|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Olejek rycynowy
Czy trzymanie olejku tylko na samych końcówkach, ewentualnie na całej długości włosów bez skóry głowy daje jakieś efekty?
|
|
|
|
#1832 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1833 |
|
Raczkowanie
|
Zastosowanie
Ogólnie znane jest działanie przeczyszczajace oleju rycynowego. Tą cechę wykorzystywali bardzo skutecznie ok. 100 lat temu poszukiwacze diamentów na pustyni w Namibi, w osiedlu Pomona. Pracownicy, którzy chcieli osiedle opuścić musieli wypić solidną porcję oleju rycynowego. Ewentualnie połknięte diamenty powracały dosyć szybko na swiatło dzienne. Olej rycynowy używany jest także zewnętrznie. Działa pozytywnie na skórę i tkankę podskorną. Różnego rodzaju brodawki, wypryski i plamy na skórze mają zniknąć jeżeli się będzie je nacierało rano i wieczorem olejem rycynowym. Olej rycynowy pielegnuje włosy, brwi i rzęsy. Olej rycynowy jest najbardziej błyszczącym olejem roślinnym, dlatego jest głownym składnikiem szminek i błyszczyków. Mydło z olejem rycynowym w składzie bardzo dobrze się pieni. Olej rycynowy w kremie nadaje mu śnieżnobiały kolor. Recepty na piękne włosy Intensywna kuracja na zniszczone końcówki włosów
Kuracja zapobiegająca wypadaniu włosów
Błyszczące jasne włosy
Wosk do włosów
Balsam do pielęgnacji końcówek włosów
Płyn do pielęgnacji suchych końcówek włosów
Recepty na lśniące usta Miodowy balsam do ust
Balsam do ust
Płynny błyszczyk do ust
Balsam do ust 2
Płynny błyszczyk do ust 2
Inne recepty Pomoc dla zbolałych stóp Uczucie "zmeczonych stop" zniknie przez noc jeżeli natrze się stopy olejem rycynowym Dodatkowo skóra stóp będzie miękka i aksamitna. Olejek do ciała
Olejek do mycia twarzy Dla cery suchej:
Krem do rąk Faza tłuszczowa
Balsam do pielęgnacji rzęs
Żródła: www.beautykosmos.de |
|
|
|
#1834 |
|
Raczkowanie
|
Pysia pl
fajnie ze tylko odrazu sie dowiedzialam - na pewno sproboje pare przepisow
|
|
|
|
#1835 |
|
Raczkowanie
|
Czy stosowałyście OR jako wymieszany z szamponem? Daje jakieś efekty? Niestety nie mam czasu na całą babraninę ze smarowaniem skóry ;( .
|
|
|
|
#1836 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1837 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Olejek rycynowy do włosów
a ja jestem zaskoczona działaniem tego olejku na mnie - wczoraj uzyłam go poraz pierwszy. Wtarłam go m.in. w zakola,gdzie włoski mam, z tym, że bardzo jasne, które sprawiają wrażenie, jakby ich nie było. Poszłam spać z turbanem na glowie, jest godzina 8.00, budze się, a włoski na zakolach mają kolor! szok!
|
|
|
|
#1838 |
|
Zakorzenienie
|
Ja również jestem zachwycona działaniem olejku, szkoda że wcześniej go nie kupiłam
. Stosuje go od paru tygodni i jestem zachwycona, włosy gładkie, dobrze się układają i mniej wypadają zapach troche nie bardzo ale co się nie robi żeby mieć ładne włoski olejek wcieram również w paznokcie i są o wiele ładniejsze oraz w brwi bo troszke mi wypadały, jeszcze zastanawiam się nad rzęsami pewnie też spróbuje Za taką cene to cudo w dodatku bez żadnej chemii. |
|
|
|
#1839 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1840 |
|
Wtajemniczenie
|
o ja juz dawno nie nakladałam olejku!
Jutro musze koniecznie kupic OR, i nalozyc na włoski
|
|
|
|
#1841 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, z tym szkodzeniem włosom przy zbyt częstym stosowaniu olejku to niestety prawda
. Jak pierwszy raz dodałam olejku do odżywki, później spłukałam - była zachwycona! Włosy były lśniące, miękkie i pięknie się układały..Zaczęłam więc stosować częściej . stosowałam olejek przy kazdym myciu lub co drugie mycie i teraz nie mogę z nimi dojść do ładu. Są sztywne, jakby przesuszone. Nie wiem co się stało tzn podejrzewam, że przeholowałam z tym olejkiem...Daję sobie spokój na jakiś czas a później zastosuje go nie częściej niż raz w miesiącu
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze dalas go za duzo lub to wina szamponu
|
|
|
|
|
#1843 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bo jeśli tak to na pewno z nim przesadziłaś - przecież to bardzo gęsty i lepki olej, wymaga zmycia szamponem (ja myję ziołowym, z sles 2 razy a i tak czasem są tłustawe). Zdecydowanie lepiej nałożyć go przed takim myciem na jakieś 30 min do godziny, tak właśnie 2 -3 razy w tygodniu. |
|
|
|
|
#1844 |
|
Raczkowanie
|
wszystko zalezy od wlosow. ja wlewam lyzeczke olejku do 250 ml odzywki i nakladam ja po kazdym myciu....nie splukujac - i mam super miekkie, nablyszczone fale(z natury wlosy maja tendencje do puszenia sie)
|
|
|
|
#1845 |
|
Przyczajenie
|
Ja stosuje olejek rycynowy od tygodnia. Za pierwszym razem zmieszałam go z nafta i nałożyłam na suche włosy, nosiłam około godziny i umyłam głowę(później jeszcze nałożyłam zwykłą maskę i spłukałam). Włosy jakby ładniej się kręciły i błyszczały (mam kręcone, farbowane na jasny blond włosy, bardzo suche i łamiące się). Przed następnym myciem nałożyłam samą naftę, nosiłam ok 20min, umyłam szamponem, nałożyłam zwykłą odżywkę z elgonu regenerującą i zmyłam. Efekt był taki że skóra głowy mnie potwornie swędziała (chyba ta nafta naprawdę wysusza). Dziś zrobiłam inaczej. Umyłam głowę szamponem( l'oreal professionnel liss extreme), nałożyłam maseczkę z 1 żółtka, pół butelki tej duzej olejku rycynowego i około 1 łyżeczki soku z cytryny i trzymałam 2 godziny. Umyłam głowę i nałożyłam maskę z jedwabiem. Spłukałam. KIedy włosy były jeszcze trochę wilgotne rozsmarowałam odrobinę olejku w rękach i wtarłam we włosy. Efekt są takie: włosy dosyć ładnie się kręcą bez modelowania pianką itp, loki są zaznaczone fajnie. Jedyny minus to to,że są troche obciązone. Jeśli robię coś nie tak to proszę o jakieś podpowiedzi
Mam nadzieję,ze olejek pomoże moim włosom bo są ostatnio w bardzo złym stanie. Zastanawiam sie nad kupnem tego cementu termicznego z kerastase ale gdyby olejek był naprawdę dobry to wolałabym nie wydawać tyle na maskę. Zastanawia mnie tez czy ten olejek trwale poprawia stan włosów czy tylko do któregoś mycia one są lepsze a później wracają do poprzedniego stanu?
|
|
|
|
#1846 |
|
Raczkowanie
|
A więc tak: raczej nie polecam wsmarowywania olejku po wszystkim, bez spłukiwania - jest gęsty, tępy i może obciążać. Nie ma też potrzeby po takiej masce z olejku nakładania jeszcze innej maski (pisałaś o jakiejś z jedwabiem) - część dziewczyn po umyciu nie nakłada nawet odżywki, ja stosuję taką zwykłą, lekką i jak po olejku umyję włosy 2 razy to nie są obciążone.
Efekty używania olejku są długotrwałe (ja takie u siebie zaobserwowałam) ale to wymaga cierpliwości i systematycznośći - na pewno w tydzień cudów nie zdziała. Powodzenia w używaniu
|
|
|
|
#1847 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź
Może przesadziłam teraz z tymi maskami, ale to dlatego ze chciałam dać włosom taka mocną porcję nawilżenia, w przyszłości nie będę tak przesadzać. Postaram się systematycznie nakładać olejek i zobaczymy
|
|
|
|
#1848 |
|
Raczkowanie
|
Ja niestety nie mogę używać oleju na skórę głowy bo moje włosy są oklapnięte i po 2 godzinach tłuste. Przerzucam się na same końcówki.
|
|
|
|
#1849 |
|
Zakorzenienie
|
Figa, sporo tego olejku dajesz do tej maski. Ja daję jedną łyżeczkę(!) na moje średnio grube włosy do łopatek + żółtko, miód i w zupełności to wystarcza, żeby widzieć efekty
I nie nakładałabym olejku rycynowego tak bez spłukiwania. Lepiej sprawdza się w tej roli olej kokosowy
|
#1850 |
|
Przyczajenie
|
Poważnie? A gdzie można kupić ten olej kokosowy? W spożywczym czy w aptece? Jaka jest cena tego? Kurcze no ja nie wiem jak to jest z tą ilością olejku do maski. Daję tyle, bo wtedy pokrywa całe włosy. Gdybym dawała mniej musiałabym chyba więcej żółtek dać. Mam tak suche włosy, że im nie zaszkodzi to chyba. A jeśli chodzi o tą cytrynę, t czy to prawda,ze ona blokuje wchłanianie składników odżywczych? coś takiego przeczytałam...
A o co chodzi z tymi sylikonami?? Mam maskę z Elgonu sylikonami chyba... Czy to źle? Edytowane przez Jolie2601 Czas edycji: 2008-05-15 o 12:19 Powód: post pod postem - proszę korzystać z edycji |
|
|
|
#1851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do silikonów to skorzystaj z wyszukiwarki - jest oddzielny wątek o tych właśnie substancjach - podział, zmywalnoścć etc. Powinnaś znaleść tam interesujące Cię informacje
|
|
#1852 |
|
Raczkowanie
|
olej kokosowy jest również dostępny na allegro. sama zastaniawiam sie nad kupnem.
|
|
|
|
#1853 |
|
Raczkowanie
|
wiesz ja nakladam sam podgrzany oleje na glowe na jakies 6 -8 godzin , owijam w foli i recznik i powiem Ci ze sa swietne , miekkie , blyszczace i takze poprawia skret lokow
ja jesze po umyci glowy po olejku uzwywam odrzywke w sprey polysk jedwabiu i uwazam ze sam ojejek daje rade na zniszczone i suche wlosy pozdrawiam
|
|
|
|
#1854 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiesz ja nakladam sam podgrzany olejek na glowe na jakies 6 -8 godzin , owijam w folie i recznik i powiem Ci ze sa swietne , miekkie , blyszczace i takze poprawia skret lokow ja jeszcze po umyci glowy po olejku uzwywam odrzywki w spreyu polysk jedwabiu i uwazam ze sam ojejek daje rade na zniszczone i suche wlosy pozdrawiam
|
|
|
|
|
#1855 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Napieram trochę rozgrzaniego olejku na same palce i masuję skórę głowy miejsce po miejscu. Potem rozczesuję włosy plastikową gęstą szczotką - po paru ruchach są całe ładnie pokryte olejkiem .Wrócę do mojego ukochanego OR gdy tylko skończy mi się Wax (- dla mnie paskudztwo, wogóle mi nie służy...) |
|
|
|
|
#1856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jesli chodzi o moje przygody z olejkiem rycynowym - rowniez bardzo go sobie cenie za nadawanie pieknego polysku wlosom. Jestem wlascicielka lokow, a te najtrudniej zmusic do "lsnienia" - mimo solidnej pielegnacji. Olejek rycynowy daje w tym zakresie najlepsze efekty. Ja stosowalam rozrzedzony zielona herbata i z dodatka miodu - bardzo mi taka maseczka odpowiadala. Ale chetnie przetestuje solo |
|
|
|
|
#1857 |
|
Raczkowanie
|
tulipanna. Co daje zielona herbata w Twojej masce? Mam poklady zielonej w domu i moze wykorzystam ja takze "zewnetrznie"
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1858 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Kiedyś stosowałam i byłam zachwycona, ale teraz jest fatalnie... jak go przemęczę to wypróbuje ten "Moc Natury", bo ten zagraniczny mam wrażenie że podrażnia mi skórę głowy i wysusza włosy, więc mam efekt dokładnie przeciwny do oczekiwanego . Cytat:
. Też wypróbuję taką maseczkę, bo jak dotąd używałam tylko solo albo z naftą.
|
||
|
|
|
#1859 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ta maseczke nalezy wrzucic na glowe na godzine. Oczywiscie nic sie nie stanie jesli potrzymasz dluzej, poza trudnosciami z wyplukaniem
|
||
|
|
|
#1860 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Włosy pół biedy - i tak planuje obciąć, ale skóry głowy szkoda .Jutro kupię sobie rycynę albo ten "Moc Natury", zobaczę jeszcze. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:11.

fajnie ze tylko odrazu sie dowiedzialam - na pewno sproboje pare przepisow 

. Stosuje go od paru tygodni i jestem zachwycona, włosy gładkie, dobrze się układają i mniej wypadają
zapach troche nie bardzo ale co się nie robi żeby mieć ładne włoski
olejek wcieram również w paznokcie i są o wiele ładniejsze oraz w brwi bo troszke mi wypadały, jeszcze zastanawiam się nad rzęsami pewnie też spróbuje
. Jak pierwszy raz dodałam olejku do odżywki, później spłukałam - była zachwycona! Włosy były lśniące, miękkie i pięknie się układały..Zaczęłam więc stosować częściej . stosowałam olejek przy kazdym myciu lub co drugie mycie i teraz nie mogę z nimi dojść do ładu. Są sztywne, jakby przesuszone. Nie wiem co się stało tzn podejrzewam, że przeholowałam z tym olejkiem...Daję sobie spokój na jakiś czas a później zastosuje go nie częściej niż raz w miesiącu