Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. V - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-08-28, 09:22   #3271
Shar14
Zadomowienie

Dot.: Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. V

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Może ja się nie znam, ale skoro już podjęli taką decyzję, że dziecko będzie to robienie im afery było nie w porządku.
Albo zadeklarować wsparcie moralne/emocjonalne albo nie komentować.

wysłane telepatycznie
To nie była awantura. Wyraziliśmy nasze zdanie, trochę ostro. Skoro sami prosili o opinie (tzn on konkretnie).
Pomocy deklarować nie zamierzamy. Niestety wręcz sądzimy, że kontakt się mocno osłabi po pewnym czasie. Tak liczę, że może to jeszcze nic potwierdzonego. Wtedy spróbujemy im przemówić do rozsądku. Dziecko ok, ale nie w takiej sytuacji w jakiej ona zostaje na jego łasce, nie ma znikąd pomocy i nawet nie ma wykształcenia. A kasy nie mają i jest to bardzo niepewne czy będą mieć (na rodziców liczyć nie mogą, sami mówili). To skrajna nieodpowiedzialność wręcz.

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Shar14
Czas edycji: 2017-08-28 o 09:23
Shar14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 09:27   #3272
zakonna
Naczelna Nastolatka

Uważam, że nie jest waszą rolą przemawiać do rozsądku dorosłym ludziom. Możesz kulturalnie przekazać swoją opinie i tyle.
W mojej ocenie Ty i partner nie zachowaliście się w porządku. To ich życie, ich wybór.
Stary 2017-08-28, 09:44   #3273
aKatia
Zadomowienie

Mam podobną znajomą ze szkoły policealnej, jak ją kończyłyśmy to się pochwaliła że jest w ciąży. Jej facet młodszy od niej jeszcze kończył technikum i pracował gdzieś dodatkowo. Ona miała wiele planów i chciała otwierać własną firmę. Teraz dziecko już ma ponad rok, a jej zawód to "mama na pełen etat". Na początku mieszkali we trójkę w jej pokoiku w mieszkaniu jej rodziców, teraz nie wiem jak jest i czy coś sami wynajmują. Jeśli tak to nie wiem za co. Ale spodziewałam się że tak będzie bo oni byli zaręczeni już kilka lat, od jej 17 czy 18 urodzin i wcześniej mówiła że chyba odstawi tabletki bo chce mieć dzidziusia. Myślałam że żartuje.

To tylko moja znajoma, nikt wybitnie mi bliski wiec pogratulowałam ciąży i nie wtrącałam się ale mojej dobrej przyjaciółce też powiedziałabym dosadnie co o tym myślę.
aKatia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 10:04   #3274
liselotta
lise-kotta

Cytat:
Uważam, że nie jest waszą rolą przemawiać do rozsądku dorosłym ludziom. Możesz kulturalnie przekazać swoją opinie i tyle.
W mojej ocenie Ty i partner nie zachowaliście się w porządku. To ich życie, ich wybór.

Zgadzam się. Poza tym, co to zmienia że wy jesteście rozgoryczeni? W ogóle co to ma wspólnego z wami?
Dorośli ludzie i ich wybory, dąsanie się "jak oni mogli nam to zrobić" jest śmieszne.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 10:06   #3275
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Napisane przez liselotta Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Poza tym, co to zmienia że wy jesteście rozgoryczeni? W ogóle co to ma wspólnego z wami?
Dorośli ludzie i ich wybory, dąsanie się "jak oni mogli nam to zrobić" jest śmieszne.

zgadzam się, nie bardzo potrafię rozumieć takie odczucia i takie zachowanie
Stary 2017-08-28, 10:20   #3276
Amazoniak
Zadomowienie

Cytat:
zgadzam się, nie bardzo potrafię rozumieć takie odczucia i takie zachowanie
To jest dokładnie to samo, czego my nie znosimy - pouczania kiedy mamy mieć dzieci i ile, tylko w drugą stronę
Stary 2017-08-28, 10:23   #3277
malgo96
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Amazoniak Pokaż wiadomość
To jest dokładnie to samo, czego my nie znosimy - pouczania kiedy mamy mieć dzieci i ile, tylko w drugą stronę

Ale dlaczego, skoro oni sami domagali się opinii o tym?

malgo96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 10:28   #3278
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez malgo96 Pokaż wiadomość
Ale dlaczego, skoro oni sami domagali się opinii o tym?

Para spodziewa się dziecka i prosi znajomych o opinię co o tym myślą?
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 10:29   #3279
malgo96
Zadomowienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7667083 1]Para spodziewa się dziecka i prosi znajomych o opinię co o tym myślą? [/QUOTE]

Ale mnie o to pytasz? Tak przeczytałam z posta

Stary 2017-08-28, 10:41   #3280
Amazoniak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malgo96 Pokaż wiadomość
Ale mnie o to pytasz? Tak przeczytałam z posta

udzielenie opinii a cytuję: Usłyszeli od nas mocno niemiłe słowa, może nawet zbyt mocne to są 2 różne rzeczy. Można spokojnie wyrazić swoje zdanie (np. wg mnie jesteście za młodzi na ten krok ale to wasza sprawa albo ja bym się na waszym miejscu nie zdecydowała w tej sytuacji na dziecko) a nie kogoś zjechać bo jak można być tak bezmyślnym??
Można i są ale to już ich decyzja i ich problem teraz.
Stary 2017-08-28, 12:27   #3281
phideaux
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
Heh... muszę się wyżalić. Sądzę, że mnie zrozumiecie. Od 3 lat przyjaźnimy się z taką parą. On 23 lata, ona 18. Byliśmy właśnie u niej na 18. Impreza bardzo fajna, dawno się tak nie bawiłam. Gdyby nie jedna rzecz... prawdopodobnie dziewczyna jest w ciąży. Dodatkowo wg nich planowanej. Nie jestem w stanie zrozumieć jak można tak spaprać sobie życie i to na własne życzenie. Ona jeszcze nie skończyła technikum (fryzjer) i już prawdopodobnie nie skończy. On rozkręca własną działalność, ale na kredytach, z olbrzymimi zobowiązaniami na początek i bardzo niepewną przyszłością firmy. On też nie ma studiów.
Nie mają mieszkania, żyją w tej chwili na odległość (ok 80 km). Ona z mamą w miejscowości gdzie ma szkołę, on w innym mieście, gdzie ma firmę.

Naprawdę bardzo mocno nas to podłamało, zwłaszcza mojego faceta, który przyjaźni się z tamtym 8 lat. Jak można być tak bezmyślnym? Zawsze uważałam ją za rozważną dziewczynę, bardzo się pomyliłam. Usłyszeli od nas mocno niemiłe słowa, może nawet zbyt mocne, ale byliśmy wszyscy po alkoholu (oprócz przyjaciółki). Poza tym znają nasze poglądy, więc wcale się nie zdziwili. Echhh...

Szczerze to w tej sytuacji Wy zachowaliście się nietaktownie. Tak samo jak bezdzietni nie chcą słuchać, jaką to głupotę popełniają, nie decydując się na dzieci, nie wypada narzucać innym swojej opinii (zwłaszcza jak o nią nie pyta). Bo trochę nie wierzę, że spytali o opinię ''No a co o tym myślicie, że będziemy mieli dziecko?'' Trochę dziwne by to było. Zwłaszcza, że piszesz, że znają Wasze podejście.
Poza tym patrzycie na to ze swojej perspektywy, oni mogą mieć inną.

Trochę za dużo w tym przelewania na innych swoich emocji.

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Cytat:
Napisane przez aKatia Pokaż wiadomość

To tylko moja znajoma, nikt wybitnie mi bliski wiec pogratulowałam ciąży i nie wtrącałam się ale mojej dobrej przyjaciółce też powiedziałabym dosadnie co o tym myślę.
Ja tam się nie znam, ale gdybym miała przyjaciółkę, która 'dosadnie' mi mówi, co sądzi o moich wyborach - przestałaby być moją przyjaciółką

Edytowane przez phideaux
Czas edycji: 2017-08-28 o 12:31
phideaux jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 12:37   #3282
201803090921
Konto usunięte

Z jednej strony również uważam, że reakcja Shar14 i jej partnera była za ostra, bo to w zasadzie życie znajomych, jak chcą sobie schrzanić to krzyż na drogę, a z drugiej strony...jeśli ktoś pyta, to niech potem się nie obraża, że odpowiedz nie jest taka, jakiej oczekiwał.

