|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Mąż woli pracę od żony.
Witam wszystkie kobiety. Mam ogromny problem. Potrzebuje wyrzucić ,,to" z siebie. Jesteśmy 2 letnim małżeństwem. Mój mąż dużo pracuje. Jest biznesmen'm. Codziennie jemu wspólną kolację - ja, mąż i jego telefon. Potrafi odebrać nawet podczas gry wstępnej. Spędzamy ze sobą mało czasu. Po pracy wracam do pustego, smutnego, zimnego mieszkania. Postanowiłam postawić jasne warunki - o godzinie 20 odkładasz telefon, weekendy są dla nas, sprzedajesz część udziałów w innych firmach, skupiasz się na swojej. Od piątku nie podjął decyzji, które udziały idą na sprzedaż i widzę, że on nie chce tego. Chcemy mieć dziecko, ale boję się na nie zdecydować, ponieważ dziecko potrzebuje mamy i taty. Jestem samotna w małżeństwie, do tego ciągle smutna, zagubiona.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Olin1 Czas edycji: 2017-08-28 o 09:27 |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mąż woli pracę od żony.
Może terapia małżeńska? może on nie widzi tego co Ty i myśli, że go chcesz ograniczać? no i dziecko zupełnie odpada jeśli między Wami jest źle i nie myśl, że ono spowoduje spędzanie czasu w domu, bo nie tędy droga.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem czy dziecko będzie dobrym pomysłem w tym przypadku.
Na pewno nie rozwiąże waszych problemów. Jedyne co to będziesz trochę mniej samotna.. Cały czas mów mężowi otwarcie że chciała byś żeby choć czasem poświęcał Ci więcej czasu. Powiedz mu że czujesz się samotna w tym małżeństwie. Współczuję Ci autorko
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Zgodził się na terapie, ale oczywiście pojawia się kwestia braku czasu. Moje zdanie na temat dziecka jest jasne - musi zmienić się. Chociaż bardzo bym chciała mieć dziecko to jednak poczekam. Mąż codziennie wstaje o 6, idzie biegać, później siedzi w gabinecie. Przed pierwszym spotkaniem już pracuje, wraca do domu ok.19, idziemy na kolację, a po niej mąż wraca do laptopa a ja zostaje sama. I tak codziennie. Wczoraj wymusiłam wspólny dzien bez telefonu i było zupełnie inaczej. Spędziliśmy cudowny dzień, ale co z tego skoro wieczorem powiedział, że nie potrafi zrezygnować z udziałów, za to chciałby więcej. On jest uzależniony od zarabiania pieniędzy i biznesu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Olin1 Czas edycji: 2017-08-28 o 10:04 |
|
|
|
|
#5 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Olin1 Czas edycji: 2017-08-28 o 16:41 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli chcesz mieć męża że spokojną pracą na etacie, to po co wyszłaś za kogoś zupełnie innego? Moim zdaniem powinnaś więcej zająć się sobą. Wolne wszystkie wieczory i weekendy są podejrzewam nierealne, biznes się sam nie dopilnuje, a oczekiwanie, żeby facet zrezygnował ze swoich dążeń, jest niezbyt fair. Uważam, że oboje przesadzacie, on powinien wykroić czas tylko dla Was, ale tez Ty nie możesz oczekiwać, że osoba mająca własny biznes będzie o godzinie. 17.00 wyłączała zupełnie tryb praca i żyła tylko miłością.
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli te kolacje i czas razem są tak miłe dla was obojga aż dziwne, że nie chce mieć tego częściej... proponuje zamiast kolacji iść na terapię skoro to jedyna wolna chwile
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Wychodziłam za zupełnie innego mężczyznę. Miał swoją firmę, nie angażował się w inne firmy. Miał czas, który spędzaliśmy aktywnie, a teraz ? Przestałam ogarniać jego interesy, nie wiem ile mamy na koncie ciągle są przychody, wypływy. Myślałam, że m udziały w 9 firmach, a okazało się, że w 14. Dzisiaj wylatuje na spotkanie, wróci późnym wieczorem.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
ma swoje życie, oby ocknął się w porę i pojął co w życiu jest naprawdę ważne !
|
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;76673846]macie wspólność majątkową?[/QUOTE]
Mamy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#14 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zacznij z nim rozmawiać o jego pracy, o tym co robi, gdzie inwestuje, z czego wynikają jego decyzje. Mam wśród znajomych małżeństwo które wspólnie prowadzi firmy. Może to jest Wasza droga? Zamiast odcinać się - róbcie coś wspólnie. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;76675246]to dlaczego nie konsultuje swoich decyzji biznesowych z Tobą? Przecież przy wspólności majątkowej też będziesz odpowiadała przed wierzycielami.
Zacznij z nim rozmawiać o jego pracy, o tym co robi, gdzie inwestuje, z czego wynikają jego decyzje. Mam wśród znajomych małżeństwo które wspólnie prowadzi firmy. Może to jest Wasza droga? Zamiast odcinać się - róbcie coś wspólnie.[/QUOTE] Kiedyś opowiadał mi o każdym swoim kroku. Cieszyłam się razem z nim. Później postanowiliśmy nie rozmawiać o pracy w domu. I stało się. Straciłam kontrolę. A teraz kiedy dowiedziałam się, że wszystkie plany ma rozpisane do 2025 roku to aż mnie ciary przeszły. On ma milion myśli na minutę, cały czas myśli w co wejść, co da mu jeszcze więcej pieniędzy. Proponował mi, żebym zamknęła swoją firmę i pracowała z nim, albo w jego firmie - stanowisko bliżej nieokreślone. Tylko ja z branżą nie mam nic wspólnego. Wejdę do firmy, nie zacznę od podstaw, nie znam się na tym kompletnie. Boję się oceny pt:. ,,Kariera przez łóżko", albo że zależy mi na pieniądzach i tym podobnym. Taka praca to jest pewne uzależnienie od męża. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Olin1 Czas edycji: 2017-08-28 o 16:44 |
|
|
|
|
#16 | |
|
BAN stały
|
moim zdaniem musisz wypośrodkować, bo z jednej str masz dobrobyt i pieniądze, z 2 wiecznie zajętego faceta.
wg mnie 1. ustal jasno i konsekwentnie że te wasze wspólne kolacje mają być bez smarfona; telefonów i maili. To tylko ileś minut dziennie wieczorem, bardzo niedobrze, że nie umie odmowić sobie nawet tyle, to już jest przesada Cytat:
Niepotrzebnie stopujesz się obawami. Wielu rzeczy przecież możesz się nauczyć. Nie znasz to poznasz. Za jakiś czas możesz być w tym świetna. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeżeli nie chcesz z nim pracować - to pytaj co się u niego dzieje, jakie decyzje podejmuje, żebyś trzymała rękę na pulsie i była na bieżąco. Czy mąż jest znacznie starszy od Ciebie skoro obawiasz się oceny "kariera przez łóżko"?. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Nie jest dużo starszy. Mam 27 lat, za niedługo 28, a mąż 31 lat. Raczej normalna różnica wieku.
Staram się postawić granice, ale jak widzę nie da się. W piątek ustaliśmy, że wieczory i weekendy są dla nas, a dzisiaj już przepada nam wieczór, pewnie nawet nie zobaczymy się. Długo pracowałam na swoje nazwisko, może moja firma jest malutka, ale to jest coś własnego. Oczywiście mogłabym pogodzić obie firmy. Chociaż moja firma nie może równać sie z interesami mojego męża. Ale on działa od 11 lat, ja od 4 lat. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Olin1 Czas edycji: 2017-08-28 o 13:01 |
|
|
|
|
#19 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Zupelnie normalne godziny pracy. Moj Tz pracuje na etacie i tez wraca o 19.30.
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
[1=b7c523c48d685fff13c5db5 a9d3e58ccf0b35a9f_65555d0 8413b4;76677136]I tak juz jestescie od siebie zalezni, bo macie slub i wspolnote majatkowa. Masz doswiadczenie w zarzadzaniu (swoja) firma, dlaczego uwazasz ze powinnas zaczynac od zera? Jak najbardziej mozesz wejsc do firmy jako wspolnik[/QUOTE]
Dlaczego uważam, że powinnam wejść do firmy od zera ? Nie mam doświadczenia w tej branży, a to już powoduje ocenianie. Wspólnika nie proponował mi. Tak naprawdę firma to jedno, druga sprawa to jego interesy to jest głównym sprawcą zamieszania. Póki nie zaczęła się zabawa z udziałami, mąż miał czas dla mnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#25 |
|
Konto usunięte
|
Autorka jasno wypunktowała o co jej chodzi, co jest nie tak (odbieranie telefonu w czasie gry wstępnej, w weekendy ciągle na telefonie, angażowanie się z kolejne projekty, chociaż czasu nie ma, brak czasu na rozmowy, normalne życie), więc nie rozumiem porad "zajmij się sobą". No kurczę, i za 5-10 lat ma się obudzić stwierdzając, że ma z mężem tyle wspólnego, co z panem sprzedającym jej warzywa w sklepiku na rogu? Praca pracą, własna działalność to rzecz wymagająca, ALE oczekiwania Autorki nie są wzięte z sufitu, czy księżyca. Wychodziła za kogoś, kto nieco czasu na związek, dbanie o intymność, dobre relacje miał. Więc ma prawo być i rozczarowana obecną sytuacją i wymagać zmian.
Autorko, granice które chcesz postawić są jasne, zrozumiałe i masz rację, bo samotność w związku jest chyba gorsza, niż samotność gdy jest się naprawdę samej. Przynajniej w tym drugim przypadku można próbować randek, szukać kogoś, a teraz jesteś w impasie, bo ani tak, ani tak. Postaw sprawę jasno, a jeżeli facet się nie opamięta, nie zobaczysz, że realnie coś zmienia, to niestety chyba będzie oznaczało, że wybrał pracę i budowanie czegoś na własny rachunek, bez Ciebie jako partnerki życiowej. |
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Miał dwa wyjścia albo będzie wyłączać telefon po 20, zrezygnuje z części udziałów, zarezerwuje weekendy dla mas, albo odchodzę. Raz wyłączył telefon po 20, w sobotę zjedliśmy kolację bez telefonów, w niedzielę cały dzień razem poza domem i nagle atmosfera pryska jak bańka mydlana, bo mój mąż nie chce sprzedawać udziałów, bo na wszystkich wychodzi dobrze. Dzisiaj pewnie nie zobaczymy się,jutro dopiero wieczorem. No i co ja mam zrobić? Niby stara się, ale jednocześnie nie chce pozbyć się udziałów.
|
|
|
|
#27 |
|
Konto usunięte
|
Dokładnie. Poza tym nie rozumiem dlaczego radzicie Autorce rezygnować ze swojego życia i naginać się "pod męża"? Czy tylko na niej spoczywa odpowiedzialność za dbanie o związek?
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Nie rozumiem, dlaczego autorka ma się zająć sobą? Chyba nie po to wychodziła za mąż, aby tego męża nie było. Dla mnie to karygodne, jeśli ktokolwiek (a tymbardziej facet) używa telefonu w tak niestosownych momentach. Porozmawiaj z nim jeszcze raz na spokojnie jak ty to widzisz, jak się czujesz. Wydaje mi się, że Twój mąż cierpi na pracoholizm i powinien udać się do specjalisty.
|
|
#29 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 Czas edycji: 2017-08-28 o 14:12 |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;76678656]A on, jeśli chcał mieć 120% swojego czasu zarezerwowane dla pracy, to po co w ogóle brał ten ślub? Stworzył formalny związek, rodzinę - to też jest obowiązek, przykro mi. Już nie wspominając o tych dzieciach które z tego co rozumiem chciałby mieć, pewnie pod warunkiem, że same się wychwają.[/QUOTE]
Widzę jak zostaje sam z naszym dzieckiem, dzwoni telefon ,,poczekaj za 5 minut dam Ci jeść". Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:36.