|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1921 |
Nie depcze krokusów
|
lalaith - To tylko teoria uzyskana od lekarza, który ma doświadczenie w soczewkach (nie zajmuje się okularami, jest tylko kontaktologiem) większe, niż Ty masz lat... Który sam jest użytkownikiem i jego żona również...
Podkreślam indywidualność preferencji! Może osoby nie lubiące SoloCare nie tolerują któregoś jej składnika dezynfekującego, który jest nieco inny niż w Opti? Nie można oceniać czegoś jako gorsze, bo ktoś ma uczulenie. Jest mnóstwo osób i również takie znam osobiście (choćby moja współlokatorka, używająca Renu i ostatnio Solo-iWear), które nie trawią Opti. Dlatego też nie możemy mówić nowym osobom, że jakieś soczewki są super, a inne do bani, dla jednego fantastyczne będą Optimy i nie zniesie na oczach innych, dla drugiego Optixy, bo we wszelkich innych pieką oczy. Opinie innych są bardzo cenne (cenię bardzo Twoją opinię!), ale nie doprowadzą nas daleko. Chyba że pewne zdanie potwierdza 90% użytkowników, to co innego. Powiedz mi, czy wg Twojego rozumowania 8,7 w J&J to z innej firmy 9,1? Jak do tego doszłaś? Rozumiem związek ze średnicą, ale bez przesady, takiej różnicy nie osiągniemy. Rozmiar soczewek to nie rozmiar buta, który ustala sobie dowolnie firma. To czysta geometria. Przeszłam ostatnio lekcję o związku między średnicą a krzywizną: To jak ruska zabawka - matrioszka, w której znajdują się coraz mniejsze figurki o identycznym kształcie - żeby został on zachowany, zwiększa się obydwa parametry. Niepożądane efekty powoduje zmiana samej krzywizny, dlatego przy jej zmianie trzeba też manipulować średnicą (która jest mniej istotna), ale o niewielkie wartości. Przykład 1. Gdy osoba, której rogówka wskaże na noszenie bc8,3 i dia14, założy na oko soczewkę 8,4 i 14,2, to zapewne nie odczuje różnicy. Przykład 2. Jeśli taka osoba założy 8,7 i 14,5, to zgodnie z przelicznikiem soczewka będzie miała dobry kształt, ale będzie leżeć za daleko poza rąbkiem rogówki. Zbyt duża przestrzeń pozostanie między okiem a soczewką i łza będzie w nich tworzyć dodatkową, fałszywą soczewkę, zmieniając widzenie (sytuacja jak w Optixach). Nie ma czegoś takiego jak "standard", "uniwersalna krzywizna". Kiedyś produkowano każdy model w kilku, a teraz, ze względu na opłacalność, nowości wychodzą w jednej. W Voigcie nazywają to "macdonaldyzacją" i strasznie na to klną, bo ludzie wcale nie mają podobnych rogówek. Co do Oasysów, wytłumaczono mi, że ich wysoka tlenoprzepuszczalność została przypłacona większą ilością silikonu, czyli większą sztywnością i mniejszym dopasowaniem do rogówki pacjenta, stąd objawy podobne do podrażnień (jak i w OptixN&D lub Purevision). Ponieważ krzywiznę mają tylko jedną i jest to szeroko promowana nowość, dostają ten model osoby, które nie powinny używać tak ciasnego. A potem mają problemy. Jeśli pasują Ci Proclear, które są hydrożelowe (lepsze dostosowanie), duże i płaskie (8,8/14,4), to nie dziwię się, że miałaś takie reakcje po ciasnych Oasys (8,4/14). Advance są bardziej elastyczne (mniej silikonu, ale niestety mniejsza tlenoprzepuszczalność), ale gdybyś nosiła 8.3 długo, też miałabyś objawy ucisku rogówki. Próbowałaś Advance 8.7? Melka88 - używaj tego, co Ci pasuje, pisałam pod kątem tego wrażliwego oka. Jeśli wszystko jest ok, to świetnie, bo Opti jest tańszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1922 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
Cytat:
Advance 8,7 nie próbowałam, nie miałam takiej potrzeby skoro 8,3 były idealne. Zresztą nie zamierzałam ich długo nosić bo nie stać mnie było na soczewki 2tygodniowe, po 2 miesiącach przerzuciłam się na 3miesięczne które nosiłam dopóki nie zaczęłam zarabiać i noszę nadal gdy jestem w dołku finansowym ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1923 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny, od kilku dni noszę soczewki i mam pytanie (może głupie): jak daleko mają wystawać poza źrenicę?
Poza tym chyba reaguję alergicznie na płyn - mam właśnie SoloCare. Za 2 tyg mam kontrolę, okaże się, jak oko reaguje na soczewki. Mam nadzieje, że wszystko będzie ok, bo chociaż dobrze wyglądam w okularach , to w soczewkach jest mi o wiele wygodniej.
#1924 |
Matka Smoka
|
Ja tez zaczynalam z Solocare i na poczatku przez kilka minut po zalozeniu szczypaly mnie troche oczy, ale po jakims tygodniu oczy przestaly tak reagowac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1925 |
Nie depcze krokusów
|
Zaciekawiło mnie to. Googlając po stronach zagranicznych widzę, że są one sprzedawane w różnych krajach w różnych kombinacjach parametrów: 8,2-8,8/14-14,4
![]() ![]() corka_rosy - pytanie niegłupie, sprytne ![]()
![]() |
#1926 |
Raczkowanie
|
Mam konto na Allegro przymierzam się do kupna soczewek ,bądzcie tak miłe podajcie mi linki dobrych sprawdzonych itanich sprzedawców chodzi mi o Optiksy miesięczne. Co do uczucia piasku w oczkach , mnie pomaga jesli przed założeniem soczewki zakraplam kroplami nawilzającymi ja używam kropli BLINK dla mnie są dobre , no niestety nieprzespane nocki żle wpływają na nasze oczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1927 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1928 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
adres: www.optyline.pl A tu optixy air, nie o2 od niego w korzystnej moim zdaniem cenie 70 zł. Ja ostatnio płaciłam 80 zł zdaje się. http://allegro.pl/item362803722_ciba...uper_cena.html
Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2008-05-24 o 09:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1929 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a te papierki do oczy - uuu, nie mogę sobie tego wyobrazić. Głęboko je wkłada? ![]()
![]() |
#1930 |
Zakorzenienie
|
Ja wczoraj kupiłam soczewki sobie johnsona dwutygodniowe zaczyna anzwa się na ,,a" ale nie pamietam dokłądnie co dalej. Mamie kupiłam mc też z johnsona ale nazwa na ,,s" plus płyn opti free. Wprawdzie troszkę droższe ma soeczewki ale przesyłka pobraniowa tańsz,a bo płące tlyko raz I jako jedyny ma te rzeczy. Bo gdzie indzije to bym musiałą kupowac osobno soczewki i osobno płyn. Wprawdzie te dwutygodniowe mam po arz peirwsyz i chce zobaczyc jak oczy je zniosą
![]()
#1931 |
Nie depcze krokusów
|
Floreta44 - 99% sprzedawanych na Allegro Optixów to O2Optix, nie bierz tego badziewia! To poprzednia, gorsza wersja AirOptix, którą szybko wycofali z rynku, bo była przepakowana silikonami i powodowała obrzęki rogówki. Jest tania i sprzedawana głównie na aukcjach, bo magazyny je wyprzedają za bezcen. Są sklepy internetowe, w których możesz znaleźć Optixy taniej i zyskać rabat na przyszłość. Beacia87 ma rację, trzymaj się sprawdzonych użytkowników, najlepiej sklepów.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1932 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj przeglądałam strone sklepu co podawała Beacia87 ,stare Optiksy02 na zdjęciach są skreślone mam nadzieję że starego badziwia mi nie sprzedadzą.Do tej pory kupowałam u optyka po 120 za 6szt oczywiście te nowsze
|
![]() ![]() |
![]() |
#1933 |
Wtajemniczenie
|
Malla mozesz odpwedziec mi na takie pytanie otoz rozmawialm dzis z moja pani doktot odnosnie tego ze widze troszke gorzej niz w okularach i czy moglaby zmienic mi moc noi ona powiedzial mi ze na lewe oko mam juz najwiekszy cylinder jaki prpdukuja czyli - 2,25 i wiecej sie nie da, wobec tego co oznacza zapis "plan" w skrocie "pl"??
mam taki zapis na prawe oko: pl - 2,25 ax 10 mozesz mi powiedziec co poszczegolna wartosc oznacza
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1934 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1935 |
Nie depcze krokusów
|
mirynka - to znaczy, że masz zerową moc sferyczną, jedynie cylindryczną o pewnej osi. A na zamówienie nie produkują wyższych?
![]() |
#1936 |
Wtajemniczenie
|
wiem niedoinformowana jestem ale powiedz mi co to znaczy ze mam zerowa moc sferyczna, a jakby te sfere podniesc o 0,25 to lepiej bym widziala, na starych okularach mialam na jedym oku 0 a na drugim 0,25
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1937 |
Raczkowanie
|
Ja mam otóż taki problem, noszę soczewki od 5 lat -- od paru tygodni zaczęło się coś dziwnego, Najpierw miałam ropną wydzielinę i czerwone oko -poszłam do okulisty i miałam wirusowe zapalenie --zostało wyleczone kroplami, ale nadal nie mogłam ich założyć. Dostałam krople na alergie --ale soczewek nie mogę założyć --nigdy wcześniej mnie się to nie zdarzyło ---nie wiem czy to mozliwe, że muszę zmienić firmę i krzywiznę??
Nosze focusy 8,9 -14 |
![]() ![]() |
![]() |
#1938 |
Nie depcze krokusów
|
mirynka - to znaczy, że nie masz krótko- ani dalekowzroczności, tylko sam astygmatyzm. Jeśli chcesz nosić soczewki, a nie ma dla Ciebie wystarczającego cylindra, to można dodać trochę mocy sferycznej, aby co nieco zrekompensować, ale trudno powiedzieć ile, w którą stronę i jak będziesz widzieć. Ostatnio lekarz zmienił mi moce w zwykłej soczewce na oku astygmatycznym z -4,5D na -5D, w okularach mam -5D/cyl.-0,75D (czyli po prostu nie odjął ani trochę z mocy, co dokonuje się standardowo od wady ok.-3D) i przyznam, że zmiana jest wyraźna, widzę dobrze, choć jednak nie tak idealnie jak w okularach.
![]() |
#1939 |
Wtajemniczenie
|
dzieki malla ale to wszystko skomplikowane, zawsze myslalam ze jestem krotkowidzem bo slabo widze z daleka a tu okazuje sie inaczej
![]() ![]() |
![]() |
#1940 |
Nie depcze krokusów
|
Ja z kolei nigdy nie zdawałam sobie sprawy z tego, że mam astygmatyzm na jednym oku, wydawało mi się, że jest ono po prostu krótkowzroczne. 2 kumpele z klasy z podstawówki miały wrodzony astygmatyzm z dalekowzrocznością i... wada cofnęła się znacznie! Dalekowzroczność mają niewielką, lekki astygmatyzm osłabia im widzenie na odległości, ale spokojnie obchodzą się bez okularów, wychodząc z domu. Jako pierwsze w podstawówce miały okulary, a teraz już ich praktycznie nie noszą. Pozazdrościć...
![]() |
#1941 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuje Wam za odpowiedzi. Akurat to swędzenie i łzawienie już minęło, nie mam też problemu z zakładaniem i zdejmowaniem soczewek.
Martwi mnie tylko to, że od 2-3 dni mam bardzo widoczne żyłki w oku, jest trochę zeczerwienione. Nie wiem, co mam o tym myśleć, a kontrolna wizytę u lekarza mam na 9 czerwca dopiero. Wy jesteście już doświadczone, jeśli chodzi o soczewki ![]()
#1942 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja mam np mnóstwo żyłek pod oczami i to podobno też "taka uroda" choć mnie to się bardzo nie podoba.. :/ Chyba że bardzo Cię to niepokoi, wtedy lepiej przyspieszyć wizytę jeśli się da, zamiast stresować się niepotrzebnie! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1943 |
Nie depcze krokusów
|
corka_rosy - świetnie, że minęło! U mnie problem z widocznymi naczynkami został zdiagnozowany: płyn. Gdy nie noszę soczewek, 1-2 naczynka są widoczne, gdy noszę, to więcej lub bardziej, przy czym oczy nie są czerwone, pozostała część jest biała, naczynka nie pękają. Oczy dotlenione, naczynka nie zaczynają wrastać w rogówkę. Prawdopodobnie to kwestia zbyt dużej ilości chemii w płynie, czekam aż u optyka sprowadzą AOSept w nowej objętości (a tej samej cenie, 360ml będzie kosztować tyle samo co zwykły płyn!). Nie szkodzi spróbować. Do tego czasu nakładam soczewkę suchą (wcześniej pozostawianie kropli płynu ułatwiało przyklejenie do oka, ale już jestem wprawiona w zakładaniu, więc nie potrzebuję takiego wspomagacza), przepłukując solą fizjologiczną, po założeniu po kropelce Aquify - i jest lepiej.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1944 |
Zadomowienie
|
witam,
czy ktoś z Was,Kochane Wizażanki,posiada PIWNE oczka i nakłada ZIELONE soczewki? prosilabym o fotki,jak to się prezentuje. Pozdrawiam
#1945 |
Raczkowanie
|
Co do kropel to miałam jak do tej pory 3 rodzaje: genteal,systane i hylocomod. Pierwsze i drugie były ok chociaż bez rewelacji, ale doceniłam je jak kupiłam te trzecie, które są dla mnie niedobre głównie na problemy z wkrapianiem ich przez jakąś dziwną pompkę, więcej ich na pewno nie kupię bo po prostu nie potrafię nimi dobrze zakropić oczu :-(
Jeżeli chodzi o soczewki to też nosiłam 3 rodzaje i zdecydowanie najlepsze są dla mnie Proclear, noszę je często cały dzień bo tego wymaga mój tryb życia i naprawdę nie czuję ich na oczach nawet wieczorem. Rozczarowały mnie bardzo Biofinity bo szybko mi w nich wysychają oczy i mam dyskomfort, pod koniec dnia oczy są lekko zaczerwienione. Natomiast najgosze to Soflens66, już po 10 minutach w nich miałam ochotę je zdjąć. Z płynów używałam Renu MultiPlus i SoloCare. Nie zauważyłam jakiejś szczególnej różnicy w nich, ale jeszcze spróbuję Aosept+ To by było tyle z moich doświadczeń, niezbyt długich zresztą, z soczewkami |
![]() ![]() |
![]() |
#1946 |
BAN stały
|
Dot.: Soczewki kontaktowe
Też używam soczewek miesięczny i jest to najlepszy wybór. Kwartalnie koszty dobrych soczewek zamykaja sie w 150zl. No i wyglada sie bardziej sexy
|
![]() ![]() |
![]() |
#1947 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe
Malla, lalaith dziękuję
![]() ![]()
![]() |
#1948 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1949 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#1950 |
Nie depcze krokusów
|
gothic_lencia - ooo, też jestem ciekawa
![]() atabe_s - przybliżysz coś o tej pompce w Hylocomod? Co Ci dają krople? Nie wiem czy nie przerzucić się na takie, są 2x tańsze od tych, które można zakraplać na soczewki. Biofinity są bardzo chwalone (na mnie zbyt duże), mają świetne parametry. Szkoda, że Ci nie przypasowały ![]() corka_rosy - jak Ci wystają naczynka, to w przyszłości możesz mieć większe skłonności do ich wrastania w rogówkę (praktycznie nieodwracalnego, częstego u soczewkowiczów), pamiętaj o co półrocznych kontrolach. Mam podobną wadę, wprawdzie szkła w okularach mam pocienione, ale świat jest taaaki maaaały... mirynka - jaką parę teraz dostaniesz?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:40.