|
|||||||
| Notka |
|
| Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. V
Cytat:
Pomocy deklarować nie zamierzamy. Niestety wręcz sądzimy, że kontakt się mocno osłabi po pewnym czasie. Tak liczę, że może to jeszcze nic potwierdzonego. Wtedy spróbujemy im przemówić do rozsądku. Dziecko ok, ale nie w takiej sytuacji w jakiej ona zostaje na jego łasce, nie ma znikąd pomocy i nawet nie ma wykształcenia. A kasy nie mają i jest to bardzo niepewne czy będą mieć (na rodziców liczyć nie mogą, sami mówili). To skrajna nieodpowiedzialność wręcz. Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2017-08-28 o 09:23 |
|
|
|
|
#3272 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Uważam, że nie jest waszą rolą przemawiać do rozsądku dorosłym ludziom. Możesz kulturalnie przekazać swoją opinie i tyle.
W mojej ocenie Ty i partner nie zachowaliście się w porządku. To ich życie, ich wybór.
|
#3273 |
|
Zadomowienie
|
Mam podobną znajomą ze szkoły policealnej, jak ją kończyłyśmy to się pochwaliła że jest w ciąży. Jej facet młodszy od niej jeszcze kończył technikum i pracował gdzieś dodatkowo. Ona miała wiele planów i chciała otwierać własną firmę. Teraz dziecko już ma ponad rok, a jej zawód to "mama na pełen etat". Na początku mieszkali we trójkę w jej pokoiku w mieszkaniu jej rodziców, teraz nie wiem jak jest i czy coś sami wynajmują. Jeśli tak to nie wiem za co. Ale spodziewałam się że tak będzie bo oni byli zaręczeni już kilka lat, od jej 17 czy 18 urodzin i wcześniej mówiła że chyba odstawi tabletki bo chce mieć dzidziusia. Myślałam że żartuje.
![]() To tylko moja znajoma, nikt wybitnie mi bliski wiec pogratulowałam ciąży i nie wtrącałam się ale mojej dobrej przyjaciółce też powiedziałabym dosadnie co o tym myślę. |
|
|
|
#3274 | |
|
lise-kotta
|
Cytat:
Zgadzam się. Poza tym, co to zmienia że wy jesteście rozgoryczeni? W ogóle co to ma wspólnego z wami? Dorośli ludzie i ich wybory, dąsanie się "jak oni mogli nam to zrobić" jest śmieszne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3275 | |
|
Naczelna Nastolatka
|
Cytat:
|
|
#3276 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3277 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale dlaczego, skoro oni sami domagali się opinii o tym? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3278 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3279 |
|
Zadomowienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7667083 1]Para spodziewa się dziecka i prosi znajomych o opinię co o tym myślą?
[/QUOTE]Ale mnie o to pytasz? Tak przeczytałam z posta Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3280 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Można i są ale to już ich decyzja i ich problem teraz.
|
|
|
#3281 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym patrzycie na to ze swojej perspektywy, oni mogą mieć inną. Trochę za dużo w tym przelewania na innych swoich emocji. ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
Edytowane przez phideaux Czas edycji: 2017-08-28 o 12:31 |
||
|
|
|
#3282 |
|
Konto usunięte
|
Z jednej strony również uważam, że reakcja Shar14 i jej partnera była za ostra, bo to w zasadzie życie znajomych, jak chcą sobie schrzanić to krzyż na drogę, a z drugiej strony...jeśli ktoś pyta, to niech potem się nie obraża, że odpowiedz nie jest taka, jakiej oczekiwał.
Sama mam kuzynkę, która bardzo młodo wyszła za mąż i urodziła dziecko - uważam, że to jej sprawa, a nie moja, więc jej rodzina ani mnie grzeje ani ziębi. Dość zabawny natomiast okazał się jej foch: ona sama nigdy nie utrzymywała kontaktu z resztą rodziny w podobnym wieku, natomiast po urodzeniu dzieciaka zaczęła za plecami wylewać jakieś żale, że czuje się wyizolowana |
|
|
|
#3283 |
|
Zadomowienie
|
Tak jak pisałam. On zapytał co my na to. Sądzę, że w ten sposób chciał wybadać czy to cokolwiek w naszych stosunkach zmieni. Owszem, zmieni. Ale jak bardzo to już zależy od nich i ich dalszego zachowania.
W momencie, gdy mówimy o przyjaźni, a nie o znajomości to jednak jestem zdania, że należy im przedstawić racjonalne argumenty. Zrobią i tak swoje. Wiadomo, przecież realnego wpływu na to nie mamy. Natomiast my nie patrzymy przez nasze przekonania, ale ich obecną, realną sytuację. Co więcej, druga para naszych wspólnych znajomych zareagowała bardzo podobnie. I sądząc po minie trafiliśmy w sedno, niestety. Po rozmowie też można sądzić, że tego nie przemyśleli, bo w pewnych kwestiach przyznali nam rację, więc to nie do końca tak, że wpychamy się z opinią tam, gdzie nas nie chcą. W końcu sami zapytali i wiedzieli mniej-więcej jakiej odpowiedzi się mogą spodziewać. Na dzień dzisiejszy przyjęli do wiadomości i nadal się przyjaźnimy. Co będzie dalej to czas pokaże. Nie zamierzamy im też truć tyłka jeśli ciąża się potwierdzi. Raz powiedzieliśmy, wystarczy. Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2017-08-28 o 12:56 |
|
|
|
#3284 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z drugiej - jak spojrzę na to z boku, wydaje mi się, że mimo tego, co oni mówią, to totalnie nie była przemyślana decyzja i teraz są nieźle zamotani. Bo po co pytaliby o zdanie przyjaciół, o których ewidentnie wiedzą, jakie mają przekonania w kwestii posiadania dzieci (bo tak napisała Shar)? Coś mi tutaj się nie zgadza. Wiecie, o co chodzi - tak jakby sami się prosili o taką odpowiedź. |
|
|
|
|
#3285 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie widzę problemu skoro się dopytywali
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3286 |
|
lise-kotta
|
Jeśli ciąża się potwierdzi? To znaczy że mowa tutaj o hipotetycznej ciąży?
|
|
|
#3287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No będą mieli i co z tego? Widocznie oni nie chcą być bezdzietni, więc dla nich to nie koniec świata. Dziecko nie przekreśla przyjaźni. A jeśli tak się staję, to słaba przyjaźń. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3288 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ateris nie, nie obrażamy. Po prostu nie popieramy ich decyzji, która jest dla nas głupotą. I jednak sporo dziecko zmienia, bo zdajemy sobie sprawę, że jeśli zamienią się w "madkę" i "ojdza", którzy będą gadać tylko o dziecku to tak - przyjaźń się skończy. Dlatego napisałam, że to zależy od ich zachowania. Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2017-08-28 o 14:42 |
|
|
|
|
#3289 |
|
Zakorzenienie
|
Hm powiem Ci, że my się nadal przyjaźnimy z parą, która ma 2letnie dziecko. Zostawili je ostatnio z babcią i przyjechali do nas z innego miasta, żeby się rozerwać. Także nie musi być źle. Jasne, że na początku będzie temat dziecko, ale takie jest życie. Z czasem będą mniej o nim gadać.
Swoją drogą chciałabym żebyśmy z TŻ mieli znajomą parę o podobnych poglądach do naszych. No ale póki co raczej wszyscy znajomi dzieciolubni )Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3290 |
|
Zadomowienie
|
Wiem, że się da.
tylko to zależy od rodziców. Jak wiemy są normalni i walnięci, a nigdy wcześniej nie wiesz jak będzie.Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
|
#3291 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio miałam zabawna sytuację. Weszły do autobusu matki z trzema wózkami i jeszcze jakieś balony przywiązane, no całe przejście zatarasowały. Wkurzony kierowca kazał jednej wysiadać, albo dalej nie pojedzie
Bo musi być przejście.Oburzona matka kazała wysiadać facetowi z walizkami żeby było miejsce. Ostatecznie biedny facet jakoś się przykleił do drzwi, mamuśki się upchały i kierowca ruszył. Jeszcze po złości mocno przyhamował. I taka autobusowa afera. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3292 |
|
Zadomowienie
|
Najwyraźniej się nie znasz. Nie kłamię ludziom których lubię bo ja też wolę gorzką prawdę niż ładne kłamstwa. Jakby moja siostra (a ma 19 lat i kończy technikum więc podobna sytuacja) powiedziała że zamierza zrobić sobie teraz dziecko to bym nie przebierała w słowach i powiedziała szczerze, że chyba upadła na głowę i to idiotyczny pomysł, bo mi na niej zależy.
|
|
|
|
#3293 |
|
Zakorzenienie
|
Jest różnica między szczerością a chamstwem i nie lubię, jak ktoś usprawiedliwia swoje wtrącanie się w życie innych tym, że on to jest taki och ach super szczery, prawdę wali między oczy
|
|
|
|
#3294 | |
|
Naczelna Nastolatka
|
Cytat:
wysłane telepatycznie
|
|
#3295 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To już zależy, jaki kto jest. No i jest różnica między młodszą siostrą, a dorosłą przyjaciółką
Edytowane przez phideaux Czas edycji: 2017-08-28 o 16:31 |
|
|
|
|
#3296 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym chyba nie potrafiła powiedzieć komuś coś negatywnego na temat ciąży. Zazwyczaj gratuluję i tyle. To jest bardzo prywatna sprawa. Nie chcę tak samo słuchać, że źle robię wybierając bezdzietność.
|
|
|
#3297 |
|
Zakorzenienie
|
Tym bardziej, że jak ktoś już jest w ciąży, to raczej mleko się wylało i wyrażenie swojej negatywnej opinii raczej niewiele w tym przypadku zmieni
|
|
|
|
#3298 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3299 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeszcze raz podkreślam, że nie chodzi o fakt samej ciąży, a o ich sytuacje. Zresztą to też im powiedzieliśmy, że w takiej sytuacji to głupota. Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
|
|
#3300 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.

Bo musi być przejście.