Sama mam kuzynkę, która bardzo młodo wyszła za mąż i urodziła dziecko - uważam, że to jej sprawa, a nie moja, więc jej rodzina ani mnie grzeje ani ziębi. Dość zabawny natomiast okazał się jej foch: ona sama nigdy nie utrzymywała kontaktu z resztą rodziny w podobnym wieku, natomiast po urodzeniu dzieciaka zaczęła za plecami wylewać jakieś żale, że czuje się wyizolowana Tutaj doskonale pasuje powiedzenie "jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz"; nie żałuję jej w ani jednym calu.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 12:45   #3283
Shar14
Zadomowienie

Tak jak pisałam. On zapytał co my na to. Sądzę, że w ten sposób chciał wybadać czy to cokolwiek w naszych stosunkach zmieni. Owszem, zmieni. Ale jak bardzo to już zależy od nich i ich dalszego zachowania.

W momencie, gdy mówimy o przyjaźni, a nie o znajomości to jednak jestem zdania, że należy im przedstawić racjonalne argumenty. Zrobią i tak swoje. Wiadomo, przecież realnego wpływu na to nie mamy.
Natomiast my nie patrzymy przez nasze przekonania, ale ich obecną, realną sytuację. Co więcej, druga para naszych wspólnych znajomych zareagowała bardzo podobnie. I sądząc po minie trafiliśmy w sedno, niestety. Po rozmowie też można sądzić, że tego nie przemyśleli, bo w pewnych kwestiach przyznali nam rację, więc to nie do końca tak, że wpychamy się z opinią tam, gdzie nas nie chcą. W końcu sami zapytali i wiedzieli mniej-więcej jakiej odpowiedzi się mogą spodziewać. Na dzień dzisiejszy przyjęli do wiadomości i nadal się przyjaźnimy. Co będzie dalej to czas pokaże. Nie zamierzamy im też truć tyłka jeśli ciąża się potwierdzi. Raz powiedzieliśmy, wystarczy.

Edytowane przez Shar14
Czas edycji: 2017-08-28 o 12:56
Stary 2017-08-28, 12:56   #3284
gwiazdka_o
Raczkowanie

Cytat:
Tak jak pisałam. On zapytał co my na to. Sądzę, że w ten sposób chciał wybadać czy to cokolwiek w naszych stosunkach zmieni. Owszem, zmieni. Ale jak bardzo to już zależy od nich i ich dalszego zachowania.

W momencie, gdy mówimy o przyjaźni, a nie o znajomości to jednak jestem zdania, że należy im przedstawić racjonalne argumenty. Zrobią i tak swoje. Wiadomo, przecież realnego wpływu na to nie mamy.
Natomiast my nie patrzymy przez nasze przekonania, ale ich obecną, realną sytuację. I sądząc po minie trafiliśmy w sedno, niestety. Po rozmowie też można sądzić, że tego nie przemyśleli, bo w pewnych kwestiach przyznali nam rację, więc to nie do końca tak, że wpychamy się z opinią tam, gdzie nas nie chcą. W końcu sami zapytali i wiedzieli mniej-więcej jakiej odpowiedzi się mogą spodziewać. Na dzień dzisiejszy przyjęli do wiadomości i nadal się przyjaźnimy. Co będzie dalej to czas pokaże. Nie zamierzamy im też truć tyłka jeśli ciąża się potwierdzi. Raz powiedzieliśmy, wystarczy.

No właśnie, to taka trochę dziwna sprawa dla mnie. Z jednej strony - zgadzam się z dziewczynami, że było to nietaktowne i nie powinnaś komentować wyborów innych ludzi, nawet przyjaciół, zwłaszcza w ostry sposób...

Z drugiej - jak spojrzę na to z boku, wydaje mi się, że mimo tego, co oni mówią, to totalnie nie była przemyślana decyzja i teraz są nieźle zamotani. Bo po co pytaliby o zdanie przyjaciół, o których ewidentnie wiedzą, jakie mają przekonania w kwestii posiadania dzieci (bo tak napisała Shar)?

Coś mi tutaj się nie zgadza. Wiecie, o co chodzi - tak jakby sami się prosili o taką odpowiedź.
gwiazdka_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 13:29   #3285
malgo96
Zadomowienie

Ja nie widzę problemu skoro się dopytywali

Stary 2017-08-28, 14:26   #3286
liselotta
lise-kotta

Jeśli ciąża się potwierdzi? To znaczy że mowa tutaj o hipotetycznej ciąży?

liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 14:32   #3287
ateris
Zakorzenienie

Cytat:

Natomiast my nie patrzymy przez nasze przekonania, ale ich obecną, realną sytuację. Co więcej, druga para naszych wspólnych znajomych zareagowała bardzo podobnie. I sądząc po minie trafiliśmy w sedno, niestety. Po rozmowie też można sądzić, że tego nie przemyśleli, bo w pewnych kwestiach przyznali nam rację, więc to nie do końca tak, że wpychamy się z opinią tam, gdzie nas nie chcą. W końcu sami zapytali i wiedzieli mniej-więcej jakiej odpowiedzi się mogą spodziewać. Na dzień dzisiejszy przyjęli do wiadomości i nadal się przyjaźnimy. Co będzie dalej to czas pokaże. Nie zamierzamy im też truć tyłka jeśli ciąża się potwierdzi. Raz powiedzieliśmy, wystarczy.

Trochę to wygląda jakbyście się na nich obrazili za to, że będą mieć dziecko.
No będą mieli i co z tego? Widocznie oni nie chcą być bezdzietni, więc dla nich to nie koniec świata. Dziecko nie przekreśla przyjaźni. A jeśli tak się staję, to słaba przyjaźń.

ateris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 14:35   #3288
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez liselotta Pokaż wiadomość
Jeśli ciąża się potwierdzi? To znaczy że mowa tutaj o hipotetycznej ciąży?

Tak. Ciąża tylko z pozytywnego testu. Bez bety z krwi ani wizyty u gina.

ateris nie, nie obrażamy. Po prostu nie popieramy ich decyzji, która jest dla nas głupotą. I jednak sporo dziecko zmienia, bo zdajemy sobie sprawę, że jeśli zamienią się w "madkę" i "ojdza", którzy będą gadać tylko o dziecku to tak - przyjaźń się skończy. Dlatego napisałam, że to zależy od ich zachowania.

Edytowane przez Shar14
Czas edycji: 2017-08-28 o 14:42
Stary 2017-08-28, 14:48   #3289
ateris
Zakorzenienie

Hm powiem Ci, że my się nadal przyjaźnimy z parą, która ma 2letnie dziecko. Zostawili je ostatnio z babcią i przyjechali do nas z innego miasta, żeby się rozerwać. Także nie musi być źle. Jasne, że na początku będzie temat dziecko, ale takie jest życie. Z czasem będą mniej o nim gadać.

Swoją drogą chciałabym żebyśmy z TŻ mieli znajomą parę o podobnych poglądach do naszych. No ale póki co raczej wszyscy znajomi dzieciolubni )

Stary 2017-08-28, 15:23   #3290
Shar14
Zadomowienie

Wiem, że się da. tylko to zależy od rodziców. Jak wiemy są normalni i walnięci, a nigdy wcześniej nie wiesz jak będzie.

Stary 2017-08-28, 15:50   #3291
ateris
Zakorzenienie

Ostatnio miałam zabawna sytuację. Weszły do autobusu matki z trzema wózkami i jeszcze jakieś balony przywiązane, no całe przejście zatarasowały. Wkurzony kierowca kazał jednej wysiadać, albo dalej nie pojedzie Bo musi być przejście.
Oburzona matka kazała wysiadać facetowi z walizkami żeby było miejsce. Ostatecznie biedny facet jakoś się przykleił do drzwi, mamuśki się upchały i kierowca ruszył.
Jeszcze po złości mocno przyhamował.
I taka autobusowa afera.

Stary 2017-08-28, 16:00   #3292
aKatia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość

Ja tam się nie znam, ale gdybym miała przyjaciółkę, która 'dosadnie' mi mówi, co sądzi o moich wyborach - przestałaby być moją przyjaciółką
Najwyraźniej się nie znasz. Nie kłamię ludziom których lubię bo ja też wolę gorzką prawdę niż ładne kłamstwa. Jakby moja siostra (a ma 19 lat i kończy technikum więc podobna sytuacja) powiedziała że zamierza zrobić sobie teraz dziecko to bym nie przebierała w słowach i powiedziała szczerze, że chyba upadła na głowę i to idiotyczny pomysł, bo mi na niej zależy.
Stary 2017-08-28, 16:06   #3293
narcyzowa
Zakorzenienie

Jest różnica między szczerością a chamstwem i nie lubię, jak ktoś usprawiedliwia swoje wtrącanie się w życie innych tym, że on to jest taki och ach super szczery, prawdę wali między oczy
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 16:08   #3294
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Napisane przez narcyzowa Pokaż wiadomość
Jest różnica między szczerością a chamstwem i nie lubię, jak ktoś usprawiedliwia swoje wtrącanie się w życie innych tym, że on to jest taki och ach super szczery, prawdę wali między oczy
Idealnie powiedziane.

wysłane telepatycznie
Stary 2017-08-28, 16:29   #3295
phideaux
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aKatia Pokaż wiadomość
Najwyraźniej się nie znasz. Nie kłamię ludziom których lubię bo ja też wolę gorzką prawdę niż ładne kłamstwa. Jakby moja siostra (a ma 19 lat i kończy technikum więc podobna sytuacja) powiedziała że zamierza zrobić sobie teraz dziecko to bym nie przebierała w słowach i powiedziała szczerze, że chyba upadła na głowę i to idiotyczny pomysł, bo mi na niej zależy.
No nie wiem. Gdybym traktowała poważnie to co mówię, zraziłabym się do osoby, która by mi powiedziała ''chyba upadłaś na głowę'' czy ''zrujnujesz sobie życie''. Co innego na spokojnie w formie pytań, czy na pewno wszystko przemyślałam, czy myślałam, co w razie tego czy tamtego.
To już zależy, jaki kto jest.

No i jest różnica między młodszą siostrą, a dorosłą przyjaciółką

Edytowane przez phideaux
Czas edycji: 2017-08-28 o 16:31
phideaux jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 16:32   #3296
ateris
Zakorzenienie

Ja bym chyba nie potrafiła powiedzieć komuś coś negatywnego na temat ciąży. Zazwyczaj gratuluję i tyle. To jest bardzo prywatna sprawa. Nie chcę tak samo słuchać, że źle robię wybierając bezdzietność.

Stary 2017-08-28, 16:34   #3297
narcyzowa
Zakorzenienie

Tym bardziej, że jak ktoś już jest w ciąży, to raczej mleko się wylało i wyrażenie swojej negatywnej opinii raczej niewiele w tym przypadku zmieni
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 16:39   #3298
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Zwłaszcza, że jeśli człowiek podejmuje jakieś decyzje, to oznacza, że ma "swoją" prawdę za którą idzie, a wszystkie inne niespecjalnie go interesują
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 16:41   #3299
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Pisałam już w kolejnych postach, że sam facet poprosił nas o opinie, więc o żadnym wtrącaniu nie ma mowy. Nie zamierzam też mówić, że wszystko jest dobrze skoro nie jest wg moich standardów. Ot, zawsze w naszej przyjaźni obowiązywała szczerość i jak komuś coś nie pasowało to mówił. To chyba normalne.
Jeszcze raz podkreślam, że nie chodzi o fakt samej ciąży, a o ich sytuacje. Zresztą to też im powiedzieliśmy, że w takiej sytuacji to głupota.

Stary 2017-08-28, 17:47   #3300
aKatia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
No nie wiem. Gdybym traktowała poważnie to co mówię, zraziłabym się do osoby, która by mi powiedziała ''chyba upadłaś na głowę'' czy ''zrujnujesz sobie życie''. Co innego na spokojnie w formie pytań, czy na pewno wszystko przemyślałam, czy myślałam, co w razie tego czy tamtego.
To już zależy, jaki kto jest.

No i jest różnica między młodszą siostrą, a dorosłą przyjaciółką
Ja bym wolała usłyszeć i gorsze słowa jeśli będę planować idiotyczną rzecz ale rozumiem że niektórzy wolą pogratulować i się nie mieszać. Nie zawsze jestem delikatna ale też nie każdy musi mnie lubić a jeśli już lubi to wie że walę prosto z mostu i nie robię tego bez powodu.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości