![]() |
#1381 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady
Dołączam do wątku.
Idę czytać od początku. Mój syn przypadkowo znalazł się w przedszkolnej zerowce. Przeskoczyl grupę 5latków. Aktualnie waham się czy puścić go do szkoły w kolejnym roku czy powtarzać zerowkę i tu znów dylemat: w tym samym przedszkolu czy np. W szkole. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1382 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka Edytowane przez figa84 Czas edycji: 2017-09-12 o 20:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1383 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
co do angielskiego u nas było narzekanie już od 1 klasy, z tym, że zadaną piosenkę przesłuchało dwoje dzieci pomoce: karty z obrazkami (buty, szalik, ..) przygotował tylko mój syn, więc co zrobi nauczyciel gdy rodzice nie chcą współpracować ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1384 |
Konto usunięte
|
Ja przed podobnym dylematem z młodszą, w styczniu będzie 5 lat, jest w grupie 4-5latków.
Za rok to będą 5-6latki, ona w styczniu 6 - no i większość grupy pójdzie potem do szkoły. 2 dziewczynki ulubione młodsze na pewno nie będą szły do tej "naszej" szkoły, 2 ulubione kolejne są rocznikowo starsze właśnie. Całą sobą jestem przeciwna 6latce w szkole. W grupie młodszej - tj. rocznikowo właściwej - ma 2 dziewczynki znajome, z którymi się bardzo lubi. Pytanie teraz, czy w ogóle byłoby tam miejsce, by robiła drugi raz zerówkę? Druga rzecz, pracuje na książkach dla starszych dzieci - robiąc to samo drugi rok... nie widzę tego kompletnie. Opcji innej książki nie ma, bo całe przedszkole leci tym samym wydawnictwem. Emocjonalnie - na razie w ogóle nie rozważam, bo od teraz (4l. 8mcy) za dwa lata to może być mega rozwój jeszcze w tej kwestii (ale też może być nadal wielkim dzieciuchem i ten rok będzie jej niezbędny). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1385 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77084916]Ja przed podobnym dylematem z młodszą, w styczniu będzie 5 lat, jest w grupie 4-5latków.
Za rok to będą 5-6latki, ona w styczniu 6 - no i większość grupy pójdzie potem do szkoły. 2 dziewczynki ulubione młodsze na pewno nie będą szły do tej "naszej" szkoły, 2 ulubione kolejne są rocznikowo starsze właśnie. Całą sobą jestem przeciwna 6latce w szkole. W grupie młodszej - tj. rocznikowo właściwej - ma 2 dziewczynki znajome, z którymi się bardzo lubi. Pytanie teraz, czy w ogóle byłoby tam miejsce, by robiła drugi raz zerówkę? Druga rzecz, pracuje na książkach dla starszych dzieci - robiąc to samo drugi rok... nie widzę tego kompletnie. Opcji innej książki nie ma, bo całe przedszkole leci tym samym wydawnictwem. Emocjonalnie - na razie w ogóle nie rozważam, bo od teraz (4l. 8mcy) za dwa lata to może być mega rozwój jeszcze w tej kwestii (ale też może być nadal wielkim dzieciuchem i ten rok będzie jej niezbędny).[/QUOTE] Moj syn w tym roku zmienił przedszkole, wiec wszyscy koledzy nowi. Przedszkole w innej dzielnicy, z nikim ani z aktualnej grupy ani z poprzedniego przedszkola do szkoły chodził nie będzie. Logistyczne najbardziej pasowałaby mi drugi raz zerowka w przedszkolu, ale też nie widzę przerabiania drugi raz tej samej książki. Rozmawiałam z nauczycielka, twierdzi że na razie zupełnie sobie syn z programem nie radzi, ale nie musi, bo jest młodszy ![]() Żadnego nadrabiania z nim, indywidualnej pracy nie będzie, bo to przedszkole integracyjne i personel głównie skupia się na opanowaniu dzieci zachowujacych się nie standardowo. I zdziwiło mnie bardzo jedno zdanie z zebrania, że to jest przedszkole i nie ma obowiązku nauki. To znaczy że jak pani wprowadza nową literkę, to chętni słuchają, a jak ktoś jest nie zainteresowany i woli bawić się samochodem, to jest jego wybór i pani nie dyscyplinie takiego dziecka do słuchania i brania udziału w zajęciach ![]() Pytałam syna czy poznali już jakas literkę. Tak. Jaka? Nie wie. Nauczycielka zamierza bardzo sztywno trzymać się nowej podstawy programowej i nie robić nic ponad, jeśli chodzi o litery, czytanie, pisanie, matematykę. Za to dzieci będą miały autorski program gotowania. Moje dziecko nie jest standardowe, nie mam pojęcia jak odnalazlby się w rzeczywistości szkolnej. W swojej decyzji na pewno uwzględnie opinie pani pedagog, która jest w grupie. Edytowane przez ZamyslonaRoztargniona Czas edycji: 2017-09-12 o 21:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1386 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77084916]Ja przed podobnym dylematem z młodszą, w styczniu będzie 5 lat, jest w grupie 4-5latków.
Za rok to będą 5-6latki, ona w styczniu 6 - no i większość grupy pójdzie potem do szkoły. 2 dziewczynki ulubione młodsze na pewno nie będą szły do tej "naszej" szkoły, 2 ulubione kolejne są rocznikowo starsze właśnie. Całą sobą jestem przeciwna 6latce w szkole. W grupie młodszej - tj. rocznikowo właściwej - ma 2 dziewczynki znajome, z którymi się bardzo lubi. Pytanie teraz, czy w ogóle byłoby tam miejsce, by robiła drugi raz zerówkę? Druga rzecz, pracuje na książkach dla starszych dzieci - robiąc to samo drugi rok... nie widzę tego kompletnie. Opcji innej książki nie ma, bo całe przedszkole leci tym samym wydawnictwem. Emocjonalnie - na razie w ogóle nie rozważam, bo od teraz (4l. 8mcy) za dwa lata to może być mega rozwój jeszcze w tej kwestii (ale też może być nadal wielkim dzieciuchem i ten rok będzie jej niezbędny).[/QUOTE] Szaja! Moja siostra jako 5 latka robiła zerówkę ze mną, zostawiona na drugi rok, strasznie się uwsteczniła. Rodzice długo żałowali, że nie poszła jako 6latka. Z kolei ja robiłam zerówkę też jako 5latka, bo nie było grupy 5latków, potem drugi raz jako 6 i się nie uwsteczniłam. Chyba nie ma reguły..? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1387 |
BAN stały
|
Za rok to będą 5-6latki, ona w styczniu 6 - no i większość grupy pójdzie potem do szkoły. 2 dziewczynki ulubione młodsze na pewno nie będą szły do tej "naszej" szkoły, 2 ulubione kolejne są rocznikowo starsze właśnie. Całą sobą jestem przeciwna 6latce w szkole. W grupie młodszej - tj. rocznikowo właściwej - ma 2 dziewczynki znajome, z którymi się bardzo lubi. Pytanie teraz, czy w ogóle byłoby tam miejsce, by robiła drugi raz zerówkę? Druga rzecz, pracuje na książkach dla starszych dzieci - robiąc to samo drugi rok... nie widzę tego kompletnie. Opcji innej książki nie ma, bo całe przedszkole leci tym samym wydawnictwem. Emocjonalnie - na razie w ogóle nie rozważam, bo od teraz (4l. 8mcy) za dwa lata to może być mega rozwój jeszcze w tej kwestii (ale też może być nadal wielkim dzieciuchem i ten rok będzie jej niezbędny).[/QUOTE] Wg mnie na razie za wcześnie na decyzję ale u nas posłanie 6latki to była dobra decyzja😊 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1388 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77072666]Też jestem w szoku ![]() U młodszej w przedszkolu też akcja czytania ![]() Fatalne to :/ Mnie szlag trafia, gdy słyszę błędy językowe u nauczycieli. Sławne "wziąść" na przykład... Ależ oczywiście, zgadzam się w pełni. Natomiast później to często wygląda tak, jak napisałam. Ja w tym roku będę prowadziła kółeczko czytelnicze - będę czytać książki dzieciakom, a potem dzieci będą tworzyły coś plastycznego do tego. Proste - bo zwyczajnie nie mam kasy na coraz większe dopłacanie do pracy ![]() Rewelacja! U mnie po zebraniu w pracy - świetnie, bardzo pozytywne wrażenia po pierwszym spotkaniu z rodzicami, fajna, ogarnięta grupa, która już się dogadała co do telefonów, organizacji imprez, urodzin. Super. A w czwartek u córy w szkole ![]() No i właśnie - super pomysł i chęci ![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77084916]Ja przed podobnym dylematem z młodszą, w styczniu będzie 5 lat, jest w grupie 4-5latków. Za rok to będą 5-6latki, ona w styczniu 6 - no i większość grupy pójdzie potem do szkoły. 2 dziewczynki ulubione młodsze na pewno nie będą szły do tej "naszej" szkoły, 2 ulubione kolejne są rocznikowo starsze właśnie. Całą sobą jestem przeciwna 6latce w szkole. W grupie młodszej - tj. rocznikowo właściwej - ma 2 dziewczynki znajome, z którymi się bardzo lubi. Pytanie teraz, czy w ogóle byłoby tam miejsce, by robiła drugi raz zerówkę? Druga rzecz, pracuje na książkach dla starszych dzieci - robiąc to samo drugi rok... nie widzę tego kompletnie. Opcji innej książki nie ma, bo całe przedszkole leci tym samym wydawnictwem. Emocjonalnie - na razie w ogóle nie rozważam, bo od teraz (4l. 8mcy) za dwa lata to może być mega rozwój jeszcze w tej kwestii (ale też może być nadal wielkim dzieciuchem i ten rok będzie jej niezbędny).[/QUOTE] U mnie będzie podobnie. Młodsza w przyszłym roku będzie miała 6 lat, dzieci z jej grupy 7, więc to już zerówka. Cała grupa idzie w przyszłym roku do szkoły. Ona zostałaby sama, poszłaby do nowej grupy i realizowała kolejny rok ten sam materiał zerówkowy. Zanudzi się na pewno. Jest jeszcze opcja świetlicy szkolnej, ale jak ma iść do szkoły to już wolę od razu 1 klasę. Mam sentyment do naszego przedszkola, ale z drugiej strony nie będę jej na siłę przetrzymywać. Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1389 |
Konto usunięte
|
Tylko moja młodsza córka jest BARDZO emocjonalnie dziecinna. W tym momencie kompletnie nie widzę jej w szkole jako 6latki
![]() Dziewczyny, nowa podstawa programowa wychowania przedszkolnego o czytaniu i pisaniu podaje wyłącznie tak: "(dziecko idące do szkoły) 4) interesuje się czytaniem i pisaniem; jest gotowe do nauki czytania i pisania; " Koniec cytatu. Dlatego nie dziwcie się, że niektórym w przedszkolu się nie chce i w nosie mają naukę liter. Moje nowe pierwszaczki - 2 czyta, na kilkanaście osób. Ale już się przyzwyczaiłam, że tam nic w przedszkolach się nie robi :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1390 |
Zakorzenienie
|
Emocje tez wazne ale mam wrazenie ze dziecku jest wiele latwiej zaczac 1 klase juz dobrze czytajac. Tego materialu i tak jest sporo do opanowania. Nieczytajacego 6- latka bym nie poslala gdybym nie musiala.
Ale ja mam dzieci z konca roku wiec i tak nauke w szkole zaczynaja wczesniej (w porownaniu do dzieci ze stycznia) i nie potrzwbuje tez twgo przyspieszac
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2017-09-13 o 20:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1391 |
Konto usunięte
|
A widzisz, jedna z ulubionych koleżanek - październik 2012, a D. styczeń 2013. Wzrostu równego, identyczna waga
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1392 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Córa poszła w tym roczniku co 6 latki musiały iść. Sporo znajomych odroczyło dzieci z ostatniego kwartału. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1393 |
Zakorzenienie
|
Czy sie bedzie nudzic? Raczej nie a czytanie sporo ulatwia. U nas tez caly przekroj w klasie- od plynnie czytajacych do nieznajacych liter.
Po zebraniu, Pani ok chociaz z lekkim podejsciem do obowiazkow. Dziecko nie odrobilo lekcji? Luz, odrobi na inny dzien ![]() A syn nie chce na swietlice, mowi ze sie nudzi. Panie widocznie zabawek nie pokazaly ( a jest ogromna szafa z grami, puzzlami itp). Za to juz zero kontroli kto przychodzi, wychodzi, dzieciaki robia co chca, wychodza ze swietlicy i po calej szkole biegaja. ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77115011]A widzisz, jedna z ulubionych koleżanek - październik 2012, a D. styczeń 2013. Wzrostu równego, identyczna waga ![]() Dzis w szatni moja z listopada 2012 i dziewczynka z 2013 ( nie wiem jaki miesiac) i tamta na oko z 10 kg grubsza i o glowe wyzsza ![]()
![]() |
#1394 |
Wtajemniczenie
|
córka moja zaczęła zerówkę w przedszkolu. Pani już na pierwszym zebraniu przeczytała nam kilka cytatów z nowej podstawy programowej m.in. to co zacytowała Szaja ;-) ale bardziej chyba w kontekście takim, żeby rodzice nie przychodzili z pretensjami, że dziecko kończąc zerówkę nie czyta i nie pisze. Pani już zaczęła pracę z dzieciakami. mówiła, że mimo wszystko będzie wprowadzała dzieciom litery. z tym, że metodą krakowską. i tu moje pytanie do Szaji: czy po roku "nauki czytania" tą metodą córka nie będzie miała jakiś większych problemów z ogarnięciem standardowej nauki w pierwszej klasie? bo wiadomo, że w szkołach będą uczeni pojedynczo literek, głoskowania itp..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1395 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77113191]Tylko moja młodsza córka jest BARDZO emocjonalnie dziecinna. W tym momencie kompletnie nie widzę jej w szkole jako 6latki
![]() Dziewczyny, nowa podstawa programowa wychowania przedszkolnego o czytaniu i pisaniu podaje wyłącznie tak: "(dziecko idące do szkoły) 4) interesuje się czytaniem i pisaniem; jest gotowe do nauki czytania i pisania; " Koniec cytatu. Dlatego nie dziwcie się, że niektórym w przedszkolu się nie chce i w nosie mają naukę liter. Moje nowe pierwszaczki - 2 czyta, na kilkanaście osób. Ale już się przyzwyczaiłam, że tam nic w przedszkolach się nie robi :/[/QUOTE] Nam też to cytowala. I dlatego nie przymusza dzieci do sluchania jak omawia litery, bo wg podstawy programowej nie musi wymuszac zainteresowania. Cytat:
U nas litery o, potem a, w następnym tygodniu l, potem m, |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1396 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u córki w zerówce poznali właśnie wszystkie samogłoski, potem wprowadzane będą zz tego co wiem pojedyncze spółgłoski z tymi samogłoskami w sylabach. ale ja się konkretnie nie znam, mam tylko jak-takie pojęcie o metodzie krakowskiej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1397 | |||
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77072666]Też jestem w szoku
![]() U młodszej w przedszkolu też akcja czytania ![]() Fatalne to :/ Mnie szlag trafia, gdy słyszę błędy językowe u nauczycieli. Sławne "wziąść" na przykład... Ależ oczywiście, zgadzam się w pełni. Natomiast później to często wygląda tak, jak napisałam. Ja w tym roku będę prowadziła kółeczko czytelnicze - będę czytać książki dzieciakom, a potem dzieci będą tworzyły coś plastycznego do tego. Proste - bo zwyczajnie nie mam kasy na coraz większe dopłacanie do pracy ![]() Rewelacja! U mnie po zebraniu w pracy - świetnie, bardzo pozytywne wrażenia po pierwszym spotkaniu z rodzicami, fajna, ogarnięta grupa, która już się dogadała co do telefonów, organizacji imprez, urodzin. Super. A w czwartek u córy w szkole ![]() Czytałam pół godziny, kiedy wychodziłam, to dziewczynki szły myć ręce przed śniadaniem, kończącym 1 lekcję ![]() Super, moja by była chętna ![]() Będą robić prace w klasie z materiałów szkolnych czy w domu? W kwestii rodziców to chyba zmiana na lepsze po poprzedniej klasie ? ![]() A jak zebranie u córki? U Was funkcjonuje 3-ka klasowa rodziców? U nas niespecjalnie byli chętni ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77084916]Ja przed podobnym dylematem z młodszą, w styczniu będzie 5 lat, jest w grupie 4-5latków. Za rok to będą 5-6latki, ona w styczniu 6 - no i większość grupy pójdzie potem do szkoły. 2 dziewczynki ulubione młodsze na pewno nie będą szły do tej "naszej" szkoły, 2 ulubione kolejne są rocznikowo starsze właśnie. Całą sobą jestem przeciwna 6latce w szkole. W grupie młodszej - tj. rocznikowo właściwej - ma 2 dziewczynki znajome, z którymi się bardzo lubi. Pytanie teraz, czy w ogóle byłoby tam miejsce, by robiła drugi raz zerówkę? Druga rzecz, pracuje na książkach dla starszych dzieci - robiąc to samo drugi rok... nie widzę tego kompletnie. Opcji innej książki nie ma, bo całe przedszkole leci tym samym wydawnictwem. Emocjonalnie - na razie w ogóle nie rozważam, bo od teraz (4l. 8mcy) za dwa lata to może być mega rozwój jeszcze w tej kwestii (ale też może być nadal wielkim dzieciuchem i ten rok będzie jej niezbędny).[/QUOTE] Moja córka robiła program zerówki, ale dużo chorowała i to, co można było, nadrabialiśmy w domu (dostawała zaległe kserówki), np. pisanie- ale to za mało, nadal nie pisze w ten sposób, tylko dużymi drukowanymi literami. Angielski- mało zrobiła z programu. Ogólnie nie naciskaliśmy na nadrabianie wszystkiego, bo po 2-3 tygodniach nieobecności dostawała mnóstwo kartek z zadaniami. Teraz nie będzie się nudzić ![]() W przedszkolu dostawała 1-2 stronę zadań do domu codziennie (z wyjątkiem czasu przed świętami- wtedy mieli zajęcia tematyczne, próby przedstawień), teraz praca będzie zadawana tylko na weekend. Ale pani podkreśla, że po zerówce będą czytać i biorą się intensywnie do pracy, więc podejrzewam, że efekty zerówki szkolnej będą o wiele lepsze niż przedszkolnej. W ogóle widzę ogromne różnice, w różnych aspektach,na korzyść szkolnej ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77113191]Tylko moja młodsza córka jest BARDZO emocjonalnie dziecinna. W tym momencie kompletnie nie widzę jej w szkole jako 6latki ![]() Dziewczyny, nowa podstawa programowa wychowania przedszkolnego o czytaniu i pisaniu podaje wyłącznie tak: "(dziecko idące do szkoły) 4) interesuje się czytaniem i pisaniem; jest gotowe do nauki czytania i pisania; " Koniec cytatu. Dlatego nie dziwcie się, że niektórym w przedszkolu się nie chce i w nosie mają naukę liter. Moje nowe pierwszaczki - 2 czyta, na kilkanaście osób. Ale już się przyzwyczaiłam, że tam nic w przedszkolach się nie robi :/[/QUOTE] U nas się robiło, ale i tak córka dużo zapomniała (zna pisane litery, ale nie pisze) bo w przedszkolu skupiała się na innych atrakcjach- próby do przedstawień, wiersze, piosenki, fajne plastyczne zabawy, świetny ogródek-plac zabaw itp ![]() Cytat:
![]() Moja z czytaniem trochę sobie radzi (liczenie pomijam, bo teraz ćwiczy setki i tysiąc, nawet jakieś działania w tym zakresie ![]() Cytat:
Przecież odpowiadają za dziecko, jak mogą nie kontrolować tego, gdzie ono jest? ![]() Cytat:
Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2017-09-15 o 16:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1398 |
Konto usunięte
|
Pieleszko, jeśli będzie wprawiona w czytanie sylabowe to nie sądzę, żeby nauka głoskowania nagle przysłoniła tę umiejętność. Raczej to będzie druga, idąca obok. Głoskowanie wg mnie też się przydaje - choćby przy pisaniu ze słuchu, z pamięci trudniejszego słowa. Jednak nie jest w stanie człowiek nauczyć się na pamięć wszystkich możliwych sylab
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
później nauczył się głoskować ![]() [1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;77169066] Straszne. Przecież odpowiadają za dziecko, jak mogą nie kontrolować tego, gdzie ono jest? ![]() [/QUOTE] Generalnie dziś też drzwi otwarte i jedne dzieci wbiegały na świetlicę inne wybiegały ( na korytarz, do sklepiku). Jak by się uparły to jak najbardziej wyszłyby ze szkoły same ![]() Ale z drugiej strony trzeba pozwolić na samodzielność. Na przerwy też wychodzą i robią co chcą, nauczyciel dyżurny nie wszystko ogarnie. U nas też od samego początku rodzice nie mogą pod salę odprowadzać, w ostateczności do szatni i potem dziecko idzie już samo.
![]() |
![]() |
#1400 |
Zakorzenienie
|
Berry u nas z trójka klasowa ciekawie
![]() W zerowce przedszkolnej pani nauczycielka zasugerowała że chce mieć tą samą trójkę, co w zeszłym roku bo dobrze jej się z trójka współpracowało. I tyle. Miało być tajne głosowanie, ale się nie odbyło, wypełnione tylko dokumenty że było. Za to w 3latkach chętnych było więcej niż miejsc w trójce. Z góry ustalono że startować mogą Ci rodzice, którzy mieli już tu starsze dzieci i byli kiedyś w trójce. I nadal było tych rodziców więcej niż miejsc.awantura była że hoho. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1401 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1402 |
Konto usunięte
|
Czy dzieci w klasach 1-3 uczą się teraz nut i grają na flecie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1403 |
Zakorzenienie
|
A gdzie znajdę program do zerówki co dzieci mają się uczyć?
---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Kupiłam książkę "czytam sobie" Basia i kask, poziom 1, będziemy próbować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1404 |
Konto usunięte
|
Norine mogą. Z reguły wybiera się flet lub dzwonki chromatyczne, popularnie - cymbałki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1405 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77235951]Norine mogą. Z reguły wybiera się flet lub dzwonki chromatyczne, popularnie - cymbałki.[/QUOTE]
Chodzi mi o to czy mogą czy muszą. Pamiętam, że my musieliśmy, mieliśmy nawet osobną grubą książkę do muzyki w nauczaniu początkowym. A teraz widzę dzieci w czwartej klasie i nut ani be, ani me. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1406 |
Konto usunięte
|
Musi. Nowa podstawa pr. strona 35. Nie jest podany instrument, to wybór nauczyciela.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1407 |
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7723627 6]Chodzi mi o to czy mogą czy muszą. Pamiętam, że my musieliśmy, mieliśmy nawet osobną grubą książkę do muzyki w nauczaniu początkowym. A teraz widzę dzieci w czwartej klasie i nut ani be, ani me.[/QUOTE]Który jesteś rocznik? Ja 84 i nie kojarzę nut w klasach 1-3, później owszem.
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1408 |
Konto usunięte
|
Figa, były nuty od zawsze chyba w 1-3, ale... często gęsto traktowane po macoszemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1409 |
Konto usunięte
|
90'
mam okazję w miarę na bieżąco przeglądać obecne podręczniki i wydają mi się wręcz bardzo okrojone/opóźnione w stosunku do tego, co my mieliśmy. Szaja, ile lat już uczysz? orientacyjnie, jeśłi można zapytać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1410 |
Konto usunięte
|
15 prawie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:46.