![]() |
#91 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: 4 lata związku, brak nowych zaręczyn
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75821676]Nie chce robić gówno burzy -ale w związkach osób wierzących śluby występują max w przeciągu 2 lat[/QUOTE]
serio? skąd te dane?
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
Dot.: 4 lata związku, brak zaręczyn
Kobiety kochane. Sufrazystki sie w grobach biedne przewracaja. Żyjemy w XXI wieku, mamy prawo o sobie stanowić i miec pragnienia, oczekiwania, ambicje. Dlaczego w dalszym ciagu odbieracie sobie same głos? Dlaczego siedzicie latami w kacie i czekacie az królewicz podejmie decyzje ktora dotyczy Was obojga? Dlaczego nie wstaniecie kiedys z fotela i nie powiedzie partnerowi: kochanie chciałabym nasz zwiazek wkrótce sformalizować, zalezy mi na tym bardzo, co o tym sądzisz?
Dziewczyny, to nie dziewiętnasty wiek i nie musicie zdawać decyzje dotyczące Waszej przyszłości w ręce wybranka, a same po cichu i we frustracji czekac i liczyć lata. Co to w ogole znaczy "ty mu gotujesz, wpuszczasz do swojego domu, a kiedy on sie łaskawie oświadczy". Dlaczego "łaskawie"? To nie jest jego obowiązek, nie musi chcieć, nie musi wiedziec ze Wy byście tego chciały - trzeba rozmawiać i wyrażać swoje zdanie, potrzeby! Waszym obowiązkiem tez nie jest trwać w milczeniu jak panna na wydaniu, zdana na jego "łaskę". Kobiety, weźcie sprawy w swoje ręce, to jest Wasze zycie - nie bójcie sie walczyć o to co jest dla Was wazne ale tez i podejmować decyzji za siebie, dla siebie. Nie zgadzam sie z katolickim spojrzeniem na swiat, ale jedna dziewczyna tutaj ktora sie wypowiadała o osobach wierzących powiedziała cos bardzo ważnego - mam oczekiwania takie i takie, jesli facet mi mowi na poczatku ze slub w ciagu dwoch lat to nie dla niego, to odchodzę. No i bardzo dobrze, bo nie wazne z jakich powodów, kazdy ma przeciez swoje. Ale jesli Ty masz takie wartości a nie inne, i model zwiazku X cię usatysfakcjonuje, ale model Y juz nie, to przewartosciuj sytuacje i zdecyduj co jest dla Ciebie najlepsze. Moze odejście, moze nie. Wybaczcie dziewczyny ze lekki offtop i ze sie tak nakręciłam, ale jak widze ile dziewczyn w cichej desperacji czeka na kawałek biżuterii ktory ma przesadzić o ich przyszłości to sie we mnie budzi taki feminizm ze hej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
a)ani i tak nie sprawdzicie się w łózku b)nie zamierzasz mu sprzatać, gotować, nie zamieszkacie ze sobą. Także w sumie możecie i z 10 lat tak ze sobą chodzić IMO bezsensu, idąć w zaparte, że świetnie się znacie, a tak naprawdę widujecie się przy obiadkach. Nie poznasz nikogo dopóki z nim nie zamieszkasz... ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- [1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75822511]Konkubinat (łac. concubinatus od com- 'współ-' i cubare 'leżeć') [1], kohabitacja – nieformalny związek dwóch osób, pozostających w pożyciu, bez usankcjonowania w świetle prawa jako małżeństwa Ale do wspólnego życia na kocią łapę bez formalność już tak.[/QUOTE] ale nie ma w tej definicji ani słowa, że związek 4 letni bez małżeństwa to konkubinat.
