![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Rozwozimy zaproszenia
Miesiąc przed ślubem zaczynamy rozwozić zaproszenia - nie wiedziałam że tyle się zejdzie z nimi. W Stanach po prostu się je wysyła pocztą - co za uproszczenie!
![]() A tu bywa różnie, czasem miło, a czasem dziwnie. Miałyście jakieś smieszne historie z tym związane? Przesądy o staniu jak się daje zaproszenie? Jak było/jest u Was? Dziwnie jest rozwozić zaproszenia u ludzi u których aż wieje chłodem, wczoraj u jednej ciotki aż mnie zamurowało jak się żegnałyśmy a ona aż mnie odepchnęła na wyciągnięcie ręki i powiedziała że muszę! przytyć do wesela! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Rozwozimy zaproszenia
Ja jeszcze mam to przed sobą i raczej nie mam obaw, bo zapraszamy głównie rodzinkę a mamy z nimi dobry kontakt ... jednak nigdy nie wiadomo czy jakieś kiwatki mimo to nie wyjdą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ja czesc bede rozwozic czesc wysylac bo moja chrzesna mieszka w belgii i raczej do niej nie pojade wiec wysle a tej blizszej rodzinie zzawioze ale dalszej wysle zeby uniknac wlasnie takich sytuacjii. Pozdrawiam!!
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
my wysyłaliśmy pocztą do ludzi z dalszych okolic a tym co mieszkają w sąsiadujących miastach roznosiliśmy. Najtrudniej było rozwiązać sprawę ze znajomymi którzy są razem ale razem nie mieszkają a chciałam żeby dostali oboje jednocześnie. Ale to rozwiązaliśmy "piątkowym wypadem do knajpki".
Klasycznym tekstem było: - ale wy poważenie? - bez jaj! - was chyba popier* (to akurat jeden z najlepszych kumpli mojego N - zatwardziały "nonkonformista") - o jak fajnie! będę sobie sukienkę mogła kupić bo nie miałam pretekstu! U rodziny: (jego rodzina) - A kościelny kiedy? (moja rodzina) - tylko my teraz pieniędzy nie mamy... ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
My z TZ też osobiście wreczalismy zaproszenia. Faktycznie zajmuje to sporo czasu ale nie żałuje. Miałam okazje poznać ludzi, przyszła moja rodzine... Wszyscy bez wyjątku reagowali sympatycznie...
Było mi miło słyszeć wypowiedzi np, ze bardzo dobrze, ze TZ się w końcu zdecydował, bo lepszej ode mnie nie znajdzie itp... Bardzo sie cieszę, ze nie poszlismy na łatwizne i nie wysłaliśmy zaproszeń.Choc oczywiście do osób zamieszkałych w znacznej odległosci zmuszeni byliśmy przesłać zaproszenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
My standardowo, do osób mieszkających poza naszym rodzinnym miastem wysyłaliśmy zaproszenia pocztą. Do osób mieszkających blisko - rodziny, przyjaciół - wręczaliśmy osobiście.
Jednego dnia nie byliśmy w stanie odwiedzić więcej niż 3 mieszkania. W każdym przygotowano dla nas po ciasteczku, po herbatce, i każdy chciał wiedzieć jak najwięcej ![]() ![]()
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z ciekawszych - jedna kochana ciocia dowiedziała się, że slub biorę. Zaproszenia dostaja najbliźsi, ona nie, tylko zawiadomienie. BO dla mnie to 10 woda po kisielu ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W każdym razie rozstali nam jeszcze znajomi, ale to formalność. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
a ja mam takie pytanko.. czy jakoś informowaliście rodzinke czy znajomych o tym że przyjeżdżacie z zaproszeniami czy robiliście im niespodzianke nagłym nalotem??? mi raz koleżanka przyjechała zapraszać mnie na wesele akurat jak byłam w wannie i się prędko szykowałam bo się spieszyłam na autobus.. poza tym to mi szczęka opadła bo koleżanka wpadła z chłopakiem z którym się znała ze 2 miesiące.. potem musiałam lecieć z mokrymi włosami na ten autobus bo zaprosilam ich na chwilkę na herbatę.. niespodzianka była ale troszkę nie w porę.. a ciekawe jak jest u was?
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ja zamierzamy informować, że przyjdziemy (że bediemy razem) ... a w jakim celu przychodzimy to pewnie każdy się domyśli (poza tymi co nie wiedza o ślubie - jeżeli jeszcze tacy są
![]() A jak było to powiem jak rozniesiemy zaproszenia - mam nadzieje, że lada dzień się za nie weżmiemy i zaczniemy rozwozić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
dziękuję za odpowiedź, ja też uważam że jednak trzeba poinformować o wizycie ( a o zaproszeniach już niekoniecznie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Tak jak pisałam wcześniej, nie robiliśmy nalotów. Do każdego dzwoniliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Sama bym chciała, żeby w takiej sytuacji przyszła para młoda nie zastała mnie w trakcie odkurzania lub pod wcześniej wspomnianym prysznicem. Albo jeszcze lepiej, żeby mnie wcale w domu nie było. Ale to dotyczy rodziny. Znajomych wyciągniemy gdzieś na jakieś większe wyjście i wręczymy zaproszenia hurtem. I tyle. Myślę, że tak jest bardzo w pozrądku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie należę do osób które się wcześniej zapowiadają... Zazwyczaj dzwonię kiedy już podjeżdżamy na podwórko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
My dzwonilismy dzień wcześniej żeby uprzedzić, że nastepnego dnia wpadniemy z mała wizyta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
My uwinelismy sie dosc szybko. Moja rodzina w większosci z daleka więc zaproszenia zostały wysłane. Gorzej było u TŻ-a bo moja przyszła teściowa uparła się na osobiste zapraszanie więc ganialiśmy po pięćdziesiat pare kilometrow w jedną stronę, ale cóż zacisnęłam zęby. Było minelo uff...
Czasami było przyjemniej innym razem mniej bo mój TŻ ma dziwne poczucie rodziny i wszelkie ciotki oraz rodzenstwo cioteczne z ktorym malo się widzi to już nie rodzina ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
No wlasnie dzisiaj jest 28 a termin na potwierdzenie dałam do 31 maja a jeszcze nikt z dalej mieszkającej rodzinki do mnie nie oddzwonił...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie wszyscy z rodziny potwierdzali przybycie zaraz po otrzymaniu zaproszenia. Ale i tak 15 lipca (termin, do którego prosiłam w zaproszeniu o potwierdzenie przybycia) będę dzwonić do tych, którzy sami tego nie zrobią, choćby po to, by dowiedzieć się, czy jakaś moja kuzynka, która zastanawia się nad przytaszczeniem osoby towarzyszącej ma zamair to zrobić, czy przyjdzie sama. Knajpa chce znac dokładną liczbe gości, czemu się nie dziwię, więc niesubordynowanych będę ścigać telefonicznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
![]()
Jestem tu nowa i mam małe pytanko
2 miesiące przed moim weselem mamy w rodzinie wesele mojej siostry ciotecznej i beda prawie CI sami goscie co i u nas,bedzie tez moja bliska rodzinka z daleka i tak sie zastanawiam czy pasuje zaprosic ich w tym czasie na swoje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jeżeli są z daleka to nie lepiej wysłać im to zaproszenie a podczas wesela tylko wspomnieć, że sie pobieracie i macie zamiar ich zaprosić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja bym nie odbierała telefonów od niej hehehe a tak serio to rzeczywiście nieciekawa sytuacja.. tylko żeby za tą ciotką nie pociągnął się cały łańcuszek ciotek i sąsiadek.. bo wtedy się poobrażają że ona jest to czemu i my nie.. jej i ja będę miała mały kłopot w przyszłości.. moja mama jest matką chrzestną chłopaka który jest moja daleką a nawet bardzo daleka rodziną i mieszka na drugim koncu polski.. mama była zaproszona na jego wesele z całą rodziną czyli byłam i ja i siostra i nasze osoby towarzyszące, bo to w koncu chrzestna ale potem dostalismy tez zaproszenie na śluby jego rodzeństwa i nie pojechaliśmy bo to bez sensu jak się z kims nie zamieniło w zyciu nawet słowa tłuc się na drugi koniec polski na wesele.. i teraz nie wiem czy ja im wszystkim tez bede musiala wysyłac zaproszenia z racji tego że sama dostałam, glupio też dzielic zaproszenia że wysle się tylko tym co sie na ich weselu było... w ogóle nie wysłać to obraza majestatu.. a jak wysle to pewnie odmówią.. z drugiej strony jak ich zaproszę to z tej samej linii będą inni obrażeni.. nie wiem jeszcze co zrobię ale niezłe zamieszanie czasem jest z takimi rzeczami ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja już po rozwożeniu zaproszeń do rodziny - co za ulga
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
wiadomo że para młoda nie ma opcji teleportowania się w 5 zakątków Polski i 10 świata w przeciągu np tygodnia wiec nie uważam w takich przypadkach wysyłąnia zaproszeń za niestosowne
![]()
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja bym z czymś takim trochę uważała bo jeśli to ciotka >40lat to ona nie zna zwyczaju wręczania "zawiadomień" (który szczerze i ja uważam za pomysł niestosowny i wręcz niesmaczny a nie mam nawet 30 lat ![]() Rzeczą oczywistą jest że ona sobie może iść do urzędu cywilnego czy też kościoła w trakcie uroczystości i nikogo o zgodę nie musi prosić. Natomiast zaprasza się na "imprezę po" (niezależnie czy obiad czy wesele czy też co innego młodzi robią). Więc jak dostanie zawiadomienie może uznać że jest to zaproszenie (chyba że dokładnie napiszesz że "NIE IDŹ NA OBIAD/WESELE BO NIE JESTEŚ ZAPROSZONA - MOŻESZ PRZYJŚĆ JEDYNIE NA ŚLUB"). To tak jakby robić jakąś imprezę w parku czy nad jeziorem i decydować kto może w tym czasie w tym miejscu przebywać a kto nie (mimo iż jest to miejsce do którego każdy może przyjść i poruszać się gdzie chce), a także czepiać się ludzi którzy przyszli bez Twojej zgody. No ale to jest tylko moje zdanie - kultura i zwyczaje teraz szaleją i ktoś może uznać że takie coś to bardzo dobry pomysł bo on ma prawo decydować o wszystkim - także o tym co mogą inni ludzie. Wielokrotnie czytałam na innych forach że dziewczyny nie wiedziały co potem z takimi ciotkami robić i więcej jeszcze kłopotu było bo pod kościołem czy też urzędem taka ciotka się pytała co z weselem i jej było przykro i młodzi (jeśli mieli trochę kultury) byli zmieszani.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po 1 nie robię wesela, tlyko obiad dla rodizny - rodzenstwo naszychrodzicow i chrzestni. W sumie całych 30 osób. Cała impreza ma sie skończyć po około 3 godzinach. Nie robie wesela w związku z sytuacją w rodzinie i uznalismy,że takie rozwiązanie jest najlepsze. Ciocia jest po 80 i jak dla mnie 10 woda po kisielu, bo to rodzina od jednych dziadków, dla nich juz przyszywana. Wić nie widzimy sensu zapraszac takiej osoby, tym bardziej,że jej komenatrze i zachowanie w stosunku do mojej rodziny mają wiele do zyczenia.Kilka miesięcy temu mielismy z nia niemiłe przyjemności, więc uwazamy,że z nią nalezy bytować jak najdalej. A ze chce wiedzieć co się dzieje w rodzinie dalekiej, guziczek jej do tego ![]() ![]() Orocz kultury osobistej Państwa Młodych goście tez powinni się wykazac taktem, do kościoła ma każdy wstęp nikomu nie bronimy..........A wpraszanie się na slub uwazam w tym wypadku za niestosowne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Zawiadomienie to zawiadomienie a nie zaproszenie.
Zawiadomienie jest po to, żeby oznajmić komuś jakiś fakt, który ma nastąpić w niedalekiej przyszłości. Myślę, że i dzieci w podstawówce by zrozumiały. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.