|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Poszukiwania
Może mnie pamiętacie, kilka tygodni temu zakładałam tu wątek.
![]() Dotyczył on wchodzenia w dorosłość, tęsknoty za studiami i beztroskim życiem. Bałam się tego, ale nie myślałam że będzie aż tak źle. Szukam pracy i jestem totalnie załamana. Zawsze myślałam że to brednie, że ludzie nie mogą znaleźć pracy po studiach, że jak się chce to zawsze coś się znajdzie. Ale szukanie pracy zweryfikowało te poglądy. Wysłałam ok. 150 cv, nawet na stanowiska nie związane z moim wykształceniem. Dostałam kilka odpowiedzi, byłam na kilku rozmowach i jestem załamana, bo okazywało się, że albo trafiałam do jakichś dziwnych firm których siedziba mieściła się w śmierdzącej klitce w jakiejś kamienicy albo okazywało się, że moja praca miałaby polegać na chodzeniu od domu do domu i wciskaniu ludziom towarów. Przestałam wierzyć, że cokolwiek normalnego znajdę. Mieszkam w Poznaniu, żeby mieć większe możliwości mogłabym się przenieść tylko do Wawy. Ale nie chcę, bo mam tu chłopaka, z którym planuję wspólne życie i który ma pracę tutaj. Drugim powodem jest to, że w Wawie pensje dla zwykłych stanowisk są porównywalne, a koszty życia dużo wyższe (mówię głównie o cenach wynajmu, ale nie tylko). Skończyłam trochę dziwny kierunek, bo japonistykę. Ludzie czasem przecierają oczy ze zdumienia kiedy mówię o swoim wykształceniu. Może byłam głupia idąc na takie studia, mogłam wybrać coś bardziej wszechstronnego. Ale czasu nie cofnę. Co mam robić? Wiem, że nikt nie da mi recepty na życie, ale chciałam, żebyście mi poradziły, czy czekać na coś, co da mi jakiekolwiek doświadczenie w pracach biurowych, czy wziąć pracę w jakimś sklepie, call center, cokolwiek? Będzie mi trochę głupio jeśli po studiach będę musiała pracować w miejscu, gdzie pracują ludzie po zawodówkach i czasem nawet licealiści. Żadna praca nie hańbi, nie zrozumcie mi źle, ale jest mi przykro, że skończyłam ciężkie studia i teraz nawet nie mogę liczyć na pracę jako sekretarka, bo wszędzie trzeba mieć znajomości. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Poszukiwania
nie znam Poznania, ale spr oferty w firmach z klientami z Japonii itp? spr w szkołach językowych? jeśli to odpada na Twoim miejscu podjęłabym pracę na zlecenie żeby mieć na opłaty w międzyczasie szukała w zawodzie lub jakąś posadę w biurze ale nie za psie pieniądze, chociaż może być ciężko, ale od czegoś trzeba zacząć. koleżanka zaczęła w call center a potem za dobre wyniki przenieśli ją na le[sze stanowisko do oddziału
![]() Edytowane przez wikii15 Czas edycji: 2017-08-26 o 16:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mi niespełna miesiąc. Ale po studiach poszłam robić fizycznie w fabryce więc wiesz, pszypał
![]() Była mojego chłopaka skończyła japonistykę i robi w tłumaczeniach.
![]() |
#4 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Przez tą całą sytuację czuję się bezwartościowa, bo znam osoby, które siedzą w biurach, urzędach, a nie skończyły żadnych studiów albo ledwo potrafią sklecić zdanie a ktoś załatwił im pracę. Chociaż gdzieś tam w głębi duszy wiem, że to nie moja wina, ale zaczynam się załamywać kiedy trafiam do kolejnej firmy-motyl... A rodzina tylko wypytuje czy coś znalazłam i jest mi głupio. O kasę na rachunki się nie martwię bo mieszkam z chłopakiem i wiem że on nie będzie się dopominał, on rozumie moją sytuację i wie, że jest ciężko. Ale głupio mi prosić czy to rodziców czy chłopaka o kasę na podpaski, podkład albo inne podstawowe rzeczy. ---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Cytat:
![]() Ja wysłałam cv do 2 korporacji, ale zero odezwu. Tu pracy w tłumaczeniach z japońskim nie ma. A na razie nie myślę o własnej działalności, pogubiłabym się w tych wszystkich rozliczeniach itp. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Geologię.
Pytanie ile możesz sobie pozwolić na bycie bezrobotną.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
a spr w wydawnictwach co tłumaczą książki/ komiksy na polski? to można robić zdalnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Moja znajoma po geologii też ma problem ze znalezieniem pracy w zawodzie.
![]() ![]() Pozwolić sobie mogę miesiąc, na pewno nie dłużej. Rachunki będzie opłacał chłopak i lodówki też na kłódkę nie zamknie, ale nie mogę od niego ciągnąć w nieskończoność. Poza tym ja nie lubię siedzieć w domu. Tym bardziej że nie jest to beztroskie siedzenie tylko ciągłe zamartwianie się o to, co mnie czeka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
zuy mod
|
W Poznaniu bezrobocie jest na poziomie błędu statystycznego.
Poza japońskim znasz też angielski na minimum C1? Jeśli tak to próbuj w korpo, na Malcie jest kilka. Ja zaczęłam po dziwnym kierunku (chemia) od call center, potem zmieniłam firmę i pracuje spokojnie w biurze za niezłą kasę. Tylko ja świadomie poszłam w kierunku niezwiazanym ze studiami. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
22.05.2017 02.12.2017 Edytowane przez Mojwa Czas edycji: 2017-08-26 o 18:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Masz jakieś doświadczenie? Robiłaś cokolwiek poza studiowaniem? Praktyki, wolontariaty, koła naukowe, tłumaczenia?
Może Twoje CV wygląda nieestetycznie? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jeśli znasz angielski, to celuj w korporacje. Ew. w firmy tlumaczeniowe.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Co skonczylas?
I czy na pewno masz ok CV? Z czasow kiedy odchodzilam z poprzedniej pracy i szukalam z szefowa kogos na moje miejsce(biuro), to tak szczerze polowa CV byla do odrzucenia za glupie zdjecia/bledy ortograficzne i stylistyczne na dzien dobry. Potem odrzucalysmy tych co mieli nieadekwatne wyksztacenie (czyli np dziewczyny po geologii-jakby nikogo innego nei bylo to spoko,ale tak to latwiej wziac kogos po ksiegowosci jednak). No a jesli nawet wszystko jest ok to pamietaj ,ze kilka tygodni to nie jest statystycznie rzecz biorac dlugo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Skończyła japonistykę.
A co przez te pół roku? Na coś takiego może sobie pozwolić ktoś kto ma 'sponsora'. Czyli nie każdy.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
zuy mod
|
Można iść do jakiejkolwiek pracy, choćby do maka albo na słuchawkę.
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() mozesz też wysłać CV do biur tłumaczeń.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 23:31 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
zuy mod
|
Cytat:
ale ogólnie zgadzam się z tym co napisałaś.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 23:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dobrze piszą. Poza tym call centre są różne rodzaje, mogę powiedzieć, że ja sama tak zaczynałam ;-)
Jak dobrze kojarzę to też sa call centre- help deski, gdzie wymagają mało spotykanych języków. Kolejna kwestia, biura tłumaczeń nie musisz szukać u siebie, możesz szukać w Warszawie, a nawet w całej Polsce. Myślę, że pewne tłumaczenia można robić zdalnie, a nie tylko lokalnie. I nie tylko biura tłumaczeń, ale dla wielu firm, gdzie taki język jest potrzebny, to można robić tłumaczenia zdalnie. To samo szkoły językowe, można już spotkać szkoły językowe przez skype'a - to też można robić zdalnie. Korporacje, to zależy na jaki stanowiska aplikujesz... Moim zdaniem możesz robić wiele rzeczy zanim znajdziesz to wymarzone stanowisko.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Szukaj pod hasłami customer care, customer service - w korpo bardzo często szukają osób z rzadkimi językami na takie stanowiska, doświadczenia raczej nie wymagają.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No coz przez te pol roku to szukac pracy+jesli masz problemy finansowe to podjac jakies zatrudnienie w stylu 'zawsze sie znajdzie',zeby miec za co zaplacic za rachunki-nie pisalam tego z zadnej zlosliwosci, po prostu statystycznie rzecz biorac szukanie pracy trwa-ktos znajdzie po tygodniu, ktos po 2-ch miesiacach a ktos po roku i nie wiesz w ktorej grupie bedziesz. Dziewczyny dobrze Ci tez pisaly o rozwijaniu sie w innym kierunku np marketingu jesli Cie to interesuje |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:05.