|
|
#241 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: CEL:MIESZKANIE jaki kredyt przy jakich dochodach? Pierwsze M!
Czy tylko ja myślałam, ze nie ma toalety i trzeba sikać do umywalki?
|
|
|
#242 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
Akurat Hamburg i Frankfurt to najdrozsze miasta w.Niemczech i gdzie indziej ceny sa lepsze/nizsze.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#244 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#245 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdybym miała kupić mieszkanie pod Poznaniem, to pewnie wybrałabym Suchy Las, bo bardzo mi się ta mieścinka podoba. Ma coś w sobie.
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
melkmeisje masz racje. Najdrozszym miastem w Niemczech jest Monachium. |
|
|
|
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Widzę że rozwinęła się dyskusja o tym, gdzie lepiej mieszkać: w dużym mieście i korzystać z dobrej komunikacji, czy w miejscowości mniejszej i być skazanym na dojazdy. W związku z tym chciałam Was zapytać o zdanie: co myślicie o dojazdach do stolicy z miejscowości odległej od niej o 30 km? Może ktoś również zdecydował się na takie lub podobne rozwiązanie i może powiedzieć, jak mu się z tym żyje? Dojazdy autobusem typu pks, pociągiem lub autobusem obsługującym drugą stefę ZTM. Trochę obawiam się tych dojazdów, a jesteśmy już praktycznie zdecydowani na takie rozwiązanie. Boję się tylko korków, opóźnień autobusów/pociągów, zmęczenia dojazdami i kosztów z tym związanych. A może przesadzam i wcale nie taki diabeł straszny?
|
|
#249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Samochódy mamy, ale na razie nie czuję się na siłach, żeby dojeżdżać autem do tak dużego miasta. Nie jest powiedziane że w ogóle będę musiała, może znajdę pracę w tej miejscowości lub w oddalonej o pół godziny drogi. TŻ ma stałą pracę niemal na miejscu, 10 min drogi autem.
|
|
#251 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak dochód wychodzi na plus to pozostaje kwestia komfortu życia - 2/3 miesiąca praktycznie poza domem... J
|
|
|
|
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
+ zależy od której strony byś do Wawy wjeżdżała. Jak Wałem Miedzeszyńskim to... można umrzeć w korkach ze starości zanim się w jedną stronę dojedzie w godzinach szczytu. Moja rodzina mieszka od tamtej strony. Masakra.
|
|
|
#254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z kolejki nie korzystamy, bo jeździ tylko co pół godziny. Trzeba by życie dostosowywać do rozkładu jazdy. Zresztą, bardzo rzadko potrzebujemy jechać do ścisłego centrum miasta. |
|
|
|
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
Na jakie ważne czynniki warto zwrócić uwagę podczas zakupu mieszkania?
|
|
|
|
|
#257 |
|
summerlover
|
,właśnie kupiłam swoje pierwsze mieszkanie. Oczywiście na kredyt bo jakżeby inaczej
![]() Najważniejsze rzeczy na które zwracałam uwagę to lokalizacja (czy bezpieczna), dojazd do centrum - mamy trwamaj przed domem, więc super, bo nie stoi w korkach, 15 minut trwa moja podróż do pracy, dalej ilość światła (duże okna) i koniecznie balkon. Z minusów, mieszkanie jest stare (styl " po babci"), więc dosyć dużo musimy wpakować w remont, ale ponieważ ma to być inwestycja, liczę że za 5 lat sprzedam je z zyskiem. (lub będę wynajmować). I pociągi towarowe które jeżdżą w nocy i dosyć je słychać (chociaż to też kwestia tego, że są tam na razie stare okna więc poo wymianie na takie tłumiące, na pewno będzie to lepsze). poza tym myślę, że warto też zwrócić uwagę czy mieszkanie znajduje się w bloku z paneli, albo w bloku z cegły, cegła ma oczywiście dłuższą żywotność, nie przegrzewa się w lecie, trzyma ciepło w zimie. No i czy ma piwnicę (dla mnie to ważne, bo mam mnóstwo badziewi i sprzetu sportowego którego nie miałabym gdzie trzymać).
|
|
#258 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli to drugie to dla mnie: - odległość od centrum / pracy i ewentualnie jakość komunikacji miejskiej - okolica, sąsiedztwo - dopóki nie spełnią się moje marzenia o blokach wolnych od dzieci i zwierząt mogę jedynie wyeliminować bloki pod którymi są piaskownice czy place zabaw. Idealnie jeśli jest dużo drzew - zdecydowanie wolę coś takiego niż "słoneczne" mieszkania. Do tego bezpieczeństwo dzielnicy. - poziom - parter i ostatnie piętro absolutnie nie wchodzą w grę (na parterze głośno, ostatnie piętro grzeje jak wuj). |
|
|
|
|
|
#259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- lokalizacja - infrastruktura w okolicy - zieleń na osiedlu oraz zieleń miejska - plany zagospodarowania przestrzennego okolicy - odległość innych zabudowań od moich okien - opinie o deweloperze - własność działki, na której będzie budowany blok/na której blok stoi - szacowana wysokość czynszu i dodatkowych opłat np. za miejsce postojowe - rozkład mieszkania - warto sobie mniej więcej nanieść meble i przemyśleć, czy nie będzie za ciasno albo czy jakieś pomieszczenie nie ma dziwnych wymiarów/kształtu, który utrudni później umeblowanie i rozsądne rozplanowanie wszystkiego - czy w okolicy okien/mieszkania nie będzie stacji trafo, śmietników, wjazdu na parking podziemny jak coś sobie przypomnę to napiszę, bo szczerze mówiąc szukanie mieszkania było dla mnie dość traumatyczne i wyparłam niektóre rzeczy
|
|
|
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7581676 6]Okołokredytowo czy ogólnie?
Jeśli to drugie to dla mnie: - odległość od centrum / pracy i ewentualnie jakość komunikacji miejskiej - okolica, sąsiedztwo - dopóki nie spełnią się moje marzenia o blokach wolnych od dzieci i zwierząt mogę jedynie wyeliminować bloki pod którymi są piaskownice czy place zabaw. Idealnie jeśli jest dużo drzew - zdecydowanie wolę coś takiego niż "słoneczne" mieszkania. Do tego bezpieczeństwo dzielnicy. - poziom - parter i ostatnie piętro absolutnie nie wchodzą w grę (na parterze głośno, ostatnie piętro grzeje jak wuj).[/QUOTE] Dla nas liczyl sie tylko parter, ze wzgledu na ogrod. Jakbym miala wieksze dzieci i wiekszy budzet chcialbym mieszkac na ostatnim pietrze z pieknym tarasem. |
|
|
|
|
#262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znajoma mieszka miedzy szkołą a przedszkolem i ma to samo, przy czym ona nie może okien z żadnej strony otworzyć, a wrzaski zaczynają się już od 7.30 (pierwsza lekcja na boisku).
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2017-07-27 o 11:48 |
|
|
|
|
|
#263 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym w naszym bloku na parterze były najtańsze mieszkania ![]() ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
W czerwcu byliśmy w Gdańsku, wynajęliśmy mieszkanie na AirBNB i niestety nie dało się w dzień wysiedzieć, bo pod oknami przedszkole i szkoła Piski niesamowite.
|
||
|
|
|
|
#264 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7581676 6]Okołokredytowo czy ogólnie?
Jeśli to drugie to dla mnie: - odległość od centrum / pracy i ewentualnie jakość komunikacji miejskiej - okolica, sąsiedztwo - dopóki nie spełnią się moje marzenia o blokach wolnych od dzieci i zwierząt mogę jedynie wyeliminować bloki pod którymi są piaskownice czy place zabaw. Idealnie jeśli jest dużo drzew - zdecydowanie wolę coś takiego niż "słoneczne" mieszkania. Do tego bezpieczeństwo dzielnicy. - poziom - parter i ostatnie piętro absolutnie nie wchodzą w grę (na parterze głośno, ostatnie piętro grzeje jak wuj).[/QUOTE] Wszystko zależy od tego jak dach jest izolowany. Mieszkam na ostatnim piętrze i jest bardzo OK - w lecie wcale nie grzeje, w zimie wcale nie jest zimno. A mam większość mieszkania (wszystkie pokoje) na południową stronę. Ale fakt, mieszkania na najniższym poziomie (niekoniecznie to parter, bo może być też pierwsze piętro jeśli na parterze są niewykorzystane lokale albo garaże) i na ostatnim trzeba dobrze sprawdzić pod kątem izolacji, żeby nie było niespodzianek. Z własnego doświadczenia dodałabym jeszcze to, żeby okna wychodziły na wschód albo południe. Mam w bloku ludzi, którzy mają mieszkania od północy i co roku na zebraniach narzekają, że jest im zimno i że płacą krocie (naprawdę, dwa lub trzy razy więcej niż ja) za ogrzewanie. (inna rzecz, że przy dalszym drążeniu okazało się, że sąsiad grzeje jak oszalały, bo córeczka narzeka że zimno i nie można w koszulce na ramiączkach po domu chodzić jak jest mróz za oknem ja tam chodzę wtedy w długich spodniach i bluzie).
|
|
|
|
|
#265 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli zmieniałabym dla siebie na inne to też na najwyższym piętrze, ale kupując pod wynajem kupiłam na 1. |
|
|
|
|
|
#266 |
|
Konto usunięte
|
Dodam jeszcze:
- czy w okolicy nie ma obiektów typu noclegownia dla bezdomnych, sklepy monopolowe itp. - co z ogólnodostępnymi parkingami (w kontekście choćby wizyt gości, którzy muszą mieć gdzie zaparkować) - informacje na temat spółdzielni / wspólnoty - potrafią "umilić" życie - kto budował budynek i opinie na temat jakości wykonawstwa - odległość od miejsc generujących nadmierny hałas (place zabaw, szkoły, przedszkola, kościoły) - przejechałabym się po najbliższej okolicy zwłaszcza wieczorem, żeby zorientować się czy nie gromadzi się w pobliżu nieciekawe towarzystwo |
|
|
|
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję dziewczyny za wszystkie odpowiedzi.
![]() A uważacie, że kuchnia lepiej połączona z salonem, czy oddzielnie? Plusy połączenia to oczywiście większa przestrzeń, ale z drugiej strony jeśli kiedyś chciałabym mieszkanie wynająć to tracę jeden pokój. I czy zapachy kuchenne nie przeszkadzają w salonie? |
|
|
|
|
#268 | |
|
Inez
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#269 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przy szukaniu kilka lat temu mieszkania do zakupu pod wynajem pamiętam te irytacje sprzedającego, dla którego jego upodobania są powszechnie obowiązujące, on "odpicował", a ja nie doceniłam. |
|
|
|
|
|
#270 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wiadomo, co komu pasuje, ale naprawdę dziwi mnie aż taka popularność tego trendu. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:48.