mnie, o tobie, czy o skuteczności metody naukowej). Wracając do meritum: jako argument za prawdziwością prawa przyciągania podałaś sytuacje, gdy przypadki losowe układają się dokładnie tak, jak sobie tego życzymy. Ja zaproponowałam inne wyjaśnienie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zależność_magiczna Jeśli chcesz podyskutować, powiedz mi, jak odróżnisz przyczynowość faktyczną (X doprowadziło do Y) od pozornej (X poprzedzało Y, ale nie miało na nie wpływu). Jeśli nie chcesz dyskutować, jeśli po prostu wolisz wierzyć, że twoje myśli kształtują rzeczywistość, to też jest ok. Nie próbuję cię obrazić, serio. Miałam nadzieję na produktywną dyskusję, dokopywanie się do prawdy za pomocą argumentów, ale nie każdy musi to lubić. Tylko przyznaj szczerze, że tak jest, nie rób uników, że o tym się dyskutować nie da. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Ale w życiu bym temu żadnych nadprzyrodzonych mocy nie przypisywała ![]()
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
I kolejny frazes. Biedni, niezrozumiani ludzie, jak mi was szkoda.
![]() ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#56 | |||
BAN stały
|
Cytat:
znowu manipulacja poprzez wmawianie mi że coś wolę. Cytat:
1. czysty przypadek. 2. przeznaczenie. 3. wymodlone; prawo przyciągania. potrzebowała pomocnej dłoni i 'wszechświat jej pomógł'. Nie jesteś w stanie udowodnić prawdziwości i nieprawdziwości żadnej z powyższych hipotez. oczywiście twój racjonanalizm wybierze pkt 1. kłopot w tym że nie jesteś w stanie udowodnić, że 2 lub 3 na pewno nie miało miejsca. to odróżnia na ten moment wiarę czy religijne albo nawet filozoficzne założenia od czysto akademickiej pewności. dużo ludzi wierzy w takie historie i podaje swoje przykłady, więcej niż w płaską Ziemię i to sprawia że trochę trudno to zlekceważyć tylko z wygody. bo ty w coś nie wierzysz, a jakiś psycholog razem z tobą. Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2017-07-24 o 21:37 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tobie wystarczy opowiastka, albo doświadczenie, które sama sobie wmówisz, a ja potrzebuję naukowych dowodów. Nie dogadamy się, ale dyskusja na logikę z tobą nie pójdzie, bo ty czujesz i doświadczasz, ja obserwuję, czytam i wyciągam naukowe wnioski z odpowiedniej próby badawczej. Więc po co? Dajmy se siana. ![]()
![]() |
![]() |
#58 | ||
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
Cytat:
1. Przechodzący żul pluje na chodnik, i dochodzi do spotkania 2. Młody Hudżdzu z plemienia Abbe gdzieś w Afryce wykonuje dwa podskoki tego dnia, i dochodzi do spotkania 3. Niedźwiedzica polarna zjada na śniadanie jednooką fokę, i dochodzi do spotkania 4. Starsza pani spędza wieczór, intensywnie pragnąc, by wszystkie ładne kobiety szlag trafił, i dochodzi do spotkania 5. Koleżanka przyjeżdża w jakieś sprawie do miasta, i dochodzi do spotkania 6. Kobieta cierpi i pragnie mocno, by sytuacja się poprawiła; dochodzi do spotkania Które z wyjaśnień najbardziej do ciebie przemawia? Czym 6 różni się od 1-3? Podpowiem: tym, że w to wierzysz. Czytasz przykład 2 i myślisz: "jaki wpływ niby miały podskoki na wszechświat?". A ja czytam przykład 6 i myślę: "jaki wpływ niby miały sygnały elektryczne w mózgu jakiejś kobiety na wszechświat?". Nie jesteś w stanie wyjaśnić ani jednego wpływu, ani drugiego. Wierzysz w 6, a nie 2, bo wolisz w to wierzyć. Nie jesteś w stanie udowodnić, ze to nie przeznaczenie lub prawo przyciągania, i nie jesteś też w stanie udowodnić, że plwocina żula nie ma magicznej mocy. Ale jakoś nie zakładasz, że to ostatnie może być prawdziwe. Dlaczego, skoro twoim argumentem za prawem przyciągania jest: "nie możemy udowodnić, że to nie działa"? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
po drugiej stronie szafy
|
A możecie mi wyjaśnić po jaki wuj te przykłady i dziwaczna dyskusja, gdzie oczywiście do niczego nie próbujecie się przekonać i oczywiście już kilka postów temu skończyłyście te próby, ale oczywiście jeszcze kilka kilometrowych postów pociągniecie?
![]()
![]() |
#60 | |
BAN stały
|
Cytat:
Kiedyś sceptycy zabili Kopernika za to że śmiał stwierdzić że Ziemia nie jest płaska. Dzisiejsi sceptycy na szczęście mogą jedynie wykpić. Edytowane przez FacetZ Czas edycji: 2017-07-25 o 08:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:07.