|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać...
Skoro jesteśmy przy temacie dzieci na weselu. Moi znajomi wręczając zaproszenia uprzedzali, że proszą aby dzieci ze sobą nie zabierać. Oni za dziećmi nie przepadają, wesele też było dla ograniczonej liczby osób na niezbyt dużej sali.
Z tego co wiem od PM, wszystkie zaproszenia wręczyli osobiście (ponieważ wesele naprawdę było nieduże, tylko dla najbliższej rodziny i przyjaciół) i wszystkich uprzedzili. A na weselu pojawiła się para z dwójką maluchów (2 i 3 latka)... i problem. Przez cały czas dzieciaki siedziały na kolanach rodziców, potem były upychane po znajomych. W końcu szybko się zmęczyły i rodzice z dziećmi musieli się zawinąć. Jaki był w tym sens, nie wiem. Zwłaszcza, że dzieci mogli zostawić pod opieką dziadków (od obu stron). |
|
|
|
|
#1592 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tj. na wesela bez dzieci. Wizja PM więc ok, nie ok bo to w końcu uroczystość rodzinna? Jestem ciekawa Waszych opinii
|
|
|
#1593 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1594 |
|
zuy mod
|
Ja uważam za ok, wesela to nie są imprezy dla dzieci moim zdaniem.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1595 |
|
Konto usunięte
|
Ja jestem za weselami z dziećmi jak i bez. Tak jak młodzi sobie życzą. Natomiast jeżeli już te dzieci są to fajnie jakby miały zapewnioną jakąś atrakcję i pokój do spania.
Coraz więcej sal oferuje dodatkową mini salkę z trampoliną, basenami z piłkami, animatora itd. Dla mnie świetny pomysł i sposób na to, aby faktycznie była to uroczystość rodzinna a jednocześnie aby dzieci się nie nudziły i nie patrzyły na nietrzeźwych wujków i ciotki. |
|
|
|
|
#1596 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie oceniam innych rodziców, natomiast nawet gdybym dostała zaproszenie na wesele z dzieckiem, to bym go nie zabrała. Ale jest multum ludzi, którzy uważają, że swoim dzieckiem trzeba się pochwalic - ubrać w niewygodną sukienkę z tiulu, a potem puścić na parkiet podczas pierwszego tańca.
|
|
#1597 |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;76775416]Ja jestem za weselami z dziećmi jak i bez. Tak jak młodzi sobie życzą. Natomiast jeżeli już te dzieci są to fajnie jakby miały zapewnioną jakąś atrakcję i pokój do spania.
[/QUOTE] Dokładnie Plus wiadomo - są różne wesela. Co innego suto zakrapiana impreza do piątej nad ranem pełna sprośnych przyśpiewek, a co innego obiad w restauracji z jakimś jazzem w tle i jedynie winem na stole. Choć też nie rozumiem takiego "przecież mogła dziecko z kimś zostawić". No nie, nie każdy ma chętną babcię pod ręką, a wesele jest często wydatkiem za dużym, żeby jeszcze płacić opiekunce. Ja bym uszanowała gdyby ktoś nie chciał mojego dziecka na weselu i gdybym nie miała go z kim zostawić to nie przyszłabym w ogóle. |
|
|
|
|
#1598 |
|
Konto usunięte
|
No i prawidłowo
![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1599 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;76776476]
Choć też nie rozumiem takiego "przecież mogła dziecko z kimś zostawić". No nie, nie każdy ma chętną babcię pod ręką, a wesele jest często wydatkiem za dużym, żeby jeszcze płacić opiekunce. Ja bym uszanowała gdyby ktoś nie chciał mojego dziecka na weselu i gdybym nie miała go z kim zostawić to nie przyszłabym w ogóle.[/QUOTE] Właśnie. Ja tam osobiście za dziećmi nie przepadam, ale jednak zależałoby mi na obecności moich gości, więc możliwe, że się zdecyduję na zatrudnienie kogoś, kto by się dziećmi zajął w drugiej sali. Byłam w tym roku na takim weselu, dzieci było mnóstwo, były aż dwie opiekunki+pokój do spania dla dzieci i obecności dzieciaków się w ogóle nie odczuwało. I nie wiem, ja tam się nie do końca chyba zgadzam, że wesele to nie impreza dla dzieci - mi się wydaje, że to raczej taka rodzinna impreza właśnie, kluby to nie są dla dzieci, ale wesela? Ale wiadomo, każdy robi po swojemu
|
|
|
|
|
#1600 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki wszystkim za opinie
![]() Cytat:
Widziałam gdzieś posty o taki uatrakcyjnianiu pierwszego tańca
|
|
|
#1601 |
|
zuy mod
|
Dla mnie żadna impreza gdzie alkohol leje się w ilości większej niż lampka-dwie wina (lub podobne w innych alkoholach) nie jest miejscem dla dzieci.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, ale ja raczej biorę pod uwagę taką opcję, że dzieci na weselu ok - ale pod opieką animatorki w innej sali. Edytowane przez narcyzowa Czas edycji: 2017-08-31 o 19:07 |
|
|
|
|
|
#1603 |
|
Przyczajenie
|
A co myślicie o limuzynach ślubnych?
|
|
|
|
|
#1604 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1605 |
|
Zakorzenienie
|
Temat dzieci na weselu już tu był przerabiany łacznie z burzą z piorunami
Ja na wesele zapraszałam bez dzieci - w sensie na zaproszeniach ich nie umieszczaliśmy. Najbliższym mówiliśmy że jak chcą to mogą z nimi przyjść. Większosć reagowala tak samo: bedziemy bez żeby się pobawić. Ostatecznie na sali bylo troje dzieci, w tym jedna koleźanka byla z córka tylko bo jej mąż był w delegacji i tak sama by nie przyszła więc powiedziałam żeby przyszla z córka. Dla mnie jak ktoś chce przyjść bez to sobie poradzi. Nikt nie mieszka na takim odludziu żeby nie mieć kogo poprosić aby z dzieckiem posiedzial. Te kilka godz to i dobra sasiadka posiedzi. Wiocha gra i śpiewa. Nie wiem kto to jeszcze bierze |
|
|
|
|
#1606 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak już wesele, to w grę wchodzi późny wieczór, jeśli nie noc. Można nie mieć dobrej sąsiadki. Naprawdę, czasem naprawdę nie ma z kim zostawić dziecka i to jest wybór między idę z dzieckiem albo nie idę w ogóle. A tak z ciekawości, pytanie do osób, które organizują wesela bez dzieci. Jaką macie granicę wiekową do której nie zapraszacie? 5, 10, czy w ogóle nikogo przez 18-stką?
|
|
|
|
|
|
#1607 |
|
Konto usunięte
|
Nie no, ja rozumiem, że można nie mieć z kim zostawić dziecka, ale czasem wypadają sytuacje losowe, np. Zaslabniecie i odwózka na pogotowie - co z dzieckiem? Na studiach egzamin (u mnie np. Było tak, że egzamin miał być o 15, ale wszyscy byliśmy na uczelni, więc egzamin odbył się o 11) - co z dzieckiem? Pilne zastąpienie w pracy - co z dzieckiem?
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1608 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;76793611]Kilka godzin to jest ślub.
Jak już wesele, to w grę wchodzi późny wieczór, jeśli nie noc. Można nie mieć dobrej sąsiadki. Naprawdę, czasem naprawdę nie ma z kim zostawić dziecka i to jest wybór między idę z dzieckiem albo nie idę w ogóle. A tak z ciekawości, pytanie do osób, które organizują wesela bez dzieci. Jaką macie granicę wiekową do której nie zapraszacie? 5, 10, czy w ogóle nikogo przez 18-stką? [/QUOTE]I nawet jednej koleźanki która by na jeden wieczór dzieci wzięła? ??
|
|
|
|
|
#1609 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale wydaje mi się że to trochę inny kaliber niż całonocna, od dawna planowana impreza (którą zazwyczaj chciałoby się spędzić z partnerem, więc najbardziej oczywista osoba do opieki nad dzieckiem odpada) |
|
|
|
|
|
#1610 |
|
zuy mod
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;76793611]Kilka godzin to jest ślub.
Jak już wesele, to w grę wchodzi późny wieczór, jeśli nie noc. Można nie mieć dobrej sąsiadki. Naprawdę, czasem naprawdę nie ma z kim zostawić dziecka i to jest wybór między idę z dzieckiem albo nie idę w ogóle. A tak z ciekawości, pytanie do osób, które organizują wesela bez dzieci. Jaką macie granicę wiekową do której nie zapraszacie? 5, 10, czy w ogóle nikogo przez 18-stką? [/QUOTE]Nie mam na szczęście problemu bo mam rozstrzal wiekowy od 0 do 13 a potem 17latke i ta 17tke zapraszamy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1611 | |
|
Konto usunięte
|
Może taką która by "wzięła" to by się znalazła.
![]() Ale żeby faktycznie brać udział w weselu i z niego korzystać to musiałabym mieć kogoś komu zupełnie ufam i z kim moje dzieci czują się bezpiecznie. Podtrzymuję, że znalezienie takiej osoby nie dla każdego jest proste. Ja swojego psa bym nie podrzuciła przypadkowej sąsiadce na noc, a co dopiero dziecka. Cytat:
Zastanawia mnie co robią osoby, które maja rodzeństwo w wieku szkolnym, albo nie wiem chrześniaka, czy też ich wykluczają z grona gości ![]() W ogóle tak sobie o tym myślę i ja na pierwszym weselu w życiu byłam jak miałam 10 lat. Straszną mi to sprawiło radochę, czułam się taka dorosła. Dobrze że moja ciocia nie wpadła na pomysł niezapraszania dzieci, bo byłabym bardzo dotknięta tym że nie mogę uczestniczyć w tej super imprezie.
|
|
|
|
|
|
#1612 |
|
zuy mod
|
Ja nie mam chrzesniakow bo jestem niewierzaca, mam też dość prosty podział bo jestem najmłodsza z rodzeństwa. ;-)
Jedyny problem będzie z najmłodsza siostra Sz, tutaj zrobimy wyjątek i pozwolimy rodzicom decydować choć wilelibysmy żeby przyszli sami. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1613 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak zaprosisz z pociechami to jest wybór, w razie czego można zabrać dzieci, zamiast nie iść w ogóle.
|
|
|
|
#1614 |
|
ż o n a i d e a l n a
|
Za tydzień mamy ślub. Więc napiszę wam jak sytuacja wygląda u nas
![]() My na zaproszeniach pisaliśmy tylko i wyłącznie rodziców bez dzieci. Wyjątek stanowiła moja siostra cioteczna 12lat, która dostała osobne zaproszenie tylko dla niej (mega się ucieszyła) W rodzinie Tż - jego babcia miała 19 wnucząt, tak więc ma on siostry i braci ciotecznych w liczbie 19. Wszyscy powyżej 20 lat. Najstarszy brat cioteczny Tż ma 45lat Reszta około 25-35, tak wiec wszyscy już praktycznie dzieciaci i dzieciaki raczej poniżej 12lat. Nikt się z nich nie obraził za takie zaproszenie i wszyscy bez wyjątków będą bez dzieci bo jak mówią to jedno z ostatnich wesel w tej rodzinie najbliższej i chcą porządnie się wybawić ![]() Za to wujek Tż, który ma synka 2 latka mimo zaproszenia bez zabierają go bo "mały" bez mamy nie zaśnie. (Przyjeżdzają z daleka, jakieś 300km) ![]() W mojej rodzinie sytuacja trochę inna, bo tylko dwie rodzinki mają takie małe dzieciaki i obie te rodziny są "przyjezdne" 150km, a reszta to wszyscy powyżej 16lat (dostawali oni bez wyjątku zaproszenia z os. tow )No i akurat te dwie rodziny mimo zaproszeń bez dzieci wybierają się z nimi bo: naprawdę nie mamy z kim zostawić, "mała" jeszcze na cycu... Tak więc będzie 6cioro dzieci w wieku do 5 lat w tym dwa niemowlaki 10miesięcy i o zgorozo 3 miesięczne dzieciątko. Nie udało się zorganizowanie wesela bez dzieci (wesele będzie na 165osób) bo nie mogę im zabronić przyjścia z (ich decyzja) więc te dzieci będą Pokoje na górze będą przygotowane dla nich i mam nadzieje, że o 22 to już pójdą wszystkie spać
|
|
|
#1615 |
|
Zakorzenienie
|
Kto normalny jedzie na wesele z 3 miesięcznym dzieckiem?
Co do 22 bym się nie ludzila, u nas jeszcze na torcie o północy było sporo dzieci. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1616 |
|
Zadomowienie
|
O ile nie zaczną ci ryczeć w kościele to będzie ok
Trzeba liczyć na to, ze w razie czego rodzice z nimi wyjdą na zewnątrz albo nawet zapowiedzieć im to na wszelki wypadek. Jedno co wiem na pewno, że odstrasza od zabierania dzieciaków na wesela to nie robienie im żadnych atrakcji plus bez oddzielnego stolika, niech siedzą przy rodzicach Ja niby zapraszałam z dziećmi, ale dzieci nie miały osobnego miejsca. Uwierz mi to działa, z dziećmi przyjdą tylko ci co muszą
|
|
|
#1617 |
|
Zakorzenienie
|
U nas jedno dziecko biegło do ołtarza w czasie mszy. Oczywiście rodzice nic "nie zauwazyli" i złapał go fotograf. Oburzeni jeszcze potem byli, że im obcy dziecko dotykał :F
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1618 | |
|
ż o n a i d e a l n a
|
Cytat:
ale skoro rodzice nie widzą nic złego w ciąganiu takiego malucha to co ja mogę zrobić ![]() Zobaczymy jak będzie z tym spaniem, mam nadzieje że jednak je szybko zaprowadzą do pokoi. Chociaż tyle by mogli zrobić ze zwykłej grzeczności
|
|
|
|
#1619 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1620 | ||
|
ż o n a i d e a l n a
|
Cytat:
tak zrobilismy dzieci siedzą obok rodziców i to w dodatku dostają miejsca na końcu stołu... ![]() Cytat:
Moja babcia ma zadanie ogarniać i zwracać uwagę tym rodzicom w razie takich sytuacji
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:10.

Reszta około 25-35, tak wiec wszyscy już praktycznie dzieciaci i dzieciaki raczej poniżej 12lat. Nikt się z nich nie obraził za takie zaproszenie i wszyscy bez wyjątków będą bez dzieci bo jak mówią to jedno z ostatnich wesel w tej rodzinie najbliższej i chcą porządnie się wybawić