Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 40 - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-07-27, 08:09   #1111
Adrianna_8
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 40

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Mnie się wydaje, że we wszystkich jest czytnik kart PEKA. Nie jeździłam wszystkimi liniami, ale nigdy nie widziałam autobusów bez PEKI.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 08:21   #1112
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

Cytat:
Napisane przez Smerfetka696969 Pokaż wiadomość
Daj znać co z dzikiem

-Jaki krem polecacie dla twardych pięt? Mam krem-maska z Perfecta ale średni jest(stosuje regularnie)

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ostatecznie sam sobie poszedł, szkoda mi go trochę, bo kulawy i mały i pewnie porzucony przez stado, ale z drugiej strony to tutaj dzików od groma
Stary 2017-07-27, 08:36   #1113
Laief
Rozeznanie

Chcę się zarejestrować w pup jako bezrobotna. Jakie dokumenty muszę wziąć ze sobą, jeśli aktualnie studiuje zaocznie?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Laief jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 08:40   #1114
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Laief Pokaż wiadomość
Chcę się zarejestrować w pup jako bezrobotna. Jakie dokumenty muszę wziąć ze sobą, jeśli aktualnie studiuje zaocznie?
Najlepiej wejść na stronę swojego PUP (znaleźć ją można wpisując w popularną wyszukiwarkę "PUP [miasto]") i tam w zakładce nazwanej "rejestracja bezrobotnych" lub podobnie będzie spis niezbędnych dokumentów. To będzie dużo lepszej jakości informaacja, niż ktoś z forum próbujący z pamięci odświeżać sobie, jakie dokumenty wziął.

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7580868 6]90% ludzi korzysta z windowsa dziurawego jak jasna choroba, a ostatnia wersja, którą tak usilnie próbowali ładować na chama to już w ogóle jedna wielka dziura.

w tej chwili mam avasta, ale mimo wszystko też ze świadomością, że szału nie robi.[/QUOTE]
Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Ja nie robie z komputerem nic specjalnego i mimo że mam jakiegoś avasta to mnie zawirusowalo.
Na co dzień korzystam z Linuksa Ubuntu 16.04 LTS, ale mam też zainstalowany Windows 10 i czasem z niego korzystam. Zarówno w Windowsie, jak i w Linuksie nie korzystam z żadnych dodatkowych narzędzi antywirusowych. Niemniej jednak oczywiście w Windowsie boję się bardziej i na przykład nie korzystam przezeń z bankowości internetowej. Tak czy siak, ani na jednym, ani na drugim systemie nigdy nie miałem żadnych objawów jakiejkolwiek infekcji. Na phishing, ransomware i tym podobne zagrożenia (obecnie istotniejsze niż "wirusy" sensu stricto) również na razie, odpukać, nie dałem się złapać. Z jakimś Avastem czy innym podobnym narzędziem nie czułbym się ani na jotę bezpieczniej - wręcz przeciwnie, Avast kilka lat temu znany był ze szpiegowania swoich użytkowników (czyli sam był spyware, przed którym niby miał chronić ), obecnie z tego co czytałem już podobno tego nie robi, ale cóż - mojego zaufania tak łatwo się nie odzyska.

Edytowane przez samotny_t
Czas edycji: 2017-07-27 o 08:53
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 08:46   #1115
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sydunia Pokaż wiadomość
Scholl, jest taki bodajże na pękające pięty. Jak kiedyś stosowalam raz dziennie (zalecali 2), to już po kilku dniach były efekty.
Dzięki 😁
Cytat:
Napisane przez Kathinna Pokaż wiadomość
Ostatecznie sam sobie poszedł, szkoda mi go trochę, bo kulawy i mały i pewnie porzucony przez stado, ale z drugiej strony to tutaj dzików od groma
Biedny

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 08:50   #1116
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Są gdzieś jakieś promocje na bilety do kina?
Dawno nie byliśmy, a chcielibyśmy się wybrać, ale widzę, że ceny już prawie jak w teatrze

Dobra, widzę, że film wyświetlają też w studyjnym, wybór prosty.

Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Czas edycji: 2017-07-27 o 08:56
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 09:15   #1117
Juli_Juli
Zadomowienie

Czy jeśli chcę podbić książeczkę sanepidowską, a mam miesiączkę, to iść czy lepiej poczekać te kilka dni? Bo nie wiem, może jest jakieś badanie, dla którego byłoby to przeciwwskazaniem, etc. ?
Juli_Juli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 09:34   #1118
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bujdanaresorach Pokaż wiadomość
Wiem, że przykładowych jadłopisów są setki tysięcy, ale muszę dość mocno ograniczyć budżet na jedzenie = ukrócić posiłki na mieście, które aktualnie zdarzają się za często. Gubię się w gąszczu inspiracji i metodą małych kroków chcę zacząć wprowadzać zmiany. Jakie macie sprawdzone patenty na ekspresowy (do 30 min przygotowania) posiłek? Co zabieracie do jedzenia do pracy? Co jest Waszym jedzeniowym
muszmieciem, który zawsze się udaje i smakuje?
Nie mam alergii pokarmowych, gluten bardzo tak, mięsko też, warzywa też są spoko.
makaron/kuskus/ryż/kasza+kiełbasa/mielone/pierś z kurczaka+warzywa które lubisz. To jest jakieś 80% moich własnoręcznych obiadów, jak któraś część się znudzi, to zmieniam na kolejną, przygotowanie wszystkiego zamyka się w 30 minutach spokojnie i bardzo ciężko zepsuć.

Fajną opcją są też naleśniki na słodko, albo z dodanym mięsem i serem (a później składane w pół), bardzo syte, szczególnie ta mięsna opcja.

Jeśli masz opcję wstawienia do piekarnika i jesteś w stanie poczekać, to candelloni, lasagne, udka kurczaka z ziemniakami - spokojnie można zrobić z tego obiad na dwa dni.

Polecam też zakup szybkowaru - w pół godziny gotowania (plus trochę krojenia wcześniej) możesz sobie zrobić syty gulasz - ja obsmażam pokrojoną w kostkę np. łopatkę, karkówkę, do tego skrojona i obsmażona papryka, cebula, reszta warzyw według ochoty i bach do szybkowaru.
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 09:35   #1119
bajeczka000
Wtajemniczenie

Co można zrobić w sytuacji kiedy kobieta zwolniła się się pracy nie wiedząc o tym, że jest w ciąży? Prawdopodobnie w ciążę zaszła podczas okresu wypowiedzenia.

Cytat:
Napisane przez marrellic
Jeżeli Wizaż jest bezradny, to nic tylko skakać z mostu

bajeczka000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 09:50   #1120
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez bajeczka000 Pokaż wiadomość
Co można zrobić w sytuacji kiedy kobieta zwolniła się się pracy nie wiedząc o tym, że jest w ciąży? Prawdopodobnie w ciążę zaszła podczas okresu wypowiedzenia.

Ale o co pytasz ? Skoro złożyła wypowiedzenie, pracodawca się zgodził to teraz liczy na to, że ją przyjmą znów, bo ciąża ?
Stary 2017-07-27, 10:09   #1121
samotny_t
BAN stały

Cytat:

Sama się zwolniła? No cóż, nawet w czasie ciąży można samemu się zwolnić.
Stary 2017-07-27, 10:22   #1122
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
Octu używa się jako zastępnika płynu do płukania właśnie, bo zmiękcza. Można dodać kilka kropli olejku zapachowego.
Zatrzymuje tez kolor, dlatego zaleca się dodanie go do nowych, farbujących ubrań (np. ciemnych dżinsów), ale też do ostatniego płukania.
Do samego prania jeszcze się nie spotkałam.

A co do Kłębuszka do czarnego, miałam to samo. Więcej płynu do płukania to najgorsze co można zrobić przy niedopranych z potu ciuchach.
Moczenie nowych farbujacych spodni w occie nic nie dało.
Nadmiar barwnika trzeba było sprać.

Ja żadnych zmiękczaczy nie stosuję a ubrania są ok.

Podczas prania ocet usuwa zapachy a w min 60 st dodatkowo działa jak odkamieniacz i zapobiega rozwojowi pleśni . Dodaję do ręczników/ścierek.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 10:43   #1123
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Devon_rose Pokaż wiadomość
Ocetu używam się do prania z płynem/proszkiem. W ciepłej wodzie ocet jest skuteczniejszy.

Do płukania bym nie dodawała.
Dlaczego?
Regularnie dodaję.

Stary 2017-07-27, 10:50   #1124
bajeczka000
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Ale o co pytasz ? Skoro złożyła wypowiedzenie, pracodawca się zgodził to teraz liczy na to, że ją przyjmą znów, bo ciąża ?
Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość
No właśnie dlatego pytam, bo ona twierdzi że pracodawca ma obowiązek ja przywrócić do pracy

Cytat:
Napisane przez marrellic
Jeżeli Wizaż jest bezradny, to nic tylko skakać z mostu

bajeczka000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 10:50   #1125
Friese
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
jeśli nie minęło 7 dni odkąd wie o ciąży to powinien ją szefu przywrócić do pracy.
jak dłuiżej niż 7 dni - polecam zapytać prawnika, albo zadzwonic na infolinie gdize udzielają takich inforamacji

Polecam artykuł: Odeszłam z pracy nie wiedząc, że jestem w ciąży
https://mamopracuj.pl/zwolnilam-sie-...estem-w-ciazy/

"(...) szczególną ochroną objęta jest również pracownica, która nie wiedząc jeszcze, że jest w ciąży, złożyła oświadczenie woli zmierzające do rozwiązania umowy o pracę. Wówczas może się uchylić od skutków tego oświadczenia pod warunkiem, że faktycznie w dniu złożenia wypowiedzenia była już w ciąży.

Doradzamy, by nie czekać z wizytą u pracodawcy i przedłożyć mu zaświadczenie w najbliższym możliwym terminie.

Wskazać należy, że pracodawca musi wyrazić zgodę na cofnięcie wypowiedzenia. Jednakże, w razie braku aprobaty pozostaje złożenie odwołania do sądu w terminie 7 dni od dowiedzenia się o stanie ciąży, analogicznie jak w wyżej opisanym przypadku.

Co zatem takie oświadczenie powinno zawierać?

dane pracownika;
datę zawarcia wypowiedzianej umowy o pracę;
datę złożenia wypowiedzenia, które ma być cofnięte;
wyraźną wolę cofnięcia wypowiedzenia;
przyczyny cofnięcia wypowiedzenia;
dowody uzasadniające ww. przyczyny (zaświadczenie o stanie ciąży)."

inny artykuł : http://danieljurewicz.mamadu.pl/1174...o-swojej-ciazy

Zdarzają się też przypadki, że kobieta nieświadoma bycia w ciąży wypowiada umowę o pracę (albo rozwiązuje umowę na mocy porozumienia stron).
W takiej sytuacji prawo cywilne przychodzi z pomocą i daje możliwość uchylenia się od skutków prawnych swojej wcześniejszej decyzji o odejściu z pracy.
Innymi słowy - z punktu widzenia prawa cywilnego - pracownica złożyła (mądre zwroty) oświadczenie dotknięte wadą błędu. Oznacza to tyle, że gdyby wiedziała, iż jest w ciąży to nie oświadczyłaby pracodawcy, że rezygnuje z pracy. Pracodawca powinien przywrócić pracownicę do pracy.

Edytowane przez Friese
Czas edycji: 2017-07-27 o 10:54
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 11:21   #1126
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Jeśli chodzi o zmiękczające działanie octu w praniu to ja zauważyłam wręcz przeciwnie - moje ręczniki prane z dodatkiem octu są jak wykrochmalone wręcz.
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 12:02   #1127
Devon_rose
Zakorzenienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;75816511]Jeśli chodzi o zmiękczające działanie octu w praniu to ja zauważyłam wręcz przeciwnie - moje ręczniki prane z dodatkiem octu są jak wykrochmalone wręcz.[/QUOTE]

Ja czy dodaję ocet z proszkiem czy nie to i tak moje ręczniki w większosci są sztywne.Ale ja takie lubię ;-)
Płynu do płukania nie daję.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 12:05   #1128
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość
Nie doczytałem ze nie wiedziała o ciąży, przepraszam, było rano W każdym razie moja wypowiedź ma się nijak do pytania.
Cytat:

Edytowane przez samotny_t
Czas edycji: 2017-07-27 o 12:08
Stary 2017-07-27, 12:08   #1129
malootka
Zakorzenienie

Ale ona musiałaby wykazać, że była w ciąży już jak składała wyppwiedzenie a w tej sytuacji chyba zaszła później więc i tak pozamiatane?

malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 12:11   #1130
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Ja nie robie z komputerem nic specjalnego i mimo że mam jakiegoś avasta to mnie zawirusowalo.

no ale skad to wiesz? tez miałam avasta i było niby ok , zmieniłam na inny i nagle dzidostwa było całkiem sporo.
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 12:12   #1131
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
Ale ona musiałaby wykazać, że była w ciąży już jak składała wyppwiedzenie a w tej sytuacji chyba zaszła później więc i tak pozamiatane?

bajeczka000 pisała że zwalniając się prawdopodbnie była w ciąży - więc ma prawo wrócić do pracy.
Ale jak po zwolnieniu zaszła w ciążę, to rzeczywiście, nic się jej nie należy.
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 12:21   #1132
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
no ale skad to wiesz? tez miałam avasta i było niby ok , zmieniłam na inny i nagle dzidostwa było całkiem sporo.
Avast to lipa strasznie jako antywirus. Usunęłam go dobre kilka lat temu i jak zainstalowałam Comodo to się dopiero zdziwilam ile mi wirusów itd wykrył a Avast twierdził, że komp jest czysty.

Edit.
Oczywiście to tylko moje zdanie i doświadczenie , nie opieram się na żadnych artykułach itd ( chociaż znajoma ostatnio coś szukała opinii o nim i znalazła artykuł,że ponoć avast ma 30% tylko wykrywalności wirusów czy nawet mniej i to jeden z najgorszych z programów. )

Edytowane przez Kamilaa21
Czas edycji: 2017-07-27 o 12:24
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 12:25   #1133
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
bajeczka000 pisała że zwalniając się prawdopodbnie była w ciąży - więc ma prawo wrócić do pracy.
Ale jak po zwolnieniu zaszła w ciążę, to rzeczywiście, nic się jej nie należy.
Bajeczka000 napisala "prawdopodobnie w trakcie okresu wypowiedzenia" czyli w tym okresie po zlozeniu wypowiedzenia?

Stary 2017-07-27, 12:33   #1134
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Jak na FB zrobić tak, żeby ktos kogo mam w znajomych na fb nie widział mojej aktywnosci ani nic na moim profilu ?
Ani(ta osoba jest w grupie, gdzie ja również) nie widziała mojego postu, który tam daje.

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 12:34   #1135
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka696969 Pokaż wiadomość
Jak na FB zrobić tak, żeby ktos kogo mam w znajomych na fb nie widział mojej aktywnosci ani nic na moim profilu ?
Ani(ta osoba jest w grupie, gdzie ja również) nie widziała mojego postu, który tam daje.

Hm, wydaje mi się, że musisz ja zablokować, żeby nie było widać postów w grupie...

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 12:45   #1136
Czarna2000
Inez

Będę kupować laptopa. Z wyborem nie mam dużego problemu, bo sama trochę się orientuję i mam w rodzinie dwóch informatyków, którzy pomogą mi w kwestii bebechów i parametrów. Muszę się zdecydować tylko na rozmiar tego laptopa. Będzie wykorzystywany do przeglądania internetu i gry w CS'a 😀. Nic wymagającego, taki zwykły, przeciętny komputer.
Torby mam w domu na oba rozmiary.
Który byście wybrali?

Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 13:04   #1137
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sydunia Pokaż wiadomość
Scholl, jest taki bodajże na pękające pięty. Jak kiedyś stosowalam raz dziennie (zalecali 2), to już po kilku dniach były efekty.
Potwierdzam, chyba jeden z najskuteczniejszych.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 13:05   #1138
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
Będę kupować laptopa. Z wyborem nie mam dużego problemu, bo sama trochę się orientuję i mam w rodzinie dwóch informatyków, którzy pomogą mi w kwestii bebechów i parametrów. Muszę się zdecydować tylko na rozmiar tego laptopa. Będzie wykorzystywany do przeglądania internetu i gry w CS'a 😀. Nic wymagającego, taki zwykły, przeciętny komputer.
Który byście wybrali?

Ale który z których? Bo piszesz o dwóch konkretnych rozmiarach, ale nie wiadomo jakich.

Stary 2017-07-27, 13:07   #1139
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

SYSTEM CENTRALNEGO ODKURZANIA - ma któraś z Was? Sprawdza się to? Siedzę i dumam, chętnie poczytam informacje z pierwszej ręki
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-27, 13:07   #1140
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
Który byście wybrali?

Na oba, czyli na jakie? 15 cali i 17 cali? Jeśli tak, to moim zdaniem opcja idealna to 15 cali i dokupić zewnętrzny, dwudziestokilkucalowy monitor Chyba że będziesz chciała grać także poza domem, to wtedy 17 cali i bez zewnętrznego monitora.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości