|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1741 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II
Już od 3 miesięcy nie prostuję włosów
|
#1742 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() p.s. mi na większe wyjścia zdarza się troszke wyprostowac ale też unikam jak tylko mogę![]() a tak sobie pomyślałam o tym seboradinie lotionie, że jak zawiera więcej alkoholu niż jego poprzednik, to może stosowac go tylko i wyłącznie na wilgotne włosy... w końcu wtedy nieco go rozcieńczymy woda z włosów
|
|
|
|
|
#1743 |
|
Raczkowanie
|
Ufff ! Fryzjera moje włosięta przeżyły i muszę dodać, że po raz pierwszy
od dłuższego czasu nie miałam wyrywanych (!) włosów przy myciu. Ale nie o tym chciałam pisać. Do tej pory myślałam, że to forum jest po to by, niedoświadczone (tak jak ja) korzystały z rad tych bardziej rozeznanych w temacie. Przez czysty przypadek - tak mi się kliknęło - parę dni temu "weszłam" na temat : metamorfozy. Nigdy tego tematu nie czytałam, bo lubię siebie i metamorfozy żadnej nie chcę. Autorka postu panna może 15 - 16 lat; dość długie rudawe włosy (w/g mnie ładny kolor); "kręcone", sianowo-falujące (widać na pierwszy rzut oka : wysuszone do max.) prosi o rady : co ma zmienić w temacie : włosy. I oto odpowiedzi : w 80% - prostownica, następnie : farbować i jeszcze : ściąć. Cosik we mnie zawrzało ! Gwarantuję - za parę tygodni ten "nasz" temat dostanie nowego gościa z wykrzyknikową prośbą : pomóżcie !
|
#1744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1745 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ja byłam wczoraj u fryzjera i kobitka narzekała na wywijające się końce to pierwsze co fryzjerka jej poradziła to prostownica
A potem zaczęła się rozwodzić nad tym, żeby kupiła sobie szampon np Elseve, który zawiera silikony i dzieki temu bedzie miała gładkie i lśniące włosy... Az mnie kusiło, żeby się odezwać... |
|
|
|
#1746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem niektóre fryzjerki są wogóle niedouczone. Na szczęście ja rzadko chodzę i jestem zadowolna. Fakt, lubie L'oreal , włosy faktycnie są ładne po szamponach i odżywkach z tej serii. Moje się abrdzo trudno rozczesują, a odzywki z L'oreala rozwiązuja ten problem błyskawicznie. Ale jako odskocznie kupiłam sobie wczoraj w końcu Johnson's baby i odżywkę Joanny "Pokrzywa z zielona herbatą". Dziś do wypróbowania idzie sam Johnson
|
|
|
|
|
#1747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ach, ten wizaż uczy ![]() Ja dawnej szłam do drogerii czy supermarketu i kupowałam szampon czy odzywkę czytając jedynie to co napisał producent na etykiecie a teraz pierwsze co robię to czytam skład |
|
|
|
|
#1749 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Ci Tulipanna
W takim razie waxa zagranicznego zmieniam na moc natury. prosze o namiary na tego sprzedawce.
|
#1750 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rok temu o tej samej porze miałam włosy jak piórka- cienkie i suche, teraz na szczęście są grube, mocne i zdrowe ![]() Cytat:
A szampon mam bez silikonów, podobnie odżywka, za to serum jest na bazie cyclopentasiloxane, a więc "porządnego" silikonu
|
|
#1751 |
|
BAN stały
|
ja mialam dzis farbowac moje ciemno brazowe wlosy na czarno ale moj chlopak powiedzial ze znowu podniszcze wlosy i bede mu żalic sie hehe postanowilismy razem ze przestane farbowac dopok ich nie zapuszcze do pasa....farba braz juz tak mi sie sprala ze prawie mam naturalny kolor..mysle ze to był dobry wybór.
|
|
|
|
#1752 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1753 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie farbuj!brazowe włosy sa takie ładne ![]() a jak juz sa zadbane i lsniace to w ogóle a wiadomo jak farba niszczy ![]() no łatwo mowic sama zamierzam pasemka zrobic
|
|
#1755 |
|
Rozeznanie
|
Jolie powiedz mi jak używasz dokładnie tego aloesu na włosy? Zaraz po umyciu spryskujesz mokre włosy? A co ze skóra głowy? A no i nie powoduje to szybszego przetłuszczania?
|
|
|
|
#1756 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgadzam się.... Jaśniejsze włosy odmładzają, ciemniejsze postarzają, a chyba nie o to koleżance chodzi... Trzeba mieć naprawdę wyjątkowy profil, aby wyglądać naprawdę korzystnie w czarnym kolorku. Sama myślę o pasemkach, lecz chcę odczekać, aż włosy urosną co podetnę wtedy końcówki
Chcesz swego zwycięstwa? Nawet o tym nie myśl ![]() Nawet najpodlejszy człowiek zmięknie, gdy wysłucha sumienia... Myślisz, że różnimy się? Nawet nie masz pojęcia, jak bardzo jesteśmy podobni.. Mrauu...
|
|
|
|
|
#1757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1758 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1759 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Efekt byl taki, ze wlosy nabieraly jakby zlotego odcienia i minimalnie jasnialy. Stosowalam miksturke zaledwie kilka razy wiec nie wiem jak zachowywalyby sie wlosy po dluzszym uzywaniu. Dodam jeszcze ze nie trzymalam maski 8h tylko ok. 2
|
|
|
|
|
#1760 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a moze ktos jeszcze stosował? |
|
|
|
|
#1761 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja mam pytanie, jak często czeszecie swoje włosy?Rzuciło mi się w oczy, jak jedna z Wizażanek napisała w którymś poście, że raz na miesiąc.
Ja musze kilka razy dziennie, ponieważ wyglądałyby okropnie. Zresztą jak chwilke pochodze w rozpuszczonych, to już się prezentują nie zaciekawie. Może ma któraś sprawdzone sposoby, żeby nie czesać tak często i przez dłuzszy czas ładnie wyglądały?
|
|
|
|
#1762 |
|
Raczkowanie
|
Kupiłam czasopismo: Pani Domu, bo dołączono do tegoż 100 przepisów
na grila. A w sródku porady : naturalne sposoby pielęgnowania urody (nawet przepis na maskę do dłoni z aloesu). Między innymi jest porada : [cytuję] Zioła nadadzą włosom piękny odcień : Płukanie mocnym odwarem (szklanka ziół na litr wody, podgrzewane na wolnym ogniu przez ok. 20 min) pogłębia naturalny kolor włosów. Przeszudzonego i przecedzonego odwaru używaj do ostatniego płukania po myciu głowy. Wybierz odpowiednie zioła : * rumianek, kłącza tataraku, korzeń rabarbaru - rozjaśniają włosy, dają efekt rozświetlonych pasemek; * szałwia, liście lub rozdrobnione łupiny orzecha włoskiego, liście brzozy, kora dębu - nadają głębszy kolor ciemnym włosom; * kwiaty nagietka, malwy sudańskiej, henna - wzmacniają rude odcienie. I jeszcze : Łopian zwalczy uporczywy łupież: * 2 łyżki korzenia łopianu zalej litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia, po zagotowaniu zmniejsz płomień. Po 20 min. przecedź. Płyn wmasuj w skórę, owiń głowę folią i ręcznikiem, po 10 min. umyj głowę. Sporo innych porad. O miodzie jedynie w temacie : miód wygładzi spierzchnięte usta.
|
#1763 |
|
Raczkowanie
|
Dzieczyny z czy znacie może te odżywki ??
CREMA RIGERANTE ZIOŁOWA- MIL MIL http://www.allegro.pl/item371855031_...a_mil_mil.html CREMA RIGERANTE MASŁO KARITE- MIL MIL http://www.allegro.pl/item371855152_...e_mil_mil.html CREMA RIGENERANTE MIL MIL- KOKOSOWA http://www.allegro.pl/item371854878_..._kokosowa.html Znalazłam tylko skład tej kokosowej ,natomiast o tej drugiej czytałam na innym forum (ale mało było tam informacji ) i nie było składu .Może ,któraś z Was miała z nimi styczność .??
|
|
|
|
#1764 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Znam kokosową,ale używałam jej dosyć dawno,trzymałam ją zawsze pod folią. Pamiętam,ze nadawała objętość i włosy były troche grubsze(do następnego mycia oczywiście).Drugi raz bym jej nie kupiła-nie szkodziła ale tez nie zachwycała
|
|
|
|
|
#1765 |
|
Rozeznanie
|
to ja moze dodam cos od siebie... znalazlam stronke z naturalnymi metodami pielegnacji wlosów,. Moze znacie moze nie...wiec podaje adres... : http://www.fryzjerstwo.pl/pl/wlosy/pielegnacja/61.html
sporo sposobow wymienionych na tej stronce jest uzywanych przez wizazanki ale kto wie, moze cos nowego tez jest... wklejam tylko pare na zachete bo za duzo miejsca bym zabrala na forum : Kuracje roślinne na wypadanie i wzmocnienie włosów Regenerowanie włosów Zagotować 0,25 l octu owocowego i zalać nim garść suszonych pokrzyw. Pokrzywy należy pozostawić w occie przez kwadrans, następnie odcedzić płyn przez drobne sitko. Powstały w ten sposób lotion ochłodzić i co drugi dzień przemywać nim delikatnie włosy. Po wysuszeniu, wmasowywać w skórę czaszki odrobinę olejku z korzenia łopianu. Do kuracji należy również wypijanie przed zaśnięciem filiżanki herbaty ze skrzypu polnego, a rano na pusty żołądek szklanki świeżego soku z rzeżuchy. Kurację stosuje się przy nadmiernym wypadaniu włosów Pokrzywy pomagają na wypadanie włosów Pokrzywa od dawna jest znana jako środek na wzmocnienie korzonków włosowych i zapobiegający łupieżowi. Płukanka pokrzywowa (nie nadaje się do jasnych włosów)działa również regenerująco: Suszone liście pokrzywy (łyżeczka na filiżankę) lub gotową herbatę z pokrzywy zalewamy wrzątkiem. Po naciągnięciu i wystudzeniu płuczemy włosy. Nie wolno używać świeżych pokrzyw, ponieważ lekko barwią włosy na zielono! Gdy męczy nas wypadanie włosów, stosujemy następującą kurację: Garść pokrzyw zalewamy 1/4 l zagotowanego octu owocowego. Pokrzywy pozostawiamy w occie na 15 min., potem odcedzamy płyn przez sitko. Oziębionym wywarem przemywamy włosy co dwa dni. Będą silniejsze. Mięta odżywia skórę głowy Gdy skóra głowy jest mocno przesuszona, a włosy kruche, słabe i mało elastyczne, możemy zastosować płukankę z mięty (stosujemy ją dla włosów ciemnych lub rudych, jasne mogą się lekko zabarwić). Jednym litrem octu owocowego lub winnego zalewamy garść mięty. Mieszankę tę zamykamy w szczelnym naczyniu i stawiamy w ciepłym miejscu (lub na słońcu) na 14 dni. Potem odcedzamy ocet, mocno wyciskamy zioła i filtrujemy płyn przez gazę do butelki. Po każdym myciu płuczemy włosy i skórę głowy. Nadaje się zwłaszcza do tłustych włosów. swoja droga ide zrobic wlasnie jedna z maseczek... licze na blysk na głowie ciekawe co wyjdzie z tego połączenia... :Nabłyszczająca maska do włosów Łyżkę olejku kokosowego (można kupić w sklepie ze zdrową żywnością) połączyć z 3 łyżkami śmietany. Miksturę wetrzeć w pasma. Owinąć głowę ręcznikiem. Po ok.30 minutach umyć głowę łagodnym szamponem. |
|
|
|
#1766 |
|
Zakorzenienie
|
kurde wszystkie włosomaniczki regularnie się tu udzielają
az mi wstyd
|
|
|
|
#1767 |
|
Wtajemniczenie
|
Forum nt. pielęgnacji włosów podczytuję od kilku miesięcy, ilości godzin, które tu spędziłam nie zliczę. Czas się przedstawić
![]() Kilka miesięcy temu pozwoliłam moim włosom się kręcić. Nie żebym je masakrowała prostownicą, po prostu wiązałam/spinałam, marząc o (kiedyś) długich i prostych. Wizyta u fryzjerki, powrót ze zbyt krótkimi włosami, które nijak do twarzy nie pasowały, zmusiły mnie do sprawdzenia czy to co rodzina zwała "baranem" na głowie nadaje się do pokazania ludziom. Nadaje się ;-) Włosy aktualnie sięgają mi ramion, przetłuszczają się u nasady, reszta jest sucha. Trochę wypadają, co zahamowałam lotionem Joanny (Rzepa) i ampułkami Radical. Teraz znów zaczynają. Moja pielęgnacja wygląda tak: - raz w tygodniu 3-4 godzinna maseczka olejowo - miodowa, czasem z żółtkiem, olejkami eterycznymi - 1-2 razy w tygodniu maseczka: właśnie skończyłam wariację na temat mlecznego kallosa, ładnie kręciła włosy; - codzinnie odżywka solo lub z miodem - serum na końcówki: Joanna: Z apteczki babuni - Seboradin lotion niger (stara wersja) - Herbata z pokrzywy Myję codziennie, nie suszę suszarką, nie używam pianek, lakierów itd Poszukiwana idealna odżywka/maseczka to taka, która po pierwsze nie prostuje moich włosów i ich nie puszy, po drugie, odżywia i nawilża. Eksperymentowanie w toku ;-) Wiele się od Was nauczyłam i mam nadzieję uczyć się dalej |
|
|
|
#1768 |
|
Zakorzenienie
|
Syrenko, może WAX polski?
![]() Witam na Pielęgnacyjnym i radzę udzielać się częściej
|
#1769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Powodzenia i wytrwałości w "walce"
|
|
#1770 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie dotyczace farbowania. Ile powinnam przejsc myc po stosowaniu olejku dabur amla, zeby moc nalozyc Casting bez obaw, ze chwyci nierowno?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:13.

A potem zaczęła się rozwodzić nad tym, żeby kupiła sobie szampon np Elseve, który zawiera silikony i dzieki temu bedzie miała gładkie i lśniące włosy... 

Efekt byl taki, ze wlosy nabieraly jakby zlotego odcienia i minimalnie jasnialy. Stosowalam miksturke zaledwie kilka razy wiec nie wiem jak zachowywalyby sie wlosy po dluzszym uzywaniu. Dodam jeszcze ze nie trzymalam maski 8h tylko ok. 2 
az mi wstyd