Mamusie marcowe 2018 cz. 2 - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-09-05, 12:48   #3751
Brilliant Girl
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 2

Cytat:
Napisane przez ScarlettO Pokaż wiadomość
jak zaczelam czytac glębiej to doczytałam, że to niebezpieczne u kobiet, które mają problemy z nerkami, bo mogą powstawać kamienie. normalnie witamina C wydalana jest z moczem, wiec de facto przefiltrowywana przez nerki i nie kumuluje się w organizmie zmniejszę dawkę teraz na pewno, ale myślę że nadal ok 500 mg będę brać, naprawdę wolałabym uniknąć przeziębienia a witamina C zawsze dobrze działała

współczuję ale wiem, że ZUS wypłaca nieregularnie i kiedy mu się chce

też dostaję niewiele wiecej niż najniższa (tak mam wpisane w umowie) ale do ręki mi dokładali, no i też mi ucieknie trochę kasy... no ale chcę pracować jak najdłużej także mam nadzieję, że aż tak dużo mi nie ucieknie, każdy grosz się teraz przyda
Kiszona kapusta i pomelo- cuda z wit. C i nie trzeba suplementowac innych
Brilliant Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-05, 12:50   #3752
Mecassie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motyllek90 Pokaż wiadomość
Czemu az 2 tyś mniej na wpłatach.. .? Tyle tracisz przez L4? Biedna((((( współczuję...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja tracę 1tysiąc mniej przez to że miałam najniższą a tż ma nową pracę i teraz przez pierwsze 3miesiące będzie również zarabiał najniższą

Mecassie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-05, 12:54   #3753
motyllek90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mecassie Pokaż wiadomość
Ja tracę 1tysiąc mniej przez to że miałam najniższą a tż ma nową pracę i teraz przez pierwsze 3miesiące będzie również zarabiał najniższą

O kurczę.. .to faktycznieJa ostatnio dostałam dużą podwyżkę i np jakbym teraz poszła na L4 to pomimo ze będzie płatne 100% to przez to że to będzie średnia z ostatniego roku to kasa będzie duuuuuzo niższa... przez to wszystko bede chciała pracować jak najdłużej bo wyłożyłam ze to będzie ok 1500 zl mniej na rękę... koszmar.

motyllek90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-05, 12:55   #3754
Mecassie
Zakorzenienie

Cytat:
O kurczę.. .to faktycznieJa ostatnio dostałam dużą podwyżkę i np jakbym teraz poszła na L4 to pomimo ze będzie płatne 100% to przez to że to będzie średnia z ostatniego roku to kasa będzie duuuuuzo niższa... przez to wszystko bede chciała pracować jak najdłużej bo wyłożyłam ze to będzie ok 1500 zl mniej na rękę... koszmar.

Jak się dobrze czujesz to pracuj gdyby nie to jaką mam pracę to Też bym pracowała jak najdłużej jakbym oczywiście mogła

Stary 2017-09-05, 12:59   #3755
czaro_dziejkaa
Zadomowienie

Cytat:
ale macierzyński to chyba ta sama kwota co L4?

Nie, macierzyński masz płatny 80% a l4 100%.
U mnie np jest taka sytuacja, ze mnie by się w tym momencie bardziej opłacało być na l4 bo bym miała pensje wyższa o jakieś 200zł , ponieważ mnie też się wliczają premie.
czaro_dziejkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-05, 13:00   #3756
motyllek90
Raczkowanie

Cytat:
Jak się dobrze czujesz to pracuj gdyby nie to jaką mam pracę to Też bym pracowała jak najdłużej jakbym oczywiście mogła

Planowałam pracować do końca roku Ale jeśli będzie wszystko ok to chyba dłużej się postaram. Mam pracę siedzącą więc fizycznie nie jestem zmęczona ale gdy za długo siedzę to boli mnie kręgosłup i wydaje mi sie ze brzuch już mi będzie przeszkadzał w siedzeniu...no w każdym razie zobaczę jak to będzie i jak bede sie czula

Stary 2017-09-05, 13:02   #3757
lelowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czaro_dziejkaa Pokaż wiadomość
To chyba tylko dla tych osób, którym nie przysługuje urlop/zasiłek macierzyński.
Jeśli ktoś pracuje nawet za najniższą krajową to chyba jemu juz nie.
Tak mi się wydaje
Tak.
lelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-05, 13:09   #3758
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Planowałam pracować do końca roku Ale jeśli będzie wszystko ok to chyba dłużej się postaram. Mam pracę siedzącą więc fizycznie nie jestem zmęczona ale gdy za długo siedzę to boli mnie kręgosłup i wydaje mi sie ze brzuch już mi będzie przeszkadzał w siedzeniu...no w każdym razie zobaczę jak to będzie i jak bede sie czula

a tak apropo zmęczenia, to dziewczyny wyobrażacie sobie, że ja już przestałam być zmęczona?
W pracy koło południa padałam już na twarz, spałam po powrocie do domu, a teraz czuję się w miarę normalnie Mam już tak od prawie tygodnia
Moja aplikacja dobrze przewidywała wzrost energii
Stary 2017-09-05, 13:12   #3759
motyllek90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasia6713 Pokaż wiadomość
a tak apropo zmęczenia, to dziewczyny wyobrażacie sobie, że ja już przestałam być zmęczona?
W pracy koło południa padałam już na twarz, spałam po powrocie do domu, a teraz czuję się w miarę normalnie Mam już tak od prawie tygodnia
Zazdro...no ja właśnie padam... Ile jeszcze ten I trymestr będzie trwal

Stary 2017-09-05, 13:13   #3760
Brilliant Girl
Wtajemniczenie

Cytat:
A czy przypadkiem nie idziemy podobnie z tc? Ja jestem teraz 10t6d i czuje sie duzo lepiej pomijajac piatek kiedy umieralam. Ale potem adalam sobie sprawe ze to byl wg owu koniec 10tc i moze zgodnie z teoria ksiazkowa z tym dniem przestaje rosnac beta i dlatego dzien pozniej czulam sie lepiej. Moze w piatek mialam apogeum bety?
Stary 2017-09-05, 13:13   #3761
pretty_girl19892
Zakorzenienie

GG do pretty_girl19892

Cytat:
Napisane przez alleyezonme Pokaż wiadomość
Mam identycznie, piątka

Wcześniej robiłam sobie sałatki do pracy a teraz w ogóle nie mam na nie ochoty
Piątka
Sałatki też mi w gardle stają

Cytat:
Masakra chyba nigdy nie dostanę zasiłku... nie wiem co robić bo jesteśmy w totalnej finansowej remont staną w miejscu i już nawet na jedzenie brakuje mąż ma w tym tyg wypłatę ale po oplatach zostanie nam prawie nic. A jak patrzę na poumawiane wizyty u dentystow, endorkrynologow, ginekologow to az mi słabo nie mamy żadnych oszczędności bo po prostu z miesiąca na miesiąc nie było z czego tego odłożyć. A teraz jeszcze mniej o ponad 2 tysiace ba wyplatach. Mam mega doła i nie wiem co robić ani jak sobie z tym poradzic

Kochana
Ten zus to szkoda gadać, 3 tygodnie opóźnienia to już jest dużo
Tak jak dziewczyny pisza, do endokrynologa spróbuj sie zapisac na nfz, powinien przyjąć w okreslonym czasie ale lepiej wydrukowac sobie fragment ustawy i dochodzic swoich praw w rejestracji
A mąż niedlugo przejdzie juz na wyzsza stawke? Bo pisalas ze tylko 3 msc ma najnizsza krajowa

Cytat:
Napisane przez dustinthewind Pokaż wiadomość
U nas w firmie też tak jest, że na umowie wiesz, najniższa, czy tam ciut więcej, a do ręki już faktycznie większa kwota. Prywatna firma, także jak sobie zarządzą, tak robią. Tylko, że u nas w firmie jest prawie 1000 pracowników.
W każdym razie, jak ja pójdę na zwolnienie, to też mi trochę kasy ucieknie...
U nas w firmie podobnie niestety, dlatego teraz caly czas pracuje bo praca nie jest ciezka a premie są bardzo dobre

Cytat:
ale macierzyński to chyba ta sama kwota co L4?

Widze że dziewczyny wyzej odpisaly wiec nie bede powtarzac po nich

PM 2017

Edytowane przez pretty_girl19892
Czas edycji: 2017-09-05 o 13:15
pretty_girl19892 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-05, 13:15   #3762
Brilliant Girl
Wtajemniczenie

Tak czytalam o zasilkach itd po rozmowach tu i doczytalam ze minimalna ma wzrosnac w 2018 roku do 1530 na reke toz to o prawie 130zl wiecej niz teraz
Stary 2017-09-05, 13:16   #3763
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brilliant Girl Pokaż wiadomość
A czy przypadkiem nie idziemy podobnie z tc? Ja jestem teraz 10t6d i czuje sie duzo lepiej pomijajac piatek kiedy umieralam. Ale potem adalam sobie sprawe ze to byl wg owu koniec 10tc i moze zgodnie z teoria ksiazkowa z tym dniem przestaje rosnac beta i dlatego dzien pozniej czulam sie lepiej. Moze w piatek mialam apogeum bety?
Ja jestem dzisiaj 13+2 (wg ostatniego USG z prenatalnego), więc mamy trochę różnicy
Moja aplikacja mi mówiła właśnie, że 10/11 tydzień to apogeum mdłości, wymiotów, zmęczenia itd.
Wczoraj (wg aplikacji) zaczęłam II trymestr i mam mieć teraz wzrost energii i zachcianki
Stary 2017-09-05, 13:20   #3764
Lunak
Wtajemniczenie

Mecassie trzymaj się i walcz z nimi na ile się da.

Teraz to jest chyba taki trend u prywatnych pracodawców, że zatrudniają na najniższą i umawiają się z pracownikiem na resztę do ręki. Z kim się nie rozmawia to po cichu się przyznaje jak jest.

Kasia energia wraca to i poziom wyżej jesteś o jakiej aplikacji cały czas wspominasz?

Edytowane przez Lunak
Czas edycji: 2017-09-05 o 13:22
Lunak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-05, 13:21   #3765
motyllek90
Raczkowanie

Cytat:
Ja jestem dzisiaj 13+2 (wg ostatniego USG z prenatalnego), więc mamy trochę różnicy
Moja aplikacja mi mówiła właśnie, że 10/11 tydzień to apogeum mdłości, wymiotów, zmęczenia itd.
Wczoraj (wg aplikacji) zaczęłam II trymestr i mam mieć teraz wzrost energii i zachcianki
No to się zgadza bo ja właśnie jestem w 11 tyg...koszmar....

Stary 2017-09-05, 13:26   #3766
kasia6713
Zakorzenienie

Mecassie, strasznie mi przykro, że masz tyle zmartwień na głowie zamiast myśleć o sobie i dziecku musisz myśleć o problemach...
Czy Ty do lekarzy chodzisz prywatnie?
Ja jestem w takiej sytuacji finansowej, gdzie <raczej> stać by mnie było na prywatnego ginekologa, ale chodzę na NFZ, bo dlaczego mam płacić za wizyty, skoro z mojej wypłaty zabierają mi ponad 30%. Przeglądałam kiedyś cenniki prywatnych ginekologów i niektórzy ceny mają naprawdę kosmiczne (za badanie 150+osobno kaska za USG), więc domyślam się ile pieniędzy na to idzie. Nie mam porównania między prywatnym ginem a tym na NFZ, ale z tego na NFZ jestem bardzo zadowolona. Jeśli masz ubezpieczenie, to może tutaj udałoby Ci się zaoszczędzić?
A co Wy robicie za remont? Jakąś generalkę? Na jakim etapie jesteście?
Kilka miesięcy temu robiliśmy remont/odświeżenie pomieszczeń i wywaliliśmy na to prawie całe nasze oszczędności. Wiem, że ciężko zatrzymać się z rozgrzebanymi pokojami, ale w tej sytuacji są chyba rzeczy ważniejsze niż remont, który można skończyć w momencie np. jak Twój mąż dostanie lepszą umowę.

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Lunak Pokaż wiadomość

Kasia energia wraca to i poziom wyżej jesteś o jakiej aplikacji cały czas wspominasz?
niestety nie jestem w stanie Ci powiedzieć, bo ja mam ich 5 na tablecie i z każdej mi przychodzą jakieś powiadomienia

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ----------

Cytat:
No to się zgadza bo ja właśnie jestem w 11 tyg...koszmar....

trzymaj się, ja mam to za sobą
wierz mi, że warto to przetrwać żeby czuć się teraz tak jak ja się czuję
Stary 2017-09-05, 13:27   #3767
alleyezonme
Zakorzenienie

kasia6713 nie strasz mnie z tym remontem, my chcemy odświeżyć mieszkanie i liczę że mało wydamy ale pewnie się mylę Mamy 4 pokoje Ale w dwóch tylko ściany odmalować i już.

Jeśli życie to chwila, wykorzystam tą chwilę - tyle

alleyezonme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-05, 13:28   #3768
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Masakra chyba nigdy nie dostanę zasiłku... nie wiem co robić bo jesteśmy w totalnej finansowej remont staną w miejscu i już nawet na jedzenie brakuje mąż ma w tym tyg wypłatę ale po oplatach zostanie nam prawie nic. A jak patrzę na poumawiane wizyty u dentystow, endorkrynologow, ginekologow to az mi słabo nie mamy żadnych oszczędności bo po prostu z miesiąca na miesiąc nie było z czego tego odłożyć. A teraz jeszcze mniej o ponad 2 tysiace ba wyplatach. Mam mega doła i nie wiem co robić ani jak sobie z tym poradzic

Kurczę a jesteś w stanie od kogoś pożyczyć ? 2 tygodnie czekania przez głupi zus

Odniosłam L4 do pracy, posiedziałam z koleżanką z działu (reszty nie było w biurze przez godzinę to sobie poszłam )
Wracając zaparkowałam koło bloku zamiast na naszym miejscu parkingowym w garażu pod blokiem obok to może bym pojechała potem na zakupy jedzeniowe i do kina

U mnie na L4 jest około 150 zł mniej bo w marcu tego roku miałam podwyżkę inflacyjną a liczy się rok do tyłu

Edytowane przez Ilsa Lund
Czas edycji: 2017-09-05 o 13:30
Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-05, 13:29   #3769
Mecassie
Zakorzenienie

Cytat:
Mecassie, strasznie mi przykro, że masz tyle zmartwień na głowie zamiast myśleć o sobie i dziecku musisz myśleć o problemach...
Czy Ty do lekarzy chodzisz prywatnie?
Ja jestem w takiej sytuacji finansowej, gdzie <raczej> stać by mnie było na prywatnego ginekologa, ale chodzę na NFZ, bo dlaczego mam płacić za wizyty, skoro z mojej wypłaty zabierają mi ponad 30%. Przeglądałam kiedyś cenniki prywatnych ginekologów i niektórzy ceny mają naprawdę kosmiczne (za badanie 150+osobno kaska za USG), więc domyślam się ile pieniędzy na to idzie. Nie mam porównania między prywatnym ginem a tym na NFZ, ale z tego na NFZ jestem bardzo zadowolona. Jeśli masz ubezpieczenie, to może tutaj udałoby Ci się zaoszczędzić?
A co Wy robicie za remont? Jakąś generalkę? Na jakim etapie jesteście?
Kilka miesięcy temu robiliśmy remont/odświeżenie pomieszczeń i wywaliliśmy na to prawie całe nasze oszczędności. Wiem, że ciężko zatrzymać się z rozgrzebanymi pokojami, ale w tej sytuacji są chyba rzeczy ważniejsze niż remont, który można skończyć w momencie np. jak Twój mąż dostanie lepszą umowę.
Chodzę do gina prywatnie bo pracuje w szpitalu też zresztą po problemach z poronieniami to raczej wolalam prywatnie bo tutaj na nfz kiepsy ginekolodzy i już sprzęt to tragedia. Też w połowie prawie ciąży na pewno nie chcę zmienić gina
Remont generalny salonu. Póki co etap to kladzenie gladzi...

Stary 2017-09-05, 13:39   #3770
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
kasia6713 nie strasz mnie z tym remontem, my chcemy odświeżyć mieszkanie i liczę że mało wydamy ale pewnie się mylę Mamy 4 pokoje Ale w dwóch tylko ściany odmalować i już.
zależy co chcecie zrobić i jak do tego podchodzicie.
Dam Ci przykład naszej sypialni.
Chcieliśmy tylko odmalować żeby odświeżyć + wymiana mebli.
Jak poodsuwaliśmy wszystko okazało się, że są jakieś dziurki. No to trzeba to zaszpachlować - oczywiście kupić wszystkie materiały do tego.
W trakcie wyszło, że mamy za duży kaloryfer w sypialni i zmienimy go na mniejszy (koszt ok. 400/500 zł). Od razu wymieniliśmy karnisz, żeby można było całą firankę przesunąć.
Same meble wzięliśmy na raty w Ikei (materac do łóżka + 2 szafki + 2 nocne) i wyszedł koszt ok. 2500 zł. Do tego stelaż pod łóżko: 700 zł. Mąż jeszcze wymyślił, że zawsze marzył o lampkach nad łóżkiem, żeby nie trzeba było palić całego światła w pokoju. No więc kupiliśmy lampy. Ale trzeba było kupić do tego wiertło na przyciski - koszt 100 zł.
Potem doszliśmy do wniosku, że jak już robimy generalkę sypialni to może wymienić listwy na podłodze na nowocześniejsze (tak, tak, mąż jest budowlańcem i za dużo się w sklepach naoglądał).

No i tak z odświeżenia wyszła nam generalka z kilka ładnych tysi

No bo przecież, jak już się robi remont, to zrobić porządnie, nie?

To i tak dobrze, że ja jestem w tym związku rozum i go trochę hamowałam przed sercowymi zapędami
Stary 2017-09-05, 13:39   #3771
alleyezonme
Zakorzenienie

Zrobiłam sobie lekką kawkę z mlekiem w pracy i aż mnie odrzuca od niej fuuuu

Stary 2017-09-05, 13:40   #3772
lelowa
Zakorzenienie

Mnie juz przestalo. Pije jedna dziennie albo wtedy kiedy mam ochote.
Stary 2017-09-05, 13:41   #3773
alleyezonme
Zakorzenienie

Ja właśnie miałam na nią ochotę dlatego zrobiłam

Stary 2017-09-05, 13:42   #3774
parapet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czaro_dziejkaa Pokaż wiadomość
Nie, macierzyński masz płatny 80% a l4 100%.
U mnie np jest taka sytuacja, ze mnie by się w tym momencie bardziej opłacało być na l4 bo bym miała pensje wyższa o jakieś 200zł , ponieważ mnie też się wliczają premie.
Też tak u mnie wyszło.

Mecassie, to przykre, ale problem wziął się stąd, że twój pracodawca jest :dupa: i pracujesz półlegalnie. Nierejestrowany dochód dla urzędów nie istnieje. Tylko zmiana pracy przed ciążą by cię wyratowała, ale kto to wszystko tak przewidzi i zaplanuje
To co jest faktycznie wkurzające to to, że opóźniają ci wypłatę tego, co ci przysługuje

Specjalistów obskocz na nfz. Chyba w 7 dni powinnaś dostać termin jako brzucholek
parapet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-05, 13:45   #3775
Mecassie
Zakorzenienie

Cytat:
Ja piję codziennie z wielkim smakiem bez niej nie funkcjonuje

Parapet wiesz ze przez rok to pracowałam na pół etatu a robiłam ponad cały etat także tego

Mam jeszcze pytanko. Któraś z Was ostatnio robiła zapiekankę makaronową i o uszy obil mi się prosty sos coś tam śmietana i jajka ?

Stary 2017-09-05, 13:49   #3776
parapet
Zadomowienie

Propo sałatek, to jest zimno, ja wtedy nie wcisnę zimnych warzyw. U mnie wciąż zupy królują

Kasiu, z energią to bywa różnie, wciąż są słabsze dni, ale już z przewagą tych spoko
parapet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-05, 13:50   #3777
lelowa
Zakorzenienie

Ja robilam Sosik to smietana 18% do tego jajko, sol pieprz, moga byc tez ziola prowansalskie lub oregano.
Stary 2017-09-05, 13:50   #3778
Torrence
Wtajemniczenie

Mecassie endokrynologa powinnaś dać radę ogarnąć na NFZ!
Jak było u mnie: Jak tylko potwierdziłam różnymi sposobami ciążę to poleciałam do rodzinnego po skierowanie. Wpisała mi tam CITO i że ciąża 6 tydzień (to ważne). Poszłam do pierwszej przychodni i mówią: grudzień. Ja na to czy cito i że ciąża nic nie przyspieszy. Pani zasięgnęła języka i okazało się, że przyspieszy, wcisnęli mnie za dwa tygodnie teraz mam kontynuację leczenia, na koniec każdej wizyty dostaję od lekarza karteczkę kiedy mają mnie zapisać na następną i idę z tym do rejestracji. Jeśli nie da rady w najbliższej przychodni to próbuj w innych! Ja mam wizyty u endo co miesiąc i płacąc prywatnie by się już uzbierało. Na coś te moje składki do cholery odprowadzam!

Edytowane przez Torrence
Czas edycji: 2017-09-05 o 13:56
Torrence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-05, 13:51   #3779
alleyezonme
Zakorzenienie

Cytat:
Ja piję codziennie z wielkim smakiem bez niej nie funkcjonuje

Parapet wiesz ze przez rok to pracowałam na pół etatu a robiłam ponad cały etat także tego

Mam jeszcze pytanko. Któraś z Was ostatnio robiła zapiekankę makaronową i o uszy obil mi się prosty sos coś tam śmietana i jajka ?
Ja sobie nie wyobrażałam odstawić kawę ale moje smaki same zadecydowały. Czasami mam ochotę i sobie robię ale dzisiaj nie podeszła mi kompletnie

Ja robię sos do zapiekanek śmietana+jajko+przyprawy i to na zapiekankę

Stary 2017-09-05, 13:52   #3780
pretty_girl19892
Zakorzenienie

GG do pretty_girl19892

Cytat:
Mi kawa podchodzi tylko z prawdziwego ekpresu, od rozpuszczalnej w pracy mnie odrzuca więc przestawilam sie na cappucino o dziwo smakuje mi dobrze w ciąży a przed bym nie tknela

Cytat:
Chyba Asiula to byla? Ale to byl sos ze mieszasz wlasnie smietane z jajkiem i polewasz makaron i do piekarnika
Ja jeszcze lubie robic beszamel bo jest bardzo prosty

PM 2017
pretty_girl19892 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości