![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: 4 lata związku, brak zaręczyn
Cytat:
Poza tym nie jest powiedziane że partnerowi w przyszlosci nie zachce sie trojkąta czy swingersów a partnerka nie bedzie chciała i co wtedy? Rozwod bo partner nie szanuje tego że ona nie chce trojkata? Dla mnie to słabe. Mozna miec jakies fantazje ale nie trzeba wszystkich wprowadzac w życie. Edytowane przez White_Dove Czas edycji: 2017-07-27 o 17:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: 4 lata związku, brak nowych zaręczyn
Cytat:
Ale tak, powinnam być mądrzejsza I nie naskakiwać, bo popieram wybór w każdym aspekcie, nawet jeśli ktoś wybiera według mnie niesłusznie I szkodliwie, skoro sama prawa do wyboru żądam.
![]() |
![]() |
#153 |
po drugiej stronie szafy
|
Mnie akurat nie chodzi o "akrobacje", tylko o różnice w libido chociażby. Jak jedno chce dużo częściej niż drugie, to ciężko to pogodzić tak, żeby obie strony były zadowolone. Wiem że na spotkaniach z katolickimi fachowcami od tych kwestii są te kwestie wyjaśniane, nie mam natomiast pojęcia jak.
![]() |
#154 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
partnerstwo nie jest na dobre i na złe???? to co to za partnerstwo???? nie sztuka być z kimś jak jest dobrze, sztuka rozwiązywać wspólnie problemy jak jest źle nie należę do żadnej oazy i nie wiem co ludzie powiedzą, pewnie będą wspierać modlitwą - generalnie żyję zgodnie z własnym sumieniem i niespecjalnie obchodzi mnie opinia innych na mój temat mi tam dobrze w małżeństwie z trójkącie z Bogiem 8 lat po ślubie mam jakieś doświadczenie w temacie, kwestie finansowe omówiliśmy przed nim, nie widzę żadnej potrzeby weryfikacji tego przez mieszkanie razem nie wiem na czym miałoby polegać tak demonizowane niedopasowanie seksualne, że prowadziłoby ono do rozpadu małzeństwa nie wiem też skąd pomysł, że brak testowania kandydata na męża przed ślubem ma prowadzić do bycia cierpiętnicą Cytat:
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75829561]Ohh ! Aleś Ty milutka...poczekaj z tymi życzeniami ,jeszcze kandydata nie znalazłam dla Siebie ale dziękuje ,dziękuje .;D I uważam że to bardzo fajnie że jednym z powodów dla których zawierane są małżeństwa katolickie jest współżycie pomiędzy mężem a żoną. Bo w pierwszej kolejność mężczyzna powinien zabezpieczyć kobietę z każdej możliwej strony ,wziąć odpowiedzialność za swoje decyzje jak i za ewentualną ciąże swojej wybranki ,to jak to przeżyje i jak będzie się czuła dać jej poczucie bezpieczeństwa. Dla niektórych intymne pożycie jest wyrazem dozgonnej miłość -a ono wypełnia się dopiero wtedy gdy mężczyzna złoży wielkie przysięgi na ołtarzu przed Bogiem i świadkami . Wierze naiwnie że brak określonej akrobacji gimnastycznej w sypialni nie zniszczy mojego przyszłego małżeństwa ![]() fajnie to opisałaś ---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Cytat:
poza tym w życiu są różne sytuacje, choćby zagrożona ciąża, ciężka choroba gdy rezygnuje się z seksu nawet na wiele miesięcy - wtedy co? rozwód? kochankowie? burdel? myślę, że dla wierzącego katolika to mniejszy problem niż wam się wydaje, bo stosowanie NPRu wymaga pewnej dyscypliny w temacie, inaczej byłoby życie na zasadzie co rok prorok ![]()
"The past is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift. That is why it is called the present" Anon. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez scarlett26 Czas edycji: 2017-07-27 o 17:28 Powód: . |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Według mnie to wszystko kwestia szacunku do partnera i wyzbycia sie egoizmu. Nie mówie tu ze inni sa egoistami nie. Skoro zaczeli budowac zwiazek nie zaczynajac od seksu bo czekali do slubu to troche inaczej go traktuja. Inaczej patrza na róznice łóżkowe. Tak sadze. Edytowane przez White_Dove Czas edycji: 2017-07-27 o 17:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I owszem, uważam, że większość związków w których występuje taki problem się rozpada bo nie da się tego przeskoczyć, przetłumaczyć, zmienić. Jeśli problem takiego niedopasowania występuje przez jakiś czas to być może da się przetrzymać ale całe życie się męczyć z kimś? No to już albo masochizm albo niezwykły altruizm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Nie wiem czy nagminnie, ale dość często różnice libido prowadzą do rozstań.
Cytat:
Tak, wiem że libido może zmienić się z wiekiem, ale to wciąż nie jest kwestia porównywalna do zagrożonej ciąży. Cytat:
Niestety tak się zdarza, nie tylko w związkach, w których seks jest po ślubie.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie że naskakuje na Ciebie czy cos bo zgadzam sie z Toba. ![]() ---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
White Dove, przecież Ty chyba nie czekasz do ślubu. Więc co chcesz sprawdzać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiesz ,jestem zarejestrowana na kilku portalach katolickich takich jak wiara.pl ..katolik.pl czy fronda.pl .. czy też właśnie z Oazy .Bardzo ciekawa zawsze byłam w jaki sposób postrzegą to małżeństwa katolickie z wieloletnim stażem ,bo jedynie takie są dla mnie autentyczne i mogą się wypowiedzieć ze swojej perspektywy. Kwestia libido to jest rzecz która zmienia się w przeciągu naszego życia jak wskazówka od kalejdoskopu ,inaczej przeżywa swoją seksualność kobieta a inaczej mężczyzna .Człowiek nie ma jednego stałego temperamentu ,Różnica istnieje już z samego powodu różnicy płci - np. okresowość kobiety do tego w czasie małżeńskiego życia to się ciągle zmienia np. kobiecie po urodzeniu dziecka może się temperament zmienić, albo w mężowi w wyniku choroby (depresja, stres spowodowany pracą) itd. Dlatego też żadne przedmałżeńskie sprawdzanie się nie jest potrzebne ,bo to zawsze będzie mniejszym bądź większym tarciem między małżonkami .I trzeba z tym po prostu życ . I jest również się z tym zgadzam .Poza tym w tych małżeństwach jest też kwestia stosowania NPR więc jednoczenie się w połowie miesiąca ,trwania dni płodnych u kobiety jest niemożliwe .Ateiści twierdzą że to źle bo nie ma tej spontaniczność i to narzuca ludziom pewną dyscyplinę i ograniczenia . A z mojego punktu widzenia do jeden z plusów jego stosowania miłość nie ogranicza się tylko do pożycia intymnego ,można ja okazywać i przeżyć na innych płaszczyznach niż tylko fizycznym .Musi być czas na wszystko. ![]() Rozmawiałam z ludzkimi którzy byli aktywni seksualnie przed ślubem i mają i pewnie będą mieli jakieś problemy w tej dziedzinie życia tak samo jak Ci którzy z tym współżyciem czekali. Chodzi fakt na portalach katolickich nie znajdziesz tematu `moja małżonka nie lubi pieszczot oralnych a ja bym tego chciał .Czy takie małżeństwo ma sens ? Edytowane przez 20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e Czas edycji: 2017-07-27 o 18:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75831851]Wiesz ,jestem zarejestrowana na kilku portalach katolickich takich jak wiara.pl ..katolik.pl czy fronda.pl .. czy też właśnie z Oazy .Bardzo ciekawa zawsze byłam w jaki sposób postrzegą to małżeństwa katolickie z wieloletnim stażem ,bo jedynie takie są dla mnie autentyczne i mogą się wypowiedzieć ze swojej perspektywy. Kwestia libido to jest rzecz która zmienia się w przeciągu naszego życia jak wskazówka od kalejdoskopu ,inaczej przeżywa swoją seksualność kobieta a inaczej mężczyzna .Człowiek nie ma jednego stałego temperamentu ,Różnica istnieje już z samego powodu różnicy płci - np. okresowość kobiety do tego w czasie małżeńskiego życia to się ciągle zmienia np. kobiecie po urodzeniu dziecka może się temperament zmienić, albo w mężowi w wyniku choroby (depresja, stres spowodowany pracą) itd. Dlatego też żadne przedmałżeńskie sprawdzanie się nie jest potrzebne ,bo to zawsze będzie mniejszym bądź większym tarciem między małżonkami .I trzeba z tym po prostu życia . I jest również się z tym zgadzam .Poza tym w tych małżeństwach jest też kwestia stosowania NPR więc jednoczenie się w połowie miesiąca ,trwania dni niepłodnych u kobiety jest niemożliwe .Ateiści twierdzą że to źle bo nie ma tej spontaniczność i to narzuca ludziom pewną dyscyplinę i ograniczenia . A z mojego punktu widzenia do jeden z plusów jego stosowania miłość nie ogranicza się tylko do pożycia intymnego ,można ja okazywać i przeżyć na innych płaszczyznach niż tylko fizycznym .Musi być czas na wszystko.
![]() Kaska proszę Cię. Bo to już nawet nie jest śmieszne. Przestań robić z ateistów bezuczuciowe maszynki do seksu, które to miłość tylko przez seks potrafią wyrazić i skończ się wywyższać (chyba nie tak w Biblii pisali...). Naprawdę pracujesz intensywnie nad tym, żeby jak najmniej osób traktowało ludzi "z oaz" poważnie i jak równorzędnych partnerów do dyskusji |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Seks to nie tlen, jak czasem go nie ma to się nie pada trupem i nie jest to klęska żywiołowa ![]()
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75831851]. Chodzi fakt na portalach katolickich nie znajdziesz tematu `moja małżonka nie lubi pieszczot oralnych a ja bym tego chciał .Czy takie małżeństwo ma sens ?[/QUOTE]
Bo Kościół nie poleca tego typu zaspokojania się wzajemnie. Dopuszcza tylko, jeśli wytrysk I tak będzie miał miejsce w pochwie. Ostatnie miejsce, do którego leciałabym z takim problemem to katolickie fora I wspólnoty, nawet gdybym była wierząca. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75831851]Wiesz ,jestem zarejestrowana na kilku portalach katolickich takich jak wiara.pl ..katolik.pl czy fronda.pl .. czy też właśnie z Oazy .Bardzo ciekawa zawsze byłam w jaki sposób postrzegą to małżeństwa katolickie z wieloletnim stażem ,bo jedynie takie są dla mnie autentyczne i mogą się wypowiedzieć ze swojej perspektywy. Kwestia libido to jest rzecz która zmienia się w przeciągu naszego życia jak wskazówka od kalejdoskopu ,inaczej przeżywa swoją seksualność kobieta a inaczej mężczyzna .Człowiek nie ma jednego stałego temperamentu ,Różnica istnieje już z samego powodu różnicy płci - np. okresowość kobiety do tego w czasie małżeńskiego życia to się ciągle zmienia np. kobiecie po urodzeniu dziecka może się temperament zmienić, albo w mężowi w wyniku choroby (depresja, stres spowodowany pracą) itd. Dlatego też żadne przedmałżeńskie sprawdzanie się nie jest potrzebne ,bo to zawsze będzie mniejszym bądź większym tarciem między małżonkami .I trzeba z tym po prostu życ . I jest również się z tym zgadzam .Poza tym w tych małżeństwach jest też kwestia stosowania NPR więc jednoczenie się w połowie miesiąca ,trwania dni płodnych u kobiety jest niemożliwe .Ateiści twierdzą że to źle bo nie ma tej spontaniczność i to narzuca ludziom pewną dyscyplinę i ograniczenia . A z mojego punktu widzenia do jeden z plusów jego stosowania miłość nie ogranicza się tylko do pożycia intymnego ,można ja okazywać i przeżyć na innych płaszczyznach niż tylko fizycznym .Musi być czas na wszystko.
![]() Rozmawiałam z ludzkimi którzy byli aktywni seksualnie przed ślubem i mają i pewnie będą mieli jakieś problemy w tej dziedzinie życia tak samo jak Ci którzy z tym współżyciem czekali. Chodzi fakt na portalach katolickich nie znajdziesz tematu `moja małżonka nie lubi pieszczot oralnych a ja bym tego chciał .Czy takie małżeństwo ma sens ?[/QUOTE] ja mam niedługi staż, bo tylko i aż 8 lat, ale jest właśnie tak jak piszesz - na wszystko jest czas i nie wywołuje to tarć jeśli obie strony chcą zaakceptować, że po prostu jest tak a nie inaczej - kwestia libido jest całkowicie drugorzędna gdy stosuje się NPR - chcesz już mieć dziecko? nie? to czekasz na dni niepłodne i koniec
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szkoda że nie ma w pdf pozostaje przejść sie do księgarnii ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
jak chcesz się dowiedzieć jak często będziesz miała ochotę robić coś czego nigdy nie robiłaś dodatkowo jeszcze z drugą osobą, która też może tego nie wiedzieć???
![]() |
#169 |
po drugiej stronie szafy
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75831851]Kwestia libido to jest rzecz która zmienia się w przeciągu naszego życia jak wskazówka od kalejdoskopu ,inaczej przeżywa swoją seksualność kobieta a inaczej mężczyzna .Człowiek nie ma jednego stałego temperamentu (...)[/QUOTE]
Czyli tak jak myślałam, różnica polega na podejściu do tej różnicy - dla jednych to jest jeden z fundamentów udanego pożycia seksualnego, dla innych coś tymczasowego. Dzięki ![]() Słyszałam że najbardziej wyważone i najmądrzejsze na jakie można trafić ![]() To tylko pokazuje to, o czym mowa w tym wątku (że tak wrócę do tematu) - trzeba rozmawiać, o swoich podobieństwach, różnicach, oczekiwaniach, także w kwestii zaręczyn. Bez mądrych rozmów każdy związek się posypie.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moi rodzice sa 35 lat po slubie a nadal nie do końca potrafia ze soba rozmawiać, nie wiedza co lubi drugie a to prowadzi to spięć, nieporozumień. Dotyczy to takich podstawowych spraw też. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Tak ale libido doszło do tamtego. Tego nie przeskocze a zmuszac sie nie bede, nie chciałabym by partner sie zmuszał.
Dobra bo troche odeszlismy od tematu wątku. ![]() Edytowane przez White_Dove Czas edycji: 2017-07-27 o 18:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
Hmm czemu przygnębiajacych? Nastepna dziwaczka która chce czekać i bierze kota w worku a potem bedzie zdziwiona że w seksie nie gra ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zupełnie na odwrót. Naprawdę smutne jest, gdy ktoś rezygnuje z czegoś, co jest dla niego ogromnie ważne i w co bardzo wierzy, ponieważ uważa, że "musi", bo tylko w ten sposób ma szanse na niebycie odrzuconą |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- Cytat:
To nie daje gwarancji ze małżenstwo bedzie udane. Ani jedna decyzja nie jest w pełni dobra ani druga. Edytowane przez White_Dove Czas edycji: 2017-07-27 o 19:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Zadomowienie
|
Nieustająco przeraża mnie to, jak kobiety, które są życiowo ogarnięte, wydawałoby się samodzielne i wręcz przebojowe, dostają małpiego rozumu przy swoich misiaczkach i zamieniają się w uczepione nóg pana i władcy małpeczki, które robią wszystko, żeby tylko pan i władca się nie skrzywił. Dziewczyny drogie, związek to relacja dwóch równorzędnych osób, które maja równe prawo głosu, prawo do mówienia o swoich potrzebach i realizowania ich. Zapewne do pewnego momentu wygodnie się żyje z taką uczepioną nóg małpeczką, która woli się udławić, niż kichnąć i urazić uszy pana, ale za partnerkę na życie lepiej mieć ogarnięta babkę, która szanuje sama siebie, wie, czego chce, mówi o tym i dąży do tego. Nieważne, czy chodzi o katolików, buddystów czy ateistów.
Zagryzanie zębów, udawanie, że "mi wcale tak bardzo nie zależy na małżeństwie", gdy zależy bardzo bardzo i czekanie w nieskończoność prowadzi do frustracji i niczego więcej. Naprawdę lepiej usiąść, porozmawiać i ustalić, co trzeba. I być gotową się rozstać, jeśli facet nie podziela tej wizji życia albo nie widzi w kobiecie partnerki na całe życie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.