![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Po czym poznać?
Nie wiem czy był już taki temat, wydaje mi się, że nie. Mój problem polega na tym (wiem ,że to głupie) ze nie wiem czy kocham swojego TŻ. Raz wydaje mi się, że tak i mu to mówię, innym razem mam wątpliwości czy to jest to...Po czym Wy poznajecie, że kochacie? (a nie jest to np. przyzwyczajenie tylko) i czym jest miłość dla Was? i co to w ogóle jest miłość?
(pewnie powiecie, że skoro się w ogóle nad tym zastanawiam to pewnie nie kocham- ale czasami mocno "coś" czuję, tylko właśnie co to jest tak naprawde....ech ale zamotałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Po czym poznać?
Cytat:
![]() Właściwie nie wiem jak zdefiniować miłość i odróżnić od przyzwyczajenia...żadnym testem na miłość nie jest na pewno rozłąka na tydzień...bo wtedy odzywa się tęsknota związana właśnie z przyzwyczajeniem do drugiej osoby. Ja czasem mam wątpliwości, mówię o tym Tżtowi, że boję się,że pewnego dnia stwierdzimy,że to przyzwyczajenie albo, że miłość wygaśnie... o ile jest miedzy nami. Chyba niepotrzebnie się zamartwiam bo prędzej czy później pojawia się takia chwila,że po prostu wiem,że go kocham, albo jak go widzę czuję taką radość w środku takie ciepłe uczucie... czasem nie czuję nic, czasem jestem zła, a czasem właśnie to ![]() myśle,że nie da się sprawdzić czy się kocha..albo się to wie albo nie, a to,że ludzie mają wątpliwości jest moim zdaniem normalne... może porozmawiaj o tym z Tżtem? Zapytaj czy czasem też ma wątpliwości? Poczujesz się lepiej ![]() zadaj sobie pytania: czy widzisz Was razem za 20lat? Czy pociąga Cie ? Czego by Ci brakowało gdyby go nie było...jakich jego cech?...czy jesteś z nim bo nie potrafisz być sama bo się przyzwyczaiłaś czy może z innego powodu? jeśli Wam razem dobrze i jesteś szczęśliwa to chyba nie ma sensu się zamartwiać....na świecie nie ma nic stałego i miłość także jest płynna-raz czujemy ją mocniej, innym raziem mamy wątpliwości....
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
on twierdzi, że nie ma, że jest pewny, że jestem ta jedyną na całe życie i że nie spotka już takiej...Tym bardziej mi źle z moimi wątpliwościami..A on by chciał zamieszkać razem, dzieci i w ogóle.....a ja po prostu nie wiem czy go kocham...
![]() A NP. W JAKIEJ SYTUACJI KONKRETNEJ POCZUłYśCIE, żE GO KOCHACIE? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() co do autorki wątku to myśle tak jak Chii czyli pogadaj z nim ;] i powiedz to co napisałaś nam na forum..Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Milosc nie zawsze jest "odczuwalna" w postaci motylkow w brzuchu, co nie znaczy, ze jej nie ma. Powiem wiecej - motylki, radosc, stan upojenia z powodu obecnosci drugiej osoby, nie musza byc oznaka prawdziwej milosci.
Dla mnie milosc to gotowosc do zrezygnowania z wlasnego egoizmu na rzecz drugiej osoby. Jesli potrafisz cieszyc sie z faktu, ze twoj Tz wybiera sie na spotkanie ze znajomymi i bedzie sie dobrze bawil, jesli bez wahania potrafilabys narazic wlasne zdrowie/zycie, by go ratowac, jesli potrafisz wymienic te cechy, ktore w twoich oczach czynia go wyjatkowa na tle innych, rownie troskliwych czy opiekunczych osob i jesli bez skrepowania mozesz byc przy nim soba - calkiem mozliwe, ze jest to milosc ale kazdy ma wlasne kryteria.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Sprawdzisz czy to była miłość jak zabraknie go bo np. się niestety rozejdziecie, on umrze albo po prostu wyjedzie na długo dalekooo od Ciebie, ale powie Ci ze to juz koniec.
Wtedy po roku będziesz wiedziała, ze to był ON, lub zapomnisz o nim i to będzie oznaczało ze to jednak nie była miłosc, a przyzwyczajenie. nie wiem, ja to tak widze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() aj kurczę trudne to... a co do tych motylków w brzuchu jak ktoś napisał, to bardziej objaw zakochania, zauroczenia nawet, ale niekoniecznie miłości.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
To są różne,codzienne sytuacje..np. dziś w samochodzie gdy po mnie przyjechał pomyślałam sobie "czasem go nie doceniam a tak bardzo chce z nim być"...i racja,że dopiero po stracie kogoś takiego pewnie w pełni uświadamiamy sobie czy to była miłość czy nie.
Myśle,że różne osoby różnie przeżywają miłość- ja nigdy nie miałam motylków w brzuchu nawet na początku znajomości, nigdy nie uważałam,że Tż jest superprzystojny i nie idealizowałam go... a jednak jest coś,że chce z nim być i z nikim innym-ani z nikim mądrzejszym,przystojniejs zym.... Myśle,że im bardziej bedziesz się tym zamartwiać tym wiecej wątpliwości bedziesz miała... bedziesz upatrywać wszedzie swojego braku miłości do niego... czasem też zadaję sobie pytania co by było gdyby Tżta spotkało coś strasznego, został sam, miał wypadek i był skazany na łóżko w szpitalu albo wózek(.... myśle,że bym go nigdy nie zostawiła i chyba to jest oznaka miłości...że wszyscy odchodzą a ty zostajesz z tym kimś..oczywiście gdybanie to jest bo trzeba być też silnym człowiekiem by zostać przy kimś i wspierać go w nieszczęściu....ale miłość chyba właśnie dodaje siły.....wielkie i banalne słowa ale coś w tym jest. Czasem sobie myśle,co by było gdybym to ja wylądowałam na wózku albo została oszpecona...wtedy byłby to sprawdzian czy Tż jest ze mną bo jestem ładna i zdrowa czy kocha mnie bez względu na wszystko. I chociaż jestem pewna Tżta to boję się,że mógłby nie dać rady... nigdy nic nie jest pewne. Widziałam już nieraz jak presja otoczenia czy właśnie zmiana wyglądu dziewczyny/chłopaka, choroba itp. sprawiała,że partner odchodził..zastanawiam się czy to oznacza,że oni nie kochali czy po prostu byli zbyt słabi by to udzwignąć? Przepraszam za filozofowanie...pewnie to nie na temat ![]() zakochanie a miłość? zakochanie to zauroczenie...widzisz kogoś i każde nieznaczące spotkanie, mijanie tej osoby działa niesamowicie na ciebie, nie możesz przestać o tym myśleć, analizujesz nieważne szczególy zwykłego spotkania tej osoby w sklepie, każde słowo smsa itp....jednym słowem zachowujesz się jak wariat ![]() a miłość to coś spokojniejszego przynajmniej dla mnie...jest się już świadomym wad partnera, jest się gotowym na poświecenia ale i ma się wymagania, umie się brać i dawać i być z tą osobą...a nie tylko idealizować wszystko przez różowe okulary.... zresztą ja tam nie wiem to zbyt trudne by o tym myśleć ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Kurcze no... to sie czuje... po prostu..
![]() ![]() To tak w skrócie ja to pojmuje.. A motylki to ja mam do tej pory(2,5roku),mimo iz kocham i nie jestem juz tylko w fazie zauroczenia czy zakochania.. ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
heh mi się wydaje, że dla każdego miłość znaczy co innego.. nie jestem w stanie napisac gotowej definicji.. mogę jedynie napisac czym jest dla mnie.. nie dla innych
![]() albo czujesz TO 'coś' albo nie..
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
wiesz dla mnie to ciągle niezbyt dobrze zbadane terytorium
![]() jednak myślę, że to takie uczucie dla którego byłabym w stanie poświęcić wiele.. przede wszystkim pokazać siebie tej drugiej osobie od kazdej strony ![]() no poprostu siebie w całości ![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
przepraszam,zbiczuj mnie za to... prosze..
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Leenka nie tutaj.. co sobie ludzie pomyślą
![]() ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
toz to jest forma milosci..
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale to jest chyba zbyt rozległy temat.. ile ludzi próbowało to wytłumaczyć, a inni ciągle zadają pytania ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dla mnie milosc nie zna zwątpienia.. A jesli takie nastapi owa milosc nie jest miloscia doskonałą.. Dobra,koniec mojej filozofii ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak pewność na 100procent, nie ma pewności czy ktoś Cie nie zdradzi, nawet jeśli go znasz i kochasz nigdy nie poznasz w stu procentach i nigdy nie możesz powiedzieć"on nigdy mnie nie zdradzi"... dla mnie związek, w którym nie ma zastanawiania się nad miłością,chwil wahania czy kryzysów to związek powierzchowny...bo zyt prosty by był prawdziwy. Prawdziwe uczucie nie jest łatwe.... a na świecie nie ma rzeczy pewnej wiec wahanie jest normalne...tyle,że nie wszyscy się zastanawiają nad swoimi uczuciami i często od razu z góry przyjmują,że jak z kimś są to go kochają.... taka jest moja wizja ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I oczywiscie,ze nie ma stu procentowej pewnosci,ze ktos mnie nie zdradzi...to byloby niedorzeczne.. Mozna komus ufac ale jakas niepewnosc zawsze jest. Nie ma bata. ![]() ![]() Co do ostatniego Twojego zdania,kazdy ma inne doswiadczenia i inny poglad na pewne sprawy dlatego ja akurat rozumiem,ze masz inne zdanie ![]()
Edytowane przez Lena_20 Czas edycji: 2008-05-29 o 20:21 Powód: dop. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To tak jak z tekstem piosenki w życiu piękne są tylko chwile... Nie wiem jak rozpoznać miłość, to się chyba po prostu czuje ale czuje bardziej jak powiew wiatru (czasem silniej, czasem słabiej). Kochasz jeśli nie możesz wyobrazić sobie życia bez TEJ osoby. Chodzi mi tutaj o miłość wieloletnią, nie ma się co oszukiwać, że zawsze jest błogo i kolorowo...no chyba, że ktoś żyje w hermetycznym pudełku... Miłość jest trudna. Tajemnicza. A skąd wiedzieć czy jest prawdziwa? Chyba nie ma sensu dzielić uczucia na lepsze-gorsze, prawdziwe-mniej prawdziwe. Zakładam, ze jeśli czujesz "coś", to jest właśnie miłość-bo miłość jest zazwyczaj definiowana jako właśnie owe "coś" ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Hmm ja ez mam czesto watpliwosci . Choc gdyby to nie bylo to albo nie bylo by miedzy nami uczucia juz dawno by sie skonczylo , bo mielismy trudny okres , wczesniej dluuga rozlaka . Motylki miney to zachwycanie sie tez . Ale i tak jest ok
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Mims taka moja mała rada
![]() Skup się na tym co masz, nie rozmyślaj nad tym jak to będzie. Wiem, ze takie slogany żyjesz tu i teraz, są nieco oklepane ale jakże prawdziwe. Ciesz się tym, że masz kogoś bliskiego. Uczuć nie powinno się odkładać na jutro, zbytnio analizować, kalkulować, podsumowywać. No może poza uczuciem spełnienia, jesteś (a może raczej powinnam zapytać - bywasz) szczęśliwa? Jeśli tak to to jest najważniejsze ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.