Pierwszy raz samolotem - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-14, 12:41   #1171
jamci
Przyczajenie

Słyszałam o Euro 26 ale aby korzystać z opieki medycznej w Anglii trzeba mieć umowę o pracę ( czyli praca ma być legalna, a ja będę wolontariuszem, nie podpisuję umowy i nie otrzymuję wynagrodzenia, ale też nie place tam za mieszkanie i wyżywienie ) - tak słyszałam ale nie wiem czy to prawda. Natomiast jeśli się ma Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego z NFZ to traktują tam człowieka jak obywatela Anglii- też tak słyszałam, ale nie wiem niczego na pewno.

A jak wygląda sprawa z połączeniami telefonicznymi z Polską. Roaming niewskazany, jak zatem najkorzystniej finansowo zrobić?

Edytowane przez magdziaS
Czas edycji: 2008-05-14 o 13:57 Powód: post pod postem
jamci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 13:52   #1172
moinka
Przyczajenie

Dot.: Pierwszy raz samolotem

Witam ponownie,
czy może sie orientujecie jak to jest z dzieckiem lat 9 paszport był wyrabiany jak miała 3 latka, wię się znacznie zmienił wygląd, czy nie będą się czepiać??
moinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 14:02   #1173
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez jamci Pokaż wiadomość
Słyszałam o Euro 26 ale aby korzystać z opieki medycznej w Anglii trzeba mieć umowę o pracę ( czyli praca ma być legalna, a ja będę wolontariuszem, nie podpisuję umowy i nie otrzymuję wynagrodzenia, ale też nie place tam za mieszkanie i wyżywienie ) - tak słyszałam ale nie wiem czy to prawda. Natomiast jeśli się ma Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego z NFZ to traktują tam człowieka jak obywatela Anglii- też tak słyszałam, ale nie wiem niczego na pewno.

A jak wygląda sprawa z połączeniami telefonicznymi z Polską. Roaming niewskazany, jak zatem najkorzystniej finansowo zrobić?
Z tego rodzaju pytaniami powinnas pobuszowac raczej na forum emigrantki. Wydaje mi sie, ze juz istnieje tam podobny watek, mozesz przeniesc swoje pytanie tam.

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-15, 17:53   #1174
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez berruska Pokaż wiadomość
sunprice ludzie pracujący przy odprawie powinni również mówic po angielsku, bedzie dobrze powodzenia i przyjemnego lotu!
Cytat:
Napisane przez tass822 Pokaż wiadomość
to już po wszystkim daj znać jak przeżyłaś swój pierwszy lot miłej podróży
Dzięki dziewczyny!
Na pewno coś napiszę po powrocie. A lot już jutro o 11.50.

Zastanawiam się tylko, czy do podręcznego mogę zapakować coś do jedzenia? Jakieś kanapki, czy ciastka?

edit: Szkoda, że nikt mi nie zdążył odpowiedzieć. Zapakowałam tylko cukierki. Za godzinę wychodzę.

Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Czas edycji: 2008-05-16 o 08:00
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-17, 10:27   #1175
CzarnaLandrynka
Rozeznanie

Jak dobrze pamiętam to paszport miałam wyrabiany jak miałam niecałe 3 lata, a następny dopiero jak mu się ważność kończyła, ALE teraz bym nie ryzykowała - może być niespodzianka... Wiadomo zaostrzone środki bezpieczeństwa itp...

Ograniczamy kupowanie mazideł do ust i zużywamy stare!
kupionych - 1
zużytych - 1

House Addict.
Poniedziałek, wtorek, środa, House, piątek, sobota, niedziela.
CzarnaLandrynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-17, 14:32   #1176
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

Cytat:
Napisane przez moinka Pokaż wiadomość
Witam ponownie,
czy może sie orientujecie jak to jest z dzieckiem lat 9 paszport był wyrabiany jak miała 3 latka, wię się znacznie zmienił wygląd, czy nie będą się czepiać??
może po prostu najlepiej będzie jak zadzwonisz na lotnisko i się dowiesz, wtedy będziesz wiedzieć dokładnie

Patrycja 28.06.2014

beat@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-19, 12:17   #1177
berruska
Rozeznanie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7565859]Zastanawiam się tylko, czy do podręcznego mogę zapakować coś do jedzenia? Jakieś kanapki, czy ciastka?

edit: Szkoda, że nikt mi nie zdążył odpowiedzieć. Zapakowałam tylko cukierki. Za godzinę wychodzę. [/quote]
nikt nie zdążył odpowiedzieć, ale ciekawe czy można zapakować coś do jedzenia.
sunprice jak się leciało?

berruska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-19, 13:32   #1178
majunia01
Przyczajenie

witam ja tu nowa i też lece pierwszy raz samolotem najbardziej mnie martwi to że nie wiem jak to jest z tym biletem bo mąż mi kupywał lot przez internet więc mam tylko jakiś numer lotu i jakieś hasło i nie mam pojęcia co mam z tym zrobić proszę poóźcie gdzie na lotnisku mam odebrać ten bilet co i jak bo jestem przerażona że wogle nie polece
majunia01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-19, 14:05   #1179
tass822
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez majunia01 Pokaż wiadomość
witam ja tu nowa i też lece pierwszy raz samolotem najbardziej mnie martwi to że nie wiem jak to jest z tym biletem bo mąż mi kupywał lot przez internet więc mam tylko jakiś numer lotu i jakieś hasło i nie mam pojęcia co mam z tym zrobić proszę poóźcie gdzie na lotnisku mam odebrać ten bilet co i jak bo jestem przerażona że wogle nie polece
masz odebrać bilet na lotnisku?
z tego co mi wiadomo, to przy zakpuie przez internet, bilet przychodzi na pocztę elektroniczną. Trzeba wydrukować i bilet gotowy
chyba, że teraz się coś zmieniło???
tass822 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-19, 16:53   #1180
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tass822 Pokaż wiadomość
masz odebrać bilet na lotnisku?
z tego co mi wiadomo, to przy zakpuie przez internet, bilet przychodzi na pocztę elektroniczną. Trzeba wydrukować i bilet gotowy
chyba, że teraz się coś zmieniło???
To nie jest bilet. To potwierdzenie lotu, które pokazuje się przy odprawie biletowej, po czym otrzymuje się kartę pokładową.
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-19, 17:52   #1181
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
Spisujesz numer lotu na karteczce a potem na lotnisku szukasz na tablicy w którym oknie jest odprawa bagazu rejestrowanego do kraju do ktorego chcesz leciec podchodzisz tam podajesz paszport , Pani w kompie patrzy czy faktycznie masz kupiony bilet i ci go wydaje a bagaz odprawia.

To co ci przyszlo na @ to wlasnie potwierdzenie ze bilet zakupiłaś , ja tego nigdy nie drukuje tylko spisuje numer lotu .
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-19, 18:00   #1182
tass822
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
To nie jest bilet. To potwierdzenie lotu, które pokazuje się przy odprawie biletowej, po czym otrzymuje się kartę pokładową.
widocznie mam złe informacje i jestem zacofana
hehe
dobrze, że napisałaś jak to jest bo tylko bym ludzi w błąd wprowadzała
tass822 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-19, 21:03   #1183
majunia01
Przyczajenie

dzięki wielkie troszkę mi ulżyło - a już myślałam że nikt mi nie odpowie dziękuję jeszcze raz,
Stary 2008-05-19, 21:10   #1184
majunia01
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość
Spisujesz numer lotu na karteczce a potem na lotnisku szukasz na tablicy w którym oknie jest odprawa bagazu rejestrowanego do kraju do ktorego chcesz leciec podchodzisz tam podajesz paszport , Pani w kompie patrzy czy faktycznie masz kupiony bilet i ci go wydaje a bagaz odprawia.

To co ci przyszlo na @ to wlasnie potwierdzenie ze bilet zakupiłaś , ja tego nigdy nie drukuje tylko spisuje numer lotu .

podaje paszport czy paszport i ten dziwny kod ??? - ja zielona w tych sprawach co tu dużo mówić na samym lotnisku nawet nigdy nie byłam
Stary 2008-05-20, 10:26   #1185
berruska
Rozeznanie

Cytat:
podaje paszport czy paszport i ten dziwny kod ??? - ja zielona w tych sprawach co tu dużo mówić na samym lotnisku nawet nigdy nie byłam
zależy od pani w okienku, ja np dałam tylko dowód i już nie prosiła o żaden numer lotu czy kod który przyszedł w mailu. Oni też mają bazę danych osób które lecą danym lotem więc ten kod to chyba raczej w przypadku kiedy jakiejś osoby by w tej bazie nie mieli, no ale to tylko moje przemyślenia

Stary 2008-05-21, 12:47   #1186
adela50
Wtajemniczenie

w związku z ustawą o ochronie danych osobowych, wystrczy że człowiekwydrkuje potwierdzenie otrzymane w meilu, tam jest podany kod.Z ta kartką udaje się do odprawy bagażowo-biletowej i otrzymauje karte pokładową.Proszę się nie martwić. Kod jest zamiast imienia i nazwiska,żeby w razie kraqdzieży nikt sie nie posługiwał danymi.A dane potwierdza dowód osobisty (schengen) i paszport (non schengen)
adela50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-22, 10:49   #1187
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez berruska Pokaż wiadomość
zależy od pani w okienku, ja np dałam tylko dowód i już nie prosiła o żaden numer lotu czy kod który przyszedł w mailu. Oni też mają bazę danych osób które lecą danym lotem więc ten kod to chyba raczej w przypadku kiedy jakiejś osoby by w tej bazie nie mieli, no ale to tylko moje przemyślenia

Chyba to zalezy od Pani w okienku - bo jak pierwszy raz lecialam to kazano mi podac numer lotu a przy nastepnych lotach zawsze mialam karteczke z numerem lotu ale pani od razu prosiła o paszport .
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-22, 12:00   #1188
styska
Rozeznanie

Na liscie pasazerów jest i nr rezerwacji i dane osoby. Wszystko zalezy od osoby odprawiającej, jak odlatuje z PL to nigdy nie chcieli ode mnie numeru rezerwacji ale za granicą z reguły chcą- może łatwiej im po numerze sprawdzic niż po nazwisku z paszportu.
styska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-22, 20:16   #1189
moniolla
Raczkowanie

GG do moniolla

Cytat:
Napisane przez moinka Pokaż wiadomość
Witam ponownie,
ja sie dowiadywałam o taką ewentualnosc i powiedziano mi że wystarczy miec w paszporcie amatorskie ale aktualne zdjęcie dziecka.to wystarczy.pytałam dlatego że mój synek ma wyrobiony paszport w wieku 3 lat a waznosc -10 lat...czyli np za 8 lat nie bedzie już wcale podobny do siebie sprzed tylu lat.
Stary 2008-05-24, 19:03   #1190
Anecka
Zakorzenienie

Sluchajcie, odprawilam sie online, ale nei wiem co mam robic, bo nie mam drukarki a musze karte podkladowa wydrukwoac. Jak daje zapisz jako no niby sie zapisuje ale te paski czy to kody kreskowe niestety sa niewidoczne!

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 22:15   #1191
wertusia
Zakorzenienie

Berruska, a jak to jest z damską torebką ?
Bo oprocz bagazu podręcznego niby mogę mieć torebkę .. .tak ? ale jest jakas wielkość na nią? Bo ja mam taką spora
Pytam sie Ciebie bo lecisz tymi liniami co ja, wiec moze wiesz ...
ale innych też oczywiscie pytam

WISH - głównie ubranka i zabawki dla dziewczynki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=50710904
wertusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 22:38   #1192
Mgławica
Rozeznanie

nie wiem gdzie lecicie dziewczyny ale ja z tydzień temu wróciłam z Londynu, z Wawy odlatywałam z etiudy i nie można było mieć w podręcznym jedzenia i picia, przez kontrolę przeszły tylko gumy i to w nierozpakowanym opakowaniu
Wracając z Londynu ( mają bardziej zaostrzone przepisy) można mieć tylko jeden bagaż podręczny i jest to albo torebka albo mała walizka
Mgławica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-25, 15:07   #1193
epracamg
BAN stały

Samolot świetna sprawa, wszedzie szybko i zazwyczaj bez problemów, jak komus nie dobrze do guma do zucia pomaga przy starcie i ladowniu
epracamg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-27, 19:49   #1194
bb750429e2eca20644802ff7996dd2c942138b6f_673e780221b9e
Konto usunięte

hm, czy visą electron z PKO można zapłacić w easyjecie (za bilety)?
bb750429e2eca20644802ff7996dd2c942138b6f_673e780221b9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-27, 21:29   #1195
wertusia
Zakorzenienie

a czy ktoś wie ile można przewieźć wagonów papierosów ?
Bo obiło mi się, że dwa... Szukalam na stronie ryanair ale nie mogę nic znaleźć

WISH - głównie ubranka i zabawki dla dziewczynki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=50710904
Stary 2008-05-28, 10:32   #1196
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wertusia Pokaż wiadomość
Berruska, a jak to jest z damską torebką ?
Bo oprocz bagazu podręcznego niby mogę mieć torebkę .. .tak ? ale jest jakas wielkość na nią? Bo ja mam taką spora
Pytam sie Ciebie bo lecisz tymi liniami co ja, wiec moze wiesz ...
ale innych też oczywiscie pytam
no to odpowiem Ci że kiszka można mieć tylko jedną torbę jako podręczny, wiec jesli ewentualnie chcesz wziac torebkę to musisz ją wpakować do tego bagażu.
Informacja pewna, bo przed chwilą dzwoniłam do ryanair.
Szkoda

odprawiasz się na lotnisku czy online?
Jeśli na lotnisku to może wiesz ile płaci sie za 1bagaż?
co do papierosow to też poszukam jeszcze tej informacji.

Stary 2008-05-28, 13:23   #1197
ewulinek@vp.pl
Zakorzenienie

Info o papierosach i alkoholach :

Przykładowo, przewożone towary uznaje się za do użytku osobistego, jeżeli nie przekraczają ilości:
- 800 papierosów (przy wjeździe m.in. do Austrii, Danii, Finlandii, RFN, Szwecji, Irlandii i Wielkiej Brytanii - 200 papierosów (Zgodnie z komunikatem Ministerstwa Finansów do podróżnych udających się do jednego z 15 krajów należących do Unii Europejskiej - sprzed jej rozszerzenia 1 maja br., niektóre z tych państw wynegocjowały w Traktacie Akcesyjnym okresy przejściowe (do 31.12.2008 r.) na zmniejszoną ilość papierosów, zwolnionych od akcyzy, przywożonych z Polski dla własnych potrzeb.
Tymi państwami są m.in. Austria, Niemcy, Szwecja, Wielka Brytania, Irlandia - do których można z Polski przywieźć maksymalnie 200 sztuk papierosów bez płacenia ponownej akcyzy. Ministerstwo Finansów jednocześnie informuje, że zgodnie z unijnymi regulacjami oraz z rozporządzeniem ministra finansów w sprawie ilości wyrobów zharmonizowanych z akcyzą zapłaconą na terytorium państw członkowskich Wspólnoty Europejskiej, przywożonych przez osoby fizyczne, które wskazują na przeznaczenie tych wyrobów do celów handlowych (Dz.U. nr 74 poz. 675) - do Polski można przywieźć do 800 sztuk papierosów bez płacenia krajowego podatku akcyzowego)
- 200 cygar,
- 1 kg tytoniu,
- 10 litrów spirytusu,
- 20 litrów wina ze zwiększoną zawartością alkoholu (np. sherry, porto),
- 90 litrów wina (w tym maksymalnie 60 litrów wina musującego),
- 110 litrów piwa.

Osoby poniżej 17 roku życia nie mogą przewozić wyrobów alkoholowych ani tytoniowych.
ewulinek@vp.pl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-28, 20:08   #1198
sylwusia401
Raczkowanie

ja lece 6 czerwa centralwingesem do dublina. to moj pierwszy lot i lece sama kupiłam 3 kartony papierosów, mam nadzieje ze jakos przejdzie bo TŻ 2 miesiace temu leciał i wzial wlasnie 3 kartony. mam obawy co do centralwingsa. jutro do nich zadzownie i dowiem sie czy moj lot istnieje:P lot za tydzien dygu dygu
sylwusia401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-28, 21:22   #1199
wertusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwusia401 Pokaż wiadomość
ja lece 6 czerwa centralwingesem do dublina. to moj pierwszy lot i lece sama kupiłam 3 kartony papierosów, mam nadzieje ze jakos przejdzie bo TŻ 2 miesiace temu leciał i wzial wlasnie 3 kartony. mam obawy co do centralwingsa. jutro do nich zadzownie i dowiem sie czy moj lot istnieje:P lot za tydzien dygu dygu

3 wagony tak ?

Mój TŻ też chce 3 wagony, a ja mialam zamiar 2 Tylko ,że z tego wynika ,że można tylko 1 ... ;/

Lecisz do Dublina do pracy ? Bo ja mam lot już we wtorek (moj pierwszy lot)
i lecę wlasnie do pracy

Berruska, szkoda z tą torebkę ;/ no, ale trudno .. w takim razie już wiem, że mam nie brać

Stary 2008-05-29, 09:27   #1200
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wertusia Pokaż wiadomość
3 wagony tak ?

Mój TŻ też chce 3 wagony, a ja mialam zamiar 2 Tylko ,że z tego wynika ,że można tylko 1 ... ;/
dla siebie czy chcecie sprzedać wygłodniałym Polakom?
w zeszłym roku jak leciałam to ludzie w kolejce do odprawy rozmawiali, że biorą dużo papierosów dla swoich znajomych bo paczka u nas do 7zł, a tam 7euro

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości