|
|
#2641 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: ❤ Mamusie Lutowe 2018 ❤
Ja jestem juz na 3 l4 z kodem 2 bo musze. Jak na razie zadnej kontroli nie mialam. Chyba juz tez sie nie moge doczekac lutego
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2643 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a macierzyństwo nie okazuje się bajką ![]() Cytat:
W sedno!! Ja się dokładnie tak nastawiłam. Jak weszło tak wyjść musi, nikt za mnie nie urodzi a tyle kobiet daje radę to i ha muszę dać. Podeszłam do tego zadaniowo i tylko przez pierwsze 2 miesiące po porodzie mówiłam NEVER MORE potem już chciałam drugie
|
||
|
|
|
#2644 |
|
gotowa do działania
|
❤ Mamusie Lutowe 2018 ❤
Potwierdzam ze po porodzie jak się już dostanie dziecko to zapomina się o bólu. Mimo ze u mnie skończyło się cc to SN przeżyłam miałam normalnie skurcze i parenascie minut parcia ale o wszystkim zapomniałam po operacji
![]() Co do l4 to tez mi się wydaje ze te kontrole rzadko się zdarzają. Ja nie miałam ale ale ja nawet przy ciazy zagrożonej miałam zwolnienie chodzące tylko lekarka kazała mi często leżeć ![]() Poważnie zastanawiam się nad szkoła rodzenia. W pierwszej ciazy nie chodziłam i żałuje. U nas jest niestety tylko prywatna i płatna ale niedużo. Wiecie w który miesiącu najlepiej jest się zapisać? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez ZwariowanaWariatka Czas edycji: 2017-08-16 o 19:09 |
|
|
|
#2645 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas przyjmują od 25 tc |
|
|
|
|
#2646 |
|
gotowa do działania
|
A to jeszcze kawał czasu muszę zadzwonić
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#2647 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2648 |
|
Zadomowienie
|
U mnie w miescie wszystkie platne
chyba bede jednak wolala wydac te 400 zl na dzieciaczkaWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2649 |
|
Wtajemniczenie
|
Odnośnie kontroli ZUS naszych l4, podsyłam Wam fajny artykuł matkiprawnik. Wynika z niego, że jeśli już ZUS robi kontrole, to głównie kobietom prowadzącym działalność gospodarczą - czy nie wykonują pracy w trakcie zwolnienia. Jeśli planujemy dłuższy wyjazd, można o tym pisemnie poinformować ZUS.
http://matkaprawnik.pl/kontrola-zus-na-l4-ciazowym/ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#2650 | |
|
luckygirl
|
Cytat:
A to wiesz, jeszcze inne przypadki
|
|
|
|
|
#2651 |
|
Zakorzenienie
|
One o wiele bardziej uderzają bo to że poród boli to każdy wie, ale tego że noworodki to ciężki kawałek chleba to już nie
|
|
|
|
#2652 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tłumaczyła jak rozpoznawać skurcze kiedy do szpitala co zabrać jak się zachować. ..no dużo takich życiowych rad. Myślę że takie zajęcia są na prawdę fajne. Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
Ehhh czasem jak widze te reklamy gdzie mama ze spokojną twarzą wkłada łyżeczkę z jedzeniem do rozesmianej buzi maluszka a on się cieszy klaszcze w dłonie i juz jest najedzony...no czemu tak oszukuja ludzi?? ![]() Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#2653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas akurat jedzenie tak wyglada (córka na rok) ryk jest jak jedzenie się kończy ale te reklamy z uśmiechniętym noworodkiem w ramionach szczęśliwej mamy wyglądającej jak milion dolcow
|
|
|
|
|
#2654 | |
|
luckygirl
|
❤ Mamusie Lutowe 2018 ❤
Cytat:
Jakby sie nie można było tego domyślić ![]() ![]() Ale tak serio to chyba gorszy jest jednak poród, bo juz jak malucha urodzisz to nie pozwolisz, zeby mu sie cokolwiek stało i tak mi sie wydaje, ze każdy uśmiech wynagradza każdy płacz. Aż sie wzruszyłam jak o tym pomyślałam
|
|
|
|
|
#2655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2656 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
położne mnie nauczyły w 2min oddychać na skurczach Za to kapitalne były rzeczy o pielęgnacji noworodków, o tym jak ubierać itp - ja nie miałam nigdy wcześniej na rękach takiego malucha, więc dla mnie świetna sprawa. Oraz fakt, że szkołę prowadziła certyfikowana doradczyni laktacyjna. Tylko dzięki niej karmiłam i jadłam normalnie, a dzięki temu mimo skazy białkowej udało mi się karmić trochę ponad 2l ![]() Cytat:
Do tego dochodzą hormony, nie daj bóg baby blues czy depresja.... i wyjesz jak bóbr, wierzysz, że jesteś beznadziejną matką i nie umiesz się zająć dzieckiem, albo nic do niego nie czujesz... Jeśli jeszcze do tego dochodzą problemy z kp i każdy, nawet własny mąż uważa, że masz "niewartościowy pokarm" (czy wstaw sobie coś innego), to wierz mi można się załamać... Poza tym na pierwszy uśmiech trzeba poczekać kilka tygodni... Nie u każdej tak to będzie wyglądać, bo jesteśmy różne, różnie będziemy reagować na hormony (huśtawki), różne będziemy miały wsparcie w najbliższych. Jak sobie przypomnę wątki z pierwszych tygodni po porodzie czy to moich panien czy dziewczyn z bliskich miesięcy (śledziłyśmy jak rodzą styczniówki ), to niestety trochę dziewczyn ciężko przeszła ten okres. Warto wiedzieć na ten czas co nas może spotkać, wyjaśnić przed porodem partnerowi, żeby wiedział jak wspierać.Obyśmy wszystkie to lekko przeszły, ale warto wiedzieć, że hormony potrafią nam zrobić psikusa. |
||
|
|
|
#2657 | ||
|
luckygirl
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wiem, ze są depresje itp - ale nie zakładajmy, ze każda z nas to bedzie miała - tak jak wspomniałaś. Nie wiem jak to bedzie ze mna. Nie wiem czy nie usiądę i nie bede płakała razem z dzieckiem, a moze bede wiedziała co robic. Pewnie tak nie bedzie, bo tak naprawdę to bedzie mój pierwszy kontakt z tak małym dzieckiem. Ok kiedyś przez 2 godziny zajmowaliśmy sie córka siostry mojego TZta, jak miała miesiąc chyba, bo mama musiała isc do gina, a nie miała z kim jej zostawić. To był pierwszy i ostatni raz. Darła sie i płakała prawie non stop, a ze to nie nasze dziecko to nie wiedzieliśmy co z nią można zrobic (w sensie dać butelkę czy nie - wypychają językiem, wiec nie próbowaliśmy jej wepchnąć tej butli) i o co jej chodzi. Ponoć ze swoim sie wie i skutecznie mnie to odrzuciło od dzieci na pewien czas...ona płakała i ja zaczęłam płakać z bezradności, a to przecież nie moje dziecko.
|
||
|
|
|
#2658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2659 |
|
luckygirl
|
To jest odwrócenie życia o 360 stopni. Juz nie podporzadkowujesz wszystkiego pod siebie, ale pod malucha. Ale większość z Nas sie na to sama decyduje.
My sie staraliśmy świadomie o dziecko, ale za każdym razem jak spóźniał mi sie okres to sie bałam, ze bede dwie kreski, a jak ich nie było to było mi smutno. Także takie koło sie zataczało ![]() A udało Nam sie mega szybko, jak na moje problemy zdrowotne i z tego sie cieszymy zobaczymy co bedzie jak maluch sie urodzi. Mam nadzieje, ze nie bedzie trudnym dzieckiem i da rodzicom żyć ![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Wiadomo, ze imprez takich jak do tej pory albo wyjazdów tylko we dwoje bedzie Nam brakować, ale od czego są dziadkowie
|
|
|
|
#2660 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
z ta różnica ze ja nie miałam żadnego życia towarzyskiego poza praca |
|||
|
|
|
#2661 |
|
Rozeznanie
|
Moje dziecko były dość spokojne, planowane i wyczekiwane 9 mięsiecy, ale po porodzie jak zostałam z nim sama w domu był koszmar. Nawał pokarmu, bolące cycki i krocze, młody glodny, w pampersie co chwila pełno czarnej smółki, a Ty nawet boisz się iść zrobić siku, żeby młodemu coś się nie stało, nie mówiąc o prysznicu, który dawał nieziemską ulgę w zasychających szwach albo zmyć ten pokarm z siebie, który momentami lał się jak z odkręconego kranu i żadne wkładki nie miały szans. Mi nikt tego nie powiedział i pomimo, że byłam tak szczęśliwa, że zostałam MAMĄ to bylo meggaaaa ciężko.
Wysłane z mojego HUAWEI CUN-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2662 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widać że pierwszy raz zostaniesz mamą figa napisała w sedno. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Dokładnie. Nie nastawiajcie się dziewczyny na pierwsze tygodnie ze słodkopierdzącymi widokami
|
|||
|
|
|
#2663 |
|
luckygirl
|
Ja sie nie nastawiam na cudowne pierwsze tygodnie, ale mam nadzieje, ze nie bedzie tak strasznie
![]() Lecę do pracy. Miłego dnia
|
|
|
|
#2664 |
|
Zakorzenienie
|
Jeju tak lecicie z postami że nie idzie nadążyć😯
Co do rodzaju porodu to ja bym nie chciala cc nawet jakby mi płacili... A cc na zyczenie to najwieksza glupota, naprawdę. Nawet jak ktos jest mega bojacy, to jak zaczyna sie juz wlasciwy moment to nie myslisz o takich rzeczach, to dzieje sie tu i teraz, hormony działają itp a kobieta stworzona jest do rodzenia takze sory... Nie zgadzam sie za to ze zapomina sie o bolu - ja mialam porod sn lekki i mozna powiedziec przyjemny, szybki bardzo, ale bolalo - i pamietam ten bol do dzis, dalo sie go przeżyć, nie byl nie do zniesienia ale pamietam go i nie zapomne. No i poród to pikuś przy opiece nad noworodkiem... Ja nie znam dziecia ktory bylby spokojny, tylko jadl i spał i robil kupke, pierwsze 3 miesiace to tak jak mówią- czwarty trymestr ciazy, dziecko sie drze nie wiesz czemu, ma kolki srolki i inne takie klocki, ze masz dosyc dzieciaka i marzysz zeby zamknęlo buzke... Zostawic dziadkom takiego maluszka? W zyciu. Sumienie i serce matki nie pozwala... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2665 |
|
luckygirl
|
A ja znam taki przypadek
maluch był mega grzeczny. Budził sie tylko na jedzonko i szedł spac. W międzyczasie przewijanie i był szczęśliwy. Także są takie dzieci ![]() Nie lubię stwierdzenia, kobiety są stworzone do rodzenia. Fizjologicznie moze tak, bo to logiczne, ze mężczyzna nie urodzi dziecka, ale nie wiem czy psychicznie. Wiele kobiet by tu podniosło głos. |
|
|
|
#2666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem, choć ja i tak chyba wole poród przynajmniej mam pewność że w ciągu najbliższych godzin będzie lepiej a przy niemowlaku płaczącym z kołkami nie wiesz za ile dni/ tygodni będzie lepiej a serce pęka bo pomoc dziecku nie możesz ☹️
|
|
|
|
|
#2668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ---------- Opieka nad dzieckiem wymaga wiekszego wysilku psychicznego niż poród. Serio Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:47 ---------- Poza tym kurcze czasem po cc kobieta cierpi jeszcze pare miesiecy, to dopiero trzeba znosic psychicznie. No nie rozumiem takich wyborów Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2670 | ||
|
luckygirl
|
Cytat:
![]() Cytat:
Psychicznie moze nie byc gotowa na poród. Psychicznie moze nie byc gotowa na te pierwsze miesiące, bo No moze sobie zupełnie inaczej to wyobrażać, stad są depresje i różne zaburzenia nerwowe. Ja absolutnie nie zgadzam sie z tym, ze kobieta jest stworzona do rodzenia dzieci, mimo ze fizycznie jest dobrego przygotowana przez naturę. To jest umniejszanie jej roli. Ma byc tylko matka i tyle? Sorry ale ja sie nie zgadzam. Moze ja nie jestem stworzona do rodzenia dzieci w takim razie, ale chce mieć dziecko, bo chce mieć z Mężem pełna rodzine, chce zostawić pozniej po sobie jaka czesc siebie na świecie, a przede wszystkim chce obdarzyć miłością ta mała istotkę. Każda z Nas ma swoje zdanie - zarówno na poród, na wychowanie, na wszystko. I takie przegadywanie siebie jest bez sensu. Ja z mojej strony kończę te dyskusje. Nie wiem jak bede rodził. Poród naturalny mnie przeraża i tyle. I nie jestem dziecinna, nie jestem niedojrzała, bo mam swoje lata. To jest moje pierwsze dziecko. Jestem pierwszy raz w ciąży. Przeżywam to na swój sposób. Zwłaszcza, ze moje dziecko jest wyczekane i jest swojego rodzaju cudem. Liczę na to, ze bedzie aniołem, nie diabłem i w tym bede sobie tkwić póki nie zobaczę jak rola matki jest trudna - na wlanej skórze. A teraz wracam do pracy, bo chce jak najszybciej skończyć, zeby pójść spac
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.

a macierzyństwo nie okazuje się bajką

chyba bede jednak wolala wydac te 400 zl na dzieciaczka

i skutecznie mnie to odrzuciło od dzieci na pewien czas...ona płakała i ja zaczęłam płakać z bezradności, a to przecież nie moje dziecko.

a serce pęka bo pomoc dziecku nie możesz ☹️