|
|
#3631 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Cytat:
|
|
|
|
|
#3632 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy w merlinie jest mozliwosc skontaktowania sie z jakims recenzentem???
Wybaczcie off topa, ale jedna kobieta tak mnie zaskoczyla swoja recenzje, ze chcialabym sie z nia skontaktowac |
|
|
|
#3633 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak nie chcesz publicznie, to prosze wyslij mi na PW.
|
|
|
|
|
#3634 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast "Paula" Allende mnie rozczarowała. Nie wiem, może dlatego, że wcześniej wiele dobrego się o niej nasłuchałam, że to wzruszająca spowiedź matki, która żegna się ze swym odchodzącym dzieckiem i że nie sposób czytać tego nie mając ściśniętego serca i łez w oczach itp. Na mnie Paula nie zrobiła żadnego wrażenia. Może mam serce z kamienia? Ale wydaje mi się, że Wam dziewczyny może się podobać Bardzo dobrze Dzięki takiej trzeźwej ocenie nie kupiłam na oślep. Cytat:
Cytat:
Ło matko, kolejne pozycje do odhaczania! Ja mam fioła na punkcie wszelakich list, według których wybieram sobie książki do czytania. Mam już kilka, z którymi chodzę do biblioteki i panie bibliotekarki patrzą już na mnie trochę dziwnym wzrokiem, kiedy sunę między regałami z plikiem kartek przed nosem Nie jest aż tak źle. Zależy co kto lubi i co kogo interesuje ![]() Lillithin, a co to za recenzja? Też jestem ciekawa?
Każdego poranka dostajemy szansę na nowe życie i tylko od nas zależy, czy zaświeci słońce. Pomimo chmur - walcz, bo życie nie kończy się na kłopotach a słońce świeci ponad nimi. Edytowane przez Mariah Czas edycji: 2008-05-24 o 16:10 Powód: dopisek |
|||
|
|
|
#3635 | |
|
Zakorzenienie
|
Wyjde na czepialska marude, trudno - wybaczcie
Jednak te listy zawieraja nazwiska samych klasykow, dodatkowo pare przecietnych ksiazek, ktore zdobyly rozglos w ostatnich latach. Cytat:
|
|
|
|
|
#3636 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kwestia gustu. Dla mnie kryminały Highsmith są bardzo dobre i akurat tę promocję uważam za atrakcyjną. Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#3637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć z drugiej strony, kryminał faktycznie trafi w gusta licznego odbiorcy...Co do w/w listy - że zacytuje Prof. Stalę "jak kto woli" ![]() Natomiast jeszcze odnośnie kupowania - też lubię książki miec. Nie od dzis wiadomo jednak, ze nie kazda ksiazke warto kupic. Z listy Znaku nadaje sie do tego Kapuściński i Myśliwski, bo sa najbardziej uniwersalni. Pewnie, mozna podac argumenty za kupnem kazdej z tych pozycji, bo zawsze znajdzie sie ktos, kto wybierze Mikolajka czy jakas ksiazke Davies'a. Ba, nawet Maklowicza Jednak caly czas mysle o odbiorcy o dosc wysublimowanym guscie czytelniczym.
|
|
|
|
|
#3638 |
|
Wtajemniczenie
|
tulipanna, mariah
Nie bede zglaszac tego az do administratora, nie jest to az tak powazna sprawa. Po prostu chcialam sie zapytac recenzentki o jej wiedze z zakresu literaturoznawstwa ![]() Chodzi i recenzje "Trzynastej opowiesci." Nie czytalam, wiec nie wiem, jaka ta ksiazka jest i jak ja bym ja ocenila, ale w momencie, kiedy ktos krytykuje ksiazke, majac siebie za niewiadomo jak madrego, inteligentnego, ambitnego i wymagajacego czytelnika wytykajac przy tym innym "elementarny brak wiedzy z zakresu literaturoznawstwa," a sam twierdzi, ze autorka "Wichrowych wzgorz" jest Jane Austen, to krew sie we mnie gotuje. |
|
|
|
#3639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym jednak zglosila, bo jeszcze jakis nieswiadomy wzrokowiec zobaczy i sobie tak utrwali.
|
|
|
|
|
#3640 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mam “1001 Books You Must Read Before You Die” w domu Kiedys tez sobie policzylam, ile z nich przeczytalam i wyszlo 41. Teraz moze troche wiecej by sie nazbieralo, chociazby ze wzgledu na lektury, ktore musialam przeczytac od pazdziernika. Traktuje te liste jednak z przymruzeniem oka, odkad zobaczylam, ze umieszczono na niej Coelho.Mojej kolezance tak sie spodobala ta ksiazka, ze sobie robila zdjecia spisu tych wszystkich ksiazek. Jakos nam nie przyszlo do glowy, ze moze sie znalezc w internecie |
|
|
|
|
#3641 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
...trafna uwaga. Mozna by sie przyczepic do jeszcze paru tytulow, ale po co. Lepiej sobie stworzyc wlasna liste, albo jeszcze lepiej - kierowac sie swoim rozumem. Klasyka to klasyka, bez sensu ja sobie rozpisywac na partie. Od razu kojarzy mi sie to z moja kolezanka ze studiow, ktora uwaza, ze Proust jest nudny, ale docenia jego geniusz... Dodatkowo umiescila go wlasnie na swojej liscie ksiazek, ktore WYPADA przeczytac...Cóż![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3642 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piękny stosik. Wszystko bym chętnie przygarnęła. Poczekajmy aż niv zrobi kolejne zamówienie ![]() Teraz nas za dużo do podziału. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Faktycznie, fajna księgarnia. Że też ją tak późno odkryłam... Dziękuję ondine Cytat:
Muszę zapoznać się bliżej z nianią Ogg i babcią Weatherwax. ![]() Cytat:
Ale ja pracuję nad stworzeniem własnej listy, może niekoniecznie 1001 książek, ale tak do 999.... To ja wklejam takiego linka z książkami wartymi poznania (wg ocen biblionetkowiczów): http://www.biblionetka.pl/statystyki.asp |
|||||
|
|
|
#3643 |
|
Zakorzenienie
|
a ja do pozycji, która jest na mojej liście "must have" i która powinna mi te listy zastąpić
![]() http://merlin.pl/Jak-rozmawiac-o-ksi...165F3D272A.LB1 |
|
|
|
#3644 |
|
Zakorzenienie
|
Chodzilam sobie dzisiaj po ksiegarniach. No i znalazlam stolik z wielkim napisem "literatura swiatowa" i wsrod wielu ksiazek bylo "Dziewiec" Stasiuka. Wczesniej na podobnym stoisku widzialam "Mercedes-Benz" Pawla Huelle. Oczywiscie pisze o angielskich ksiegarniach;-)
|
|
|
|
#3645 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Wam
![]() mam takie pytanie i to poważne i proszę się bardzo głośno nie śmiać ![]() jak się wymawia Terry Pratchett? (nie chcę z siebie zrobić "mądrej inaczej" w księgarni bo do samoobsługowych mam daleko a zanim kupię chciałabym książkę obejrzeć )dzięki z góry za odpowiedź ![]() p.s. miło się tak nagle dowiedzieć, że nie tylko ja kocham czytać i przyznam szczerze, że nie sądziłam, że tak dużo osób też się tak namiętnie zaczytuje
|
|
|
|
#3646 |
|
Zakorzenienie
|
spotkałam się z dwoma wymowami "pratczet" i "praczet", ale nie przejmuj się nawet jeśli byś się pomyliła, Panie Cię poprawią
![]() miłych zakupów
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
#3647 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poza tym w slowniku wymowy na koncu jest '-it,' ale krotkie i, cos pomiedzy naszym polskim 'i' a 'y' w kazdym razie w polskich realiach wystarczy druga wersja podana przez magrat, czyli praczet
|
|
|
|
|
#3648 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo
|
|
|
|
#3649 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mój zdjęciowy debiut ![]() Z dwóch ostatnich tygodni: zamówienie z Merlina, trzy z Empiku, "Wojna i pokój" z kiosku własnego , prezent - poradnik o kotach, seria "Emilka" z Allegro (proszę się nie śmiać, to książki mojego dzieciństwa i po prostu musiałam je mieć ) oraz ostatnie zdjęcie - ksiązki smakowe, które jakby nie było również są książkami Seria z Wyborczej oraz "Koktajle mleczne" - zaopatrzyłam się w blener i szukam inspiracji
|
|
|
#3650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko bym Ci bardzo chętnie zabrała. "Pokuta", "Złodziejka książek" moje ostatnie ksiązkowe marzenia. Nad " Złodziejką" się wczoraj zastanawiałam, czy nie kupic w Merline, ale cena mnie skutecznie odstraszyła. Może w następnym miesiącu.Gratuluję i życzę miłego czytania ps. Mam takie samo wydanie "Emilki", kupione lata temu. |
|
|
|
|
#3651 | |
|
Zakorzenienie
|
Gratuluję, fajne zakupy
![]() Cytat:
![]() chociaż gdy ostatnio próbowałam do nich wrócić, to nie miały tego dawnego uroku
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
|
#3652 |
|
Wtajemniczenie
|
Olifka gratuluję zakupów
|
#3653 | |
|
Rozeznanie
|
dzięki
szkoda, że do zakupionych książek nie dają wolnego czasu na ich przeczytanie gratis!Nie wiedziałam że jest tyle fanek L.M. Mongomery. Ja Anię również mam całą i często do niej wracam, jest już strasznie sfatygowana, z pierwszej części to chyba wszystkie kartki wyleciały i trzeba bylo sklejać ![]() Cytat:
|
|
|
#3654 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiele z nich mam na liście "do zakupu", książka o kotach to też coś dla mnie, a poradniki kulinarne i ta herbata... ![]() Najchętniej bym Ci zabrała wszystkie poza jedną (którą już mam ) - mamy podobny gust. Cytat:
U mnie na liście polecanych z biblionetki jest na drugim miejscu i też na nią strasznie choruję, pewnie się nie powstrzymam od zakupu zbyt długo.
|
||
|
|
|
#3655 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Moja biblionetkowa pierwsza trójka przedstawia się obecnie: 1. Złodziejka książek (Zusak Markus) 2. Kronika ptaka nakręcacza (Murakami Haruki) 3. Trzej towarzysze (Remarque Erich Maria)
|
|
|
#3656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Złodziejka książek 3. Kto ze mną pobiegnie? (Grosman Dawid) 4. Wspomnienie lodu (Erikson Steven) 5. Do zobaczenia w raju (Mari Arturo) Znacie coś z tego...? ![]() Ten cykl Martina R.R wydaje się być bardzo dobry, bo jest na 3 pierwszych pozycjach najlepszych... http://www.biblionetka.pl/statystyki.asp A "Kronikę ptaka" czytałam i nie żałuję. Fajna książka, aczkolwiek jeden opis...
|
|
|
|
|
#3657 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja w polecanych na dwóch pierwszych miejscach mam:
1. Żniwo - Tess Gerritsen 2. Zegarmistrz - Jeffery Deaver
|
#3658 |
|
po prostu Em :)
|
Zdałam, mam wakacje.
![]() I zabieram się za nadrabianie zaległości filmowo-książkowych. W planach mam jeden film dziennie i tyle książki na ile będę miała ochotę.
|
|
#3659 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I oczywiście nowego Murakamiego zazdroszczę, do mnie jeszcze nie dotarł, również 'Wojny i pokoju', muszę przyjrzeć się moim pobliskim sklepikom, może jeszcze dostanę.![]() Cytat:
Jest fenomenalny! W dużym skrócie klimat książek to połączenie Władcy pierścienia z sagą o ludziach lodu. POLECAM!Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3660 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Brak opisów któe nudziły mnie we "Władcy", za to zdecydowanie więcej akcji, grozy, wątków trzymajacych w napięciu Co trochę zaglądam na stronę autora w oczekiwaniu na wzmiankę że "Taniec smoków" już gotowy... protko - "Kto ze mną pobiegnie" mam zaraz na 4-tym miejscu ![]() gasta18 - nie czytałam Twoich "czołowych" pozycji, ciekawe ![]() Cytat:
Gratulacje!
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:24.

Jak nie chcesz publicznie, to prosze wyslij mi na PW.

Ale wydaje mi się, że Wam dziewczyny może się podobać 
Ło matko, kolejne pozycje do odhaczania! Ja mam fioła na punkcie wszelakich list, według których wybieram sobie książki do czytania. Mam już kilka, z którymi chodzę do biblioteki i panie bibliotekarki patrzą już na mnie trochę dziwnym wzrokiem, kiedy sunę między regałami z plikiem kartek przed nosem

Na pewno nie przebiję 

Może w następnym miesiącu.
szkoda, że do zakupionych książek nie dają wolnego czasu na ich przeczytanie gratis!