![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: 4 lata związku, brak zaręczyn
Cytat:
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
To porozmawiaj jeszcze raz, ostatecznie. Powiedz, że uważasz, iż marnujecie czas, że się nic nie zmienia, nie widzisz, aby związek się rozwijał. Kawa na ławę. Tylko licz się z konsekwencjami i z tym, że facet może mieć inną wizję lub nie mieć żadnej. Ale wtedy wyciągnij w końcu wnioski i albo wóz, albo przewóz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiedz mu, że to było w emocjach po śmierci babci, kochasz go, chcesz się zaręczyć i za ileś tam chcesz ślub. Spytaj co on o tym myśli i jak widzi waszą przyszłość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
Coraz lepsze te wątki o pierścionkach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Dot.: 4 lata związku, brak nowych zaręczyn
Bo to dość powszechny "problem". Mój chłopak sam kiedyś naśmiewał się z kolegi, którego zostawiła dziewczyna, bo przez 6 lat się jej nie oświadczył. Wtedy uważał, że ten kolega zachował się strasznie głupio. Wygląda na to, że nasz związek spotyka teraz to samo i coraz bardziej prawdopodobne, że finał też będzie taki sam.
![]()
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli pierścionek jest problemem, jeśli to jest drazliwy temat i człowiek boi się o tym rozmawiać to może to nie jest to? Może priorytety tych dwóch osób, wizje związku się zwyczajnie rozwijają.
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I skala zjawiska czy mężczyzn stawiających na sytuację "tymczasowości " związku jako sytuację permanentną narasta. I bynajmniej nie chodzi o pierścionki, ale o takie rzeczy jak mieszkanie razem, wspólne układanie gdzieś życia na stałe, jakieś sensowne plany zawodowe itd. To większy problem niż pierścień mocy. Tu chodzi o życie chwilą tylko i wyłącznie. Na zasadzie "póki jest fajnie to bawię się tu, a jak tu przestanie być fajnie to przeniosę się na inną imprezę". I nie jest to problem wyłącznie kobiet. Takie podejście zauważają już też np. pracodawcy tych mężczyzn bo ich podejście do pracy jest dokładnie takie samo jak do związków. Problem ma też państwo bo mają też podobne podejście do opieki nad swoimi rodzicami czy dziećmi biologicznymi. Poza Polską jest już nawet z tym gorzej niż u nas. I niestety lepiej nie będzie jeśli kobiety nie wymagając od mężczyzn niczego same będą się im pchać do łóżka, we wszystkim ich wyręczać i jeszcze między sobą walczyć o to,która zdobędzie tymczasowo przychylność takiego misia. Problem spory. I z tego co już wiem jak się na taki typ trafi to czekanie na cokolwiek trwałego w związku z takim typem mężczyzny mija się z celem. Można albo samej zaakceptować takie życie chwilą, albo uciec. Nic więcej nie można zrobić.
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2017-07-27 o 11:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
No i gdzie konkretnie 'poza Polską' jest gorzej i pod jakim względem? |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zgadzam się. Ja jestem wierząca ale też nie wyobrażam sobie współżyć z mężczyzną ,mieszkać pod jednym dachem ,prac mu i gotować ,dawać z Siebie wszystko a rezultacie czekać nie wiadomo ile lat aż on z łaski swojej się ze mną ożeni .Na szczęście nigdy nie będę miała takich problemów . ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75821271]Zgadzam się. Ja jestem wierząca ale też nie wyobrażam sobie współżyć z mężczyzną ,mieszkać pod jednym dachem ,prac mu i gotować ,dawać z Siebie wszystko a rezultacie czekać nie wiadomo ile lat aż on z łaski swojej się ze mną ożeni .Na szczęście nigdy nie będę miała takich problemów .
![]() Chętnie się dowiem jakich. ![]()
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75821271]Zgadzam się. Ja jestem wierząca ale też nie wyobrażam sobie współżyć z mężczyzną ,mieszkać pod jednym dachem ,prac mu i gotować ,dawać z Siebie wszystko a rezultacie czekać nie wiadomo ile lat aż on z łaski swojej się ze mną ożeni .Na szczęście nigdy nie będę miała takich problemów .
![]() No i najważniejsze: nawet, jeśli tak się dzieje i kobieta postanowiła się postawić w roli darmowej pomocy domowej, to co takiego ślub zmieni w jej sytuacji? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Ja też
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w sumie nie bardzo rozumiem co zaręczyny miałyby zmienić w życiu autorki - skoro mieszkają razem i żyją jak małżeństwo to w jakim celu pierścionek i ślub?
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
No i gdzie konkretnie 'poza Polską' jest gorzej i pod jakim względem?[/QUOTE]
Wystarczy przekroczyć naszą zachodnią granicę. Moja ciotka - Niemka ma już dzieci z dwójką facetów, a teraz jest z 3. Z żadnym się na stałe nie związała i jest to tam bardzo powszechne. Mężczyźni spędzają tam z kobietami przeciętnie kilka lat, a później szukają kolejnej. Tam związku nie traktuje się już jako czegoś tak trwałego jak w Polsce, czy pozostałej, wschodniej części Europy.
![]() |
#48 |
Strzelaj lub emigruj!
|
![]() Tak piszesz jakby te wszystkie rzeczy (pranie,sprzatanie,seks) były zarezerwowane dla żony. I jakbyś robiła to pod przymusem. A w domu to nie sprzątasz? Nie pierzesz? Przecież od domowników nie oczekujesz ślubu... A czy mieszkając z facetem (po ślubie bądź nie) to się zmieniasz z służącą? Bo piszesz jakby po ślubie kobieta się zmieniała w kopciucha bo facet magicznie staje się niezdolny do robienia czegokolwiek koło siebie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
![]() Ja z kolei nie wiem jak można chcieć planowac ślub bez spróbowania wspólnego mieszkania. Przeciez to jest dopiero ryzyko. Ja sie wtedy nie dziwie facetowi ze nie jest pewny takiego związku i zwyczajnie boi sie ślubu. Mało to jest rozwodów ? Związek polegający tylko na spotykaniu sie naprawdę bardzo różni sie od tego, w którym para wspólnie mieszka.. To sa zupełnie dwa różne etapy związku jak dla mnie. To jest ciemnota brać ślub bez wiedzy jak sie nam z dana osoba żyje na codzien, ogarnia przyziemne sprawy, itp. Czasami przy wspólnym mieszkaniu dopiero wychodzą takie rzeczy jak np to ze wkurza cie ze twój facet np nie potrafi nic ugotować, czy nie garnie sie wgl do sprzątania lub swój czas wolny spędza tylko grajac w gry albo oglądając mecze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
Nie chce robić gówno burzy -ale w związkach osób wierzących śluby występują max w przeciągu 2 lat - a zwykle jest to gdzieś pomiędzy jednym rokiem -a półtorej ,mężczyźni szybciej się decyzją i są bardziej pewni i konkretni w swoich deklaracjach .Powodem tego jest pewnie również fakt iż po ślubie życia takich ludzi diametralnie się zmienia . Ja bym nigdy nie czekała 4 lata na oświadczyny- odeszłabym dużo wcześniej ale to jest o wiele łatwiejsze wtedy gdy nie dzielisz z kimś jednej sypialni ,dachu nad głową i nie oddajesz całej Siebie drugiemu człowiekowi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą ty piszesz tak, jakby twoja ciotka Niemka była jakimś wyznacznikiem funkcjonowania społeczeństwa, a jej związki nie zależały także od niej samej, tylko od tych zuych facetów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim te watki o pierscionkach maja cos wspolnego.
1 autorka, czeka, obnysla, nakreca sie i w ktoryms momencie wybucha. Wtedy jest histeria i awantura a faceta nie ma pojecia skad to sie wzielo. 2 autorka boi sie powiedziec konkretnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75821676]Nie chce robić gówno burzy -ale w związkach osób wierzących śluby występują max w przeciągu 2 lat - a zwykle jest to gdzieś pomiędzy jednym rokiem -a półtorej ,mężczyźni szybciej się decyzją i są bardziej pewni i konkretni w swoich deklaracjach ..[/QUOTE]
Skąd Ty masz takie info? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75821676]Nie chce robić gówno burzy -ale w związkach osób wierzących śluby występują max w przeciągu 2 lat - a zwykle jest to gdzieś pomiędzy jednym rokiem -a półtorej ,mężczyźni szybciej się decyzją i są bardziej pewni i konkretni w swoich deklaracjach .Powodem tego jest pewnie również fakt iż po ślubie życia takich ludzi diametralnie się zmienia .
Ja bym nigdy nie czekała 4 lata na oświadczyny- odeszłabym dużo wcześniej ale to jest o wiele łatwiejsze wtedy gdy nie dzielisz z kimś jednej sypialni ,dachu nad głową i nie oddajesz całej Siebie drugiemu człowiekowi.[/QUOTE] Tylko czy w ciągu 1,5 roku (a nawet mniej, bo podjęcie decyzji o ślubie musiało nastąpić wcześniej) nie mieszkając ze sobą można się poznać na tyle, by brać ze sobą ślub? Już nie wspominając o tym, że z Twoim podejściem bierzesz w ciemno chociażby to jak dogadujecie się w łóżku.
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;75821851]Skąd Ty masz takie info?
![]() Zapewne z obserwacji grupki znajomych, które zostały ekstrapolowane na całą populację ludzi wierzących ujednoliconych roboczo do praktykujących katolików. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75821776]Nie, nie wystarczy przekroczyć naszej zachodniej granicy. Mieszkam za tą zachodnią granicą i jakoś nie widzę tych problemów. Mam koło domu podstawówkę, skąd codziennie faceci odbierają nawet po 3 sztuki potomstwa. Wynajmuję mieszkanie od małżeństwa 60+ z trójką dzieci. Lokalnego języka uczyła mnie również mężatka z wieloletnim stażem i dziećmi. Jakoś tego upadku życia związkowego nie widać zaraz po przekroczeniu granicy.
Zresztą ty piszesz tak, jakby twoja ciotka Niemka była jakimś wyznacznikiem funkcjonowania społeczeństwa, a jej związki nie zależały także od niej samej, tylko od tych zuych facetów ![]() Napisałam tylko, że jest tam to bardziej powszechne, bo znam tam więcej takich przykładów. Nigdzie nie wspomniałam o tym, że KAŻDY Niemiec miał/ma kilka partnerek.
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75821676]Nie chce robić gówno burzy -ale w związkach osób wierzących śluby występują max w przeciągu 2 lat - a zwykle jest to gdzieś pomiędzy jednym rokiem -a półtorej ,mężczyźni szybciej się decyzją i są bardziej pewni i konkretni w swoich deklaracjach .Powodem tego jest pewnie również fakt iż po ślubie życia takich ludzi diametralnie się zmienia . Ja bym nigdy nie czekała 4 lata na oświadczyny- odeszłabym dużo wcześniej ale to jest o wiele łatwiejsze wtedy gdy nie dzielisz z kimś jednej sypialni ,dachu nad głową i nie oddajesz całej Siebie drugiemu człowiekowi.[/QUOTE] zgadzam się
![]() |
![]() |
#58 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli dzielisz z kimś życie pod jednym dachem -są wspólne obowiązki ,rachunki i codzienne życie ..dajesz coś z Siebie drugiemu człowiekowi ,temu określonemu .Nie mówię że kobieta jako jedyna ma wszystko na głowie i jest służącą ..ale jest jakaś wspólnota .A dla mnie bez sensu jest żyć jak małżeństwo nie będąc z nim .Nie chce nikomu narzucać swojego punktu widzenia ale takie mam zdanie na ten temat. A co do oczekiwania ślubu od członków rodziny -podobno jest to nielegalne . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i?
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
A ja nie napisałam, że KAŻDY coś tam. Dążę do tego, że ani twoje, ani moje prywatne obserwacje nie mówią nic o funkcjonowaniu społeczeństwa. Żeby coś takiego stwierdzić, należy odnieść się do konkretnych danych zebranych od reprezentatywnej liczby obywateli, a nie popatrzeć sobie na przypadkowo spotkanych ludzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:22.