Mamusie marcowe 2018 cz. 2 - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-08-28, 15:22   #2401
lelowa
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 2

Co ty wiesz o swoim dziadku bylo zaiebiste jak dla mnie Glupowate ale czasami lubie takie filmy
lelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 15:23   #2402
_Selina_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lelowa Pokaż wiadomość
Co ty wiesz o swoim dziadku bylo zaiebiste jak dla mnie Glupowate ale czasami lubie takie filmy
Ja lubię takie filmy, za dużo mam problemów na co dzień, żeby jeszcze filmami się dołować

___wysłane z telefonu, staram się sprawdzać co napisałam, ale czasami słownik "wie lepiej" ___
_Selina_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 15:24   #2403
lelowa
Zakorzenienie

Zla kobieta tez fajne

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Napisane przez _Selina_ Pokaż wiadomość
Ja lubię takie filmy, za dużo mam problemów na co dzień, żeby jeszcze filmami się dołować

___wysłane z telefonu, staram się sprawdzać co napisałam, ale czasami słownik "wie lepiej" ___
Jasne, czasami trzeba sie odmulic
Stary 2017-08-28, 15:25   #2404
Torrence
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja juz sie po malu bede umawiac na polowkowe prywatnie.
Ja też, nawet muszę, żeby nie obudzić się z ręką w nocniku. Jak będę odbierała wyniki pappa to się zapiszę.
Stary 2017-08-28, 15:27   #2405
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Dolly Pokaż wiadomość
Dziewczyny a to prawda, że tylko raz przysługuje 49% na klub, a później standardem 40%?

Właśnie, co do filmów to macie może jakieś fajne komedie do polecenia? Mogą być jakieś romantyczne
asiula1306 oglądałaś online?

Wczoraj oglądałam "na pewno, być może"- bardzo mi się podobał i też oglądałam "i co my teraz zrobimy?"- meksykański film o wpadce- też znośny chociaż trochę irytujący momentami. Z innych komedii- Millerowie (to już chyba klasyk), "Kocha, lubi, szanuje", "najlepsze, najgorsze wakacje", "Raj dla par", "a więc wojna". Głównie oglądam na Netflixie, kilka filmów mam na dysku ale to raczej nie z komedii. Przymierzam się do Liona ale chyba muszę mieć odpowiedni nastrój.

Edytowane przez asiula1306
Czas edycji: 2017-08-28 o 15:28
asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 15:34   #2406
lelowa
Zakorzenienie

Kocha lubi szanuje bardzo lubie, kilka razy ogladalam
Stary 2017-08-28, 15:34   #2407
Nicole`_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Ja nie wiem czy nie odwołać prenatalnych Bo miał mi je robić luxmed ale chciałam się upewnić że są darmowe bo w moim pakiecie wszystkie wizyty i badania są darmowe i mieli do mnie z tym oddzwonić a tego nie zrobili. A i tak tego samego dnia mam normalną wizytę to chyba doktor i tak zobaczy czy przezierność karkowa jest ok i czy jest kość nosowa
Niekoniecznie tak będzie. Ja tak miałam za 1 razem, lekarz nie miał w gabinecie usg i powiedział mi, że nie zrobi, bo nie umówiłam się na badanie z usg. A poza tym mam mniej niż 35lat i nie ma się czym martwić. I odesłał mnie z kwitkiem...
Stary 2017-08-28, 15:40   #2408
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiula1306 Pokaż wiadomość
Ja bardzo nie lubie nadawania imion po rodzicach (np. Tomasz Junior)- kojarzy mi sie z wybujalym ego najczesciej tatusia (bo spotykam sie glownie z takim zjawiskiem wsrod mezczyzn). Co innego jak nadaje sie imie po kims z rodziny ale to nie jest imie oficjalne. Do mojej babci wszyscy mowili jednym imieniem a w papierach miala inne i bylabym sklonna nazwac corke po "ksywie" babci. My jednak z mezem postanowilismy nie dawac dzieciom imion z najblizszej rodziny (do naszych dziadkow). Dla chlopca wybralismy imię takie jakie nosil moj pradziadek ale to akurat przypadek

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Cytat:
Mnie tez troche dziwi nadawanie tego samego imienia synowi jakie nosi ojciec ale kiedys to bylo bardzo popularne, u mnie w rodzinie duzo przykladow gdzie pierworodny dostawal imie po ojcu
Nie wiem czy to odnosi się do mojej wypowiedzi, ale ja pisałam o ksywkach, typu <przykład> "mały Siwy" - bo np. na ojca mówili Siwy (nic innego mi teraz do głowy nie przychodzi ).
Imion nadawanych po rodzicach nie rozumiem i sama bym takich nie nadała między innymi ze względów logistycznych wołasz "Michał" a do kuchni przybiega mąż i syn Zresztą jest tyle ładnych imion, że nie widzę głębszego sensu się bawić w takie rzeczy

Cytat:
Napisane przez Torrence Pokaż wiadomość
Powiem Ci tak - ja byłam na usg 11-14 dwa razy: na nfz i prywatnie.
Ten lekarz na nfz (miał tytuł dr n. med) nie miał tego certyfikatu do badań prenatalnych. Przezierność i CRL zmierzył, określił miejsce i stan kosmówki ale tylko to. W opisie było "kość nosowa nie do oceny" i na pewno nie chodziło o to, że mała była za mała i nie dało się zmierzyć.
Na tych prenatalnych z prawdziwego zdarzenia mamy dużo róznych pomiarów. Oprócz NT i NB w opisie mam: info o ilości płynu owodniowego, obraz jajników (moich oczywiście), info o budowie główki i mózgu, że serce czterojamowe w dobrym miejscu, że jest żołądek i pęcherz, oglądała rączki i nóżki (nawet powiedziała, że u rączek są wszystkie paluszki), budowa pępowiny, no i przepływy.
Także bez porównania.

Edit: Zanim skończyłam pisać to zdążyłaś odpisać i zauważyłam, że o co innego chodzi Jeśli ten lekarz jest na tej liście to chyba nie ma się czym martwić tylko po prostu iść na tą wizytę
ja chyba będę miała taką sytuację jak piszesz. Mój lekarz nie ma uprawnień/certyfikatu do robienia prenatalnych, ale coś tam wspominał jak spytałam o pappa, że on będzie mi też robił "coś" (nie pamiętam jak to nazwał), ale nie ma certyfikatu na "coś tam", a inne prywatne placówki mają . I że jak będę miała wyniki z tamtej prywatnej kliniki to żebym przyniosła.
Pewnie tak będzie tak jak piszesz, że będzie mierzył, ale nie wszystko
Stary 2017-08-28, 15:42   #2409
pretty_girl19892
Zakorzenienie

GG do pretty_girl19892

Cytat:
Dzięki

Cytat:
25mg/dl
Podejście ginów było różne - ten na nfz jak zwykle nic nie powiedział, dał skierowanie na mocz i wizyta za trzy tygodnie (w tym momencie za dwa tygodnie bo byłam równo tydzień temu).
Ginka prywatnie (byłam w piątek) kazała dzisiaj powtórzyć badanie i przesłać jej zdjęcie wyników i wtedy telefonicznie powie co dalej.
Póki co żadnych leków nie mam. Jutro się okaże.
Daj prosze znac czy cos na to bialko Ci powiedzial

Co do promocji rossmanna to faktycznie te 49% jest jednorazowe, pozniej tylko 40% wchodzi

Co do USG to ja mam na kazdej wizycie prywatnej

PM 2017
pretty_girl19892 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 15:45   #2410
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny a to prawda, że tylko raz przysługuje 49% na klub, a później standardem 40%?

Właśnie, co do filmów to macie może jakieś fajne komedie do polecenia? Mogą być jakieś romantyczne
Jeśli jesteś w klubie przysługuje Ci -49% na 2 produkty, a na pozostałe -40%.
Jeśli nie jesteś w klubie to masz na wszystko -40%

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ----------

co do komedii romantycznych ja polecam "Igraszki losu"
była to jedna z pierwszych komedii romantycznych jakie oglądałam (jeszcze wtedy na płycie do komputera) i mam do niej ogromny sentyment
a przypomniałam sobie o niej bo leciała ostatnio w TV
Stary 2017-08-28, 15:46   #2411
_Selina_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia6713 Pokaż wiadomość
Jeśli jesteś w klubie przysługuje Ci -49% na 2 produkty, a na pozostałe -40%.
Jeśli nie jesteś w klubie to masz na wszystko -40%

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ----------

co do komedii romantycznych ja polecam "Igraszki losu"
była to jedna z pierwszych komedii romantycznych jakie oglądałam (jeszcze wtedy na płycie do komputera) i mam do niej ogromny sentyment
a przypomniałam sobie o niej bo leciała ostatnio w TV
Pierwsze całe zakupy są obniżone o 49 %, a kolejne zakupy są już z mniejszą zniżką.

Stary 2017-08-28, 15:54   #2412
Mecassie
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie tez troche dziwi nadawanie tego samego imienia synowi jakie nosi ojciec ale kiedys to bylo bardzo popularne, u mnie w rodzinie duzo przykladow gdzie pierworodny dostawal imie po ojcu

Cytat:
Ja wizytuję u prywatnej też dopiero za miesiąc... Chyba, że znowu mi wyjdzie białko w moczu Czy mówili Ci coś na temat terminów usg teraz? A może mamusie mają jakieś doświadczenia? Teraz dopiero połówka?!
U mnie wizyta teraz będzie w 17tyg. A później połowkowe w 20tyg. Ale na połówkę jade tam gdzie na prenatalne na skierowanie

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

Cytat:

Ostatnio oglądałam "Jak to robią single" i nieźle się uśmiałam. Albo może "Jak urodzić i nie zwariować" na czasie hehe

Pretty czekalam tydzień na Pappa posle Wam potem fotkę tego mam to na mailu to jakoś zrobię zdjecie ekranu

Mecassie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 15:54   #2413
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy to odnosi się do mojej wypowiedzi, ale ja pisałam o ksywkach, typu <przykład> "mały Siwy" - bo np. na ojca mówili Siwy (nic innego mi teraz do głowy nie przychodzi ).
Imion nadawanych po rodzicach nie rozumiem i sama bym takich nie nadała między innymi ze względów logistycznych wołasz "Michał" a do kuchni przybiega mąż i syn Zresztą jest tyle ładnych imion, że nie widzę głębszego sensu się bawić w takie rzeczy

ja chyba będę miała taką sytuację jak piszesz. Mój lekarz nie ma uprawnień/certyfikatu do robienia prenatalnych, ale coś tam wspominał jak spytałam o pappa, że on będzie mi też robił "coś" (nie pamiętam jak to nazwał), ale nie ma certyfikatu na "coś tam", a inne prywatne placówki mają . I że jak będę miała wyniki z tamtej prywatnej kliniki to żebym przyniosła.
Nie, to raczej tak ogolnie ksywka po rodzicach jest spoko

Stary 2017-08-28, 15:56   #2414
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwsze całe zakupy są obniżone o 49 %, a kolejne zakupy są już z mniejszą zniżką.

jesteś pewna?
No ja dostałam tylko na 2 produkty -49%

W załączeniu moje pierwsze zakupy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ro.jpg (62,9 KB, 48 załadowań)
Stary 2017-08-28, 16:04   #2415
Mecassie
Zakorzenienie

Chyba pożycze od mamy na balsam z palmersa bo ja mam na koncie 1,50zl. Od męża nie chcę brać

Stary 2017-08-28, 16:14   #2416
czaro_dziejkaa
Zadomowienie

mecassie super, ze wynik z krwi ok, bardzo się cieszę
Ja jutro idę po wyniki, trochę mam stresa.

lelowa zdrowia dla córeczki

Ale jestem dziś padnieta, co chwile wymioty mnie męczą
czaro_dziejkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 16:25   #2417
lelowa
Zakorzenienie

Cytat:

Niee, ja odpisywalam na post asiuli

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

Cytat:
Napisane przez czaro_dziejkaa Pokaż wiadomość
mecassie super, ze wynik z krwi ok, bardzo się cieszę
Ja jutro idę po wyniki, trochę mam stresa.

lelowa zdrowia dla córeczki

Ale jestem dziś padnieta, co chwile wymioty mnie męczą
Boze biedna ty, mi dzis minimalnie odpuscilo ale to chyba przez dzisiejszy maraton, wszystko w biegu i nawet o nich nie myslalam ale rano paw jak zawsze.
Stary 2017-08-28, 16:42   #2418
Nicole`_
Zakorzenienie

lelowa, jak ja mam poranek w biegu to później dzień jeszcze bardziej do bani Nie mogę niczego robić szybko, biegać, schylać się... masakra :/

Wczoraj było mi mega źle wieczorem więc po 21 poszłam spać... obudziłam się po godzinie i musiałam biec do łazienki natychmiast ;( Mam już dość.
Stary 2017-08-28, 16:48   #2419
lelowa
Zakorzenienie

No i niech ktos powie, ze ciaza jest lekka latwa i przyjemna. Ech obysmy juz wszystkie pozegnaly te okropne dolegliwosci i mogly na 100% cieszyc sie maluchami w brzuszkach
Stary 2017-08-28, 16:54   #2420
xxxJuanaxxx
Wtajemniczenie

GG do xxxJuanaxxx

Cytat:
Napisane przez marcia45 Pokaż wiadomość
Ja chodzić w zwykłych daje radę. Ale wysiedzieć 8 h w pracy już nie Więc już tydzień temu przywlókł AM ciążowe z komórki, a wcześniej chodziłam w leginsach i tunikach lub sukienkach/spódnicach.

Dziś zostaje w domu napisałam do szefa. Weekend byłam sama z córką i sporo ja nosiłam i dziś tak mnie brzuch boli że tylko leże. Nawet nie mam siły ją do przedszkola odprowadzić.

Ja mam tak samo... W biodrowki bez problemu się miescze ale po kilku godzinach pracy robi się niewygodnie. Musze iść na zakupy ciążowe

Cytat:
taka wiadomość to cudowne emocje! Napewno wszyscy się ucieszą i będą dopingować
Ogólnie poszło bardzo spoko Tylko juz wieść zaczęła się nieść po innych oddziałach

Cytat:
Dziewczyny zdrowia dla Was i dzieci :-*
Wiecie, że w Rossmann jest promocja na pielęgnację ciężarnych? dzisiaj się obkupiłam

Też ostatnio skorzystałam z promocji i kupilam palmersa. Dodatkowo zapisałam się do klubu rossne i dostałam info że w prezencie powitalnym mam do odbioru oliwke babydream
Cytat:
Napisane przez Mecassie Pokaż wiadomość
Dziewczyny dostałam wyniki Pappa i ryzyko ciutek wzrosło ale dalej jest niskie 1:3880 ! Najlepsze info tej ciąży !

Swietnie!!!
Cytat:
Napisane przez ScarlettO Pokaż wiadomość
u nas to będzie bitwa z imieniem, czy to męskie czy damskie... to co mnie się podoba nie podoba się TŻ i na odwrót ale może kiedyś się dogadamy

Mecassie, super wynik ja pewnie w czwartek oddam krew i też będę konsultować na kolejnej wizycie pappę. jednak nifty odpuszczamy, to pappę zrobię dla spokoju ducha

a na obiad mam dziś leczo
U mnie to samo... Imiona które podobają się mi źle kojarzą się TZtowi i ich nie chce A TZtowi podoba się imię, które mi niezbyt odpowiada

Cytat:
Ja wizytuję u prywatnej też dopiero za miesiąc... Chyba, że znowu mi wyjdzie białko w moczu Czy mówili Ci coś na temat terminów usg teraz? A może mamusie mają jakieś doświadczenia? Teraz dopiero połówka?! :
Wg wytycznych nastepne są polowkowe. Ja juz sie zapisałam do najlepszego gościa bo u niego z miejscami jak ze świeżymi buleczkami - znikaja w mgnieniu oka.
Ja dodatkowo na kazdej wizycie mam robione usg przez moją ginekolog
Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Ja nie wiem czy nie odwołać prenatalnych Bo miał mi je robić luxmed ale chciałam się upewnić że są darmowe bo w moim pakiecie wszystkie wizyty i badania są darmowe i mieli do mnie z tym oddzwonić a tego nie zrobili. A i tak tego samego dnia mam normalną wizytę to chyba doktor i tak zobaczy czy przezierność karkowa jest ok i czy jest kość nosowa
A jaki masz pakiet? Ja miałam darmowe w luxmedzie. Zresztą jak rezerwujesz badanie przez stronę (portal pacjenta) to od razu wyświetla Ci się informacja ile będzie kosztować badanie (w przypadku darmowych wyswietla się 0 zl)

xxxJuanaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 17:11   #2421
_Selina_
Zakorzenienie

Cytat:
jesteś pewna?
No ja dostałam tylko na 2 produkty -49%

W załączeniu moje pierwsze zakupy
Tak zrozumiałam kasjerkę. Muszę później poszukać paragonu

Stary 2017-08-28, 17:17   #2422
fioleciasto
Zakorzenienie

Zajrzałam tutaj po dłuższym czasie i jest mi niesamowicie przykro, że na wątku poszerzyło się grono aniołków. Słodka, pewnie tu już nie zaglądasz, ale tak mocno trzymałam za Ciebie kciuki!

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 17:18   #2423
Torrence
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pretty_girl19892 Pokaż wiadomość
Daj prosze znac czy cos na to bialko Ci powiedzial
Jasne , jak coś będzie nie tak i będzie droga postępowania to dam znać.
W tamtym badaniu wyszły mi jeszcze kryształy szczawianu wapnia ale akurat to nie jest zaskoczeniem - miewałam już piasek w nerkach, kolki nerkowe i zakażenia dróg moczowych. Więc liczę, że to białko było związane z infekcją a nie coś poważniejszego. Tak czy inaczej nie martwię się na zapas.

Cytat:
U mnie wizyta teraz będzie w 17tyg. A później połowkowe w 20tyg. Ale na połówkę jade tam gdzie na prenatalne na skierowanie
Mam identycznie, i zapewne terminy tych wizyt też będą zbliżone

Cytat:
Napisane przez xxxJuanaxxx Pokaż wiadomość
Ja dodatkowo na kazdej wizycie mam robione usg przez moją ginekolog
A no właśnie. Pytam, bo po prostu nie wiem jak się nastawić, zobaczymy jak będzie. Tak czy inaczej jeszcze długo więc nie będę o tym myślała
Stary 2017-08-28, 17:26   #2424
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
Zajrzałam tutaj po dłuższym czasie i jest mi niesamowicie przykro, że na wątku poszerzyło się grono aniołków. Słodka, pewnie tu już nie zaglądasz, ale tak mocno trzymałam za Ciebie kciuki!
Witaj ponownie No niestety, trochę nam się posypało ale mamy nadzieję że to już koniec złych wieści i czekają nas same dobre. Jak na razie wyniki prenatalnych które niektóre dziewczyny już mają za sobą są bardzo dobre, więc reszta z nas liczy na to samo
Stary 2017-08-28, 17:26   #2425
marcia45
Zadomowienie

Lelowa a ile mała ma. Kurka nie lubię lekarzy którzy na lekkie szmery dają antybiotyk. Tymbardziej, że nasz zawsze ma schemat inhalacje, jak nie pomaga steryd do inhalacji i antybiotyk w ostateczności.

Czekam na wizytę gin na NFZ. Porażka położna siedzi i nic nie robi a założyć kartę ciąży mam przyjść jutro o 7 bo teraz ona czasu nie ma haha

Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam

7.7.2012 godz 17
7.3.2015 moje druga miłość

Anioły nie mają przecież chandry, gorszego dnia, zmarszczek i okresu
marcia45 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 17:28   #2426
lelowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marcia45 Pokaż wiadomość
Lelowa a ile mała ma. Kurka nie lubię lekarzy którzy na lekkie szmery dają antybiotyk. Tymbardziej, że nasz zawsze ma schemat inhalacje, jak nie pomaga steryd do inhalacji i antybiotyk w ostateczności.

Czekam na wizytę gin na NFZ. Porażka położna siedzi i nic nie robi a założyć kartę ciąży mam przyjść jutro o 7 bo teraz ona czasu nie ma haha

1,5 roku. No tylko, ze ta choroba sie ciagnie 1,5 mca wiec i tak jak na tego lekarza pozno zapisal antybiotyk, probowalismy bez tego sobie poradzic ale sie nie dalo.
Stary 2017-08-28, 17:29   #2427
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiula1306 Pokaż wiadomość
Witaj ponownie No niestety, trochę nam się posypało ale mamy nadzieję że to już koniec złych wieści i czekają nas same dobre. Jak na razie wyniki prenatalnych które niektóre dziewczyny już mają za sobą są bardzo dobre, więc reszta z nas liczy na to samo
Oh to już na pewno koniec złej passy! Samych zdrowych maluchów wszystkim życzę i za każdą mocno trzymam kciuki

Stary 2017-08-28, 17:29   #2428
Mecassie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
Hej Fiole jak tam u Was ?
Niestety duże jest to nasze grono aniołków miejmy nadzieję że wszystko co złe mamy już za sobą i czekaja nas same dobre wiesci.

Stary 2017-08-28, 17:37   #2429
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Hej Fiole jak tam u Was ?
Niestety duże jest to nasze grono aniołków miejmy nadzieję że wszystko co złe mamy już za sobą i czekaja nas same dobre wiesci.

Bardzo duże

U nas im dalej tym lepiej. Czas leczy rany, choć tą ranę zaleczy tak naprawdę, pewnie dopiero małe, bijące serduszko. Ale jest w porządku

Stary 2017-08-28, 17:42   #2430
punamama
Rozeznanie

Jeśli będę miała dziewczynkę to imię już mamy. Jeśli chłopca to będzie problem bo mam już jednego synka i trudno mi będzie wymyśleć równie fajne imię a lubuję się w tych pospolitych.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości