Skarpety w sandałach w kolejkę się pchają - Janusz z Grażyną do dyskusji zapraszają ( - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-07-29, 16:13   #1801
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Dot.: Skarpety w sandałach w kolejkę się pchają - Janusz z Grażyną do dyskusji zapras

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Ale ona może sprzedać inne. Można zrobić swoją własną kompozycję. Tylko, że to kosztuje więcej, a Janusz nie chce więcej płacić. No to sorry.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Jasne, ale przecież dokładnie o to chodzi.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-29, 17:14   #1802
Pani_Mada
BAN stały

Dot.: Skarpety w sandałach w kolejkę się pchają - Janusz z Grażyną do dyskusji zapras

Cytat:
Napisane przez Soso Pokaż wiadomość
A swoją drogą w Gdańsku na Długiej bez problemu wymieniali (dawno nie jadłam, nie wiem jak teraz). Facet burak, to prawda, ale bez sensu takie usztywnianie się kelnerki, przecież oni te kompozycje przygotowują na bieżąco, co za różnica dla niej, jakie tam lody wciśnie.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;75878731]Trochę elastyczności by nie zaszkodziło.[/QUOTE]

pracownik rzadko kiedy może samodzielnie podejmować takie decyzje. przyjdzie potem inwentaryzacja i jak wytłumaczysz się z brakującego kartona lodów i nadwyżki innego?
myślisz że tej ekspedientce robi różnicę czy da lody truskawkowe czy czekoladowe? prawdopodobnie ma to bardzo daleko gdzieś i gdyby mogła to dałaby takie jak sobie klient wymaga byleby go tylko dłużej nie oglądać i nie słuchać.

pamiętam z jednej pracy takie błagania o rabacik... zdarzały się jęki po 20 min i targowanie że może 5%, a może 4, a 3,5%? ja się dziwię, że ludziom nie wstyd i duma im pozwala na takie jęczenie po to żeby dla zasady zaoszczędzić 5 zł.
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-29, 17:59   #1803
I ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
pracownik rzadko kiedy może samodzielnie podejmować takie decyzje. przyjdzie potem inwentaryzacja i jak wytłumaczysz się z brakującego kartona lodów i nadwyżki innego?
myślisz że tej ekspedientce robi różnicę czy da lody truskawkowe czy czekoladowe? prawdopodobnie ma to bardzo daleko gdzieś i gdyby mogła to dałaby takie jak sobie klient wymaga byleby go tylko dłużej nie oglądać i nie słuchać.

pamiętam z jednej pracy takie błagania o rabacik... zdarzały się jęki po 20 min i targowanie że może 5%, a może 4, a 3,5%? ja się dziwię, że ludziom nie wstyd i duma im pozwala na takie jęczenie po to żeby dla zasady zaoszczędzić 5 zł.
To jest właśnie Januszowanie.

Mój mąż ostatnio poszedł do salonu sieci telekomunikacyjnej. Wchodzi a tam tylko jedna osoba przy stoliku z konsultantem, no to siadł i czeka w kolejce. Siedział tam prawie godzinę, bo klient przed nim decyzji podjąć nie mógł. Między czasie do salonu weszła Grażynka wiek około 30 lat z dzieckiem około 4 letnim. Siadła i sobie siedzi. Konsultant kończy z klientem a kobieta myk i sobie siada przy nim nie patrząc że mój mąż czeka. Podchodzi więc do niej:
- przepraszam, ale jest kolejka
- ale ja tylko na chwilę!
- ja również
- ale ja jestem z małym dzieckiem
- nawet Pani nie zapytała czy może Pani wejść pierwsza. A poza tym nie widzę tutaj kartki żeby matki z dziećmi miały przywileje
- ale tego wymaga kultura
- no właśnie kultura jest chyba Pani obca
Wściekła i się i czerwona wyszła z salonu. Może to trochę się nadaje na wątek o odpieluszkowym zapaleniu mózgu, jednak dla mnie to typowa Grażyna.
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-29, 19:12   #1804
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Na kasie ma opcję trzy gałki waniliowe. Wyda cytrynowe. Dziesięciu osobom, puch! Problem, trzeba zapłacić za brakujący w systemie karton lodów cytrynowych.

Temu nie może.
WAT, jeszcze nie byłam w miejscu gdzie oddzielnie kupuje się każdy smak i jest on uwzględniony na paragonie
Zazwyczaj płacę za ilość gałek i dopiero po zapłaceniu i wydaniu paragonu pada pytanie o smaki.

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Ale ona może sprzedać inne. Można zrobić swoją własną kompozycję. Tylko, że to kosztuje więcej, a Janusz nie chce więcej płacić. No to sorry.

To jest trochę słabe, bo to jakby w deserach uwzględniać tylko smaki kakaowe blehhh, kawowe podwójne blehhhh czy orzechowe fuuuu a za śmietankowe, truskawkowe czy porzeczkowe trzeba by dopłacać 30 %.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-29, 19:21   #1805
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość

To jest trochę słabe, bo to jakby w deserach uwzględniać tylko smaki kakaowe blehhh, kawowe podwójne blehhhh czy orzechowe fuuuu a za śmietankowe, truskawkowe czy porzeczkowe trzeba by dopłacać 30 %.
Tak to działa i jak dla mnie jest ok. Np. ktoś ustala menu "lunchowe" i co z tego, że w karcie jest inny dodatek dostępny, skoro za określoną cenę jest określony.
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-29, 19:25   #1806
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikam Pokaż wiadomość
Tak to działa i jak dla mnie jest ok. Np. ktoś ustala menu "lunchowe" i co z tego, że w karcie jest inny dodatek dostępny, skoro za określoną cenę jest określony.
Menu lunchowe to inna sprawa, tutaj rozmawiamy o ladach, gdzie pudełka w ilości nastu lub dziecięciu smaków są zaraz za ladą w tej samej cenie za daną gramaturę.
Stary 2017-07-29, 19:29   #1807
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
WAT, jeszcze nie byłam w miejscu gdzie oddzielnie kupuje się każdy smak i jest on uwzględniony na paragonie
Zazwyczaj płacę za ilość gałek i dopiero po zapłaceniu i wydaniu paragonu pada pytanie o smaki.

Lody na gałki tak. Ale desery każdy ma osobny kod.

Nie ogarniam tapatalka.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-29, 19:30   #1808
dacn
Zakorzenienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;75881826]Lody na gałki tak. Ale desery każdy ma osobny kod.

Nie ogarniam tapatalka.[/QUOTE]

Ale do deseru dodaje się te same gałki! a w samym deserze są inne dodatki.
Stary 2017-07-29, 19:30   #1809
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
byłam ostatnio w Grycanie i (o ile dobrze pamiętam) była opcja w karcie, że można sobie samodzielnie skomponować ''pucharek''. Tak więc jeśli Januszowi nie pasują oferowane desery to może sobie skomponować swój, ale pewnie po przeliczeniu wyszłoby drożej, dlatego ból dupy.
Stary 2017-07-29, 19:38   #1810
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
byłam ostatnio w Grycanie i (o ile dobrze pamiętam) była opcja w karcie, że można sobie samodzielnie skomponować ''pucharek''. Tak więc jeśli Januszowi nie pasują oferowane desery to może sobie skomponować swój, ale pewnie po przeliczeniu wyszłoby drożej, dlatego ból dupy.
Rozumiem, komponowanie własnego deseru i jego nieznacznie wyższą cenę, jednak na prawdę nie rozumiem dlaczego w deserze nie można wymienić smaku gałek lodów. Przecież to jest zazwyczaj przepis typu: 3 gałki lodów x gram owoców, wafelek w kształcie misia, bita śmietana i polewa czekoladowa.

Przez alergie pokarmowe nie raz wymieniam produkty w daniach i zazwyczaj nie ma z tym żadnego problemu, stąd moje zdziwienie, że nie można wymienić smaku lodów.

Edytowane przez dacn
Czas edycji: 2017-07-29 o 19:39
Stary 2017-07-29, 19:46   #1811
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Menu lunchowe to inna sprawa, tutaj rozmawiamy o ladach, gdzie pudełka w ilości nastu lub dziecięciu smaków są zaraz za ladą w tej samej cenie za daną gramaturę.
I jedne smaki schodzą bardziej inne mniej?? Albo są jakieś inne powody promocji.
Cytat:

Stoję sobie w kolejce po loda, przede mną facet chce zamówić 2 desery z karty. Oba były z lodami. Jeden jakiś typowy dla dzieci, gdzie można sobie były wybrać smak lodów. Drugi jakiś zwykły. Janusz chciał wymienić smak lodów w tym zwykłym na inny. Pani mu tłumaczy, że nie wymieniają smaku lodów, bo to są przepisy specjalnie skomponowane przed szefa.
Stary 2017-07-29, 19:50   #1812
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
I jedne smaki schodzą bardziej inne mniej?? Albo są jakieś inne powody promocji.
Na pewno jedne smaki schodzą mniej niż inne. Kawiarnia nie zamiast zmienić zamówienie lub produkcję woli łatwiejsze rozwiązania.
Stary 2017-07-29, 19:56   #1813
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Na pewno jedne smaki schodzą mniej niż inne. Kawiarnia nie zamiast zmienić zamówienie lub produkcję woli łatwiejsze rozwiązania.
no i takie jest jej prawo. skoro jest możlwiość skomponowania własnego pucharka to nie rozumiem o co to całe oburzenie. chcesz coś innego niż lodziarnia poropnuje to masz taką opcję. jak nie chcesz dopłacać do takiego interesu to możesz zadowolić się tym co mają lub zamówic gdzieś, gdzie takie opcje występują.
dopiero jak się jest po tej drugiej stronie lady okazuje się, że wyobrażenia i wymagania klientów wcale nie są takie logiczne i banalne do spełnienia. no ale najczęściej kto nie doświadczył na własnej skórze ten nie wierzy
Stary 2017-07-29, 19:59   #1814
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
no i takie jest jej prawo. skoro jest możlwiość skomponowania własnego pucharka to nie rozumiem o co to całe oburzenie. chcesz coś innego niż lodziarnia poropnuje to masz taką opcję. jak nie chcesz dopłacać do takiego interesu to możesz zadowolić się tym co mają lub zamówic gdzieś, gdzie takie opcje występują.
dopiero jak się jest po tej drugiej stronie lady okazuje się, że wyobrażenia i wymagania klientów wcale nie są takie logiczne i banalne do spełnienia. no ale najczęściej kto nie doświadczył na własnej skórze ten nie wierzy
Wierzę. Jednak kiedy nie mogłabym zamienić smaku lodów w deserze raczej skłoniłoby mnie raczej do nie przychodzenia więcej w dane miejsce niż do radosnego zostawiania tam większej ilości pieniędzy.
Stary 2017-07-29, 20:05   #1815
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Wierzę. Jednak kiedy nie mogłabym zamienić smaku lodów w deserze raczej skłoniłoby mnie raczej do nie przychodzenia więcej w dane miejsce niż do radosnego zostawiania tam większej ilości pieniędzy.
Twoje prawo.
jednak skoro taką politykę nadal podtrzymują, to widocznie ludzie są w stanie załpacić tą złotówkę czy dwie więcej za własny pucharek zamiast oburzać się, obrażać i awanturować przy ladzie.
Stary 2017-07-29, 20:07   #1816
a34
Zakorzenienie

Cytat:
możesz zmienić smaki. to się w karcie nazywa własna kompozycja czy jakoś tak...
takie gotowe desery to też ułatwienie dla ekspedientek, które mają zakodowane dane przepisy i nie muszą nad każdym się roztrząsać, chyba że wybiera właśnie te dowolną kompozycję z karty.
Stary 2017-07-29, 20:07   #1817
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Twoje prawo.
jednak skoro taką politykę nadal podtrzymują, to widocznie ludzie są w stanie załpacić tą złotówkę czy dwie więcej za własny pucharek zamiast oburzać się, obrażać i awanturować przy ladzie.
Oburzać tak bo to śmieszne , awanturować niekoniecznie. Zdecydowanie wybieram miejsca bardziej przyjazne klientom BTW bardzo elastyczni pod tym względem są np w salad story czy w tej meksykańskiej sieciówce której nazwy nie pamiętam

I z tego co pamiętam można dowolnie zmieniać smaki chyba we wszystkich kawiarniach nadmorskich.

Edytowane przez dacn
Czas edycji: 2017-07-29 o 20:09
Stary 2017-07-29, 20:11   #1818
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Twoje prawo.
W pizzeriach też są pizze dnia. I płacisz wtedy więcej za margharitę niż za tę z większą ilością dodatków.
Stary 2017-07-29, 20:13   #1819
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
W pizzeriach też są pizze dnia. I płacisz wtedy więcej za margharitę niż za tę z większą ilością dodatków.
Ale to jest pizza, przygotowana dzień czy tydzień wcześniej, podgrzewana z mrożonego ciasta z dodatkami. A nie deser szykowany na miejscu.
Stary 2017-07-29, 20:13   #1820
myszka197
BAN stały

w temacie tych lodów...
byłam parę dni temu z TZ w restauracji. On chciał zamówić udko kacze, ale było tylko w zestawie z kaszą. Mój kaszy nie tyka, zapytał, czy jest możliwość zamiany kaszy na frytki, - nie mamy frytek usłyszał, na to on - ależ są, w karcie jest też chamburger z frytkami, więc frytki robią. kelnerka mu na to , że nie może zamienić, bo to autorska kompozycja szefa kuchni, mój TZ na to, żeby podali mu w takim razie ten zestaw kaczkę z kaszą i frytki za dopłatą, - kelnerka że nie może , nie sprzedają samych frytek- no cóż, poszliśmy zjeść gdzie indziej, tyle teraz restauracji....My dużo jemy na mieście, i nie raz zamawiałam kombinację dań - mięso z jednego, dodatki z innego, a dodatki z trzeciego, i w wielu miejscach to nie jest żaden problem. Tak, że z tymi lodami to też nie widzę problemu, rozumiem, że kelnerka nie mogła, bo szef..., ale dobry szef powinien pozwolić pracownikom na trochę luzu w komponowaniu zestawów lodów

Następna sytuacja. Rzadko chodzę do marketów, ale zawsze jak idę , widzę jakieś kwiatki....
Sytuacja z czwartku: w kolejce stoi kobieta z wyładowanym wózkiem zakupów, za nią ustawia się kobieta w widocznej ciąży, tylko 2 rzeczy w ręce. Kiedy kobieta z wyładowanym wózkiem zobaczyła, kto stoi za nią mówi "pani tylko ma 2 rzecz - przepuszczę panią, Kobieta w ciąży podziękowała i zamieniły się miejscami. Na to stojący PRZED nimi Janusz skomentował "Ludziom to się już w du..ch poprzewracało" - chciałam zapytać komu??, tej z wielkim wózkiem, że przepuściła kobietę w ciąży z 2 rzeczami, czy tej w ciąży, ze z uprzejmości skorzystała ??

Edytowane przez myszka197
Czas edycji: 2017-07-29 o 20:28
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-29, 20:18   #1821
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Ale to jest pizza, przygotowana dzień czy tydzień wcześniej, podgrzewana z mrożonego ciasta z dodatkami. A nie deser szykowany na miejscu.
nie wiem do jakich pizzerii chodzisz ale tam gdzie bywam ja, to pizze robione są na bieżąco. najczęściej na stanowisku które widać z sali. i pizza to też dobry przykład - jakoś nikt się nie oburza że są ustalone opcje, gdzie nie można pozmieniać sobie połowy składników. a kompozycja własna wychodzi zazwyczaj drożej.
Stary 2017-07-29, 20:22   #1822
a34
Zakorzenienie

Cytat:
mówimy o pizzerii a nie o pizzy dnia w biedronce czy tesco
Stary 2017-07-29, 20:27   #1823
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem do jakich pizzerii chodzisz ale tam gdzie bywam ja, to pizze robione są na bieżąco. najczęściej na stanowisku które widać z sali. i pizza to też dobry przykład - jakoś nikt się nie oburza że są ustalone opcje, gdzie nie można pozmieniać sobie połowy składników. a kompozycja własna wychodzi zazwyczaj drożej.
No właśnie zazwyczaj nie jadam na mieście a jak muszę to mam sprawdzone miejsca gdzie nie robi się problemów z preferencji klienta.

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
mówimy o pizzerii a nie o pizzy dnia w biedronce czy tesco
No właśnie skąd ta pewność, że pieczone jest na miejscu? Zapytałaś się o to w swojej pizzerii?
Stary 2017-07-29, 20:28   #1824
a34
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie zazwyczaj nie jadam na mieście a jak muszę to mam sprawdzone miejsca gdzie nie robi się problemów z preferencji klienta.
skoro się oburzasz, że istnieje konieczność zamówienia z karty, w której jest opcja, o którą ci chodzi, to musisz być doskonałym klientem.

