|
|
#1891 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. VI
Cześć dziewczyny!
Ostatnio wzięłam się za siebie i postanowiłam wymienić swoje stare biustonosze na nowe, wreszcie pasujące modele. Byłam u brafiterki, która poleciła mi stanik Agio w rozmiarze 65D (model DB-9136 który również polecam). Po wyjściu od brafiterki nie byłam zadowolona, bo wydawało mi się, że stanik jednak jest zbyt ścisły, po dłuższym czasie to się zmieniło. Ale zanim ten stanik mi przypasował poszłam do sklepu kupiłam (również Agio) w rozmiarze 70B. Po dłuższym noszeniu czuję, że biust mi "ucieka" albo przez zbyt dużą miseczkę albo przez nieścisłe zapięcie. Miseczka lekko odstaje i nie przylega tak dobrze jak w przypadku pierwszego. Kupiłam też stanik Trumpha (taki jak na zdjęciu, jest śliczny i podoba się chłopakowi ) w rozmiarze 70B, czyli takim samym, i ten jest jak ulał, no chyba że to zasługa tej siateczki przy ramiączkach, która trzyma miseczkę przy ciele.Mierząc się w domu wychodzi na to, że pod biustem mam 73cm a w biuście 83cm. Z waszej tabeli (pierwszy wątek) wynika, że kupiłam odpowiedni stanik (pierwszy w r. 65D) ale mam wątpliwości i jestem trochę zielona w tym temacie ...stąd moje pytanie: jaki rozmiar wg was powinnam nosić i czy 65D nie jest zbyt ścisły? Czy może powinnam szukać 70... ale z mniejszą miseczką? No i dlaczego pasują na mnie staniki z dwóch firm o innych rozmiarach (Agio 65D i Triumph 70B, ale Agio 70B jest już zbyt duży)? Wychodzi na to, że lepiej przymierzyć stanik? Chciałam kupić coś przez internet, ale boję się, że będzie źle leżał. Edytowane przez 201710231038 Czas edycji: 2017-08-02 o 22:08 |
|
|
|
|
#1892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli początkowo w 65 było Ci niewygodnie, a teraz już jest w porządku, to są 2 opcje - albo obwód się rozciągnął pod trwałym zbyt dużym napięciem i dopiero teraz pasuje, albo po prostu byłaś nieprzyzwyczajona do trochę większego ucisku. I jak najbardziej możliwe jest, żeby z różnych firm mieć inny rozmiar. Nawet z tej samej firmy może się to zdarzyć, bo modele moga mieć inny kształt miseczek, fiszbin, mogą się różnić rozciągliwością. Jest wiele czynników, które na to wplywają. Zamawianie przez internet to na początku może być trochę loteria, ale później już się mniej więcej wie, jakie fasony leżą najlepiej. Poza tym jest też strona balkonetka, gdzie po zarejestrowaniu jest dostęp do bazy stanikowej "real photo" I dziewczyny komentują, jak wypada rozmiar + dodają, jaki rozmiar zwykle noszą.Nie ma co się zniechęcać
|
|
|
|
|
|
#1893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na 73 pod biustem obstawialabym bardziej obwod 70, ale sa modele na tyle luzne, ze mozesz potrzebowac 65, tylko wtedy z przeliczona, wieksza miska czyli 65C lub D, zalezy od modelu. No chyba ze jestes bardzo "scisliwa", wtedy moze w wiekszosci modeli bedziesz sie lepiej czuc w 65, ale to kwestia osobniczego odczuwania wygody i niewygody. Moim zdaniem zanizanie o 8 cm to jest duzo, zwlaszcza ze obwod 65 bedzie mial jakies 60 cm, wiec zanizenie bedzie jeszcze wieksze. No i po drugie - maly biust nie potrzebuje takiego podtrzymania, zeby tak mocno zanizac obwod. |
|
|
|
|
|
#1894 | ||
|
Konto usunięte
|
Dzięki dziewczyny. Niestety zaniedbywałam kwestię biustu i terazm problemy są jakie są
Spojrzałam na swoje dawne staniki a tam rozmiary 80C i tym podobne więc teraz może mi się wydawać, że 65... albo 70... to coś strasznego.Cytat:
"1. Zmierz się krawiecką miarką (bardzo ściśle) pod biustem. Od otrzymanego wyniku odejmij 5 cm, a następnie zaokrąglij w dół do wymiaru stanika. Przykład: pod biustem masz 69 cm. 69 - 5 = 64. Zaokrąglasz w dół, a więc szukasz stanika o obwodzie 60 cm." co bardzo mnie zdziwiło... Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1895 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No cóż, to faktycznie duży przeskok, więc nie dziwię się, że czujesz się dziwnie z tak małym obwodem w porównaniu do tych, które nosiłaś. Ja przeszłam z 75 na 65 i to już była ogromna różnica. Cytat:
To nie zawsze się sprawdza. Niektóre kobiety są bardziej "ściśliwe", inne mniej. Ja przy obwodzie pod biustem 72 cm noszę staniki z obwodem zwykle 65, ale inna kobieta może mieć taką budowę, że wystarczy jej zaniżenie do 70 o te 2 cm, bo 65 będzie ją uwierać i wrzynać się w skórę. A z drugiej strony też różne są staniki - czasem potrzebuję wziąć jednak obwód 70, a czasem... 65 jest za luźne. Lepiej niż takiej ogólnej zasady trzymać się zaleceń producenta. Niektórzy wprost piszą, żeby nie zaniżać o więcej niż 5 cm, bo ich staniki są bardzo ścisłe. Cytat:
Jesteś w o tyle komfortowej sytuacji, że masz niewielki biust, który nie potrzebuje bardzo ciasnego obwodu, bo "sam" się utrzyma, podczas gdy przy dużym biuście to obwód go podtrzymuje w największym stopniu, dlatego nie ma kompromisów - musi być super dopasowany ![]() Więc nawet jeśli braffiterka upiera się, że powinnaś mieć 65, bo w 70 mieszczą się jej 3 palce, to jeśli Tobie jest w takim za ciasno, to bierz 70 i tyle. Pamiętając oczywiście o przeliczeniu miseczki (na literkę niżej) |
|||
|
|
|
|
#1896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobra braffiterka nie potrzebuje mierzyć centymetrem klientki. Wystarczy, że da ileś różnych staników do mierzenia i widzi jak który leży. To wystarczy. |
|
|
|
|
|
#1897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje staniki maja faktyczny obwod 63-68 cm na metkowe 70 oraz na 70 pod biustem. Kiedys nosilam 65 a nawet mialam jedna 60, do tej pory mam wglebienie w zebrach po tych obwodach. Jedyna marka, ktorej bym mogla nosic 65 jest Fauve, bo ich 70tki maja rzeczywiste obwody 70 i wiecej. |
|
|
|
|
|
#1898 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1899 |
|
Zakorzenienie
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;76044011]O, rany. Nie czulas, ze cos jest nie tak i, ze za mocno sciska?[/QUOTE]
Sadzilam, ze tak musi byc na poczatku i ze musze sie przyzwyczaic. Wtedy to panowal jeszcze trend na podszywanie obwodow, zeby sie nie rozciagaly. A do dzisiaj brafiterki wciskaja mnie w 65, tylko w zabrzanskim Only Her pani przyznala mi racje, ze przy malym biuscie nie ma takiej potrzeby. Do kwestii indywidualnej scisliwosci trzeba jeszcze dodac tryb zycia. Jak ktos ma spokojna, siedzaca prace to bedzie inaczej odbieral ciasnosc stanika i wygode ciuchow ogolnie niz osoba, ktora sie duzo rusza, schyla, dzwiga itp. Ta druga osoba szybciej sie dorobi obtarc i o wiele dotkliwiej odczuje ciasny obwod. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2017-08-05 o 09:10 |
|
|
|
|
#1900 | |
|
tak sobie tutaj siedzę :)
|
Cytat:
Trudniej zmniejszyć obwód osobie, która ma niewielką tkankę tłuszczową
Kto by pomyślał, że naturalne piękno jest tak drogie w utrzymaniu? ![]() pinterest: https://pl.pinterest.com/grazagrazyna/ Edytowane przez chabrymakiistokrotki Czas edycji: 2017-08-05 o 09:34 |
|
|
|
|
|
#1901 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Plus jest taki, że jak chudnę, to właśnie z tego tłuszczyku i obwody ciągle pasują
|
|
|
|
|
|
#1902 | |
|
|
Cytat:
Nie robią mi się bułki. Powiedzmy, że nie widać tego pod dopasowanymi koszulkami,ale jak przymierzam za małą, to już tak.
|
|
|
#1903 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale! Mam jeden stary stanik, który robił mi bułki, mimo że... miał za luźny obwód I mimo zbyt luźnego obwodu (mimo że 65 z metki) obcierał mnie i uciskał, jednocześnie podnosząc się do góry na plecach. Jest to stanik Kris Line sprzed ok. 4 lat, co tylko mówi o tym, jak bardzo poprawiły się materiały staników, bo nowe Kris Line nie robią takich problemów.
|
|
|
|
|
|
#1904 |
|
Przyczajenie
|
Hej.
Świetny wątek, naprawdę znalazłam tu dużo przydatnych porach. Ja też w końcu zdecydowałam się na odwiedzenie braffiterki. Znalazłam salon w Krakowie i spędziłam w nim dobre 2h. Ale było warto, staniki się trzymają super, nawet chodzę w nich na siłownię, a miałam spory problem z dużym biustem. No, ale sobie radzą. Kupiłam sportowy, a dwa zwykłe od Allesa (rozmiar 65I). |
|
|
|
|
#1905 | |
|
|
Cytat:
Pamiętam to uczucie po moich pierwszych zakupach z pomocą braffiterki. Momentalnie skończył się mój problem z garbieniem. Najlepsze jest to, że każde kolejne zakupy sprawiają prawie taką samą frajdę, jak te pierwsze
|
|
|
#1906 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1907 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: bielizna, jaką najbardziej lubicie, gdzie kupujecie?
Była może któraś z Was w salonie Dalii w Warszawie? Jest duży wybór?
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
|
|
#1908 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
#1909 |
|
Paul's girl
|
Cześć dziewczyny. Jestem w rozpaczy, bo Panache wycofało (wycofuje?) mój ukochany model Tango II Plunge. Znacie może jakiś dobry odpowiednik tego stanika? Nie wiem co robić, zamawiałam go przez net a szukanie nowego pewniaka to będzie droga przez mękę
|
|
|
|
|
#1910 |
|
Przyczajenie
|
Witam serdecznie, przymierzam się do zakupu kompletu Calvina Kleina. Jestem bardzo szczupłą osobą ze stosunkowo dużym biustem. Czy nosząc rozmiar 70d mogę zaufać kompletowi w rozmiarze s? Jest on na tyle rozciągliwy i stabilny, aby zmieścić i utrzymać biust?
|
|
|
|
|
#1911 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli rozmiar biustonosza to S to niestety będziesz mieć ładną, rozciągliwą szmatę, ale nie mającą NIC wspólnego z podtrzymaniem biustu. Strojwe kąpielowe najlepiej kupować w rozmiarze normalnego biustonosza np góra 70d dół xs/s/m zależy jaki nosisz. Jest wiele firm, które szyją porządne stroje kąpielowe. Warto wybrać się do sklepu, gdzie mają normalny braffiting i pomierzyć różne modele.
|
|
|
|
|
#1912 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze dobrane 70D to bardzo niewielki biust w stosunku do sylwetki. Proponuję przy najbliższej okazji zainteresować się mniejszymi obwodami (oczywiście z odpowiednio przeliczoną miską, czyli większą), podtrzymanie i komfort noszenia zapewne będą o wiele lepsze Cytat:
tu też po prostu obowiązuje zasada prawidłowego dobieraniaWysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ally5 Czas edycji: 2017-08-15 o 00:31 |
||
|
|
|
|
#1913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i oczywiście żadnego z tych biustów nadal nie nazwałabym dużym 😜 70D może się wydawać duże w stosunku do sylwetki tylko wtedy kiedy w rzeczywistości ktoś ma pod biustem mniej niż 70 cm. To tak jakby kobieta z wymiarami jak przy 70G (prawidłowo dobranym) założyła 80D - też będzie wyglądać jakby miała wielki biust, bo rzeczywista różnica obwodów w i pod biustem jest większa, niż wypada przy misce DWysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ally5 Czas edycji: 2017-08-15 o 13:15 |
|
|
|
|
|
#1915 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
#1916 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet nie poniżej 70, bo na balkonetce są wrzutki dziewczyn z ponad 70 pod biustem, których biusty zdecydowanie nie są bardzo niewielkie, tylko średnie, dla niejednej osoby pewnie nawet spore. Linków nie wrzucę, bo jak ktoś nie ma tam konta, to i tak zobaczy tylko kota.
Zreszta nie bez powodu istnieje podział na rozmiary małe A-D, średnie D-G i duże od G dalej. I tak można mieć 70d i biust wyglądający na mały (sama taki miałam przy wymiarach 73/93) jak i odwrotnie, mogący już uchodzić za spory. O np tutaj KLIK. |
|
|
|
|
#1917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1918 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
#1919 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1920 | |
|
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.

) w rozmiarze 70B, czyli takim samym, i ten jest jak ulał, no chyba że to zasługa tej siateczki przy ramiączkach, która trzyma miseczkę przy ciele.

I dziewczyny komentują, jak wypada rozmiar + dodają, jaki rozmiar zwykle noszą.

I mimo zbyt luźnego obwodu (mimo że 65 z metki) obcierał mnie i uciskał, jednocześnie podnosząc się do góry na plecach. Jest to stanik Kris Line sprzed ok. 4 lat, co tylko mówi o tym, jak bardzo poprawiły się materiały staników, bo nowe Kris Line nie robią takich problemów.