Czego nie możecie zdobyć a chciałybyście mieć lub co jest zbyt drogie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-23, 10:04   #1
krystalizacja
Przyczajenie

Czego nie możecie zdobyć a chciałybyście mieć lub co jest zbyt drogie?

Oglądałam nie jeden film z weselem w tle, bardzo podobały mi się niektóre elementy, ale niestety polski rynek nie jest jeszcze tak bogaty jak byśmy chciały lub odpycha wysokimi cenami.
Denerwuje mnie fakt, że na samo wspomnienie "ślubny" w sklepach, kwiaciarniach, zapala się sprzedawcom lampka każąca doliczyć dodatkową opłatę , bo "ślubny musi być droższy".
Niestety dla nas , musimy godzić się z cenami, jeśli chcemy mieć wszystko to, co zaplanowałyśmy. Co Waszym zdaniem powinno być tańsze albo co powinno zaistnieć na naszym rynku?
Moim zdaniem biżuteria ślubna (nawet na allegro) jest o wiele droższa niż "normalna" (to wiem z doświadczenia bo sama robię i widzę jak duży zysk chcą mieć ludzie na ślubnych dodatkach). Jeśli któraś z Was ma wątpliwości czy nie przepłaca za biżu- chętnie wycenię.
Chcę w przyszłości stworzyć portal z dodatkami ślubnymi typu: welony, poduszeczki, kieliszki, księgi gości, zaproszenia, biżuteria itp. więc niejako "badam rynek", co mam nadzieję przyczyni się do ogólnego zadowolenia z niższych cen.
Po lekturze niektórych wątków zauważyłam, że jest zapotrzebowanie na wypożyczalnię pokrowców na krzesła. Czego jeszcze Wam brakuje?
krystalizacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-23, 11:54   #2
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007
Dot.: Czego nie możecie zdobyć a chciałybyście mieć lub co jest zbyt drogie?

Dekoracje same w sobie są bardzo drogiel. Kto to słyszał, żeby za trochę balonów i kilka wstążeczek płacić takie pieniądze. Poza tym same suknie ślubne są zbyt drogie. Co więcej? Bukiety, makijaże i fryzjerzy. Ostatnio kiedy poszłam zamowic sobie kolejkę u fryzjera na ślub siostry to usłyszałam pytanie czy jestem panna młodą, bo wtedy byłoby drożej. Nie wiem jaka jest różnica w czesaniu młodej w porównaniu do gościa. Masz rację, że na samo słowo ślub sprzedawcy już liczą podwójnie a czasami nawet potrójnie, tak nie powinno być.
gosia1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-23, 13:33   #3
dzasta110
Wtajemniczenie

zgadzam się z Wami w stu procentach
oczywiście chciałabym zmienić dużo rzeczy, pierwsze co mi przychodzi do głowy (pomijając Wasze pomysły) to obuwie oczywiście ślubne, cena: ze 100 zł droższe od "normalnych" butów, a tak naprawdę czym się one od siebie różnią
ceny w salonach ślubnych są odstraszające, za welon 200 zł (np na allegro można kupić już za 35 zł z wysyłką)...
hmmm... co jeszcze?? jest jeszcze mało firm, które się zajmują organizacją takiego przyjęcia, a te co już są życzą sobie takie kwoty, że szczękę trzeba zbierać z podłogi...
tylko nie wiem czy jest to smutne czy wręcz żałosne

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
dzasta110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 18:42   #4
daget
Zakorzenienie

GG do daget

My osobiście wiele rzeczy robimy sami aby zmniejszyć koszty. A że ja uwielbiam prace ręcze to z miłą chęcią sama robię to co będzie dla mnie najlepsze i wymarzone . Pomine własnoręcznie robione zaproszenia i winetki.
Uszyłam już poszewkę na poduszeczkę ślubą taką jaką chciałam (wszak każda z nas ma pewnie nie jedego jaśka w domku na wersalce).
Zwinęliśmy mamie z segmetu dwie szampanówki i sami je ozdobiliśmy.
Jedak jak patrzę na ceny firm zajmujących się strojeniem kościołów to zaczynam się zastanawiać skąd oni je biorą. Tym bardziej, że większość to są sztuczne kwiaty, tiule bądź organtyny... :/. Nie wspomnę o cenach za kilogram tortu ślubnego
daget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 20:40   #5
krystalizacja
Przyczajenie

Ja niestety nie znam cen za dekoracje kościołów i sal ślubnych albo samochodów więc jeśli któraś z Was, moje drogie, zna takie ceny to proszę podzielcie się informacjami.
W nadchodzącym tygodniu ma się ze mną skontaktować osoba z firmy zajmującej się sprzedażą migdałów w polewach i lukrach. Zobaczymy czy uda mi się wynegocjować jakieś przystępne ceny.
Czekam też na ofertę firmy produkującej akcesoria do dekoracji. Zobaczymy co z tego wyjdzie- póki co zbieram kontakty. Muszę wiedzieć jednak czy mi się to będzie opłacać- w sensie: czy mimo wszystko nie będę miała podobnych cen jak inne firmy bo jeśli tak to dobrymi chęciami dojadę w kierunku plajty.
Będę wdzięczna za każde info (jeśli nie tu to na priva).
Stary 2008-05-24, 21:01   #6
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krystalizacja Pokaż wiadomość
a ja będę wdzięczna za odpowiedzi na forum po to jest, żeby służyć radą

co do ozdób, od czego są niebanalne pomysły i chociażby allegro? W ten sposób można niewielkim kosztem wyczarować przepiękne ozdoby ślubne.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-27, 17:45   #7
daget
Zakorzenienie

GG do daget

A to jest to o czym marzyłam i co znalazłam na razie w tylko jednym sklepiku... Udało nam się nawet z TŻ pstryknąć zdjęcia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CIMG0344.JPG (158,5 KB, 221 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CIMG0345.JPG (151,1 KB, 129 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CIMG0346.JPG (150,7 KB, 170 załadowań)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-27, 18:28   #8
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

My sami szukaliśmy jak najtańszych rozwiązań co do dekoracji sali na przykład. Marzyła mi się ściana z białych światełek za materiałem albo w ogóle jakieś białe światełka porozwieszane tu i tam na sali, ale zaraz po Nowym Roku światełka znikają z rynku, a jeśli można je już gdzieś kupić przez internet, kosztują 10 razy drożej.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-29, 10:18   #9
krystalizacja
Przyczajenie

daget: śliczne stroiki. Drogie są? Ja ostatnio połaziłam po galerii i wypatrzyłam parę fajnych rzeczy do dekoracji stołu ale cholernie to wszystko drogie :-/. Mimo, że nie nosi nawet nazwy "ślubne".
Stary 2008-05-29, 12:20   #10
dzasta110
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja niestety nie znam cen za dekoracje kościołów i sal ślubnych albo samochodów więc jeśli któraś z Was, moje drogie, zna takie ceny to proszę podzielcie się informacjami.
W nadchodzącym tygodniu ma się ze mną skontaktować osoba z firmy zajmującej się sprzedażą migdałów w polewach i lukrach. Zobaczymy czy uda mi się wynegocjować jakieś przystępne ceny.
Czekam też na ofertę firmy produkującej akcesoria do dekoracji. Zobaczymy co z tego wyjdzie- póki co zbieram kontakty. Muszę wiedzieć jednak czy mi się to będzie opłacać- w sensie: czy mimo wszystko nie będę miała podobnych cen jak inne firmy bo jeśli tak to dobrymi chęciami dojadę w kierunku plajty.
ja za dekoracje kościoła płacę 200 zł (sztuczne kwiaty, materiały) plus około 100 zł bukiet z żywych kwiatów na ołtarz

za dekorację sali płacę 300 zł plus swoje balony... w tym są kwiaty na stoły (sztuczne), "przystrojony" stół Młodej Pary, no i te balonowe dekoracje

Stary 2008-05-29, 13:43   #11
Jola Darska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dzasta110 Pokaż wiadomość
ja za dekoracje kościoła płacę 200 zł (sztuczne kwiaty, materiały) plus około 100 zł bukiet z żywych kwiatów na ołtarz

za dekorację sali płacę 300 zł plus swoje balony... w tym są kwiaty na stoły (sztuczne), "przystrojony" stół Młodej Pary, no i te balonowe dekoracje
Witam serdecznie wszystkich. NOWA jestem.
A czy nie lepiej przynieść ze spaceru jakieś kwiaty, trawy, wstawić do wazonów niż te sztuczne piękności?
Dziewczyny rozejrzyjcie się wokół - tyle jest ciekawych tworów przyrody, rwijcie garściami pełnymi, póki lato. Oryginalne i nic nie kosztuje.
Pozdrawiam jeszcze raz cieplutko - Jola D.
Jola Darska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-29, 14:04   #12
dzasta110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jola Darska Pokaż wiadomość
Witam serdecznie wszystkich. NOWA jestem.
A czy nie lepiej przynieść ze spaceru jakieś kwiaty, trawy, wstawić do wazonów niż te sztuczne piękności?
Dziewczyny rozejrzyjcie się wokół - tyle jest ciekawych tworów przyrody, rwijcie garściami pełnymi, póki lato. Oryginalne i nic nie kosztuje.
Pozdrawiam jeszcze raz cieplutko - Jola D.
no niby tak, ale to trzeba by było mieć czas i ktoś by musiał to wszystko zrobić, zanieść, poustawiać... ja wolę zapłacić i mieć z głowy ale każdy ma swoje zdanie

Stary 2008-05-29, 15:01   #13
Jola Darska
Raczkowanie

A nikt się nie znajdzie wśród znajomych i rodziny? Czy może świadkowa?
Wiesz, ja jestem od florystyki, chętnie dekoruję, ale rozumiem, że ktoś nie ma funduszy.
Czasami chcieć to móc. Chetnie podpowiem - pozdrawiam - Jola D.
Jola Darska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-30, 00:53   #14
krystalizacja
Przyczajenie

Jolu, ja myślę że właśnie na tych polnych trzeba się nieźle znać- bo jeśli ususzone trawy to trzeba wiedzieć które się nadają, jeśli kwiaty to fajnie byłoby żeby były świeże a z tym kłopot i pewnie ciężko znaleźć kogoś kto biegał by po łące o świcie i dobierał kwiaty.
Osobiście sądzę, że do kościoła najlepsze są sztuczne (bo chodzi o efekt na zdjęciach w sumie a i tak to wszystko zostaje w kościele jeśli jest żywe), ewentualnie jeden bukiet z pachnących żywych kwiatków może być.

Przyjęcie weselne może być bardzo efektowne nawet, jeśli nie mamy wielkich funduszy na żywe bukiety- wystarczy kupić pojedyncze kwiaty i poprzybierać je odpowiednimi dodatkami.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (19,8 KB, 64 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (125,5 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 6.jpg (27,4 KB, 64 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5.jpg (110,2 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (25,4 KB, 76 załadowań)
Stary 2008-05-30, 08:53   #15
dzasta110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jola Darska Pokaż wiadomość
A nikt się nie znajdzie wśród znajomych i rodziny? Czy może świadkowa?
Wiesz, ja jestem od florystyki, chętnie dekoruję, ale rozumiem, że ktoś nie ma funduszy.
Czasami chcieć to móc. Chetnie podpowiem - pozdrawiam - Jola D.
wiesz Jolu, ja również uważam, że żywy kwiatek ma dużo więcej uroku niż taka sztuczna imitacja.
chce zaoszczędzić moim najbliższym bieganiny po polu w tym dniu, bo oni pewnie też będą mieli swoje sprawy...

Cytat:
Jolu, ja myślę że właśnie na tych polnych trzeba się nieźle znać- bo jeśli ususzone trawy to trzeba wiedzieć które się nadają, jeśli kwiaty to fajnie byłoby żeby były świeże a z tym kłopot i pewnie ciężko znaleźć kogoś kto biegał by po łące o świcie i dobierał kwiaty.
Osobiście sądzę, że do kościoła najlepsze są sztuczne (bo chodzi o efekt na zdjęciach w sumie a i tak to wszystko zostaje w kościele jeśli jest żywe), ewentualnie jeden bukiet z pachnących żywych kwiatków może być.

Przyjęcie weselne może być bardzo efektowne nawet, jeśli nie mamy wielkich funduszy na żywe bukiety- wystarczy kupić pojedyncze kwiaty i poprzybierać je odpowiednimi dodatkami.
zgadzam się z Tobą całkowicie jeden żywy bukiet na ołtarz wystarczy...

Jolu mam do Ciebie pytanko skoro od florystyki jesteś kiedy są dostępne frezje?? bo słyszałam, że w sierpniu ich nie ma, prawda??

Stary 2008-06-01, 12:58   #16
krystalizacja
Przyczajenie

właśnie zamieszczam kalendarz kwiatowy na mojej stronce- które są sezonowe, a które nie. Jeśli zauważycie jakieś błędy- proszę poprawcie.

http://jaktozrobic.ovh.org/index.php?page=kwiaty-kwiaty

Zastanawiająco drogie bukiety ślubne powodują to, że panny młode próbują same wyczarowywać własne wiązanki. Przez to tracą obie strony (moim zdaniem).
Stary 2008-06-02, 00:27   #17
Jola Darska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dzasta110 Pokaż wiadomość
wiesz Jolu, ja również uważam, że żywy kwiatek ma dużo więcej uroku niż taka sztuczna imitacja.
chce zaoszczędzić moim najbliższym bieganiny po polu w tym dniu, bo oni pewnie też będą mieli swoje sprawy...

zgadzam się z Tobą całkowicie jeden żywy bukiet na ołtarz wystarczy...

Jolu mam do Ciebie pytanko skoro od florystyki jesteś kiedy są dostępne frezje?? bo słyszałam, że w sierpniu ich nie ma, prawda??
Witam,
no tak - my florystki mamy ciut innne spojrzenie na przrodę wokół, łatwiej nam wychwycić ciekawostki i co można z tego zrobić, czy to trwałe itd.
Pojedynczy kwiat w wazonie jest b. elegancki.
Frezje są dostępne cały rok, jesli nie ma naszych krajowych - zawsze są holenderskie. W katalogu np. z białych nie ma pewnych odmian, ale są inne, tez białe. Zatem nie powinno być problemów.
Pozdrawiam - Jola D.
Stary 2008-06-03, 10:10   #18
daget
Zakorzenienie

GG do daget

krystalizacja.... poszłam obadać te stroiczki aby podać Ci ich cenę, ale niestety w butiku zmienili wystrój, sądzę ze tak koło 30 zł, mogły kosztować. Choć sądze, że przy własnej dobrej woli to koszt własnej roboty będzie tańszy. I z całą pewnością zgadzam się ze zdaniem Joli na około jest mnóstwo super dodatków, my z TŻ już zdecydowaliśmy się je wykorzystać... Osobiście nie cierpie sztucznych kwiatów w kościele...

Aktualnie poszukuje wstążeczek z białej organzy o szerokości z 6 cm, najlepiej z bocznym drucikiem.... Doskonale się nadaje do przyozdobienia bocznych ławeczek w kokardki

Edytowane przez daget
Czas edycji: 2008-06-03 o 10:36
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości