|
|
#3751 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 2
Cytat:
|
|
|
|
|
#3752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3753 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja ostatnio dostałam dużą podwyżkę i np jakbym teraz poszła na L4 to pomimo ze będzie płatne 100% to przez to że to będzie średnia z ostatniego roku to kasa będzie duuuuuzo niższa... przez to wszystko bede chciała pracować jak najdłużej bo wyłożyłam ze to będzie ok 1500 zl mniej na rękę... koszmar.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3755 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie np jest taka sytuacja, ze mnie by się w tym momencie bardziej opłacało być na l4 bo bym miała pensje wyższa o jakieś 200zł , ponieważ mnie też się wliczają premie. |
|
|
|
|
#3756 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3757 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W pracy koło południa padałam już na twarz, spałam po powrocie do domu, a teraz czuję się w miarę normalnie ![]() Moja aplikacja dobrze przewidywała wzrost energii
|
|
|
#3759 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3760 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pomijajac piatek kiedy umieralam. Ale potem adalam sobie sprawe ze to byl wg owu koniec 10tc i moze zgodnie z teoria ksiazkowa z tym dniem przestaje rosnac beta i dlatego dzien pozniej czulam sie lepiej. Moze w piatek mialam apogeum bety?
|
|
|
|
|
#3761 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sałatki też mi w gardle stają Cytat:
![]() Ten zus to szkoda gadać, 3 tygodnie opóźnienia to już jest dużo ![]() Tak jak dziewczyny pisza, do endokrynologa spróbuj sie zapisac na nfz, powinien przyjąć w okreslonym czasie ale lepiej wydrukowac sobie fragment ustawy i dochodzic swoich praw w rejestracji A mąż niedlugo przejdzie juz na wyzsza stawke? Bo pisalas ze tylko 3 msc ma najnizsza krajowa Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez pretty_girl19892 Czas edycji: 2017-09-05 o 13:15 |
||||
|
|
|
#3762 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak czytalam o zasilkach itd po rozmowach tu i doczytalam ze minimalna ma wzrosnac w 2018 roku do 1530 na reke
|
|
|
|
#3763 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja aplikacja mi mówiła właśnie, że 10/11 tydzień to apogeum mdłości, wymiotów, zmęczenia itd. Wczoraj (wg aplikacji) zaczęłam II trymestr i mam mieć teraz wzrost energii i zachcianki
|
|
|
#3764 |
|
Wtajemniczenie
|
Mecassie trzymaj się i walcz z nimi na ile się da.
Teraz to jest chyba taki trend u prywatnych pracodawców, że zatrudniają na najniższą i umawiają się z pracownikiem na resztę do ręki. Z kim się nie rozmawia to po cichu się przyznaje jak jest. Kasia energia wraca to i poziom wyżej jesteś o jakiej aplikacji cały czas wspominasz?
Edytowane przez Lunak Czas edycji: 2017-09-05 o 13:22 |
|
|
|
#3765 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3766 | ||
|
Zakorzenienie
|
Mecassie, strasznie mi przykro, że masz tyle zmartwień na głowie
Czy Ty do lekarzy chodzisz prywatnie? Ja jestem w takiej sytuacji finansowej, gdzie <raczej> stać by mnie było na prywatnego ginekologa, ale chodzę na NFZ, bo dlaczego mam płacić za wizyty, skoro z mojej wypłaty zabierają mi ponad 30%. Przeglądałam kiedyś cenniki prywatnych ginekologów i niektórzy ceny mają naprawdę kosmiczne (za badanie 150+osobno kaska za USG), więc domyślam się ile pieniędzy na to idzie. Nie mam porównania między prywatnym ginem a tym na NFZ, ale z tego na NFZ jestem bardzo zadowolona. Jeśli masz ubezpieczenie, to może tutaj udałoby Ci się zaoszczędzić? A co Wy robicie za remont? Jakąś generalkę? Na jakim etapie jesteście? Kilka miesięcy temu robiliśmy remont/odświeżenie pomieszczeń i wywaliliśmy na to prawie całe nasze oszczędności. Wiem, że ciężko zatrzymać się z rozgrzebanymi pokojami, ale w tej sytuacji są chyba rzeczy ważniejsze niż remont, który można skończyć w momencie np. jak Twój mąż dostanie lepszą umowę. ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
wierz mi, że warto to przetrwać żeby czuć się teraz tak jak ja się czuję
|
|
|
#3767 |
|
Zakorzenienie
|
kasia6713 nie strasz mnie z tym remontem, my chcemy odświeżyć mieszkanie i liczę że mało wydamy ale pewnie się mylę
Mamy 4 pokoje Ale w dwóch tylko ściany odmalować i już.
|
|
|
|
#3768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odniosłam L4 do pracy, posiedziałam z koleżanką z działu (reszty nie było w biurze przez godzinę to sobie poszłam Wracając zaparkowałam koło bloku zamiast na naszym miejscu parkingowym w garażu pod blokiem obok to może bym pojechała potem na zakupy jedzeniowe i do kina ![]() U mnie na L4 jest około 150 zł mniej bo w marcu tego roku miałam podwyżkę inflacyjną a liczy się rok do tyłu Edytowane przez Ilsa Lund Czas edycji: 2017-09-05 o 13:30 |
|
|
|
|
#3769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Remont generalny salonu. Póki co etap to kladzenie gladzi... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3770 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dam Ci przykład naszej sypialni. Chcieliśmy tylko odmalować żeby odświeżyć + wymiana mebli. Jak poodsuwaliśmy wszystko okazało się, że są jakieś dziurki. No to trzeba to zaszpachlować - oczywiście kupić wszystkie materiały do tego. W trakcie wyszło, że mamy za duży kaloryfer w sypialni i zmienimy go na mniejszy (koszt ok. 400/500 zł). Od razu wymieniliśmy karnisz, żeby można było całą firankę przesunąć. Same meble wzięliśmy na raty w Ikei (materac do łóżka + 2 szafki + 2 nocne) i wyszedł koszt ok. 2500 zł. Do tego stelaż pod łóżko: 700 zł. Mąż jeszcze wymyślił, że zawsze marzył o lampkach nad łóżkiem, żeby nie trzeba było palić całego światła w pokoju. No więc kupiliśmy lampy. Ale trzeba było kupić do tego wiertło na przyciski - koszt 100 zł. Potem doszliśmy do wniosku, że jak już robimy generalkę sypialni to może wymienić listwy na podłodze na nowocześniejsze (tak, tak, mąż jest budowlańcem i za dużo się w sklepach naoglądał). No i tak z odświeżenia wyszła nam generalka z kilka ładnych tysi ![]() No bo przecież, jak już się robi remont, to zrobić porządnie, nie? ![]() To i tak dobrze, że ja jestem w tym związku rozum i go trochę hamowałam przed sercowymi zapędami
|
|
|
#3772 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie juz przestalo. Pije jedna dziennie albo wtedy kiedy mam ochote.
|
|
|
|
#3774 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mecassie, to przykre, ale problem wziął się stąd, że twój pracodawca jest :dupa: i pracujesz półlegalnie. Nierejestrowany dochód dla urzędów nie istnieje. Tylko zmiana pracy przed ciążą by cię wyratowała, ale kto to wszystko tak przewidzi i zaplanuje ![]() To co jest faktycznie wkurzające to to, że opóźniają ci wypłatę tego, co ci przysługuje ![]() Specjalistów obskocz na nfz. Chyba w 7 dni powinnaś dostać termin jako brzucholek
|
|
|
|
|
#3775 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Parapet wiesz ze przez rok to pracowałam na pół etatu a robiłam ponad cały etat także tego Mam jeszcze pytanko. Któraś z Was ostatnio robiła zapiekankę makaronową i o uszy obil mi się prosty sos coś tam śmietana i jajka ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3776 |
|
Zadomowienie
|
Propo sałatek, to jest zimno, ja wtedy nie wcisnę zimnych warzyw. U mnie wciąż zupy królują
![]() Kasiu, z energią to bywa różnie, wciąż są słabsze dni, ale już z przewagą tych spoko |
|
|
|
#3777 |
|
Zakorzenienie
|
Ja robilam
Sosik to smietana 18% do tego jajko, sol pieprz, moga byc tez ziola prowansalskie lub oregano.
|
|
|
|
#3778 |
|
Wtajemniczenie
|
Mecassie endokrynologa powinnaś dać radę ogarnąć na NFZ!
Jak było u mnie: Jak tylko potwierdziłam różnymi sposobami ciążę to poleciałam do rodzinnego po skierowanie. Wpisała mi tam CITO i że ciąża 6 tydzień (to ważne). Poszłam do pierwszej przychodni i mówią: grudzień. Ja na to czy cito i że ciąża nic nie przyspieszy. Pani zasięgnęła języka i okazało się, że przyspieszy, wcisnęli mnie za dwa tygodnie
Edytowane przez Torrence Czas edycji: 2017-09-05 o 13:56 |
|
|
|
#3779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja robię sos do zapiekanek śmietana+jajko+przyprawy i to na zapiekankę |
|
|
|
|
#3780 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o dziwo smakuje mi dobrze w ciąży a przed bym nie tknela ![]() Cytat:
![]() Ja jeszcze lubie robic beszamel bo jest bardzo prosty
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:19.

zmniejszę dawkę teraz na pewno, ale myślę że nadal ok 500 mg będę brać, naprawdę wolałabym uniknąć przeziębienia 

((((( współczuję... 

nie mamy żadnych oszczędności bo po prostu z miesiąca na miesiąc nie było z czego tego odłożyć. A teraz jeszcze mniej o ponad 2 tysiace ba wyplatach. Mam mega doła i nie wiem co robić ani jak sobie z tym poradzic 

13.03.2008