![]() |
![]() |
#94 |
po drugiej stronie szafy
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;75824331]
Wybaczcie dziewczyny ze lekki offtop(...)[/QUOTE] To nie jest offtop, to jest post, który powinno się wklejać w każdym "pierścionkowym" wątku. ![]()
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja nie - bo ta osoba może jeszcze w danej chwili mieć wątpliwości/ być w jakiejś sytuacji, która zmusza do niepodejmowania jeszcze takiej decyzji/ ma czymś innym na tyle zaprzątniętą głowę, że to po prostu nie jest dobry moment
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym juz napisalam ze w czasie takiej rozmowy chodzi o przedzial czasowy: np pol roku. Facet ma czas sobie poustawiac w glowie. To jest tez znak dla mnie- ja wiem ze tyle moge poczekac a potem sprawa sie rozwiaze albo w jedna albo w druga strone. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Cytat:
Szklana kula nie da odpowiedzi na te pytania.
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zależy co rozumiesz przez poznawanie się - żeby z kimś zamieszkać nie potrzebuję wiedzy, czy woli ciuchy układać na półkach czy wieszać na wieszakach ani ile czasu przesiaduje w wc, bo to są pierdoły bez znaczenia rzeczy które uniemożliwiałyby mi mieszkanie z kimś typu palenie fajek i tak wyjdą na światło dzienne bez mieszkania mąż oświadczył mi się po 1,5 roku "chodzenia", niecały rok później wzięliśmy ślub, teraz jesteśmy 8 lat po ślubie - dziś dowiedziałam się, że hajtnęłam się z nieznajomym, bezcenne ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;75824656]To lepiej sobie czekać cichutko?[/QUOTE]
Nie, ale wolę być sama niż zmuszać kogoś do dzielenia ze mną życia. ![]()
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | ||
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75824746]A ta różnica jest gdzie? Można z miłości do partnera zrobił łaskę/odbębnić obrzęd. To się wtedy nie staje mniej ważne.
a przy rozmowie o konkretach może o tych wątpliwościach i sytuacjach poinformować.[/QUOTE] różnicą jest zaangażowanie Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#105 | |
Konto usunięte
|
Czyli co konkretnie i czym się ta różnica objawia wg ciebie?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75824961]Jakie zmuszać? Przecież go nie przykuwasz do kaloryfera rozmową
![]() Nie trzeba używać siły fizycznej, by ktoś czuł się zmuszany...
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Zly wątek
Edytowane przez trzyrazypiec Czas edycji: 2017-07-27 o 14:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak on nie wie kiedy sie wyklaruje to ma czas pomyslec. Ma na to np pol roku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wspólne spojrzenie na sprawy fundamentalne to oczywistość według mnie, te kwestie omawiam już na początku. Jeśli wiem, że ogólnie mamy zbieżne/takie samo podejście do ślubu, to po prostu w momencie kiedy czuję się gotowa na ustalenie konkretów, a widzę że nam się nie zgrywa i on jednak gotowy nie jest, rozmawiam o tym. Nie widzę innej opcji.
![]() |
![]() |
#111 |
Konto usunięte
|
W teorii tak, ale jednak nikt z nas nie jest bezwolnym balonikiem na wietrze. Mozemy sami o sobie decydować. Np presja społeczna na katolicki slub i dzieci jest ogromna w wielu kręgach, a jednak nie trzeba sie jej poddawać. Swoją droga, tak na marginesie, jest wiele par ktore sie szczęśliwie zakochaly, spontanicznie i w skowronkach zaręczyly, pobrały z cała piękna otoczka. A kiedy zwiazek sie rozpada, faceci bardzo chetnie mówią potem "zreszta i tak nie chciałem tego slubu, ona cisnela!". I piękna wymówka jest, nawet jesli wtedy kiedy sie zaręczyli rzeczywiscie sam bardzo tego chciał. Ponoć to bardzo powszechne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75825211]Czuć się zmuszanym a BYĆ zmuszanym, to jest dość konkretna różnica. Facet NIE MUSI być z tobą w związku niezależnie od tego, co mu powiesz.[/QUOTE]
Nie chciałabym, by ktoś stawiał mi takie ultimatum, dlatego sama też nie będę tego robić.
![]() |
#113 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No i ok, bo dla kazdego ta kwestia bedzie miała mniejsze lub wieksze znaczenie. Jedni nie wyobrażają sobie zycia bez slubu, inni by tego chcieli ale wola jednak i bez slubu byc razem niz sie rozstawać. Kwestia indywidualna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Nie stawiaj ultimatum jeśli nie chcesz. Powiedz mu, że chcesz się zaręczyć i zacząć planować slub w niedalekiej przyszłości, (określ ramy czasowe) że to po prostu ten czas. Że oczekujesz jakichś konkretów dotyczących jego wizji Waszej wspólnej przyszłości. Wysluchaj i jesli stwierdzi, ze ma podobne plany, uznaj rozmowe za na ten moment udana. A potem daj czas SOBIE. Jeśli nie podejmie kroków mimo jakichś zapewnień, daj sobie spokój i wymiksuj się z tego związku, który nie daje Ci szczęścia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Kobieta z klasą
|
Cytat:
Od razu trzeba z ironią skomentować i wyśmiać zdanie innego człowieka. Zrozum, że są kobiety dla których związek jest partnerstwem, a nie na dobre i złe, czyli nawet jak źle jest bardzo, to trzeba w tym tkwić, bo co ludzie z oazy powiedzą. Brak dopasowania seksualnego dla większości ludzi stanowi problem, bo szanują siebie i swoje potrzeby lub preferencje. Poza tym nie każde małżeństwo chce żyć w trójkącie z jakimś Bogiem lub księdzem. Uszanujcie to wreszcie! Składanie koszulek może nie ma znaczenia, ale już kwestie finansowe tak. Wspólne mieszkanie weryfikuje takie rzeczy. Dziwne, że tego nie wiesz i podajesz takie bzdurne przykłady. Znam oazowe małżeństwo, które przetrwało tylko rok właśnie przez niedopasowanie seksualne. Także nie dla WSZYSTKICH katolików jest to bez znaczenia i nie każdy zgadza się być cierpiętnicą w imię zasad wymyślonych dawno temu.
![]() |
![]() |
#117 |
Przyczajenie
|
Moje zdanie jest takie że on musi być pewny że chce być z Tobą do końca życia. Możesz mu deliktane zasugerować że już najwyższy czas się zdecydować czego chce. Moja siostra swojego męża jak to ona mówiła "programowała" , wzdychała do pierścionków na wystawach , gadała o ślubach swoich koleżanek i jakiego to one nie mają szczęśćia. I on przyszedł z tym do mnie bo zaczął się domyślać. I teraz są już prawie dwa lata po ślubie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75821916]Zapewne z obserwacji grupki znajomych, które zostały ekstrapolowane na całą populację ludzi wierzących ujednoliconych roboczo do praktykujących katolików.[/QUOTE]
Neofitom się zawsze wydaje, że wiedzą wszystko najlepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Konto usunięte
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;75824331]Kobiety kochane. Sufrazystki sie w grobach biedne przewracaja. Żyjemy w XXI wieku, mamy prawo o sobie stanowić i miec pragnienia, oczekiwania, ambicje. Dlaczego w dalszym ciagu odbieracie sobie same głos? Dlaczego siedzicie latami w kacie i czekacie az królewicz podejmie decyzje ktora dotyczy Was obojga? Dlaczego nie wstaniecie kiedys z fotela i nie powiedzie partnerowi: kochanie chciałabym nasz zwiazek wkrótce sformalizować, zalezy mi na tym bardzo, co o tym sądzisz?
Dziewczyny, to nie dziewiętnasty wiek i nie musicie zdawać decyzje dotyczące Waszej przyszłości w ręce wybranka, a same po cichu i we frustracji czekac i liczyć lata. Wybaczcie dziewczyny ze lekki offtop i ze sie tak nakręciłam, ale jak widze ile dziewczyn w cichej desperacji czeka na kawałek biżuterii ktory ma przesadzić o ich przyszłości to sie we mnie budzi taki feminizm ze hej ![]() Gdzie Rzym, gdzie Krym, a życie życiem - jak mawia Michałowa z "Rancza". Życie to nie pochody feministycznych organizacji. Autorka przejawia poglądy bardzo odbiegające np. od moich, ale ma do nich pełne prawo. Ma też pełne prawo być konserwatywna co do zaręczyn i ślubów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.