---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

Cytat:
No właśnie skąd ta pewność, że pieczone jest na miejscu? Zapytałaś się o to w swojej pizzerii?
zobaczyłam na własne oczy
Stary 2017-07-29, 20:30   #1825
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
stąd:

Cytat:

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

Cytat:
skoro się oburzasz, że istnieje konieczność zamówienia z karty, w której jest opcja, o którą ci chodzi, to musisz być doskonałym klientem.
w punkt...
Stary 2017-07-29, 20:31   #1826
dacn
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

zobaczyłam na własne oczy
Cóż w miejscach gdzie stołuję się na mieście, zarówno w fast foodach jak i restauracjach nie robią mi problemu z zamianą składników. Nikt nie przewracał oczami i nie robił scen " bo szef tak skomponował" i nie wolno. Pewnie jestem złem wcielonym, bo mam czelność się spytać o możliwość zamiany bądź niedodania składnika.

to nie to samo co zmiana dania z karty, to kwestia nałożenia takiej samej gałki z innego pudełka.

Edytowane przez dacn
Czas edycji: 2017-07-29 o 20:34
Stary 2017-07-29, 20:34   #1827
a34
Zakorzenienie

Cytat:
to nie to samo co zmiana dania z karty, to kwestia nałożenia takiej samej gałki z innego pudełka.
technicznie tak, praktycznie to inna pozycja z karty - TWOJA KOMPOZYCJA. może tego nie rozumiesz, ale na tym ona polega - zmieniasz smak gałek lodów. nie chodzi o to, że poprosisz o smażony boczek i pani pobiegnie do McD po niego.
Stary 2017-07-29, 20:44   #1828
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7587897 1]Przecież jej osobiście jest wszystko jedno czy sprzeda takie czy śmakie. W imię czego miałaby się niby upierać, że na złość nie zmodyfikuje zgodnie z życzeniem klienta? W takiej sytuacji jest dla mnie jasne, że po prostu niedasię - jak idiotyczne mi by się to nie wydawało, to nie jej wina.[/QUOTE]
W imię tego, że ona płaci za brakujący karton lodów z pracownikami na spółę.

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

Cytat:
Oburzać tak bo to śmieszne , awanturować niekoniecznie. Zdecydowanie wybieram miejsca bardziej przyjazne klientom BTW bardzo elastyczni pod tym względem są np w salad story czy w tej meksykańskiej sieciówce której nazwy nie pamiętam

I z tego co pamiętam można dowolnie zmieniać smaki chyba we wszystkich kawiarniach nadmorskich.
Ale to nie zależy od pracownicy. Napisz do kierownika lodziarni z tym problemem, a nie trujecie tyłek pracownikowi, który nie może, bo nie jest w ogóle osobą decyzyjną.

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

Cytat:
W pizzeriach pizzesą robione na miejscu. Tylko ciasta się mrozi.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-29, 20:45   #1829
invi_08
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwsze slysze. Pracuje w pizzerii i z jezorem na brodzie lata sie, by sie wyrobić z zamowieniami. w międzyczasie ciasto zrobić, rozciągnąć, poczekać az podrosnie, no i zrobić i upiec. Taka surowa pizza jak polezy dluzej to jest do wywalenia, ciasto zwyczajnie smierdzi. A mrozone, hmm, chyba ze gdzieś to praktykują, ale naprawdę w zyciu sie z tym nie spotkalam.

Co do calej dyskusji, uwazam, ze skoro lokal ma jakies zasady ustalone no to ciężko je nagiac. U nas tez ludzie czasami proszą o dodatkowy sos, lub jakis skladnik, lub cos w gratisie, np napoj, ale z gory mamy stawki i trzeba im za to doliczyc. Nieraz juz byly pretensje, ale jak takie szefostwo, ze nawet sos do malej pizzy jest zakodowany i wyliczony ile ma wyjść z calego woreczka... takze tak jak mowie, od ekspedientek czasami niewiele zależy. Nie odmawia, bo jest wredna lub jej sie nie chce, tylko raczej pilnuje, by nie musiala oddawać na koniec jakiejs kwoty.

invi_08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-29, 20:45   #1830
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość

[/COLOR]
Ale to nie zależy od pracownicy. Napisz do kierownika lodziarni z tym problemem, a nie trujecie tyłek pracownikowi, który nie może, bo nie jest w ogóle osobą decyzyjną.[COLOR="Silver"]
Gdybym się spotkała z taką sytuacją to bym napisała. Skąd to założenie że "truję tyłek" pracownikowi?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości