![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czy on sie wymiguje?prosze o rade
Ja mam 22 lata a on 24, wlasnie konczy studia.
Hmm to on poruszyl temat zareczyn,ja nie chce o tym rozmawiac po tym co osttanio uslyszlam...a poza tym jakos mi tak glupio wchodzic na te tematy...zeby nie pomyslal,ze wywieram na nim jakas presje. To on chce ogladac piersionki zareczynowe....owszem.pok azuje mu,ktore mi sie podobaja ale tylko dlatego,ze sam o to prosi. Osttanio uslyszlam,ze slub za dwa lata ale o zareczynach ani słychu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Bardzo młodzi jesteście oboje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Skoro to on porusza temat, to moze planuje coś i chce Ciebie wybadać. Jest też możliwosć, że jeśli chce ślub za 2 lata to zareczyny planuje najwcześniej za rok,bo nie chce trwać dwóch lat w narzyczeństwie. A zaręczyny kojarzą mu się z wyzanczeniem terminu ślubu. W sumie nie wiem już w czym problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
hello ..przykro mi ale zupelnie nie rozumiem..
jestem anty na sluby,jak ma wyjsc to wyjdzie,lepiej jak najdluzej poczekac ze slubem a najlepsze sa zwiazki wolne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ludzie są różni-jedni są gotowi po roku, inni po 8 latach. Ja bym go nie namawiała tylko porozmawiała o tym czy widzi was kiedyś razem jako małżeństwo, zwróć też uwagę czy w rozmowach wspomina o przyszłości, dzieciach z tobą itp. jeśli tak to zapewne ma jakieś plany ale widocznie nie chce ich teraz realizować..ja go rozumiem, po co sie spieszyć.
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Aniela najpierw piszesz, że Twój chłopak nie jest gotowy do zaręczyn a potem, że szuka dla Ciebie pierścionka. Wobec tego czy on rzeczywiście nie myśli o ślubie?
Jednak nie to mnie zastanawia w tej całej historii. Dlaczego Ty sama pragniesz ślubu? Czym dla Ciebie jest ślub? Co zmieniłby w Twoim życiu ślub?
![]() |
#39 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tak zrobiłam. Cytat:
![]() Druga sprawa to to, że... na forum slubnym, kilkakrotnie czytałam, że TŻci mówią, że nie, że nie zaręczamy sie itd chcąc... uspić czujność, bo chcieliby, aby zaręczyny były zaskoczeniem ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Życia się nie da do końca zaplanować , pewne rzeczy się po prostu dzieją. Ja nie planowałam ślubu przed 30 a wyszłam za mąż w wieku 25 lat. Bywa , trzeba się czasem dać ponieść. Jak się ma warunki oczywiście
![]() Chii słodki avatarek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak miała kiszone ogóry to bardziej mi się podobał jej av ![]()
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Radzę ci powiedzieć facetowi wprost o co ci chodzi. To nie ma być forma szantażu, nie traktuj tego w ten sposób. Po prostu ty masz inne marzenia, być może on ma inne, 2 lata to jest akurat idealny okres czasu żeby stwierdzić na ile te wasze marzenia się zbiegają. Jeśli są rozbieżne to nie ma co się łudzić, że to się nagle zmieni. A gwarancji na szczęście w związku nie daje ani ślub ani jego brak ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem was kobiety ,macie po 20 kilka lat ,chlopaka od 2-5-7 lat studiujecie,zyjecie z rodzicami na ich koszt ani mieszkania,auta,pracy a myslicie o slubach ,imprezach,wyadtkach .
zamieszkajcie razem ,zyjcie wspolnie bez papierka po co wam ten papier ?zobaczcie jak smakuje zycie na wlasny rachunek a pozniej oczekujcie deklaracji do konca zycia,slub nie zajac nie ucieknie i mozna go brac taki jaki se chce za swoja kase ,majac jakies zaplecze materialne. Zmuszacie chlopaka do deklaracji ,chlopaka ktory dopiero poznaje zycie ,oczekujecie cudow po slubie a wspolnye mieszkanie,zycie codzienne to nie bajka szczegolnie jesli trzeba sie utrzymac za grosze bez wsparcia rodzicow. pytam po co wam te szybkie wymuszone sluby ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Ale właśnie poważne decyzje, deklaracje jak chęć zawarcia małżeństwa powinny motywować do zdobycia pracy/własnego mieszkania, jednym słowem do samodzielności. Uważasz, że lepiej jak siedzą u mamy do 30-stki? Moi rodzice pobierali się mając po 20 lat. I było to okej, uznawało się, że są dorośli. Teraz gdy facet ma 25 lat to nadal nie jest dorosły, ma 30 lat nadal nie jest dorosły... Wg mnie jak dorósł do seksu, do wspólnego mieszkania, do wymagania od kobiety tego, czego zazwyczaj wymaga się w małżeństwie to dorósł i do tego małżeństwa. Najłatwiej to by było tak, żeby mieć przywileje, nie mieć obowiązków... A większość dziewczyn godzi się na to, a potem po 5, 6 czasem 7 latach związku modlą się o ślub...
![]() |
![]() |
#46 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wiek nie świadczy o gotowości do brania ślubu, bo znam całe gro 30latków, którzy zdecydowanie nie mają zamiaru brać ślubu, zarówno mężczyzn, jak i kobiet. edit: Co do "niedorosłych" 30 latków, to... mój były i jego przyjaciel, obecnie po lat 30, obydwoje w sumie pępowiny odciąć nie umieja i... "nie chca trwałego związku, oni chcą emocji, szaleństw, adrenaliny, a nie stałości".
![]() |
![]() |
#47 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Bo tak to powstaje paradoks jak we Włoszech. Parki umawiają się na schadzki, mieszkając z rodzicami i na ich koszt, i może nie było by w tym nic złego, żeby nie to, że we Włoszech te parki dobiegają 40stki... A wszystko to tłumaczą, że oni by ślub wzięli ale nie ma warunków, jeszcze nie dojrzeli itp. ... Cytat:
Większość par w tym wieku, szczególnie na studiach mieszka razem. Okazuje się, że żyją jak małżeństwa - ona gotuje i robi pranie. On wynosi śmieci. Na święta jeżdżą razem. W zasadzie niczym nie różnią się od przeciętnego małżeństwa, ale jakby ich o to zapytać, to zgodnie twierdzą, że to za wcześnie i nie dorośli. Skoro za wcześnie i nie dorośli, to po co to robią? To tylko zabawa w domek? Cytat:
![]() |
![]() |
#48 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Swoja drogą, co znaczy "normalne życie"? Ja wzięłam ślub w wieku lat 22, więc mogę się nie mieścić w "normach" pewnych ludzi.
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no fakt ,kiedys 20 latkowie brali sluby,mieli dzieci i mieszkanie z przydzialu ale czasy sie zmienily na nasze -mlodych-szczescie. do sexu dorastaja juz 15 latkowie ale nie o fizyczny rozwoj chodzi tylko psychiczny i utaj rzadko ktory sex dzieci jest przemyslany ,zaplanowany i odpowedni. nie mieszkaja razem to raz ,dwa kobiety maja jednak troche gorzej bo jak 30 nie ma faceta to jest stara panna lub feministka-niestety takie stereotypy pokutuja nie tylko na wsi. podam na przykladzie mojego brata ,ma 23 lata ,ma dziewczyne od 7 lat chyba ,mieszkaja razem z 2 lata czy jest gotowy na slub ?pewnie tak ale bo to tylko podpisanie papierka ktore nic w ich zyciu nie zmieni wiec po co ? na dziecko ?pewnie gdyby sie trafilo to musieliby ponesc odpoweidzialnosc ale czy 23 letni facet w pelni moze byc odpowiedzialnym ,stabilnym ojcem ?czy ktorykolwiek chce byc w tym wieku ojcem ? nie znam . modlenia sie o slub nie rozumiem bo po co im ten slub ? jesli facet mieszka z rodzicami,spotyka sie z dziewczyna od 2 czy wiecej lat i nie robi nic aby zmienic to w wspolne dorosle zycie to co poradzic ?zmusic ?szantazowac?zajsc w ciaze? ktora z nas chcialaby miec faceta ktorego trzeba w taki czy inny sposob motywowac do wydawaloby sie naturalnych przemian w zyciu? niektorzy nie dorastaja do oderwania do rodzicow i tyle.a moze to nie ich czas,kobieta ? po co sie oszukiwac i brnac w zwiazek bez przyszlosci ze o milosci nie wspomne? nie rozumiem tez ludzi ktorzy pracuja za granica w fastfodzie ,odkladajac na polskie wesele ,nie majac nic wlasnego ani tam ani w polsce ,pytam po co ? ale ja w tej kwestii odstaje od spoleczenstwa a moze spoleczenstwo nie jest gotowe na taki styl zycia ;-) ,nie mam slubu ,mam dziecko i jestem w zwiazku 10 rok i nigdy nie chcialam brac slubu wiec mam prawo tych modlitw o slub nie rozumiec :-D |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
hihi mimo tego, ze zostala zona w mlodym wieku, potrafi zrozumiec, ze niektorzy nie chca brac slubu i nie oznacza to bynajmniej, ze nie uwazaja swojego partnera za towarzysza na cale zycie.
Nie wiem czemu tak wiele z was nie potrafi pojac, ze slub nie jest ani obligatoryjnym krokiem w zwiazku ani tez niepodwazalnym dowodem milosci. Zgadzam sie rowniez z paula - pojac nie moge jak mlodzi ludzie moga sie tak upieprzac (ciezka sytuacja materialna) na wlasne zyczenie ![]()
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Druga sprawą, której nie rozumiem i chyba nigdy nie zrozumiem, dlaczego gotowość do zaręczyn, slubu niektórzy katogoryzuja jako dorosłość... wydaje mi się, że bardziej dorosłą postawą będzie - nie bierzmy ślubu póki nie jestem gotowy niż weźmyu ślub, w końcu jesteśmy razem, jakoś to będzie ![]()
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Normalne jest, że w tej sytuacji potępiam osoby, które w wieku 25 i czasem dłużej biorą od mamy kieszonkowe. To dla mnie mięczaki i nieroby ![]() Co do formalizowania związku. Tu też mam inny pogląd. Dla mnie ślub to był taki start dla związku, wcześniej to można powiedzieć były przygotowania. Poznawanie siebie albo raczej próba poznawania siebie. No i dla mnie być i mieszkać oznacza że chcę tak przez całe życie. Owszem, można się przejechać, to prawda. Ale gdy ktoś zaraz na wstępie zakłada że się przejdzie to ciężko mi uwierzyć w szczerość uczuć. Trochę mnie źle zrozumiałaś, ja nie mówię, że każdy musi brać ślub. Chodzi mi o motywy jakimi się kieruje przy tym aby go nie brać. Zdecydowana większość zostawia sobie "furtkę" na jakby gdyby - czyli zakłada z góry, że związek może nie przetrwać. Nie wyobrażam sobie żyć w związku, w którym zakładam, że sie rozstaniemy wcześniej czy później. Jednak mało która "wolna" para spędza ze sobą całe życie, chociaż znam i takie osoby, które są w wolnym związku od 25 lat. Paula78 - w większości sie z tobą zgadzam. Co do rodzicielstwa w młodym wieku to ja jak zawsze preferuję proste rozwiązania - nie chcą dzieci to niech nie uprawiają seksu. Z tym modleniem się o ślub to taki akt desperacji. Znam kilka dziewczyn, które były w związkach po 7-10 lat a rekordzistka 14 lat i pobrali się tylko dlatego, że wpadli... Dla mnie to również jest żenujące i przede wszystkim nie wiem co te osoby w tym związku, w którym są nieszczęśliwe robią. Co do tej pracy na wesele - to jest wina "lansu". Teraz jest moda na wesela na zamkach, fajerwerki i inne atrakcje. Taka zwykła impreza rodzinna jest obciachem... Szkoda.
![]() |
![]() |
#54 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#55 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak samo jest też z decyzja o tym, ze nie chce brać ślubu. To tez wymaga wyjaśnienia dlaczego? Czy dlatego, ze nie jestem niezależny, czy dlatego, ze się boję a może dlatego, że w sumie to nie jestem pewien/pewna czy kocham drugą osobę a ślub zamknie w mojej głowie furtkę ucieczki. W oby przypadkach powodów jest wiele ale zanim wypowiem się wole poznać przyczynę takiej czy innej decyzji. btw. Problem wymuszonych czy bezmyślnych ślubów być może rozwiązałby się sam gdyby społeczeństwo wymagało od osób chcących takiego kroku by najpierw byli samodzielni i niezależni i sami płacili za wesele (a nie jak dzieje sie powszechnie korzystali z pomocy rodziców) ![]()
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi chodzi o to, że ja nie chciałabym czekać 5 lat-że to czekanie to dla mnie nie do pomyslenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
![]()
hihi
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() edit: Jako "człowieki pracy" możemy powiedzieć później - no przepraszam, ale ja na to zapracowałam, podczas gdy rówieśnicy patrzą z zazdrością i mówią - Wam to dobrze.
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie to mi niedługo mija dwa lata z Tż, ale uważam, że jest dobry czas na wesele i ślub, jesli ludzie sie dobrze poznali i chcą być razem. Ja osobiście jestem już w pełni gotowa na ten krok. Tym bardziej, że kończe studia oraz z Tż mamy w planie jednorazowy wakacyjny wyjazd za granice. I mysle, że kwote przeznaczymy na wesele. Choć jeszcze oświadczyn nie było. Jednak wydaje mi się, że tylko z braku finansów. Ale z drugiej strony wcale nie uważam, żeby było to długo. Ale nie chciałabym czekać jeszcze 3-ech lat, żeby dobić do 5-ciu o nie ![]() Hihi Ty po jakim czasie wzięłaś ślub z Tż???? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
caelum Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.