|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1981 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Ilonko, co to za serum ORANGE pod filtr i serum ROSE na noc ..? Coś gdzieś fajnego chyba przeoczyłam..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1982 |
Raczkowanie
|
moja nowa wątpliwość - które "coś" kokosowe jest najlepsze - frakcjonowany olej kokosowy, kokosowy ze świeżego miąższu czy kokosowy z kopry?
Chcę głównie do włosów ale wyczytałam, że dobry jest także do suchej skóry do twarzy... |
![]() ![]() |
![]() |
#1983 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kod PHP:
http://www.biochemiaurody.com/sklep/serumoil-rose.html Orange dziś rano użyłam solo i jestem zadowolona, szybko się wchłania, filtr się ładnie rozprowadził [SVR 50] i podoba mi się ten zapach w przeciwieństwie do 3xROSE - ten miodowy aromat róży damasceńskiej jakos mi nie pasuje, ale czego się nie robi by piękną być ![]() moim skromnym zdaniem najlepszy jest ze świeżego miąższu, o oleju z kopry zielonego pojęcia nie mam a frakcjonowany jako jedyny w temp. pokojowej jest płynny |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1984 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1985 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
w łydki też wcierałam w akcie desperacji ale na twarz to jakoś go nie widzę no tak, zimą to on jeszcze ujdzie, ale ja jestem raczej amatorką świeżych, ożywczych zapachów - cytrusy królują ![]() i powoli zakochuję się w neroli |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1986 |
Wtajemniczenie
|
Też mam olej kokosowy ze świeżego miąższu i zachwycam się jego działaniem na włosy.
Z innych wieści: widziałyście: http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27 ??? |
![]() ![]() |
![]() |
#1987 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wanilię akurat uwielbiam ![]() dziewczyny, ile sypiecie alantoiny do mazideł, bo sugerowane stężenie jest 0,5 - 2% ale jednocześnie jest uwaga, że rozpuszcza się tylko do 0,5% ![]() i jeszcze jedno pytanko: mam kwas HA w proszku, czy zamiast w wodzie destylowanej można by go było rozrobić w hydrolacie? [kombinuję ja kulawy koń pod górę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1988 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny a co myślicie o tym ? http://www.naturalne-piekno.pl/Twoje...Jasminowy.html
tylko tak się zastanawiam nad tym składem "Skład: Paraffinum liquidum, parfum", może włosom nie zaszkodzi?
#1989 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() tym razem utknęłam na olejkach myjących - który emulgator będzie najłagodniejszy glyceryl cocoate, polysorbate 80, imwitor, cromollient? Który z nich się najlepiej zachowuje przy suchej skórze? i w ogóle przy olejkach? Napaliłam się tez na olej z ogórecznika i wiesiołka - macie doświadczenie w używaniu? Zdziwiło mnie to, że głównie występuja w formulacjach dla tłustych cer... Jeszcze ogórecznik rozumiem, ale wiesioł... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1990 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1991 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1992 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() też miałam ten problem; analizując mazidłowe przepisy doszłam do wniosku, że dla sucharków glyceryl a dla tłuscioszków imwitor więc jako wrażliwy sucharek wybrałam glyceryl cocoate do twarzy i cromollient do ciała, są delikatne, nie zauważyłam nic niepokojacego a polysorbate 80 rozpuszcza sie tylko w wodzie i etanolu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1993 |
Zakorzenienie
|
Czy olejek eteryczny z geranium lub lawendy odstrasza komary? http://www.aptekazielarska.pl/p4232-...anium-40g.html
Kupuje sporo takich srodkow latem .. fajnie by bylo zrobic cos takiego samemu , ot w postaci mgielki zapachowej ![]() ![]() W koncu cos, co (mam nadzieje ) nie "dusi" czlowieka przez 10 min od chwili aplikacji skore ![]() OT ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1994 |
Zadomowienie
|
Psycha - tez mi się marzy taki własnoręcznie ukręcony odstraszacz omarów, bo te gotowe odstraszają z kolei mnie zapachem:P
|
![]() ![]() |
![]() |
#1995 |
Wtajemniczenie
|
Jesli chodzi o komary, to podobno mieszanka taka skutkuje:
- olejek cedrowy, - olejek eukaliptusowy, - olejek miętowy, - olejek goździkowy. pozdro ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1996 |
Wtajemniczenie
|
Miałam dzisiaj natchnienie i postanowiłam ukręcić swoją wersję balsamu podocznego Hauszki, który właśnie mi się skończył. Skład mojego kremiku jest taki (wszystkiego dawałam "na oko"):
masło cupuacu - ok. 1 gram, masło karite - jedna średnia grudka ![]() masło kakaowe - tak samo ![]() olej kokosowy - jakieś 0,5 ml, wosk pszczeli - 4 płatki, macerat z kasztanowca - ok. połowy mazidłowej próbki, olej z pestek moreli - 20 kropel, olej arganowy - 10 kropel, olej z dzikiej róży - 3 kapsułki Biolandera, olej z pestek granatu - 5 kropel, kilka kropelek skwalanu, koenzym Q10 - łyżeczka 0,15 ml, kapsułka witaminy e. Wyszedł bardzo hauszkopodobny, bo jest tak samo pomarańczowy i ma podobną konsystencję ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1997 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pomarzyc sobie moge... ostatnio uszczupliłam zasoby i nici ![]() Dlaczego nie sprzedaja olei w mniejszych buteleczkach, np. po 10 ml... chetnie bym się skusiła na wiecej rodzajów, ale przy pojemnisci 50/30ml nie jestem w stanie ich zuzyc w ciagu 6 miesiecy ![]() Ale fajny ten kremik ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1998 |
Wtajemniczenie
|
Dziś obudziłam się... nadal z resztkami kremiku hauszkopodobnego po oczami... Chyba za dużo go nałożyłam i nie wchłonął się cały. Ale skóra pod oczami dokarmiona maksymalnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1999 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2000 |
Wtajemniczenie
|
Pochwalę się, że dziś dotarła do mnie dostawa kapsułek różanych Alverde - prosto z Czech
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2001 |
Rozeznanie
|
![]()
Witam serdecznie!
Mam pytanie, może banalne, ale sam już sie pogubiłam. Czym się różni olejek różny od oleju różanego.. Czym się różni olej z oliwy z oliwek od wosku z oliwek i od jej ekstraktu.. Składem, pochodzeniem (liście, owoce itp)...działaniem na skórę ? Kiedy możemy wydzielić olejek eteryczny..? |
![]() ![]() |
![]() |
#2002 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2003 |
Zadomowienie
|
Mam WIELKĄ prośe bo eterycznych ekspertek
![]() ![]() ![]() Na opakowaniu jest informacja o zawartości kompozycji: Roża: geraniol, citronellol, cinnamyl alkohol, benzyl benzoate, cinnamal Neroli: linalool, limonene, geraniol, citral, benzyl benzoate, benzyl cinnamate, benzyl alkohol |
![]() ![]() |
![]() |
#2004 |
Wtajemniczenie
|
Confused, nie wiem, niestety... Ja pewnie bym nie ryzykowała, choć składy nie wyglądają chyba jakoś bardzo źle.
A przy okazji spraw eterycznych - nowość w Mazidłach: http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27 |
![]() ![]() |
![]() |
#2005 |
Wtajemniczenie
|
nie jestem ekspertką, ale z tego co się orientuję, można dodawac olejki eteryczne do kąpieli, ale w bardzo małych ilościach, ja dodawałam (teraz nie mam wanny niestety) jakies 3-4 krople w sumie. Kiedyś przedobrzyłam i miałam strasznie podrażnioną skórę...
![]() A co do myjących to sie nie orientuję, ale dziewczyny dodaja do olejów do masażu eteryczne, więc do mycia chyba tez powinno być ok. ale ja nie ekspert ![]() a ja czekam na czerwiec, pensję i przyzwolenie finansowe na nowe zakupki olejowo- różnorakie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2006 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: olej, olejek eteryczny, ekstrakt roślinny- czym się różnią ??
Cytat:
![]() http://www.wizaz.pl/images/oleje_eteryczne/ http://www.wizaz.pl/images/kosmetyki...alne/index.php http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=144865&page=2 Watki lacze ![]()
![]() |
#2007 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2008 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2009 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2010 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.