|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III
Cytat:
Dziś moja twarz wygląda już naprawdę ok. nałożyłam enzymatyczny, potrzymałam dłużej na twarzy kosmetyki myjące i na noc korzystając z pochmurnego weekendu aplikuję serum glicol+C Bielendy. Cytat:
Dziewczyny, nie wiem czy też to zauważacie, ale ja osobiście znam kilka osób, które są wege i co łączy te osoby, to ładna skóra, promienna i gładka bez zanieczyszczeń, młody wygląd, zero zmarszczek, jak na ich wiek, a są to też osoby po 40-tce oraz, niestety- otyłość, ale temu można zaradzić. Myślę poważnie o ograniczeniu mięsa w diecie, nie chcę zrezygnować całkowicie, bo jednak uważam, że mięso jest najlepszym źródłem niektórych składników, ale coś chcę pokombinować.
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-08-20 o 11:09 |
||
|
|
|
|
#1472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do zanieczyszczeń, to obecnie raczej uważa się, że stan skóry polepsza dieta niskoweglowodanowa, a wege jest jej przeciwienstwem. Sama byłam wegetarianką od 17 do 25 roku zycia i nie miałam wtedy ładnej skory. Teraz mam zdecydowanie lepsza, tylko powoli dochodzą oznaki starzenia. Co do Twoich znajomych wege z nadwaga, to czy nie jest w pewnym stopniu tak, że to własnie nadwaga "liftinguje" twarz? Skóra jest bardziej napięta, bo ma sporą podściółkę, stąd ja mam na przykład problem czasem, żeby u grubych osób ocenić ich wiek, bo nie mają tyle zmarszczek. Ale jednocześnie nie nazwałabym tego rodzaju wyglądu twarzy młodym. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2017-08-20 o 11:44 |
|
|
|
|
|
#1473 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
|
#1474 |
|
Zakorzenienie
|
Tak sobie dumam, że z dwojga złego wolę jednak mieć zmarszczki niż być gruba, bo zmarszczki to tylko defekt estetyczny, który nie ma wpływu na moje zdrowie, a nadwaga ma.
Kilka dni temu całkowicie odstawiłam resztkę leków jak i suplementację (cynk, wit D, zioła), bo za jakieś 5 tyg mam się stawić na badania krwi i chcę mieć wyniki na czysto bez wspomagania. Chociaż pewnie skończy się tak, że żeby się w pełni zdiagnozować, będę musiała zrobić to prywatnie, bo pomimo podwyższonych poziomów niektórych hormonów, łojotoku i trądziku mam regularne cykle i nie skarżę się na problemy z zajściem w ciążę, więc zwyczajnie nie opłaca się mnie diagnozować. |
|
|
|
|
#1475 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
|
|
#1476 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1477 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
|
#1478 |
|
Zakorzenienie
|
Tzn., że ma już pokaźną gromadkę pociech
![]() Generalnie mówią, że osoby z nadwagą mają mniej zmarszczek, bo mają więcej "wypełniającego" tłuszczyku. Ja nie znam osób wege ok 40-stki, więc ciężko mi dorzucić swoją garść obserwacji.. za to znam parę pań ok. 70-80 z nadwagą i wyglądają na 20-30 lat mniej. Mam taką Ciocię 80-letnią.. wygląda bardzo ładnie i młodo, bo ma pełną buzię. Szkoda, że reszta ciała to katastrofa - problemy z nogami, z kręgosłupem.. prawie niesprawna. Ze zmarszczkami to niestety dużo kwestia genów i kształtu twarzy.. na pewno styl życia dorzuca swoje 3 grosze (stres, używki, słońce, nie dbanie o swoje zdrowie, przepracowywanie się). Edytowane przez earthpace Czas edycji: 2017-08-20 o 13:53 |
|
|
|
|
#1479 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Ja już myślałam, że się spodziewa![]() Ja nie miałam na myśli gładkiej skóry z powodu otyłości, wiem, jak wygląda wygładzenie z powodu nadmiaru tłuszczu, tu jednak w przypadku poznanych przeze mnie osób wege chodzi mi o jeszcze coś innego, ich skóra po prostu promienieje, ma taki zdrowy odcień i blask, inaczej niż u osób otyłych mięsożernych. Może mi się wydaje, ale będę obserwować. Ja ogólnie nie jem dużo mięsa, ale daleko mojej cerze do ideału.
|
|
|
#1480 |
|
Zakorzenienie
|
Najmłodziej wyglądająca emerytka jaką poznałam była szczupła, prosta jak struna, twarz miała gładką a skórę na ciele gładsza i jędrniejsza od niejednej trzydziestki. Pani była zakonnicą (co prawda byłą), a więc żadnych facetów czy dzieci, prowadziła bardzo zdyscyplinowany tryb życia. Także wiecie
|
|
|
|
|
#1481 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1482 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Żadna z wege osób, które znam, nie ma dzieci, co najwyżej męża, a i to nie każda, a jedyne ich problemy, to nieszczęście i krzywda zwierząt, bo z reguły właśnie nimi się w życiu zajmują, a to i tak z niepełną odpowiedzialnością, bo teraz wszelkie fundacje i domy opieki są wspomagane przez samorządy finansowo, jak i poprzez zbiórki od osób prywatnych. Nie żebym umniejszała znaczeniu zwierząt, ale jednak nie jest ono priorytetem tak jak życie ludzkie.
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-08-20 o 15:42 |
|
|
|
|
|
#1483 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w związku z tym nie potrafię się całkowicie zrelaksować i może to ma też wpływ na cerę Tak daleko idące, ale wiem że u mnie stres bardzo niekorzystnie wpływa na wygląd. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ma on na wygląd ogromny wpływ: wysusza skórę - na twarzy, na ciele, na skórze głowy, skóra robi się matowa, ziemista, niejędrna, pomijam już worki i cienie pod oczami.. makabra. Zmienia się twarz baardzo. Nawet to głupie marszczenie czoła. Natomiast nie widziałam wpływu stresu na wypryski, to raczej wydaje się mieć związek jedynie z hormonami i dietą. Przynajmniej u mnie, bo u mojej siostry z kolei w każdym stresowym okresie wracał mocny trądzik i wydaje mi się, że to nie przypadek. Nie wiem czy zwróciłyście uwagę, ale bardzo wielu lekarzy, zwłaszcza tych z wyższej półki, długo wygląda młodo.. przynajmniej ja znam paru, którzy wyglądają min. 10-20 lat młodziej. Na pewno zdrowy i mądry tryb życia, dbanie o siebie, ale też poczucie samorealizacji, sukces etc. oszczędzają nieco nasze ciało z upływem czasu
|
|
|
|
|
|
#1485 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam też znajomych lekarzy, którzy prowadzą taki tryb życia, mam tu na myśli odżywianie, karmienie dzieci, sposób spędzania czasu, że zastanawiam się czego się uczą na tej medycynie, skoro tak nie szanują swojego i dzieci organizmu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez earthpace Czas edycji: 2017-08-20 o 22:16 |
|
|
|
|
|
#1487 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Napisz coś o niej proszę, czy używasz jej codziennie, czy nie podrażnia, jak te drobinki itp. Kończy mi się żel do cery trądzikowej z fitomedu i szukam właśnie czegoś na wieczór do oczyszczania
|
|
|
|
|
|
#1488 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1489 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-08-20 o 23:26 |
|
|
|
|
|
#1490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1491 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Dodam jeszcze, że jest wydajna
|
|
|
#1492 |
|
Konto usunięte
|
Ja jakoś bardzo się zmarszczek nie boję, widzę, że u mnie w rodzinie nie jest to aż tak duży problem w przeciwieństwie do utraty owalu twarzy, przebarwień i rozszerzonych, zanieczyszczonych porów
Mam wrażenie, że to nie zmarszczki tak bardzo postarzają, a właśnie te przypadłości co wymieniłam, ale mogę się mylić. Popatrzcie jak źle wyglądają zbotoksowane gwiazdy 50+ na których twarzy nie uświadczysz żadnej zmarszczki, bardzo nienaturalnie, i od razu ludzkie oko wychwytuje, że coś tu nie gra. Pamiętam jak kiedyś na studiach mój kolega gej(wiec wiecie znawca tematu , mówił, że w pewnym wieku lepiej mieć te kilka kilo więcej (nie nadwagę ani otyłość) bo tłuszcz wypycha zmarszczki. Tylko zapomniał dodać o jaki wiek chodzi, bo ja już mam prawie 30 i nie wiem czy to już mogę bezkarnie te kebaby pochłaniać czy jeszcze się pilnować Mówił, że to właśnie dlatego Kleopatra się w mleku kąpała, bo mleko tłuste i dobrze na skórę robiło.Co do cery wegan i wegetarian się nie wypowiem, bo żadnego nie znam, ale znam przypadki osób których dieta ładnie mówiąc do najzdrowszych nie należy, a mają cerę jak ta lala. Jest tyle różnych czynników na to wpływających i tak jak piszecie stres jest zabójczy. Sama się o tym przekonałam na własnej skórze. |
|
|
|
|
#1493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I u siebie tez zauwazyłam ogromny wpływ stresu na stan skóry. |
|
|
|
|
|
#1494 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;76441541]Myślę, że on podbija działanie esencji- jest bardziej treściwy i w przypadku odwodnienia może się sprawdzić
Pisałam już w innym wątku (Nasze zbiory...), że u mnie wygładził nieco zmarszczki na czole i pod oczami (na czole -mam wrażenie- skrócił jedną zmarszczkę i spłycił ją na tyle, że jest właściwie niewidoczna, ale ona była płytsza od tej drugiej). Poprzez dodanie tego olejku z werbeny do naparu z kozieradki masz nadzieję zneutralizować jej "rosołowy"zapach, czy liczysz jeszcze na jakieś bonusy w działaniu? [/QUOTE]Miotam sie po sklepie online Skin79 i mam ochote zamówić. Tylko dlaczego ja nie mam kopalni złota? ![]() Olejek werbeny ma własciwości antygrzybicze a ja mam (chyba) ŁZS. Tzn. dermatolog mi stwierdziła ŁZS, ale mam wrażenie, że to raczej kwestia drożdżaków i ich przerostu w okresie stresu i złego żywienia, bo szampon Vichy załatwia u mnie sprawę. Pomyślałam, że to może dobry pomysł.. Cytat:
Cytat:
![]() ale zgadzam się co do tego, że zmarszczki są ok, najgorsza jest utrata owalu twarzy.. na tym punkcie mam fobię , bo już niestety widzę pierwsze zmiany |
||
|
|
|
|
#1495 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie moje zmarszczki pod oczami nie przeszkadzają, nawet bruzdy nosowo-wargowe też nie. Ale niestety postarza mnie druga broda i worki pod oczami i nie mam nawet cienia nadziei, że kosmetyki coś z tym mogą zrobić. Jakbym miala wystarczająco dużo kasy, to bym poszła do gabinetu medycyny estetycznej.
|
|
|
|
|
#1496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam podobne odczucia jak twoje Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1497 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja też już powoli widzę zmiany w owalu twarzy, postępuje to, mimo że powoli, bo robię wszystko, co potrafię, żeby spowolnić ten proces, to jednak jest to nieuniknione
|
|
|
#1498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1499 |
|
Zadomowienie
|
Mam na wymianę serum z granatem z Alterry,nowe nieotwierane
doszłam do wniosku, że nie zużyję tego wszystkiego ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1166061 Robicie jakiś konkretny masaż myjką silikonową? Posiłkowałyście się jakimś filmikiem na yt, czy raczej pełna improwizacja?
wymiana Edytowane przez mikasa5 Czas edycji: 2017-08-22 o 08:32 |
|
|
|
|
#1500 |
|
Zakorzenienie
|
Czy któraś z Was uzywala serum azelo z BU i serum przeciwtradzikowe z DrMedica i ma porównanie?
Muszę któreś zamówić i się waham.
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:26.

Złamało mi się czoło
przez ostatni rok dużo je marszczyłam, robię to na tle stresowym, nawet chyba w nocy, bo rano wstaje z wyraźną kreska.. i zrobiła mi się dosyć głęboka linia.. zastanawiam się czy da się ją jakoś wygładzic. Zamówiłam to serum rozkurczające Sidmool chociaż bez większej wiary w jego działanie.. może jakieś kwasy? peelingi?

tzn

w związku z tym nie potrafię się całkowicie zrelaksować i może to ma też wpływ na cerę
ma on na wygląd ogromny wpływ: wysusza skórę - na twarzy, na ciele, na skórze głowy, skóra robi się matowa, ziemista, niejędrna, pomijam już worki i cienie pod oczami.. makabra. Zmienia się twarz baardzo. Nawet to głupie marszczenie czoła. Natomiast nie widziałam wpływu stresu na wypryski, to raczej wydaje się mieć związek jedynie z hormonami i dietą. Przynajmniej u mnie, bo u mojej siostry z kolei w każdym stresowym okresie wracał mocny trądzik
i wydaje mi się, że to nie przypadek.
Ogólnie to miałam przerwę od peelingu enzymatycznego e-naturalne i emulsji z kwasem glikolowym i C do mycia Bielendy, bo zapomniałam zabrać, pasta Biotanique i esencja Bielendy jako tako sprawdziły się, a nawet powiem, że bardzo jestem zadowolona z tego szybkiego zakupu na chybił trafił