|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Liceum - human czy biochem?
Witam. W tym roku idę do pierwszej klasy liceum. Od początku zastanawiałam się nad profilem humanistycznym i biologiczno-chemicznym. Wybrałam humanistyczno-prawną ze względu na bardzo dobre oceny z polskiego, historii, wosu i zainteresowanie literaturą, poezją. Jednak zastanawiam się, czy w pierwszej klasie przenieść się do biologicznej. Widzę więcej perspektyw w tym kierunku, a i z tego co słyszałam w tej szkole na humanie jest dość ciężko. Nie widzi mi się wykuwanie dat i wydarzeń. Z drugiej strony, nie wiem czy na biochema przeniesliby mnie (jest tylko jedna trzydziestoosobowa klasa, a humana - dwie). Drugim haczykiem jest fakt, że mam spore zaległości z chemii. W gimnazjum nie przykładałam się do niej "bo po co mi to". Zastanawiam się, co wy zrobilibyście na moim miejscu. Spiąć poślady i próbować do biologicznej, podciągnąć się z chemii, czy zostać na humanie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Liceum - human czy biochem?
Droga Dominiko,
Domyślam się, że skoro zadajesz pytanie na forum odnośnie tego, na który profil iść (mając dwa zupełnie odległe od siebie kierunki) to nie masz zielonego pojęcia kim chcesz zostać w przyszłości. I wcale Ci się nie dziwię. Niestety też należałam do takiego grona osób, czego teraz trochę żałuję, no ale czasu już nie zmienię... Przede wszystkim zastanów się w tym momencie kim chcesz być i co chcesz robić w przyszłości. Nie myśl w tej chwili o tym czy będziesz wkuwać daty, czy będziesz dużo liczyć czy coś tam jeszcze innego. Zastanów się w czym jesteś dobra, co sprawia Ci przyjemność, czego w ogóle lepiej Ci się uczy. Idąc teraz do liceum musimy niestety już wiedzieć co tak naprawdę będziemy chcieli studiować i później robić, co jest straszne, no ale tak jest. Więc zastanów się czy jesteś bardziej humanistyczną duszą czy ścisłym umysłem. Co lepiej Ci przychodzi, czego wolisz się uczyć, co sprawia Ci przyjemność. Poszukaj może jakiś kierunków, którymi mogłabyś być zainteresowana. Generalnie powinno się najpierw wybrać kierunek, a dopiero potem do niego rozszerzenia na maturze, no ale niestety trudno jest w wieku 16 lat decydować o tym co będziesz robić przez całe swoje życie. Nie potrafię inaczej pomóc - sama musisz wybrać co chcesz robić w życiu i po prostu do tego dążyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ciężko jest się ukierunkować w wieku 16 lat, ja sama miałam spory dylemat odnośnie wyboru szkoły i profilu, bo jestem mieszanką umysłu ścisłego z humanistycznym
![]() Zastanów się dobrze w czym czujesz się najlepiej i gdzie mniej więcej widzisz się w przyszłości ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Inez
|
Przede wszystkim zastanów się, czy jesteś bardziej umysłem ścisłym czy masz duszę humana. Z opisu wynika, że totalnie nie masz pojęcia co chcesz robić w przyszłości. Niestety musisz podjąć tą decyzję w bardzo młodym wieku, ale nie jesteś tutaj wyjątkiem. Oceny z gimnazjum nie znaczą w liceum zbyt wiele. Zależy też czy chcesz się konkretnie przyłożyć do nauki czy raczej nie planujesz życia w książkach.
Powiem tak: biol-chem to bardzo wymagający kierunek. Jest mega ciekawy jeśli cię interesuje, ale trzeba się przyłożyć. Maturę z biologii trzeba zdać bardzo wysoko, albo lepiej wcale się za to nie zabierać. Zdana nisko kompletnie nic Ci nie da. Chemię akurat bez problemu da się nadrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Zastanów się też czy dasz radę nadrobić materiał z biologii i chemii, bo w biol-chemie jest rozszerzony materiał. I przenosząc się w 2 klasie na biol-chem musisz być na poziomie reszty klasy, możesz mieć testy z biologii i chemii, żeby ,,sprawdzić" Twój poziom z tych przedmiotów. Zastanów się co chcesz robić i co lubisz. Musisz po prostu pomyśleć co lubisz, co chciałabyś robić dalej, ale nie patrz na modę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pytanie brzmi - czy to "więcej perspektyw" dotyczy twoich potencjalnych studiów i zawodów czy nasłuchałaś się ludzi, którzy mówią, że human to zmarnowane życie, tylko polibuda i medycyna się liczą ![]() *wiadomo, że ciężko wymagać żeby człowiek w wieku 16 lat już planował karierę zawodową, no ale innej rady tu nie ma
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Tak jak piszecie - nie bardzo wiem, co chcę robić w przyszłości.
Jestem w klasie humanistyczno-prawnej, czyli historia i wos na rozszerzeniu ![]() Z drugiej strony na egzaminie gimnazjalnym część przyrodnicza wypadła u mnie najsłabiej, także jest o czym myśleć? Uzyskałam zaledwie 53%. A może nie powinnam myśleć o tym, co było w gimnazjum? Wszystkie pierwsze klasy mają podstawowe przedmioty. Czyli biologia jak i chemia na humanie będzie szła takim samym tempem jak na biochemie, z tego co rozumiem. Dopiero od drugich klas zaczynają się rozszerzenia chyba. Jeśli tak, to pod koniec pierwszej klasy, gdy już "rozeznałabym się w terenie" mogłabym pomyśleć nad przeniesieniem się na biochem. Trochę przeraża mnie to wszystko. Z jednej strony język polski wydaje mi się ciekawy, lubię ten przedmiot jak i literaturę. A jednak do historii i wosu nie pałam taką sympatią. Z drugiej strony biologia wydaje mi się w porządku, nauka jej sprawia mi przyjemność, a chemia sprawiała mi problemy. A myśląc przyszłościowo, od roku widzę siebie na psychologii lub dietetyce. Sama mogłabym z tej wiedzy skorzystać, co jest dla mnie ogromnym plusem. I bardzo chciałabym tak bezpośrednio pomagać ludziom (tak jak to dzieje się też w zawodzie psychologa). Dopóki w pierwszej gimnazjum nie złapałam kontuzji, myślałam o dietetyce całkiem na poważnie, jak na tamte czasy. A potem wiara w siebie osłabła i przestałam myśleć o nauce przyszłościowo... I właściwie to z historii i polaka mam dobre oceny, bo wtedy tylko zależało mi na opinii nauczycielek od tych przedmiotów. Wiem, to słabo brzmi. Jednak nie chciałabym determinować mojej przeszłości od dołka emocjonalnego, spowodowanego rozstaniem ze sportem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jestem po humanie i po filologii polskiej. Nie polecam. Żaden ze znajomych ze studiów nie pracuje w zawodzie, o pracę jest bardzo ciężko, a nie po to uczysz się X lat, żeby podawać frytki w fast-foodzie. Wybierz bio-chem.
![]() |
#9 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jestem po humanie, ze ścisłych przez to szło mi gorzej, bo przecież JESTEM HUMANISTĄ. Teraz żałuję, że byłam głupia, bo ogarnęłam, że ani z naukami humanistycznymi ani społecznymi mi nie po drodze ![]() Cytat:
![]() Tak naprawdę mało ludzi jest albo humanistą albo ścisłowcem, więc nie oczekuj, że pokochasz każdy przedmiot w liceum czy na studiach. Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Socjologia, politologia i kulturoznawstwo to nauki społeczne, nie humanistyczne. i tylko ludzie, którzy idą na to bezmyślnie kończą bez pracy.
Niby kto pracuje we wszelkich agencjach marketingowych, korporacjach, milionach innych pierdół? Przecież nie ludzie po polibudzie ![]() Żeby z obcym językiem (ale mniej popularnym niż angielski, umówmy się) skończyć tylko z perspektywą McDonalda, to sorry, ale trzeba naprawdę mieć ten język na marnym poziomie. Ludzie z samym językiem i zerowym doświadczeniem są idealni do wielu korpo choćby.
You can’t make homes out of human beings. Someone should have already told you that. Edytowane przez cavvythecat Czas edycji: 2017-08-31 o 13:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Zastanów się po prostu w jakim kierunku chcesz iść. Nie musi to być nic konkretnego, bo w przyszłości mogą ci się plany zmienić jeszcze wiele razy. Ja byłam na humanie i nie żałuję, bo mimo że nigdy nie miałam problemów z innymi przedmiotami to totalnie mnie nie kręciły.
Jeśli chodzi o różnice programowe to teoretycznie po pierwszej klasie ma ich nie być, ale w praktyce może być różnie. U nas największe różnice było traktowanie nas jak idiotów na biologii z nielicznymi wyjątkami na osoby, którym dobrze szło. Jeśli widzisz się na dietetyce lub psychologii to bardziej ci się przyda biochem, przynajmniej z tego, co kojarzę programy tych studiów. Możesz jeszcze popytać studentki tych kierunków chociażby tutaj na forum o opinie i wrażenia. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Na humanie uczyła mnie biologii kobieta po genetyce i biologii eksperymentalnej, więc ten biochem też coś nie tego
![]() ---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- Jestem na psychologii i tak naprawdę zależy. Biologia i chemia się przydają, ale to nie są jakieś wielkie różnice nie do nadrobienia, więc i human, i biochem się nadają. Jeśli autorka chce iść w kierunku psychoterapii, to raczej nie będzie używać wiadomości z neuropsychologii.
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Jak słyszę o tym pewnym bezrobociu po studiach humanistycznych to mnie trochę śmiech ogarnia. Sama jestem po klasie humanistycznej i studiach na filologii. Nigdy nie miałam problemów ze znalezieniem pracy. Większość moich znajomych jest po filologiach, dziennikarstwach, socjologiach, filozofiach albo po prawie i nie ma wśród nich ni jednej bezrobotnej sztuki. Ale to są osoby, które naprawdę interesują się tym, co studiowały, miały jakiś pomysł na siebie, uczyły się wielu dodatkowych rzeczy i wcześnie zaczęły zdobywać doświadczenie zawodowe. (Bo o dziwo to nie tylko praca w szkole, humaniści przydają się w wielu różnych miejscach). Ale trzeba pamiętać o dwóch rzeczach:
- humanista to nie każdy, kto nie ogarnia matmy (to też jakieś umiejętności i wiedza); - na studia humanistyczne idą często osoby, które tego talentu nie mają i po prostu liczą na łatwe studia; to one zwykle stoją potem w kolejce w pośredniaku z pretensjami do świata. Wiem, że to trudne na etapie początków liceum, ale musisz sobie po prostu zadać pytanie, w czym się w życiu widzisz. Po bio-chemie zwykle celuje się w kierunki okołomedyczne. Czy widzisz się jako lekarz, weterynarz, farmaceuta, pracownik laboratorium, pielęgniarka albo dietetyk? A może bardziej jako nauczyciel historii, rzecznik prasowy, redaktor, pracownik biblioteki albo specjalista ds. PR? Tak chociaż mniej więcej, bo wiadomo, że możesz jeszcze zmienić zdanie. Jeśli czujesz, że psychologia albo dietetyka to jest to, idź w tę stronę. (Btw jest też kierunek psychodietetyka). Pewnie, że będzie to wymagało pracy, ale nie ma takiej drogi, która by nie wymagała wysiłku. Przenoś się na ten bio-chem i zasuwaj. Humanistyczne i społeczne dziedziny wiedzy też nie są łatwe, trzeba trochę poświęcić, żeby dobrze je opanować, a potem znów włożyć dużo wysiłku w zdobywanie doświadczenia i praktycznych umiejętności. Można się niby jakoś prześlizgnąć, ale potem kończy się jak Nakayama i narzeka, że nie ma pracy. Sorry za złośliwość, ale taka prawda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Oceniam patrząc na moje grupy ze studiów. Studiowałam w malutkich miastach. Spotkałam wiele zdolnych, oczytanych, inteligentnych osób, które włożyły mnóstwo pracy w zgłębianie kierunku. Niestety wiele z nich pracuje w recepcjach hoteli i obiektach gastronomicznych. Korpo to opcja dostępna w wielkich miastach, a nie każdy chce i ma możliwość się przeprowadzić. ---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ---------- Cytat:
Oceniam tylko to, jak wiodą się losy moich kolegów ze studiów, często bardzo zdolnych i pracowitych.
Nienawidzę słowa "homofobia". To nie fobia. Ty się nie boisz. Ty jesteś dupkiem. Edytowane przez Nakayama Czas edycji: 2017-09-04 o 07:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Nakayama przepraszam, nie doczytałam, że jesteś ze Świętokrzyskiego. Bo widzisz, ja też.
![]() Dlatego tu kolejna rada dla dominika_domka: jeśli przypadkiem też jesteś ze ściany wschodniej albo ze świętokrzyskiego, to uciekaj na studia gdzieś do dużego miasta w centralnej albo zachodniej Polsce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Ok, o Polsce B. dotarły do mnie już legendy, tym bardziej myślę, że głupio pod względem doradzać autorce, o ile nie jest z tej samej okolicy
![]()
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Aktualnie uczę się w Zielonej Górze. Na studia zapewne wybiorę się do Wrocławia lub Poznania.
---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Aktualnie uczę się w Zielonej Górze. Na studia zapewne wybiorę się do Wrocławia lub Poznania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do Poznania to z tego, co się orientuję sytuacja wygląda podobnie. Dużo moich znajomych z liceum tam studiuje i nawet po kierunkach cieszących się powszechną pogardą nie mają większych problemów ze znalezieniem czegoś, w czym będą mogli wykorzystywać wiedzę zdobytą na studiach. Edytowane przez Calla_ Czas edycji: 2017-09-09 o 21:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:26.