Nigella express - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2008-05-29, 21:29   #61
p_misiowa
Zadomowienie
 
Avatar p_misiowa
 
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 1 406
Dot.: Nigella express

ma ktoras moze przepis na nigellowe krówki?
robila je w ktoryms z ostatnich odcinkow i dawała w formie prezentu.
niestety nie zdarzylam zobaczyc calego przepisu a sam koniec i wygladaly smacznie pomozcie!!
__________________

KOCHAM!
******

p_misiowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-29, 21:34   #62
Asiczkaa
Rozeznanie
 
Avatar Asiczkaa
 
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 979
Dot.: Nigella express

Przepisy z odcinka 12 tradycyjnie ze strony tvnstyle podane przez Natkę:

ROLADKI Z KRABA I AWOKADO

500g mięsa z kraba,
2 łyżki majonezu,
łyżka Wasabi,
¼ łyżeczki oleju sezamowego,
¼ główki sałaty lodowej,
6 sztuk miękkiej tortilli,
3 owoce awokado,
sok z limety (tej plastikowej),

Mięso krabowe wymieszać z majonezem i Wasabi. Sałatę pokroić. Na każdy placek tortilli nakładać wąski pasek farszu krabowego (2 - 3 cm od brzegu). Na to nałożyć wydrążoną połówkę awokado i trochę sałaty, skropić sokiem z cytryny. Ciasno zrolować. Przekroić ostrym nożem na trzy części. Ułożyć na półmisku.

ZIELONE MARTINI

0,7l Gin'u,
0,7l likieru jabłkowego,
0,35l syropu jabłkowego;
(proporcja 2:2:1)

Wymieszać alkohole z syropem w wysokim dzbanku. Schłodzić w lodówce. Podawać w kieliszkach do Martini z kostkami lodu i kawałkami zielonego jabłka.

CZERWONY HUMMUS

2 puszki ciecierzycy,
2 słoiki czerwonej opiekanej papryki w zalewie,
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku + do posypania,
2 łyżeczki soku z limety,
300g (lub 150g) serka Philadelphia,
2 łyżki + 2 łyżki ( w trakcie miksowania) oleju aromatyzowanej czosnkiem,
do dekoracji:
pokrojona w paski świeża czerwona papryka,
chrupiące tosty;

Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Paprykę odcedzić z zalewy. Ciecierzyce i paprykę, sok z limety, paprykę w proszku i serek oraz 2 łyżki oliwy utrzeć na pastę. W trakcie ucierania dolać pozostałą oliwę. Przełożyć do salaterek, oprószyć papryką w proszku. Schłodzić w lodówce. Podawać z pokrojoną papryką i tostami lub bagietką.

MUS MIĘTOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

500g groszków z białej czekolady (lub posiekana czekolada),
500ml śmietany 36%,
2 białka (z jaj ze sprawdzonego źródła),
½ łyżeczki płynnego ekstraktu (olejku)z mięty pieprzowej,
listki świeżej mięty do dekoracji,

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Śmietanę, białka i ekstrakt ubić mikserem na lekki krem.
Do kremu dodać 2 łyżki czekolady. Zamieszać. Dodać pozostałą czekoladę. Wymieszać na gładka masę. Nakładać porcje do wysokich i wąskich kieliszków (50ml). Wstawić na godzinę do lodówki.
Przed podaniem udekorować każdą porcje listkiem mięty.

PLACKI ZIEMNIACZANE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I KOPERKIEM

3 jaja,
125ml mleka 3,2%,
2 łyżki oliwy,
2 cebulki dymki,
odrobina soku z cytryny,
60g purée ziemniaczanego w proszku,
40g pszennej mąki,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,

dekoracja:

75g gęstej śmietany (nie musi być kwaśna),
łyżka chrzanu,
300g wędzonego łososia w plastrach,
½ pęczka koperku;

Jaja, mleko, oliwa, pocięta dymka, sok z cytryny, purée, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać na jednolitą masę. Smażyć małe placki (na jeden kęs) z obu stron na rumiano. Rozłożyć śmietanę wymieszaną z chrzanem po odrobinie na każdym placku. Na wierzch położyć kawałeczek łososia i koperek. Ułożyć na półmisku.

KOKTAJLOWE KIEŁBASKI PIECZONE W GLAZURZE

1kg (75 sztuk) koktajlowych kiełbasek,

glazura:

2 łyżki oleju sezamowego,
2 łyżki sosu sojowego,
150 płynnego miodu,

Składniki glazury wymieszać. Kiełbaski rozłożyć w płaskiej brytfance wyłożonej folią aluminiową. Polać glazurą, wymieszać. Piec w 200ºC przez 30 minut. Podawać nakłute plastikowymi szpatułki.
Asiczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-29, 21:34   #63
Asiczkaa
Rozeznanie
 
Avatar Asiczkaa
 
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 979
Dot.: Nigella express

Przepisy z odcinka 13 (pochodzenie i autor jak zwykle):

ŚWIĄTECZNY PLACEK NA CIEPŁO

150g mąki,
100g jasnego cukru melasowego + 100g do posypania po wierzchu,
łyżeczka mielonego imbiru + łyżeczka do posypania,
łyżeczka przyprawy do piernika + łyżeczka do posypania,
łyżeczka proszku do pieczenia,
125ml mleka pełnotłustego,
60ml oleju roślinnego,
jajko,
masło do wysmarowania formy,
100ml wrzątku,
6 łyżeczek masła;
375ml śmietany 30% - 36%, ew. ajerkoniak (nie dużo)

Mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, mleko, olej i jajko wymieszać na jednolita masę. Wlać ciasto do wysmarowanej masłem niewielkiej formy. Posypać po wierzchu cukrem, łyżeczką mielonego imbiru i łyżeczką przyprawy do piernika, rozłożyć kawałki masła. Zalać wrzątkiem. Piec przez 30 minut w 220°C. Odstawić na 10 minut.
Ubić śmietanę na lekki krem. Połowę odłożyć (dla dzieci), do reszty dodać ajerkoniak. Zamieszać.
Można również podawać z lodami.

CZEKOLADOWA KRÓWKA Z PISTACJAMI

350g gorzkiej czekolady,
puszka (400g) skondensowanego mleka,
2 łyżki masła,
150g obranych orzechów pistacji,

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondla. Wlać mleko z puszki, dodać masło. Podgrzewać, mieszając, na jednolitą masę. Rozbić pistacje na mniejsze kawałki za pomocą wałka. Dodać do masy czekoladowej. Wymieszać. Rozprowadzić w kwadratowej formie. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki, do stężenia. Pokroić na 64 kawałki. Zapakować w małe torebki foliowe (ozdobne). Przechowywać w lodówce.

BRZOSKWINIE Z PRZYPRAWAMI

4 puszki brzoskwiń w syropie,
8-cm kawałek imbiru,
4 laski cynamonu,
6 goździków,
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
łyżeczka płatków czerwonej chili,
łyżeczka soli,
2 łyżki octu winnego,

Zawartość puszek (owoce z syropem) wlać do rondla. Imbir obrać i pokroić w plasterki, dodać do owoców razem z cynamonem
i goździkami, pieprzem, chili, solą i octem winnym. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez minutę.
Przełożyć do słoików. Zamknąć. Ostudzić. Przechowywać w lodówce.
Podawać jako dodatek do pieczonego mięsa.

ZAPIEKANA DYNIA Z PEKANAMI I PLEŚNIOWYM SEREM

2kg dyni (lub innego warzywa z rodziny dyniowatej), Nigella użyła kabaczka,
3 łyżki oliwy, ½ łyżeczki suszonego tymianku,
125g sera pleśniowego (np. Roquefort) ,
100g orzechów pekan,
Dynię (lub inne warzywo) pokroić ze skórką na 2,5cm-ową kostkę. Wyłożyć na blasze, polać oliwą, posypać tymiankiem.
Piec 30 minut w 220°C. Po upieczeniu, wyłożyć na półmisek, posypać pokruszonym serem i orzechami.

KOKTAJL `PIENISTE ŚNIEŻKI'

1 część Ajerkoniaku,
2 części lemoniady,
kruszony lód,
sok z kawałka limonki,

Wlać Ajerkoniak do wysokiej szklanki, dolać lemoniadę, dodać garść kruszonego lodu, wycisnąć sok z limonki. Zamieszać.

POPCORN PARTY

2 łyżki oliwy,
200g ziaren kukurydzy,

maślany sos:

4 łyżki masła,
2 łyżeczki mielonego cynamonu,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
2 łyżeczki papryki w proszku,
4 łyżeczki soli miałkiej,
4 łyżeczki cukru kryształu,

Oliwę wlać do płaskiego, średniowysokiego rondla, wsypać ziarno kukurydzy. Wstawić na gaz, średni płomień. Przykryć pokrywką.
W drugim rondelku, rozpuścić masło z przyprawami. Gdy kukurydza jest już zrobiona, polać sosem. Wymieszać. Przełożyć do misek.

PIECZONA SZYNKA Z IMBIROWĄ GLAZURĄ

5,5kg udziec wieprzowy (ze skórą),
7 litrów wytrawnego piwa imbirowego,

glazura:

200g kandyzowanego imbiru (lub marmolada pomarańczowa z łyżeczką mielonego imbiru),
2 łyżki angielskiej musztardy,
100g ciemnego cukru muscavado,
pół łyżeczki mielonych goździków,

Szynkę gotować ponad 4 godziny w imbirowym piwie. Po ugotowaniu skroić skórę z cienka warstwą tłuszczu. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Przełożyć do formy do zapiekania.
Marmoladę wymieszać z musztardą, cukrem i goździkami. Posmarować wierzch szynki marmoladą z przyprawami. Zapiekać 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno.
Asiczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-29, 21:35   #64
Asiczkaa
Rozeznanie
 
Avatar Asiczkaa
 
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 979
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez p_misiowa Pokaż wiadomość
ma ktoras moze przepis na nigellowe krówki?
robila je w ktoryms z ostatnich odcinkow i dawała w formie prezentu.
niestety nie zdarzylam zobaczyc calego przepisu a sam koniec i wygladaly smacznie pomozcie!!

Przepis na nie podałam - był on w odcinku 13
Asiczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-30, 07:31   #65
white_orchid
Rozeznanie
 
Avatar white_orchid
 
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 592
Dot.: Nigella express

Uu jakie fajnie , że umieszcza tu ktos przepisy z odcinkow
__________________


white_orchid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-31, 18:20   #66
p_misiowa
Zadomowienie
 
Avatar p_misiowa
 
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 1 406
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez Asiczkaa Pokaż wiadomość
Przepis na nie podałam - był on w odcinku 13
dziekuje!!
__________________

KOCHAM!
******

p_misiowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-30, 13:38   #67
natalique
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 1
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez madulka Pokaż wiadomość
- kurczak podzielony na 10 kawalkow
- 1 glowka czosnku rozdzielona na NIEOBRANE zabki (ja daje 2 bo wychodzi przeboski)
- 2 cytryny podzielone na osemki
- tymianek
- 3 lyzki oliwy
- 150 ml bialego wina
- czarny pieprz

Ukladamy kawalki kury w zaroodpornym naczyniu, dodajemy zabki czosnku, kawalki cytryn i tymianek. Dodajemy oliwe i mieszamy wszystko rekami, potem rozkladamy wszystko rownomiernie, tak by kurczak lezal skorka do gory.
Skrapiamy wszystko bialym winem i posypujemy pieprzem. Zakrywamy naczynie folia aluminiowa i wstawiamy na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Po 2 godzinach zdejmujemy folie, zwiekszamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze pol godziny.
Ile mięsa na oko do tego zużywasz? Czy "kurczak podzielony na 10 części" oznacza, że kupujesz całą kurę i ją dzielisz, czy może to są tylko piersi czy udka pokrojone?

z góry dzięki za pomoc - nie widziałam tego odcinka, ale muszę wypróbować ten przepis!!!
natalique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-01, 11:45   #68
madulka
Zadomowienie
 
Avatar madulka
 
Zarejestrowany: 2003-08
Wiadomości: 1 312
Dot.: Nigella express

10 kawalkow to masz np. 2 uda podzielone na pol (to juz 4 kawalki), skrzydelka to juz 6 kawalkow i reszta podzielona na 4 kawalki. Ale ja kupuje udka i tylko udka pieke, czasem je dziele na pol a czasem pieke cale uda bez krojenia. Nie zawracam sobie glowy dzieleniem kurczaka czy tez kupowania roznych kawalkow kury Proporcje w przepisie sa po prostu podane na 10 kawalkow.
madulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-02, 22:01   #69
justyna27
Rozeznanie
 
Avatar justyna27
 
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 542
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez madulka Pokaż wiadomość
Mam książkę Nigella express także jakby ktoś chciał mogę poprzetłumaczać i powklejać czego tam nie dałyście rady zanotować :d
Książki z pozostałych 2 serii które były w Polsce też mam, możecie pytać
to ja prosze o przepis na kurczaka marynowanego w maślance widziałam to u niej ale nic nie pamiętam oprucz maslanki i kurczaka oczywiscie
justyna27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-03, 09:04   #70
olkaa_pw
Rozeznanie
 
Avatar olkaa_pw
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 987
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez justyna27 Pokaż wiadomość
to ja prosze o przepis na kurczaka marynowanego w maślance widziałam to u niej ale nic nie pamiętam oprucz maslanki i kurczaka oczywiscie
ja również! pamietam jeszcze syrop klonowy, sól, pieprz, 2 czosnki i olej. tyle było..
mnie jeszcze te kocie łby zainteresowały i ten cukier z syropem i z sodą
__________________
"The sun sets in the west
Representing a new dawn
Continue do your best and life goes on and on."
G.

licencjuszka resocjalizacji.
przyszła pani mgr, psychoterapeutka i dancehall queen
bo miłość jest silniejsza niż śmierć.

http://www.nowakadriana.blog.int eria.pl/
olkaa_pw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-03, 20:04   #71
GillyBeanOwens
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-07
Wiadomości: 1
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez Asiczkaa Pokaż wiadomość
Przepisy z odcinka 12 tradycyjnie ze strony tvnstyle podane przez Natkę:

ROLADKI Z KRABA I AWOKADO

500g mięsa z kraba,
2 łyżki majonezu,
łyżka Wasabi,
¼ łyżeczki oleju sezamowego,
¼ główki sałaty lodowej,
6 sztuk miękkiej tortilli,
3 owoce awokado,
sok z limety (tej plastikowej),

Mięso krabowe wymieszać z majonezem i Wasabi. Sałatę pokroić. Na każdy placek tortilli nakładać wąski pasek farszu krabowego (2 - 3 cm od brzegu). Na to nałożyć wydrążoną połówkę awokado i trochę sałaty, skropić sokiem z cytryny. Ciasno zrolować. Przekroić ostrym nożem na trzy części. Ułożyć na półmisku.

ZIELONE MARTINI

0,7l Gin'u,
0,7l likieru jabłkowego,
0,35l syropu jabłkowego;
(proporcja 2:2:1)

Wymieszać alkohole z syropem w wysokim dzbanku. Schłodzić w lodówce. Podawać w kieliszkach do Martini z kostkami lodu i kawałkami zielonego jabłka.

CZERWONY HUMMUS

2 puszki ciecierzycy,
2 słoiki czerwonej opiekanej papryki w zalewie,
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku + do posypania,
2 łyżeczki soku z limety,
300g (lub 150g) serka Philadelphia,
2 łyżki + 2 łyżki ( w trakcie miksowania) oleju aromatyzowanej czosnkiem,
do dekoracji:
pokrojona w paski świeża czerwona papryka,
chrupiące tosty;

Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Paprykę odcedzić z zalewy. Ciecierzyce i paprykę, sok z limety, paprykę w proszku i serek oraz 2 łyżki oliwy utrzeć na pastę. W trakcie ucierania dolać pozostałą oliwę. Przełożyć do salaterek, oprószyć papryką w proszku. Schłodzić w lodówce. Podawać z pokrojoną papryką i tostami lub bagietką.

MUS MIĘTOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

500g groszków z białej czekolady (lub posiekana czekolada),
500ml śmietany 36%,
2 białka (z jaj ze sprawdzonego źródła),
½ łyżeczki płynnego ekstraktu (olejku)z mięty pieprzowej,
listki świeżej mięty do dekoracji,

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Śmietanę, białka i ekstrakt ubić mikserem na lekki krem.
Do kremu dodać 2 łyżki czekolady. Zamieszać. Dodać pozostałą czekoladę. Wymieszać na gładka masę. Nakładać porcje do wysokich i wąskich kieliszków (50ml). Wstawić na godzinę do lodówki.
Przed podaniem udekorować każdą porcje listkiem mięty.

PLACKI ZIEMNIACZANE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I KOPERKIEM

3 jaja,
125ml mleka 3,2%,
2 łyżki oliwy,
2 cebulki dymki,
odrobina soku z cytryny,
60g purée ziemniaczanego w proszku,
40g pszennej mąki,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,

dekoracja:

75g gęstej śmietany (nie musi być kwaśna),
łyżka chrzanu,
300g wędzonego łososia w plastrach,
½ pęczka koperku;

Jaja, mleko, oliwa, pocięta dymka, sok z cytryny, purée, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać na jednolitą masę. Smażyć małe placki (na jeden kęs) z obu stron na rumiano. Rozłożyć śmietanę wymieszaną z chrzanem po odrobinie na każdym placku. Na wierzch położyć kawałeczek łososia i koperek. Ułożyć na półmisku.

KOKTAJLOWE KIEŁBASKI PIECZONE W GLAZURZE

1kg (75 sztuk) koktajlowych kiełbasek,

glazura:

2 łyżki oleju sezamowego,
2 łyżki sosu sojowego,
150 płynnego miodu,

Składniki glazury wymieszać. Kiełbaski rozłożyć w płaskiej brytfance wyłożonej folią aluminiową. Polać glazurą, wymieszać. Piec w 200ºC przez 30 minut. Podawać nakłute plastikowymi szpatułki.
Mam pytanko, jestem tu mnowa, kocham przepisy Nigelli, nie wiem tylko co oznacza w przepisach, kltóre wklejasz to: &frac14
Proszę o rozkminkę
Z gory dziękuję.
A ma ktoś może przepis ten nie z expresu, tylko chyba z Nigella ucztuje na tort poczwórnie czekoladowy, chodzi to za mną odkąd usłyszałam o tym w jej programie, niestety nie moglam potem trafić na powtorkę, a za pierwszym razem nie zdążyłam spisać tego przepisu
GillyBeanOwens jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-04, 08:06   #72
justyna27
Rozeznanie
 
Avatar justyna27
 
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 542
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez olkaa_pw Pokaż wiadomość
ja również! pamietam jeszcze syrop klonowy, sól, pieprz, 2 czosnki i olej. tyle było..
mnie jeszcze te kocie łby zainteresowały i ten cukier z syropem i z sodą
a czy robiłaś juś ten przepis ?
justyna27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-04, 12:25   #73
agatka-a
Zakorzenienie
 
Avatar agatka-a
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez GillyBeanOwens Pokaż wiadomość
Mam pytanko, jestem tu mnowa, kocham przepisy Nigelli, nie wiem tylko co oznacza w przepisach, kltóre wklejasz to: &frac14
Proszę o rozkminkę
wydaje mi sie, że to 1/4
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-04, 13:03   #74
olkaa_pw
Rozeznanie
 
Avatar olkaa_pw
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 987
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez justyna27 Pokaż wiadomość
a czy robiłaś juś ten przepis ?
nie, od tygodnia kupuję syrop klonowy..
__________________
"The sun sets in the west
Representing a new dawn
Continue do your best and life goes on and on."
G.

licencjuszka resocjalizacji.
przyszła pani mgr, psychoterapeutka i dancehall queen
bo miłość jest silniejsza niż śmierć.

http://www.nowakadriana.blog.int eria.pl/
olkaa_pw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-06, 13:24   #75
p_misiowa
Zadomowienie
 
Avatar p_misiowa
 
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 1 406
Dot.: Nigella express

dziewczynki macie może te najnowsze przepisy Nigelli?
zależy mi na tych ze śniadanioweg odcinka
były tam naleśniki z syropem z jagod i syropu klonowego i jeszcze koktajl sniadaniowy był tam mrożony banan mleko kawa rozpuszczalna
pozdrawiam!!
__________________

KOCHAM!
******

p_misiowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-06, 14:30   #76
Caramella
Wtajemniczenie
 
Avatar Caramella
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: rydultowy/londyn/frederikssund
Wiadomości: 2 373
Dot.: Nigella express

poszukaj wyżej.... są podane wszystkie przepisy
__________________
sometimes's after the curtain close that the real reckoning comes
whether is about
who we wish we were
who we wish we could be
who we want to be with


63-62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50-49-48
Caramella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-15, 12:39   #77
Ludowa
Zakorzenienie
 
Avatar Ludowa
 
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
Dot.: Nigella express

Ja z taką luźną refleksją. IRYTUJE mnie Nigella w tej serii. O ile Nigella Bites i Forever Summer pokazywały ją jako uroczego łasucha i smakosza, to w Express... szkoda gadać. Denerwuje mnie to, że non stop używa półproduktów - rozumiem, to mają byś szybkie dania, ale zachwycanie się walorami koncentratu rosołu z butelki to jakaś pomyłka... I jeszcze jedno - to, co było atutem w poprzednich seriach, bo stanowiło tylko tło, staje się nie do zniesienia przez wyolbrzymienie w najnowszej - chodzi mi mianowicie o pokazywanie nocnych wizyt w lodówce czy jedzenia na mieście etc. Nigella ma zły humor? Nigella je. Nigella się stresuje? Nigella je. Nigelli się nudzi? Nigella je. Nigella nie może spać? Więc co robi Nigella? Bingo! Je!

Dzisiejsza scena z bezsenną nocą, bezsenną bo córka ma egzaminy, i robieniem tostów francuskich... Danko wyglądało fajnie, ale okoliczności -
Albo był kiedyś taki epizod, Nigella zrobiła ciastka czy cukierki, nie pamiętam już, dla koleżanki na przyjęcie, i w taksówce zjadła wszystkie sama.

Niesmaczne to i niezdrowe podejście. Niektóre patenty wciąż są fajne i godne wypróbowania, ale zniechęca mnie ta oprawa - pośpiech, bylejakość i promowanie jedzenia jako lek na wszystko.

A Wy, co myślicie?
__________________

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-15, 12:48   #78
olkaa_pw
Rozeznanie
 
Avatar olkaa_pw
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 987
Dot.: Nigella express

to w taksówce to był pokruszony karmel.
tost nocny musi być pyszny, ale.. no nie wiem. nie widziałam w tym daniu nic uspokajającego, wartego zjedzenia w środku nocy..
zupa jak dla mnie była okropna, a widok tych ciętych brudnych, ciemnych pieczarek nie zachęcał..
faktycznie, wygląda to tak, jakby całe jej życie kręciło się wokół jedzenia. mi się to może nie rzuciło tak w oczy, bo myślę, że mam podobnie, no ale..
gdy pokazują jak Nigella pije jakieś tam zupy-kremy w mieście czy autobusie - jeszcze mogę wytrzymać, ale te końcówki odcinków, gdy widzimy jak Nigella myszkuje w lodówce - przegięcie.
no i te półprodukty.. w tym się zgadzam całkowicie z Tobą, Ludowa.
__________________
"The sun sets in the west
Representing a new dawn
Continue do your best and life goes on and on."
G.

licencjuszka resocjalizacji.
przyszła pani mgr, psychoterapeutka i dancehall queen
bo miłość jest silniejsza niż śmierć.

http://www.nowakadriana.blog.int eria.pl/
olkaa_pw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-15, 12:52   #79
Ludowa
Zakorzenienie
 
Avatar Ludowa
 
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez olkaa_pw Pokaż wiadomość
to w taksówce to był pokruszony karmel.
tost nocny musi być pyszny, ale.. no nie wiem. nie widziałam w tym daniu nic uspokajającego, wartego zjedzenia w środku nocy..
zupa jak dla mnie była okropna, a widok tych ciętych brudnych, ciemnych pieczarek nie zachęcał..
faktycznie, wygląda to tak, jakby całe jej życie kręciło się wokół jedzenia. mi się to może nie rzuciło tak w oczy, bo myślę, że mam podobnie, no ale..
gdy pokazują jak Nigella pije jakieś tam zupy-kremy w mieście czy autobusie - jeszcze mogę wytrzymać, ale te końcówki odcinków, gdy widzimy jak Nigella myszkuje w lodówce - przegięcie.
no i te półprodukty.. w tym się zgadzam całkowicie z Tobą, Ludowa.
Ha, nie jestem sama
Jeszcze w poprzednich seriach było pokazywane, jak Nigella idąc do miasta pakuje w torbę sałatki, ciastka itp - żeby czasem nie zgłodniała (No ja przepraszam, jak się godzinkę pobędzie lekko głodnym to się nie umrze). No ale wtedy, jak mówię, to był tylko element, tło dla pokazywania fajnych potraw.

Na to szperanie w lodówce już patrzeć nie mogę, to jest jak dla mnie wstrętne.

Tu Nigella i jej wieczny głód - a może już tylko zachcianki? są na pierwszym planie, a dania gorsze, znacznie gorsze

Pozdrawiam Olka
__________________

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-15, 14:10   #80
olkaa_pw
Rozeznanie
 
Avatar olkaa_pw
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 987
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez Ludowa Pokaż wiadomość
Ha, nie jestem sama
Jeszcze w poprzednich seriach było pokazywane, jak Nigella idąc do miasta pakuje w torbę sałatki, ciastka itp - żeby czasem nie zgłodniała (No ja przepraszam, jak się godzinkę pobędzie lekko głodnym to się nie umrze). No ale wtedy, jak mówię, to był tylko element, tło dla pokazywania fajnych potraw.
(...)
nie tak dawno sama myślałam, że to dobry pomysł, teraz to wg mnie paranoja, nic więcej.
a najbardziej w programach kulinarnych nie lubię jak stosowane są jakieś produkty nie wiadomo skąd. niby można pozamieniać różne składaniki, ale wtedy to już nie to samo (np anyż gwiazdeczkowy). nawet wykosztować się, kupić, zużyje się odrobinę, a reszta się marnuje.. u Nigelli też to obserwuję. olejów i oliw to ona ma mnóstwo. zbrankrutowałabym tylko na tym. kupować aromatyzowany olej czosnkowy.. myślę, że byłoby to samo, gdyby to zwykłego wycisnąć ząbek czosnku. no, ale mogę się mylić.

Pozdrawiam również
__________________
"The sun sets in the west
Representing a new dawn
Continue do your best and life goes on and on."
G.

licencjuszka resocjalizacji.
przyszła pani mgr, psychoterapeutka i dancehall queen
bo miłość jest silniejsza niż śmierć.

http://www.nowakadriana.blog.int eria.pl/
olkaa_pw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 17:51   #81
ewasd
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-12
Wiadomości: 253
Dot.: Nigella express

Ludowa, zdecydowanie nie jesteś sma. Też mi to działa na nerwy, to ciągłe leczenie wszystkiego jedzeniem. To pewnie jakiś nacisk producentów- sponsorów programu, przecież stale chodzi o to, aby się SPRZEDAWAŁO. Ale i tak myślę, że z Nigelli można wybrać coś ciekawego.
A co do półproduktów....Ja osobiście nie lubię, staram się korzystać z nich jak najrzadziej. I według mnie w programie kulinarnym ich użycie też powinno być ograniczone do minimum.
Ale przecież przepis można modyfikować i to jest najfajniejsza, według mnie, zabawa z gotowaniem.
ewasd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 18:46   #82
kotek24
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 294
Dot.: Nigella express

hej dziewczyny szukam przepisu na gruszki w cieście czekoladowym,kiedyś oglądałam odcinek ale zapomniałam napisać jakie składniki trzeba użyć,czy któraś z was ma ten przepis?wyglądało tak pysznie...
kotek24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 21:52   #83
olusia...
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 4 644
GG do olusia...
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez kotek24 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny szukam przepisu na gruszki w cieście czekoladowym,kiedyś oglądałam odcinek ale zapomniałam napisać jakie składniki trzeba użyć,czy któraś z was ma ten przepis?wyglądało tak pysznie...
Proponuję przeszukać ten wątek...
olusia... jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-18, 17:49   #84
kotek24
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 294
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez olusia... Pokaż wiadomość
Proponuję przeszukać ten wątek...
szukałam, jest podane wiele przepisów ale na gruszki w czekoladowym cieście nie ma
kotek24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-21, 10:14   #85
olusia...
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 4 644
GG do olusia...
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez kotek24 Pokaż wiadomość
szukałam, jest podane wiele przepisów ale na gruszki w czekoladowym cieście nie ma
szukaj dokładniej, bo przepis na gruszki w cieście czekoladowym jest w tym wątku
olusia... jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-21, 13:22   #86
Majka232
Zakorzenienie
 
Avatar Majka232
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 18 067
Dot.: Nigella express

Zrobię te gruszki mamie na imieninki, ale użyję świeżych owoców
__________________
Żona mojego męża to fajna babka
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-21, 22:21   #87
kotek24
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 294
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez olusia... Pokaż wiadomość
szukaj dokładniej, bo przepis na gruszki w cieście czekoladowym jest w tym wątku
już znalazłam,ale troszkę różni się od tego podanego w wątku i co ważne jest podane w jakiej temperaturze i jak długo je piec.
kotek24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-22, 10:26   #88
kotek24
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 294
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Zrobię te gruszki mamie na imieninki, ale użyję świeżych owoców
mam pytanie w jak dużym naczyniu robisz te gruszki w cieście czekoladowym?
kotek24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-22, 10:28   #89
Majka232
Zakorzenienie
 
Avatar Majka232
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 18 067
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez kotek24 Pokaż wiadomość
mam pytanie w jak dużym naczyniu robisz te gruszki w cieście czekoladowym?
Jeszcze nie robiłam, ale zobaczę jak to objętościowo wyjdzie i albo w dużej blaszce albo w naczyniu żaroodpornym
__________________
Żona mojego męża to fajna babka
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-22, 11:11   #90
kotek24
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 294
Dot.: Nigella express

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Jeszcze nie robiłam, ale zobaczę jak to objętościowo wyjdzie i albo w dużej blaszce albo w naczyniu żaroodpornym
bo ja zamierzam zrobić i mam naczynie żaroodporne ale jest dość małe a blaszka za to duża.a jak robiła to Nigella to mi się wydawało że tego jest dość mało,a ja jak mam gości to po 20 osób więc zastanawiam się czy to starczy.ten przepis objętościowo jest chyba na małą porcję
kotek24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:54.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.