![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pomocy - wspólnota mieszkaniowa
Dziewczyny pomocy. Moze ktoras miala podobna sytuacje i wie jak z tego wybrnac.
Otoz na co dzien mieszkam za granica a od niedawna jestem wlscicielka mieszkania we wspolnocie mieszkaniowej. I niby wszystko super ale nie do konca. Wspolnota zarzadza 3 osobowy zarzad ktory wymusza na czlonkach sprzatanie klatki, koszenie trawnikow i odsniezanie. Ogolnie super pomysl i nie byloby problemu gdybym faktycznie fizycznie w tym miejscu przebywala. Ale nie przebywam i tu zaczynaja sie schody. Wspolnota zorganizowala grafik. I tak co 2 tygodnie sprzatanie przed wlasnymi drzwiami i drzwiami sasiada. Poza tym co 4 miesiace sprzatanie klatki przy wejsciu glownym i piwnic. Poza tym osobny grafik na koszenie trawy lub odsniezanie w zaleznosci od pory roku. Nie jestem w stanie tego zorganizowac. Nikt nie bedzie mi przychodzil ogarniac 3 osobne grafiki. Dla osob ktore nie sprzataja wspolnota ustanowila oplate stala za sprzatanie w wysokosci 45 zl za miesiac. Spoko moze i bym sie na to zgodzila ale: 1) nie wiem nawet czy dotyczy to tylko sprzatania czy ogarnie takze koszenie o odsniezanie. 2) nie jestem pewna czy wszyscy zamieszkujacy sprzataja a tylko ja jako oficjalnie wyjezdzajaca mialabym byc obarczona ta oplata co wydaje mi sie nie fair. Brakuje mi przejrzystosci w postepowaniu. 3) Jestem ciekawa co stanie sie z tymi pieniedzmi. Czy faktycznie zostanie zatrudniona firma ktora zajmie sie ogarnianiem spraw czy pieniadze pojda na konto wspolnoty a moze do prywatnej kieszeni? 4) Co jesli jednak uda mi sie zorganizowac kogos do sprzatania i ogarniania sniegu a podczas mojego dyzuru stanie sie jakis wypadek. Czytalam ostanie sprawozdania i nie wydaje mi sie zeby wspolnota byla ubezpieczona od OC. NIe wiem tez czy zarzad jest od OC ubezpieczony. I jesli zarzad jest a wspolnota jako calosc nie jest to co wtedy. Chcialam uzyskac jakies info od administratora ale jest wiecznie nieprzyjemny i zajety. Mowie mu jaka sytuacja a ten mi twierdzi ze powinnam sprzatac. Chetnie tylko nie mam jak. Poza tym sasiadki obok nie bylo przez 10 lat i nikt sie o nic nie czepial. A moze ona placila i jestem niesprawiedliwa? No wlasnie. Sytuacja jest calkowicie nieprzejrzysta. Co robic? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Pomocy - Wspolnota Mieszkaniowa
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Marta Piatek Czas edycji: 2017-07-29 o 20:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
tree hugger
|
Może zapłać któremuś z sąsiadów, żeby ogarnął Twoje dyżury? Będziesz mieć kogoś na miejscu, więc odpada problem dochodzenia wg trzech grafików i będziesz wiedziała, do kogo trafiają Twoje pieniądze.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Nikogo nie znam niestety. Zapytalam sasiedke. Chcialam zaplacic 10 zl za 10 min sprzatania ale odmowila. Sasiadowi za koszenie zaplacilam 60 zl. To ile wezmie za tydzien odsniezania? 250 zl czy wiecej? Przy takich cenach sasiedzkich to ja wkrotce zbankrutuje
![]() I co z moja odpowiedzialnoscia jesli ktos zlamie noge na moim dyzuze? Nie bede mogla dopilnowac odsniezania a nawet na odsniezonym wypadki sa mozliwe Edytowane przez Marta Piatek Czas edycji: 2017-07-29 o 21:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Każda wspólnota jest ubezpieczona od OC. Zapłaciłabym te 45 zł i miała problem z głowy. Kasa na pewno nie pójdzie do prywatnej kieszeni, tylko musi zostać uwzględniona w bilansie wspólnoty, który jest przedstawiany na corocznym walnym zgromadzeniu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I czy zaplace to te pieniadze faktycznie pojda na sprzatanie czy zafunduje wspolnocie nowy dach? Edytowane przez Marta Piatek Czas edycji: 2017-07-29 o 22:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydajesz się osoba bardzo konfliktowa a mało racjonalną. jesteś gotowa płacić sąsiadowi 60 zł za 1 koszenie, czy komuś innemu za sprzątanie, a wspólnocie za cały miesiac nie , bo "aż" 45 zeta miesięcznie no i co oni z tym zrobią. ![]() Zapłacisz wspólnocie, której ty także jesteś członkiem uświadom sobie(!) i masz z bańki, a korytarz posprzątany, trawa obkoszona, nikt do Ciebie nie będzie miał watów + Ty nie masz problemu i zatargu z sąsiadami. Co robią z kasa możesz sprawdzić, iśc na walne zebranie i popatrzeć po przelewach i rachunkach. A a nawet za te 45 zeta zrobią dach, to nad _twoim_ mieszkaniem żeby Tobie także na łeb nie leciao. Wspólnoty muszą robić te rzeczy, albo płacic za ich robienie. Sprzątanie w koło własnej posesji zimą sniegu, jest w Polsce obowiązkowe. Jak nie zapłacisz a opłacona osoba nie posprząta i ktoś przed blokiem złamie zimą nogę w ten dzień, to twój problem. Jka zapąłcisz wspólnocie- wspólnoty. Jak nie wiesz czy maja OC, dlaczego nie zapytasz?
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ubezpieczenie bloku to jest ubezpieczenie, jakby nastąpiła szkoda i budynek by uległ zniszczeniu. Np. w pożarze. Ubezpieczenie OC to jest coś innego. To jest ubezpieczenie od tego, jakbyście wy jako wspólnota (działając przez zarząd albo zarządcę) wyrządzili komuś szkodę. Np. jakby przechodniowi na głowę spadła dachówka albo śnieg z dachu. Opłata za sprzątanie na pewno nie jest nielegalna, bo albo zdecydował o niej zarząd albo większość właścicieli przegłosowało na zebraniu (Ciebie pewnie nie było). To, że Tobie się nie podoba, to nie znaczy, że jest nielegalna ![]() Zgadzam się z Cava. Robisz problemy z niczego. Albo sprzątasz, albo płacisz dodatkowo. Wg mnie to jest sprawiedliwe postawienie sprawy. Co więcej jestem we wspólnocie i mamy taką osobę jak Ty, której nigdy nie ma na zebraniach, a potem mają o wszystko pretensje, jak raz na x lat się pojawią. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2017-07-30 o 10:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
.
|
lol. jak dla mnie robisz problem z niczego. płacisz 45 zł, a wspólnota zatrudnia kogoś do sprzątania, odśnieżania i koszenia trawnika, a ty masz z głowy takie rzeczy. jak dla mnie mało racjonalne jest zapieranie się rękami i nogami przed płaceniem dodatkowych 45 zł, skoro sąsiadowi za jedną z "usług" zapłaciłaś więcej.
![]() |
#11 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
O OC chcialm zapytac ale Pan w administracji wiecznie nie ma czasu. ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
Ja zreszta nie pisze ze nie bede placic tylko sie zastanawiam co zrobic. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
To jest mieszkanie w bloku? O ile jeszcze samodzielne sprzątanie klatki rozumiem, o tyle to koszenie trawy i odśnieżanie- nie. Jeśli całą noc sypie śnieg, a dyżur dla kogoś jest wyznaczony na 14 to jak to wygląda w realiach?
Każdy mieszkaniec musi mieć kosiarkę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To mieszkasz tam, czy nie mieszasz? Bo w pierwszym poście pisałaś, że mieszkasz za granicą.: Cytat:
Cytat:
Serio jest sens toczenia boje o te 45 zł? Szczególnie, że mieszkasz za granicą. Przelicz to sobie na 10 euro. No naprawdę, majątek... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Zreszta to nie pierwsza dziwna akcja tej wspolnoty. I tak jak powiedzialam moge placic ale nie rozumiem dlaczego mam placic tylko ja. Tak samo jestem czescia tej wspolnoty jak wszyscy inni. ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Podaj mi przepis zgodnie, z którym nie można przyjąć uchwały, że właściciele sprzątają osobiście, albo płacą? Bo jako żywo takiego nie znam.
Jak ktoś nie chce płacić - sprząta, odśnieża, kosi osobiście. Albo woła szwagra, gościa spod sklepu albo kogoś z ogłoszenia. Jak ktoś nie chce sprzątać ani na własną rękę organizować nikogo "na zastępstwo", to płaci 45 zł miesięcznie i robi to za niego wspólnota. Ja naprawdę nie wiem ani co w tym dziwnego, ani złego, ani tym bardziej nielegalnego. ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
Pachnie mi to wątkiem z cyklu "bananowa młodzież". "Łaaaał ale super, mam mieszkanie po babci/cioci/kuzynce ciotecznej siostry taty, zarąbiście!" chwilę później: "ale jak to, trzeba płacić za to mieszkanie? coś jeszcze poza czynszem? muszę coś robić jako właściciel? toż to nielegalne, niesprawiedliwe i w ogóle :smutna żaba:"
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2017-07-30 o 12:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kwestia odśnieżania wiąże się jednak z warunkami atmosferycznymi. Jak sypie i sypie to jak? Trzeba wziąć urlop, aby odśnieżać? Na serio pytam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I nie nie zaleznie czy Ciebie ta sytuacja dziwni czy nie to Wspolnota ma obowiazek organizowac takie rzeczy. Bierze na to zaliczke w oplatach. Edytowane przez Marta Piatek Czas edycji: 2017-07-30 o 12:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Ja ci odpowiem. Nie, nie trzeba brać urlopu. Można zapłacić 45 zł i mieć spokój. Taaadam!
---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
-czy kwota 45 zł miesięcznie obejmuje samo sprzątanie. -jeśli nie, to ile dodatkowo trzeba płacić za koszenie i odśnieżanie i czy w każdym miesiącu, bo przecież wiadomo, że nie w każdym się kosi i odśnieża -czy za tą kasę będzie wynajmowana firma, czy ta kasa pójdzie na fundusz eksploatacyjny i jak będzie zaksięgowana i czy to później będzie wyszczególnione w bilansie rocznym, żebyś mogła "namierzyć" swoje wpłaty i zweryfikować czy nikt cię nie robi w "bambuko" -dla własnej wiedzy możesz zapytać czy wszyscy sprzątają, koszą i odśnieżają i jeśli tak, to kto sprawdza czy te obowiązki są wykonywane - jeśli nie wszyscy sprzątają to ile jest takich osób, które sprzątają, a ile takich które płacą |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może być tak, że właściciele uzgodnili, że aby czynsz był niższy, to na fundusz eksploatacyjny będzie szła mała kwota i ona na sprzątanie nie będzie wykorzystywana, tylko będą sami sprzątali. Zamiast płacić. Wystarczy, że większość się na to zgodziła i przegłosowała taki układ. Ale jako że nie każdy jest w stanie sam sprzątać (np. osoby starsze czy właśnie Ty, która nie jesteś na miejscu) albo nie chce (bo np. komuś szkoda czasu), to wprowadzono dla tych osób opłatę. Całkiem logiczne rozwiązanie moim zdaniem. ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
Nie możesz się skontaktować z zarządem, żeby się dowiedzieć za co ta opłata, ale wiesz, że sąsiadka nie płaci. Logika poziom master ![]() O odpowiedzialności za nieodśnieżony dach, z którego coś spadnie i kogoś uszkodzi albo zabije już ci napisałam. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Znam takie budynki, w których nie ma opłaconej sprzątaczki, niby mieszkańcy mają sprzątać sami, robi to 10%. Ale takich dyżurów z łopatą na śnieg przez tydzień nie kojarzę i słabo sobie wyobrażam. Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2017-07-30 o 12:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ciekawi mnie autorko skąd u ciebie ta pewność że nikt inny nie płaci? śledzisz ich konta, masz dostęp do tego kto wpłaca a kto nie? bo uważać że nie płacą to sobie możesz ale pewności to już raczej nie możesz mieć
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W administracji bylam podpytac ale pan jedynie twierdzi ze nie ma czasu rozmawiac a sasiadka obok sprzata. Na pytanie kiedy bo nie ma jej nigdy w domu (chcialam z nia ustalic wlsnie sprzatanie zebysmy sie nie dublowaly) odpowiedzial ze pewnie w nocy. TO jest wg normalna odpowiedz administratora? Mogl powiedziec ze placi i pewnie bym sie odczepila ale tak zaczelam miec pytania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Nie interesowałoby mnie na co to pójdzie :F Mogliby sobie nawet te 45zl do tyłka wsadzac tak długo jak wydawaliby mi kwitkiem, że jestem ze spółdzielnia rozliczona i zwolniona z obowiązków.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Tak, to już wiemy. Co nie wyklucza, że może być za wszystko. A nawet jak nie, to oznacza tylko tyle, że trzeba zapłacić x zł (na pewno byłoby ciut więcej, ale wątpię, żeby to były miliony złotych monet), żeby tego urlopu nie brać. No życie. Nie możesz/nie chcesz czegoś zrobić, ktoś to musi zrobić za ciebie, a to kosztuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jesli jest to podpowiedz gdzie i jak? Admin twierdzi ze ona sprzata. Ja mieszkam kolo niej i wiem ze nie. Edytowane przez Marta Piatek Czas edycji: 2017-07-30 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Skoro tak t skąd możesz wiedzieć, że ona w ogóle nie sprząta? Może teraz wyjechała na wakacje? o dwutygodniowy urlop i jednorazowe niepozamiatanie schodów raczej administracja by się nie piekliła, więc może dlatego Cię zbyli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
To ty tam w końcu mieszkasz czy nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:16.