Wrześniowo-październikowe mamusie 2008!!! 2 - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-16, 13:56   #691
magflieg
Zadomowienie

GG do magflieg
Dot.: Wrześniowo-październikowe mamusie 2008!!! 2

Dzięki za komplementy w imeiniu Emilki

A co do spania to ja też właśnie rozpoczęłam etap nie spania budzę sie np o 4 w nocy i nie moge spac dwie godziny. W pierwszejc iazy tez tak mialam potem zasypialam i spłąm do 11, a teraz większa bestia mi o 7 skacze po łózku i wreszczy pokaż dzidzie i jakaś niedosapana jestem nie moge pozycji znaleźć, podobno pomaga poduszka jakas między nogami już nie mogę się doczekać września jak położę się na brzuchu!!!

Redukcja...
Siłownia x 5
Jogging x 4
magflieg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 14:05   #692
anuhaaaaaaaaaa
Zakorzenienie

Dot.: Re: Dot.: Wrześniowo-październikowe mamusie 2008!!! 2

cześć dziewczyny, ja czekam w bibliotece na książki... Dobrze, że można na necie posiedzieć, bo zamknęli dziś tu kawiarnie, ale oczywiście musieli zostawić szyld "zapraszamy na gofry" i się napaliłam, że wciągnę jednego jak będę czekać na książki, a tu lipa

Magflieg gratuluję pięknej córuni! No teraz to już chyba nie będą krzyczeć wszyscy, że chłopak

Rutino gratuluję ślubu. Ahhh te przygotowania... nawet się nie obejrzysz a już będzie po a do mnie nie przyjeżdzają z tą akcją z usg

Ale jestem głodna, niech te książki już przychodzą, bo zaraz zjem klawiaturę
anuhaaaaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 14:05   #693
Liatris
Rozeznanie

Żabulka na usg byłam tak jak Ty u Pasiecznego. Chodzę do Osadowskiego, on jest w wojskowym szpitalu i tam chcę też rodzić. Tylko nie wiem czy tam jest szkoła rodzenia. Najlepiej chodzić do szkoły co jest przy szpitalu gdzie będzie sie rodziło, pozna się połozne, a one ponoć inaczej patrzą na babki znane ze szkoły. Na pewno jest szkoła na Żeromskiego i z tego co wyczytałam w tym linku, to świetne położne prowadzą.

Gonia trzymam kciuki

Ninunia, Żabulka te skurcze, to podobno normalne, macica się przygotowuje. Ale jak najbardziej trzeba powiedzieć lekarzowi

Rutino no właśnie, żebyś tylko była szczęśliwa. Oczywiście fotosy wrzuć potem.

Magflieg gratulacje cudnej Emilki

Miłego weekendu dziewczyny leniuchować ile się da
Liatris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 14:15   #694
jaroszania
Wtajemniczenie

GG do jaroszania

Cytat:
Napisane przez Amaretta Pokaż wiadomość
Kwas foliowy jest potrzebny przez cala ciaze bo wpływa na rozwój całego ukł. nerwowego. Wiadomo najwazniejsze zeby go przyjmowac na poczatku. I lepiej przyjmowac nieco wiecej - bo organizm nadmiar wydala z moczem tak jak vit.C niz za mało. A od 12 tyg to prawie kazdy gin zaleca witaminki dla ciezarnych a on jest we wszystkich wit dla ciezarnych i karmiacych. Czasem w dawce 0,4 a czaesm 0,8 mg. Wiec wtedy ginekolog zazwyczaj mowi zeby juz nie lykac dodatkowo tego kwasu tylko same wit wystarcza.
no wlasnie nie do konca tak jest. jak rozmawialam z lekarzem to powiedzial, ze ten kwas foliowy sie bierze, ale jakby sie nie bralo to tez nie ma zadnej tragedii. chodzi o to, ze u nas raczej nie ma ludzi niedozywionych i wiekszosc jednak stosuje urozmaicona diete. co za tym idzie dostarcza potrzebne witaminy. ja bralam kwas w dawce 15 i wiem, ze mam wskazania zeby przyjmowac tak duzy przy kazdej kolejnej ciazy, ale zarowno jeden jak i drugi lekarz mowili tylko o pierwszym trymestrze. podsumowujac, ktos kto objada sie zupkami chinskimi na pewno dobrze jakby bral a ktos to je swieze warzywa, owoce i cala reszte dostarcza tego co potrzebuje dzidzius.

rutino gratuluje
magflieg duza coreczka. super ale zdj masz bardziej rozmazane, moze to sprzet a moze to przez ilosc plynow tak wyszlo. tak czy inaczej rysy widac i na pewno usg sprawilo Ci wiele radosci.

ja na swoim usg nie mam obliczonej wagi i zastanawiam sie czy jest kalkulator w necie gdzie podajac wymiary mozna ta wage obliczyc. generalnie wszytsko wyszlo mi na 23,2tc / 23,3tc i ciekawa jestem ile to g.

nie farbuję od 20.12.2012
jaroszania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 14:42   #695
Ninunia
Raczkowanie

Diewczyny a ile kosztuje takie badanie 4D? Ja nawet nie wiem czy w moim mieście jest takie, ale na najbliższej wizycie u lekarza zapytam.
Bo na to darmowe w ramach akcji obawiam się że przyjdzie dużo kobiet i straszne kolejki będą.

Magflieg super że potwierdziła się pleć. Gratuluję. Piękne zdjęcia
Ninunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 14:46   #696
izzi
Zadomowienie

GG do izzi

Jaroszaniu, mi obydwaj lekarze (tzn. mój gin z NFZ i moja ginka prywatna) powiedzieli zgodnym chórem że kwas foliowy ważne żeby brać przed ciążą i przez pierwsze 2 miesiące a witaminami nie ma sensu się szprycować bo nie żyjemy w krajach trzeciego świata i jesteśmy generalnie dobrze odżywionym społeczeństwem, a takie łykanie witamin powoduje tylko to że dziecko jest cyt. lekarza- ,,przerośnięte" i stanowi to tylko problem przy porodzie
Ja sobie od czasu do czasu feminatal łyknę jak sobie przypomnę ale generalnie mój żołądek ciężko znosi tabletki więc robię to sporadycznie.

Niunia - USG 4D w W-wie kosztuje 220 zł (ja przynajmniej tyle płaciłam) nie wiem jak jest gdzie indziej ale to chyba dużo zależy od indywidualnego cennika szpitala bądź przychodni.
izzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 16:45   #697
Lija28
Raczkowanie

GG do Lija28

Magflieg, piekna dziewczynka!!! Gratuluje!

Ale dziewuszek nam sie narobilo!!! Moze u mamus pazdziernikowych bedzie wiecej chlopcow bo z kim nasze coreczki beda sie bawily w domek...???

Rutino - gratulacje, czekamy na final i fotki

Pozdrawiam
Lija28 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-16, 17:54   #698
Dorotka@
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez izzi Pokaż wiadomość
Magflieg! Cudna ta Twoja dziewuszka! Prześliczna po prostu!

Amaretta ... to po tych witaminkach tak pięknie dzieciaczki rosną zapewne
nie tylko piękne... ja bym powiedziała "dorodne"... i coraz większe...nasze mamy rodziły dzieci po powiedzmy 3kg- teraz to kruszynki
Stary 2008-05-16, 18:20   #699
goga144
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nabuko Pokaż wiadomość
Liatris, masz rację z tym wapnem..słyszałam kiedyś, że bardzo często ciąża kosztuje kobietę jeden ząb (jeśli ma słabne kości). Więc idę dziś na katusze do ...brrr...dentysty... obawiam się, że nie skończy się tylko na kontroli, bo juz jakiś czas nie byłam..
Jeśli chodzi o wapno to ja jestem zdecydowanie za jego dodatkowym przyjmowaniem. W mojej pierwszej ciąży starałam sie bardzo zdrowo i mądrze odżywiać - zresztą tak jak teraz. Nie przyjmowałam wtedy żadnych witamin bo uważałam, że nie potrzeba. Oczywiście o wapnie też nie myślałam. Córcia urodziła się zdrowa, ale moje zęby , no cóż musiałam wyrwać aż dwa stałe. Oczywiście w czasie ciąży regularnie odwiedzałam gabinet dentystyczny, ale nic to nie dało w 1,5 miesiąca po porodzie okazało się,że ząb wyglądający z zewnątrz na zdrowego zaczyna bolec i to z takiego powodu ,że w środku zrobił się pusty. Dlatego teraz pije 2 razy dziennie wapno musujące o smaku cytrynowym - pychaaaaa. Mam nadzieję,że mój kościec i dzidziola będzie mocniejszy. Oczywiście tak było w moim przypadku, co nie oznacza, że Was spotka to samo.
goga144 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 18:36   #700
anuhaaaaaaaaaa
Zakorzenienie

dziś wieczorem jestem słomianą wdówką właśnie kończę puszkę brzoskwiń i zaraz chyba pęknę! Trochę mnie nastraszyłyście z tymi zębami i zaznaczam, że jak już mam jakies tracić to poproszę, żeby to były ósemki mogą być wszystkie cztery, bo i tak mnie tylko wkurzają.
Stary 2008-05-16, 19:00   #701
kasieek23
Rozeznanie

GG do kasieek23

[quote=anuhaaaaaaaaaa;7560 913]
WRZEŚNIOWO – PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2008

15. kasieek23 (Kasia, 24 lat) ost.@ 23.12.2007 t.p. 27.09.2008 <klik> Marysia lub Jerzyk

Prosze o zmiane imienia nA ALEKSANDER

...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-16, 19:40   #702
misia-26
Raczkowanie

Witam wszystkie mamusie

właśnie wróciliśmy z usg. Oświadczam wszem i wobec iż na świat przybędzie kolejny sisior

Tak będzie chłopiec, bez żadnych wątpliwości. Zdjęcia niestety nie wkleję ponieważ na tym zdjęciu, które mam bardzo wyraźnie pokazuje co ma między nóżkami To było pierwsze ujęcie, które w ogóle się pokazało podczas badania i ma bardzo długie nogi

Groszek waży 631 g, pan doktor powiedział, że wszystko jest w jak najlepszym porządku
HC - 21,63 cm
BPD - 6,00 cm
AC - 19,99 cm
FL - 3,94 cm

Dziadki wręcz fruwają na równi z chmurami odkąd się dowiedzieli

pozdrawiam
Stary 2008-05-16, 19:46   #703
anuhaaaaaaaaaa
Zakorzenienie

Misia gratuluję!!!!!!! Wreszcie nam chłopaków przybywa A długie nogi... to może biegacz będzie?? Jeszcze raz gratuluję!
Stary 2008-05-16, 19:49   #704
misia-26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anuhaaaaaaaaaa Pokaż wiadomość
Misia gratuluję!!!!!!! Wreszcie nam chłopaków przybywa A długie nogi... to może biegacz będzie?? Jeszcze raz gratuluję!
Dzięki serdeczne

może mięć po mamie, ja żeby kupić spodnie potrzebuje po wewnętrznej min 80 cm długości mam 176 wzrostu
Stary 2008-05-16, 20:19   #705
JagnaK
Zadomowienie

No nareszcie jakas odmiana z sisiorkiem
Misia jak dajecie na imie?

Ja juz leze w lozeczku. TZ spi ale o 1 w nocy musi wstac bo na 2 idzie do pracy. Wiec mi sie nudzi i weszlam na wizaz w poszukiwaniu milego towarzystwa mamusiek a tutaj cicho sza oprocz misi
JagnaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 20:19   #706
izzi
Zadomowienie

GG do izzi

Misia! No to gratuluję pięknego chłopczyka!!! Bardzo się cieszę że jest zdrów jak rybka i jaki już duży!!!

A ja jak zwykle ślęczę nad laptopem i zamiast się brać za robotę to buszuję po wizażu ... A zaraz sobie pójdę i ugotuję makaron na mleku na kolację
Stary 2008-05-16, 20:43   #707
anuhaaaaaaaaaa
Zakorzenienie

Teściowa do mnie zadzwoniła i się pyta gdzie mój Marek, więc jej powiedziałam, że na Juwenaliach. A ona się wkurzyła, że jak on tak mógł mnie samą zostawić???? Powiedziałam, że jak dla mnie to wszystko w porządku i takie tam... Zaraz po tym dzwoni tż i mówi, że dostał taki opierdziel od niej i od teścia, że się poczuł jak dziecko. Kazała mu natychmiast wracać hihihihi To on się mnie pyta, czy aby napewno może zostać, więc trochę go pomęczyłam, że każdy ma swoje priorytety i takie tam i niech robi co chce

To chyba oczywiste, że wolałabym go tutaj przy sobie, ale odkąd jestem w ciąży praktycznie odpuściliśmy sobie życie towarzyskie, więc niech się chłopina wybawi...
Stary 2008-05-16, 20:58   #708
izzi
Zadomowienie

GG do izzi

Cytat:
Napisane przez anuhaaaaaaaaaa Pokaż wiadomość
Teściowa do mnie zadzwoniła i się pyta gdzie mój Marek, więc jej powiedziałam, że na Juwenaliach. A ona się wkurzyła, że jak on tak mógł mnie samą zostawić???? Powiedziałam, że jak dla mnie to wszystko w porządku i takie tam... Zaraz po tym dzwoni tż i mówi, że dostał taki opierdziel od niej i od teścia, że się poczuł jak dziecko. Kazała mu natychmiast wracać hihihihi To on się mnie pyta, czy aby napewno może zostać, więc trochę go pomęczyłam, że każdy ma swoje priorytety i takie tam i niech robi co chce

To chyba oczywiste, że wolałabym go tutaj przy sobie, ale odkąd jestem w ciąży praktycznie odpuściliśmy sobie życie towarzyskie, więc niech się chłopina wybawi...

Hehehe a to mu się dostało
Stary 2008-05-16, 21:28   #709
anuhaaaaaaaaaa
Zakorzenienie

Widać, że weekend się zbliża, bo pustki na wątku. Zbieram się do łazienki i zbieram... i się zebrać nie mogę. I coś bym zjadła

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-16, 21:54   #710
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

mi to wieczorami jeść się nie chce....dopóki nie położę się do łóżka. wtedy to mnie tak ssie w żołądku. wczoraj przed 1 w nocy jadłam ogórka żeby cokolwiek przegryźć bo już mi się niedobrze robiło...

MISIA gratuluję chłopaka - mi to się właśnie synek marzy, ale będzie co ma być

MAGFLIEG super, że wszystko w porządku

ja przed chwilą zęby myłam i kurcze dziąsła mi strasznie krwawią, ale czytałam kiedyś, że to chyba norma w ciąży??

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.
Iwa_iw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 22:03   #711
jaroszania
Wtajemniczenie

GG do jaroszania

misia gratulacje!
iwa - normalne

nie mam sily pisac wiecej. jakis ciezki dzien dzisiaj mam wiec ide spac.

Stary 2008-05-16, 22:04   #712
agnes23
BAN stały

Dzień pełen wrażeń. Odebrałam wyniki z badań, jak na razie wzorowe. Hemoglobina nadal 13,8. HCV ujemny, jest o.k. Poza tym pierwszy raz byłam w sklepie ciążowym i kupiłam sobie rybaczki z cienkiego dżinsu z pasem, cena zabójcza bo 129 zł, ale można się dla dzidzi poświęcić, w końcu całe lato w ciąży będę chodziła. Poza tym poprawiłam sobie humor zakupem perfum i okularów przeciwsłonecznych. Wieczorkiem mężuś zabrał mnie na jazdy, dzisiaj miał 10 i 11 godzinę, nawet nieźle mu to idzie, może po jakimś czasie i ja się skuszę. Do tego pierwszy raz kobieta ustąpiła mi miejsca w zatłoczonym autobusie, widocznie już musi być widać ten mój brzuszek, gorzej by było z jakąś dziewczyną, ale kobieta po 50 raczej to prędzej zrozumie. Bo w południe z upale wracałam autobusem 40 minut z Katowic na stojąco, oczywiście każdy tylko patrzył i nikt nawet nie zaproponował, wtedy to się we mnie gotowało. A przed wieczorem takie zaskoczenie, nawet się ucieszyłam Wam powiem...a Misiek się tylko do mnie uśmiechnął. Mykam spać, bo jutro studia od 10 do 18 i do tego pierwszy egzamin w tej sesji, na szczęście to już ostatni semestr i za miesiąc obrona mgr. Dobranoc!
agnes23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-17, 01:03   #713
GoniaJ
Rozeznanie

GG do GoniaJ Wyślij wiadomość przez MSN do GoniaJ Wyślij wiadomość przez Yahoo do GoniaJ Send a message via Skype™ to GoniaJ

Misia gratuluje.
Ja jestem juz po wizycie, sluchalam bicia serduszka dzidzi, i wszystko z malenstwem ok. Ze mna tez wszystko w normie, nareszcie przytylam. Lece teraz 18sty tydzien a na liczniku 2-2.5 kg wiecej wiec chyba jest wsio tak jak byc powinno. Lekarz jedynie byl zaskoczony moimi problemami z kregoslupem, kazal mi cwiczyc i sie rozciagac, ale ja przeciez robie to co dzien. Chyba skonczy sie na sciagniu meza z iraku wczesniej przez czerwony krzyz.
No i moje kochane 6tego czerwca bede miala usg po 2,5 miesiacach czekania i dowiem sie czy dzidzia ma cipuche czy pitolka
GoniaJ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-17, 07:32   #714
goga144
Rozeznanie

misia-26 gratuluję sisiora, ja też chcę synka. Niech zdrowo sie rozwija

Iwa_iw z tymi dziąsłami to niestety zupełnie normalne

GoniaJ strasznie się cieszę ,że z dzieckiem wszystko dobrze no i gratuluję "podsłuchiwania" bicia serduszka. Dla mnie to takie magiczne.

A ja mam dziś kolejny " święty" dzień . Moja córcia kończy dzis biały tydzień mszą świętą w Sanktuarium Maryjnym w naszej okolicy, a potem jedziemy na ślub do znajomych. Więc dziś zaliczę 2 msze, hahaah nie licząc, że od komunii jestem codziennie w kościele .
Pozdrawiam Was wszystkie i życzę słonecznego dnia.
goga144 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-17, 08:24   #715
JagnaK
Zadomowienie

Za godzine wychodze do pracy...jeszcze leze w lozku. Tylko ze...
Wlasnie jakies 10 min temu rozbolaly mnie plecy po prawej stronie pod zebrami, w pewnym momencie zaczelo to promieniowac do brzucha...tak sie wystraszylam, wzielam narazie jedna nospe i czekam, teraz jakby przechodzilo. W czwartek mam wizyte u poloznej to spytam ale pomyslalam ze moze ktoras z was wiedzialaby co to moglo byc?? Czyzby skurcz??
JagnaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-17, 08:27   #716
misia-26
Raczkowanie

witam mamusie

Dziękuję Wam dziewczynki
Też się bardzo cieszymy, a Groszek to duży będzie po tatusiu, bo on też jest duży, a właściwie potężny A i według wczorajszego usg termin porodu wypada już na 06.09.2008 r.

Iwa_iw miałam ten sam problem, spróbuj pasty Lacalut Avtiv polecona przez dentystę i zaakceptowana przez ginekologa. Mi pomogła, może nie wyeliminowała całkowicie krwawienia, ale w je ograniczyła. Pomogła tez wizyta u dentysty i usunięcie kamienia.

GoniaJ my dopiero przytyliśmy około 5-6 kg od początku ciąży a według wyliczeń dzisiaj jest 23 tyg 4 dz, a jak widać dzidzia jest duża. Po 18 tyg mieliśmy tylko 1 kg na plusie. Mi sie wydaje, ale to jest tylko moja prywatna opinia, że wszystko zabiera dzidziuś, a to najważniejsze

JagnaK nie wiemy jeszcze, mieliśmy propozycje imion dla dziewczynki, Krysia lub Daniela, jedno po prababci a drugie po babci, ale nic dla chłopca. Na razie wypłynęło jedno imię Paweł i opcja aby poczekać aż się urodzi. Czasami jest tak, przynajmniej tak słyszałam, że dzieci sobie przynoszą imiona ze sobą na świat i nie mówię tu o tych z kalendarza z dnia urodzin. Jak to sie mówi pożyjemy zobaczymy, ale to wszystko nie oznacza iz przestaniemy myśleć nad imieniem

anuhaaaaaaaaaa oj to mu się dostało po uszach ale masz rację. Też bym wolała aby mój Misiu był ze mną cały czas, jednak z racji obecnego stanu zwanego ciążą ja nie mogę bywać wszędzie gdzie bym chciała. Dlatego puszczam go na różne imprezy. Śmieję się wtedy, że ma się dobrze zachowywać bo przecież reprezentuje naszą mała rodzinkę

pozdrawiam i życzę wszystkim udanego weekendu
Stary 2008-05-17, 08:37   #717
jaroszania
Wtajemniczenie

GG do jaroszania

Cytat:
Napisane przez misia-26 Pokaż wiadomość
A i według wczorajszego usg termin porodu wypada już na 06.09.2008 r.
termin porodu z pozniejszych usg jest niewiarygodny. w ogole nie jest brany pod uwage.

Stary 2008-05-17, 10:21   #718
tusia83
Przyczajenie

ojej troszke mnie tu nie było.widze ze juz dawno druga czesc powstała)magfield u mnie tez bedzie druga dziurkamoj maz sie boi jak wytrzyma z 3 kobietamitak sie zastaanwiam czy sa tu jakies kobietki ktore beda miały dzieciaczki w małej roznicy wieku i ktore beda musiły kupowac podwojny wozek??
tusia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-17, 10:59   #719
Amaretta
Rozeznanie

GG do Amaretta
Re: Wrześniowo-październikowe mamusie 2008!!! 2

Misia gratulacje zdrowego, duzego chlopaka. Wreszcie został przełamany wysyp dziewczynek.
W pon mam usg i mam nadzieje ze to corcia albo niech mi na razie doktor nic nie mowi.

Goga wapno zeby sie dobrze przyswajało, tzn do kosci sie resorbowało to trzeba łykac te preparaty co na osteoporoze - wapno w dawce od 500 mg w gore i to razem z vit D3 w jednym preparacie.
Amaretta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-17, 11:18   #720
Dorotka@
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jaroszania Pokaż wiadomość
termin porodu z pozniejszych usg jest niewiarygodny. w ogole nie jest brany pod uwage.
jaroszania w przyapdku dziewczyn, które miały np. nieregularne cykle to raczej OM jest niewiarygodne...wtedy też raczej lekarz opiera się na usg
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości