Mamusie marcowe 2018 cz. 2 - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-09-08, 12:02   #4351
lelowa
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 2

Cytat:
Napisane przez Pannkaka Pokaż wiadomość
Ehh, znowu zaczynam sie stresowac, bo wy wszystkie bierzecie witaminy i to tak dokladnie dobierane. Tutaj polozna mi powiedziala, zebym najlepiej nie brala zadnych poza kwasem foliowym, bo nie zalecaja. W aptekach dostepne sa moze dwa preparaty dla kobiet w ciazy, bez zadnego podzialu na trymestry, ani nic takiego... Zadnego wyboru, bo na ogol kobiety nie biora. No i niby trwam w postanowieniu, zeby sie trzymac tutejszych wytycznych, ale jak was czytam to trudno sie nie zaczac denerwowac i zastanawiac, czy to na pewno dobra decyzja...
Mi to samo lekarz mowil, ponadto duzo czytalam o zlym wplywie witamin na wage dziecka no ale biore tak jak w pierwszej ciazy czyli pierwsze 3 mce sam kwas foliowy, a od 2 trymestru omegamed optima, naklepszy sklad pod wzgledem dha. Pod konec ciazy bede brala co drugi dzien.
Mysle, ze kesli dobrze sie odzywiasz to nie musisz siw niczym martwic co najwyzej mozesz zazywac samo dha jesli twoja dieta jest uboga w ryby.
lelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 12:05   #4352
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FallenAnn Pokaż wiadomość
A ja sobie jeszcze przypomniałam... Od października semestr mi się zaczyna zaocznych, drugi kierunek robię. I mam na tym semestrze miec wf. Myślicie ze dostanę zwolnienie? Powiem szczerze że nigdy nie stroniłam od sportu ale wfu z całą masą studentów będąc w ciąży sobie nie wyobrażam....

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
myślę, że tak. Przynajmniej powinnaś.
Stary 2017-09-08, 12:06   #4353
lelowa
Zakorzenienie

Na studiach nie ma problemu z wfem, kaza jakis krotki referat na dany temat napisac i tyle
Stary 2017-09-08, 12:17   #4354
Torrence
Wtajemniczenie

Cytat:
Ehh, znowu zaczynam sie stresowac, bo wy wszystkie bierzecie witaminy i to tak dokladnie dobierane. Tutaj polozna mi powiedziala, zebym najlepiej nie brala zadnych poza kwasem foliowym, bo nie zalecaja. W aptekach dostepne sa moze dwa preparaty dla kobiet w ciazy, bez zadnego podzialu na trymestry, ani nic takiego... Zadnego wyboru, bo na ogol kobiety nie biora. No i niby trwam w postanowieniu, zeby sie trzymac tutejszych wytycznych, ale jak was czytam to trudno sie nie zaczac denerwowac i zastanawiac, czy to na pewno dobra decyzja...
Też oprócz kwasu foliowego i jodu zleconego przez endokrynologa nic nie biorę
Stary 2017-09-08, 12:20   #4355
Jolinko
Zadomowienie

dzień dobry mamuśki w piątek

No wreszcie słoneczko, trzeba iść czerpać witaminę D z niego.
upiekłam ciasto kruche z owocami i czekamy na gości :P
A czytałam że w II trymestrze przebarwienia brązowe się robią, zwłaszcza koło sutków i krocza :P i faktycznie mam ciemniejsze suty
Jolinko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 12:23   #4356
lelowa
Zakorzenienie

Mnie starsznie swedza, okropne to.
Stary 2017-09-08, 12:34   #4357
dustinthewind
Rozeznanie

Mnie sutki pobolewają i też są chyba ciut ciemniejsze, tak mi się wydaje, ale u mnie największą zmianą jest chcica Wcześniej w ogóle nie miałam ochoty, a teraz... dobrze, że weekend, pomęczę trochę Męża
dustinthewind jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 13:03   #4358
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez _Selina_ Pokaż wiadomość
Też nie biorę żadnych witamin, oprócz kwasu foliowego, lekarz powiedział, że nie ma sensu, skoro wyniki są dobre. Tylko niepotrzebnie przyzwyczaja się organizm do sztucznych witamin.

___wysłane z telefonu, staram się sprawdzać co napisałam, ale czasami słownik "wie lepiej" ___
ja biorę witaminy z Dopelherza praktycznie od początku ciąży: https://www.doppelherz.pl/produkty/d...-mama-premium/
Mam super wyniki, ale nie wiem czy "winą" za to nie obarczać po części właśnie tych witamin.
Wszyscy wokoło trąbią, żeby nie brać sztucznych witamin tylko spożywać wszystko w pożywieniu. Szczerze? Przy moim trybie życia nie ma opcji abym zaspokoiła wszystkie wymagane witaminy jedzeniem.

Moje witaminy zawierają:
DHA (w zalecanej dawce 600 mg) wspomaga rozwój mózgu i oczu u dziecka.

Kwas foliowy (400 µg) niezbędny dla prawidłowego rozwoju łożyska i płodu.

Jod (200 µg) potrzebny do prawidłowych funkcji poznawczych i neurologicznych (pracy mózgu).

Żelazo (26 mg) uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych i zaopatrzeniu tkanek w tlen.

Witamina D (zalecana dawka: 2000 j.m.) dla prawidłowego rozwoju kości i zębów.

Magnez umożliwia prawidłową kurczliwość mięśni, co wpływa pozytywnie np. na pracę mięśni macicy.

DHA i jod zawierają ryby, których ja jem mało z różnych powodów. Kwas foliowy, wiadomo, tabsy. Witamina D zawiera się w słońcu, którego jet jak na lekarswo. Jasne, że mogę szukać w produktach, ale jest ich taka znikoma ilość, że ciężko zaspokoić zapotrzebowanie.
Magnez w czekoladzie albo bananach, które zawierają mnóstwo cukrów. Żelazo jest praktycznie wszędzie, więc tutaj by się udało.

Większośc dnia spędzam w pracy, gdzie nie mam czasu na zjedzenie 3 pełnowartościowych posiłków. Potem wracam padnięta do domu i ostatnią rzeczą jest myślenie o tym co by zjeść tutaj pełnowitaminowego żeby doładować organizm. Jem (i gotuję) to, co szybko jestem w stanie zrobić. I nagle przychodzi godzina 20:00 i tyle było z mojego dnia.

Ja należę do osób, które trzymają się wszelkich leków, witamin, suplementów z daleka i bronią się rękami i nogami przez tym. Ale w tym wypadku nie zastanawiałam się ani chwili.
Stary 2017-09-08, 13:04   #4359
Kiwi18
Zadomowienie

GG do Kiwi18

Dzień dobry
Dzięki dziewczyny za miłe słowa, oby sie spełniły
Co do witamin, to ja też ich nie biorę, tylko kwas foliowy.
U nas słońce czasem sie przebija zza chmur
Dziś na obiad mam pierogi z kapustą i grzybami oraz z serem
Kciuki za wizyty jak dzisiaj jakieś są
Udanego popoludnia życzę

Kiwi18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 13:09   #4360
lelowa
Zakorzenienie

Oj takie pierozki mniam mniam
Ja buraczkowa z wczoraj wlasnie jem.
Stary 2017-09-08, 13:10   #4361
xxxJuanaxxx
Wtajemniczenie

GG do xxxJuanaxxx

U nas dziś takie piekne sloneczko za oknem - aż chciałoby się isc na spacer

U mnie dziś ogorkowa - zrobilam wczoraj na dwa dni. I mąż ma podejść do rybnego po jakaś rybkę

xxxJuanaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 13:11   #4362
Nicole`_
Zakorzenienie

Ja też tylko kwas foliowy.
Stary 2017-09-08, 13:13   #4363
Lunak
Wtajemniczenie

Mam tak samo. Przedtem nic nie brałam, teraz tylko to co lekarka poleciła. Myślę, że nawet przy odpowiednim i super restrykcyjnym sposobie odżywiania zawsze może czegoś brakować w organizmie. W szczególności jak na początku męczyły nas dolegliwości
Lunak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 13:15   #4364
lelowa
Zakorzenienie

Ja mam taka jazde na sledzie, ze kazalam kupic tztowi 8 platow, bede marynowac i robic sledzie po kaszubsku. Wczoraj caly sloik rolmopsow zjadlam A wieczorem robilam rybki w occie.
Stary 2017-09-08, 13:22   #4365
Lunak
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lelowa Pokaż wiadomość
Ja mam taka jazde na sledzie, ze kazalam kupic tztowi 8 platow, bede marynowac i robic sledzie po kaszubsku. Wczoraj caly sloik rolmopsow zjadlam A wieczorem robilam rybki w occie.
Na razie to tylko sardynki z serem białym (taka pasta na kanapki z połączenia wychodzi) mnie urządzają. Inne ryby dalej odpychają, ale ja nigdy nie byłam ich zwolenniczką.

Na weekend muszę coś wymyślić na obiad. Podrzucajcie pomysły, bo od Was można się nieźle zainspirować
Stary 2017-09-08, 13:24   #4366
Mecassie
Zakorzenienie

Ja biorę aktualnie Pregne Plus tylko nie wchodzą mi warzywa na mega zdrowe ryby mnie nie stać także nie ma szans na uzupełnienie diety w te witaminki.

Lelowa ale cię na śledzie wzięło a po kaszubsku najlepsze

Mecassie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 13:25   #4367
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Pannkaka, ale Ty pewnie masz większy dostęp do rybek A one zawierają kwasy DHA Które zresztą zaleca się dopiero po 20 tygodniu. Ja biorę kwas foliowy 15mg - mam wybrać do końca opakowania i brać już normalnie "jakieś" tabletki ciążowe, mój ginek nie naciska na konkretną markę Do tego Acard i Pregna Plus

Zrobiłam zakupy w Biedronce przed przyjazdem Męża i wprowadzili wędzone pstrągi tak jak mają wędzone makrele Wzięłam nam jednego a tu Mama zadzwoniła znad morza i dostanę też wędzonego łososia Płakać nie będę

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 13:27   #4368
Mecassie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lunak Pokaż wiadomość
Na weekend muszę coś wymyślić na obiad. Podrzucajcie pomysły, bo od Was można się nieźle zainspirować
Na weekend planuje de volaille (nigdy nie wiem jak to się pisze) do tego kluski śląskie i sos pieczarkowy który zostanie mi z dzisiaj (mam nadzieję) do tego lekka surówka plany są całkiem smaczne a pewnie będzie mi się tak chciało że wejde na neta i zamówie pizzę

Mecassie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 13:33   #4369
lelowa
Zakorzenienie

Cytat:
Na razie to tylko sardynki z serem białym (taka pasta na kanapki z połączenia wychodzi) mnie urządzają. Inne ryby dalej odpychają, ale ja nigdy nie byłam ich zwolenniczką.

Ja bede robic schabowe zapiekane z papryka pieczarkami i serem do tego ziemniaki, a surowka z salaty lodowej, papryki, ogorka, pomidora i kukurydzy

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Mecassie Pokaż wiadomość
Lelowa ale cię na śledzie wzięło a po kaszubsku najlepsze

A nigdy nie bylam ich fanka Wiec chyba moge to podciagnac pod zachcianki
Stary 2017-09-08, 13:34   #4370
Lunak
Wtajemniczenie

Mniam mniam... Tylko z modyfikacjami musiałabym to robić, bo mój nie zje klusek śląskich (uwielbiam), ogórkowej (najlepsza zupa na świecie) i nic grzybowego nawet jak to są pieczarki, a warzywa no to ewentualnie mogą być, ale nie za dużo. Ciężkie kulinarne życie z nim mam

A pizza też za mną chodzi, ale taka wypiekana w piecu, albo coś innego włoskiego tylko nie domowego. Włoskie z knajpy zawsze mi inaczej smakuje
Stary 2017-09-08, 13:37   #4371
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Robię faszerowane papryki A jak pizza za Tobą chodzi to może zrób własną, sprzedają gotowe spody i dodałabyś zdrowsze składniki

Stary 2017-09-08, 13:40   #4372
Lunak
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Robię faszerowane papryki A jak pizza za Tobą chodzi to może zrób własną, sprzedają gotowe spody i dodałabyś zdrowsze składniki
Zrobiłam kiedyś próbę wyprodukowania własnej i skończyło się na wyrzuceniu blaszki, bo nie chciało odejść nic a nic i jakoś mam traumę
Stary 2017-09-08, 13:52   #4373
pretty_girl19892
Zakorzenienie

GG do pretty_girl19892

Cytat:
Napisane przez _Selina_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam głupie i intymne pytanie, nie musicie odpowiadać, czy wam też się tak sypie skóra koło sutków?

___wysłane z telefonu, staram się sprawdzać co napisałam, ale czasami słownik "wie lepiej" ___
Ja tez mam troche bardziej suchą skórę wokół sutków

PM 2017
pretty_girl19892 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 13:54   #4374
parapet
Zadomowienie

Podobny skład do doppelherza ma mama dha premium. Podpowiadam, bo różnie w aptekach mają.

Też mam Pregnę, ale ma mało dha, trzeba dokupować pregna dha, a to już drożej.

Jeśli chodzi o ryby, to wcale nie jest tak łatwo. Wędzone odpadają, bo wędzą je na zimno (zazwyczaj), nie zawsze jest to też zaznaczone, czyli nie są zupełnie bezpieczne A makrelę bym wciągnęła
Te w puszce muszą być pasteryzowane, to akurat możliwe, ale np. tuńczyk już odpada.

Świeże mi mało wchodzą. Jakieś śledzie natomiast mam zawsze w lodówie
parapet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 13:59   #4375
pretty_girl19892
Zakorzenienie

GG do pretty_girl19892

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Pannkaka, ale Ty pewnie masz większy dostęp do rybek A one zawierają kwasy DHA Które zresztą zaleca się dopiero po 20 tygodniu. Ja biorę kwas foliowy 15mg - mam wybrać do końca opakowania i brać już normalnie "jakieś" tabletki ciążowe, mój ginek nie naciska na konkretną markę Do tego Acard i Pregna Plus
A jaki kwas foliowy masz aż w takiej dawce? Bo widze na moim foliku że jest tylko 0,4 mg w jednej tabletce, do tego jeszcze biore Pregnę która ma tez kwas foliowy w podobnej dawce ale to wciąż niecaly 1 mg kwasu. Powinno się przyjmować jeszcze wiecej?

PM 2017
pretty_girl19892 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 14:03   #4376
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pretty_girl19892 Pokaż wiadomość
A jaki kwas foliowy masz aż w takiej dawce? Bo widze na moim foliku że jest tylko 0,4 mg w jednej tabletce, do tego jeszcze biore Pregnę która ma tez kwas foliowy w podobnej dawce ale to wciąż niecaly 1 mg kwasu. Powinno się przyjmować jeszcze wiecej?
To jest na receptę - Acidum folicum, ginek przepisał to biorę samej mi się to wydawało nadto bo przecież od ponad roku biorę witaminy prenatalne

Stary 2017-09-08, 14:05   #4377
parapet
Zadomowienie

Znalazłam! W tesco jest makrela wędzona na gorąco (40-90st. C)

Kolejny powód by jechać do tesco
parapet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 14:14   #4378
Jolinko
Zadomowienie

Cytat:
do tego pierwszego gina jak chodziłam to tez mi mówił że witaminy są zbędne, tylko kwas foliowy łykać kazał, a tak to twierdził że teraz taki dobry czas że z żywności spokojnie wystarczy. A jak poszłam do tego drugiego to powiedział że absolutnie jeść witaminy bo potrzebnych dawek z żywności w życiu nie dostarcze sobie i dzieciu. I zalecił MAMA DHA. Mi też się to mocno dziwne wydawało żeby nie jeść, tym bardziej że tu wszystkie pisałyście że bierzecie. Widać są 2 szkoły!
Jolinko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 14:15   #4379
xxxJuanaxxx
Wtajemniczenie

GG do xxxJuanaxxx

Mogę prosić o uzupełnienie wizyt?
5.10 ginekolog
20.10 usg polowkowe
Dziękuję

xxxJuanaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-09-08, 14:17   #4380
Pannkaka
Rozeznanie

No dobrze, czyli nie jestem sama bez witamin, trochę mnie uspokoiłyście. Ogolnie przed ciaza odzywialam sie bardzo dobrze, teraz niestety znacznie sie pogorszylo. Co sprobuje zjesc ulubiona salatke to mdli mnie o wiele bardziej niz po jakims makaronie. Ze swiezych warzyw to najlepiej pomidory mi wchodza, na kanapkach z bialym serem, najchetniej nic innego bym nie jadla Rybe jem raz w tygodniu, ale DHA mam zamiar zaczac brac, tak co drugi dzien niedlugo... No i jeszcze to zelazo biore, ale to juz moj ciazowy standard, no i w sumie nigdy nie jadlam za duzo miesa, teraz tez nie bardzo.

A co do ryb jeszcze, wczoraj trafilam na duza akcje informacyjna, ze kobiety w ciazy moga jesc surowego lososia w sushi. Zalecenie tutaj obecnie jest takie, ze akurat losos nawet nie musi byc wczesniej mrozony, bo dostepne tu sa hodowlane, w ktorych nie zdarzaja sie te pasozyty i bakterie ze wzgledu na ktore nie powinno sie jesc surowych ryb. Jako fanka sushi chyba sie skusze, bo samo wegetarianskie mnie nie przekonuje Oczywiscie tylko ze sprawdzonej knajpy z wysokimi standardami.
Pannkaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości