|
|
#4351 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 2
Cytat:
Mysle, ze kesli dobrze sie odzywiasz to nie musisz siw niczym martwic co najwyzej mozesz zazywac samo dha jesli twoja dieta jest uboga w ryby. |
|
|
|
|
#4352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4353 |
|
Zakorzenienie
|
Na studiach nie ma problemu z wfem, kaza jakis krotki referat na dany temat napisac i tyle
|
|
|
|
#4354 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4355 |
|
Zadomowienie
|
dzień dobry mamuśki w piątek
![]() No wreszcie słoneczko, trzeba iść czerpać witaminę D z niego. upiekłam ciasto kruche z owocami i czekamy na gości :P A czytałam że w II trymestrze przebarwienia brązowe się robią, zwłaszcza koło sutków i krocza :P i faktycznie mam ciemniejsze suty
|
|
|
|
#4356 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie starsznie swedza, okropne to.
|
|
|
|
#4357 |
|
Rozeznanie
|
Mnie sutki pobolewają i też są chyba ciut ciemniejsze, tak mi się wydaje, ale u mnie największą zmianą jest chcica
Wcześniej w ogóle nie miałam ochoty, a teraz... dobrze, że weekend, pomęczę trochę Męża |
|
|
|
#4358 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mam super wyniki, ale nie wiem czy "winą" za to nie obarczać po części właśnie tych witamin. Wszyscy wokoło trąbią, żeby nie brać sztucznych witamin tylko spożywać wszystko w pożywieniu. Szczerze? Przy moim trybie życia nie ma opcji abym zaspokoiła wszystkie wymagane witaminy jedzeniem. Moje witaminy zawierają: DHA (w zalecanej dawce 600 mg) wspomaga rozwój mózgu i oczu u dziecka. Kwas foliowy (400 µg) niezbędny dla prawidłowego rozwoju łożyska i płodu. Jod (200 µg) potrzebny do prawidłowych funkcji poznawczych i neurologicznych (pracy mózgu). Żelazo (26 mg) uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych i zaopatrzeniu tkanek w tlen. Witamina D (zalecana dawka: 2000 j.m.) dla prawidłowego rozwoju kości i zębów. Magnez umożliwia prawidłową kurczliwość mięśni, co wpływa pozytywnie np. na pracę mięśni macicy. DHA i jod zawierają ryby, których ja jem mało z różnych powodów. Kwas foliowy, wiadomo, tabsy. Witamina D zawiera się w słońcu, którego jet jak na lekarswo. Jasne, że mogę szukać w produktach, ale jest ich taka znikoma ilość, że ciężko zaspokoić zapotrzebowanie. Magnez w czekoladzie albo bananach, które zawierają mnóstwo cukrów. Żelazo jest praktycznie wszędzie, więc tutaj by się udało. Większośc dnia spędzam w pracy, gdzie nie mam czasu na zjedzenie 3 pełnowartościowych posiłków. Potem wracam padnięta do domu i ostatnią rzeczą jest myślenie o tym co by zjeść tutaj pełnowitaminowego żeby doładować organizm. Jem (i gotuję) to, co szybko jestem w stanie zrobić. I nagle przychodzi godzina 20:00 i tyle było z mojego dnia. Ja należę do osób, które trzymają się wszelkich leków, witamin, suplementów z daleka i bronią się rękami i nogami przez tym. Ale w tym wypadku nie zastanawiałam się ani chwili.
|
|
|
#4359 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Dzięki dziewczyny za miłe słowa, oby sie spełniły Co do witamin, to ja też ich nie biorę, tylko kwas foliowy. U nas słońce czasem sie przebija zza chmur ![]() Dziś na obiad mam pierogi z kapustą i grzybami oraz z serem Kciuki za wizyty jak dzisiaj jakieś są ![]() Udanego popoludnia życzę Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4360 |
|
Zakorzenienie
|
Oj takie pierozki mniam mniam
![]() Ja buraczkowa z wczoraj wlasnie jem. |
|
|
|
#4361 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas dziś takie piekne sloneczko za oknem - aż chciałoby się isc na spacer
U mnie dziś ogorkowa - zrobilam wczoraj na dwa dni. I mąż ma podejść do rybnego po jakaś rybkę Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4362 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też tylko kwas foliowy.
|
#4363 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam tak samo. Przedtem nic nie brałam, teraz tylko to co lekarka poleciła. Myślę, że nawet przy odpowiednim i super restrykcyjnym sposobie odżywiania zawsze może czegoś brakować w organizmie. W szczególności jak na początku męczyły nas dolegliwości
|
|
|
|
#4364 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam taka jazde na sledzie, ze kazalam kupic tztowi 8 platow, bede marynowac i robic sledzie po kaszubsku. Wczoraj caly sloik rolmopsow zjadlam
A wieczorem robilam rybki w occie.
|
|
|
|
#4365 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na weekend muszę coś wymyślić na obiad. Podrzucajcie pomysły, bo od Was można się nieźle zainspirować |
|
|
|
|
#4366 |
|
Zakorzenienie
|
Ja biorę aktualnie Pregne Plus tylko
Lelowa ale cię na śledzie wzięło a po kaszubsku najlepsze Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4367 |
|
Zakorzenienie
|
Pannkaka, ale Ty pewnie masz większy dostęp do rybek
A one zawierają kwasy DHA Które zresztą zaleca się dopiero po 20 tygodniu. Ja biorę kwas foliowy 15mg - mam wybrać do końca opakowania i brać już normalnie "jakieś" tabletki ciążowe, mój ginek nie naciska na konkretną markę Do tego Acard i Pregna PlusZrobiłam zakupy w Biedronce przed przyjazdem Męża i wprowadzili wędzone pstrągi tak jak mają wędzone makrele Wzięłam nam jednego a tu Mama zadzwoniła znad morza i dostanę też wędzonego łososia Płakać nie będę |
|
|
|
#4368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
plany są całkiem smaczne a pewnie będzie mi się tak chciało że wejde na neta i zamówie pizzę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4369 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
Wiec chyba moge to podciagnac pod zachcianki
|
||
|
|
|
#4370 |
|
Wtajemniczenie
|
Mniam mniam... Tylko z modyfikacjami musiałabym to robić, bo mój nie zje klusek śląskich (uwielbiam), ogórkowej (najlepsza zupa na świecie) i nic grzybowego nawet jak to są pieczarki, a warzywa no to ewentualnie mogą być, ale nie za dużo. Ciężkie kulinarne życie z nim mam
![]() A pizza też za mną chodzi, ale taka wypiekana w piecu, albo coś innego włoskiego tylko nie domowego. Włoskie z knajpy zawsze mi inaczej smakuje |
|
|
|
#4371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak pizza za Tobą chodzi to może zrób własną, sprzedają gotowe spody i dodałabyś zdrowsze składniki
|
|
|
|
|
#4372 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4374 |
|
Zadomowienie
|
Podobny skład do doppelherza ma mama dha premium. Podpowiadam, bo różnie w aptekach mają.
Też mam Pregnę, ale ma mało dha, trzeba dokupować pregna dha, a to już drożej. Jeśli chodzi o ryby, to wcale nie jest tak łatwo. Wędzone odpadają, bo wędzą je na zimno (zazwyczaj), nie zawsze jest to też zaznaczone, czyli nie są zupełnie bezpieczne ![]() Te w puszce muszą być pasteryzowane, to akurat możliwe, ale np. tuńczyk już odpada. Świeże mi mało wchodzą. Jakieś śledzie natomiast mam zawsze w lodówie
|
|
|
|
#4375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
samej mi się to wydawało nadto bo przecież od ponad roku biorę witaminy prenatalne |
|
|
|
|
#4377 |
|
Zadomowienie
|
Znalazłam! W tesco jest makrela wędzona na gorąco (40-90st. C)
![]() Kolejny powód by jechać do tesco
|
|
|
|
#4378 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4379 |
|
Wtajemniczenie
|
Mogę prosić o uzupełnienie wizyt?
5.10 ginekolog 20.10 usg polowkowe Dziękuję ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4380 |
|
Rozeznanie
|
No dobrze, czyli nie jestem sama bez witamin, trochę mnie uspokoiłyście. Ogolnie przed ciaza odzywialam sie bardzo dobrze, teraz niestety znacznie sie pogorszylo. Co sprobuje zjesc ulubiona salatke to mdli mnie o wiele bardziej niz po jakims makaronie. Ze swiezych warzyw to najlepiej pomidory mi wchodza, na kanapkach z bialym serem, najchetniej nic innego bym nie jadla
Rybe jem raz w tygodniu, ale DHA mam zamiar zaczac brac, tak co drugi dzien niedlugo... No i jeszcze to zelazo biore, ale to juz moj ciazowy standard, no i w sumie nigdy nie jadlam za duzo miesa, teraz tez nie bardzo.A co do ryb jeszcze, wczoraj trafilam na duza akcje informacyjna, ze kobiety w ciazy moga jesc surowego lososia w sushi. Zalecenie tutaj obecnie jest takie, ze akurat losos nawet nie musi byc wczesniej mrozony, bo dostepne tu sa hodowlane, w ktorych nie zdarzaja sie te pasozyty i bakterie ze wzgledu na ktore nie powinno sie jesc surowych ryb. Jako fanka sushi chyba sie skusze, bo samo wegetarianskie mnie nie przekonuje Oczywiscie tylko ze sprawdzonej knajpy z wysokimi standardami.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:07.

Wcześniej w ogóle nie miałam ochoty, a teraz... dobrze, że weekend, pomęczę trochę Męża 

za wizyty jak dzisiaj jakieś są 
Wzięłam nam jednego a tu Mama zadzwoniła znad morza i dostanę też wędzonego łososia
13.03.2008

Wiec chyba moge to podciagnac pod zachcianki

samej mi się to wydawało nadto bo przecież od ponad roku biorę witaminy prenatalne